Θα μπορούσαμε να τα εντάξουμε στα όνειρα της οικονομικής κρίσης, αλλά αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία ονείρων, διότι δεν είναι το μόνο πρόβλημα που μας δημιουργεί ανασφάλεια στα όνειρα. Εδώ θα εξετάσω κάποιες άλλες  καταστάσεις που μας οδηγούν στα όνειρα αυτά. Η οικονομική κρίση είναι ένας δρόμος, αλλά δυστυχώς όχι ο μοναδικός.

  1. Βασική ανασφάλεια είναι το μέλλον. Το μέλλον που κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν μας φανερώνει τι μέλλει γενέσθαι.
  2. Μια σχέση δεν ξέρουμε τι κατάληξη θα έχει. Την βιώνουμε αλλά μας φοβίζει η εξέλιξή  της.
  3. Ένα παιδί που γεννιέται έχει δυσκολίες στην προσαρμογή του κόσμου μας που ήρθε για να ζήσει.
  4. Πολλές ανασφάλειες έχει σαν παιδί.
  5. Μια νέα μητέρα έχει ανασφάλεια αν θα καταφέρει να μεγαλώσει το παιδί της σωστά.
  6. Ακόμα κι ο μαθητής, ο φοιτητής, ο στρατιώτης, ο εργαζόμενος έχει τις δικές του ανασφάλειες.  κ.λ.π.

Τα όνειρα είναι παρόμοια με τα όνειρα της οικονομικής κρίσης, αλλά το άτομο εστιάζει τη ματιά του στο πρόβλημα που έχει.  Επιπλέον, βλέπει ότι χάνει αυτό που ζει. Δεν είναι όνειρο που δείχνει τις φοβίες για τα αεροπλάνα, το ύψος, τα φίδια κλπ για να ανήκει στα όνειρα φοβίας, ούτε είναι απόλυτες εμμονές. Απλά φοβόμαστε μην χάσουμε αυτό που αποκτήσαμε. Μονομερείς φοβίες και εμμονές που το κατατάσσουν σε άλλη κατηγορία ονείρων.   Π.χ.  μια μητέρα που φοβάται να μεγαλώσει το παιδί της το βλέπει τεράστιο, ότι την κυνηγά. Ο εργαζόμενος μπορεί να δει το αφεντικό ότι τον απολύει, η παντρεμένη ότι χωρίζει. Ναι, είναι όνειρα φοβίας κι αυτά, αλλά δεν εσωκλείονται όλες οι φοβίες του ανθρώπου για να ανήκει σε εκείνη την κατηγορία.  Ούτε όλες οι εμμονές για να είναι εμμονικά. Είναι παράλληλα λοιπόν με τα όνειρα φοβίας και τα εμμονικά, αλλά κάποια σημεία τα διαφοροποιούν.

Που βαδίζουμε;

Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά ανασφάλειας. Βασική προυπόθεση στα όνειρα αυτά είναι η ψυχολογική ανασφάλεια.  Αυτή αν δεν διορθωθεί γρήγορα οδηγεί το άτομο στην εμμονή. Είναι το αρχικό στάδιο. Έχουν φωλιάσει μέσα τους τη λέξη απόρριψη και την τροφοδοτούν. Θα τους απορρίψουν οι φίλοι, οι εργοδότες, ο άνθρωπος που τους ενδιαφέρει. Έχουν σαν δεδομένο την αρνητική πλευρά και κάνουν σκέψεις ότι δεν θα πιάσουν τη δουλειά, δεν είναι ικανοί να πετύχουν. Αυτό γίνεται στα όνειρά τους και δείχνει ότι δεν μπορούν να πατήσουν σταθερά τα πόδια τοιυς στη γη. Αυτή η έλλειψη ασφάλειας οξύνει το πρόβλημα και βλέπουμε ότι το άτομο δεν χαίρεται αυτό που ζει ή δεν το ελκύει για να το βιώσει. Ανησυχεί πάντα.  Δίνει αξία στους άλλους ότι αυτοί αξίζουν να ζήσουν αυτά που επιθυμεί, ότι ο ίδιος είναι ανίκανος να τα αποκτήσει. Πως περιμένει να δει καλά όνειρα με τέτοιες σκέψεις που κάνει;  Ανήκει λοιπόν αυτή η κατηγορία και στα όνειρα σκέψης. Είναι μια μικτή κατηγορία που τα περικλείει όλα αυτά.

