Είναι ένα όνειρο που βλέπουμε συχνά. Ο παράδεισος που βλέπουμε, ο παράδεισος που κατακτάμε, ο παράδεισος που χάνουμε.  Κάποια είναι στο μυαλό μας. Δείχνει πώς αισθανόμαστε εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Μπορεί να συμβεί όμως και κάτι καλό.  Όταν είμαστε χαρούμενοι όλα είναι ήρεμα. Απλώνεται γαλήνη και ηρεμία. Μια κακή σκέψη φέρνει μια αστραπή μέσα στο καλοκαίρι. Ένα βότσαλο χάλασε την ηρεμία της γαλήνης αυτής,  μέσα σε μια λιμνούλα. Έκανε κύκλους στο νερό.  Είναι  μια κακή σκέψη. Όμως όσο καθόμαστε μέσα στον παράδεισο και απολαμβάνουμε όσα μας προσφέρει είναι όλα υπέροχα, μέχρι σε κάποιο άλλο όνειρο να αλλάξει το τοπίο.

http://rethemnosnews.gr/wp-content/uploads/2012/10/spree9.jpg

Όταν βλέπουμε παράδεισο επ’ ουδενί λόγο δεν σημαίνει ότι θα πεθάνουμε και θα επισκεφτούμε τον ουράνιο παράδεισο. Αυτό συμβαίνει, διότι όταν πεθαίνουμε  βλέπουμε ότι εγκαταλείπουμε τη γη, ψάχνοντας τον προορισμό μας. Δεν βρισκόμαστε μέσα σ’ αυτόν. Ούτε καν σκεφτόμαστε που θα πάμε, σαν να βαδίζουμε τυφλοί  σε ένα νέο κόσμο που δεν ξέρουμε τι θα βρούμε ή τι μας περιμένει εκεί. Απορίας άξιο είναι,  τι συμφωνίες κάνουν και τι αποκαλύψεις οι νεκροί όταν έρχονται να πάρουν έναν ζωντανό άνθρωπο, λίγο πριν το τέλος του. Αυτό κανείς δεν μας το έχει φανερώσει. Έφυγε άμεσα χωρίς να προλάβει να πει οτιδήποτε. Άρα, ο παράδεισος που ονειρευόμαστε λογικά,  είναι ένας γήινος παράδεισος με τα ανθρώπινα δεδομένα.

Αν μας διώξουν, σημαίνει ότι δεν είναι ο δικός μας παράδεισος και η πλάνη κάποια στιγμή θα φανεί. Αν φύγουμε οικιοθελώς, σημαίνει ότι μόνοι μας αντιληφθήκαμε ότι δεν είναι αυτό που θέλαμε πραγματικά. Άρα, θα πάμε να αναζητήσουμε το δικό μας. Αν μας καλούν και θέλουμε να φύγουμε από εκεί, πάλι αντιληφθήκαμε την πλάνη. Θα μπορούσε να είναι όμως μια μεταμορφωμένη κόλαση, που σαν δέλεαρ μετατράπηκε σε παράδεισο για να μας παγιδέψει. Τότε το σκηνικό γρήγορα αλλάζει.

Όταν νιώσουμε ότι βρεθήκαμε στον ουράνιο παράδεισο δηλώνει ότι ο Θεός είναι ευχαριστημένος μαζί μας, βαδίζουμε το σωστό δρόμο. Αν περάσαμε πρώτα από την κόλαση και καταλήξαμε στον παράδεισο, δηλώνει αλληγορικά μια άσχημη κατάσταση που άλλαξε σκηνικό και επιτέλους έγινε ένας παράδεισος. Φυσικά, στην περίπτωση αυτή η κόλαση δεν μπορεί να μας βλάψει, γιατί είμαστε περαστικοί απ’ αυτή. Όταν σκεφτόμαστε ένα οδυνηρό παρελθόν μέσα στον παράδεισό μας, νιώθουμε τα κύματα να φουσκώνουν, να φυσάνε τα φύλλα, να κάνει ψύχρα. Φυσικά, το τοπίο δεν χάνεται, αλλά μεταβάλλεται κάπως.

