Αυτά τα όνειρα τα βλέπουν άτομα που πάσχουν από ψυχώσεις. Ψύχωση, είναι η κατάσταση που το άτομο νομίζει ότι βλέπει φαντάσματα, ενώ είναι ψευδαίσθηση. Βιώνει πράγματα που οι άλλοι δεν αντιλαμβάνονται και έχει πεποιθήσεις και ιδέες αφύσικες, που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα. Το κακό είναι ότι το όνειρο αυτό συνεχίζεται και στην πραγματικότητα. Το άτομο νομίζει ότι τα βίωσε όλα αυτά που είδε και τα αναζητά ή τα βλέπει με τα δικά του μάτια.

Ψυχώσεις είναι: Η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή, η επιλόχεια κατάθλιψη. Οι ψυχώσεις δημιουργούνται από τη αλόγιστη λήψη φαρμάκων, τα διεγερτικά φάρμακα,   τα πολύ σκληρά ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Η ψύχωση είναι συνηθισμένη σε άτομα που έχουν όγκο στον εγκέφαλο, άνοια, αλτσχάιμερ, νόσος του πάρκισον, AIDS,  επιληψία και εγκεφαλικό επεισόδιο. Στο άτομο με ψυχωσικές διαταραχές γεννιούνται εμμονές και φοβάται ότι όλοι ασχολούνται μαζί του, ότι είναι δηλητηριασμένο το φαγητό, ότι θα τον πιάσει η αστυνομία, ότι όλοι τον μισούν κ.λ.π.  Όλα αυτά δυστυχώς γίνονται όνειρο και λέμε ότι το άτομο νιώθει φοβίες και ανασφάλειες. Δεν είναι πάντα αυτή η σωστή ερμηνεία. Το λάθος που κάνει ο ονειρομάντης εδώ είναι ότι δεν γνωρίζει ότι ο ονειρευόμενος πάσχει από ψυχώσεις. Ούτε το ίδιο το άτομο το γνωρίζει, ή το γνωρίζει και δεν το παραδέχεται.

Δυστυχώς οι ψευδαισθήσεις κυνηγούν το άτομο με ψυχώσεις και στην πραγματικότητα. Δεν φτάνει μόνο ο ύπνος. Το άτομο ακούει, βλέπει, ή αισθάνεται πράγματα που δεν υπάρχουν. Έχει αυταπάτες. Ψεύτικες ιδέες που βασίζονται στο φόβο και την καχυποψία ότι δεν είναι τα πράγματα όπως τους τα λένε. Στο μυαλό τους είναι πεπεισμένοι ότι η πραγματικότητα είναι αυτή που έχουν σχηματίσει οι ίδιοι με το μυαλό τους και όχι αυτή που τους παρουσιάζουν οι άλλοι. Ό,τι σκέφτονται πιστεύουν ότι ισχύει. Αν χάσουν κάποια χρήματα οι ίδιοι δεν το παραδέχονται, αλλά φωνάζουν τον άλλο κλέφτη.

Η ομιλία τους και η σκέψη τους είναι ακατάστατες. Έχουν διαταραγμένη σκέψη που τους αναγκάζει να συνδέουν την πραγματικότητα με το όνειρο και να τα κάνουν ένα. Οι ιδέες τους είναι αφύσικες.  Νιώθουν καταπονημένοι και απαθείς σε σοβαρά θέματα.  Συμπέρασμα,  νιώθουν καχύποπτοι και διαστρεβλώνουν τα όσα ακούνε, τα ερμηνεύουν με το δικό τους μυαλό. Έχουν  τάση αυτοκτονίας και αυτοκαταστροφής. Έχουν εμμονές και διαταραχές στον ύπνο. Όταν καταφέρουν να κοιμηθούν τα όνειρά τους είναι δομημένα και προσαρμοσμένα με τον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν. Βγαίνουν δικαιωμένοι ότι αφού το ονειρεύτηκαν έχουν δίκιο. Όταν μιλάνε οι προτάσεις τους δεν έχουν ειρμό. Δεν συγκεντρώνονται εύκολα και δεν κάνουν σωστή χρήση του συντακτικού. Οι σκέψεις τους επιταχύνονται ή επιβραδύνονται χωρίς να είναι συγκεντρωμένοι ή ξεχνάνε εύκολα κάποια πράγματα που έπρεπε να θυμούνται, χωρίς απαραίτητα να έχουν αμνησία. Οι ψευδαισθήσεις έχουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή τους γιατί τις παραλληλίζουν με την πραγματικότητα. Έτσι περιέχονται στα όνειρά τους.

Αυτά τα όνειρα επειδή περιέχουν ψευδαισθήσεις, έχουν επηρεαστεί κατά πολύ οι αισθήσεις τους και έχουν επιλεκτική ακοή, όραση που επηρεάζονται και αντιδρούν ανάλογα με τα βιώματα και τις σκέψεις του ασθενή. Συνήθως ακούει φωνές που του μιλάνε με αρνητικό τρόπο. Κάποια φωνή σχολιάζει και ελέγχει τις πράξεις του ασθενή ή επαναλαμβάνει αυτά που σκέφτεται να κάνει ο ασθενής, σαν να του υπενθυμίζει τα καθήκοντά του.

Οι πιο αρρωστημένες και παρανοϊκές ψευδαισθήσεις είναι όταν βλέπουν να γελάνε κάποιοι και νομίζουν ότι το επίκεντρο είναι εκείνος. Όταν βλέπει άτομα να συζητούν νομίζει ότι συνωμοτούν εναντίον του για να τον βλάψουν. Κάποια άλλα άτομα νιώθουν ότι ήρθαν σ’ αυτό τον κόσμο για να ηγηθούν.

Η πιο αρρωστημένη κατάσταση είναι όταν πάψουν να έχουν εμπιστοσύνη στην μαγειρική της γυναίκας τους, γιατί πιστεύουν ότι έχει εραστή και του μαγειρεύουν για να τον δηλητηριάσουν και να τον βγάλουν από τη μέση, ώστε να ζήσουν ανενόχλητα τον έρωτά τους.

Το άτομο λοιπόν απομονώνεται και ζει σε ένα δικό του περιβάλλον. Έχει πτώση στις αποδόσεις του στη δουλειά ή το σχολείο. Αλλάζει ριζικά συμπεριφορά κι απόψεις. Πράγματα που τον ευχαριστούσαν τώρα τον αγχώνουν. Δεν έχει υπομονή. Χάνεται και βυθίζεται στις σκέψεις του. Δεν συγκεντρώνεται εύκολα και δεν μπορεί να πιάσει με την  πρώτη φορά το νόημα των λέξεων, που του λένε οι άλλοι. Επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια και τα ίδια. Είναι κουρασμένο αναίτια ή ταραγμένο χωρίς να ξέρει γιατί νιώθει έτσι.

Έχω ακούσει ότι υπάρχει θεραπεία στο πρόβλημα αυτό σήμερα. Όμως δεν είμαι ψυχίατρος να αναφέρω τους τρόπους θεραπείας. Αυτούς θα τους προτείνει ένας ειδικός για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, διότι όλες οι περιπτώσεις  δεν είναι  ίδιες.

ψυχωσικά όνειρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.