Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος αρχίζει να ασχολείται με το όναρ, ανακάλυψε ότι μέσα από αυτό μπορεί να προβλέπει τα μελλοντικά γεγονότα και να βρίσκει λύσεις στο άτομο που ονειρεύεται. Αργότερα, το όνειρο έγινε το μέσον που ο άνθρωπος κατάφερε να μάθει περισσότερο τον εαυτό του, να γνωρίσει τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του.  Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, για να συνειδητοποιήσει ότι το όνειρο μπορεί να του δώσει απαντήσεις ή να τον παραπλανήσει.   Μοιάζει με σινεμά. Γι’ αυτό το λόγο ονομάστηκε «Κινηματογράφος του ονειρευομένου», διότι βλέπει μια ταινία, μόνο που σκηνοθέτης και σεναριογράφος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Το όνειρο είναι δικό του. Κανείς δεν μπορεί να δει ακριβώς το ίδιο, παρόμοιο ναι.  Πιθανολογείται, ότι η ψυχή μας ταξιδεύει σε άλλες διαστάσεις και εμπλουτίζεται ο νους μας με νέες εμπειρίες και δεδομένα. Μοιάζουμε σαν μια μηχανή, που προγραμματίζεται, αφαιρεί ή προσθέτει νέα δεδομένα, και αυτό που αντιλαμβάνεται είναι το όνειρο.

Υπάρχουν δύο ειδών όνειρα:

Τα ΕΝΥΠΝΙΑ, τα οποία είναι όνειρα με σκόρπιες ιδέες που δεν μας αποκαλύπτουν καμία σημαντική πληροφορία. Τα ΟΝΕΙΡΑ, που είναι πλασμένα σε συμβολική γλώσσα και αν τα αποκωδικοποιήσουμε είναι άκρως αποκαλυπτικά και σημαντικά για την ζωή μας.

Οι διάφορες ερμηνείες που δίδονται στους ονειροκρίτες, ως γνωστόν, είναι γενικές. Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με τα ερεθίσματα που έχει στο υποσυνείδητό του, δίνει και τη δική του ανάλογη ερμηνεία.  Το υποσυνείδητο υπάγεται στο ασυνείδητο. Πρώτος  με τον όρο ασυνείδητο  ασχολήθηκε ο  Σ.  Φρόιντ . Χώρισε το ασυνείδητο σε 3 κατηγορίες,  το εγώ, το υπερεγώ και το εκείνο.

Όμως, τι είναι τα όνειρα και σε πόσες κατηγορίες μπορούν να χωριστούν;

Όνειρο είναι η συμμετοχή όλων των αισθήσεων και επιπλέον η βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων ή άλλων αισθήσεων, ιδεών, συναισθημάτων και μορφών που δημιουργούν μια «ιστορία» την ώρα που το άτομο κοιμάται.  Το βιβλίο που ερμηνεύει τα όνειρα λέγεται ονειροκρίτης.

eidh-oneirwn

Δεν φτάνει  μόνο η ερμηνεία του ονειροκρίτη,  αλλά για να εξηγήσεις  εις βάθος ένα όνειρο χρειάζονται να δεις το όνειρο και να το εξετάσεις πολύπλευρα. Αν π.χ.  δεις και τρως πατάτες  και  διαβάσεις τι σημαίνει, δεν  ολοκληρώνεται η αναζήτηση.  Από πίσω κρύβεται ο τρόπος που τις έτρωγες, το γιατί τις έτρωγες κ.λ.π.  Είναι ένας ολόκληρος μηχανισμός από λεπτομέρειες και δεδομένα. Για αυτό  το λόγο,  θα αναλύσουμε τα όνειρα,  βάσει  των ειδών που καθένας μπορεί να τα ταξινομήσει και να τα αξιολογήσει,  ώστε να βρει την κατάλληλη ερμηνεία για το άτομο που ακουμπάει την αλήθεια.  Το άτομο που ονειρεύεται, πρέπει να εξαντλήσει κάθε δυνατή εξήγηση και τότε θα δώσει μόνο του με αυτογνωσία την ερμηνεία που ταιριάζει.

Άλλοι λένε ότι είναι 10,  άλλοι 20. Όμως υπάρχουν πάρα πολλά επιπλέον είδη που μπορούμε να τα χωρίσουμε.  Εγώ θα αναφέρω όσα γνωρίζω, και ανάμεσα σ’ αυτά τα σπουδαιότερα:

Όνειρα βράδυ Σαββάτου προς ξημέρωμα Κυριακής

Όνειρα βράδυ  Σαββάτου προς ξημέρωμα Κυριακής: Είναι τα όνειρα που δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας, γιατί πρόκειται για διαυγή συνειδητά όνειρα. Τα όνειρα αυτά δεν πρέπει να λέγονται όνειρα, αλλά ενύπνια.  Όσα εξηγούνται εκείνη την ημέρα δεν τα θυμόμαστε, ξαφνικά επαληθεύονται μέχρι το μεσημέρι και αντιλαμβανόμαστε ότι κάποια κομμάτια τα έχουμε ονειρευτεί. Εκείνη τη μέρα τα όνειρα  που θυμόμαστε είναι αμφίβολα αν θα επαληθευτούν ή όχι.  Θα αντιληφθείτε ότι είναι διαφορετικά στην όψη από τα όνειρα των άλλων ημερών.  Είναι πολλά και πιο μπερδεμένα.  Εκείνη τη μέρα το ασυνείδητο επιλέγει ποιες  αναμνήσεις θα κρατήσει και ποιες θα σβήσει. Στη μνήμη μας όλες μένουν, αλλά το υποσυνείδητο επιλέγει και κρατάει αυτά που θέλει πραγματικά να βλέπει. Μέχρι να γίνει αυτό  όμως υπάρχει μια μικρή ταλαιπωρία…  Λοιπόν ανακάλυψα στις 16-03-2014 από ένα δικό μου Κυριακάτικο όνειρο ότι έχει κι άλλη ερμηνεία το Κυριακάτικο που δεν ήξερα. Όταν το υποσυνείδητο είναι άδειο από εμπειρίες, όπως ήταν το δικό μου το Σάββατο εκείνο,  βλέπεις μόνο ένα όνειρο. Αυτό το όνειρο είναι κομμάτια από το παρελθόν που έγιναν. Π.χ. είχες στη ζωή σου εμπόδια για κάτι και ξέρεις ή φαίνεται ότι θα ανοίξει ο δρόμος. Στο Κυριακάτικο είδα ότι τώρα αρχίζει να κλείνει ο δρόμος.  Λειτούργησε κανονικά, όπως τα αντίθετα όνειρα. Αυτό μου συνέβη πρώτη φορά. Έχω πραγματικά προβληματιστεί. Όμως ο τρόπος που το είδα ήταν πολύ μυστήριος και μπερδεμένος και είχα συνειδητότητα. Από τη μία δείχνει αντίθετο, από την άλλη συνειδητό, παράλληλα έχει αμφίβολη εξήγηση.  Είχα δει ότι ήμουν σε μια άδεια εκκλησία  με τοιχογραφίες, όχι αγιογραφίες, αλλά ζωγραφικούς πίνακες. Δεν είχε κανένα απολύτως αντικείμενο και ακούγονταν ψαλμωδίες.  Έψαχνα μια σωστή εκκλησία να παρακολουθήσω, αλλά στο όνειρο οδηγούσα και μου είπαν ότι το αυτοκίνητό μου το κλείσανε, παρκάρανε μπροστά και πίσω μου  και δεν μπορώ να πάω ούτε μπρος ούτε πίσω, αν δεν φύγουν τα άλλα αυτοκίνητα που με κλείνουν.   Το περίεργο ήταν ότι ανησυχούσα και είχα συνείδηση. πώς θα απελευθερωθώ. Είχα αγωνία. Ένιωθα ότι φώναζα να με ελευθερώσουν.  Τώρα πώς θα πάω αλλού; Είμαι παγιδευμένη,  έλεγα, πώς θα ελευθερωθώ;  Μυστήρια τα κυριακάτικα και ασαφή. Αυτός είναι ο λόγος που αποφεύγω εντελώς να τα εξηγήσω. Δεν έχουν εξήγηση.  Απόδειξη τούτου είναι ότι ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα ονειρεύτηκα το εντελώς αντίθετο.

Επίσης, γίνονται σ” αυτά άτοπα πράγματα, που δεν υπάρχουν  σε καμία ανθρώπινη φαντασία. Πολλές φορές, τα έχω παρακολουθήσει και είδα πράγματα, τα οποία ούτε αντίθετα, ούτε προφητικά μπορούν να βγουν σαν να παντρεύεται το άτοπο με το ανεδαφικό και το περίεργο με το απροσδιόριστο. Πράγματα που δεν βγάζουν  νόημα και φτάνεις στο σημείο με ανακούφιση να πεις: «Ευτυχώς ήταν κυριακάτικο!» Όλοι τρομάζουν με τη θέα τους, γιατί είναι απόκοσμα, μυστήρια και παγερά. Όλοι θέλουν να μάθουν με περισσότερη αγωνία από των άλλων ημερών «τι μέλλει γενέσθαι». Αυτή η αγωνία δεν είναι τόσο έκδηλη τις άλλες μέρες, διότι τα όνειρα έχουν μια ιστορία, είναι όνειρα και όχι ενύπνια για να μας προβληματίσουν τόσο πολύ. Όχι, αυτή η αγωνία και η ταραχή στα όνειρα αυτά πρέπει να εκλείψει.  Αυτό θα γίνει όταν το άτομο πάψει να τα παρακολουθεί και να προβληματίζεται μ’ αυτά.  Δεν θα αλλάξει η κατάσταση αν το απαντήσουμε. Θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό.  Ας μείνει αναπάντητο λοιπόν. Μια ερμηνεία κακή θα μας προβληματίσει. Και αν δεν συμβεί αυτό, και αν συμβεί το άλλο; Είναι από τα όνειρα που σου γλιστράνε σαν χέλι, όταν πεις ότι θα γίνει αυτό, θα γίνει το άλλο. Ούτε η ονειροπαγίδα δεν μπορεί να τα πιάσει. Είναι κάτι διαφορετικό λοιπόν που η ανακούφιση θα έρθει όταν δεν λάβουν απάντηση, διότι όποια απάντηση κι αν δώσουμε θα πέσουμε έξω, γιατί είναι απλησίαστα, όπως ο ουρανός και αν τα πλησιάσουμε θα καούμε από τις αχτίνες του ήλιου.

Εξαίρεση αποτελεί όταν η μέρα της σελήνης καθορίζει το όνειρο ότι είναι προφητικό ή θα βγει αληθινό. Τότε τα  κυριακάτικα όνειρα είναι αληθινά όνειρα, βλέπεις ένα όνειρο όπως των άλλων ημερών, έχει ιστορία και είναι υποσυνείδητο. Πράγματι είναι αληθινό. Δεν έχει όμως ζωή παρά 12 ώρες.  Αν δεν βγει σε 12 ώρες τελείωσε, δεν θα βγει ποτέ.  Επίσης, αν  εκείνη όμως τη μέρα πείτε σε κάποιον το όνειρο και σας πει ότι είναι αληθινό, γίνεται ο θησαυρός άνθρακας. Χάνεται η ερμηνεία και η ζωή τα φέρνει διαφορετικά. Αυτά τα όνειρα πρέπει να τα κρατήσουμε για τον εαυτό μας για να επαληθευτούν.  Όπως δεν λέμε τις ευχές που κάναμε όταν πέφτει ένα αστέρι ή στην φοντάνα ντι τρέβι, ή πάνω από την γενέθλια τούρτα, την ώρα που μας λένε το τραγουδάκι και με κλειστά μάτια κάνουμε μια ευχή, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με τα όνειρα αυτά. Δεν πρέπει να τα λέμε.  Γι’ αυτό το λόγο τα κυριακάτικα είναι αμφίβολης ερμηνείας. Αυτός είναι ο λόγος που και στις δύο περιπτώσεις δεν πρέπει ούτε να λέγονται, ούτε να ερμηνεύονται. Επιτέλους, βρήκα απόλυτα το μυστήριο που κρύβουν αυτά τα όνειρα και σας το αποκαλύπτω. Άρα, δεν σας συμφέρει να μου τα λέτε, ούτε να ερμηνεύονται. Αντίθετα, τα όνειρα της νέας σελήνης, όταν δεν είναι Κυριακή,   αν τα πείτε και είναι καλά σε ερμηνεία  αλλάζουν και γίνονται κακά, ενώ τα κακά γίνονται καλά.  Ο άνθρακας γίνεται θησαυρός και ο θησαυρός άνθρακας και αυτό ισχύει για πολύ καιρό.  Όμως είναι δύσκολο κάποιος να ψάχνει πότε είναι η νέα σελήνη για να μην τα πει σε κάποιον άλλο.  Έτσι πορεύεται ανάλογα με την τύχη του.

Επειδή όμως κάθε κανόνας έχει την εξαίρεσή του  τα Κυριακάτικα όνειρα βγαίνουν μόνο όταν το άτομο δει 3 συνεχόμενα Σάββατα το ίδιο ακριβώς όνειρο. Μετά την τριλογία επαληθεύεται μετά από μια εβδομάδα. Είναι κάτι νέο που έμαθα.

Τέλος, κάποια Κυριακάτικα υλοποιούν όσα θα κάναμε μ’  αυτόν που απορρίψαμε ή μας απέρριψε. Μετά από μια διάλυση φιλίας  βλέπουμε ότι είμαστε ακόμα φίλοι. Μετά από μια αρνητική πρόταση γάμου, βλέπουμε ότι τον παντρευόμαστε ότι μας θέλει. Όμως, η αλήθεια είναι διαφορετική και τη γνωρίζουμε.

 

Μεσημβρινά όνειρα ή μεσημεριανά (σιέστα)

Μεσημβρινά όνειρα ή  μεσημεριανά (σιέστα): Όταν το άτομο κάνει νυχτερινή δουλειά και ο βασικός του ύπνος γίνεται το πρωί που επιστρέφει στο σπίτι, όπως π.χ. ο νυχτοφύλακας, ο μπάρμαν και γενικά όσοι δουλεύουν μόνιμα τη νύχτα, τότε πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας, διότι είναι ο οκτάωρος κανονικός τους ύπνος, όπου λειτουργεί το υποσυνείδητο και τα μεσημεριανά, μόνο σ” αυτή την περίπτωση, έχουν την ίδια ακριβώς εξήγηση, όπως τα βραδινά για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Απλά, η ώρα  διαφέρει.  Κανονικά, ο μεσημεριανός ύπνος (σιέστα) δεν πρέπει να ξεπερνά το μισάωρο.  Αυτό ισχύει για άτομα που κοιμούνται τη νύχτα και πάνε το πρωί κανονικά στη δουλειά τους. Αν δεν έχουν κοιμηθεί τις σωστές ώρες, ίσως το μεσημέρι να δουν κάποιο υποσυνείδητο όνειρο. Αυτό γίνεται πολύ σπάνια.

Γενικά, το μεσημέρι τα όνειρα είναι απλές σκέψεις του μυαλού. Δεν λειτουργεί το υποσυνείδητο, εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις, γιατί κάθε κανόνας έχει την εξαίρεσή του.  Όταν κάποιος μας ξυπνήσει απότομα μεσημέρι, προσέξτε ότι δεν τρομάζουμε, όσο θα μας ξυπνούσε το πρωί ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από εδώ φαίνεται, ότι το μεσημέρι ο ύπνος είναι επιφανειακός, καθαρά για να ξεκουράσει το σώμα. Πάντα δεν αναφέρομαι στην  πιο πάνω περίπτωση, που είναι η εξαίρεση. Γι” αυτή την  περίπτωση,  ο βραδινός ύπνος λίγες ώρες πριν φύγουν για τη δουλειά γίνεται επιφανειακός, διότι το βιολογικό τους ρολόι είναι προσαρμοσμένο στον τρόπο ζωής τους. Υπάρχουν και άτομα που διανυχτερεύουν μόνο 1 φορά ή δύο  το μήνα,  όπως ο φαρμακοποιός, ο γιατρός,  ο βενζινοπώλης, ο αστυνομικός, ο δημοσιογράφος κ.λ.π. Ανταλλάσσουν βάρδιες με τους συναδέρφους τους. Αυτά τα άτομα έχουν κανονικό ύπνο. Η μια φορά ούτε θα τους βλάψει, ούτε θα τους επηρεάσει.

Για να δούμε τώρα, τι γίνεται στην περίπτωση που ο νυχτοφύλακας έχασε τη δουλειά του και βρήκε πρωινή δουλειά. Η δυσκολία προσαρμογής από το ένα ωράριο ύπνου στο άλλο θα του φέρει βραχνάδες και δυσκολίες. Στην αρχή, θα δυσκολεύεται να κοιμηθεί μέχρι να γίνει αυτή η νέα προσαρμογή και να συμβιβαστεί μ” αυτή το βιολογικό του ρολόι. Δεν θα περάσει πολύς καιρός για να γίνει αυτό, αλλά κάποτε θα γίνει. Το πρωί τις πρώτες μέρες θα φαίνεται χάλια οπτικά, δεν θα χορταίνει ύπνο και δεν θα μπορεί να συγκεντρωθεί. Πρέπει να ξέρει ότι αυτά τα συμπτώματα δεν θα κρατήσουν για πάντα.

Υπάρχουν και περιπτώσεις ηθοποιών που το βράδυ κάνουν παράσταση στο θέατρο και το πρωί παρουσιάζουν πρωινή εκπομπή. Σ” αυτή την περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να είναι άτομα που δεν χορταίνουν ύπνο. Πρέπει να είναι δραστήρια άτομα που 3-5 ώρες ύπνου τους είναι αρκετές. Υπάρχουν τέτοια άτομα. Άτομα που πάντα έχουν την ίδια ζωντάνια, όσες ώρες και αν κοιμηθούν. Που το υποσυνείδητο δεν είναι τόσο γεμάτο, για να είναι αναγκασμένοι να  κοιμηθούν  το πλήρες οκτάωρο.  Αν δεν ισχύει αυτό, υπάρχει περίπτωση να πάθουν εγκεφαλικό ή υπερκόπωση. Πρέπει να δοκιμάσουν τις αντοχές τους για να ρισκάρουν κάτι τέτοιο.

Τέλος, αν αλλάζουν  τα άτομα συχνά τόπους διαμονής σε χώρες που το ωράριο διαφέρει, κατά πολύ, από τη μια χώρα στην άλλη, το άτομο θα έχει τις ίδιες δυσκολίες και η σιέστα θα έχει χαθεί, γιατί το άτομο θα μπερδέψει το βιολογικό του ρολόι, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταλάβει ποιες ώρες κοιμάται και ποιες ώρες ξυπνά. Για το λόγο αυτό, οι βραχνάδες και οι εφιδρώσεις, όπως και οι αϋπνίες είναι συχνά φαινόμενα στα άτομα αυτά. Τότε, δεν μπορούμε να πούμε τι εξήγηση έχουν τα μεσημεριανά όνειρα. Γενικά όμως, για τα άτομα που κοιμούνται φυσιολογικά 8 ώρες για να πάνε το πρωί στη δουλειά τους, είναι επιφανειακά και συνειδητά όνειρα, όπως τα κυριακάτικα που ανέφερα σε άλλο σημείο. Κάτι που ανακάλυψα μέσα από ένα δικό μου μεσημεριανό όνειρο είναι ότι είναι και λειτουργικά. Εκείνη την ώρα μπαίνουν δεδομένα και πληροφορίες που αφορούν την μετέπειτα ζωή μας. Μυστήρια αυτά τα όνειρα, αλλά πολύ ζωντανά.

Προγνωστικά όνειρα

προγνωστικά : Προγνωστικά  είναι τα όνειρα, που κάποια στοιχεία ή μηνύματα από τα όνειρα αυτά επαληθεύονται. Τα προγνωστικά  χωρίζονται σε 2 μέρη:  Τα  κοντινά και τα μακρινά σε πραγματοποίηση.  Στα κοντινά εμφανίζεται πάντα το αίμα ή το κόκκινο χρώμα,  αλλά τα μακρινά είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσει κάποιος.  Αυτά μπορεί να είναι ένας θάνατος ή κάποιο γεγονός και αυθόρμητα όταν περάσει ο καιρός να δούμε  την πραγματοποίησή του. Επίσης, μπορεί κάποιος να δει γεγονότα, που να αφορούν τον ίδιο του τον εαυτό, την οικογένειά του, το σύντροφό του. Το κόκκινο χρώμα όμως έχει κι άλλες ερμηνείες.

Όποιος δει τέτοια όνειρα  παραξενεύεται και ταράζεται συνάμα. Μας  ανησυχούν, σε μεγάλο βαθμό όταν το περιεχόμενο είναι στενάχωρο ή η εξέλιξη είναι αρνητική.  Μοιάζει σαν να βρισκόμαστε έξω από μια πόρτα που γράφει “μέλλον” και εμείς βλέπουμε κάποια σύμβολα από την κλειδαρότρυπα.

Τα προγνωστικά όνειρα περιέχουν πολλά σύμβολα και ο ονειρευόμενος καταλαβαίνει ενστικτωδώς ότι αφορά  εκείνον ή το μέλλον του.  Βλέπει αυτό που θα συμβεί, αλλά όχι με λεπτομέρειες.

Τα άτομα που βλέπουν προγνωστικά όνειρα λειτουργούν με τη διαίσθηση.  Όταν ασχολείσαι πολύ με το όνειρο μπορεί να σου δείξει πολλά περισσότερα απ’ όσα φαντάζεσαι.  Ενώ αρχικά το άτομο είχε φοβίες και άγχη, με τον καιρό το υποσυνείδητό του αρχίζει  να γίνεται καθρέπτης που του φανερώνει την πραγματικότητα. Λένε ότι αυτά τα όνειρα τα δίδει ο θεός και όταν ονειρευόμενος τον πιστεύει μπορεί να δει τέτοια  όνειρα με την ελπίδα ότι του τα έδωσε εκείνος που πιστεύει. Διαβολικά δεν είναι σε καμιά περίπτωση διότι, ως γνωστόν, ο διάβολος δεν γνωρίζει το μέλλον μας.  Εν αντιθέσει με το Θεό, που το γνωρίζει.

Προφητικά όνειρα

Προφητικά: Μοιάζουν με τα προγνωστικά, αλλά η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι τα προφητικά επαληθεύονται όπως ακριβώς τα είδες, με την τελευταία τους λεπτομέρεια.  Βλέπεις π.χ. το θάνατο ενός προσώπου, αλλά ξέρεις ποιος θα τον σκοτώσει, πού  και πώς,  πριν αυτό γίνει.

