Είναι πολύ σημαντικά όνειρα που πρέπει να δώσουμε την πρέπουσα σημασία. Όπως οι ασθένειες δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο σώμα, η βλάβη δείχνει αλληγορικά ότι κάτι είναι χαλασμένο και δεν μπορούμε πια να το έχουμε υπό την κατοχή μας ή είναι η ανησυχία ότι έχουν χαλάσει κάποια  αγαπημένα μας αντικείμενα σαν όνειρα ανησυχίας ή φοβίας. Όταν χαλάσει το αυτοκίνητο είναι μια αδράνεια της ζωής μας. Άρα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε, όχι απλά μια συγκεκριμένη πορεία, αλλά γενικά να κινηθεί το αυτοκίνητο. Μοιάζει σαν να έχει παραιτηθεί το άτομο από την ίδια τη ζωή και δεν θέλει πια να προχωρήσει.

Στον πολιτισμό μας όμως, τα όνειρα με βλάβες και ζημιές είναι συχνά και δείχνουν πόσο συνδεδεμένοι και εξαρτημένοι είμαστε από τις μηχανές. Αν χαλάσει π.χ. το κομπιούτερ, μας δένονται τα χέρια. Δεν μπορούμε να διαβάσουμε ή να γράψουμε το κείμενό μας. Άρα, είναι μια ανησυχία για την κατάσταση αυτή.  Αλληγορικά όταν χαλάσει η φωτογραφική μηχανή δηλώνει ότι το άτομο δεν μπορεί να κρατήσει αυτά που του λένε, είναι αφηρημένος ή έχει έλλειψη προσοχής ή συγκέντρωσης ή δεν θυμάται όσα έχει δει. Σε ένα φανταστικό όνειρο με όντα και κτίρια που δεν υπάρχουν επιβάλλεται να χαλάσει η φωτογραφική μηχανή μας,  για να εμποδιστεί η λήψη της φωτογραφίας. Αυτό, θα μας κρατήσει στον αληθινό μας κόσμο και δεν μας επιτρέπει να κρατήσουμε εικόνες ανύπαρκτες που θα μας οδηγούσαν στην τρέλα και την ανυπαρξία κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αν χαλάσει το ρομπότ είναι ο φόβος ότι θα κάνουμε οι ίδιοι, όπως παλιά,  τις δουλειές. Αν χαλάσει το ψυγείο δεν θα συντηρηθούν τα τρόφιμα, αν χαλάσει το πλυντήριο δεν θα πλυθούν τα ρούχα κ.λ.π. Όμως αλληγορικά έχουν άλλες ερμηνείες.  Τα όνειρα αυτά πολλές φορές συνδέονται με τα όνειρα παύσης.

Όμως μια βλάβη μπορεί να δείχνει αλληγορικά ψυχρότητα, έλλειψη συγκέντρωση, σεξουαλική ανικανότητα γενικά δείχνει μια επικείμενη καταστροφή σε κάποιον τομέα ή σε μια απόφαση που έχει πάρει. Αν διορθωθεί η βλάβη επανέρχονται τα πράγματα σε μια προτέρα κατάσταση, όπως κόβεται το ρεύμα ή το τηλέφωνο και επανέρχονται.

Άρα, μια χαλασμένη μηχανή είναι η αφύπνιση ότι κάτι μέσα μας δεν λειτουργεί σωστά και χρειάζεται διόρθωση ή ρύθμιση.  Μπορεί μια χαλασμένη βρύση να μας υπενθυμίσει ότι αφήσαμε τη βρύση ανοικτή και πήγαμε να κοιμηθούμε, στάζει και υπάρχει φόβος μέχρι το πρωί να πλημμυρίσει το σπίτι. Πολλά πράγματα γύρω μας είναι συμβολικά και δείχνουν ότι το κάθε ένα απ’ αυτά έχει τη δική του λειτουργία στη ζωή μας και την δική του χρησιμότητα. Πώς θα ερμηνεύσουμε  αυτό το όνειρο κυριολεκτικά ή αλληγορικά δεν μπορούμε να ξέρουμε, αν δεν ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό που έπαθε βλάβη για εμάς ή πιο μήνυμα θέλει να μας δώσει το υποσυνείδητο.  Άρα, κάτι στη ζωή μας δεν δουλεύει σωστά. Η πρώτη σκέψη πρέπει να πάει στην κυριολεκτική ερμηνεία. Αν την αποκλείσουμε ισχύει η αλληγορική. Τι είναι η αλληγορική και η Κυριολεκτική; Θα πω μερικά παραδείγματα για να γίνει η σύγκριση:

Σκέψου ότι έπεσε το κρεβάτι ενός ζευγαριού στο όνειρο. Μήπως λοιπόν η ζωή δεν μπορεί να συγκρατήσει αυτή τη σχέση; Αν ναι,  γιατί να πέσει το κρεβάτι; Κι όμως, μπορούμε να δούμε και κυριολεκτικά αυτό το αφυπνιστικό  όνειρο. Μια βίδα δεν μπήκε σωστά και αντιλήφθηκε το υποσυνείδητο ότι αν συνεχίσουμε να το ζορίζουμε πολύ, ξέρετε πως; Κάποια στιγμή  θα πέσει. Άρα, πρέπει να δούμε το πρόβλημα πρώτα κυριολεκτικά. Αν δεν ισχύει αυτό, ισχύει η αλληγορική ερμηνεία του.  Αν όμως μια σχέση δεν πάει καλά, αυτό το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Άρα, το γνωρίζουμε.

