Είναι πολύ εύκολο κάποιος να αναγνωρίσει, να ερμηνεύσει και  καταλάβει τα όνειρα αυτά, εκτός από τον ονειρευόμενο. Είναι τα σύμβολα, οι καταστάσεις, τα φαινόμενα, που βλέπει, νιώθει, αναγνωρίζει ο ονειρευόμενος ενώ οι άλλοι γύρω του δεν τα βλέπουν, δεν τα αισθάνονται δεν τους φοβίζουν.  Είναι τα σύμβολα που βλέπει με τα δικά του μάτια, οι φοβίες που τον απειλούν, οι ανύπαρκτες καταστάσεις που στο όνειρο τα άλλα άτομα δεν αντιλαμβάνονται. Τότε το άτομο κατέχεται από εμμονές. Τότε πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όσα σκέφτεται, φοβάται και βλέπει δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα αντιλαμβάνεται.  Μόνο στην φαντασία του υπάρχει αυτό. Π.χ. το αρνάκι μπορεί να το δει λύκο. Αυτός ο λύκος σ’ αυτόν θα είναι πολύ άγριος, στους άλλους καλός και γλυκούλης. Τότε θα καταλάβει ότι ζει μια δική του κατάσταση, μια δική του πραγματικότητα, πεσεμιστική με άρνηση της πραγματικότητας και θα ξυπνήσει από το λήθαργο που έχει πέσει ψυχολογικά κάποτε, φτάνει να το δεχτεί και να το καταλάβει. Επίσης,  μπορεί να νιώσει ότι κάποιος ή κάτι  πεθαίνει και βλέπει τους άλλους χαμογελαστούς και ήρεμους. Απορεί με την αναισθησία τους, όμως  το όνειρο του δείχνει καθαρά ότι άδικα ανησυχεί.

http://psixologikosfaros.gr/photos/emmoni.jpg

Δεν είναι όλα τα όνειρα φοβίας, επιθυμίας κ.λ.π. Υπάρχει και το κεφάλαιο που δεν πρόκειται για όνειρα φοβίας, αλλά οι καταστάσεις που φτιάχνει με το μυαλό του αυτός που ονειρεύεται. Έχει κάνει μέσα του ένα σενάριο ότι θα χωρίσει, θα απατηθεί, ότι θα πεθάνει ένα αγαπημένο του άτομο, ότι η κοινωνία τον περιφρονεί ότι θα τον φαρμακώσουν, θα τον βγάλουν από τη μέση… Όλα αυτά τα ονειρεύεται. Όμως, κάπου δεν αναγνωρίζει ότι όλα αυτά τα σκέφτεται και τον ανησυχούν μόνο στο δικό του μυαλό. Ότι δεν είναι ούτε προφητικά, ούτε αντίθετα όνειρα. Είναι αυτή η εικονική πραγματικότητα που έπλασε με το μυαλό του,. Όμως, κάπου αν δει πως συμπεριφέρονται οι άλλοι στο όνειρο αυτό μπορεί να αναγνωρίσει την αλήθεια, η να είναι τόσο πωρωμένος μ’ αυτό που τον απασχολεί, ώστε να μην ξεχωρίσει η πραγματικότητα. Όταν ξυπνήσει και δει ποια είναι η αλήθεια, τότε αντιλαμβάνεται ότι το όνειρο αυτό το δημιούργησε μόνος του. Με τις σκέψεις που κάνει και τις αποφάσεις που παίρνει. Αυτό πολλές φορές γίνεται πολύ αργά και του μένει  αυτή η στεναχώρια. Όταν του το λένε οι άλλοι δεν το δέχεται. Όταν πια το δει με τα μάτια του το παραδέχεται.

Δεν είναι όνειρα αυθυποβολής, διότι εκεί βλέπουμε όσα επιθυμούμε να ζήσουμε ανεξάρτητα αν αληθεύουν ή όχι. Η πλοκή και το τέλος είναι δική μας έμπνευσης, ανεξάρτητα αν έχουμε εμμονές ή όχι. Ενώ τα εμμονικά όνειρα πολλές φορές σε συνδυασμό με τα όνειρα φοβίας, έχουν αυτό το αντικείμενο που προανέφερα.

Εμμονικά όνειρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.