Τα προφητικά σπάνια αναφέρονται στον εαυτό μας. Για τον εαυτό μας υπάρχουν τα προγνωστικά. Τα προφητικά αφορούν άλλους ή κάποιο γεγονός που αφορά τη χώρα μας. Π.χ. αν κάποιος ηθοποιός δολοφονηθεί ή γίνει πόλεμος ή προσπαθήσουν να δολοφονήσουν τον πρωθυπουργό, πρόκειται για προφητικό όνειρο. Αν δούμε τον τόπο και τον τρόπο, τότε θεωρείται ότι είναι πολύ διαισθητικό το άτομο που ονειρεύτηκε μια τέτοια ακρίβεια. Έχει το χάρισμα που λέει ο λαός.

Επίσης, με συνδυασμό τηλεπαθητικού ονείρου (μικτό όνειρο) μπορεί το άτομο  να δει το θάνατο του αδερφού του, όπως ακριβώς έγινε και να μάθει ότι σκοτώθηκε έτσι ακριβώς όπως το είδε την άλλη μέρα.

Εν αντιθέσει με το προγνωστικό, το προφητικό δεν έχει συμβολική γλώσσα ούτε μορφή, αλλά φαίνεται παγερή η αλήθεια μπροστά στα μάτια  μας, όπως ακριβώς συνέβη το γεγονός. Σαν να βρίσκεται η ψυχή του ονειρευομένου δίπλα στο συμβάν την ώρα που γίνεται ή θα γίνει. Σαν να είναι μάρτυρας του γεγονότος. Σαν να ήταν εκεί ή το έβλεπε από μια τζαμαρία. Όταν γίνει, νιώθει ότι το ονειρεύτηκε έτσι ακριβώς όπως έγινε.  Το αντιλήφθηκε.  Άρα,  απόδειξη τούτου είναι ότι η συνείδησή μας και το υποσυνείδητο μας μπορούν να υπερβούν τους περιορισμούς του χώρου και του χρόνου. Αυτό δεν το καταφέρνουν όλοι, αλλά τα άτομα που έχουν ανεβάσει σε ένα μεγάλο βαθμό την πνευματικότητα τους και έχουν ξεφύγει από τα γήινα πάθη και τις στεναχώριες. Όταν κυριαρχεί μέσα τους το φως και η γαλήνη.

Αντίθετα όνειρα

Αντίθετα: Αντίθετα  είναι τα όνειρα που τα συναισθήματα εκφράζονται διαφορετικά. Εκείνος στο όνειρο φεύγει, μας θέλει στη πραγματικότητα και αντίθετα. Είναι δύο αντίθετες καταστάσεις. Δεν μας θέλει στο όνειρο, μας θέλει στην πραγματικότητα. Αλήθεια, γιατί γίνεται αυτό;

Ο λόγος που γίνεται αυτό  είναι πια γνωστός. Οι άνθρωποι έχουν χαμηλή πνευματικότητα. Έχουν προσκολληθεί στα γήινα. Μόνο τους μέλημα είναι τι θα βάλουν, πόσα θα αποκτήσουν, τι θα φάνε και τι θα πιουν. Το χειρότερο, τι κάνει ο διπλανός τους με την κακή έννοια. Έτσι χάνεται η δυνατότητα ο άνθρωπος να αποφύγει την μοίρα του που τον θέλει να μην μπορεί να ξεκολλήσει από τα γήινα. Να μη μπορεί να δει πέρα απ’ αυτά.  Έτσι, κοιμώμενος δεν μπορεί να σπάσει την ύλη και να οδηγηθεί στην αντιύλη. Του φαίνονται δύο διαφορετικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα το εμπόδιο που του φέρνει η ύλη, να δείχνει στο υποσυνείδητό του αντίθετο μήνυμα, διότι η ύλη μπαίνει μπροστά από την αντιύλη και το υποσυνείδητο λαμβάνει το αντίθετο μήνυμα απ’ αυτό που θέλει να δώσει. Όταν όμως ανοίξει μια τρύπα στην ύλη, όταν την σπάσει,  μπορεί να δει τι κρύβεται από πίσω και γίνεται περισσότερο διορατικός. Το χάρισμα αυτό το έχουμε όλοι, φτάνει να ξεπεράσουμε αυτά που φαίνονται και να δούμε με τα μάτια της ψυχής όσα δεν φαίνονται. Έχουμε τη δύναμη, αλλά όπως σας είπα μας εμποδίζει η ύλη να τα δούμε, όπως πραγματικά είναι τα πράγματα και η προσκόλλησή μας σ’ αυτή. Αυτός είναι ο λόγος που όσο πιο πνευματικά ανώτερος είναι ένας άνθρωπος, βλέπει προγνωστικά ή τα όνειρά του βγαίνουν. Όταν αλλάξει στάση στη ζωή, τα όνειρα γίνονται αντίθετα. Γι’ αυτό το λόγο οι άγιοι ή αυτοί που έχουν μια ανώτερη πνευματική κλίμακα πριν την θέωση δεν βλέπουν ποτέ αντίθετα όνειρα. Είμαστε όμως άνθρωποι, και έχουμε αδυναμίες, με αποτέλεσμα να δεθούμε  με όσα μας περιβάλλουν. Σπάνια κανείς πιστεύει αυτό που δεν φαίνεται, εφόσον δεν το βλέπει. Έτσι, τα όνειρα του μεγαλύτερου πληθυσμού της γης είναι πάντα αντίθετα.  Φαίνεται εμφανής η διαφορά, όσο προσπαθεί να ξεκολλήσει από το τι θα φάμε και τι θα πιούμε, τόσο ανοίγει το κανάλι της διορατικότητας και απελευθερώνει την εσωτερική του δυνατότητα που όλοι την έχουμε, αλλά δεν μπορούμε να την καλλιεργήσουμε, διότι μας έχει δεσμεύσει η ύλη και πέρα απ’ αυτή δεν μπορούμε να δούμε  τίποτα.  Οι παλιοί ονειροκρίτες είχαν αυτή την αντίληψη, που διατηρείται ακόμα και στις μέρες μας, ότι αν φας ψάρια θα έχεις λαχτάρες, αν φας γλυκό είναι πίκρα.  Τα κόπρανα χρήμα και ούτω καθεξής. Ένα διορατικό άτομο αν δει κόπρανα, δηλώνει ότι μετά από μια δυσκοιλιότητα θα καταφέρει να κάνει την ανάγκη του κ.λ.π. Ελπίζω να καταλάβαμε τη διαφορά!!! Έτσι λοιπόν στα μάτια μας φαίνεται ότι είναι αντίθετο όνειρο κι αυτό ισχύει πραγματικά. Όχι πάντα.

Θρησκευτικά όνειρα ή καθοδήγησης

Θρησκευτικά ή καθοδήγησης: Είναι τα όνειρα που υπάρχει έντονο το θρησκευτικό στοιχείο.  Εδώ βλέπουμε αγίους ή αγγέλους να μας δίνουν συμβουλές ή να μας κοιτάζουν άγρια ή τρυφερά για κάτι κακό ή καλό αντίστοιχα που κάναμε.  Ο Χριστιανός θα δει έναν άγιο, ο Βουδιστής θα το ερμηνεύσει σαν κάποιο φωτισμένο άνθρωπο ή  ακόμα και τον ίδιο το Βούδα,  Ο Μουσουλμάνος τον Μωάμεθ, ο  Δωδεκαθεϊστής τον Δία, την Αθηνά κ.λ.π.

Είναι τα όνειρα που γιατρεύουν ανίατες ασθένειες. Είναι τα όνειρα που μπορείς να συνομιλήσεις με έναν άγιο. Που θα σε επιβραβεύσει γι’ αυτό που έκανες, που θα σε μαλώσει γι’ αυτό που έπρεπε να κάνεις ή αυτό που δεν έπρεπε να κάνεις κι εσύ το έκανες. Που θα σου μιλήσει με καθάρια φωνή, που θα σε αγκαλιάσει ή θα σε τιμωρήσει αυστηρά.  Πρέπει να θυμάσαι τι σου είπε για να νιώσεις τι πραγματικά είδες.  Πρέπει σ’ αυτά τα όνειρα να θυμόμαστε την παραμικρή λεπτομέρεια, διότι είναι σημαντική για μας.

Μπορεί να μην δεις όνειρο, αλλά να δεις ένα παιδί και να νιώσεις έντονο το θρησκευτικό στοιχείο. Και αυτό είναι όνειρο καθοδήγησης.  Εκεί βλέπεις πραγματικά τον άγιο και δεν υπάρχουν σύμβολα, αλλά όσα σου πει ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Μπορεί να είναι θρησκευτικού περιεχομένου και να αποδειχθεί σατανικό ή δαιμονικό στο τέλος,  γιατί ο διάβολος χρησιμοποιεί τεχνάσματα για να κερδίζει οπαδούς. Πολλές φορές τα καταφέρνει.  Όμως αν το άτομο ξέρει να τα ξεχωρίζει αυτά μπορεί να το καταλάβει.

Ημερήσια όνειρα

Ημερήσια: Είναι τα όνειρα που κάνει ο άνθρωπος όταν βρίσκεται σε ξύπνια κατάσταση και κάποιες στιγμές χαλάρωσης βυθίζεται βαθιά στις σκέψεις του και όλοι τον θεωρούν αφηρημένο. Αυτά τα όνειρα είναι ασυνείδητα κι ολιγόλεπτα.  Είναι σενάρια που πλάθει, βλέποντας μια επιθυμία του να πραγματοποιείται ή κάτι που φοβάται μήπως επαληθευτεί.

Αν είναι μόνος στο σπίτι δεν πειράζει. Αν όμως γίνονται στη δουλειά θα ακούσει το αφεντικό να του φωνάζει με οργή την εξής ατάκα:

Ναι, το άτομο μοιάζει σαν να βόσκει εκείνη τη στιγμή. Είναι τόσο δύσκολο να επανέλθει άμεσα στην πραγματικότητα και πολλές φορές τρομάζει όταν γίνεται αυτό.  Όταν συνέλθει νιώθει έντονη ταχυπαλμία σαν να έλειπε, σαν να μην ήταν εκεί. Το σώμα είναι εκεί, αλλά όχι η ψυχή του.

Ονειρα Σκιές

Ονειρα Σκιές: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε ότι ενώ ζούμε στο παρελθόν συμπεριφερόμεθα σαν να ζούμε στο παρόν. Έχουμε την παρούσα συνείδηση και μνήμη.

Αν έχει αίσια εξέλιξη το όνειρο, δηλώνει ότι μας υπενθυμίζει κάποια προτερήματα που είχαμε τότε και τώρα τα έχουμε ξεχάσει.  Στην αντίθετη περίπτωση, δηλώνει ότι το υποσυνείδητο μας υπενθυμίζει κάποια φοβία ή ελάττωμα που είχαμε τότε, πως δημιουργήθηκε και πότε,  με σκοπό να βρούμε τρόπο σήμερα να τα  εξαφανίσουμε.

 

Ειδικά όνειρα

Ειδικά όνειρα: Είναι κάποιες κατηγορίες ονείρων που διδασκόμαστε από την ίδια μας την ψυχή κάποια πράγματα. Απ’ αυτά τα όνειρα μπορεί να κάνουμε ψυχανάλυση, να ανακαλύψουμε μέσα απ’ αυτά μια νέα ανακάλυψη ή ένα νέο φάρμακο. Π.χ. Οι αδερφοί Ράιτ, που ανακάλυψαν το αεροπλάνο, το είδαν μέσα σε όνειρο,  αυτός που ανακάλυψε την βενζίνη είδε ένα κουλουριασμένο φίδι, κάποιος άλλος έκανε τη συγγραφή ενός διηγήματος, βάσει ενός τέτοιου ονείρου  κ.λ.π. Εδώ σ’ αυτή την κατηγορία υπάγονται και τα όνειρα, που δεν είναι όνειρα. Μπορεί να ακούσουμε μια φωνή στο όνειρο και να μας πει «Σήμερα τα πήγες πολύ καλά»  και να νομίσουμε ότι πρόκειται για όνειρο, χωρίς στην πραγματικότητα να είναι. Να είναι μήνυμα της ψυχής.  Εδώ μπορεί να μας αποκαλύψει κάποιος πού είναι το ρολόι που έχασα ή να μας δώσει απαντήσεις με τη συνεργασία ενός προφητικού ή προγνωστικού ονείρου, πού βρίσκεται το παιδί μου που χάθηκε. Αυτά τα όνειρα υπάγονται στα όνειρα ψυχομετρίας που ανήκουν στα ανώτερα πνευματικά όνειρα.  Επίσης, μπορεί να μας βρει τη λύση της δύσκολης μαθηματικής εξίσωσης, που ανέλαβα να λύσω. Επίσης, εδώ υπάγονται και τα όνειρα της ψυχής που ζητά να ζήσει κάποια πράγματα, που εμείς στη γη δεν της δίνουμε την δυνατότητα να ζήσει  πχ να καπνίσει, να οδηγήσει αυτοκίνητο, ομοφυλοφιλικό όνειρο, χωρίς να είσαι ομοφυλόφιλος. Στην αντίθετη περίπτωση, είναι άλλη κατηγορία που θα πω παρακάτω.

Αυτά τα όνειρα είναι φάρμακα για την ψυχή, διότι είναι ελεύθερη και θέλει να τα ζήσει όλα. Ο άνθρωπος με τις επιλογές που κάνει της περιορίζει κάποιες εμπειρίες και βιώματα. Εκείνη δοκιμάζει να δει τις αντοχές της και δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να αναγνωρίσει τα θέλω και τις ανάγκες του μέσα από τα όνειρα αυτά ή να αποκλείσει αυτά που δεν τον εκφράζουν σαν προσωπικότητα.

Γενικά, τα Ειδικά όνειρα είναι τα σενάρια που πλάθει η ψυχή και γίνονται όνειρα καταστάσεων που δεν έχουμε βιώσει, όσων αποκλείσαμε, όσων θα θέλαμε να ζήσουμε κι όσα δεν ζήσαμε. Επειδή η ψυχή θέλει να τα βιώσει όλα κι εμείς με τα στερεότυπα και τη ζωή που κάνουμε της τα στερούμε, εκείνη βρίσκει τον τρόπο μέσα από τα όνειρά μας να τα υλοποιεί προς τέρψη της.  Επίσης  στα ειδικά όνειρα κρύβονται  εμπειρίες που έχουμε ζήσει και μας τυραννούν,  αν θέλουμε να τις κρατήσουμε ή όχι. Επίσης, όσα θα θέλαμε να ζήσουμε και δεν τα έχουμε ξαναζήσει. Αν θέλουμε να το ξαναδούμε θα γελάσουμε ικανοποιημένοι και θα βγάλουμε τον ήχο της ευχαρίστησης. Θα πούμε μέσα μας την λέξη έγκυρο. Αντίθετα, αν μας αηδιάσει θα κάνουμε  μια κίνηση με το σώμα ότι μας  αηδιάζει αυτό που είδαμε. Πώς κάνουμε  όταν δούμε κατσαρίδα μπροστά μας;  Ένα τίναγμα του κεφαλιού αηδίας. Όταν κάτι δεν θέλουμε να γίνει πρέπει να το αηδιάσουμε και να το διώξουμε.  Θα πούμε  μέσα μας  άκυρο και δεν θα μας ξαναενοχλήσει πια. Αυτό πρέπει να γίνεται και σε κάθε κακή σκέψη, εμμονή και ανασφάλεια που μας επισκέπτονται ακούσια και μας χαλάνε την ηρεμία μας, όνειρα όμως τα οποία επιμένουν και μετά απ’ αυτή την κίνηση είναι υποσυνείδητα μηνύματα ψυχής και μας εγκαταλείπουν όταν λυθεί το πρόβλημα. Τότε πρέπει να διαβάσουμε τα επαναληπτικά όνειρα, διότι σ’ αυτά ανήκουν.

Στα ειδικά όνειρα  ανήκουν και τα σεξουαλικά όνειρα, αλλά αποτελούν λόγω της θεματολογίας τους ξεχωριστή κατηγορία.

 

Σεξουαλικά όνειρα

Σεξουαλικά όνειρα:   Είναι τα όνειρα που περιέχουν σεξουαλικές σκηνές και όργια.  Τα όνειρα που περιέχουν σεξ δεν είναι απαραίτητο να έχουν αυτή την ερμηνεία. Μπορεί να έχουν κάποια άλλη εξήγηση, μια ένωση, μια συνεργασία, σαν αντίθετο όνειρο δηλώνει χωρισμό ή απόλυση. Οι πιο βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:

α)  Ακατάλληλος εραστής:  Είναι οι περιπτώσεις που ονειρευόμαστε ότι κάνουμε σεξ με τον αδερφό μας, τον πατέρα μας, τον άνδρα της φίλης μας, με έναν αστέρα, ο  ομοφυλόφιλος με μια γυναίκα, η καλογριά με έναν άνδρα κ.ά.. Όλες αυτές οι περιπτώσεις ανήκουν στα ειδικά όνειρα,  όπου η ψυχή θέλει να γνωρίζει και να βιώνει κάθε εμπειρία που της στερούμε στην πραγματικότητα. Από εμάς εξαρτάται αν θα το ονειρευτούμε δεύτερη φορά. Αν το αηδιάσουμε τελείωσε. Αν μας φανεί αρεστό, αυτό θα γίνεται μέχρι να το αηδιάσουμε ή να κάνει τον κύκλο του.

β)  Εραστής χωρίς πρόσωπο:  Αυτό το όνειρο το βλέπουν αδέσμευτα άτομα στην  πραγματικότητα.  Θέλουν να αγαπήσουν και να ερωτευτούν, αλλά δεν έχουν σύντροφο. Έτσι η ψυχή πλάθει ένα σύντροφο εικονικό, βλέπεις μια σιλουέτα, αλλά δεν ξεχωρίζεις πρόσωπο.

γ) Ομοφυλοφιλικά όνειρα: Αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και το έχει ξεκαθαρίσει με τον εαυτό του  και το ξέρει,   είναι φυσικό να ονειρεύεται συνέχεια αυτή την κατάσταση.  Επειδή όμως  η ψυχή θέλει να τα ζήσει όλα,  ένας ομοφυλόφιλος βλέπει ετεροφυλοφιλικές σχέσεις μία έως καμία φορά, όπως εμείς βλέπουμε σπάνια ότι είμαστε ομοφυλόφιλοι,  ανάλογα με τις ανάγκες της ψυχής  χωρίς αυτό να ισχύει πραγματικά. Π.χ. ένας άνδρας ομοφυλόφιλος βλέπει ότι κάνει έρωτα συνέχεια με έναν άνδρα, φυσικό. Το αφύσικο και το ξένο είναι να δει ότι κάνει έρωτα με τη γειτόνισσά του.  Μπορεί να το δει από περιέργεια μία φορά, αλλά θα είναι κάτι αηδιαστικό για τον εαυτό του. Αν αρέσει στην ψυχή του θα το δει κι άλλες φορές. Αν το αηδιάσει όμως θα το δει μια και τελείωσε.

δ) Σεξ με τον/την πρώην: Αν έγινε στην  πραγματικότητα και είχαμε ολοκληρωμένες σχέσεις είναι μια ανάμνηση και μας ρωτά η ψυχή τι θα γίνει μ’ αυτό, θέλεις να το ξαναδείς; Αν το ευχαριστηθούμε θα το βλέπουμε συχνά. Αυτό όμως για να γίνει, δηλώνει ότι τρέφουμε ακόμα κάποια αισθήματα γι’ αυτόν. Αν έχουμε φτιάξει τη ζωή μας δεν πρέπει να μας απασχολεί πια. Πρέπει να το αηδιάσουμε για να μας εγκαταλείψει.  Αν δεν την έχουμε φτιάξει, δηλώνει ότι κάποιος άλλος θα έρθει στη ζωή μας και θα τα ζήσουμε όλα αυτά πραγματικά, ή μας προειδοποιεί να προσέχουμε ότι αυτός που θα έρθει θα έχει κάτι από τον πρώην μας, να προσέχουμε. Συνήθως, σε όλα τα ειδικά όνειρα εμείς υποβάλλουμε τι θα ονειρευτούμε, αλλά αυτό γίνεται με την καθοδήγηση της ψυχής, σε αντίθεση με τα όνειρα αυθυποβολής που γίνονται με την επιθυμία και το μυαλό. Αυτό γίνεται,  μόνο στην συγκεκριμένη κατηγορία ονείρων. Γι’ αυτό, πολλές φορές επηρεαζόμαστε από τα ειδικά όνειρα κι αν μας αρέσει η ιδέα το κάνουμε πραγματικότητα. Αν όμως δεν έχουμε κάνει ποτέ  σεξ μαζί του, η ψυχή μας δείχνει ένα ειδικό όνειρο πώς θα ήταν αυτή η εμπειρία που χάσαμε.  Και σ’ αυτή την περίπτωση θα πάψει να έρχεται στα όνειρά μας αν τον αηδιάσουμε ή δεν τον σκεφτόμαστε πια.

ε) Σεξ με κάποιον διάσημο:  Αυτό θεωρείται ένα ειδικό όνειρο, αλλά συγκαταλέγεται και στα όνειρα επιθυμίας. Το απαγορευμένο πάντα γοητεύει.  Γιατί το όνειρο να αποτελέσει εξαίρεση; Αυτό το όνειρο το βλέπουν κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία.

στ) Σεξ σε δημόσιο χώρο ή με την παρουσία τρίτων: Αυτό το ειδικό όνειρο το βλέπουν άτομα που έχουν αυτοπεποίθηση, που δεν ντρέπονται γι’ αυτό που κάνουν.  Από τα συναισθήματα που έχουν, φαίνεται η πραγματική  εξήγηση του ονείρου.

ζ) Ομαδικό Σεξ: θεωρείται ανωμαλία, αλλά πολλούς τους ευχαριστεί. Κι αυτό το όνειρο ανήκει στα ειδικά. Πολλές φορές, ένα τέτοιο ειδικό όνειρο ακόμα και η ψυχή μας μπορεί να μην το επιλέξει και ποτέ δεν το ονειρεύεται. Φανταστείτε να το δούμε με τη θέλησή μας. Αν η ψυχή δεν το επιλέξει, είναι αδύνατο να το αποδεχτούμε εμείς.  Είναι σαν να μας προτείνει μια εμπειρία και μας ρωτάει αν τη δεχόμαστε. Αν η ίδια όμως δεν το προτείνει, είναι αδύνατον να το επιλέξουμε εμείς.  Γι’ αυτό δεν ονειρευόμαστε όλες τις εμπειρίες, αλλά όσες επιλέγει η ψυχή μας. Δεν είναι όμως απαραίτητο να τις αποδέχεται απόλυτα. Απλά, τις προτείνει. Αν κάποιος δει ένα τέτοιο όνειρο δεν σημαίνει ότι το αποδέχεται, αλλά γίνεται μια δοκιμασία, για να διαπιστώσει και ο ίδιος τι θέλει. Έτσι, κάνει μέσω ονείρου μια αυτογνωσία.