Τα άτομα αυτά ασκούν ψυχαναγκαστικές καταστάσεις βιώνοντας καταστάσεις που δεν του αρέσουν. Διατηρούν μια λάθος σχέση με το φόβο ότι δεν τους θέλει αυτός που θέλουν και ζουν ένα δικό τους ψέμα με ψυχαναγκαστικά όνειρα. Όλα αυτά προστίθενται σ’ αυτή την κατηγορία. Πολλές φορές ρίχνει όλα τα λάθη πάνω του το άτομο αυτό και περιμένει να τον εγκαταλείψει ο σύντροφός του και γίνεται. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί περίεργα όνειρα που κανείς ονειρομάντης δεν μπορεί απόλυτα να ερμηνεύσει αν δεν ξέρει πώς σκέφτεται το άτομο.

Σ’ αυτό δεν φταίμε εμείς, αλλά ο τρόπος που έχουμε μάθει να ζούμε. Ο υπερπροστατευτικός κόσμος που μας έχει μεγαλώσει η οικογένεια. Μοιάζει σαν να μας έχουν κλείσει σε γυάλα και όταν σπάσουμε αυτή τη γυάλα και βγούμε στην κοινωνία διαπιστώνουμε ότι βιώνουμε μια κατάσταση περίεργη και δεν είμαστε εξοπλισμένοι κατάλληλα για να επιβιώσουμε. Αυτή η έλλειψη μας δίνει ανασφάλεια και η ανάσφάλεια αυτά τα περίεργα όνειρα. Φόβος και ανασφάλεια για τη ζωή, φόβος για το θάνατο. Ανασφάλεια ότι θα πεθάνουμε νωρίς, ανασφάλεια για τις αρρώστιες. Όλα αυτά είναι το ερέθισμα να δούμε όνειρα ανασφάλειας  που δείχνουν πως σκέφτεται το άτομο και πόσο μπορεί να αντέξει τέτοιες καταστάσεις.

Δημιουργείται μια δυσπιστία για την κοινωνία, για τους ανθρώπους μην τους πληγώσουν, μην τους προδώσουν, μηπως τους πλησιάζουν για το συμφέρον τους.  Μας δημιουργείται η εντύπωση όταν κάποιος πάει να μας πλησιάσει ότι το κάνει για το δικό του συμφέρον, για να μας κάνει κακό, γιατί κάποιοι άλλοι τον έβαλαν. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον που κινδυνεύει με το φόβο μήπως το άτομο αυτό κάνει το ανήμπορο, γιατί έχει συμφέρον από μας.

Για να πιστέψουμε σε όλα αυτά πρέπει οι άνθρωποι να δείξουν την καλή εικόνα στον άλλο. Να πιστέψουμε ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Δεν θα μας κάνουν όλοι κακό επειδή το έκανε ένας ανόητος. Δεν αποτελεί πρότυπο για την κοινωνία για να είναι όλοι οι ίδιοι.  Πρέπει να δημιουργήσουμε μέσα μας την ηρεμία και την πίστη στο θεό. Εκείνος θα μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα από την άλλη πλευρά. Όμως για να είμαστε εξασφαλισμένοι πρέπει να βρούμε μια στέγη για μάς, μια καλή δουλειά, μια καλή σχέση. Όμως για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να βγάλουμε την ανασφάλεια από μέσα μας γιατί αν δεν ρισκάρουμε, πως περιμένουμε να βρούμε  την τύχη μας;  Άρα, αντί να μεμψιμοιρούμε και να λέμε ότι αυτό είναι για την άλλη και όχι για μένα, να λέμε ότι αυτό είναι για μένα και θα αγωνιστώ να το πετύχω. Ξαφνικά θα δούμε ότι η πορεία των ονείρων μας αλλάζει. Φεύγει το κρύο, η μοναξιά, η θλίψη και έρχεται το φως και η χαρά. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να αλλάξουμε την  κατάσταση πριν γίνουν φοβίες και εμμονές και η ίαση επιτυγχάνεται τότε πολύ δύσκολα.  Κάποιες στιγμές αυτό δεν γίνεται ποτέ.

Όνειρα ανασφάλειας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.