Τα όνειρα και τα μυστικά που κρύβουν εξακολουθούν να απασχολούν την ανθρωπότητα. Η ενασχόληση των ανθρώπων με τα όνειρα και η περιέργεια τους να μάθουν όλο και περισσότερα σχετικά με αυτά χάνεται στα βάθη των αιώνων και ξεκινάει από την αρχαιότητα. Εκατοντάδες σπουδαίες μορφές της ανθρωπότητας, φιλόσοφοι, επιστήμονες, αλλά και απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας, προσπαθούν μέσα από πειράματα, αλλά κυρίως μέσα από τις εμπειρίες τους να βρουν την άκρη του νήματος.

 

Οι απόψεις των αρχαίων σοφών

 

Ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τα όνειρα και τη σημασία τους ήταν ο σπουδαίος Αριστοτέλης. Στις πραγματείες του «Περί ενυπνίων» και «Περί της καθ’ ύπνον μαντικής», αναφέρεται στις δύο επικρατούσες τάσεις σχετικά με τη μελέτη των ονείρων στην εποχή του. Πρώτα στην ιατρική, σύμφωνα με την οποία η κατάσταση του ύπνου επιτρέπει την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ ψυχής και σώματος. Έτσι, οδηγεί στη διάγνωση σωματικών ασθενειών μέσω των ονείρων, και την ερμηνευτική, που μελετά τα όνειρα ως δείκτες γεγονότων που θα συμβούν στο μέλλον.

Henri_Rousseau-Il_sogno
Henri Rousseau – Il sogno

Έπειτα, υπάρχει και η ερμηνευτική, με την οποία έχουν ασχοληθεί ακόμη οι Γαληνός και Ερμής ο Τρσιμέγιστος, ο πρώτος στα ιατρικά συγγράμματά του και ο δεύτερος στα αποκρυφιστικά του κείμενα. Μια καλύτερη σύνοψη όλων αυτών βρίσκουμε στα «Ονειροκριτικά» του Αρτεμίδωρου του Δαλδιανού από τον 2ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για μια σειρά από πέντε βιβλία, στα οποία πραγματεύεται την προφητική ιδιότητα των ονείρων, παρουσιάζοντας ενενήντα πέντε όνειρα (από μαρτυρίες συγχρόνων του). Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει, όλα τα παραπάνω όνειρα βγήκαν αληθινά. Έτσι, ανέπτυξε την θεωρία πως τα όνειρα είναι προφητικά, αλλά απαιτούν τη συμβολή ενός ονειροκρίτη, ώστε να αποδοθεί η σωστή ερμηνεία τους.

 

Ωστόσο, συμπληρώνει πως η ερμηνεία των ονείρων δεν μπαίνει σε καλούπια (το ίδιο όνειρο δεν σημαίνει το ίδιο για όλους). Για να αποδοθεί το σωστό νόημα, είναι απαραίτητος ο σωστός συσχετισμός του εικονικού περιεχομένου του ονείρου με το κείμενο της αφήγησής του από αυτόν που ονειρεύεται και με τα συμβάντα της εν εγρηγόρσει ζωής του. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα στοιχεία του ατόμου (φύλο, επάγγελμα, ηλικία, περιβάλλον, κοινωνική θέση) και τα συναισθήματα που εκφράζει σε σχέση με την εμπειρία του ονείρου. Ο Αρτεμίδωρος καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα όνειρα υπάγονται συχνά σε ένα σημασιοδοτικό σύστημα, με βάση τη συνάφεια ή το συνειρμό.