η)  Αδυναμία ολοκλήρωσης κατά την διάρκεια του σεξ:  Αυτό το όνειρο είναι όνειρο φοβίας και το βλέπουν περισσότερο οι άνδρες.

θ)  Σεξ με κάποιο ζώο:  Σε κάποια όνειρα δείχνει μια ανώμαλη κατάσταση, αλλά στα περισσότερα όνειρα κάποιο συγκεκριμένο ζώο συμβολίζει το σύντροφό μας,  αν είναι π.χ. άλογο, αν είναι γαϊδούρι είναι το αφεντικό μας, αν είναι ποντίκι είναι μια βρώμικη σχέση, αν είναι λύκος είναι ένας εχθρός, αν είναι σκύλος είναι ο κολλητός μας  κ.λ.π.

ι) Σεξ με κάποιο πράγμα: Φετιχιστική σχέση: Μπορεί σαν όνειρο να δείχνει μια ανώμαλη κατάσταση, αλλά αλληγορικά δείχνει την προσκόλλησή μας σε κάποιο θέμα, παρατώντας τις άλλες υποχρεώσεις και καθήκοντα στην τύχη τους.

Διαστροφικά όνειρα

Διαστροφικά όνειρα:  Είναι τα όνειρα που περιέχουν σεξουαλικές αποκλίσεις ή παρεκκλίσεις, τις λεγόμενες διαστροφές ή ανωμαλίες.  Οι ανωμαλίες είναι πολλές. Τα όνειρα που τις αφορούν είναι πάντα στην ειδική  κατηγορία.  Μερικές ανωμαλίες, που θυμάμαι αυτή τη στιγμή, είναι οι εξής:

Τηλεφωνική αισχρολογία, πολύμορφη προσωπικότητα, Φετιχισμός, επιδειξιομανία, ηδονοβλεψία, παιδοφιλία, σαδομαζοχισμός, μεροφιλία,  κλεπτομανεία, κοπρολαγνεία,  νεκροφιλία, κλισμαφιλία, ουροφιλία,  βρεφοφιλία, διαφορετικότητα π.χ. η Κονσίτα ( η  Αυστριακή τραγουδίστρια με το μούσι), παιδοφιλία, γεροντοφιλία, αιμομιξία, ομαδικό σεξ,  ζωοφιλία, εφαψιομανία   κ.λ.π.

Όλα αυτά τα όνειρα μπορεί να τα δούμε, αλλά δεν πρέπει να μας τρομάξουν. Πρέπει να δείξουμε αδιαφορία για όλα αυτά ή να τα αηδιάσουμε, αν δεν θέλουμε να τα ονειρευτούμε ξανά. Αν όμως έχουμε κάποιο απ’ αυτά και ζούμε μ’ αυτό, είναι μια φυσική κατάσταση που δεν μας τρομάζει, διότι είναι βίωμα μας, είναι φυσικό να το ονειρευτούμε λοιπόν.

Η ομοφυλοφιλία, ο αυνανισμός, ο ναρκισσισμός  και η αλλαγή φύλου  είναι απλά προτιμήσεις  στη σημερινή εποχή, δεν θεωρούνται  πια διαστροφές,  όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί, αλλά πάντα για τη ψυχή ό,τι δεν είναι στα δικά μας θέλω τα βλέπει σαν κάτι ξένο που δεν της ανήκει. Αυτό μεταφράζεται σαν ανωμαλία.  Για μια καλόγρια π.χ. ανωμαλία θεωρείται να ονειρευτεί ότι γλεντάει στα μπουζούκια ή κάνει έρωτα μ’ έναν άνδρα. Για ένα κοσμικό  είναι ένα φυσιολογικό όνειρο. Γι’ αυτό λέμε ότι τα όνειρα δεν έχουν την ίδια εξήγηση για όλους. Έτσι για τους ετεροφυλόφιλους μπορεί ένα όνειρο ομοφυλοφιλίας να θεωρηθεί ανωμαλία, χωρίς οπωσδήποτε να είναι. Όπως και για ένα ομοφυλόφιλο ένα ετεροφυλοφιλικό όνειρο θεωρείται ανωμαλία.  Ο συλλογισμός νομίζω είναι κατανοητός.

Διαβολικά όνειρα

Διαβολικά όνειρα: Χωρίζονται σε δαιμονικά και σατανικά. Τα πρώτα είναι μια αθώα δοκιμασία του δαίμονα να πάρει μια ψυχή ή να την περιπαίξει, να τη γελοιοποιήσει ή να την κερδίσει με ύπουλα μέσα. Είναι τα όνειρα  που οι δαίμονες μας καλούν με πλάγια μέσα πολλές φορές να τους ακολουθήσουμε. Σ’ αυτά είναι εύκολη η επιστροφή μας, όταν δούμε την πλάνη.  Οι δαίμονες χρησιμοποιούν το φως όπως ο Χριστός. Ναι, πολλές φορές και αυτά τα όνειρα είναι φωτεινά, αλλά αυτό το φως δεν αφήνει τη ψυχή να γαληνέψει. Τρυπάει την καρδιά μας. Υπάρχει η  ίδια λαμπρότητα, αλλά η διαφορετικότητα είναι στην έλλειψη γαλήνης, στην ψυχή. Δίνει ψυχικό πόνο και ο χώρος μυρίζει σαν κάτι καμένο ή θειάφι. Υπάρχει μια αγωνία, μια αναταραχή, το σκηνικό αλλάζει και μια μετατροπή φαίνεται που καταλήγει, δείχνοντας  την πλάνη.  Ξέρουμε, ότι αφήνει στο τέλος ένα πόνο, μια μαχαιριά στην ψυχή. Μας λέει ημερομηνίες με τη μορφή του χριστού ότι τότε θα έρθει το τέλος του κόσμου. Ότι τότε θα πεθάνουμε, ακούγονται γέλια σατανικά κ.λ.π.

Πραγματικά, μακάριος είναι όποιος ξέρει να ξεχωρίσει ένα δαιμονικό όνειρο από ένα αθώο, τα σατανικά δύσκολα ξεχωρίζουν και όσοι προσπαθήσουν να τα ερμηνεύσουν διαλύουν την ψυχή τους και χάνουν την ηρεμία τους. Μακάριος επίσης είναι όποιος δεν πέσει θύμα αυτού που το ζητά. Η εκκλησία μας είναι επιφυλακτική όσον αφορά τα όνειρα, διότι θεωρεί ότι τα όνειρα του θεού είναι λίγα.  Για να μην πέσουμε σε πλάνη δεν θέλει να τα υπολογίζουμε και να επηρεαζόμαστε απ’ αυτά. Ξέρουμε, ότι ο Σατανάς πια με τα βαριά σατανικά,  καραδοκεί και μπαίνει στις ευάλωτες ψυχές. Δεν έρχεται απευθείας, την αρχή την κάνουν οι δαίμονες του. Μετά, όταν πια φτάσουν σε ένα επίπεδο παίρνει εκείνος τη σκυτάλη με βαριά όνειρα που κάνουν δυσχερή την επιστροφή του ατόμου.   Με τα όνειρα αυτά, ο σατανάς αρέσκεται να βασανίζει τους ανθρώπους.  Ο σατανάς σπέρνει διχόνοιες,   ρεζιλεύει τον άνθρωπο,  επιδιώκει να μας καταστρέψει σωματικά, ψυχικά και ηθικά. Μόλις ολοκληρώσει το μακάβριο έργο του χαίρεται για όσα κακά μας έχει δώσει, και δεν μας αναγνωρίζει πια ή είμαστε το μέσον, ώστε να παρασύρουμε άλλους στο δικό του δρόμο.

Έχουμε όμως οράματα και εκ του σατανά. Ο σατανάς, όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος:  “Μετασχηματίζεται και σε άγγελο φωτός”.

Παρουσιάζεται με μορφή Αγίου ή της Παναγιάς ή ως φως και δίνει εντολές, φαινομενικά άγιες, με απώτερο όμως σκοπό να εξαπατήσει και να παραπλανήσει τον άνθρωπο. Δίνει λύσεις παραπλανητικές και πείθει τους εύπιστους.  Όμως, κάποιες φορές  αυτό το φως, δυστυχώς,  αφήνει ένα πόνο στην ψυχή, όταν πια φανερωθεί ποιος πραγματικά ήταν, ενώ τα άτομα που ξέρουν να τον ξεχωρίζουν από την αρχή, μπορούν να σωθούν.

Στην εποχή μας συμβαίνουν πολλά τέτοια γεγονότα στις λεγόμενες οραματίστριες, οι οποίες συνήθως είναι μέντιουμ και όργανα του σατανά. Αυτές χρησιμοποιούν πολλές φορές και την απάτη, εκτός από τη βοήθεια του σατανά. Όμως, κάποια στιγμή οι ύπουλες μέθοδοι  τους γίνονται γνωστές και ο άνθρωπος παίρνει το αντίθετο μονοπάτι, οδεύοντας προς τη θέωσή του. Δεν το καταφέρνει πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται. Βρίσκει τη δύναμη μέσα από τα λάθη του και βγαίνει νικητής, διδάσκοντας και στους άλλους ανθρώπους την αλήθεια που είδε ανοίγοντας τα μάτια του, διότι μέχρι χθες ήταν τυφλός.

Προσέξτε όμως, γιατί πολλές φορές ο σατανάς παίρνει τη μορφή του Χριστού και μένουμε  ήσυχοι ότι ισχύουν τα όσα είπε. Πως ένιωσες όταν είδες το όνειρο αυτό; Πρέπει να αναρωτηθείς.

Νιώθεις μια γαλήνη μέσα σου.
Νιώθεις δυνατός.
Νιώθεις ανύπαρκτες, ευχάριστες μυρωδιές στο χώρο.
Ένα φως λάμπει γύρω σου.
Έχεις αυτοπεποίθηση.

Έστω και ένα να ένιωσες, είδες το Χριστό.

Αν ήταν δαιμονικό:
Νιώθεις μια μαχαιριά να σου τρυπά το στήθος.
Έχεις την ανάγκη να προσευχηθείς.
Θέλεις να κλάψεις.
Νιώθεις μια κατάθλιψη, μια σκοτεινιά, ένα βάρος.
Έχεις ταχυκαρδίες.
Είσαι απαισιόδοξος.
Νιώθεις μια ανύπαρκτη μυρωδιά θειαφιού στο χώρο.

Τώρα πια, ξέρεις τι είδες!!!

Άρα, τα όνειρα έχουν τρεις φύσεις: Α) τη φυσική, η οποία προέρχεται από τον ίδιο τον άνθρωπο, τις σκέψεις του, τις απόψεις του, τις ανάγκες, τις φοβίες, τις επιθυμίες του κ.λ.π.  που καταλαμβάνουν το 50% των ονείρων μας,  Β) τη θεϊκή που είναι όλα τα όνειρα που στέλνει ο θεός που καταλαμβάνει το 10%, ναι, δυστυχώς μόνο το 10% είναι θεόσταλτα όνειρα, τα οποία είναι λίγα, πολύ λίγα και γ) την  σατανική, που καταλαμβάνει το 40% των ονείρων μας και χρειάζονται προσοχή!. Μακάριος είναι όποιος ξέρει να ξεχωρίζει από πού προήλθε το όνειρό του και να του δίνει την πρέπουσα σημασία που του αξίζει. Αν αξίζει να το θυμάται και να το χαίρεται. Αν όχι να το ξεχνά.  Τόσο αξίζει!

Επαναλαμβανόμενα όνειρα, επαναληπτικά ή εξακολουθητικά

Επαναλαμβανόμενα όνειρα ή εξακολουθητικά: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε συνέχεια τα ίδια ή λίγο αλλαγμένα. Αυτά τα όνειρα πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη, διότι είναι τα σημαντικότερα από όλα, που κάτι θέλουν να μας πουν.  Είναι κάτι σοβαρό που αφορά τον εαυτό μας, την υγεία, τις σχέσεις μας το σύντροφό μας  και γενικά τον τρόπο συμπεριφοράς μας. Μπορεί να προμηνάει ένα ατύχημα, ένα θάνατο, μια επιτυχία, μια αποτυχία, με αλληγορικό τρόπο, μια ασθένεια ή κάτι που δεν μπορώ να φανταστώ. Πρέπει κάθε φορά να βλέπουμε τις νέες αποκαλύψεις, αλλά να μην μας γίνει εμμονή και μας περάσουν για τρελούς. Φυσιολογικά, θα αγοράσουμε ένα ονειρολόγιο και θα συμπληρώσουμε τις νέες αποκαλύψεις.  Όταν πάψουμε να βλέπουμε το όνειρο για πολύ καιρό, σημαίνει ότι έκανε τον κύκλο του και το πρόβλημα λύθηκε.

Για να δείτε πως λειτουργούν τα επαναλαμβανόμενα όνειρα και να τα καταλάβετε δείτε αυτό το όνειρο:

http://www.antenna.gr/webtv/watch?cid=j6_fd_oq5_p8h_u%3d

ή

Εδώ είναι η κακή πλευρά του ονείρου. Υπάρχει και η καλή. Ο πρωταγωνιστής συμπεριφέρθηκε πολύ υπερβολικά. Κόντεψε να τρελαθεί. Σε καμιά των περιπτώσεων δεν πρέπει να συμπεριφερθείτε παρόμοια. Δείτε με ηρεμία να λύσετε το πρόβλημα που σας παρουσίασε το όνειρο και ό,τι πρέπει να περάσουμε θα το περάσουμε.  Η μοίρα μας δεν αλλάζει. Μερικά όμως γεγονότα μπορούμε να τα γλιτώσουμε. Για να τα αποφύγουμε όμως σημαίνει ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην μοίρα μας.  Άρα, όποια κίνηση και να κάνουμε είναι άσκοπη.  Δεν κατάφερε να αποτρέψει το θάνατο της αγαπημένης του και δεν πήγε το μυαλό του στην πραγματική εξήγηση. Όλα τα σκέφτηκε, εκτός από την αληθινή ερμηνεία. Ξέρετε γιατί; Όταν κάνουμε σχέδια και συλλογιζόμαστε πολύ ο θεός γελάει. Αυτό το έχω προσέξει και στον εαυτό μου και στους άλλους.

Αυτά τα όνειρα λοιπόν δεν μπορούμε να τα μοιραστούμε με άλλους. Απαντήσεις δεν πρόκειται να πάρουμε. Είναι ένας τρόπος να  μπούμε στα βαθιά στρώματα του εαυτού μας εκεί που κανένας άλλος δεν μπορεί να εισχωρήσει. Έτσι μπορούμε να δούμε  τις βαθύτερες ανάγκες μας. Δεν θα πρέπει να τα φοβόμαστε, αλλά να τα υποδεχόμαστε με την ανάλογη σοβαρότητα και να τα αντιμετωπίζουμε σαν βοηθούς ή υπαλλήλους που μας επισημαίνουν ποιο είναι το πρόβλημα και εμείς αφού το εντοπίσουμε και το διορθώσουμε θα δημιουργήσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διαυγή όνειρα ή συνειδητά

Διαυγή όνειρα ή συνειδητά: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε ενώ έχουμε ξυπνήσει,  στα οποία λειτουργεί η συνείδηση. Στα όνειρα αυτά συνήθως βλέπουμε αυτά που θέλουμε να δούμε και με τη σκέψη μας δίδουμε το τέλος που θέλουμε εμείς. Τα ελέγχουμε εμείς και αποκλείεται να δούμε εφιάλτη.  Δεν υπάρχει η συμμετοχή του ασυνείδητου εδώ. Εδώ υπάγονται τα όνειρα “Αχ να μην τέλειωνε ποτέ!”.  Πολλές φορές, τα όνειρα είναι πιο ωραία από την πραγματικότητα και αντίθετα. Η αντίθετη περίπτωση όμως, δεν συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτή την κατηγορία.

Στο όνειρο σκέφτεσαι και ενεργείς, όπως στην πραγματικότητα. Λες π.χ.  γιατί δεν πήρα πτυχίο, αφού τελείωσα το λύκειο. Συνδέεις δηλαδή  το όνειρο με την πραγματικότητα και έχεις συνείδηση. Τότε σκέφτεσαι πώς θα ήθελες να τελειώσει το όνειρο και δίνεις με τη σκέψη σου ένα δικό σου τέλος. Όμως αυτό το τέλος το βλέπεις πραγματικά σε όνειρο, μέχρι που σε παίρνει ο ύπνος για τα καλά. Τέτοια όνειρα βλέπουμε πάντα το βράδυ του Σαββάτου, το πρωί της Κυριακής και την ώρα της σιέστας. Επίσης, τα βλέπουμε και τις άλλες μέρες αν κοιμηθούμε πέρα από το οκτάωρο.  Κατόπιν ανακάλυψα ότι λειτουργεί πολλές φορές η λογική, αλλά το άτομο δεν νιώθει ότι ονειρεύεται. Αυτά είναι τα όνειρα αντίληψης.  Είναι η σύνδεση του συνειδητού και ασυνείδητου. Στα συνειδητά όνειρα αυτό δεν γίνεται.  Έχουν κοινά και διαφορές μεταξύ τους.

 

Ζωντανά χαρούμενα ή επικά όνειρα

Ζωντανά  χαρούμενα ή επικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που έχουν ενέργεια, φως, χρώμα και τα θυμόμαστε περισσότερο. Αυτά γίνονται σκοπίμως για να ευχαριστήσουν το άτομο, για να φανερώσουν την ψυχική του υγεία και ευεξία που έχει, για να του δώσουν κάποιο θετικό πάντα υποσυνείδητο μήνυμα. Απόδειξη τούτου είναι ότι όποιος  δει τέτοιο όνειρο πάντα, μα πάντα ξυπνά χαρούμενος και ευτυχισμένος. Αυτό το όνειρο μπορεί να παρουσιαστεί και  μετά από ένα πετυχημένο αστρικό ταξίδι. Αυτά τα όνειρα επίσης μπορεί να βγουν και μετά από 3 χρόνια πραγματικότητα. Αφορούν ένα ευχάριστο μακρινό μέλλον. Τέτοια όνειρα βλέπουν και τα παιδιά. Έχουν μικρές διαφορές με τα όνειρα ψυχεδέλειας.

Όνειρα από κάποιο παράλληλο σύμπαν

Όνειρα από κάποιο παράλληλο σύμπαν: Είναι τα όνειρα που νιώθεις 100% ότι είσαι παντρεμένη, έχεις παιδιά, χωρίς αυτό να ισχύει στην πραγματικότητα.  Βλέπεις αντίθετες εμπειρίες ζωής και νιώθεις στο όνειρο σαν να τις έχεις πραγματικά βιώσει, σου φαίνονται όλα γνώριμα, ενώ τίποτα πραγματικά δεν ξέρεις. Ένα μαγαζί που ονειρεύεσαι νιώθεις ότι το γνωρίζεις, έχεις ξαναπάει, έχεις ψωνίσει από εκεί, έχεις αναμνήσεις απ’ αυτό,  ενώ για τη δική σου πραγματικότητα ξέρεις, όταν πια ξυπνήσεις, ότι  είναι ανύπαρκτο. Μόνο στο όνειρο νιώθεις ότι έχεις κάποιες αναμνήσεις που στην πραγματικότητα όταν ξυπνήσεις διαπιστώνεις ότι δεν έζησες ποτέ, όμως δεν είναι από άλλες ζωές, διότι βλέπεις τη γη όπως είναι τώρα, σκέφτεσαι με τον σύγχρονο τρόπο. Βλέπεις τη δική μας ή ανώτερη τεχνολογία,  αλλά με μικρές ή μεγάλες αλλαγές ή διαφορές.  Επίσης, βλέπεις δρόμους και σπίτια ανύπαρκτα για τη δική μας πραγματικότητα και σου φαίνονται οικεία.

Φυσικά, κανείς δεν ξέρει αν υπάρχει παράλληλο σύμπαν, όμως η ψυχή μας επειδή όλα θέλει να τα βιώσει, μας δίνει αυτά τα όνειρα. Μια εικονική πραγματικότητα, που αλλού πιθανόν την ζούνε ή θα τη ζήσουνε άλλοι με τη δική μας μορφή ή με άλλη, αλλά νιώθουμε ότι είναι το δικό μας εγώ. Εκεί μπορεί να δούμε κάποιο άτομο ότι είναι ο πατέρας μας, χωρίς αυτός πραγματικά να είναι, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι αυτός.   Στην πραγματικότητα π.χ. ο δρόμος είναι ο συγκεκριμένος. Στο όνειρο βλέπεις ανύπαρκτους δρόμους ότι παρεμβάλλονται του κανονικού κι εσύ τους βαδίζεις, σαν να είναι γνώριμοι,  ανύπαρκτα σπίτια, κι όμως φτάνεις εκεί που θέλεις. Η ψυχή μας κάνει σενάρια για όλες τις πιθανότητες. Σε μια άλλη πιθανότητα μπορεί να δεις ότι ο νεκρός  πατέρας σου ζει και απλά έλειπε ταξίδι και επιστρέφει, σε άλλη πιθανότητα ότι πραγματικά ζει, σε άλλη ότι είναι πεθαμένος, σε άλλη ότι δεν τον γνώρισες ποτέ, είσαι ορφανή. Συνεχίζεις να βλέπεις ότι βάδισες σε άλλα δρομάκια ανύπαρκτα. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να δεις ότι κάποιος άλλος είναι ο πατέρας σου και να είσαι πεπεισμένος γι’ αυτό.  Όλα αυτά τα πιθανά σενάρια που είναι αντίθετα με την πραγματικότητα και τα βλέπουμε στο όνειρο και τα δεχόμαστε σαν φυσικά, σαν να είναι δικά μας βιώματα, ενώ ξέρουμε όταν ξυπνήσουμε ότι δεν είναι, είναι τα λεγόμενα όνειρα από το παράλληλο σύμπαν.

