Ενώ όλα τα όνειρα είναι προσωπικά, εκτός από τον αλφαβητικό ονειροκρίτη υπάρχει ακόμα μια κατηγορία ονείρων που είναι κοινή για όλους.  Είναι κάποια πρόσωπα σύμβολα που βλέπουμε συχνά και είναι  κοινά για όλους τους κατοίκους της γης που ονειρεύονται.  Αυτή την ανακάλυψη την έκανε ο Γιουνγκ, ο μαθητής του Φρόιντ.

  • Η εικόνα μας. Αντιπροσωπεύει πάντα εμάς, τον εαυτό μας.
  • Αν δούμε ότι είμαστε ντυμένοι γυναικεία ή ανδρικά αντίθετα από το φύλο μας, ή δούμε συμβολικά την πλευρά μας με το άλλο φύλο πρέπει να ανησυχήσουμε, διότι δεν συμπεριφερόμαστε σαν άνδρες ή γυναίκες αντίστοιχα. Μια γυναίκα γίνεται ανδρογυναίκα  ή αρρενωπή στη ζωή ή ένας άνδρας θηλυπρεπής. Έχει αδύναμες πλευρές και έχει μεγάλη συναισθηματικότητα που ξεπερνά μια ευαίσθητη γυναικεία ή την φτάνει. Κλαίει εύκολα, ενώ δεν πρέπει. Το όνειρο ζητά από τις γυναίκες να μην πνίγουν την ευαίσθητη πλευρά τους και από τους άνδρες να μην την επιδεικνύουν περισσότερο απ’ όσο πρέπει.
  • Η σκιά μας στο όνειρο είναι εχθρός μας, δεν  αντιπροσωπεύει εμάς. είναι η καταπιεσμένη πλευρά του εαυτού μας, αυτή η πλευρά που έχουμε απορρίψει επειδή είναι άσχημη και δεν θέλουμε να τη δείξουμε στους άλλους. Συμβολίζει τις αδυναμίες μας, τους  φόβους ή το θυμό. Στα όνειρα η σκιά έμαθα ότι αντιπροσωπεύεται και από τον κυνηγό μας, το δολοφόνο, τον τύπο που μας παρενοχλεί, μια τρομακτική φιγούρα ή ακόμα κι ένα κοντινό μας φίλο ή συγγενή που μας απειλεί ή φέρεται εχθρικά στο όνειρο.  Η εμφάνιση τους συνήθως μας εξαγριώνει ή μας φοβίζει. Πολλές φορές σας λέω ότι δεν είναι αυτός ο πατέρας σας. Δεν είναι πάντα ο σατανάς, αλλά εσείς, το κομμάτι του εαυτού σας που έχετε απορρίψει και σας χτυπάει τώρα.  Είναι κάτι νέο που έμαθα τώρα.
  • Η μητέρα μας, είναι το άτομο που αναγνωρίζει το υποσυνείδητο για να μας φροντίσει, να μας καθοδηγήσει σωστά να μας προστατέψει, να μας οδηγήσει στον καλό δρόμο και με την βοήθεια της Παναγιάς να βρούμε τη λύση. Όμως, αυτό το όνειρο το ενισχύει ο σατανάς όταν η μητέρα πάρει κακή όψη και θέλει το κακό μας. Αν όμως στη ζωή η μητέρα μας είναι κακιά, το όνειρο δεν είναι δαιμονικό, είναι πραγματικά εκείνη.
  • Ο γέρος ή η γριά είναι ο σοφός, ο δάσκαλος της ζωής, ο καθοδηγητής. Εδώ στοχεύει ο σατανάς και πολλές φορές είναι δαιμονικό το όνειρο.
  • Ο Πήτερ Παν, το αιώνιο παιδί που δεν λέει να μεγαλώσει, είναι όνειρα παιδικά που βλέπουν οι ενήλικοι και αναγκάζεσαι να τους ρωτήσεις πόσο ετών είσαι; Άρα, κρατά και διατηρεί την παιδικότητά του το άτομο αυτό  κι ας μην είναι παιδί.  Όλα για το “παιδί”  αυτό τα προβλήματα μένουν έξω από το υποσυνείδητό του. Τα βλέπει όλα με την αθώα του ματιά. Δεν παλιμπαιδίζει, απλά βλέπει με μια παιδική ματιά τα πράγματα. Δείχνει πόση ενέργεια έχουν τα άτομα αυτά και πόσο εύκολα φαίνονται στα μάτια τους τα δύσκολα για τους άλλους. (Αυτό αποτελεί και ξεχωριστή κατηγορία ονείρων).
  • Τέλος, ένα ζευγάρι δηλώνει τη θηλυκή και την αρσενική μας πλευρά ή την ένωση του συνειδητού με τον ασυνείδητο κόσμο.

Ονειρικά Αρχέτυπα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.