Είναι η αίσθηση που δίνουμε στον εαυτό μας σε κάθε όνειρο που βλέπουμε. Π.χ. βλέπουμε ότι είμαστε μέσα σε ένα σπίτι, αλλά ποιος είναι ο ρόλος μας μέσα σ’ αυτό; Νιώθουμε ότι είμαστε κάτοικοι του σπιτιού, είμαστε ενοικιαστες, φιλοξενούμενοι, υπάλληλοι ή επισκέπτες;  Έχει σημασία πως βλέπουμε αυτή τη συνύπαρξη με άλλους.

Επίσης, φαίνεται στα όνειρα αυτά τι θέση παίρνουμε σε κάθε γεγονός, σε κάθε εκδήλωση. Είμαστε στο περιθώριο σε μια γωνιά ή είμαστε στο επίκεντρο της παρέας; Πρωταγωνιστές ή κομπάρσοι;  Είμαστε υπέρ της ισότητας ή της ανδροκρατίας; Ποια είναι η θέση μας σε κάθε τί που βλέπουμε μπροστά μας; Πως βλέπουμε τους άλλους ή πώς μας βλέπουν εκείνοι; Αυτό δείχνει πόσο εκτιμάμε τον εαυτό μας και τους άλλους και πόσο αυτοί μας εκτιμάνε.

Επίσης, ένας νέος άνθρωπος που έγινε ξαφνικά πατέρας θα επεξεργαστεί αυτό το ρόλο μέσα από τα όνειρα ρόλου. Θα συνειδητοποιήσει τα νέα του καθήκοντα. Ένας ανύπαντρος μέχρι χθες θα επεξεργαστεί τη νέα του ζωή. Ένας δυστυχισμένος θα επεξεργαστεί την νέα του κατάσταση. Πώς ξαφνικά όλα άλλαξαν και είναι ευτυχισμένος; Τι πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα; Όλα αυτά δίνουν στο άτομο τη δυνατότητα να συνηθίσουν αυτή την νέα κατάσταση είτε είναι καλύτερη, είτε είναι χειρότερη από το χθές. Ένα πένθος, ένα διαζύγιο, ένας χωρισμός, ένας βιασμός,  μια απόλυση, η φυλάκιση είναι ανίατες καταστάσεις πολλές φορές, μπορεί να μην τα αντέξεις ή να τα ξεπεράσεις ποτέ, μπορεί να μην τα συνειδητοποιήσεις. Πότε τα καταφέρνεις, πότε όχι. Τα όνειρα ρόλου βοηθούν το άτομο να δει ποιο ρόλο κατέχει και να τον δεχτεί, διότι το αύριο κανείς δεν το γνωρίζει.

Όνειρα ρόλων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.