Αλληγορικά, αυτοί οι ανύπαρκτοι δρόμοι στα όνειρά μας δείχνουν ότι αυτό που θέλεις να κάνεις ή σκέφτεσαι δεν θα γίνει στην δική μας πραγματικότητα, αλλά σε κάποια άλλη ή αυτό που κάνεις είναι ανεδαφικό για το δικό μας κόσμο.  Πρέπει να ξεφύγεις, γιατί μόνο κακό σου κάνει. Μόνο όταν βλέπεις τον κόσμο μας όπως πραγματικά είναι, αυτό που σκέφτεσαι θα πραγματοποιηθεί.

Όλα άρχισαν με το πείραμα της γάτας του Schrodinger.  Την έκλεισε σε ένα κουτί και σκέφτηκε την μια πιθανότητα ότι θα ζήσει και την άλλη ότι σε κάποιο άλλο σύμπαν θα ψοφήσει ή το  αντίθετο. Εγώ σ’ αυτό το σύμπαν αυτή τη στιγμή γράφω αυτό το άρθρο, σε κάποιο άλλο το ακύρωσα ή το έσβησα σε κάποιο άλλο δεν εγκρίθηκε ή σε κάποιο άλλο δεν το έγραψα ποτέ.  Έτσι, λένε λοιπόν  ότι σε κάποιο μέρος του σύμπαντος υπάρχουν άλλοι πλανήτες ή άλλα σύμπαντα, στα οποία υπάρχει το αντίγραφό μας, όπου κάνει τα αντίθετα από μας. Σε κάποια άλλα δεν έχουμε καν γεννηθεί. Όλα αυτά βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο για να ισχύουν. Ισχύουν μόνο στη θεωρία.  Όμως στα όνειρά μας αυτές οι πιθανότητες λέμε ότι είναι από το παράλληλο σύμπαν. Έτσι έχω ονομάσει αυτά τα όνειρα για να δώσω μια  σαφή εξήγηση στην κάθε πιθανότητα που μπορεί να εμφανιστεί στα όνειρά μας. Έτσι εξηγούνται λοιπόν όσα δεν υπάρχουν ή δεν ισχύουν στην δική μας πραγματικότητα και ισχύουν υποθετικά ή πραγματικά σε μια άλλη. Αυτό δεν ξέρω αν θα το μάθουμε ποτέ.  Προς το παρόν υπάρχει μόνο στην θεωρία και στη φαντασία μας. Η ψυχή μας όμως ξέρει την αλήθεια, αλλά δυστυχώς δεν είναι σε θέση να μας την αποκαλύψει. Ίσως γίνει αυτό πολύ αργά,  μεταθανάτια.

Όνειρα με τη γη άνω κάτω. Εικονική πραγματικότητα

Όνειρα με τη γη άνω κάτωΕικονική πραγματικότητα: Εδώ μπορούμε να δούμε  τι θα παθαίναμε αν ακολουθούσαμε άλλο δρόμο απ” αυτόν που τραβάμε ή αν τραβούσαμε αυτό το δρόμο συνεχόμενα.

Επίσης δείχνει όλους τους αντικαπνιστές του υπαρκτού κόσμου να καπνίζουν. Δείχνει όλους τους μη οδηγούς του υπαρκτού κόσμου να οδηγούν.  Εδώ μπορείς να δεις  τι θα γινόταν αν ο πρώην σου δεν έβρισκε στο δρόμο του μια άλλη κι έμενε μαζί σου.  Όποιος δει ένα τέτοιο υποθετικό όνειρο, αντιλαμβάνεται πάντα ότι ο Θεός ξέρει τι κάνει, διότι είναι σοφός. Έτσι για πρώτη φορά μπορεί κάποιος να εκτιμήσει  τη ζωή που ζει και το αληθινό του πεπρωμένο. Εδώ μπορεί να δεις την Αθήνα με καθαρό αέρα. Σε ένα άλλο όνειρο μπορεί να ονειρευτείς ότι ο Πύργος που Άιφελ βρίσκεται  στο Λονδίνο ή Το Μπιγκ Μπεν στο Παρίσι. Δηλαδή το άτοπο. Άλλο παράδειγμα είναι σιδηροδρομικός σταθμός στη Λίνδο, ή τη Ρόδο να έχει μείον 8 βαθμούς Κελσίου και να χιονίζει διαθέτοντας χιονοδρομικό κέντρο. Με λίγα λόγια, η γη μπερδεύεται  εδώ.  Ονειρεύεσαι  οτιδήποτε δεν ισχύει.

Μάλιστα, εδώ υπάρχει αφόρητη  ζέστη στους πόλους. Άρα, στην έρημο θα έχει χιόνια και κρύο. Στην εικονική πραγματικότητα λοιπόν εικονίζεται ό,τι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.

Άλλο παράδειγμα  τα ζώδια των ανθρώπων έχουν  άλλες ημερομηνίες. Π.χ. ο σκορπιός ήταν στην ημερομηνία του ταύρου  και ο ταύρος του σκορπιού. Είχε γίνει ανταλλαγή σ΄  όλα τα αντίθετα ζώδια.

Εδώ μπορείς να δεις τους νεκρούς ζωντανούς να σου μιλάνε μόνο σαν νοσταλγικό όνειρο,  Επίσης, κάποια   όνειρα να είναι παρμένα από κάποιο παράλληλο σύμπαν, όχι το δικό μας.

Εδώ υπάρχουν όλα τα δρομάκια τα επιπλέον που ονειρεύεσαι ότι υπάρχουν στην πόλη σου χωρίς να υπάρχουν και άγνωστα αξιοθέατα που ποτέ δεν χτίστηκαν  στην περιοχή που ζεις  κ.λ.π. Αυτά τα όνειρα θα μπορούσαν να είναι μια κατηγορία με το παράλληλο σύμπαν, αλλά σε μερικά σημεία διαφέρει κι αυτό το γεγονός τις κάνει δύο κατηγορίες που έχουν όμως η μία με την άλλη μια κοινή σύνδεση, αλλά σε μερικά σημεία, όχι όλα,  διαφέρουν.

Τέλος,  μπαίνουν τα όνειρα Matrix, και αναρωτιόμαστε στα όνειρα αυτά  μήπως ζούμε σε ένα Μάτριξ που κάποιοι άλλοι παρακολουθούν τη ζωή μας και την καθοδηγούν στα δικά τους θέλω;

Επίσης βλέπεις τα μηχανήματα της εικονικής πραγματικότητας και προσαρμόζονται σ’ αυτά που έχεις γράψει στο υποσυνείδητο και στην  φαντασία σου. Θα ήθελες να δεις κάτι άλλο απ’ αυτό που ζεις.

Οικολογικά όνειρα

Οικολογικά όνειρα:  Είναι ένα από τα μοντέρνα όνειρα που μπορεί να ονειρευτεί κάποιος. Αυτά τα όνειρα δείχνουν ότι το άτομο που τα ονειρεύεται αγαπά τη γη και θέλει το καλό της, αλλά περιμένει από τους άλλους να τη σώσουν, αυτός μόνο ονειρεύεται ότι το κάνει. 

Επίσης,  το όνειρο είναι αντίθετο όταν ένα άτομο καταστρέφει τη γη.  Τότε το όνειρο γίνεται προειδοποιητικό γι’ αυτόν. Έχει άλλη ερμηνεία. 

Επίσης, άτομα που καταναλώνουν περισσότερο κρέας απ’ όσο πρέπει βλέπουν ότι είναι οικολόγοι.  Τέλος, αυτό το όνειρο δείχνει την επιθυμία του ατόμου να  σωθεί η γη.  Αν πραγματικά όμως το άτομο είναι οικολόγος, είναι μια φυσική κατάσταση που δεν έχει ερμηνεία.  Τα άτομα που είναι από τη φύση τους χορτοφάγοι, πάντα τέτοια όνειρα βλέπουν, εν αντιθέσει με τα παμφάγα άτομα που μια φορά μπορεί να το δουν ή καμία στη ζωή τους.

 

Αστεία όνειρα

Αστεία όνειρα:  Αυτό δείχνει ότι το άτομο είναι πολύ ευτυχισμένο, αεροβατεί και δεν έχει καμία στεναχώρια. Όλα τα προβλήματα του λύθηκαν. Όμως αν δει αστεία ζώα να είναι επιθετικά απέναντί του, να υπάρχει το κακό, η βία κάποιος θα τον ξεγελάσει.

Επίσης αν δει άτομα να φοράνε μάσκες θεάτρου και να τον κυνηγάνε,  θα ξεγελαστεί και θα πέσει στην παγίδα, ακόμα και αν δεν τον πιάσουν.

Όνειρα με συμπρωταγωνιστές τα καρτούν ή κάποιους άλλους ήρωες:

Όνειρα με συμπρωταγωνιστές τα καρτούν ή κάποιους άλλους ήρωες: Περιέχουν όλα όσα διηγήματα έχουμε γράψει, η φαντασία μας κ.λ.π. Εδώ υπάγονται όλα τα ειδικά όνειρα που έχω αναφέρει σε άλλο άρθρο.  Επίσης, αν ονειρευτούμε ότι γίναμε ένα με τα παραμύθια. Π.χ. Όταν δούμε ότι η κοκκινοσκουφίτσα μάς έχει τραπέζι.

Εδώ ζωντανεύουν οι ήρωες της φαντασίας, ενσαρκωμένοι σαν υπαρκτοί, μόνο που δεν βλάπτουν  κανένα. Εδώ μπορούμε να δούμε ένα πλοίο φάντασμα και το τρένο φάντασμα,  φαντάσματα και σκιές.

Εδώ μπορούμε να δούμε στα όνειρά μας  όλους τους ήρωες των κινουμένων σχεδίων, των διηγημάτων, των πεζών των ποιημάτων και των παραμυθιών να μας  καλούν και να συνομιλούν μαζί μας.  Για να δεις αυτό το όνειρο πρέπει να νιώθεις παιδί ή να είσαι πολύ ξέγνοιαστος και ευτυχισμένος. Είναι παράλληλο και αντίθετο με τα όνειρα από τη σφαίρα του φανταστικού.

Πολιτικά όνειρα

Πολιτικά όνειρα: Αυτά τα όνειρα τα βλέπουν τα φιλόδοξα άτομα, όσα έχουν οράματα για τη σωτηρία της χώρας ή άχτι τους πολιτικούς μας.

Πολυδιάστατα όνειρα

Τα πολυδιάστατα όνειρα: Είναι τα όνειρα που βλέπεις ότι έχεις παραπάνω από μια διαστάσεις. Π.χ. βρίσκεσαι παράλληλα κι εδώ κι εκεί. Αυτά τα όνειρα τα βλέπουμε σπάνια, και αν τα δούμε είναι ανησυχητικά ότι κάτι δεν πάει καλά με τον εαυτό μας, ότι γινόμαστε χίλια κομμάτια για τους άλλους, ότι δουλεύουμε περισσότερο από τις δυνάμεις μας, ότι αναλαμβάνουμε περισσότερες εκκρεμότητες απ’ όσες μπορούμε να διεκπεραιώσουμε και μας ειδοποιεί ο εαυτός μας ότι  βρισκόμαστε στην αρχή της υπερκόπωσης.

Όνειρα από εξωτερικά ερεθίσματα

Όνειρα από εξωτερικά ερεθίσματα: Κρυώνουμε στην πραγματικότητα και έπεσαν οι κουβέρτες; Θα δούμε ασυνείδητα  χιόνι.  Μια μύγα ή ένα κουνούπι μας τσίμπησε θα δούμε κάτι παρόμοιο σε κίνηση, αλλά όχι συνήθως το ερέθισμα που μας το έκανε. Ανάλογα πώς θα ερμηνεύσει η ψυχή αυτό το ερέθισμα θα το δούμε εμείς. Π.χ. το ξυπνητήρι όταν χτυπήσει μπορεί ο ονειρευόμενος να το δει ότι ηχούν οι σειρήνες του πολέμου.

Επίσης στα όνειρα αυτά  υπάγονται και τα παρακάτω:

1) χαμένα βιβλία που έχουμε διαβάσει ή χειρόγραφα που έχουμε σκίσει.

2) Όλα όσα όνειρα δεν έχουν υλοποιηθεί. Μπορεί στο όνειρο να υλοποιηθούν.

3) Όσα γεγονότα μας ρωτά η ψυχή αν πρέπει να τα αποβάλλει ή όχι.

4) Όλα τα τραγούδια που έχουμε τραγουδήσει ή χορέψει, αλλά και όλες οι ταινίες που έχουμε ή δεν έχουμε δει, γίνεται κι αυτό με λίγη φαντασία.

5) Ότι έχει καταστραφεί στη μνήμη μας είναι καταγεγραμμένο και ονειρευόμαστε ότι υπάρχει.

6) Η ψυχή όμως κάνει σενάρια για το ποιον θα πάρουμε, τι παιδιά θα κάνουμε, αλλά μας το δείχνει, στο όνειρο το αναγνωρίζουμε, αλλά ήταν σκιές που δεν γνωρίζεις πρόσωπα ή πράγματα. Μόνο ότι κάποιος ή κάτι υπάρχει.

7)  Αυτό βέβαια αφορά και τη χλωρίδα και πανίδα που υπάρχει και παράλληλα δεν υπάρχει.

8) Μπορεί σε ένα τέτοιο όνειρο να ξαναζωντανέψουν Όλες οι χαμένες αισθήσεις, ιδιότητες, ποιότητες, παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, οφθαλμαπάτες, χαμένα όνειρα, οράματα κ.λ.π.

9) Όλα τα χαμένα αντικείμενα. Από μια κάλτσα, μέχρι το καλό μας αυτοκίνητο.

Μεικτά όνειρα

Μεικτά όνειρα:  Στο σημείο αυτό θα κάνω αναφορά στα  μεικτά όνειρα. Είναι τα όνειρα που περιέχουν πάνω από μία κατηγορίες, αλλά σαν βάση τους είναι τα εξωτερικά ερεθίσματα.

1) Όλοι οι πρώην μας και οι φίλες που δεν έχουμε πια καμία σχέση μαζί τους. Αυτό υπάγεται και στα ειδικά όνειρα.

2) Παντός είδους μηνύματα, δελτία, βιογραφικά, εφημερίδες, περιοδικά, λάθη κ.λ.π.  Εδώ περιέχονται πολλά όνειρα ευτράπελα και μη.

3) Όταν μια γυναίκα κάνει δίαιτα μπορεί να ονειρευτεί ότι πάχυνε ή μια παχιά ότι αδυνάτισε. Και αυτό ανήκει στα όνειρα από εξωτερικά ερεθίσματα. Ανάλογα πως θα νιώσει, θα νιώθει πραγματικά, γιατί πολλές φορές τα όνειρα αυτά συνδέονται με την πραγματικότητα και μοιάζει με ένα συνειδητό- διαυγές όνειρο.  Το άτομο αυτό θα ξυπνήσει πανικόβλητο ή χαρούμενο και ανάλογα με το τι θα δει, θα ξανακοιμηθεί ή θα χάσει τον ύπνο του.

4)  Κάποιος μπορεί να ονειρευτεί επίσης ότι γύρισε στην παλιά του τη δουλειά ή κάνει ένα από τα χαμένα επαγγέλματα.  Είναι και αυτό το όνειρο εμπνευσμένο απ’ αυτή την περίεργη κατηγορία ονείρων (συνειδητό και εξωτερικού ερεθίσματος).

5) Όλα τα σπασμένα, χαλασμένα, κατεστραμμένα αντικείμενα που δεν υπάρχουν πια.  Όσα πράγματα είχαμε ή θα είχαμε αν τα επιλέγαμε και δεν επιλέγαμε κάτι άλλο εκτός απ’ αυτά. Π.χ. ανάμεσα σε μια φούστα και ένα παντελόνι διάλεξα τη φούστα. Τώρα στο όνειρο φορώ το παντελόνι που απέρριψα.  Αυτό το όνειρο είναι ένα είδος τύψης που απέρριψα- η σκληρή αυτό- και πήρα το άλλο, η πώς θα μου πήγαινε αν το είχα αγοράσει. Δείχνει όμως και την αντίθετη περίπτωση ότι έκανα τη σωστή επιλογή.

6) Απορρίψεις δικές μας και άλλων  μπορούμε να δούμε σ΄αυτά τα όνειρα.

7) Όλες οι σκέψεις μας πραγματοποιούνται εδώ ή τις βλέπουμε με υπερβολή ή δεν θυμόμαστε τίποτα. Τις περισσότερες φορές είναι εικόνες σκόρπιες που δεν έχουν συνειρμό, είναι ενύπνια και όχι όνειρα,  και αν έχουν μια συγκεκριμένη ιστορία,  το όνειρο δεν βγάζει νόημα. Εδώ υπάγονται τα κυριακάτικα και τα μεσημεριανά όνειρα.

8) Σκουπίδια, περιττώματα, βρομιές στο όνειρο αυτό, είναι στην πραγματικότητα χρήματα και τύχη.

9) Παρελθόν ή μέλλον δείχνει την ανησυχία μας για το παρελθόν ότι έχουμε αφήσει εκκρεμότητες στη μέση ή κάποια πάθηση που είχαμε στο παρελθόν θα επανέλθει ή βλέπουμε μια εποχή που θα θέλαμε να ζήσουμε ή μια που ζήσαμε και δεν μπορούμε να την ξεχάσουμε.  Τα όνειρα που αφορούν το μέλλον είναι όνειρα που κάτι θα μας συμβεί στο μέλλον ή απορούμε πώς θα είναι το μέλλον μας. Τα περισσότερα όνειρα που αφορούν το μέλλον είναι μυστηριώδη, ασαφή και μάλιστα πολλές φορές τα πράγματα δεν τα θυμάσαι καλά, δεν μπορείς ή δεν ξέρεις να λειτουργήσεις αυτά τα μηχανήματα ή τα γράμματα τα βλέπεις, αλλά δεν μπορείς να τα διαβάσεις, όπως τα άτομα που πάσχουν από πρεσβυωπία βλέπουν τα γράμματα χωρίς γυαλιά.  Επίσης βλέπεις ότι η κίνηση που πας να κάνεις εμποδίζεται ή  μένει το όνειρο μισό και το διαδέχεται ένα άλλο σειριακό.

10) Αντικείμενα των νεκρών. Είναι τα όνειρα που βλέπουμε τους αγαπημένους μας που χάσαμε, να φορούν να κρατούν να κοιτούν τα αγαπημένα τους αντικείμενα, όπως έκαναν τότε που ζούσαν. Αυτό το όνειρο μπορεί να μας το γεννήσει στο μυαλό  η ανακάλυψη του μπαστουνιού του παππού που είχε χαθεί και το βρήκα το προηγούμενο μεσημέρι όταν έψαχνα κάτι άλλο  ή η ρόμπα της γιαγιάς που είναι καθαρή στο ντουλάπι, αλλά δυστυχώς δεν θα είναι πια σε θέση να τη φορέσει ξανά, παρά μόνο στα όνειρά μας.

11) Επίσης, μπορεί να δούμε αλήθειες και αερολογίες, άσκοπα γέλια που κάναμε και δάκρυα που χύσαμε, βάσει ολόκληρης της ζωής μας. Εδώ μπορεί συνειδητά να σκεφτούμε τι ήμασταν και τι γίναμε. Που ήμασταν και που φτάσαμε!  Συνειδητά μπορεί να κυλήσει ένα δάκρυ από τα μάτια μας.  Εδώ λοιπόν το όνειρο συνδέεται με μια συνειδητή πραγματικότητα.  Μπορεί να νομίζουμε ότι ονειρευτήκαμε, αλλά να είναι αμφίβολο το αποτέλεσμα.  Να μη γίνει ποτέ αυτή η ξεκαθάριση.

12) Όλες μας οι αποτυχίες στη δουλειά,  στο στρατό. Μπορεί να δούμε έναν περιφρονεμένο άνθρωπο και συμβολικά να είμαστε εμείς. Μπορεί να  δούμε τα αποτυχημένα μας άρθρα, τις αποτυχημένες  διαλέξεις που κάναμε, τα γέλια των ακροατών και τα “ου”  που ακούσαμε μετά από κάτι βαρετό που τους έχουμε πει. Είναι ένα συνειδητό όνειρο που επηρεάζεται από εξωτερικά ερεθίσματα.   Μετά από ένα τέτοιο όνειρο ξυπνάμε και ο νους στροβιλίζεται σε όλη μας την ύπαρξη. Λέμε, εγώ είμαι αυτός;  Τι προσέφερα, τίποτα. Είμαι ένα τίποτα. Τότε ο ύπνος γίνεται βασανιστικός.  (βλ. άρθρο).

13)  Επίσης στα μεικτά υπάγονται τα όνειρα που αφορούν αποτυχημένα πειράματα, εφευρέσεις ή  άνθρωποι που δεν δοξάστηκαν όσο ζούσαν και αυτό έγινε μεταθανάτια. Για να δεις ένα τέτοιο όνειρο έχεις το φόβο (όνειρο φοβίας , εξωτερικού ερεθίσματος και συνειδητό) ότι  ο κόπος σου δεν θα αναγνωριστεί όσο ζεις. Πρέπει να ανήκεις στα δραστήρια άτομα, που παλεύεις για το καλό της ανθρωπότητας,   για να βλέπεις τέτοιου είδους  όνειρα.

14) Χάσιμο περιουσίας: (Αντίθετο, προειδοποιητικό όνειρο, προγνωστικό)  Και αυτό το όνειρο έχει πολλές ερμηνείες και το βλέπουν άτομα που τους αρέσει πολύ να ρισκάρουν, χώνουν βαθιά τα χέρια στις τσέπες και κάνουν πράγματα πάνω από τις δυνάμεις τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτός ακριβώς ο κίνδυνος.  Όμως το βλέπουν και άτομα που είναι στην πραγματικότητα φτωχοί και το μέλλον τους βρίσκει να κολυμπούν στο χρήμα. Πάντα το άτομο πρέπει να προσέχει, διότι αν δεν γίνουν οι σωστές επενδύσεις τότε μπορεί να τιναχτούν όλα στον αέρα.  Δυστυχώς,  έρχεται η στιγμή που μια λάθος κίνηση μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα.  Το ίδιο ισχύει αν είναι χαμένος γενικά ή παγιδευμένος σε ένα πρόβλημα και δεν μπορεί να βρει λύση.

15) Αν κάποιος ονειρευτεί αντικείμενα από το μέλλον, σημαίνει ότι είναι καταγεγραμμένα στην ψυχή, αλλά το μυαλό δεν μπορεί να τα ερμηνεύσει και τα βλέπει σαν σκιές χωρίς να τα θυμάται με λεπτομέρειες. Μένουν λίγα, πολύ λίγα. Στο όνειρο μπορεί να δεις το αντικείμενο να δυσκολεύεσαι να το ανοίξεις, να μην ξέρεις τη λειτουργία του. Είναι επειδή δεν υπάρχει ακόμα. Όταν το δεις θα πεις αυτό μου φάνηκε ότι το ονειρεύτηκα κάποτε.  Τότε θα θυμηθείς το παλιό εκείνο όνειρο με περισσότερες λεπτομέρειες.  Εδώ μπερδεύονται τα όνειρα από εξωτερικά ερεθίσματα με τα όνειρα  deja vu.

