Δεν μιλάμε φυσικά για τα όνειρα της τρέλας που γίνεται μια διαρκής και ασταμάτητη περιπλάνηση, αλλά για τα όνειρα που βαίνουν μέσα στη λογική, απλά το άτομο περιπλανιέται σε άγνωστους δρόμους εντός ορίων. Εδώ βλέπουμε ότι ταλαιπωρείται και αναζητά, ούτε κι ο ίδιος γνωρίζει τι ζητά.

Σε πολλά όνειρα βλέπουμε ότι περιπλανιόμαστε σε άγνωστους δρόμους, σε γνώριμους που μας φαίνονται άγνωστοι, περιπλανιόμαστε στο χθες και δεν φεύγουμε από εκεί, περιπλανιόμαστε σε αμμουδιές, σε χιονισμένα τοπία, σε λαβύρινθους. Κάποια στιγμή αυτή η περιπλάνηση μας ωφελεί και μετά από κόπο φτάνουμε σε ένα προορισμό. Κακό γίνεται όταν μας οδηγεί στον γκρεμό και πέσουμε. Μικρότερο γίνεται το κακό όταν είμαστε σε αδιέξοδο και ψάχνουμε μια έξοδο. Αν αυτό γίνεται συνεχόμενα,  βρισκόμαστε παγιδευμένοι μέσα  σε έναν λαβύρινθο. Με πολλές προσπάθειες και στρατηγική μπορεί να βρούμε την έξοδο ή την σωστή πορεία χωρίς τον μίτο της Αριάδνης, μόνο με τη δική μας σκέψη.  Ίσως κάποιον συναντήσουμε στο δρόμο μας. Καλό είναι να σκεφτούμε αν θέλει το καλό μας ή όχι.  Αυτό θα το καταλάβουμε μόνοι μας.

Τα όνειρα περιπλάνησης  τα βλέπουν τα άτομα που ψάχνουν να βρουν την Ιθάκη τους, που δεν έχουν βρει ακόμη τον προορισμό τους στη ζωή. Που δεν γνωρίζουν ποιο δρόμο να τραβήξουν. Που βαδίζουν στα τυφλά τον δρόμο που  ανοίγεται μπροστά τους. Έχουν την περιέργεια να δουν που οδηγεί.  Όμως μπορεί να βλέπουν μια ουτοπία και να θεωρούν ότι τους ανήκει. Αυτό συμβαίνει, μέχρι να φανεί μπροστά τους η αλήθεια. Μοιάζει σαν την έρημο που περιπλανιέσαι και στο τέλος καταφέρνεις να δεις νερά. Πας να πιείς και γίνονται χώμα. Δεν έγιναν χώμα, ήταν χώμα, εσύ τα είδες νερά. Μια τέτοια οφθαλμαπάτη λοιπόν είναι όποια λανθασμένη σχέση βρίσκεται στο δρόμο μας σ’ αυτή την αναζήτηση, σ’ όλη αυτή την περιπλάνηση.

Η αληθινή αμοιβαία ένωση  είναι δική μας,  και αξίζει αυτή η περιπλάνηση μέχρι να την συναντήσουμε μπροστά μας. Κάθε έρημος έχει την όασή της. Κάπου υπάρχει. Κάποια στιγμή εμφανίζεται μπροστά μας. Δεν είναι όλα οφθαλμαπάτη. Αυτή θα μας ξεδιψάσει, αυτή θα μας ξεκουράσει, φτάνει να μην πέσουμε σε αδιέξοδο ή ψευδαίσθηση. Αυτό είναι σημαντικό στα όνειρα αυτά.

Μιλήσαμε για την ατομική περιπλάνηση, όμως υπάρχει η ομαδική περιπλάνηση. Αυτό είναι πολύ περίπλοκο όνειρο. Δείχνει τον ξεριζωμό και την αλλαγή πορείας ενός ολόκληρου λαού, έθνους, περιοχής ή της ίδιας της οικογένειας. Τέτοια όνειρα έβλεπαν όταν υπήρχαν καταστροφές, πόλεμοι και ξεριζωμοί των λαών από τον τόπο τους. Σήμερα αν δει κάποιος ένα τέτοιο όνειρο δηλώνει τον ρατσισμό μιας οικογένειας από την κοινωνία  ή τον ξεσηκωμό σε άλλο τόπο ή είναι προμήνυμα σεισμού ή τρομοκρατικής ενέργειας  για την περιοχή αυτή.

Τέλος,  αν δούμε να περιπλανιούνται ψυχές είναι τα κουρασμένα συναισθήματα του ατόμου ή οι τύψεις που περιπλανιούνται και δεν τον αφήνουν να ησυχάσει.

Αν ονειρευόμαστε ότι βλέπουμε την έξοδο σημαίνει ότι αναζητάμε έναν τρόπο να βγούμε από την παρούσα κατάσταση. Αυτό συνήθως γίνεται μετά από μεγάλο κόπο, όμως οι περιπλανήσεις σε άλλους είναι μικρές και σε άλλους μεγάλες. Εξαρτάται ποιο δρόμο τραβάνε και που καταλήγουν. Όταν δουν την έξοδο τις περισσότερες φορές είναι για καλό.  Τότε τελειώνει πραγματικά η περιπλάνησή τους.

Όνειρα περιπλάνησης και λαβύρινθου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.