Κάποτε είχε τη μορφή κήπου, αλλά σήμερα μπορεί να είναι ένα καταπράσινο λιβάδι, ένας καταρράκτης, μια ακροθαλασσιά. Μπορεί όμως συμβολικά ο παράδεισος να είναι αυτός που θέλουμε.

Όμως κάπου βαθιά κρύβεται η ανθρώπινη αδυναμία. Η ανάγκη να αμαρτήσουμε σαν ευάλωτοι άνθρωποι, να ψάξουμε το μήλο και να παραβιάσουμε τους κανόνες ή να μείνουμε πιστοί στις απόψεις μας και να βρούμε την απόλυτη ευτυχία. Έτσι, φτάνουμε στο σημείο να χάσουμε ή να κερδίσουμε τον παράδεισο με τις πράξεις μας, να βρούμε την αγάπη, το άλλο μας μισό και φυσικά  να μπορέσουμε να ενωθούμε μαζί του. Στο όνειρο αυτό δεν γίνεται με αυτό το πρόσωπο πάντα. Μέσα στον παράδεισό μας, μπορεί να γίνει με ένα αντικείμενο, με ένα ομοίωμα, με ένα ζώο που συμβολίζει αυτόν, με έναν άγνωστο. Αλλά αν τον δούμε πίσω από μια κλειστή πόρτα και την ανοίξουμε, όταν κολυμπήσουμε σε μια λίμνη, μέσα στο αυτοκίνητο ή σε μια εκκλησία,Όχι όμως όταν είναι ντυμένος γαμπρός στο πλευρό μας  κι εμείς νύφη.  Όταν επίσης μας δώσει κάποιο κλειδί, τότε επικυρώνεται κατά μεγάλο ποσοστό ότι είναι αυτός. Το ίδιο γίνεται κι αν δούμε ότι τον φιλάμε μέσα στον καθρέπτη ή σε μια φωτογραφία.   Όταν όμως είναι μαύρο το αυτοκίνητο είναι απογοήτευση ή ψυχικός θάνατος. Όταν είναι άσπρο το αυτοκίνητο η αγάπη θα έρθει αργά, όταν είναι κόκκινο θα έρθει γρήγορα. Αν είναι μαύρο ανήκει σε άλλη, όχι σε μας. Το μαύρο  μας οδηγεί και στον κυριολεκτικό θάνατο, όταν δεν οδηγούμε εμείς.

Όταν πια βαδίζουμε σε ένα αβέβαιο δρόμο μακριά από τον παράδεισο και μπούμε στην κόλαση, τότε ο παράδεισος έχει χαθεί για μας. Βγήκαμε από την πύλη του και προσπαθούμε να βρούμε το δρόμο της επιστροφής πριν δούμε την πύλη της κόλασης  μπροστά μας. Όταν φτάσουμε εκεί είναι πια πολύ αργά  να επιστρέψουμε πίσω, όχι όμως ακατόρθωτο  όταν δεν έχουμε ακόμα μπει. Απλά ο δρόμος της επιστροφής είναι πιο δύσκολος και επίπονος. Όταν η ψυχή αγωνίζεται και είναι ζωντανή καταφέρνει να ξεφύγει και ο παράδεισος γίνεται πιο ζεστός, πιο φιλόξενος γι’ αυτόν που έφυγε και ξαναγύρισε.

Επίσης, σαν όνειρο επιθυμίας ο παράδεισος  είναι η απόδρασή μας από τις δυσκολίες της ζωής. Όταν δεν βρίσκουμε τον παράδεισο και περιπλανιόμαστε είναι πολύ κακό όνειρο. Δυστυχία, είναι για το άτομο το όνειρο αυτό. Μπορεί να μην τον βρει ποτέ.

Αυτό το όνειρο είναι φάρμακο ψυχής για να δυναμώσει η πίστη μας και να αποκτήσουμε θετική ενέργεια, αντιμετωπίζοντας κάθε δυσκολία που μας παρουσιάζεται στη ζωή. Είναι η δύναμη να φέρουμε το Χριστό στη ζωή μας καθοδηγητή. Γενικά, δηλώνει ότι είμαστε πολύ ρομαντικοί και δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να αντέξουμε την πραγματικότητα ζώντας σε ένα δικό μας κόσμο. Γενικά, είναι το μέσον να ανεβάσουμε την πνευματικότητά μας σε ένα επίπεδο που ξεπερνά τα γήινα.