16) Ό,τι έχει χαθεί ή ακυρωθεί και δεν ισχύει πια. Από εισιτήρια, νόμους ως φωτογραφίες γάμων και dvd που έχουν διαλυθεί.

17) Όνειρα ερεθίσματα από την ψυχή χωρίς τη συμμετοχή του εγκεφάλου: Είναι όλα τα όνειρα που αφορούν την υποθετική ύπαρξη της μετεμψύχωσης, όνειρα που αφορούν την τηλεκίνηση, κάποιο ενύπνιο όραμα, φυσικά όλα τα deja vu όνειρα και τέλος, όσα όνειρα αφορούν αντικείμενα, θεωρίες από το μέλλον.  Εδώ σ’ αυτά τα όνειρα όλα τα αναπάντητα ερωτηματικά παίρνουν απαντήσεις. Επίσης, μπορεί ένα πρόβλημά μας να βρει τη λύση του. Όταν όμως το άτομο ξυπνήσει δεν μπορεί να θυμηθεί τις απαντήσεις αυτές ή θυμάται λίγα και σημαντικά, όσα χρειάζεται ακριβώς για να επιβιώσει.  Εδώ συμμετέχουν πολλές κατηγορίες ονείρων. Ανήκουν στα μεικτά και ειδικά όνειρα.

Υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες μικτών ονείρων που είναι αδύνατον να τις βάλουμε όλες εδώ. 

Αμφίρροπα όνειρα

Αμφίρροπα όνειρα: Είναι τα όνειρα που μπορεί να έχουν δύο ερμηνείες αντίθετες και παράλληλες μεταξύ τους, αλλά σε οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Δηλαδή ένα παράδειγμα: ένα όνειρο σε ειδοποιεί ότι μπορείς να κάνεις αυτό, αλλά μπορείς και να μην το κάνεις. Να κάνεις κάτι άλλο.  Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Η επιλογή δική σου.  

Αυτά τα όνειρα τις περισσότερες φορές δεν πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη, διότι κατά 90% είναι δαιμονικά ή παραπλανητικά όνειρα.  Δεν υπάγεται σ’ αυτή την κατηγορία όμως, διότι υπάρχει το 10% που το απαλλάσσει.  Είναι στην κρίση του ατόμου που βλέπει ένα τέτοιο όνειρο  να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει με σωστή σκέψη και καθαρό μυαλό.

Όνειρα με ατυχήματα

Όνειρα με ατυχήματα:  Αυτά τα όνειρα δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το άτομο και το μέλλον του ή με την ψυχική του υγεία. Ένα τέτοιο όνειρο πρέπει να τον αφυπνίσει να σώσει οτιδήποτε προλαβαίνει. Αν είναι θεατής, είναι λίγο πιο καλή η ερμηνεία. Όμως όταν το άτομο είναι πρωταγωνιστής, τότε πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί.

Όνειρα διεκδίκησης

Όνειρα διεκδίκησης: Αυτά τα όνειρα τα βλέπει μια ψυχή που έχει τρελαθεί από έρωτα.  Που διεκδικεί αυτόν που θέλει αρρωστημένα. Μια γυναίκα πονεμένη μπορεί να καταφύγει σε ήπια μέσα να γράψει τραγούδια απόρριψης ή να πιεί και να ξεχάσει, άλλη θα καταφύγει σε πιο δυνατές μεθόδους που φέρνουν την κατάθλιψη. Η πιο αρρωστημένη όμως κατάσταση είναι η παρακάτω που δημιουργεί τα ανάλογα όνειρα:

Ονειρεύονται τα υλικά και ξόρκια από μαγείες που δεν έχουν καμία δύναμη ή ερωτικά φίλτρα αισθήρ, που δεν απέδωσαν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα

Πω! Πω! Τι σκέφτεται ο ανθρώπινος νους! Όλα αυτά είναι κατεστραμμένα και δεν υπάρχουν πουθενά. Μόνο εδώ. Στα όνειρά της, και εκείνος, ω εκείνος γελάει στην αγκαλιά της άλλης και δεν την σκέφτεται πια.  Θα της τον πάρω. Τον καλεί στο σπίτι σαν φίλο και του λέει ότι την ξέχασε. Ας είναι ευτυχισμένος. Ας πιούμε στην υγεία της νέας του σχέσης και στα όσα πέρασαν μαζί. Είναι αγνός ο άνδρας και δεν πάει το μυαλό του ότι μέσα στο ποτό  έχει ρίξει το μαγικό ξόρκι που θα τον φέρει κοντά της και θα διώξει την άλλη.  Πόσοι θα δηλητηριάστηκαν παίρνοντας τα δηλητήρια που θα τους οδηγούσαν σε μια συγκεκριμένη αγκαλιά, αλλά μάλλον σε μια αγκαλιά τους οδήγησαν, αυτή του θανάτου.

Τα μάγια δεν είναι καλό να τα πράττει κανείς για να κερδίσει ένα άτομο, γιατί δεν γνωρίζει το αύριο και τι του επιφυλάσσει. Μπορεί να κερδίσεις με ύπουλα μέσα αυτόν που νομίζεις ότι αγαπάς, αλλά όταν έρθει η πραγματική αγάπη θα έχεις δίπλα σου ένα εμπόδιο και θα ψάχνεις τρόπους να απαλλαγείς απ’ αυτό. (βλέπε σειρά  Μάγισσες της Σμύρνης)

http://greek-movies.com/series.php?s=37  

Επίσης δείτε τη σειρά Όσο υπάρχει αγάπη. Θα σας διδάξει πολλά.  Θα βάλετε άλλες προτεραιότητες στη ζωή σας παρά έναν άνδρα που δεν σας ανήκει. Θα δείτε τη ζωή με άλλα μάτια. 

http://greek-movies.com/series.php?s=313

Δεν είναι καλύτερα να τον αφήσουμε να φύγει για να βρει το δικό του δρόμο και να βρούμε κι εμείς το δικό μας; Αν είναι δικός μας αυτό θα φανεί. Η ζωή θα τους χωρίσει και θα έρθει κοντά μας, επειδή το θέλει η μοίρα μας, όχι εμείς.  Δεν χρειάζεται πλάγια μέσα για να το καταφέρουμε εμείς,  γιατί πάντα η μοίρα θα μας χαλάει τα σχέδια.

Όνειρα με αλλαγή διάθεσης

Όνειρα με αλλαγή διάθεσης: Αυτά τα όνειρα τα βλέπουν κυκλοθυμικά άτομα.

Σαδομαζοχιστικά όνειρα

Σαδομαζοχιστικά όνειρα:  Είναι τα συνειδητά όνειρα που βλέπει κατά βούληση το άτομο που περιέχουν πόνο.  Θέλει να βλέπει να τον πονάνε, αλλά παράλληλα του αρέσει να πονάει τους άλλους.

Όνειρα ο άλλος μου εαυτός

Ο άλλος μου εαυτός: Τι θα έκανα αν ήμουν κάποια άλλη.  Μπορεί να δεις τον εαυτό σου διαφορετική ή να δεις ένα μηχάνημα, που να γράφει  ποια θα ήθελες να είσαι και σου δίνει υποθετικές απαντήσεις. Μπορεί να δεις όνειρο ότι είσαι κάποια άλλη και βλέπεις μια εικονική ιστορία με το άτομο που υποδύεσαι. Όχι, δεν θα γίνεις ηθοποιός, αλλά η ψυχή επειδή όλα θέλει να τα ζήσει ή να τα δει όλα, σε υποβάλλει σ’ αυτή τη δοκιμασία, σ’ αυτό το όνειρο που δεν έχει ποτέ εξήγηση. Σε μια περίπτωση μόνο έχει ερμηνεία.  Αν π.χ. ο σύντροφός σου, σου λέει ότι σ’ αγαπά, αλλά θα ήθελε να ήσουν π.χ. σαν την τάδε, βλέπεις ότι είσαι η τάδε στο όνειρο,  επειδή του αρέσει, αλλά κατά βάθος δεν την χωνεύεις. Μπορεί όμως να έχεις την επιθυμία να γίνεις σαν κι αυτή ή να ήσουν αυτή.  Μπορεί όμως να είναι όνειρο από το παράλληλο σύμπαν. Εξαρτάται πως νιώθεις όταν βλέπεις το όνειρο αυτό.

Όνειρα με εξωγήινους

Όνειρα με εξωγήινους: Εδώ μπορεί να δούμε ότι μιλάμε με ένα εξωγήινο ή μας υποβάλλει σε πειράματα. Ότι  επισκεπτόμαστε έναν άλλο πλανήτη.  Εδώ μπορεί να βρούμε αντικείμενα του διαστήματος, που εννοείται ότι είναι ενός άλλου πολιτισμού.

Όλα αυτά είναι παρμένα από ταινίες και βιβλία που έχουμε δει ή διαβάσει αντίστοιχα. Είναι από εξωτερικά ερεθίσματα.  Εκτός όμως απ’ αυτή την εκδοχή υπάρχει μια άλλη που δείχνει την άλλη όψη του νομίσματος, διότι κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Αν δούμε ότι εμείς είμαστε εξωγήινοι δείχνει επιπλέον ότι η συμπεριφορά μας τον τελευταίο καιρό δεν είναι η καλύτερη. Είμαστε αντικοινωνικοί και ξένοι για την κοινωνία και τον ίδιο τον πλανήτη που κατοικούμε. Δεν μας χωράει ο τόπος. Είμαστε ανυπόφοροι στους γύρω μας.   Αν όμως δούμε άλλον εξωγήινο,  αυτό δείχνει ότι εμείς βλέπουμε τους άλλους ξένους, αλλά κατά μια  άλλη έννοια. Αυτό μπορεί να το δει ένα αγοραφοβικό άτομο,  που φοβάται την επαφή με τους άλλους ανθρώπους.

Αποτελεσματικά όνειρα

Αποτελεσματικά όνειρα:  Είναι τα όνειρα που έχουν κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα και αποκλείεται να δούμε επαναληπτικό ή σειριακό όνειρο,  διότι είναι τελειωτικό.  Αυτά τα όνειρα είναι αμφίβολο αν είναι αντίθετα ή προφητικά ή προγνωστικά. Εξαρτάται. Κάθε φορά η εξήγηση διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Χαμένες ώρες

Χαμένες ώρες:  Χαμένες ώρες ύπνου, χαμένες αναμονής, χαμένες ώρες αναπόλησης, χαμένες ώρες δουλειάς. Όλα αυτά μπορεί να τα θυμηθείς και κοιμηθείς  και να ονειρευτείς τι θα έκανες αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι χαμένες ώρες στη ζωή σου. Πάντα υποθετικά.

Συμβολικά όνειρα

Συμβολικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που μπορεί κάποιο αντικείμενο να συμβολίζει εμάς. Π.χ. ένα ποτάμι ήρεμο να είμαστε εμείς, ή ένα λουλούδι που είναι μπουμπούκι και σιγά – σιγά ανθίζει. Ο παραλληλισμός του εαυτού μας με ένα σύμβολο ήταν το πάθος του Φρόιντ. Ήταν τα αγαπημένα του όνειρα με σύμβολα.  Έτσι πετύχαινε να κάνει ψυχανάλυση. Π.χ. έλεγε ότι ο ουρανοξύστης για μια γυναίκα ήταν το φαλλικό σύμβολο του άνδρα. Επίσης, το κάστρο έδειχνε την ανδρική  προστασία όταν το έβλεπε μια γυναίκα.  Ανάλογα υπήρχαν λοιπόν τα ανδρικά και τα γυναικεία σύμβολα γι’ αυτόν. Στα όνειρά μας ένα πρόσωπο μπορεί να συμβολίζει μια ικανότητά μας, μια ιδέα μας, μια απόφαση που θα πάρουμε. Το όνομα ή το επίθετό του ή ακόμα και η ίδια του η παρουσία να δηλώνει κάτι που θα μας συμβεί ή ακόμα και κάτι που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Τα όνειρα έχουν μια δική τους κωδική γλώσσα και θα πρέπει το άτομο να κρατάει το σωστό κλειδί, ώστε να μπορεί να αποσαφηνίσει με βεβαιότητα το νόημά τους ή να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα που θέλει να μας δώσει. Πολλά όνειρα έχουν παραπάνω από μία ερμηνεία,  που αυτές οι εναλλακτικές άλλοτε ωφελούν το άτομο που ονειρεύεται, άλλοτε όχι.

Πολλές φορές τα συμβολικά όνειρα συνδέονται με τα τηλεπαθητικά, τα προγνωστικά και άλλα είδη ονείρων  και ανήκουν πια στα μικτά όνειρα.

Προειδοποιητικά όνειρα

Προειδοποιητικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που με κάποιο τρόπο σε σταματούν να ταξιδέψεις ή να πραγματοποιήσεις κάτι που αποφάσισες μια αγοραπωλησία, ή ακόμα και το γάμο σου, για να μη σου συμβεί κάτι κακό, το οποίο αντιλαμβάνεται η ψυχή και δεν περιέχεται στο πεπρωμένο σου. Αν σταματήσεις π.χ. ένα ταξίδι, εντάξει. Αν όμως δεν καταλάβεις την προειδοποίηση και πας, θα κάνει ο θεός κάποιο θαύμα. Αν δεν σταματήσεις το γάμο σου, κάτι θα συμβεί σε έναν από τους δύο για να ματαιωθεί. Όλα προσαρμόζονται εκεί που πρέπει, για να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, αυτό που είναι γραμμένο στο DNA  του καθενός μας.

Αυτή η προειδοποίηση πολλές φορές γίνεται και από κάποιο πρόσφατα νεκρό συγγενή ή από έναν γονέα. Μπορεί κι από κάποιο άγιο.

Σ’ αυτή την περίπτωση ο νεκρός σε βλέπει με άγριο τρόπο και σου ζητά ξεκάθαρα να κάνεις κάτι που πρέπει ή να μην κάνεις κάτι που στην ελεύθερη βούληση είναι πάθος. Αν δεν συμμορφωθείς στις υποδείξεις του, σου δείχνει ένα εικονικό μέλλον τι θα  πάθεις αν συνεχίσεις να είσαι ανυπάκουος στις υποδείξεις του. 

Όνειρα συγχρονικότητας ή συγχρονισμού

Όνειρα συγχρονικότητας ή συγχρονισμού:  Είναι τα συνειδητά όνειρα που ενώ νιώθεις ότι π.χ. ότι στην πραγματικότητα  κατουριέσαι, κάνεις την ανάγκη σου στο όνειρο. Επίσης, στο όνειρο πονάς και ουρλιάζεις, ενώ παράλληλα πονάς και στην πραγματικότητα. Αν η φωνή δεν βγαίνει είναι βραχνάς και υπάγεται στα μικτά όνειρα.

Όνειρα διαφυγής

Όνειρα  διαφυγής: Αυτό το όνειρο πάντα πίστευα ότι αφορά αποκλειστικά το αστρικό ταξίδι, αλλά είναι μια κατηγορία αυτού.  Τα όνειρα διαφυγής έχουν πολλές κατηγορίες.

1. Αστρικό ταξίδι. Όταν βλέπουμε ότι πετάμε ή είμαστε φάντασμα ή πνεύμα.   Δεν είναι όμως όνειρο, αλλά πραγματικότητα.  Η ψυχή βγαίνει από το σώμα για να ξεμουδιάσει λίγο και εμείς τριγυρνάμε  και νιώθουμε ότι έχουμε φτερά. Αυτό γίνεται όταν είμαστε ευτυχισμένοι, δεν έχουμε κατάθλιψη, λύσαμε τα προβλήματά μας και δεν έχουμε τύψεις ή αμαρτίες πολλές. Ο  ύπνος μας είναι πολύ βαθύς, σε κατάσταση REM  και δεν θυμόμαστε όλη τη διαδρομή, αλλά  αποσπάσματα. Καλά θυμόμαστε τη στιγμή που η ψυχή κάνει την είσοδό της στο σώμα. Όταν αυτό το πετύχει,  νιώθει ένα φως να την πλημμυρίζει και τα μετέπειτα όνειρα είναι ζωντανά, μέχρι να ξυπνήσει. Όταν δεν το πετύχει, κάνει τον ψεύτικο ύπνο.  Όταν το πετύχει βιαίως,  τότε ξυπνάμε με ένα πόνο οξύ στο στήθος ή νιώθουμε ψυχοπλάκωμα.  Όσο βρίσκεται έξω από το σώμα οι ζωτικές λειτουργίες βρίσκονται σε λειτουργία. Αυτό επιτυγχάνεται, διότι υπάρχει η αργυρός ή ασημένια χορδή που τη συγκρατεί, να μην απομακρυνθεί πολύ. Όταν σπάσει, τότε πεθαίνουμε πραγματικά. Αυτή είναι η άποψη που επικρατεί μέχρι σήμερα.

Κατόπιν νέων μελετών όμως ανακάλυψα σ” ένα άρθρο τυχαία, και σας το παρουσιάζω, ότι το αστρικό ταξίδι έχει άλλη ερμηνεία. Μου φαίνεται πιο λογική και πιο ανθρώπινη αυτή η άποψη. Αυτό φεύγει από  τη μεταφυσική εκδοχή και βαίνει προς τη φυσική. Κανείς δεν ξέρει όμως πόσο αληθεύει!

http://www.patrasevents.gr/article/96965-eksosomatikes-ebeiries-lithike-to-mistirio

Τελικά, δεν βγαίνει η ψυχή από το σώμα όσο είμαστε ζωντανοί,  αλλά ο νους μας παίζει παιχνίδια, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση. Αυτό το ζούμε πραγματικά, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Στο νου καταγράφεται ότι κάτι γίνεται, αλλά παράλληλα δεν γίνεται αυτή η έξοδος, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα.  Είναι ένας μηχανισμός, όπως ακριβώς τα απελευθερωτικά όνειρα. Αυτή είναι μια επιστημονική άποψη που αλλάζει τις παλιές αντιλήψεις. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, το αστρικό ταξίδι μαγεύει, γιατί σε πάει στα σύννεφα, κάτι που σαν προσωπικότητα στην πραγματική ζωή είναι αδύνατον ποτέ να το πετύχεις.

Γιατί όμως βλέπουμε αυτό το όνειρο. Αυτό το όνειρο το βλέπουμε για πολλούς λόγους. Ένας είναι ότι το υποσυνείδητο είναι άδειο από εμπειρίες και θέλει να ξεφύγει λίγο. Άλλος λόγος είναι ότι χάσαμε κιλά και είμαστε πιο ανάλαφροι, άλλος ότι ένα όνειρό μας θα πραγματοποιηθεί. Άλλος λόγος είναι ότι έχουμε καλό προαίσθημα που θα βγει. Άλλος είναι ότι απελευθερωθήκαμε από κάποια βαριά απελπισία που είχαμε ή κάποιο άλυτο πρόβλημα που τελικά βρήκε λύση. Άλλη αιτία είναι ότι αντιληφθήκαμε ότι κάποια ψυχή φεύγει από τη γη και την αποχαιρετάμε, διότι αντιληφθήκαμε αυτή την κατάσταση. Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι που η ψυχή ζητά τη διαφυγή. Η κυριότερη είναι ότι θέλει να ξεμουδιάσει λίγο γιατί κλεισμένη μέσα στο σώμα συνέχεια δεν αντέχει. Όλα αυτά ισχύουν βέβαια αν  πράγματι η ψυχή βγαίνει από το σώμα.

2.  Όνειρα αλλαγής επιπέδου και μετεώριση. Όταν ο άνθρωπος πετάει και το περιεχόμενο του ονείρου είναι καλό, χωρίς να είναι αστρικό ταξίδι, επειδή μπορεί να κρατάει κάποια υλικά πράγματα, θέλει να ξεπεράσει τα γήινα και θέλει να ανεβάσει την πνευματικότητα του μπορεί να δει ότι μεν πετάει,  αλλά δεν είναι αστρικό ταξίδι.

3. Όνειρο μετεώρισης ή πέταγμα με αεροπλάνο. Βλέπει το άτομο όταν θέλει να ξεφύγει από κάποιες κακές καταστάσεις που τον πνίγουν  και να πετάξει μακριά. Αυτό μπορεί να γίνει και όταν πετάει με αεροπλάνο σε άγνωστη κατεύθυνση.  Αυτά τα όνειρα πετάγματος έχουν άσχημο περιεχόμενο. Το άτομο αγανακτεί. Είναι επικίνδυνο όποιος δει τέτοιο όνειρο, διότι τα άτομα αυτά στην πραγματικότητα σκέφτονται και την αυτοκτονία. Όμως όταν έχει ένα προορισμό η ερμηνεία είναι καλή.

4. Πόρτες ή τούνελ ή παράθυρο. Όταν το άτομο δει ότι πάντα ξεκλειδώνει μια πόρτα ή ανοίγει πέρασμα ή τούνελ  και δεν μπορεί να φύγει ή βγαίνει από το παράθυρο, νιώθει παγιδευμένο. Εμπόδια του φράζουν το δρόμο.  Αυτό το όνειρο είναι επαναλαμβανόμενο. Τότε βλέπει αυτό το όνειρο, αλλά πάντα κάποιο εμπόδιο υπάρχει.  Προσπαθεί με μανία, αλλά αδυνατεί. Είναι άτομα φυλακισμένα, άτομα ελεύθερα πολιορκημένα, δηλαδή άτομα που αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους, άτομα που βιώνουν μια εργασία που δεν τους ευχαριστεί ή ένα γάμο ή σχέση  από συμφέρον και δεν έχουν καμιά επαφή συναισθηματικά. Όλο ονειρεύονται ότι φεύγουν ή απελευθερώνονται, αλλά ακόμα και το όνειρο δεν τους κάνει πάντα το χατίρι.  Όταν τους το κάνει χαμογελούν και ευχαριστιούνται την εικονική τους απόδραση. Όταν φτάσουν όμως σε τέτοιο σημείο, το όνειρο λέγεται αυθυποβολής. Προγνωστικό μπορεί να ειπωθεί όταν ανοίξει ο δρόμος και στην πραγματικότητα και το άτομο απελευθερωθεί. Όμως το ξέρετε ότι απελευθερώνεται και γυρίζει πολλές φορές πίσω νομίζοντας ότι θα βρει τα πράγματα καλύτερα αν φύγει; Πολλές φορές τα βρίσκει χειρότερα. Γίνεται κι αυτό. Τότε το όνειρο διαφυγής μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν δεν τον δεχτεί η φυλακή του πίσω.

