Είναι τα όνειρα που μας περιορίζουν και δεν μας αφήνουν να ξεπεράσουμε τα όρια. Είναι ένα βασικό όνειρο για να μένει ο άνθρωπος στα όρια της λογικής, να μην ξεφεύγει. Άλλωστε, στην πραγματικότητα είμαστε περιορισμένοι να ζούμε στη γη. Δεν μπορούμε να πάμε πιο πέρα. Αυτό στο μέλλον ίσως επιτευχθεί και μεγαλώσουν τα όρια του περιορισμού μας. Όμως, νιώθουμε ελεύθεροι, διότι η γη είναι πολύ μεγάλη για μας και δεν μας φτάνουν τα χρόνια που έχουμε εν ζωή  να τη γυρίσουμε όλη, ώστε να νιώσουμε περιορισμένοι.

Ακόμη ένας περιορισμός είναι η ασημένια χορδή την ώρα του αστρικού ταξιδιού. Δεν μπορούμε να τη σπάσουμε. Αν σπάσει,  πεθαίνουμε.  Φυσικά, αυτό ισχύει αν η ψυχή βγαίνει πράγματι από το σώμα.

 Ένας όμως βασικός περιορισμός στα όνειρα είναι η φυλακή. Αυτά τα όνειρα δείχνουν στο άτομο κυριολεκτικά ή αλληγορικά πόσο φυλακισμένο είναι. Το ίδιο ισχύει όταν τον δένουν  με σκοινιά ή χειροπέδες και δεν τον αφήνουν ελεύθερο, όταν έχει συρματοπλέγματα παντού, τοίχοι ορθώνονται μπροστά του, αγκάθια, εμπόδια, σπασμένα γυαλιά. Γενικά, δείχνει ότι είναι περιορισμένος. Ελεύθερος κάποιες φορές, αλλά αυτή η ελευθερία έχει όρια, ως ένα σημείο. Μετά περιορίζεται. Ελεύθερος πολιορκημένος λοιπόν!!!

Το ίδιο ισχύει αν κολυμπάει σε πισίνα ή αν μένει σε νησί, χωρίς φυσικά να μένει, απλά το είδε. Αυτός ο περιορισμός δείχνει ότι κάτι κάνει λάθος και περιορίζει τον εαυτό του ή περιορίζεται από τους άλλους διότι δεν είναι ελεύθερος.  Είναι παρόμοιο και αντίθετο με τα όνειρα με έλλειψη ελευθερίας. Εκείνο το όνειρο το ονειρεύονται άτομα με πιο βαριές καταστάσεις. Αυτό μπορεί να το δει ο καθένας που νιώθει ελεύθερος μεν ψυχικά, αλλά κάπου περιορίζεται.   Τα τελευταία σύμβολα δεν έχουν πάντα αυτή την εξήγηση.

Κάθε τι που μας περιορίζει όμως, μας παγιδεύει εκεί. Πέρα από τη γη δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε και ένα νησί μας περιορίζει εκεί, διότι γύρω γύρω βρέχεται από θάλασσα. Σε έναν άσχημο καιρό όπου πλοίο και αεροπλάνο δεν ταξιδεύει, το άτομο έχει απομονωθεί εκεί.  Άρα, νιώθει κυριολεκτικά παγιδευμένο. Όμως, παγιδευμένος είναι και αλληγορικά. Αν ονειρευτεί ότι έχει παγιδευτεί ή ότι δεν μπορεί να κουνηθεί, αντιμετωπίζει ένα σοβαρό  πρόβλημα ή σοβαρή κατάσταση στην οποία στενεύουν τα περιθώρια και πρέπει να διεκπεραιώσει, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει. Μπορεί όμως να το πνίγει το άγχους και να μην μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει την κατάσταση. Περιορίζεται σε όσα εμφανίζονται μπροστά του και δεν κάνει τίποτα για να απελευθερωθεί. Περιμένει να το απελευθερώσουν άλλοι ή η ίδια η ζωή.

Περιοριστικά όνειρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.