Ο παράδεισος είναι φως, ο παράδεισος είναι ευτυχία. Ευτυχισμένος δεν είναι αυτός που τον ονειρεύεται, αλλά αυτός που τον βιώνει. Είναι πιο όμορφος όταν τον κατακτήσεις με αγώνα και πολλά εμπόδια, παρά αν μπεις απευθείας. Αυτό γίνεται, διότι μετά από κόπους και από βάσανα αναγνωρίζεις την αξία του. Δεν θα  καταφέρουν να το νιώσουν ποτέ αυτοί που η τύχη τους ευνόησε και μπήκανε άμεσα στον παράδεισο. Ας ευχηθούμε να τον ονειρευτούμε όλοι, να παλέψουμε για την  κατάκτησή του, να μπούμε κι εμείς και να μεθύσουμε από το αμπέλι της χαράς που φυτρώνει εκεί.

Όμως όσοι ζουν εκεί, χαίρονται;  Κι όμως, η απάντηση είναι αρνητική. Μερικοί άνθρωποι  πλήττουν και δεν μπορούν να ζουν αρμονικά. Βλέπουν βάσανα εκεί που δεν υπάρχουν. Αυτοβασανίζονται και ζητούν όλα να είναι ταραχώδη. Έχουν συνηθίσει την παλιά τους ζωή και η αρμονία του παράδεισου τους φαίνεται πολύ έξω από τον τρόπο που έχουν μάθει να ζουν. Ζητούσαν την ευτυχία και τωρα που τη γνώρισαν δεν τους γεμίζει. Κι όμως, γίνεται κι αυτό!!! Περίεργο, κι όμως αληθινό. Αυτά τα άτομα έχουν πολύ περιπετειώδη όνειρα που τα προκαλούν οι ίδιοι. Τρέφονται με εμμονές μόνο και μόνο για να σπάσουν την πλήξη τους. Τρώγονται με τα ρούχα τους, ώστε να γίνει κάτι συγκλονιστικό. Όταν διαλυθεί ο παράδεισος και γυρίσουν στα ίδια τότε ζητάνε να ξαναπάνε εκεί. Το έχουμε βιώσει όλο αυτό. Τίποτα δεν μας ικανοποιεί. Βρέχει, κι όμως παραπονιόμαστε. Βγαίνει ο ήλιος, η ίδια γκρίνια υπάρχει. Άρα, πώς να μας χωρέσει ο παράδεισος όταν δεν ξέρουμε και οι ίδιοι τι ζητάμε; Μόνο όταν γνωρίσουμε την πραγματική κόλαση ο παράδεισος είναι ηρεμία και γαλήνη. Για τους άλλους, είναι αυτό που προανέφερα. Γι’ αυτό πρέπει να πάθεις για να μάθεις.

Μέσα στον παράδεισο μπορεί να κρύβεται  ένας θησαυρός που καλείσαι να τον ανακαλύψεις και να τον αποκτήσεις. Μπορεί να ξεπεράσεις τα όρια της αντοχής σου για να το πετύχεις ή να καταφέρεις να επιβιώσεις μέσα στις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Όμως, ένας παράδεισος πολύ εύκολα μετατρέπεται σε κόλαση. Τότε πρέπει να μείνεις ζωντανός και να φύγεις από εκεί ή αν δεν το καταφέρεις θα διαλυθείς μέσα σ’ αυτόν που τελικά δεν είναι πια παράδεισος. Όταν όμως ξεφύγεις απ’ αυτόν μπορείς να επισκεφτείς κάποιον άλλο παράδεισο. Μπορεί όμως πανεύκολα μια κόλαση να μετατραπεί σε παράδεισο. Αυτό είναι μεγάλη επιτυχία για το άτομο που θα το πετύχει, φτάνει να μην είναι πλάνη και να μην εισχωρήσει πιο βαθιά.

