Είσαι φωτογράφος και βλέπεις ότι χαλά η φωτογραφική μηχανή, ή δεν έχεις μέσα κάρτα. Είσαι μπουζουξής και βλέπεις ότι δεν μπορείς   να παίξεις σωστά το μπουζούκι ή έχουν σπάσει οι χορδές. Είσαι συγγραφέας και βλέπεις ότι το έργο σου δεν έχει απήχηση ή ότι σβήστηκε το αρχείο που το είχες γράψει και δεν υπάρχει πουθενά. Σαν ηθοποίος ξέχασες τα λόγια στη σκηνή του θεάτρου, ενώ  σαν τραγουδιστής δεν βγαίνει η φωνή σου και ξεφτελιέσαι, όπως έγινε με  μια τραγουδίστρια σε κάποιο σημείο του πλανήτη μας.

Όλα αυτά είναι όνειρα φοβίας μεν, αλλά μια άλλη κατηγορία. Δείχνει ότι δεν αξίζουμε κι ας είμαστε βιρτουόζοι στο βιολί.  Μια περίεργη αίσθηση ότι δεν θα πάμε καλά κι ας είμαστε πρωταθλητές. Μια έντονη αίσθηση της αποτυχίας, χωρίς απαραίτητα να κάνουμε αρνητικές σκέψεις. Είναι μια περίεργη ψυχολογία, ανεξήγητη γιατί συμβαίνει αυτό.

Όταν έχεις δύο χέρια και τα χάσεις, δεν έχεις τίποτα. Εξαρτάσαι απ΄ αυτά. Ξέρεις ότι στην περίπτωση του μπουζουξή ότι αν χαλάσει το μπουζούκι δεν μπορείς να παίξεις, όταν  ξεχάσεις τις νότες  δεν μπορείς να αποδώσεις αυτό που θες σωστά. Εξαρτάσαι πολύ από αυτό. Είναι το αντικείμενο της εργασίας σου και γνωρίζεις ότι μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο, αλλά στο όνειρο δεν μπορείς να το συνειδητοποιήσεις έτσι και βλέπεις αυτό τον εφιάλτη.

Όλοι βλέπουμε ότι πεθαίνουν άνθρωποι στην εγχείρηση, αλλά αυτό αν το δει ένας γιατρός είναι μια ανασφάλεια κι ας είναι κορυφή στον κλάδο του. Το ίδιο ισχύει αν ένας δικηγόρος δει ότι έχασε μια σημαντική δίκη. Φυλακίστηκε ο πελάτης του.   Μοιάζει με τον φοιτητή που πάντα έχει άγχος αν θα τα πάει καλά στις εξετάσεις  κι ας είναι αριστούχος.  Αυτά είναι παλιά βιώματα που συνεχίζουν και σαν επαγγελματίες να μας απασχολούν, μέχρι που γίνονται εφιάλτες. Αυτή η κατάσταση υπήρχε, υπάρχει και πάντα θα υπάρχει, τόσο μάλλον  να βλέπουν ευφυέστατοι άνθρωποι όλων των κλάδων  ότι χαλάνε τα αντικείμενα, ότι είναι ανάξιοι να τα χρησιμοποιήσουν σωστά. Είναι όμως;

Τα αγχωτικά όνειρα του επαγγελματία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.