 

Άλλες απόψεις

 

Ο Ησίοδος στην «Θεογονία» θεωρεί πως η προέλευση των ονείρων δεν είναι ανθρώπινη και τυχαία, αλλά προερχόμενη από ανώτερη δύναμη και είναι γεμάτη μυστήριο. Σύμφωνα με τον Όμηρο, τα όνειρα είναι θεόσταλτα. Οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά και οι Ρωμαίοι μιλούσαν συχνά για όνειρα, που αποτελούσαν ένα είδος μηνύματος ή συμβουλής από τους θεούς, πριν από μάχες, συνελεύσεις, ή άλλα σημαντικά γεγονότα. Μάλιστα, οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το ονείρεμα σε ειδικά υπνοθεραπευτήρια. Οι Αιγύπτιοι έδιναν μεγάλη σημασία στα όνειρα και την ερμηνεία τους και όσοι μπορούσαν να κάνουν ερμηνείες ονείρων, κατείχαν ξεχωριστή θέση και απολάμβαναν το σεβασμό όλων. Οι ιερείς της Αιγύπτου πίστευαν πως τα όνειρα ήταν ένα παράθυρο για έναν μυστήριο μεταφυσικό κόσμο, στον οποίο μπορούσαν να μπουν συνειδητά μόνον όσοι ήταν μυημένοι.

Αλλά και στη Βίβλο, υπάρχουν περισσότερες από 700 ιστορίες που σχετίζονται με όνειρα. Τα όνειρα παίζουν σημαντικό ρόλο και στα πιστεύω των Μωαμεθανών. Οι Κινέζοι πίστευαν πως τα όνειρα ήταν ένας τρόπος για να επισκεφτεί κανείς τα αποθανόντα μέλη της οικογένειάς του. Αρχαίες φυλές σε Αμερική, Λατινική Αμερική και Μεξικό εξακολουθούν να πιστεύουν ακόμα και σήμερα πως ο ονειρικός κόσμος είναι ένας διαφορετικός κόσμος από αυτόν που ζούμε ξύπνιοι.

 

Αλλαγή δεδομένων

 

Τα πράγματα άλλαξαν σε ό,τι αφορά τα όνειρα κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, με τα όνειρα να αποκτούν… κακή φήμη, αφού η άποψη που επικρατούσε ήταν πως είναι δαιμονικά και ικανά να οδηγήσουν τους ανθρώπους στην πραγματοποίηση κακών πράξεων. Το ίδιο πίστευε κι ο Λούθηρος, που παρακινούσε τους οπαδούς του να αγνοούν τα όνειρα. Για αυτό σχεδόν όλοι οι άνθρωποι δήλωναν πως δεν ονειρεύονταν, προκειμένου να μην περάσουν από την Ιερά Εξέταση και καταλήξουν στην πυρά.

Όλα άλλαξαν ξανά με την έλευση της Αναγέννησης. Η ερμηνεία των ονείρων απέκτησε ξανά πρωτεύοντα ρόλο και οι αυλές είχαν το δικό τους μάντη, που ερμήνευε κάθε όνειρο. Από το 19ο αιώνα εντάθηκε η μελέτη των ονείρων και όλο και περισσότεροι επιστήμονες σπαταλούν πολύτιμο χρόνο για να ασχοληθούν με το μυστήριο των ονείρων. Το έργο του Σίγκμουντ Φρόιντ «Η ερμηνεία των ονείρων», αποτέλεσε τη βάση για τις σχετικές μελέτες του 20ού αιώνα. Ο ίδιος πίστευε πως τα όνειρα τα βλέπουμε για την εκπλήρωση των επιθυμιών μας.

Ο Καρλ Γιουνγκ παρότι εργάστηκε πολλά χρόνια δίπλα στον Φρόιντ, θεωρούσε πως μέσω των ονείρων οι άνθρωποι μπορούν να βοηθηθούν, ώστε να ωριμάσουν και να αποκτήσουν κατανόηση του εαυτού τους. Πίστευε πως με τη βοήθεια των ονείρων μπορούν να βρουν λύση για τα προβλήματά τους και απάντηση στα ερωτήματα και τις απορίες τους. Σε αντίθεση με τον Φρόιντ, δεν πίστευε πως μέσα στα όνειρα κρύβονταν αισθήματα που σχετίζονταν με το σεξ και την επιθετικότητα.