Ο παράδεισος στα όνειρά μας

Ένα σχόλιο στο Ο παράδεισος στα όνειρά μας

 • Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016 στο 13:56
  Σύνδεσμος

  λένε για την γη εδώ είναι ο παράδεισος και η κόλαση μαζί. Είναι δύσκολο να βρεις το παράδεισο σου εδώ στην γη μια που προσωρινά ερχόμαστε? Σαν χρώμα επιλέγω το πράσινο γιατί αντιστοιχεί στην αρμονία και τον παράδεισο τον φανταζόμαστε με έναν κόσμο που να περικλείει την αρμονία και την γαλήνη .
  Όταν είχε πεθάνει η γιαγιά μου αναρωτιόμουν που να βρίσκεται και εάν περνάει καλά εκεί υπάρχει. Είχε δει ένα όνειρο η μητέρα μου να είναι σε ένα μαγευτικό τοπίο με ποτάμια και δέντρα να συμπληρώνουν την εικόνα.Και έτσι συνδύασα ότι είναι σε μέρος καλό …
  είχα δει και εγώ ένα περίεργο όνειρο που το είχα συνδυάσει με έναν παράλληλο παράδεισο .
  το όνειρο ξεκίνησε με ένα άνδρα που ήρθε και με πήρε και μπήκαμε σε ένα λεωφορείο. Φτάσαμε σε ένα μέρος με γρασίδι και ξαπλώσαμε και μου χάιδευε το πρόσωπο και ένοιωθα τόσο όμορφα , που και το όμορφα δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω σαν απόλυτο συναίσθημα , το βρίσκω τόσο μικρό που δεν αντιστοιχεί με τα πραγματικά συναισθήματα που προκαλούσε αυτό το χάδι. και κοίταξα ψηλά και υπήρχαν κολώνες σαν τις δεη που βλέπεις που περνάγανε καλώδια μία κολόνα μετά την άλλη αλλά δεν υπήρχαν καλώδια αλλά μαργαρίτες. Και αυτές οι μαργαρίτες πέσαν πάνω μου σαν κασκόλ. Όταν πέρασε η ώρα μου είπε πρέπει να φύγεις , πέρασε η ώρα. Και του είπα , είναι τόσο ωραία εδώ άσε με να κάτσω εδώ. όχι πρέπει να φύγεις σε περιμένει ο πατέρας σου…
  και έτσι ξύπνησα…
  εμείς τον παράδεισο στην εν ζωή μας το βλέπουμε καθημερίς. συνήθως το χαρακτηρίζω σαν “ασημένιο χιόνι πέφτει στην γη ” . όποτε το βλέπουμε λέμε χαριτολογώντας ότι εάν ενωθούν οι τελείες μορφή θα πάρουν και εικόνα θα σχηματιστεί.
  τα θέλω ποτέ δεν σταματούν να γεννιούνται αλλά γιατί και όταν πραγματοποιούνται τα θέλω εξακολουθούν να υπάρχουν σχισμές που σε σταματούν να σε κάνουν ευτυχισμένο.
  και εάν δεν υπάρχουν θέλω ίσως είναι καταχωνιασμένα τόσο βαθιά που νομίζεις ότι δεν υπάρχουν.
  ίσως είναι προτιμότερο το δικό σου παράδεισο να το κρατήσεις για τον εαυτό σου κρυφό γιατί μερικοί θα θέλουν να στο γκρεμίσουν και να σου φέρουν τη κόλαση .
  τελευταία δεν βλέπω όνειρα αν και πιστεύω ότι δεν τα θυμάμαι. ίσως πρέπει να τα καταγράφω ξανά όπως έκανα και παλιότερα.
  προς το παρόν νοιώθω ευτυχισμένη και δυνατή . Ένα τελευταίο είναι που θα ήθελα να προσθέσω πώς κανονικά θα πρέπει να βρούμε τον παράδεισο εδώ στην γη γιατί την ευτυχία θα πρέπει να την συνειδητοποιήσεις στο τώρα και όχι όταν πεθάνεις , μια που χάνεις την συνείδησή σου. Να ξεπεράσεις όλα τα εμπόδια που σου έχουν φράξει να υπάρχει ευτυχία στην ζωή σου. και τα προβλήματα που σου έρχονται στην ζωή έρχονται για να τα λύσεις . Κάποια ίσως να λύνονται γρήγορα και κάποια άλλο ποιο αργά.
  μην χάνεται το κουράγιο σας , όλα καλά θα πάνε.

  αυτά………

  Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.