Ψεύτικος ύπνος ή όνειρο σε όνειρο

Ψεύτικος ύπνος ή όνειρο σε όνειρο:  Είναι ένας μηχανισμός της ψυχής όπως τα απελευθερωτικά όνειρα.  Είναι η κατάσταση που βρισκόμαστε όταν  έχουμε την αίσθηση ότι έχουμε ξυπνήσει πολλάκις χωρίς αυτό να έχει συμβεί πραγματικά. Αυτό είναι μια ασφάλεια για τον ονειρευόμενο,  για να μην πεθάνει, εφόσον  έκανε το αστρικό ταξίδι και δεν μπορεί να βρει το σώμα του ή δεν μπορεί να μπει μέσα  και αιωρείται. Άρα με την κοινή ανθρώπινη λογική, μέχρι να επέλθει η ισορροπία στον εγκέφαλό του και να βρει τον εαυτό του.  Αυτό είναι μια προσωρινή κατάσταση,  μέχρι να γίνει αυτή η είσοδος κανονικά. Άρα, πρέπει να περάσει λίγος χρόνος, να γίνει ολοκληρωμένα αυτή η κίνηση.

Εφιάλτες ή βραχνάς

Εφιάλτες ή βραχνάς: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε όταν είμαστε φυλακισμένοι, όταν μας κυνηγούν, όταν μας κλείνουν το στόμα και δεν μπορούμε να φωνάξουμε, όταν μας φοβίζει κάτι και ακούμε τρομακτικές μουσικές, όταν γενικά ο φόβος μας απειλεί ακόμα και τη ζωή ενύπνια.  Οι εφιάλτες δημιουργούνται από: Έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αλλαγή στις ώρες που κοιμάται το άτομο, κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, στεναχώριες,  από κάποιο εξωτερικό ερέθισμα, από αλόγιστη κατάποση υπνωτικών, από βαρύ βραδινό γεύμα, από κάποια ουσία ναρκωτική, από υψηλό πυρετό, μετά από ένα βιασμό ή κακοποίηση,  μετά από ένα κακό προαίσθημα,  αν υπάρχει οργή θεού, αν είσαι σοβαρά άρρωστος, ένας θάνατος, ένα διαζύγιο, άγχος,  παιδικά άσχημα βιώματα, αν διαβάσεις τη σολομωνική  κ.λ.π.   Υπάρχουν 2 ειδών εφιάλτες οι προσωρινοί και οι μόνιμοι.  Οι προσωρινοί είναι αυτοί που τους βλέπεις για ένα μικρό διάστημα, όσο κρατάει το πρόβλημα και μετά εξαφανίζονται μόνοι τους χωρίς να αφήσουν σημάδια στο πέρασμά τους.  Αντίθετα, οι μόνιμοι είναι αγιάτρευτοι σε άτομα που έπεσαν σε κώμα βαθύ, σε άτομα που έζησαν  την φρίκη του πολέμου, σε άτομα μανιοκαταθλιπτικά και αυτοκαταστροφικά, σε άτομα που έχουν κάθε είδους σχιζοφρένεια, σε άτομα που δαιμονίστηκαν, βιάστηκαν κ.λ.π.  Στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις υπάρχουν άτομα που διέλυσαν εντελώς την ψυχή τους. Αυτά τα άτομα που είναι επικίνδυνα για την κοινωνία μας και χρειάζονται νοσηλεία δεν ονειρεύονται ποτέ. Δεν έχουν συνείδηση, διότι ο εγκέφαλός τους έχει αρρωστήσει. 

Ειδικά, ο βραχνάς  είναι ο εφιάλτης, ο οποίος δεν μπορούμε να μιλήσουμε, σαν κάποιος να μας έχει βουλώσει το στόμα, μετά τη θέαση κάποιου φοβερού ονείρου. Αυτό το πνίξιμο μένει μέχρι το τέλος του ονείρου.

Εξεταστικά όνειρα

Εξεταστικά όνειρα:   Είναι τα όνειρα που συνεχώς υποβάλλεσαι σε εξετάσεις, όχι ιατρικές.  Πιστεύω, ότι αυτά τα όνειρα είναι η πρόοδός μας στην αποστολή που μας ανατέθηκε στη γη. Εγώ βλέπω πάντα ότι δεν τελείωσα το λύκειο.  Αυτό δεν ισχύει.  Πάντα δίνουμε εξετάσεις, και ανάλογα τα αποτελέσματα είναι και η πρόοδός μας. Εδώ δεν είναι αντίθετο το όνειρο.  Ό,τι δούμε, αυτή είναι η πραγματική μας πρόοδος. Αν είμαστε μαθητές ή φοιτητές αυτό δεν ισχύει.

Ανακάλυψα μια νέα ερμηνεία του ονείρου αυτού. Όταν μας υποβάλλουν σε γρίφους γίνεται η αξιολόγηση της ψυχής, πόσο μας κόβει. Εξεταζόμαστε και σε βαθμό iq. Αυτές οι συνεχόμενες εξετάσεις την κρατά  δυνατή και έχει έντονη ψυχογνωσία και πνευματικότητα.

Ταξιδιωτικά όνειρα

Ταξιδιωτικά όνειρα:  Είναι τα όνειρα που βλέπουμε ότι ταξιδεύουμε συνέχεια και μένουμε σε διάφορα ξενοδοχεία. Αυτά είναι τα όνειρα που βλέπουν άτομα που ταξιδεύουν συχνά. Τα βλέπουν  μέχρι η ψυχή τους να συμβιβαστεί στη νέα διαμονή. Άτομα που πάνε Αυστραλία ή Αμερική συχνά  θα βλέπουν ότι πνίγονται, θα έχουν  βραχνάδες και δυσκολίες προσαρμογής. Αυτό συμβαίνει, επειδή η ώρα διαφοράς με την Ελλάδα είναι μεγάλη.  Αυτοί οι εφιάλτες είναι προσωρινοί, μέχρι να συνηθίσουν την νέα τους διαμονή.

Φοιτητικά ή μαθητικά όνειρα

Φοιτητικά ή μαθητικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που ταλαιπωρούν ένα φοιτητή ή μαθητή ότι δεν έλυσε σωστά την άσκηση, ότι τον τιμώρησε ο καθηγητής, ότι άργησε στο μάθημα, ότι έχασε τις πανελλήνιες. Αυτά δεν πρέπει να τον ανησυχούν. Θα βλέπει συνεχώς τέτοια όνειρα. Σ’ αυτό παίζει ρόλο η ψυχολογία του. Όταν πάψει να είναι μαθητής θα τα βλέπει πολύ σπάνια.

Υπνική παράλυση- μόρα

Υπνική παράλυση- μόρα:  Όλοι ξέρουμε αυτά τα όνειρα. Μια γριά με φοβερή όψη που πλακώνει το στήθος μας και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, ούτε να κινηθούμε.  Σας ενημερώνω  ότι δεν πρέπει να τα φοβόμαστε πια. Πιστεύαμε, ότι πρόκειται για δαιμονική παρουσία ή πως κινδυνεύει η ζωή μας. Τελικά, αυτό είναι ένας μύθος  και αποδείχτηκε ότι 2 ουσίες στον εγκέφαλο ήταν η αιτία της υπνικής παράλυσης. Ναι αυτή είναι η λεγόμενη υπνική παράλυση που φέρνει τα όνειρα αυτά.  Αν με το Πάτερ ημών φεύγει,  καλό είναι να το λέμε, για να μην ξεχνάμε ότι είμαστε Χριστιανοί.

Ασπρόμαυρα όνειρα

Ασπρόμαυρα όνειρα: Είναι όνειρα, όπως αυτά που βλέπουμε εμείς, με τη διαφορά ότι δεν υπάρχουν χρώματα.  Είναι διχρωματισμός. Υπάρχει μόνο το άσπρο και το μαύρο. Κάποιοι  άνθρωποι τα βλέπουν ακόμα και σήμερα. Τα αίτια είναι πια γνωστά. Έχω ακούσει ότι τα παλαιότερα χρόνια τα έβλεπαν συχνότερα οι άνθρωποι πριν εμφανιστεί η έγχρωμη τηλεόραση στην Ελλάδα. Τότε ήταν από εξωτερικό ερέθισμα. Το  ποσοστό σήμερα είναι μικρό. Αν έβλεπαν μόνο τις ταινίες του 30-50,  μάλλον εδώ κρύβεται η απάντηση. Όμως σήμερα δείχνει ότι η ζωή του ατόμου που τα βλέπει δεν έχει χρώμα, ζει σε μια ματαιότητα ή τα τσάκρα δεν είναι ενεργά. Επίσης, δείχνει την ισορροπία του αριστερού με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, όταν επεξεργάζεται ένα δεδομένο, που πρέπει να πάει στον κάδο ανακύκλωσης. Τα ασπρόμαυρα όνειρα δείχνουν γενικά αμφίβολα αισθήματα,  την ισορροπία των αισθημάτων αυτών, την χαρμολύπη και την ουδετερότητα. Γενικά, δηλώνουν την ισοπαλία.

Ηχητικά όνειρα

Ηχητικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που βλέπουν οι εκ γενετής τυφλοί. Μάλλον το σωστό ρήμα που πρέπει να χρησιμοποιήσω  εδώ είναι το «ακούνε».  Οι άλλες τους αισθήσεις συμμετέχουν και είναι πλήρεις. Αυτό δεν ισχύει, αν έβλεπαν κάποτε και έχασαν την όρασή τους μετά από ένα ατύχημα.  Αυτοί ονειρεύονται κανονικά, όπως εμείς.

Τα άτομα αυτά ακούνε το τρένο που σφυρίζει. Αναγνωρίζουν τι είναι από τον ήχο που κάνει, αλλά δεν μπορούν να το δουν όπως είναι ακριβώς.

Οπτικά και βουβά όνειρα

Οπτικά και βουβά όνειρα: Είναι τα όνειρα που βλέπουν οι εκ γενετής  κωφάλαλοι.  Αυτοί  βλέπουν μόνο εικόνα, χωρίς ήχο. Οι άλλες τους αισθήσεις συμμετέχουν κανονικά και είναι πλήρεις. Αν χάσουν  την λαλιά ή την ακοή μετά από ατύχημα βλέπουν  όνειρα, όπως ακριβώς τα βλέπουμε εμείς.

Αυτοί βλέπουν το  τρένο, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να ακούσουν τον ήχο που κάνει. Ξέρουν ότι είναι τρένο μόνο από τη θέα του.  Γενικά, τα όνειρά τους είναι βουβά χωρίς συνομιλίες. Απλά, βλέπουν μόνο οπτικά όνειρα.  Μόνο εικόνες.

Όνειρα παραίσθησης

Όνειρα παραίσθησης: Είναι τα όνειρα που μοιάζουν με εφιάλτη, αλλά δεν έχει τα συμπτώματα εφιάλτη.  Αυτά τα όνειρα δημιουργούνται με ένα ερέθισμα, που δημιουργήθηκε λίγο πριν κοιμηθούμε.

Π.χ. είδαμε το καπέλο μας στην κρεμάστρα με το μπουφάν και στο μυαλό μας, σαν παραίσθηση, δημιουργήθηκε ένα ανύπαρκτο πρόσωπο, το οποίο μας απειλεί. Αυτό θα γίνει όνειρο όταν κοιμηθούμε.

Όνειρα ψευδαίσθησης ή οράματα

Όνειρα  ψευδαίσθησης ή οράματα:  Είναι κάποιες εικόνες που έρχονται από το πουθενά, ενώ νομίζουμε ότι κοιμόμαστε, τις βλέπουμε στο χώρο σε ξύπνια κατάσταση. π.χ.  νερά και σιντριβάνια στην έρημο Σαχάρα. Έρχονται σε αντίθεση με τα όνειρα παραίσθησης, διότι εδώ δεν υπάρχει κάποιο ερέθισμα. Αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια σε αγίους ή σε αλαφροΐσκιωτα άτομα, που έχουν ξυπνήσει το τρίτο τους μάτι και απέκτησαν αυτή την δυνατότητα,  πιο συχνά  σε άτομα που έχουν πυρετό, σε άτομα που πήραν απαγορευμένες ουσίες  βαριάς μορφής, σε άτομα που έχουν φάει χαλασμένα και δηλητηριασμένα μανιτάρια, σε άτομα που διψάνε, πεινάνε, νυστάζουν κ.λ.π.

Επίσης, παρουσιάζονται στους μελλοθάνατους άτομα που έχουν πεθάνει και μόνο εκείνοι βλέπουν, και μετά από λίγο πραγματικά πεθαίνουν.   Βλέπουν π.χ. τη μητέρα τους που πέθανε πριν 20 χρόνια να τους καλεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οράματος είναι η συγγραφή της αποκάλυψης του Ιωάννη. Το άτομο που οραματίζεται βρίσκεται σε κατάσταση έκστασης και βαθιάς περισυλλογής. Καταγράφει όλα όσα βλέπει με τα μάτια της ψυχής και μας τα παρουσιάζει.

Εμπύρετα όνειρα

Εμπύρετα όνειρα: Είναι τα περίεργα όνειρα παραίσθησης ή ψευδαίσθησης που βλέπουμε λόγω του υψηλού πυρετού, τα οποία δεν έχουν εξήγηση. Σ’ αυτά τα όνειρα υπάρχει έντονη ανησυχία, πανικός, εφίδρωση  και το άτομο παραμιλάει.  Λέει ασύνδετες και ασύνειδες εκφράσεις στον ύπνο του δυνατά.  Άλλοτε γίνονται κατανοητές από το άτομο που κοιμάται δίπλα του, άλλοτε όχι.

Σοβαρά καταδικαστικά όνειρα

Σοβαρά καταδικαστικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που βλέπουν οι ισοβίτες, όσοι έχουν βαριά αγιάτρευτα αμαρτήματα, τύψεις και ενοχές. Βλέπουν συχνά ότι καταδικάζονται και τιμωρούνται από το θεό. Αυτή είναι η αιτία που αυτά τα άτομα μπαίνουν στην φυλακή νέοι και γερνάνε γρήγορα οπτικά  μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα,  σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.

Το άγχος και οι στεναχώριες μικραίνουν τη ζωή μας και αλλοιώνουν την όψη μας, δυστυχώς. Φανταστείτε την κατάσταση των ανθρώπων αυτών, που ζούνε μέσα σε ένα τάφο. Όποιος πεθαίνει μια φορά, γλιτώνει. Μεγαλύτερη τιμωρία είναι να ζει καθημερινά και να σκέφτεται το κακό που έκανε.  Σκεφτείτε λοιπόν, τι γίνεται μια στιγμή που επιδρά η σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας. Πραγματικά, μεγάλο  κακό μπορεί να φέρει! Μακάριος όποιος μπορέσει να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά του εκείνη τη στιγμή που σκέφτεται να κάνει το κακό.

Ήπια καταδικαστικά όνειρα

Ήπια καταδικαστικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε όλοι εμείς που κάνουμε κάποιο μικρό αμάρτημα χωρίς να έχουμε τύψεις και μας κρίνει άσχημα ο θεός για την πράξη μας.

Όνειρα από την απέναντι όχθη

Όνειρα  από την απέναντι όχθη: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε να συνομιλούμε με τους νεκρούς. Αν βλέπουμε ότι συνομιλούμε με έναν νεκρό, έχει τη μορφή νεκρού και μας τρομάζει, μας καλεί να έρθουμε κοντά του, μας φιλά, τον νιώθουμε ξένο,  πρόκειται για  τέτοια όνειρα. Αν όμως τον δούμε ζωντανό όπως ήταν όταν ζούσε, δούμε σκηνές από την ζωή όπως τη ζούσε τότε, πρόκειται για νοσταλγικό όνειρο.  Πολλές είναι οι στιγμές που μπορεί να ονειρευτούμε ένα νεκρό.  Είναι η στιγμή που θέλει να μας προετοιμάσει για ένα κακό που πρόκειται να μας συμβεί  και να μας αποτρέψει να κάνουμε ένα ταξίδι,  να μας ενημερώσει ότι περνά καλά εκεί που βρίσκεται ή τον έχουν ξεχάσει ή να μας πει κάτι συγκλονιστικό, ότι θα πεθάνουμε ή και τίποτα. Οι εξηγήσεις και οι ερμηνείες αυτές δεν είναι ίδιες  για όλα τα άτομα. Σε καθένα έχει διαφορετική εξήγηση. Πολλές φορές και στα όνειρα φοβίας μπορεί να δεις κάποιο νεκρό.

Νοσταλγικά όνειρα

Νοσταλγικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε με νοσταλγία. Έναν παλιό φίλο που χάσαμε, το χωριό μας που έχουμε χρόνια να πάμε, την παλιά μας δουλειά, άτομα που έχουν πεθάνει, την παλιά μας σχέση, την παλιά μας ζωή κ.λ.π.

Θεραπευτικά όνειρα

Θεραπευτικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που  μπορούν να μας ειδοποιήσουν αν κάτι πάει καλά ή κακά με την υγεία μας. Π.χ. μπορεί να έχει κάποιος ένα μικρό όγκο στο κεφάλι. Βλέπει ότι κάτι δεν πάει καλά, πάει στο γιατρό, κάνει εξετάσεις, εντοπίζει νωρίς και θεραπεύει το πρόβλημα.  Κάποια άλλη φορά θα πω γιατί δεν γίνεται αυτό σε όλους τους ανθρώπους.  (βλέπε άρθρο Πεπρωμένο, μοίρα, ελεύθερη βούληση).

Κριτικά ή εκδικητικά όνειρα

Κριτικά ή εκδικητικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που βλέπει κάποιος όταν θέλει να κρίνει κάποιον και από τακτ δεν μπορεί, να τον σκοτώσει, να τον γελοιοποιήσει  ή να τον εκδικηθεί. Εκεί μπορεί να πει ελεύθερα όσα δεν τολμάει να πει. Μοιάζει με τα συνειδητά όνειρα, αλλά η ιδιαιτερότητα είναι ότι έχουν αυτό το περιεχόμενο, ενώ τα συνειδητά είναι πολλών ενδιαφερόντων και θεμάτων.

 

Όνειρα επιθυμίας ή ευσεβούς πόθου

Όνειρα επιθυμίας ή ευσεβούς πόθου: Εδώ είναι η κατηγορία των ονείρων που βλέπουμε ό,τι πραγματικά επιθυμούμε. Η διαφορά με τα συνειδητά είναι ότι δεν υπάρχει συνείδηση.  Αυτά τα βλέπουμε  με τη συνεργασία του ασυνείδητου. Είναι οι πραγματικές, βαθιές μας επιθυμίες, ενώ στο συνειδητό όνειρο μπορεί να βλέπουμε και τις επιφανειακές, που μπορεί αύριο να αλλάξουμε γνώμη. Αυτά δεν είναι απαραίτητο ότι θα πραγματοποιηθούν, απλά τα βλέπουμε προς τέρψη.

Το άτομο πλέει σε πελάγη ευτυχίας, διότι βλέπει αυτό που επιθυμεί εδώ χωρίς να είναι το όνειρο συνειδητό. Το αποτέλεσμα είναι καλό σε αντίθεση με τα ευχητικά όνειρα που μπορεί να μην έχουν καλό αποτέλεσμα. Στα όνειρα αυτά το αποτέλεσμα είναι καλό. Όμως, δεν μας εγγυάται κανείς ότι θα επαληθευτεί και στην πραγματικότητα!!!

Όνειρα ψυχαναγκαστικά

Όνειρα ψυχαναγκαστικά: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε ότι κάτι μας βασανίζει προσωποποιημένο, χωρίς εφιαλτικά στοιχεία. Σ” αυτό το όνειρο αν βιαστήκαμε, ξαναζούμε αυτό που ζήσαμε. Αν έχουμε τύψεις, σκεφτόμαστε τα όσα νιώθουμε ή γίνεται όνειρο με άλλους πρωταγωνιστές. Αν έχουμε ένα μυστικό, βλέπουμε ότι μαθαίνεται. Αν έχουμε προβλήματα, βλέπουμε ότι μας κυνηγούν. Είναι τα ίδια τα προβλήματα που μας κυνηγούν. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φέρνουμε συνέχεια στο μυαλό μας και έχουμε κολλήσει σ’ αυτά.

Με λίγα λόγια, βλέπουμε ξανά αυτό που ζήσαμε, όπως ακριβώς το ζήσαμε, χωρίς να πρόκειται για προφητικό όνειρο, αφού είναι βίωμα μας. Η διαφορά με τους μόνιμους εφιάλτες είναι ότι μπορεί ένα ψυχαναγκαστικό όνειρο να μας ταλαιπωρήσει για λίγο, με τους μόνιμους εφιάλτες το λίγο γίνεται πολύ και είναι μια μόνιμη κατάσταση που σπάνια ξεφεύγει κάποιος.  Επίσης, βλέπουμε κάποιες καταστάσεις που μας επιβάλλουν να ζούμε, νιώθουμε πιεσμένοι και αναγκασμένοι να κάνουμε πράγματα πάνω από τις δυνάμεις μας, να δεχτούμε κάποιον που δεν αγαπάμε, να βιώσουμε μια κατάσταση που θεωρούμε ξένη. Όλα αυτά γίνονται όνειρα και μας τυραννούν θυμίζοντάς μας πόσο δυστυχισμένοι είμαστε.

Είναι επαναλαμβανόμενες καταστάσεις που το άτομο δεν μπορεί να απαλλαγεί, αφού έχει αυτή την πάθηση, ενώ τα απλά εμμονικά όνειρα μπορεί να βασανίζουν ένα υγιές άτομο.  Εδώ ασχολείται με άχρηστα πράγματα για να απασχοληθεί,  τα μετράει, τα ταξινομεί. Χαλάει  το σπίτι για να το τακτοποιήσει ξανά, πλένει συνέχεια τα χέρια του γιατί φοβάται τα μικρόβια. έχει την άσχημη συνήθεια να ελέγχει με ακρίβεια τα πάντα και αυτά επαναλαμβάνονται συνεχόμενα έχει τη σκέψη στραμμένη στο κακό. Συνεχόμενα σκέφτεται τα ίδια και τα ίδια και βρίσκει ασχολίες ή κατασκευάζει εκεί που δεν υπάρχουν.

