Εξετάσαμε τα όνειρα του γκρεμού, βάσει της υψοφοβίας. Όμως, υπάρχουν και τα αλληγορικά όνειρα που βλέπουν τα άτομα που δεν έχουν υψοφοβία. Είναι τα όνειρα που το άτομο στέκεται στο χείλος του γκρεμού, σαν κάτι να του λέει μέσα του,  ότι η καταστροφή έρχεται, είναι στο δρόμο. Πέσε ή απέφυγέ την. Στο χέρι σου είναι!

Κατά ένα μεγάλο ποσοστό, μας προειδοποιεί λοιπόν αυτό το όνειρο  ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή. Όλοι οι τομείς έχουν άσχημη εξέλιξη και παίρνουν άσχημη τροπή, αν τελικά πέσουμε στο γκρεμό ή ζαλιστούμε. Ένα βήμα πίσω όμως σώζει την τελευταία στιγμή την κατάσταση. Πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα, να φύγουμε από εκεί το γρηγορότερο, πριν δούμε όλη μας τη ζωή να καταστρέφεται και τα όνειρά μας να γίνονται συντρίμμια.

Πρέπει να επαναφέρουμε τη ζωή μας εκεί που την αφήσαμε πριν βρεθούμε στο χείλος του γκρεμού, πριν πέσουμε στην Άβυσσο.  Πρέπει, καταρχήν,  να εντοπίσουμε σε ποιον τομέα αναφέρεται αυτή η καταστροφή και πόση δύναμη έχει να μας ρίξει στο μοιραίο βήμα που θα κυλήσει μια πέτρα προς τα κάτω, πριν πέσουμε απότομα και σκοτωθούμε. Σ’ αυτή την περίπτωση ο θάνατος είναι ψυχικός  θάνατος, όπως και στην περίπτωση της δηλητηρίασης που αναφέραμε σε άλλο είδος ονείρου.

Το όνειρο αυτό μας προειδοποιεί την ύστατη στιγμή να αφυπνιστούμε και να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί εκείνη τη στιγμή,  πριν είναι αργά.

Αν πέσουμε και δεν πάθουμε τίποτα ή ξανασηκωθούμε, ίσως να μην είναι καταστροφή, αλλά μια κατάσταση που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ή πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να  μπορέσουμε να ξεκινήσουμε κάτι νέο.  Για να πετύχουμε όμως να σηκωθούμε στα πόδια μας, χρειάζεται πίστη και ελπίδα, αλλά  χρειάζεται κι  αγώνας.

Πολλές φορές ο φόβος είναι κακός σύμβουλος στα όνειρα αυτά. Η αλήθεια δεν φαίνεται απόλυτα. Όταν δειλιάσουμε και κάνουμε μηχανικά αυτό το βήμα, τότε θα καταλάβουμε τι δύναμη κρύβουμε μέσα μας. Με τον ψυχικό  αυτοματισμό καταφέραμε την τελευταία στιγμή να σωθούμε, διότι κάτι μέσα μας μένει ακόμα ζωντανό, όπως μια πυρκαγιά που ενώ πάει να σβήσει, με ένα περίεργο τρόπο αναζωπυρώνεται. Όταν σωθούμε από το χείλος του γκρεμού, πάντα αν δεν έχουμε υψοφοβία, δηλώνει ότι μέσα μας κρύβουμε μια αξιοθαύμαστη δύναμη,  που βγαίνει στην επιφάνεια τώρα.

Αν βγούμε αλώβητοι από το πέσιμο αυτό και καταφέρουμε να επιζήσουμε, δείχνει ότι  έχουμε τη δύναμη να παλέψουμε ακόμα, μπορούμε να εκτιμήσουμε σωστά  την κατάσταση και να ξαναποκτήσουμε  τη δυνατότητα να σωθούμε από την καταστροφή και να ευτυχήσουμε. Η δυσκολία όμως θα είναι μεγαλύτερη, από την κίνηση να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Δεν είναι ακατόρθωτο να γνωρίσουμε την  ευτυχία, αλλά κερδίζεται με κόπο. Όμως έχουμε διδαχθεί ότι δεν θέλει κόπο η ζωή μας, αλλά τρόπο και σωστή στρατηγική.  Αυτή πρέπει να ακολουθήσουμε πριν είναι αργά.

