Είναι μια νέα κατηγορία ονείρων  που αρχίζει να υπάρχει από την εποχή που μπήκε το μνημόνιο στην ζωή μας. Έχει στοιχεία απώλειας, θλίψης, ανασφάλειας, κρύου, μοναξιάς. Μπάζει πολύ κρύο.  Δείχνει στοιχεία της πραγματικότητας. Το άτομο βλέπει εφιάλτες μ’ ερεθίσματα αυτά  που συμβαίνουν γύρω του. Από τη μια, η οικονομική κρίση και από την άλλη, η τρομοκρατία. Στην δεύτερη περίπτωση βλέπει εχθρικές καταστάσεις.

Ποτέ άλλοτε δεν συνυπήρξαν μαζί  η απώλεια, ο φόβος, η ανασφάλεια, ακόμα και η αυτοκτονία. Το άτομο κάνει φοβερές σκέψεις.

Τα όνειρά των νέων παιδιών και οι ελπίδες τους μπαίνουν προς το παρόν στο συρτάρι και μένουν μετέωροι προς το παρόν σε ένα τεντωμένο σκοινί που είναι έτοιμο να σπάσει περιμένοντας  να ξημερώσει η μέρα που όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Το καλό είναι ότι είμαστε Έλληνες και τίποτα δεν μας πτοεί. Ακόμα ονειρευόμαστε και ακόμα ελπίζουμε. Όμως, τα γεγονότα δεν αφήνουν ένα νέο άνθρωπο να σταδιοδρομήσει, να βρει δουλειά, να μείνει στον τόπο του. Αναγκάζεται να μεταναστεύσει, κι αυτή η σκέψη του δημιουργεί βραχνάδες στα όνειρά του. Βλέπει το εξωτερικό σαν λύση,  βλέπει ότι αν μείνει εδώ θα χαραμιστεί. Έχει σημαντικό Βιογραφικό, με αποτέλεσμα ακόμα και δουλειά να βρει, να πάρει 500 ευρώ, αν τα πάρει κι αυτά. Το χειρότερο είναι πως δεν βρίσκει δουλειά στο αντικείμενό του. Είναι π.χ. γιατρός  και αναγκάζεται να δουλεύει σε ζαχαροπλαστείο και να πουλά γλυκά ή καφετέρια και να φτιάχνει καφέδες, επειδή δεν έχει χρήματα να ανοίξει ένα Ιατρείο ή το έκλεισε γιατί δεν είχε δουλειά. Ανάλογα με τα βιώματα του ατόμου, προσαρμόζονται και τα όνειρά του. Όμως, δεν αντιδρά άσχημα, διότι λέει ότι είναι ευλογημένος επειδή δουλεύει, παράγει κι αυτό τον κάνει να ζει. Όχι όπως θα προγραμμάτιζε ή θα ήθελε, αλλά από άλλους ζει καλύτερα που δεν εργάζονται.  Σαν ηλικιωμένο θα του μειώνουν συνεχώς τη σύνταξη, το αύριο είναι δύσκολο κάποιος να το δει ή να το προβλέψει.  Αναγκάζεται να κάνει περικοπές σε βασικές ανάγκες, για να καταφέρει να τα φέρει βόλτα.

Το καλό για ένα άτομο που ζει μόνο του επειδή δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο είναι να μένει με την οικογένειά του κι έτσι είναι μια ενωμένη οικογένεια ξανά. Για ένα άλλο άτομο αυτό είναι μειονέκτημα. Γι’ αυτό, τα άνειρα αυτών των δύο ανθρώπων διαφέρουν μεταξύ τους. Φανταστείτε πως είναι ο ονειρικός κόσμος αυτών των ανθρώπων που έχουν επηρεαστεί ανεπανόρθωτα απ’ αυτή την κρίση που κρατά πολύ καιρό.  Το μειονέκτημα είναι ότι το άτομο αυτό έχει συνηθίσει ζώντας μόνο του ένα άλλο τρόπο ζωής και τώρα θα πρέπει να προσαρμοστεί στα θέλω και τα πρέπει της οικογένειας.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις με το τάιρι μας ή τους φίλους μας είναι πιο έντονες και συνεχώς δοκιμάζονται, καθώς τα άτομα που επηρεάζονται από την οικονομική κρίση αρκετές φορές χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους, κάνουν λάθος χειρισμούς σε διάφορες καταστάσεις, μπερδεύουν τα προσωπικά τους και επηρεάζονται απ’ αυτά, κάνοντας  αρνητικές σκέψεις. Ο χωρισμός επιτυγχάνεται πιο εύκολα, διότι ο ένας δεν μπορεί να καταλάβει τον άλλο, ενώ θα έπρεπε να το κάνει, διότι ξέρει τι βιώνουμε, αλλά ο εγωισμός δεν τον αφήνει να δει την αλήθεια καθαρά.

