Η Παλίρροια είναι το φαινόμενο της περιοδικής ανάβασης και της κατάβασης της στάθμης του νερού της θάλασσας,  που όταν εξαφανιστεί εντελώς γίνεται η Άμπωτη. Είναι το αντίστοιχο φαινόμενο  που καταπίνει το έδαφος όλο το νερό των παλιρροϊκών κυμάτων. Μοιάζει σαν να εξαφανίζεται η θάλασσα  ως δια μαγείας και βλέπουμε στη θέση της θάλασσας ένα κομμάτι στεριάς.  Ενώ στην παλίρροια επανέρχεται η θάλασσα,  ανάλογα με την κίνηση του φεγγαριού. Μια περιοδική αναταραχή γίνεται μέσα μας όταν συμβαίνει αυτή η κατάσταση στον ύπνο μας λοιπόν. Σαν κάτι να πηγαινοέρχεται. Μια περιοδική ψυχολογική κυκλοθυμική κατάσταση ανάλογα με τα φεγγάρια μας. Το ανέβασμα των νερών συμβολίζει στο συναισθηματικό μας κόσμο την υψηλή ενέργεια, την αυτοπεποίθηση, το πάθος, ενώ το κατέβασμα των νερών  την έλλειψη πάθους, την απογοήτευση, την χαμηλή ενέργεια. Γενικά, είναι η ανάγκη για ψυχικό και πνευματικό ξεκαθάρισμα.  Όμως είναι και η αβέβαιη συναισθηματική κατάσταση όταν δεν ξέρουμε τι νιώθουμε ή τι νιώθει εκείνος για μας.

Μια σχέση λοιπόν που περνάει από 40 κύματα μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα. Μια είναι ζεστός και μια κρύος. Μια με παίρνει και μια μ’ αφήνει. Στο τέλος με ξερνά. Όλα αυτά δείχνουν που καταλήγει αυτή η σχέση. Αν μας πνίξει η παλίρροια, είναι φυσικό το πάθος να μας παρασύρει και να μας πνίξει. Αν μας ξεράσει η άμπωτη,  τότε είναι κάτι παροδικό που θα περάσει. Βασανίζουν το σύντροφό μας τρίτες σκέψεις και αυτό επηρεάζει τη σχέση μας.Όχι όμως για πολύ.

Αυτή η κατάσταση έχει ακόμη μια ερμηνεία. Όλοι γνωρίζετε την ιστορία της Φραγκογιαννούς, της γνωστής Φόνισσας του Παπαδιαμάντη. Όσοι διάβασαν το βιβλίο αυτό θα θυμούνται το τέλος της.

…Ωστόσο, η βρεφοκτόνος, δεν προφταίνει να περάσει το πέρασμα και πνίγεται απ` τα ορμητικά, πικρά και αλμυρά νερά της παλίρροιας « στο μισό του δρόμου μεταξύ της θείας και της ανθρώπινης δικαιοσύνης». 

Ναι, η παλίρροια την τιμώρησε. Βρέθηκε εκεί και τιμωρήθηκε,  αφού πνίγηκε από το νερό την ώρα της παλίρροιας. Από τον γήινο νόμο μπόρεσε να ξεφύγει, αλλά όχι από το νόμο του Θεού.  Εκεί κανείς δεν μένει ατιμώρητος.  Αυτό συμβαίνει,  γιατί ο Θεός ξέρει ποιος είναι ένοχος και δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει σε δικαστική πλάνη. Άρα, η παλίρροια είναι αλληγορικά στο όνειρο και  η  τιμωρία που μπορεί να πέσει ένα άτομο που πιστεύει ότι βρίσκεται στην άμπωτη, αλλά δεν γνωρίζει ότι η ώρα της παλίρροιας έφτασε γι’ αυτόν και θα πνιγεί από την βίαιη εμφάνιση των κυμάτων, πριν  προλάβει να φύγει. Ακόμα κι αν το έκανε, την περίμενε η χωροφυλακή. Σίγουρα θα είχε πιαστεί από την ανθρώπινη δικαιοσύνη και θα είχε καταδικαστεί. Προτίμησε την θεϊκή δικαιοσύνη,  διότι από  αυτήν κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει ακόμη κι αν έχει καταδικαστεί από τον ανθρώπινο νόμο.

Ποια ερμηνεία ταιριάζει εξαρτάται από το άτομο και τι έχει κάνει.

Παλίρροια και Άμπωτη

Ένα σχόλιο στο Παλίρροια και Άμπωτη

 • Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2019 στο 17:30
  Σύνδεσμος

  Το όνειρο αυτό το είδα ξημερώματα Σαββάτου.
  Ήμουν μέσα σε ένα πολύ μεγάλο και ψηλό κτίριο και είχα βγει στο μπαλκόνι σε κάποιο από τους τελευταίους ορόφους . Έβλεπα την θάλασσα από μακρυά που ήταν ήρεμη, είχε όμως σκούρο μπλε χρώμα. Μπαίνοντας στο κτίριο που είχε τεράστιο εσωτερικό αίθριο βλέπω να γεμίζει με νερό , καθαρό σαν να πλημμυρίζει και όταν έφτασε στον όροφό μου με σήκωσε ψηλά. Φοβήθηκα λίγο αλλά κυρίως ένοιωθα όμορφα . Σε λίγο άνοιξαν τα παράθυρα και οι πόρτες και η στάθμη του νερού χαμήλωσε και το νερό έφυγε σιγά, σιγά . Ξύπνησα απότομα αλλά η αίσθηση που μου άφησε το όνειρο ήταν ευχάριστη.
  Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει ?

  Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.