Άλλο παράδειγμα, αν χάλασε η τηλεόραση είναι σημάδι ότι πρέπει κάποια στιγμή να κλείσει. Να βγούμε από το σπίτι και να διασκεδάσουμε. Άρα, δεν πρέπει να μένει συνέχεια ανοικτή. Αν χαλούσε θα την κλείναμε. Άρα, είναι το έναυσμα να την κλείσουμε και να βγούμε από το σπίτι.  Όμως, μπορεί να υπάρχει και ένα προβληματάκι που αν δεν το διορθώσουμε η τηλεόραση θα χαλάσει. Άρα, η ψυχή έχει ανάγκη να ξεφύγει λίγο από τον εθισμό αυτό ή αντιλαμβάνεται κάποιο πρόβλημα.

Το ίδιο ισχύει αν μιλάμε πολύ στο κινητό. Όταν χαλάσει στο όνειρο μας, μας δίνει την ιδέα ότι πρέπει να το κλείσουμε κάποιες στιγμές και να αφοσιωθούμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα  ή να έρθουμε σε επαφή με ένα άτομο, ώστε να μιλήσουμε μαζί του με τον γνωστό διαπροσωπικό τρόπο που επικοινωνούσαν οι άνθρωποι πριν το 1980 που βγήκαν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα και έπαψαν από τότε να υφίστανται  οι διαπροσωπικές σχέσεις. Τώρα δεν βλέπεις τον άλλο για να χωρίσεις. Με ένα μήνυμα χωρισμού τελειώνουν  όλα.   Άρα, πρέπει να επιλέξουμε τον τρόπο ερμηνείας κάθε χαλασμένης μηχανής.

Επειδή εγώ βγάζω πολλές φωτογραφίες όποτε ταξιδεύω, μόνιμα βλέπω ότι η φωτογραφική μου είναι χαλασμένη ή την ξεχνώ κάπου.  Σαν να μου λέει το όνειρο άφησέ την λίγο ξεκόλλα και δες και με τα μάτια σου κάποιες στιγμές  αυτό το τοπίο. Όμως, αυτό το βλέπω και όταν βρίσκομαι σε ένα τοπίο ανύπαρκτο ή φανταστικό. Τότε έχει την ερμηνεία που ανέφερα πιο πάνω.

Οι ζημιές που γίνονται σε διάφορους τομείς είναι μια προειδοποίηση για να μην γίνουν. Αν προσέξουμε καλά τι ζημιά έγινε, πολλές φορές είναι μια προειδοποίηση πως αν δεν προσέξουμε την κατάσταση αυτή  που εντόπισε το υποσυνείδητο μπορεί να γίνει το κακό.  Αν έπαθε βλάβη το πλοίο ή το αεροπλάνο που θα μας μεταφέρει δηλώνει κάποια εμπόδια ή ότι  το άτομο φοβάται αυτό το ενδεχόμενο κατά βάθος. Όλα τα πράγματα που χαλάνε στο όνειρο δεν θα χαλάσουν στην πραγματικότητα. Είναι μέλημά μας να φροντίσουμε γι’ αυτά, ώστε να μην γίνουν πραγματικότητα όσα είδαμε ή φοβόμαστε. Όμως οι επαγγελματίες βλέπουν συχνότερα από όλους όνειρα ζημιάς ή βλάβης των αντικειμένων  εργασίας τους. Τους λόγους τους αναφέρω στο κεφάλαιο εκείνο που τους αφορά.

Τέλος, αν δούμε ότι θέλουμε να μεταφέρουμε ένα νέο  σύντροφο με το αυτοκίνητό μας κι αυτό χαλάσει, δηλώνει ότι κατά βάθος δεν είναι αληθινή εσώψυχη επιθυμία να είμαστε μαζί του. Δεν είναι τυχερό να είμαστε μαζί. Υπάρχει εμπόδιο. Ακόμα κι αν φτιάξει το αυτοκίνητο εκείνος θα έχει φύγει, αφού δεν γίνεται να πάμε μαζί. Αν έχει μείνει, ίσως εμείς αλλάξουμε γνώμη. Δεν γίνεται να χαλάσει το αυτοκίνητο και αφού φτιάξει να πάμε μαζί. Αυτό είναι άτοπο. Αν ήταν τυχερό, το αυτοκίνητο θα ήταν εντάξει από την αρχή.

 

Όνειρα Βλάβης ή ζημιάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.