Είναι ένα προειδοποιητικό όνειρο ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση μη αναστρέψιμη σε όλους τους τομείς. Βρισκόμαστε σε ακινησία. Σώμα και ψυχή ασθενεί. Είναι και όνειρο φοβίας.  Σ’ αυτά τα όνειρα λοιπόν βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να κουνηθούμε σαν να είμαστε παράλυτοι. Δεν μπορούμε να κάνουμε την παραμικρή κίνηση και αγωνιούμε. Αυτό είναι αποτέλεσμα της υπνικής παράλυσης ή δείχνει αλληγορικά ότι δεν υπάρχει πρόχειρη λύση στο πρόβλημα που έχουμε ή είναι αποτυχημένο αστρικό ταξίδι.  Αλληγορικά,  δηλώνει ότι  είμαστε παράλυτοι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, μας δέσανε τα χέρια και τα πόδια. Δεν υπάρχει κίνητρο, αν υπάρχει δεν βρίσκουμε τη δύναμη να ανταπεξέλθουμε στα καθήκοντά μας. Οι μπαταρίες μας είναι άδειες. Δεν υπάρχει ενέργεια.

Μπορεί όμως να είναι και αληθινή προειδοποίηση ότι μπορεί να βρισκόμαστε στην αρχή μιας παράλυσης, τενοντίτιδας ή στην χειρότερη κατάσταση υπερκόπωση ή σκλήρυνση κατά πλάκας.  Στις περιπτώσεις αυτές το άτομο χρειάζεται άδεια από τη δουλειά, τα ζευγάρια μια σύντομη απομόνωση, οι άρρωστοι μια μικρή ξεκούραση ή αναζωογόνηση. Όμως είναι και ο αποσυντονισμός  των τσάκρα  και η μη επικοινωνία με τους άλλους.

Αν δεν ισχύουν όλα αυτά είναι μείωση ψυχικού αποθέματος και ενέργειας. Το άτομο αδρανεί, νιώθει κατωτερότητα και ανήμπορο να κάνει αυτά που σκέφτεται. Δεν ξέρει αν αυτό που πάει να κάνει θα το ωφελήσει ή θα το ζημιώσει. Πιστεύει ότι δεν θα πετύχει. Άρα, είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η ανυπαρξία της πίστης.

Η ακινησία όμως με μορφή παράλυσης δείχνει ότι νιώθουμε παγιδευμένοι από τον ίδιο τον εαυτό μας και δεν τολμάμε να ρισκάρουμε. Παίρνουμε τις δικές μας αποφάσεις για μας, χωρίς εμάς και τις εφαρμόζουμε ζημιώνοντας το ενεργειακό μας πεδίο και όσα θα μπορούσε να μας προσφέρει από δειλία και φόβο ότι δεν θα τα καταφέρουμε.

Όμως υπάρχει η μυική παράλυση που δεν μπορούμε να μιλήσουμε να κουνηθούμε, δείχνει ένα άτομο που μετά την υπνική παράλυση δεν μπορεί να αντιδράσει. Επίσης είναι ένας βραχνάς, λόγω της ψυχικής κατάστασης και κάποιου  σοκ που έχουμε υποστεί.

Αυτό το όνειρο δείχνει ότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε βρισκόμαστε σε ψυχικό αδιέξοδο δεν έχουμε άλλα αποθέματα ενέργειας. Ατονούμε και πέφτουμε σ’ αυτό το σημείο. Άρα, είμαστε πολύ κοντά στην αδυναμία να λύσουμε ένα πρόβλημα. Είναι η δυσκολία να ενεργήσουμε και να προσαρμοστούμε σε καταστάσεις πρωτόγνωρες,  σε κάποιες καταστάσεις που εξελίχθηκαν αλλιώς απ’ ό,τι είχαμε φανταστεί. Είναι ένα σοκ που έχει υποστεί το άτομο. Γενικά, δεν περνάει καλά.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε την απόρριψη, τις ήττες ή την άσχημη εξέλιξη μιας κατάστασης  όταν η μοίρα τις καθοδηγήσει αλλιώς απ’ ό,τι τις φανταζόμασταν. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους τομείς.  Φανταστείτε μια σίγουρη και τελειωμένη κατάσταση  να έχει άλλη εξέλιξη. Πώς να το αντέξει η ψυχή μας; Πώς να συμβιβαστεί στα νέα δεδομένα; Δεν είναι προετοιμασμένη γι’  αυτά. Άρα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα και να μην έχουμε τίποτα δεδομένο.  Να σκεφτόμαστε μια εναλλακτική λύση και να μην επαναπαυόμαστε σ’ αυτήν, ώστε να δεχόμεθα πιο εύκολα νέες καταστάσεις και να αντιμετωπίζουμε πιο εύκολα τις ήττες μας.  Κάποτε έλεγα ότι αυτή η κατάσταση είναι ένας απλός βραχνάς, αλλά αυτός οφείλεται με νέα δεδομένα σ’ αυτή ακριβώς την κατάσταση.

