Περιγράφουν  την αίσθηση, ότι κάποιος έχει δει ή βιώσει ξανά στο παρελθόν μία κατάσταση μέσα από ένα όνειρο. Σ” αυτά τα όνειρα δίδεται η ερμηνεία, ότι είναι κομμάτια από προηγούμενες ζωές.  Επειδή κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί, δεν μπορούμε με βεβαιότητα να απορρίψουμε αυτή τη θεωρία ή να την αποδεχτούμε εντελώς. Νιώθεις π.χ. ότι αυτό το μέρος που ονειρεύτηκες κάπου το έχεις ξαναδεί, πας στην πραγματικότητα και θυμάσαι και λεπτομέρειες.

https://cdn4.dogonews.com/images/fe10d3b5-abad-4dfb-9c3a-d0d91853e5e1/dejavunew-657x360.jpg

Περπατάς σε έναν άγνωστο δρόμο, σαν να είναι οικείος σου, και βλέπεις κάποια μαγαζιά, με τη σιγουριά ότι έχεις περάσει ξανά απ’ αυτά και μάλιστα, έχεις στρίψει σε ένα στενό, που οδηγεί σε ένα άγαλμα κι έχεις βγάλει και φωτογραφίες. Αυτά τα όνειρα τα βλέπουν κι άτομα που συνήλθαν μετά από αμνησία ή άτομα που πήγαν πολύ μικροί εκεί και δεν το θυμούνται. Επίσης, το βλέπουν και άτομα που έχουν δει κάποτε αυτό το δρόμο στην τηλεόραση και μπέρδεψαν αυτό που είδαν με δικό τους βίωμα. Τότε έχει  αυτή την εξήγηση. Αυτά τα όνειρα χρησιμοποιούν στις αναδρομές, για να βρουν απαντήσεις στο μυστήριο της μετεμψύχωσης, αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν τα έχει βιώσει πραγματικά ή είναι κομμάτια μιας φαντασίας, που συγχέεται με την πραγματικότητα.

Παράδειγμα τέτοιου ονείρου είναι  ένα ταξίδι στο Παρίσι. Πάω στο σημείο που ονειρεύτηκα και  μου φάνηκε γνωστό το μέρος, ότι κάτι  έγινε εκεί ή ότι κάτι κρύβεται στο δρόμο αυτό. Σκέφτομαι κάποιες λεπτομέρειες και πραγματικά υπάρχουν.  Όμως εγώ πιστεύω ότι δεν ταξίδεψα εκεί.  Εκεί που σήμερα είναι ένα πολυκατάστημα, υπήρχε ένα σπιτάκι. Μαθαίνω, ότι πράγματι υπήρξε αυτό το σπιτάκι κάποτε, αλλά σήμερα δεν υπάρχει. Όμως εγώ θυμάμαι έντονα, ότι έζησα εκεί και μάλιστα θυμάμαι και κάποιες λεπτομέρειες.  Αυτό το όνειρο, φυσικά, είναι ένα παράδειγμα, δεν το έχω ονειρευτεί. Αν γινόταν αυτό, μπορεί να πίστευα ότι ζω μια άλλη ζωή τώρα.  Επειδή το υποσυνείδητο πολλές φορές κρατάει κάποιες λεπτομέρειες και τις μετατρέπει σε βίωμά μας, μπορεί αυτό το γεγονός να μας το διηγήθηκε κάποιος φίλος ότι το έζησε, ή να το διαβάσαμε σε κάποιο ξεχασμένο διήγημα όταν ήμασταν μικροί  και εμείς ήμασταν αφηρημένοι. Όμως το υποσυνείδητο το επεξεργάστηκε και το αποτέλεσμα είναι αυτό ακριβώς.

Παρόμοια είναι και τα όνειρα του τύπου τα έχω ξανακούσει, τα έχω ξανανιώσει, τα έχω αισθανθεί ξανά. Στην περίπτωση αυτή τα όνειρα μπορεί να είναι λησμονημένα και όταν δούμε κάτι οικείο στην πραγματικότητα αποδίδεται σ’ αυτά. Π.χ. ονειρεύτηκα κάποιον  άνθρωπο σε ένα λησμονημένο όνειρο και τώρα που τον είδα μου φαίνεται οικείος, ότι κάπου τον έχω ξαναδεί, νιώθω κάποια πράγματα γνωστά. Αυτά πολλές φορές είναι και παιχνίδια του μυαλού.  Όμως κατά μεγάλο ποσοστό αποδεικνύεται ότι μπορεί να είναι το άλλο μας εγώ. Αυτό δεν φαίνεται πάντα αμέσως, μας το φανερώνει η ζωή.

Όνειρα dejavu

Ένα σχόλιο στο Όνειρα dejavu

  • Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 στο 20:48
    Σύνδεσμος

    Είδα ένα όνειρο που ένας τικ τοκερ έκανε ένα βίντεο και την άλλη μέρα το ανέβασε το βίντεο

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.