 

Στις μέρες μας

Η επιστημονική έρευνα έχει προχωρήσει πολύ σε ό,τι αφορά τα όνειρα και την «μηχανική» τους, ωστόσο, οι περισσότεροι μελετητές υποστηρίζουν πως έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα, αν θέλουμε να μάθουμε τα πάντα για το μυστήριο των ονείρων. Προς το παρόν μπορούμε να αρκεστούμε σε μια σειρά από διαπιστώσεις. Τα όνειρα είναι νοητικές και συναισθηματικές εκφράσεις, που προβάλλονται την ώρα που κοιμόμαστε. Ονειρευόμαστε περίπου μία με δύο ώρες κάθε φορά. Μπορεί δούμε από ένα μέχρι και επτά όνειρα κατά μέσο όρο.

 

Όλοι ονειρεύονται, αλλά δεν θυμούνται όλοι τα όνειρά τους. Τα όνειρα συχνά εμπλέκουν όλες τις αισθήσεις μας. Κάποιες φορές επαναλαμβάνεται το ίδιο όνειρο ξανά και ξανά και άλλες φορές έχουμε την αίσθηση πως κάποιο όνειρο το έχουμε ξαναδεί ή ονειρευόμαστε άγνωστες περιοχές και καταστάσεις, οι οποίες παραδόξως μας φαίνονται γνώριμες.

 

 

Εξηγήσεις ονείρων από την αρχαιότητα ως σήμερα

Ένα σχόλιο στο Εξηγήσεις ονείρων από την αρχαιότητα ως σήμερα

  • Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 στο 01:12
    Σύνδεσμος

    Ήμουν σπίτι και πετοιμαζόμουν μόνη μου (χειμώνας) και ήταν βράδυ Και πάω να ανάψω ένα φως και δεν ανάβει δοκιμάζω με άλλο και ουτε αυτό. Και κοιτάω από το παράθυρο της κουζίνας να δω αν οι άλλοι έχουν φώτα και δεν είχαν ούτε αυτοί. Και έτσι όπως πάω στο δωμάτιο τρέχοντας να πάρω το κινητό ώστε να ανάψω το φλας και ξαφνικά ακούγετε η μάνα μου από το πουθενά τρομοκρατημένη. Κοιμόταν ξαφνικά στο σαλόνι και λέει γιωργιτσα μας παίρνει η γιαγιά τόση ώρα και τις δύο τηλέφωνο και πάω να τσεκάρω το κινητό και ξαφνικά ήταν αθόρυβο η κλειστό και πάμε κουζίνα να πάρουμε την γιαγιά τηλεφωνο το σηκώνει και αρχίζει λέει η γιαγιά μου κάτι ότι έγινε έξω και λέει η μάνα μου έλα ηρεμισε και πηγαίνει προς το σαλόνι και εγώ εκεί ξαφνικά σαν κάποιος να μπορούσε να ελέγξει το σώμα μου άρχισα να μαζεύω.. Ενδιάμεσα άκουγα την γιαγιά μου από το τηλέφωνο να λέει κατέβηκε είδα το φως.. Και η μαμά μου να κλαίει.. Και η γιαγιά μου συνέχισε και έλεγα άκουσε με ήρθε το φως.. Εντομεταξυ ενώ εγώ έχω πέσει στο πάτωμα και συνεχίζω να σουφρωνω προσπαθούσα να φωνάξω μαμά πολλές φορες αλλά δεν είχα φωνή και σιγά σιγά σαν να εσβηνα.. και μετά ξυπνησα σοκαρισμένη. Επίσης πήρα κατευθειαν τον κολλητό μου και μου είπε πως 20 λεπτά πριν ξυπνήσω τον πήρα τηλέφωνο το σήκωσε και δεν μιλούσα και με ξανά πήρε πίσω αλλά δεν απάντησα.. Και μου έστειλε και φωτογραφία της κλείσεις ότι όντως τον πήρα τηλέφωνο αλλά στο δικό μου κινητό δεν έδειχνε τιποτα…

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.