Είναι τα όνειρα που κατά τον Φρόιντ είναι γεννήματα από όσα αντιλαμβάνεται το υποσυνείδητο, αλλά πολλές φορές είναι δευτερεύουσες καταστάσεις που ποτέ δεν θα προσέχαμε.

http://4.bp.blogspot.com/-KDR7J9SVWUg/Vip_T_KMasI/AAAAAAAABr0/5PFEX-nGJa0/s1600/5101362-3x2-700x467.jpg

Δημιουργείται από εικόνες που έχει κρατήσει, ήχους που έχει δανειστεί, αρώματα που έχει αποθηκεύσει, γεύσεις που έχει νιώσει, αναμνήσεις που έχουμε βιώσει από την παιδική μας ηλικία, αγγίγματα που έχει νιώσει, αισθήματα που έχει βιώσει, εμπειρίες που έχει γευτεί κ.λ.π., μπερδεύοντας καταστάσεις που ταυτίζει. Μπορεί να δούμε π.χ. κάποιον  γηραιό κύριο που είχαμε γνωρίσει πριν 10 χρόνια και τον καθηγητή μας. Να σκεφτούμε τι κοινό έχουν αυτοί οι δύο και να δούμε ότι και οι δύο έχουν αλτσχάιμερ σήμερα  ή είναι το ίδιο αυστηροί. Να συνδέσει δηλαδή το υποσυνείδητο μόνο του κάποιες καταστάσεις. Μπορεί αυτοί οι δύο να έχουν το ίδιο όνομα. Μπορεί να δούμε λέξεις που δεν γνωρίζουμε ή  να βιώσουμε μια επιθυμία αντίθετα, για να αηδιάσουμε κάποιον που λατρεύουμε πολύ και να τον αποβάλλουμε, επειδή πρέπει να γίνει αυτό.  Π.χ. δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον πρώην. Βλέπουμε τα κατά του, τις άσχημες πλευρές του για να προκαλέσουμε τη λήθη, ή βλέπουμε κάποιες καταστάσεις περίπου όπως τις βιώσαμε με κάποιες αποφάσεις που δεν έχουμε πάρει ή προστίθενται και άλλα πράγματα για να μας δείξει ένα πολύπλευρο βίωμα.  Όταν τα όνειρα δεν έχουν ερμηνεία λοιπόν, το υποσυνείδητο είναι αυτό που ευθύνεται.

Λειτουργεί μεμονωμένα και μικτά με άλλες κατηγορίες ονείρων. Π.χ. αν βλέπουμε ότι πέφτουμε στον γκρεμό, θα δούμε ότι ένα βήμα ακόμη να κάναμε θα πέφταμε από το κρεβάτι. Όταν δούμε ότι κάποιος μας απειλεί, είναι το μαξιλάρι που βρέθηκε πάνω μας σε μια στιγμή ασυνειδησίας την ώρα που κοιμόμαστε. Όταν κάποιος ροχαλίζει δίπλα μας, μπορεί να δούμε έκρηξη ή σεισμό. Όταν λοιπόν κάποια όνειρα συνδέονται με εξωτερικά ερεθίσματα, το υποσυνείδητο πλάθει τις δικές του ιστορίες. Άρα, αυτά τα όνειρα δεν έχουν πάντα ερμηνεία. Επειδή ο ονειρομάντης δεν γνωρίζει τον ονειρευόμενο μπορεί να πέσει σε πλάνη. Να δώσει μια φοβερή ερμηνεία, και τελικά να μην βγει. Τότε, το μυαλό του ονειρευόμενου πρέπει να πάει και σ’ αυτή την πιθανότητα. Μοιάζει με ένα δικαστή που παίρνει μια απόφαση βάσει των δεδομένων  που έχει, αλλά δεν γνωρίζει ακριβώς τα αίτια και τα γεγονότα. Μπορεί με τον τρόπο αυτό να πέσει και σε πλάνη. Πρέπει λοιπόν να έχουμε υπόψη μας πάντα κι αυτή την περίπτωση. Μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι.

Κάποια πολύ άσχημα όνειρα οφείλονται στις επιλογές που έχει κάνει το υποσυνείδητο. Πολλά ύπουλα υποσυνείδητα μηνύματα σε τραγούδια, διαφημίσεις κ.λ.π. αποσυντονίζουν το υποσυνείδητο και το προϊόν που βγάζει είναι αυτό που έχει αντιληφθεί.  Όλα τα όνειρα είναι προϊόντα αυτού του ονείρου. Σαν να είναι αυτή η κατηγορία ονείρων το υλικό και όλα τα άλλα είναι το αποτέλεσμα. Εδω είναι η βάση των ονείρων και κάθε κατηγορία ονείρου επεμβαίνει για να διασκεδάσει χωρίς εισιτήριο μια βραδιά τον ονειρευόμενο.  Θα διασκεδάσει και θα χαρεί αν είναι καλό το όνειρο. Αν δεν είναι ποιος ευθύνεται; Δυστυχώς ο ίδιος και η μοίρα του, τα βαριά συναισθήματα, οι τροφές που διαλέγει, τα ακούσματα, οι ταινίες που βλέπει, οι σχέση του με τους άλλους, ο τρόπος σκέψης. Όλα μετράνε. Αν είναι απογοητευμένος, πικραμένος,  δυστυχισμένος και όλα τα αρνητικά εις μένος τι όνειρα να δει; Όταν η κατάθλιψη και το άγχος βρίσκεται στο φόρτε του θα μας πνίξουν τα φίδια, θα μας κυνηγήσουν οι έγνοιες, θα χάσουμε την ψυχή μας όταν διαλυθεί. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της δικής μας πορείας. Το υποσυνείδητο κάθε μέρα μοιάζει με ένα άγραφο τετράδιο. Εκεί θα γράψουμε το όνειρο ανάλογα με τα βιώματα, τις σκέψεις, τις εμμονές.  Όλα παίζουν κάποιο ρόλο.  Η θετική σκέψη φέρνει καλά όνειρα. Άρα, μάθαμε ποιος ευθύνεται γι’ αυτό. Αν θέλετε καλά όνειρα, ξέρετε ποια τι πρέπει να κάνετε. Στο χέρι σας είναι!!!

Υποσυνείδητα όνειρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.