Είναι τα όνειρα που προσαρμόζονται και ερμηνεύονται ανάλογα με το άτομο και τις πεποιθήσεις, απόψεις, σκέψεις, ιδέες του. Σ’ αυτά τα όνειρα, όσα είναι τα άτομα, τόσες οι ερμηνείες τους. Προσαρμόζονται στο άτομο. Είναι όνειρα κομμένα και ραμμένα πάνω στο άτομο. Δεν τα επιλέγει το άτομο αυτά τα όνειρα, αλλά επιλέγει το ερέθισμα αυτών. Το υποσυνείδητο κάνει τα υπόλοιπα. Είναι αντίθετα με τα όνειρα αυθυποβολής.

Να θέσω ένα παράδειγμα. Ο Α είναι κατά του γάμου. Ο Β. είναι υπέρ αυτού. Ο Α όταν βλέπει γάμο στον ύπνο του σηκώνεται ιδρωμένος από τον ύπνο του και ουρλιάζει σαν να είδε τον μεγαλύτερο εφιάλτη. Ο άλλος όταν δει γάμο θα χαμογελάσει γλυκά και θα κοιμηθεί. Η ικανοποίηση φαίνεται στο πρόσωπό του. Λάμπει. Αυτές λοιπόν οι καταστάσεις και οι αντιδράσεις φαίνονται στα όνειρα αυτά.

Μερικές πεποιθήσεις είναι: Όλα τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις εμπειριών που δεν έχουμε ζήσει, φοβούμενοι ότι αν τα πράξουμε θα είμαστε ανασφαλείς, θα πονέσουμε, θα πληγωθούμε, θα προδωθούμε. Όταν είμαστε κατά της δέσμευσης, κατά του γάμου, κατά του θεού, προσαρμογή παράδεισου και κόλασης. Για κάποιους η κόλαση είναι παράδεισος και για κάποιους ο παράδεισος κόλαση, κάποια φαγητά δεν τα τρώμε, μας αηδιάζουν, κάποιοι βαριούνται τα ταξίδια, κάποιοι μισούν τα αδέρφια ή τους γονείς τους, κάποιοι μισούν την ομόνοια, κάποιοι αγαπούν τον πόλεμο, κάποιοι είναι πράοι και αγαπούν την ειρήνη. Κάποιοι μισούν τα μαθηματικά, κάποιοι μισούν τα αρχαία. Κάποιοι μισούν  το αφεντικό τους, τους δασκάλους, δεν χωνεύουν αναίτια κάποιον, δεν θέλουν στην παρέα τους κάποιο άτομο που είναι διαφορετικό από τους άλλους κλπ.

Αυτά τα όνειρα που βγαίνουν από τα συγκεκριμένα ερεθίσματα είναι για αυτούς καταστάσεις που ξέρουν γιατί τις είδαν, αφού τις αισθάνονται. Άρα, αυτά τα όνειρα είναι αυτονόητα. Δείχνουν πώς ακριβώς αισθανόμαστε. Άρα, δεν χρειάζονται ερμηνεία, αφού είναι αρχές και ιδέες που ασπάζεται ο καθένας ξεχωριστά για τον εαυτό του ή για τους άλλους.

Πολλές κακοτυχίες έχουμε  πάθει από αυτά τα στερεότυπα που έχουμε θέσει τον εαυτό μας να ζει βάσει της ελεύθερης βούλησης.  Μ’ αυτό τον τρόπο εμποδίζουμε το πεπρωμένο να πάρει το δρόμο του. Κάποιοι άνθρωποι όμως αλλάζουν πεποιθήσεις και τα όνειρα περιεχόμενο. Κάτι που τους ξυπνούσε ιδρωμένους και αγχωμένους, σήμερα είναι μια άλλη κατάσταση. Δεν ήταν τόσο φοβερό τελικά, λέει και αναθεωρεί. Αυτό δεν γίνεται πάντα. Για να γίνει, επεμβαίνει το πεπρωμένο και φέρνει τα πράγματα στη θέση του. Π.χ. ένας άνδρας που ασπάζεται την αγαμία εκ πεποιθήσεως,  για να αλλάξει γνώμη και να βαδίσει στα σκαλιά της εκκλησίας, πρέπει να έχει σαν πεπρωμένο τον γάμο με το συγκεκριμένο άτομο  για να λυγίσει. Αλλιώς, δεν θα το κάνει ποτέ για καμία. Αν δεν καταφέρουμε να του αλλάξουμε απόψεις, δεν είμαστε εμείς, ή δεν θα παντρευτεί καμιά. Αν αύριο αυτός που φώναζε ότι δεν θέλει το γάμο παντρευτεί, δεν πρέπει να τα βάλουμε με τον εαυτό μας που αποτύχαμε, ούτε αυτή είναι καλύτερη από μας. Όριζε απλά το πεπρωμένο του να την πάρει. Προσέξτε το αυτό, είναι σοβαρό.

Πολλές φορές τα στερεότυπα μας κάνουν να αποκτούμε νέες πεποιθήσεις. Δεν υπάρχουν πια άνδρες, οι γυναίκες είναι όλες οι ίδιες λένε αντίστοιχα το ένα φύλο για το άλλο. Η τάδε απάτησε το φίλο μου, δεν είναι να έχεις εμπιστοσύνη σε καμία. Ο τάδε με πρόδωσε. Δεν πιστεύω πια σε κανέναν άνδρα…  Έτσι, αποκτάμε πεποιθήσεις και το υποσύνολο γίνεται σύνολο μέσα μας. Οι δύο μεμονωμένες περιπτώσεις που συναντήσαμε έγινε για όλο τον κόσμο. Δεν έχουμε πια εμπιστοσύνη σε κανέναν. Κρίνουμε τον κόσμο με τα δικά μας μάτια και αποκτάμε πεποιθήσεις βάσει των βιωμάτων μας ή των βιωμάτων των δικών μας ανθρώπων. Όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Δοκιμάζεις. Κάποτε θα πετύχεις.  Το όνειρο μπορεί να μας  βγάλει από την  παγίδα ή να μας  χώσει πιο βαθιά. Μόνο η ορθή σκέψη θα μας κάνει να αλλάξουμε πεποιθήσεις και στερεότυπα που μας φυλακίζουν και δεν μας αφήνουν να ευτυχήσουμε. Δεν μπορεί να ξυπνάμε λουσμένοι στον ιδρώτα με  ένα  ευχάριστο για άλλους γεγονός. Αλήθεια, πώς θα συμπεριφερθούμε αν δούμε εφιάλτη; Μπορεί αυτό να είναι η χαρά  μας. Τόσο ανάποδοι που είμαστε!

Όνειρα εκ πεποιθήσεως

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.