Απαγορευμένα Όνειρα

Απαγορευμένα Όνειρα: Είναι τα ελεύθερα όνειρα που βλέπεις πράγματα, τα οποία λόγω απαγόρευσης ή ηθικής κατάρτισης δεν μπορείς να τα ζήσεις στην πραγματικότητα. Κάποια μπορεί να δει το άβατο του αγίου όρους να καταλύεται. Κάπου δεν σε άφησαν να φωτογραφήσεις ή να βιντεοσκοπήσεις και στο όνειρο το έκανες. (π.χ. Όπως εγώ είδα ότι βιντεοσκόπησα ολόκληρη την παράσταση του μαύρου Θεάτρου στην Πράγα. Εκεί απαγορεύονται δια ροπάλου αυτές οι δύο ενέργειες. Επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι και η ησυχία).

Αυτή η κατηγορία είναι κλάδος των ειδικών ονείρων.

Επίσης,  μπορεί να δεις ότι κάνεις έρωτα με έναν συγγενή ή αδερφό σου, χωρίς να το επιθυμείς. Απλά επειδή η ψυχή θέλει να τα βλέπουμε  όλα και να τα βιώνει, έστω και εικονικά, τα ονειρευόμαστε. Μπορεί όμως κάποια απ” αυτά να μην τα επιλέξει ποτέ. Εδώ γίνεται πραγματικότητα κάθε αμαρτία, πειρασμός ή πάθος. Εδώ κάνουμε ατασθαλίες και βρομίζουμε την ψυχή. Κανένας όμως δεν μαζεύει τα σκουπίδια από την ψυχή. Αυτό γίνεται σε άλλο όνειρο.  Φτάνει να γίνει γρήγορα πριν αλληγορικά μολυνθεί

Όνειρα εγκατάλειψης

Όνειρα εγκατάλειψης: Είναι τα όνειρα που αφήνουν πάντα μια πικρία στην ψυχή όταν βλέπουμε ότι μας εγκαταλείπουν ή εξαφανίζονται από τη ζωή μας. Τις περισσότερες φορές δηλώνει ότι θα έρθουν κοντά μας περισσότερο. Όταν όμως το όνειρο είναι επαναλαμβανόμενο ή μας κάνει να πικραθούμε πραγματικά ακόμα κι  όταν ξυπνήσουμε, δεν είναι πάντα αυτή η ερμηνεία βάσιμη. Πολλές φορές όμως το όνειρο της εγκατάλειψης μπορεί να δηλώνει ότι θα μας εγκαταλείψει κάποιο πρόβλημα, θα γλιτώσουμε το θάνατο ή θα γίνουμε καλά μετά από μία ασθένεια.

Αυτού του είδους ο εφιάλτης δείχνει την ανασφάλεια ή την μη ικανοποίησή μας από την ερωτική μας σχέση. Μπορεί κάτι που θεωρούσαμε δεδομένο, να μην είναι να είναι ασταθές και χωρίς βάση ή βαθιές ρίζες. Να είναι κάτι που φεύγει ή το παρασύρει ο άνεμος, να είναι κάτι επιφανειακό που μας εγκαταλείπει. Άρα, είναι ένα μάθημα της ζωής να μάθουμε να αντέχουμε και να αναμένουμε κάτι άλλο, κάτι πιο σίγουρο, να αντέξουμε και να σταθούμε γερά στα πόδια μας. Άρα, πρέπει να δούμε τι φταίει και να το ερευνήσουμε βαθιά. Εκεί θα βρούμε την απάντηση. Εγκαταλείπεις ένα σκύλο όταν δεν μπορείς να αντέξεις τις φωνές του, όταν δεν μπορείς πια να το μεγαλώσεις, όταν είσαι αλλεργικός στην τρίχα του. Άρα, για να μας εγκαταλείψει κάποιος κάτι είδε σε μας που δεν του άρεσε ή άλλαξε πεποιθήσεις. Ίσως του φέρνει αλλεργία η δέσμευση. Άρα, κάθε τι που φεύγει έχει το λόγο του για να το κάνει. Όμως κανένας δεν μας εγγυάται ότι θα ξαναγυρίσει. Μπορεί όμως να μας εγγυηθεί ότι αν προσέξουμε τη συμπεριφορά μας και βρούμε τι τον  δυσαρέστησε,  να έρθει κάποιος άλλος και να μην φύγει.

Όνειρα ερμηνείας ονείρου μέσα σε όνειρο

Όνειρα ερμηνείας ονείρου μέσα σε όνειρο: Βλέπεις ένα όνειρο και σε απασχολεί ασυνείδητα να μάθεις την ερμηνεία του. Αυτή η παράξενη κατηγορία είναι όνειρο, μετά έπεται κάποιο άλλο που αφορά αυτό χωρίς να είναι σειριακό. Στο επόμενο όνειρο λοιπόν, κάποιος μέσα στο όνειρο στο ερμηνεύει. Π.χ. στο πρώτο όνειρο βλέπεις ότι οδηγείς ένα αυτοκίνητο. Το επόμενο δεν είναι σειριακό, αλλά το αφορά. Ζεις σε μια άλλη πραγματικότητα και διηγείσαι αυτό το όνειρο σε κάποιον κι εκείνος σου δίδει μια απάντηση. Νομίζεις ότι αυτή είναι η πραγματικότητα σου, αλλά το συνειδητοποιείς μόνο όταν ξυπνάς πραγματικά. Αυτό ακριβώς είναι το νόημα αυτής της ερμηνείας. Εδώ πάντα η ερμηνεία που μας δίδουν είναι η σωστή, και αυτό το όνειρο είναι σημαντικό για τη ζωή μας, φτάνει να τη θυμόμαστε όταν ξυπνήσουμε. Αν δεν την θυμόμαστε είναι δώρο άδωρο.

Όνειρα φοβίας

Όνειρα φοβίας: Είναι τα όνειρα που μας δίδουν την ευκαιρία να συμβιβαζόμαστε με τις φοβίες μας ή να ζούμε ανάμεσα σ’ αυτές, σαν να είναι κάτι φυσιολογικό. Υπάρχουν πολλών ειδών φοβίες γενικές, δηλαδή όλες τις φοβίες που μπορεί να έχει ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων  όπως: γενικές ανασφάλειες, η νέα φοβία της οικονομικής κρίσης, φοβία της απόρριψης, ο φόβος του θανάτου, φόβος για το σκοτάδι, φοβία του αίματος, φοβία των ασθενειών, φοβία των γηρατειών, φοβία της βρομιάς, φοβία των ενέσεων, φοβία των μικροβίων, φοβία του νερού, φοβία της σκόνης, αραχνοφοβία, ποντικοφοβία, σκυλοφοβία, φοβία των ερπετών, φοβία της κατσαρίδας, και γενικά των εντόμων, αιχμοφοβία, ακροφοβία, ακροφοβία, υψοφοβία, αγοραφοβία, κλειστοφοβία, νυχτοφοβία, φοβία των γιατρών, της νοσηλείας, φοβία των εξετάσεων, φόβος αποτυχίας και κριτικής, φόβος έκφρασης,  άρνησης, φόβος έκφρασης, φόβος έκφρασης διεκδίκησης, φόβος εμφάνισης σε κοινό, φόβος κοινωνικής επαφής, φόβος του άλλου φύλου, φόβος του φαγητού μαζί με άλλους, φόβος για το άγνωστο, φόβος για το ζοφερό μέλλον κ.ά.,  αλλά υπάρχουν και οι ειδικές που μπορεί να έχουν λίγοι  άνθρωποι π.χ. μη χάσει τη δουλειά του, μη φάει ένα άσχημο φαγητό, μην καταλήξει μόνος, μήπως δεν αποκτήσει ποτέ παιδί κ.ά., αλλά κι αυτές που μπορεί να συναντήσεις μια φορά, φόβος για τους κλόουν κ.ά.

Κάτι που φοβόμαστε εμείς, για τον άλλο είναι κάτι φυσιολογικό. Στο όνειρο, τι περίεργο, συμπεριφερόμαστε σαν να το δεχόμαστε  αυτό που βλέπουμε, αλλά  στην πραγματικότητα μας απωθεί και μας τρομάζει. Είναι τα όνειρα που επαληθεύονται όλες οι φοβίες μας, αλλά δεν πρόκειται για εφιάλτη.  Βλέπουμε π.χ. ότι κολυμπάμε ανάμεσα σε φίδια, αλλά αυτή η όψη δεν μας τρομάζει.  Το συναίσθημα δεν είναι φοβερό, όπως στον εφιάλτη, αλλά αφήνει μια πικρία και έναν πανικό,  όχι όμως με εφίδρωση, όπως γίνεται στα όνειρα με έλλειψη βιταμινών, στα εμπύρετα ή στους εφιάλτες.  Ο πανικός αυτός δεν έχει κρίση, απλά τρομάζεις όταν όμως ξυπνήσεις κι αυτό είναι γραμμένο στη ματιά σου. Δεν έπονται σπασμωδικές κινήσεις.

Κατόπιν γεννιούνται κάποιες εμμονές. Π.χ. φοβάσαι το θάνατο και βλέπεις ότι θα πεθάνεις. Μετά νομίζεις ότι θα γίνει αυτό πραγματικότητα, μετατρέπεσαι σε κατά φαντασίαν ασθενή και πεθαίνεις τους άλλους με τη συμπεριφορά σου, ενώ εσύ είσαι μια χαρά.

Όνειρα εμπνευσμένα από ταινίες, βιβλία, συζητήσεις

Όνειρα εμπνευσμένα από ταινίες, βιβλία, συζητήσεις: Αν δεις τον εξολοθρευτή να περιμένεις να δεις έναν εφιάλτη. Αν δεις μια ελληνική ταινία του 60 μπορεί να δεις ότι παίζεις θέατρο με όλους τους ηθοποιούς. Αν διαβάσεις ένα ανάλογο βιβλίο βλέπεις και ανάλογο όνειρο. Όλα αυτά δεν έχουν καμία εξήγηση. Ανήκουν στην ομάδα των ονείρων από εξωτερικό ερέθισμα, αλλά έχουν αυτή τη συγκεκριμένη θεματολογία.

Όνειρα στέρησης

Όνειρα στέρησης:  Είναι τα όνειρα που σου δηλώνουν ότι κάτι σου λείπει και βλέπεις ότι το απέκτησες. Αν έχασες το αυτοκίνητό σου, βλέπεις ότι το οδηγείς. Αν κάνεις δίαιτα, βλέπεις ότι τρως  ένα φαγητό που στερήθηκες.

Αν πεινάς, βλέπεις ότι τρως. Αν κρυώνεις, βλέπεις ότι φοράς παλτό. Αν διψάς  ή κάνεις τα υγρά όνειρα, (αυτό γίνεται στην παιδική και γεροντική ηλικία) πίνεις νερό. Αν σου λείπουν οι διακοπές, βλέπεις ότι κάνεις ηλιοθεραπεία στη Χαβάη κ.λ.π.

Υγρά όνειρα

Υγρά όνειρα: Το νερό για έναν υπερήλικα και ένα παιδί δεν έχει πάντα την εξήγηση της λύτρωσης και της λύσης προβλημάτων, αλλά ότι έκανε υγρά όνειρα. Είναι η νυχτερινή  ακούσια ούρηση στο κρεβάτι.

Το όνειρο του υπνοβάτη

Το όνειρο του υπνοβάτη:  Είναι η ασυνείδητη μετακίνηση του ατόμου από το κρεβάτι του. Είναι παράλληλο και αντίθετο από το αστρικό ταξίδι. Εδώ το άτομο κινείται από το κρεβάτι του, κανονικά με το σώμα και τα πόδια του,  μπορεί να βγει από το σπίτι του, να κάνει κακό και να μην το αντιληφθεί ή να μην κάνει τίποτα. Ως δια μαγείας επιστρέφει στο κρεβάτι του και ξυπνάει σ’ αυτό χωρίς να θυμάται τίποτα.

Αν θυμηθεί, το ερμηνεύει σαν όνειρο αυτό που έζησε. Όμως δεν ήταν όνειρο,  το έζησε πραγματικά. Αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη και για το άτομο και για αυτόν που θα πέσει στα χέρια του.  Χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση.

Τηλεπαθητικά όνειρα

Τηλεπαθητικά όνειρα:  Είναι τα όνειρα  που  ενώ έχεις να δεις πολύ καιρό ένα άτομο και δεν έμαθες νέα του, απορείς πως το ονειρεύτηκα!  Την ίδια στιγμή μαθαίνεις νέα του ή ότι πέθανε εκείνη την ώρα ή λίγο πριν το ονειρευτείς.  Επίσης, μπορεί να ονειρευτείς αυτό το άτομο και εντελώς ξαφνικά να σου τηλεφωνήσει ή να συναντηθείτε.  Επίσης, στα τηλεπαθητικά όνειρα υπάγονται και τα όνειρα που βλέπουν δύο άτομα  και αυτά τα όνειρα αφορούν την ίδια υπόθεση ή το ίδιο το άτομο.  Π.χ. ο ένας βλέπει ένα άτομο να πνίγεται στο μπάνιο  και ο άλλος βλέπει ότι  ένα κύμα τον πνίγει.

Επίσης, μπορεί εκείνη την ώρα να κοιμάσαι και ο αδερφός σου να κινδυνεύει στην πραγματικότητα. Αντιλαμβάνεσαι αυτό που γίνεται, ταράζεσαι και του φωνάζεις ασυνείδητα: – Πρόσεχε Νίκο!  Αυτό έγινε όμως πραγματικά. Τινάζεσαι απ’ το κρεβάτι,  γιατί αισθάνεσαι ότι αυτή τη στιγμή κινδυνεύει. Όταν βρεθείτε σου διηγείται την περιπέτειά του, και πραγματικά νιώθεις ότι είχες μια τηλεπαθητική εμπειρία και χαίρεσαι που τον έσωσες με την αληθινή σου αγάπη. Αυτή η τηλεπαθητική δυνατότητα είναι μεγαλύτερη στα δίδυμα αδέρφια.

Τα όνειρα του ναρκομανή

Τα όνειρα του ναρκομανή: Μοιάζουν πάρα πολύ με τα όνειρα που βλέπει το άτομο που έχει πυρετό, με τη διαφορά ότι ο ναρκομανής βλέπει μπερδεμένες εικόνες, με βάση τον εαυτό του, ότι δεν έχει πόδια, ότι αιωρείται στο κενό. Βλέπει μόνο  όνειρα που αφορούν τον εαυτό του. Οι εικόνες αλλάζουν μορφή, είναι αλλοιωμένες, παραμορφωμένες ή μοιάζουν με σπασμένο τζάμι ή  σαν μπερδεμένο παζλ.  Αργότερα,  δεν βλέπει καθόλου όνειρα, όταν έχει διαλύσει το εγώ του και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Υπάρχουν πολλές παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις στα όνειρα αυτά, όπως και μπέρδεμα των αισθήσεων. Όμως τα άτομα αυτά πάσχουν από  μία από τις πιο σπάνιες και δύσκολες περιπτώσεις νευρολογικής διαταραχής κατά την οποία ο ονειρευόμενος  πιστεύει πως είναι νεκρός. Υποστηρίζει ότι κάποιο όργανο του σώματός του, όπως είναι η καρδιά, οι πνεύμονες ή το συκώτι λείπει και ότι λόγω αυτού έχει πάψει να ζει ή πρόκειται να πεθάνει άμεσα. Όσο κι αν οι άλλοι προσπαθούν να τον πείσουν πως ζει και ότι όλα είναι αποτέλεσμα παραισθήσεων, εκείνος υποστηρίζει πως νιώθει σκουλήκια κάτω από το δέρμα του και πως μπορεί να μυρίσει την ίδια του τη σήψη. Μπορεί να προκληθεί από τη στέρηση αμφεταμινών και κοκαΐνης, γι’ αυτό και συναντάται συχνά σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών ή από την έντονη και μακράς διαρκείας έλλειψη ύπνου. Όλα αυτά το άτομο τα ονειρεύεται με σκουλήκια να του τρώνε τις σάρκες ή το δέρμα του να είναι πρησμένο.

Τα όνειρα που οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών

Τα όνειρα που οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών:  Είναι τα όνειρα που βλέπει κάποιος αν δεν έχει φάει κάποια συγκεκριμένη τροφή ή δεν έχει φάει γλυκό για πολύ καιρό. Όταν δει ένα τέτοιο όνειρο ξυπνά ζαλισμένος, ιδρωμένος μετά τη θέαση και έχει ζάλη και πανικό.

Φυσικά, έχει υπογλυκαιμία και βλέπει ότι πέφτει από γκρεμό, ζαλίζεται, βλέπει ότι πέφτει στο κενό, ή βρίσκεται στο βυθό.  Μόλις φάει το άτομο και ξανακοιμηθεί αυτός ο εφιάλτης διαλύεται.

Παιδικά όνειρα

Παιδικά όνειρα:  Είναι τα πιο ευαίσθητα όνειρα, που περιέχουν τις μεγαλύτερες φοβίες και ανασφάλειες. Πολλές φορές, δείχνουν εικόνες από το μέλλον.  Για να έχει το παιδί καλό ύπνο με ωραία όνειρα, καλό θα είναι οι μεγάλοι να είναι μπροστά του πιο προσεκτικοί τι κάνουν και τι λένε, ώστε να μην του διαλύσουν το ψυχικό ευαίσθητο κόσμο του.

Ένα αντικείμενο ή μια κίνηση στα παιδικά όνειρα δεν περιέχει όλες τις λεπτομέρειες του ονειροκρίτη, παρά μόνο τις πιο ήπιες και γενικές ερμηνείες. Αυτό ισχύει μέχρι την ηλικία των 18 ετών για τα κορίτσια και των 22  ετών για τα αγόρια.  Τα παιδιά βλέπουν πολλούς εφιάλτες και πολλά ζωντανά χαρούμενα όνειρα.

Σ΄αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα εφηβικά όνειρα  που περιέχουν σχέσεις με ηθοποιούς και τραγουδιστές. Αν τα δουν αυτά ηλικιωμένοι ή μεγάλοι δεν έχουν μεγαλώσει ακόμη, κρατάνε την παιδικότητα τους. Αρνούνται να μεγαλώσουν.

Τα λησμονημένα όνειρα

 Τα λησμονημένα όνειρα: Είναι τα όνειρα που δεν θυμόμαστε. Ως γνωστόν, εμείς οι άνθρωποι βλέπουμε πολλά όνειρα, αλλά τα όνειρα της φάσης REM  δεν τα θυμόμαστε.  Για να ισχύει αυτό, κάποιος λόγος θα υπάρχει.  Κάποιος λόγος που κανένας δεν μπόρεσε να απαντήσει ξεκάθαρα γιατί. Ο εγκέφαλος λειτουργεί όλο το οκτάωρο που κοιμόμαστε, αλλά το άτομο θυμάται λίγα, πολύ λίγα. Ένας λόγος που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι τα συγκεκριμένα όνειρα δεν μας αφορούν. Είναι κάποια δεδομένα που μπαίνουν στο υποσυνείδητο, με λειτουργικό τρόπο, διότι είμαστε μηχανές που την ώρα του ύπνου βάζουμε νέα δεδομένα και αφαιρούμε παλιά. Γίνεται ο προγραμματισμός. Στην είσοδο των νέων δεδομένων δεν θυμόμαστε τίποτα. Στην αφαίρεση γεγονότων θυμόμαστε τα όνειρα, αλλά είναι κουραστικά.  Αυτή τη νύχτα που δεν θυμόμαστε τα όνειρα γίνεται η συγκεκριμένη λειτουργία. Η ψυχή όμως τα θυμάται και κρατά όσα χρειάζεται.  Αυτή είναι μια δική μου σκέψη που δεν έχω πιστοποιήσει πόσο αξιόπιστη είναι, γι’ αυτό την αναφέρω με επιφύλαξη.Υπάρχουν άτομα που λένε ότι δεν ονειρεύονται. Θα έλεγα ότι δεν θυμούνται τα όνειρά τους. Μόνο όσοι έχουν εγκεφαλικά προβλήματα υγείας, οι ψυχικά ασθενείς (σχιζοφρενείς)  και αυτοί που έχουν διαλύσει το ψυχικό τους κόσμο δεν ονειρεύονται. Ένας άνθρωπος ψυχικά υγιής πάντα ονειρεύεται, απλά δεν το θυμάται.  Όταν το άτομο είναι κουρασμένο από τη δουλειά δεν θυμάται εύκολα τα όνειρα. Όταν όμως είναι ξεκούραστο θυμάται περισσότερες λεπτομέρειες, και μάλιστα τις καταγράφει σε ένα ημερολόγιο, που λέγεται ονειρολόγιο. Μέσα απ” αυτό γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του και τις ανάγκες του.

Τα καταστροφικά όνειρα

Τα καταστροφικά όνειρα: Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σ’ αυτά που χρίζουν ιατρική παρακολούθηση και στα καταλυτικά που η ψυχή δεν αντέχει.

Η πρώτη κατηγορία αφορά σοβαρά όνειρα. Κανονικά ανήκουν στα δαιμονικά, αλλά δεν είναι ακριβώς. Είναι μια άλλη κατηγορία.   α) Το άτομο βλέπει κάποιον στον ύπνο του να του δίνει εντολή να σκοτώσει τον τάδε, και αυτός όταν ξυπνήσει το εκτελεί, διότι- όπως λέει -του το ζήτησε ο Θεός.  β) Το άτομο βλέπει ότι ληστεύει μια τράπεζα και το εκτελεί και στην πραγματικότητα. γ) Το άτομο βλέπει ότι ληστεύει μια τράπεζα και πάει στην πραγματικότητα στην αστυνομία να παραδοθεί.

Η  πρώτη  περίπτωση μπορεί να είναι ένα αυτοκαταστροφικό όνειρο, όταν αποφασίσει να σκοτώσει τον εαυτό του είτε με αυτανάφλεξη, είτε αυτοκτονώντας. Καταστροφικό όταν σκοτώσει τον άτυχο που θα ονειρευτεί. Όποιος δει τέτοιο όνειρο χρειάζεται να πάει σε ειδικό άμεσα.  Μόνος του είναι αδύνατον να ιασθεί.

Η δεύτερη   περίπτωση δείχνει έναν αφελή άνθρωπο που πιστεύει ότι όλα τα όνειρα είναι προφητικά ή δείχνουν τι πρέπει να κάνεις. Αυτό το άτομο διακατέχεται από έντονες έμμονες ιδέες. Αλίμονο αν δουν μια φίλη τους στο όνειρο να είναι αγκαλιά με τον άνδρα τους. Ποιος είδε το θεό και δεν τον φοβήθηκε!

