Σ’ αυτό το όνειρο υπάρχει το ρήμα αγναντεύω. Κοιτάζω τον ορίζοντα, στο βάθος υπάρχει μια πόλη (ή ένα χωριό), είναι πολύ μακρινή, αλλά βλέπω τα φώτα της. Είναι σκοτάδι. Το όνειρο μου λέει να σταματήσω την εξερεύνηση μέχρι να βγει το φως, αν βγει. Όσο την εξερευνάς την ώρα που είναι νύχτα, δεν οδηγεί πουθενά. Όσο είναι σκοτάδι πρέπει να αδρανήσεις.  Είναι πολύ μακριά άλλωστε και πρέπει να σκεφτείς αν αξίζει να κάνεις αυτό το ταξίδι, αυτή την περιπλάνηση,  για να την δεις. Στο όνειρο όταν βλέπουμε μια πόλη μπορεί να απέχει και 600 χιλιόμετρα κι εμείς να την βλέπουμε μακρινή.

Δεν έχει το όνειρο την ίδια απόσταση με το μάτι μας. Το μέτρο, ο χρόνος, η απόσταση  είναι ανθρώπινες επινοήσεις.  Μπορεί να είναι αυτή η πόλη η Νέα Υόρκη κι εσύ την βλέπεις από μακριά, όπως μπορεί να είναι και ένα διπλανό νησί ή μια ανύπαρκτη πόλη. Όταν δεις μια ανύπαρκτη πόλη στο όνειρο δηλώνει ότι εκεί δεν πρέπει να πας, διότι θα παγιδευτείς σε ένα άλλο σύμπαν ή η αποτυχία είναι εξασφαλισμένη.

Θυμάμαι ότι είχα δει ένα τέτοιο όνειρο. Είδα ότι κάποια γνωστή μου παντρευόταν και θα πήγαινε γαμήλιο ταξίδι σε μια ανύπαρκτη πόλη. Εδώ θα πάω μου έλεγε και μου έδειχνε φωτογραφία αυτής της πόλης. Να πας κι εσύ όταν παντρευτείς, είναι ωραία.  Ενώ μου φάνηκε ωραία σαν πόλη  της είπα: Μπα, δεν θέλω να πάω εκεί. Αν παντρευτώ κάποτε, θα πάω στην Πράγα της είπα με θράσος. Τέλος πάντων, είπα μια υπαρκτή πόλη. Όταν η πόλη είναι πολύ κοντά σου τότε ακόμα και να κάνεις λάθος, δεν θα ταλαιπωρηθείς. Όσο λοιπόν πιο μακριά είναι μια πόλη, όσο υπαρκτή είναι, τόσο πιο δύσκολα και πιο επίπονα μπορείς να την εξερευνήσεις. Όμως, αυτό το όνειρο είναι μια στάση ζωής, για να σκεφτείς αν αξίζει τον κόπο να κάνεις αυτή την κίνηση, αυτό το βήμα  ή όχι.

Αν στον ορίζοντα είναι μόνο θάλασσα χρειάζεται να μείνεις εκεί ή να κολυμπήσεις όταν  βρεις ήρεμη θάλασσα. Ίσως να φανεί στον ορίζοντα κάποιο πλοίο που θα σε πάρει, ίσως με το κολύμπι να καταφέρεις να βρεις τη δική σου στεριά. Αυτό θα γίνει  τη νύχτα επιτυχημένα μόνο με το φως  του φεγγαριού που φωτίζεται από τον ήλιο, ειδικά όταν είναι πανσέληνος. Ένα φως της λάμπας μέσα στο σκοτάδι είναι μια προσωρινή χαρά, μια χαρά που κρατάει λίγο. Η επιτυχία εξασφαλίζεται μόνο  την ημέρα στα όνειρα αυτά.

Τα όνειρα του ορίζοντα ή του πλάτους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.