Αυτό το σύνδρομο είναι μια εμμονή.  Αποτελεί όμως λόγω της θεματολογίας του διαφορετική κατηγορία. Είναι μονομερής αυτή η εμμονή και αφορά τα άτομα του φιλικού ή οικογενειακού μας περιβάλλοντος. Έχουμε την αίσθηση λοιπόν ότι το άτομο αυτό που μας μιλά δεν είναι η μάνα μας, η καλύτερη φίλη ή ο σύντροφός μας, αλλά κάποιος σωσίας εξωγήινος που ήρθε στη γη για να μας κάνει κακό, παίρνοντας μαζί τους τους πραγματικούς μας γονείς ή φίλους. Άρα, στα όνειρα του ατόμου αυτού τα άτομα του περιβάλλοντος του είναι εχθροί που του κάνουν κακό. Δεν υπάρχει καθόλου ο μητρικός  ρόλος. Η μητέρα μας κόβει το χέρι, μας κόβει το λαιμό, δεν μας κάνει τα χατίρια μας, γίνεται το δικό της, γενικά τη βλέπουμε εχθρικά και κάθε μέρα υπάρχουν καβγάδες στο σπίτι. Ποτέ ο άσθενης αυτού του συνδρόμου δεν παραδέχεται ότι βλέπει τοιοτοτρόπως  τους δικούς του ανθρώπους, ότι δεν τους αναγνωρίζει, αλλά λέει ότι δεν τους αγαπάει και πάντα  βρίσκει αφορμές για να είναι μόνιμα μαλωμένοι. Αυτές όμως οι εμμονές λειτουργούν και αμφίρροπα. Έχουμε την εντύπωση χωρίς να έχουμε την ασθένεια ότι δεν μας αγαπάνε οι δικοί μας και τους βλέπουμε εχθρικούς εμμονικά, ξέροντας ότι είναι αυτοί. Αυτή η περίπτωση ανήκει στα εμμονικά όνειρα και το άτομο δεν είναι ασθενής.

Εν κατακλείδι: Ο ασθενής έχει έντονες και συνεχείς παραισθήσεις πως τα οικεία του πρόσωπα έχουν αντικατασταθεί από επικίνδυνους σωσίες που θέλουν να τον βλάψουν. Το πρόβλημα είναι νευρολογικό και πηγάζει από το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη ενεργοποίηση των συναισθημάτων.

Τα όνειρα του συνδρόμου του σωσία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.