Ούτε ο καιρός δεν είναι σύμμαχος. Συμπάσχει μαζί μας. Αφού φέτος είδαμε χιόνι σε περιοχές που έχει να χιονίσει 30 χρόνια. Είναι δυνατόν τα στοιχεία της φύσης να μείνουν ανεπηρέαστα σ’ αυτά που γίνονται; Τα σημάδια δεν τα βλέπουν; Η Ευρώπη υποφέρει!!!

Όλα τα σημάδια λοιπόν στα όνειρα είναι το κρύο, η ανασφάλεια, η απομόνωση και η αυτοκαταστροφή.  Όταν το άτομο ελπίζει μπορεί να δει κάπου τον ήλιο, αλλά είναι με δόντια. Το κρύο δεν λείπει και το χιόνι πέφτει. Άντε να δει άνεμο και βροχή. Όμως, το άτομο αυτό είναι γυμνό μέσα στο χιόνι, στο κρύο, στη βροχή, δεν φορά παπούτσια, δεν κρατά ομπρέλα, και μένει να περπατά σε ένα παγωμένο έδαφος που μπορεί κάποια στιγμή, αν γλιτώσει από την παγωνιά και τα κρυοπαγήματα, από τη γρίπη ή την πνευμονία,  να βρεθεί κάπου ένα τζάκι να το ζεστάνει, μια αγκαλιά να το δεχτε ή ένα σπίτι να το φιλοξενήσει. Όσο πιο θετικά είναι τα όνειρα όμως, τόσο πιο καλό αποτέλεσμα προσελκύουμε για την χώρα μας. Αν δεν έχει χρεοκοπήσει ακόμη, το οφείλουμε στην πίστη που έχουμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει.

Όταν όμως πατήσουμε στο έδαφος και πιστέψουμε ξανά, νιώθω ότι κάποτε θα δούμε  να γίνονται πράξη όσα μας λένε, θα νιώσουμε ότι ήταν  ένας εφιάλτης  και ξυπνήσαμε!!! Θα ξεχάσουμε τα πάντα και θα βιώσουμε αυτά που δεν μπορέσαμε να κάνουμε πράξη τότε, δηλαδή αναφέρομαι στο τώρα, πως θα το βλέπουμε μετά από αρκετά χρόνια. Μας υπόσχονται ότι το 2019 θα βγούμε από την κρίση. Αυτό το άκουσα 3 φορές με άλλες ημερομηνίες. Φτάνει πια, έχουμε κουραστεί να ακούμε αυτό το παραμύθι.  Από λόγια έχουμε χορτάσει. Πράξεις θέλουμε!!!

Όλα αυτά τα χρόνια της  οικονομικής ύφεσης δοκιμάζονται οι φυσικές και ψυχικές αντοχές  των ανθρώπων.    Κάποιοι  θα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους και να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία, και κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί στο δρόμο τους με τη βοήθεια των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα τους και τους στηρίζουν οικονομικά. ‘Ομως υπάρχουν κάποιοι που δεν θα τα καταφέρουν. Υπάρχει ο φόβος ότι κάποιοι απ’ αυτούς θα καταρρεύσουν, θα εξαντληθούν οι  αντοχές τους  και μπορεί να φτάσουν σε ένα σημείο που κανείς δεν θα ήθελε να τους δει. Να αυτοχειριαστούν ή να κάνουν κάκό, να γίνουν κλέφτες, να σκοτώσουν για να αποκτήσουν βασικές ανάγκες που αν ήταν δυνατοί θα είχαν αποκτήσει με έννομα μέσα. Δεν είναι όλοι κλέφτες. Η κοινωνία τους έκανε και οι λάθος χειρισμοί αυτών που μας κυβερνάνε.

Τα όνειρα της οικονομικής κρίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.