Τι είναι αυτά τα όνειρα; Είναι η κατασκευή ενός παζλ εγκεφάλου που όλα τα κομμάτια πρέπει να συναρμολογηθούν σωστά. Είναι το γνώθι σ’ αυτόν.

Πρώτος μίλησε για το γνώθι σ’ αυτον ο Σωκράτης. Πρέπει ο άνθρωπος να αναγνωρίσει τον αληθινό του εαυτό, τις αληθινές του ανάγκες, τα πραγματικά του ταλέντα, τον τρόπο σκέψης του κι όχι όσα βλέπει καθοδηγούμενος από άλλους, από αυτά που τον αναγκάζουν να κάνει, χωρίς ο ίδιος να τα πιστεύει. Να μην βλέπει αυτά που θέλει ή αυτά που δεν θέλει, αλλά όσα πραγματικά φαίνονται. Ούτε το καλύτερο κάνει καλό όταν βρισκόμαστε σε μια νορμαλ κατάσταση γιατί δεν το έχουμε, δεν το βιώνουμε και θα μας φανεί ψέμα,  αλλά ούτε το χειρότερο γιατί μας χαλά την ψυχολογία. Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα στα όνειρα αυτά όπως ακριβώς είμαστε, αυτό που είμαστε με την προοπτική και την προσπάθεια να γίνουμε κάτι άλλο απ’ αυτό που είμαστε.  Είναι τα όνειρα που μας βοηθάνε να δούμε καθαρά μέσα από τα όνειρά μας  τις σκέψεις μας και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλύτερα. Να δούμε που κάνουμε λάθος και να το διορθώσουμε. Να μην ψάχνουμε να δούμε το καλύτερο, αλλά να το επιδιώξουμε με αγώνα γιατί κάτι πλαστό που γίνεται χωρίς αγώνα είναι μια οφθαλμαπάτη.

Ο εγκέφαλος γίνεται ένα παζλ που καλούμαστε σ’ αυτά τα όνειρα να συναρμολογήσουμε σωστά.

Για να δούμε τον εαυτό μας όπως είναι θα πρέπει να τον αγαπήσουμε και κάθε φορά να προχωράμε βήμα- βήμα για την επίτευξη ενός στόχου, όχι στο όνειρο, αλλά στην πραγματικότητα.  Να εκτιμάμε αυτό που έχουμε ή αυτό που είμαστε, χωρίς να ζητάμε στο πιάτο αυτό που δεν μπορεί να μας δοθεί, εφόσον δεν κοπιάσαμε γι’ αυτό. Τα όνειρα αυτά είναι ο καθρέπτης του εαυτού μας, μόνο που το είδωλο είναι αυτό που εμείς βλέπουμε και όχι αυτό που πραγματικά υπάρχει.

Για να μάθεις λοιπόν την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τον εαυτό σου θα πρέπει να τον ξέρεις καλά ή να τον μάθεις μέσα από το όνειρο. Να ξεχωρίσεις ποια είναι τα πραγματικά αισθήματα και ποιες οι εμμονές, ποια είναι τα επιφανειακά και ποια τα πραγματικά μας θέλω. Τι θα έκανα σ’ αυτή την περίπτωση που στο όνειρο δεν τολμώ ή τολμώ να το κάνω; Να βλέπω ένα υποτιθέμενο σενάριο και να ξέρω ότι εγώ δεν θα έπεφτα σε ένα τέτοιο λάθος ή θα καταφέρνα να κάνω αυτό που ξέρω ότι θα με βγάλει ασπροπρόσωπη. Να με εμποδίσει να κάνω αυτό που σκέφτομαι κι ας γίνει αυτό το ρεζίλεμα στο όνειρο. Ξέρω ότι μαθαίνοντας τις συνέπειες μέσα από το όνειρο, στην πραγματικότητα δεν θα γίνει τίποτα απ’ όσα φοβάμαι.

Για να πετύχουμε τη σωστή αυτογνωσία πρέπει να δεχτούμε ότι δεν τα ξέρουμε όλα. Να σταματήσουμε να είμαστε βέβαιοι για τον κύκλο γνώσεων που έχουμε για τον εαυτό μας γιατί δεν ξέρουμε που θα καταλήξουμε όταν μάθουμε κάτι νέο γι’ αυτόν ή αναθεωρήσουμε κάτι που πιστεύαμε γι’ αυτόν. Τίποτα δεν είναι σίγουρο ή μόνιμο. Όλο αλλάζουμε. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Να μην έχουμε την πεποίθηση ότι επειδή την πρώτη φορά απέτυχε μια επαφή με ένα άτομο, δεν εννοώ την ερωτική, ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί. Οι άνθρωποι αλλάζουν, το ίδιο και οι πεποιθήσεις τους και ο τρόπος που βλέπουν τον άλλο. Επίσης, πρέπει να δεχτούμε ότι δεν είναι τα πράγματα πάντα όπως τα σκεφτόμαστε εμείς. Όλα αυτά καθρεπτίζονται στα όνειρα αυτά και μας καθοδηγούν, έτσι ώστε να γνωρίσουμε καλά τον εαυτό μας και να δεχτούμε αυτό που δεν φαίνεται και μπορεί να αληθεύει, πέρα απ’ αυτό που πιστεύουμε εμείς.

Όνειρα αυτογνωσίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.