Όμως, ως γνωστόν τα όνειρα αυτά αναφέρονται κατά πλειοψηφία  στην υπνική παράλυση και στην χαλάρωση του μυικού τόνου. Κατά τη φάση REM το σώμα είναι ακίνητο. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα με τους μυς.

Αν όμως η παράλυση οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια νιώθουμε μόνοι από όλους, νιώθουμε σαν να χάνουμε τα πάντα.  Η ψυχή δεν μπορεί να αντέξει όσα περνά. Νιώθουμε ανίκανοι να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, διότι δεν είμαστε έτοιμοι γι’ αυτές. Όμως είναι η πιο άσχημη μορφή του ονείρου όταν δούμε ότι είναι παράλυτο το χέρι ή το πόδι. Έχουμε έλλειψη από συναισθηματική ή επαγγελματική πληρότητα και δείχνει μια αδυναμία να ζήσουμε τον έρωτά μας ή να δείξουμε την επαγγελματικότητα μας, διότι δεν μας δίδεται η ευκαιρία. Δεν μπορούμε σε μια άλλη περίπτωση να εκφράσουμε τα αισθήματά μας σε κάποιον που μας ενδιαφέρει και αυτό μας φέρνει αλληγορικά ενύπνια  παράλυση στο αριστερό χέρι. Όπως η επαγγελματική μας ανικανότητα να διεκδικήσουμε την θέση των ονείρων μας από δειλία παραλύει το δεξί. Γενικά, το όνειρο αυτό δείχνει ότι τίποτα δεν λειτουργεί σωστά. Η ονειρική ολική παράλυση στο άτομο αν δεν είναι στη φάση REM  δείχνει ότι το άτομο έχει σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα.

 

Όνειρα παράλυσης

3 σχόλια στο Όνειρα παράλυσης

 • Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 στο 17:17
  Σύνδεσμος

  Είδα στον ύπνο μου ότι δεν μπορούσα να κουνήσω όλο μου το σώμα σαν να πέτρωσε.Προσπαθούσα να φωνάξω τους φίλους μου που κοιμόντουσαν δίπλα μου αλλά δεν μπορούσα να βγάλω φωνή. Τέλος ήταν λες και παρέδωσα και ξύπνησα.

  Απάντηση
 • Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021 στο 19:47
  Σύνδεσμος

  Εμένα με είδε η πρώην μου ότι με διάβαζε παππάς ήμουν ξαπλωμένος κάτω και μουγκαθηκα αλλά μόλις την είδα άνοιξα λίγο τα μάτια μου

  Απάντηση
 • Κυριακή, 9 Ιουνίου 2019 στο 08:49
  Σύνδεσμος

  Είδα στο όνειρο μου ότι κοιμόμουν και ότι δεν μπορούσα να ανοίξω ούτε τα μάτια μου και δίπλα μου βρίσκονταν πάρα πολλές κατσαρίδες (τώρα δεν ξέρω αν σημαίνει κάτι το συγκεκριμένο έντομο) και ότι και να ήθελα να αντιδράσω γτ σιχαίνομαι τις κατσαρίδες δεν μπορούσα, προσπαθούσα να ανοίξω τα μάτια μου (εννοώ στο όνειρο που έβλεπα πως κοιμάμαι) και να κινηθώ να αντιδράσω, αλλά τίποτα. Επίσης όταν έγινε αυτό ήταν δίπλα μου η μαμά μου και μου κράτησε το χέρι αλλά μετά από πολύ προσπάθεια τελικά σηκώθηκα και έφυγα. Και πήγα να βρω το αγόρι μου αλλά έμαθα από μια γνωστή του (για μένα ήταν μια άγνωστη στο όνειρο εκείνο το πρόσωπο, δεν την γνωρίζω ούτε στην πραγματικότητα) μου είπε ότι έφυγε σεζόν στην Ρόδο (τώρα η τοποθεσία δεν ξέρω αν έχει ιδιαίτερη σημασία απλά αυτό θυμάμαι) και έχω μπερδευτεί λιγάκι, δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά.

  Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.