Τα ψεύτικα όνειρα, η ουτοπίες, οι οφθαλμαπάτες υπό άλλη έννοια κρύβονται εδώ. Για να το καταλάβετε θα πω μια ιστορία:

Κάποτε, όταν κόσμος ήταν πιο ευκολόπιστος υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι – γεράκια που εκμεταλλεύονταν αυτή την κατάσταση. Διαλαλούσαν ότι είχαν το φάρμακο που γιατρεύει όλες τις ασθένειες, οι μητέρες θα έκαναν παιδιά, ο καρκίνος θα γιατρευτεί και μέσα στα μπουκαλάκια βάζανε νεράκι του θεού με κάποιο χυμό ή χρώμα. Κάποιοι άλλοι ξύνανε την γνωστή ασπιρίνη και παρουσίαζαν το χάπι που δίνει δύναμη, ή έκαναν την γνωστή ζαχαρίτσα χάπι κατά κάποιων ασθενειών. Υπήρχε η αυθυποβολή από το άτομο και ένιωθε με τη σκέψη ότι έπαιρνε το θαυματουργό φάρμακο κι  ένιωθε καλά.

Η εναλλακτική ιατρική και η ομοιοπαθητική  έχουν πολλά τέτοια σκευάσματα. Το ψέμα γιατρεύει την ψυχή. Είναι λοιπόν καταστάσεις που το άτομο θέλει να παρηγορηθεί ή έχει την ιδέα ότι θα γίνει καλά.  Ένα ερέθισμα λοιπόν και όχι η αυθυποβολή φέρνει τα όνειρα αυτά. Η σκέψη ότι θα δούμε αυτό το όνειρο θα μας κάνει καλά.  Τα όνειρα αυθυποβολής τα φέρνουμε εμείς. Σ’ αυτά τα όνειρα όμως υπάρχει κάποιο ερέθισμα για να τα φέρουμε και να μας κάνουν καλά.  Στα όνειρα αυθυποβολής δεν υπάρχει κανένα ερέθισμα.  Στα όνειρα αυθυποβολής θέλουμε να δούμε την αλήθεια. Εδώ θέλουμε να δούμε ένα ψέμα για να είμαστε καλά, για να μας δώσει δύναμη να μην πάψουμε να ελπίζουμε. Έχει κοινά και διαφορές με τα όνειρα αυτά. Ζητάμε έναν  ήλιο λαμπερό κι ας ξέρουμε ότι βρέχει. Ένα φάρμακο. Έχει διαφορές με το όνειρο αντίδοτο. Εκείνο έρχεται μόνο του, αυτά τα όνειρα τα φέρνουμε εμείς.

Το ψέμα όμως είναι αδρανές όπως αυτά τα χάπια. Το μόνο που κάνει είναι να δίνει ψεύτικες ελπίδες στο άτομο και το καταλαβαίνει όταν η αλήθεια είναι πολύ πικρή. Μοιάζει με τα ψέματα που μας σερβίρουν οι πολιτικοί μέχρι να τους ψηφίσουμε και μετά γίνεται πόνος όταν  το μετανιώσουμε.

Το ψέμα κάποτε θα μας πονέσει περισσότερο, απ’ όσο θα μας πονούσε η αλήθεια. Είναι διπλός ο πόνος όταν το άτομο συνειδητοποιήσει την αλήθεια. Όλες λοιπόν οι εικονικές σκέψεις που κάνουμε για ένα άτομο που εμείς το θέλουμε σαν ήλιο και αυτός μας δείχνει μόνο μια ηλιαχτίδα του  γίνονται όνειρο. Έρχεται μια στιγμή που κι αυτή σβήνει.  Ελπίζουμε ότι θα τον κατακτήσουμε και κάποτε πέφτει ο ουρανός και μας πλακώνει όταν αντικρίσουμε κατάματα μια άλλη αλήθεια που ποτέ δεν φανταστήκαμε.

Εικονικό φάρμακο (φαινόμενο placebo) στα όνειρά μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.