Αν όμως ρεμβάζουμε από ψηλά το γκρεμό και δεν πέφτουμε, σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να βολιδοσκοπήσουμε κάθε κατάσταση, να τη μελετήσουμε σωστά και να πάρουμε την σωστή απόφαση,  αποφεύγοντας μια λάθος κίνηση, αφού βρισκόμαστε εν βρασμώ ψυχής. Έτσι θα είμαστε νηφάλιοι και θα κρίνουμε σωστά   ποιο βήμα θα ακολουθήσουμε. Ίσως, η θέα από ψηλά να μας κάνει να καταλάβουμε μόνοι μας ποιο είναι το συμφέρον μας και να αποφύγουμε την καταστροφή που μας απειλεί.

Όμως, από ψυχολογική πλευρά δείχνει ένα άτομο που έχει άγχος, έχει θολωμένο νου, δεν ξέρει τι να κάνει, φωνάζει βοήθεια, αλλά δεν την βρίσκει. Έτσι, σκέφτεται ένα δραστικότερο τρόπο. Σκέψου ένα άτομο που δεν σκέφτεται λογικά, που χάνει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, που θέλει να πέσει να τελειώνει τη ζωή του. Δεν έχει καθαρό νου, δεν έχει υπομονή, δεν θέλει να παλέψει. Στέκεται εκεί από απογοήτευση. Όμως, η δύναμη που κρύβει μέσα του του δίνει τη δυνατόητα σε μια εναλλακτική ερμηνεία να του αρέσει το ρίσκο ή η θέα από ψηλά. Να ενθουσιάζεται με τον ίλιγγο, πάντα όταν δεν φοβάται το ύψος, αλλά γι’ αυτόν είναι τρόπος ζωής. Είναι η κατάσταση αυτή, από μια άλλη ματιά. Δεν έχει επ’ ουδενί λόγο την καταστροφή σαν ερμηνεία το όνειρο για το άτομο αυτό. Γι’ αυτό το λόγο, δεν εγκρίνω απόλυτα τους γενικούς συμβολισμούς των ονείρων.

Έχει μεγάλη σημασία η συμπεριφορά μας εκεί. Είμαστε σκεφτικοι, λαλίστατοι, σιωπηλοί, κλαίμε, γελάμε από πόνο. Έχει σημασία το βλέμμα μας προς ποια κατεύθυνση είναι. Αν βλέπουμε πάνω θεωρούμε υπεύθυνο το θεό για το χάλι μας, αν βλέπουμε κάτω τον αδύναμο από τα πάθη εαυτό μας, αν βλέπουμε δεξιά ή αριστερά είναι αντίστοιχα ο επαγγελματικός ή ο ερωτικός τομέας που μας έφεραν σ’ αυτό το σημείο.  Ευθεία κοιτάζουμε όταν μετανιώσουμε, όταν ελπίζουμε, όταν θέλουμε να φύγουμε απ’ αυτή την κατάσταση, αλλά κάτι μας τραβά στο χείλος του γκρεμού. Καλό είναι κάποιος να μας σώσει εκείνη την ώρα. Αν δεν το κάνουμε εμείς ίσως το κάνει κάποιος άλλος. Σ’ αυτό ελπίζουμε όλοι.

Ίσως αυτή η αυτοκτονία να μην είναι αληθινή, να είναι η προσπάθεια να απελευθερωθούμε από μια κατάσταση που μας οδηγεί στην  καταστροφή.  Όταν φτάσουμε στο σημείο αυτό είναι σαν να είμαστε απελπισμένοι και εύχομαστε να βρεθεί κάποιος να μας σώσει την ύστατη  στιγμή,  να μας αποτρέψει να πέσουμε και να μας απαλλάξει από το μαρτύριο της καταστροφής, αφού ξεφύγουμε από αυτό το δρόμο και μας οδηγήσει σε ένα φωτεινό που θα μας κάνει να ξεφύγουμε εντελώς από το δικό μας δρόμο και να βαδίσουμε αυτόν που θα μας οδηγήσει στην ευτυχία. Σ΄αυτό το όνειρο εμείς αποφασίζουμε.

Όνειρα στο χείλος του γκρεμού

Ένα σχόλιο στο Όνειρα στο χείλος του γκρεμού

  • Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021 στο 02:50
    Σύνδεσμος

    Είδα λέει ότι πάλευα με μια γάτα πορτοκαλί (έχω κατοικίδιο γάτα πορτοκαλί με ασπρο) και τελικά την έριξα στον γκρεμό αλλά φάνηκε να επιβίωσε έπεσε σε κάποιο σημείο στην πλάγια όχι στο χείλος του γκρεμού.

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.