Μια παρόμοια κατάσταση είναι και η τρίτη.   Όλες αυτές οι καταστάσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και χρειάζονται νοσηλεία ή θεραπεία σε ψυχίατρο, όχι ψυχολόγο.

Ας πάμε τώρα στα καταλυτικά όνειρα. Αυτά έχουν διάφορες μορφές. Ας αρχίσουμε από την έκρηξη μιας βόμβας, χωρίς να βλέπουμε πολεμικό τοπίο. Όταν ανοίγεται ρήγμα στη γη και ο δρόμος ανοίγει στα δυο χωρίς να γίνεται σεισμός. Όταν βλέπουμε να εξαφανίζονται κτίρια μυστηριωδώς, όταν βλέπουμε ξηρασία, κάθε μορφή ξηρασίας (εξαίρεση αν δούμε ξηρασία σε ένα σημείο της πόλης, δηλώνει ότι έχουμε αφυδάτωση και χρειάζεται να πιούμε περισσότερο νερό). Καταλυτικό είναι επίσης,  όταν βλέπουμε ότι μας πήρε ο χάρος, παντού  μαύρο καπνό, ομίχλη,  σπασμένη αλυσίδα.  Καταστροφικά όνειρα επίσης είναι όταν πάρει φωτιά το αυτοκίνητο και είμαστε μόνοι μέσα ή με το ταίρι μας, όταν αυτοκτονούμε, όταν κρεμαστούμε από μια κρεμάλα, όταν  γίνει μαύρος ο ήλιος, όταν γίνει έκλειψη σελήνης, όταν έρθει το τέλος του κόσμου. Επίσης, κακό είναι όταν εκτροχιαστεί ένα τρένο, όταν φεύγει ο Χριστός και μας εγκαταλείπει, όταν καεί το σπίτι μας, όταν πέφτουμε σε μια μαύρη θάλασσα, όταν χάσουμε τον προσανατολισμό μας, όταν μπούμε σε ένα αεροπλάνο χωρίς προορισμό, όταν δεν έχουμε να πιούμε νερό, όταν δούμε ένα ναυάγιο, όταν καεί ένα δάσος, όταν είμαστε χαμένοι στην έρημο, όταν μπαίνουμε βαθιά στο βυθό,  όταν περιπλανιόμαστε στο διάστημα, μακριά από το γαλαξία μας, χιλιάδες έτη φωτός μακριά, χωρίς να μπορούμε να βρούμε τη γη κ.λ.π.  Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα που δηλώνουν την ολική καταστροφή. Κατά 50% αυτό το όνειρο είναι εμμονικό. Τότε βλέπουμε φως και τους άλλους να μην το προσέχουν. Να μην το έχουν αντιληφθεί. Κατά 50% δηλώνουν αυτά τα όνειρα διάλυση ψυχής, θάνατο, διαζύγιο, αποχωρισμό, χρεοκοπία, πόλεμο, πείνα, κακουχία, ανίατη ασθένεια κ.λ.π. Όταν τα γλιτώσεις όλα αυτά είναι ο αγώνας που κάνεις για να υπερισχύσεις και όταν τα καταφέρνεις νιώθεις περήφανος που είσαι νικητής. Όταν δούμε ότι αναδασώνεται το δάσος, βγήκαμε αλώβητοι από ένα ναυάγιο, ξαναδημιουργήθηκε η πόλη μας, όταν βρούμε προορισμό κ.λ.π. δηλαδή, όταν  όλα αλλάξουν  μορφή, όταν αποκτήσουμε κάτι καινούριο, όταν αλλάζει πορεία η ζωή μας, τότε  σημαίνει ότι το τέλος ήταν παροδικό, αφού δημιουργούμε κάτι καινούριο. Έκλεισε ένα κεφάλαιο, αλλά δεν τελείωσε το βιβλίο ούτε η ίδια μας η ζωή. Πρέπει να ελπίζουμε ξανά. Γι’ αυτό το αληθινό τέλος δεν είναι ένας χωρισμός, ένας καβγάς, μια αποτυχία, αλλά όταν πάψεις να ζεις!

Αστρολογία και όνειρα

Αστρολογία και όνειρα:  Ισχυρίζονται οι αστρολόγοι, ότι ο κάθε  άνθρωπος- ανάλογα με το ζώδιό του- βλέπει κάποια αντίστοιχα σύμβολα στο όνειρό του. (Βλ. άρθρο της ομάδας του Ονειροκρίτη).

Σεξιστικά όνειρα ή όνειρα ανά φύλο

Σεξιστικά όνειρα ή όνειρα  ανά φύλο:  Οι άνδρες και οι γυναίκες βλέπουν διαφορετικά όνειρα, αλλά στα κοινά σύμβολα δίδεται διαφορετική ερμηνεία. Αν π.χ. μια γυναίκα δει άμβωνα είναι κακό όνειρο, για τον άνδρα είναι καλό. Για μια γυναίκα το κόσμημα είναι καλό όνειρο για τον άνδρα δεν είναι, ακόμα κι αν φοράνε πια. 

Όλα τα σεξιστικά αντικείμενα έχουν διαφορετική ερμηνεία ανάλογα με το άτομο που το είδε, το φύλο του  και τι το συνδέει μ’ αυτά. 

Απελευθερωτικά όνειρα

Απελευθερωτικά όνειρα: Είναι οι λεγόμενες ακαθαρσίες της ψυχής. Πολλές φορές έχει συσσωρεύσει μέσα της πολλές αμαρτίες, βάσανα και θέλει να απελευθερωθεί. Κάνει μια αυτοίαση και εσύ βλέπεις ότι βρίσκεσαι στην τουαλέτα για την ανάγκη σου ή κάνεις εμετό ή ξερνάς δόντια. Αυτό δεν γίνεται όμως πάντα. Πολλές φορές δεν τα καταφέρνει και επαναλαμβάνεται το όνειρο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Όπως υπάρχει το ανοσοποιητικό σύστημα στον άνθρωπο, που διαλύει κάποιες ουσίες βλαβερές, έτσι και η ψυχή μας έχει κάποιο μηχανισμό, που αποβάλλει αυτόματα οτιδήποτε την βλάπτει. Αυτό στο υποσυνείδητο φαίνεται με το συγκεκριμένο όνειρο. Το πρωί που ξυπνάς νιώθεις ηρεμία μετά τη θέαση ενός τέτοιου ονείρου. Αν σε τρομάξει όλη η διαδικασία, δεν έχει σίγουρα πετύχει. Αν η ψυχή θέλει να απελευθερωθεί και έχει επιφανειακά βάσανα, που δεν την βαραίνουν ψυχολογικά, είναι ξελαφρωμένη,  πετυχαίνει την αυτοϊασή της  με ενύπνιο αστρικό ταξίδι.

Όνειρα dejavu

Όνειρα dejavu: Περιγράφουν  την αίσθηση, ότι κάποιος έχει δει ή βιώσει ξανά στο παρελθόν μία κατάσταση μέσα από ένα όνειρο. Σ’ αυτά τα όνειρα δίδεται η ερμηνεία, ότι είναι κομμάτια από προηγούμενες ζωές.  Επειδή κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί, δεν μπορούμε με βεβαιότητα να απορρίψουμε αυτή τη θεωρία ή να την αποδεχτούμε εντελώς. Νιώθεις π.χ. ότι αυτό το μέρος που ονειρεύτηκες κάπου το έχεις ξαναδεί, πας στην πραγματικότητα και θυμάσαι και λεπτομέρειες. 

Περπατάς σε έναν άγνωστο δρόμο, σαν να είναι οικείος σου, και βλέπεις κάποια μαγαζιά, με τη σιγουριά ότι έχεις περάσει ξανά απ’ αυτά και μάλιστα, έχεις στρίψει σε ένα στενό, που οδηγεί σε ένα άγαλμα κι έχεις βγάλει και φωτογραφίες. Αυτά τα όνειρα τα βλέπουν κι άτομα που συνήλθαν μετά από αμνησία ή άτομα που πήγαν πολύ μικροί εκεί και δεν το θυμούνται. Επίσης, το βλέπουν και άτομα που έχουν δει κάποτε αυτό το δρόμο στην τηλεόραση και μπέρδεψαν αυτό που είδαν με δικό τους βίωμα. Τότε έχει  αυτή την εξήγηση. Αυτά τα όνειρα χρησιμοποιούν στις αναδρομές, για να βρουν απαντήσεις στο μυστήριο της μετεμψύχωσης, αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν τα έχει βιώσει πραγματικά ή είναι κομμάτια μιας φαντασίας, που συγχέεται με την πραγματικότητα.

Παράδειγμα τέτοιου ονείρου είναι  ένα ταξίδι στο Παρίσι. Πάω στο σημείο που ονειρεύτηκα και  μου φάνηκε γνωστό το μέρος, ότι κάτι  έγινε εκεί ή ότι κάτι κρύβεται στο δρόμο αυτό. Σκέφτομαι κάποιες λεπτομέρειες και πραγματικά υπάρχουν.  Όμως εγώ πιστεύω ότι δεν ταξίδεψα εκεί.  Εκεί που σήμερα είναι ένα πολυκατάστημα, υπήρχε ένα σπιτάκι. Μαθαίνω, ότι πράγματι υπήρξε αυτό το σπιτάκι κάποτε, αλλά σήμερα δεν υπάρχει. Όμως εγώ θυμάμαι έντονα, ότι έζησα εκεί και μάλιστα θυμάμαι και κάποιες λεπτομέρειες.  Αυτό το όνειρο, φυσικά, είναι ένα παράδειγμα, δεν το έχω ονειρευτεί. Αν γινόταν αυτό, μπορεί να πίστευα ότι ζω μια άλλη ζωή τώρα.  Επειδή το υποσυνείδητο πολλές φορές κρατάει κάποιες λεπτομέρειες και τις μετατρέπει σε βίωμά μας, μπορεί αυτό το γεγονός να μας το διηγήθηκε κάποιος φίλος ότι το έζησε, ή να το διαβάσαμε σε κάποιο ξεχασμένο διήγημα όταν ήμασταν μικροί  και εμείς ήμασταν αφηρημένοι. Όμως το υποσυνείδητο το επεξεργάστηκε και το αποτέλεσμα είναι αυτό ακριβώς.

Παρόμοια είναι και τα όνειρα του τύπου τα έχω ξανακούσει, τα έχω ξανανιώσει, τα έχω αισθανθεί ξανά.

Στην περίπτωση αυτή τα όνειρα μπορεί να είναι λησμονημένα και όταν δούμε κάτι οικείο στην πραγματικότητα αποδίδεται σ’ αυτά. Π.χ. ονειρεύτηκα κάποιον  άνθρωπο σε ένα λησμονημένο όνειρο και τώρα που τον είδα μου φαίνεται οικείος, ότι κάπου τον έχω ξαναδεί, νιώθω κάποια πράγματα γνωστά. Αυτά πολλές φορές είναι και παιχνίδια του μυαλού.  Όμως κατά μεγάλο ποσοστό αποδεικνύεται ότι μπορεί να είναι το άλλο μας εγώ. Αυτό δεν φαίνεται πάντα αμέσως, μας το φανερώνει η ζωή.

Βιώσεις προγόνων καταγραμμένες στο DNA μας

Βιώσεις προγόνων καταγραμμένες στο DNA μας: Είναι κάποια όνειρα, που έχουν σχέση με κάποια αντικείμενα, βιώματα, τοποθεσίες κλπ. που έχουν ζήσει οι πρόγονοί μας, αλλά όταν έρθουμε σε επαφή μ’ αυτά  ή τα ονειρευτούμε μας καλούν να τα εξερευνήσουμε.  Νομίζουμε ότι τα έχουμε ξαναδεί ή είναι κάτι δικό μας, χωρίς αυτό να ισχύει. Η διαφορά με τα όνειρα dejavu είναι, πως στα όνειρα dejavu μας επηρεάζει όλος  ο υπόλοιπος δρόμος, όχι μόνο το κομμάτι που ονειρευτήκαμε, κάτι μας θυμίζει, μας φαίνεται οικείο όλο το μέρος, ενώ σ’ αυτή την κατηγορία απλά μέσα  από  το όνειρο είδαμε ένα αξιοθέατο και υπάρχει πραγματικά, αλλά τίποτα άλλο δεν μας φαίνεται οικείο. Μόνο το σημείο που ονειρευτήκαμε, το συγκεκριμένο σημείο.   Αντιληφθήκαμε ότι κάτι απλά υπάρχει.  Αυτό είναι ένα αληθινό μου όνειρο που θα θέσω σαν παράδειγμα. Μια μέρα, πριν ταξιδέψω στην Αττάλεια της Τουρκίας, ονειρεύτηκα έναν πύργο, που πράγματι υπάρχει και κατόπιν έμαθα ότι  κάποιος πρόγονός μου έζησε σ’ αυτό το μέρος.

Επίσης, είναι τα όνειρα που βλέπουμε  με περιεχόμενο κάποιο βίωμα αυτών των ατόμων, των προγόνων μας,  μια πλημμύρα που έχουν  πάθει, ένα ατύχημα, μια συνάντηση, κ.λ.π. κάτι σημαντικό που εντοπίσαμε και του το λέμε. Μας πληροφορεί,  ότι πράγματι αυτό το όνειρο το βίωσε όπως το είδαμε.

Συμβουλευτικά

Συμβουλευτικά: Είναι τα όνειρα, που πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι φίλοι μας, οι ανώτεροι στο στρατό ή η ψυχολόγος μας, που  με λόγια ή πράξεις προσπαθούν να μας δώσουν να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε για το καλό μας και τι πρέπει να αποφύγουμε για να μη ζημιωθούμε. Πολλές φορές αυτό το όνειρο είναι παραπλανητικό.

Άσχετα όνειρα. Εικόνες που δεν δένουν μεταξύ τους

Άσχετα όνειρα. Εικόνες που δεν δένουν μεταξύ τους:  Είναι αντίθετα και παράλληλα με τα Κυριακάτικα. Αυτά δεν είναι συνειδητά όνειρα, αλλά μπερδεμένες εικόνες από το πουθενά.  Αυτά τα όνειρα τα βλέπουμε όταν  κοιμηθούμε λιγότερες από οκτώ ώρες, όταν δεν έχουμε κοιμηθεί σωστά, όταν υπάρχει μια αγωνία μετά από έναν έντονο καβγά,  όταν είμαστε απελπισμένοι, όταν είμαστε στο πρώτο στάδιο των υπνωτικών ή των ναρκωτικών, όταν υπάρχει σύγχυση του νου.

Επίσης, τα βλέπουν άτομα που  πέρασαν μία έντονη κρίση πανικού, ή άτομα που πρόκειται να υποστούν μια εγκεφαλική βλάβη.   Επίσης, ένα τέτοιο όνειρο βλέπουν τα άτομα που δεν βλέπουν στη ζωή κανένα χρώμα.  Αλληγορικά μιλάω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι  οι  Εμο, πεσιμιστές με μαύρα ρούχα και έντονο χτένισμα χωρίς να φαίνονται τα μάτια τους. Αυτοί νιώθουν ότι όλα είναι μάταια. Η ζωή τέλειωσε γι’ αυτούς, δεν βλέπουν αύριο. Επίσης, τα όνειρα αυτά  βλέπουν άτομα που εμποδίστηκαν την τελευταία στιγμή από μία αυτοκτονία ή γλίτωσαν, παρά τρίχα, από ένα βιασμό, την  τελευταία στιγμή.  Γενικά, ο ψυχικός κλονισμός, για πολύ καιρό, κάνει τα άτομα αυτά να βλέπουν τέτοια όνειρα σε μόνιμη βάση. Έπειτα, ανοίγονται μπροστά τους  δύο δρόμοι: ή γιατρεύονται εντελώς και βλέπουν όνειρα κανονικά, όταν πιστέψουν ξανά και η ελπίδα φωλιάζει ξανά μέσα τους,  ή οδηγούνται πια στα όνειρα μόνιμοι εφιάλτες. Όταν γίνει αυτό, έχει διαλύσει η ψυχή τους όμως. Σπάνια επιστρέφουν.

Κουραστικά όνειρα

Κουραστικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που το άτομο μπορεί να υποστεί μια ασταμάτητη ταλαιπωρία. Τρέχει από γραφείο σε γραφείο ή φορά διάφορα ζευγάρια παπούτσια. Ή αφήνει αυτό το φάκελο, πιάνει τον άλλο, ξανατρέχει, ξαναφεύγει, ξαναέρχεται κ.λ.π.  Ένα τόσο κουραστικό όνειρο δηλώνει ότι και στην πραγματικότητα είμαστε κουρασμένοι και το υποσυνείδητο γεμάτο. Το άτομο αυτό χρειάζεται περισσότερο ύπνο από τους άλλους. Αν δεν συμμορφωθεί και δεν προσέξει αυτό το όνειρο, το αγνοήσει,  υπάρχει φόβος να πάθει υπερκόπωση ή εγκεφαλικό.

Άτομα που δεν βλέπουν καθόλου όνειρα

Άτομα που δεν βλέπουν καθόλου όνειρα:  Είναι τα άτομα, που έχουν πέσει σε βαθύ κώμα, άτομα που είναι κλινικά νεκρά και  απλά μόνο αναπνέουν, άτομα που έχουν πάθει κάποιο ισχυρό εγκεφαλικό επεισόδιο, άτομα που έχουν όγκο στον εγκέφαλο ή δυσλειτουργίες εγκεφάλου. Αυτά είναι τα παθολογικά αίτια.

Όταν το άτομο δεν βλέπει όνειρα βλέπει ένα άσπρο τοπίο για όνειρα σαν τοίχο. Άλλα όνειρα είναι διαλυμένα. Δεν εννοούμε φυσικά τα άτομα που βλέπουν και δεν τα θυμούνται. Αυτά είναι άλλη κατηγορία.

Όμως τα ψυχολογικά αίτια είναι:  Άτομα που έχουν διαλύσει την ψυχή τους και άτομα με σχιζοφρένεια, επικίνδυνα,  που πρέπει να νοσηλευτούν. Αυτή είναι η κόλαση για μένα. Η διάλυση της ψυχής. Πιστεύω, άλλα δεν το υπογράφω ότι ισχύει κιόλας- απλά το αναφέρω επιφυλακτικά-  ότι αυτά τα άτομα δεν έχουν αθάνατη ψυχή. Την έχουν σκοτώσει, αλλά δεν είμαι σίγουρη γι’ αυτό. Μπορεί πάνω σ’ αυτό να μας απαντήσει ένας ειδικός που έχει γνώσεις σ’ αυτό το θέμα.

Όνειρα με ανοιχτά μάτια

Όνειρα με ανοιχτά μάτια:  Είναι παρόμοια με τα οράματα, αλλά  αυτά τα βλέπουμε μόνο  ασυνείδητα. Είναι τη στιγμή, που νιώθουμε τον ύπνο να μας τραβάει έντονα και κλείνουν τα μάτια μας αυτόματα. Εκείνη την ώρα,  έρχονται εικόνες από το πουθενά, ενώ τα οράματα έρχονται πάντα με  καθαρό το νου και είναι πάντα συνειδητό όνειρο. Γίνεται σε φάση, που το άτομο δεν έχει κοιμηθεί ένα ολόκληρο βράδυ και με τη φαντασία του βλέπει όνειρα με ανοιχτά μάτια. Βλέπει αυτά που θα έβλεπε αν κοιμόταν.  Πολλές φορές, γίνεται σύγχυση με τα όνειρα που νομίζουμε ότι βλέπουμε με ανοιχτά μάτια, αλλά έχουμε κοιμηθεί και δεν το έχουμε αντιληφθεί.   Τα οράματα τα βλέπει το άτομο σε μια ανύποπτη στιγμή χωρίς απαραίτητα να είναι κουρασμένος ή άυπνος. Πολλοί οδηγοί έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας τέτοιων ονείρων.  Πίστεψαν, ότι είδαν αιθέριες παρουσίες να τους κλείνουν το δρόμο ή να τους καλούν. Αυτά τα πρόσωπα ήταν τέτοιου είδους όνειρα, με αποτέλεσμα να χάσουν άδικα την πολύτιμη ζωή τους.

Όνειρα επιστημονικής φαντασίας

Όνειρα επιστημονικής φαντασίας:  Είναι τα όνειρα που βλέπεις ένα μακρινό μέλλον,  εικόνες από το διάστημα, άγνωστους πολιτισμούς. Αυτά  όταν τα βλέπουν άτομα που έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους σε τέτοιες θεματολογίες δεν χρειάζεται να απορούν τι εξήγηση έχουν.  Άξιο απορίας είναι, γιατί να τα δουν άτομα  που δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ.  Τι εξήγηση μπορεί να έχει σ’ αυτούς ένα τέτοιο όνειρο; Ένα μεγάλο ποσοστό θέασης τέτοιων ονείρων και στις δύο περιπτώσεις είναι έργα που έχουμε δει, ντοκιμαντέρ ή ταινίες που έχουν μείνει χαραγμένες στο υποσυνείδητο  και βγαίνουν στην επιφάνεια μ’ αυτόν τον τρόπο.  Το ίδιο συμβαίνει αν δούμε περιπέτειες,  ερωτικές ιστορίες με αγνώστους και αστυνομικές ιστορίες.  Αυτά ανήκουν όμως σε άλλη κατηγορία που αναφέρω πιο πάνω.

Τα όνειρα με στοιχεία θρίλερ

Τα όνειρα με στοιχεία θρίλερ:  Αυτά χωρίζονται σε  επιμέρους κατηγορίες:    Στα όνειρα που μας επηρέασε μια ταινία θρίλερ, ένας απλός εφιάλτης,  παιδικά βιώματα, κακοποιήσεις, φοβίες, υπνική παράλυση, όνειρα παραίσθησης και τέλος  ένας δαίμονας.  Αυτά ξεπερνιούνται μόνο αν το άτομο συνειδητοποιήσει ότι είναι ένα απλό όνειρο.

Κοινωνικά όνειρα

Κοινωνικά όνειρα: Είναι όνειρα   που αφορούν την οικογένεια, την κοινωνία, το στρατό, το σχολείο, τα στέκια μας, το σύντροφό μας,  τα σπίτια των φίλων μας κ.λ.π. Είναι ρεαλιστικά όνειρα, που δείχνουν τις καταστάσεις αυτών, σε σύγκριση με μας. Είναι τα όνειρα που βλέπουμε συχνότερα.  Άλλοτε έχουν εξήγηση, άλλοτε όχι. Τις περισσότερες φορές έχουν εξήγηση. Αν επαναλαμβάνονται όμως, πρέπει να δώσουμε τη δέουσα προσοχή.  Εδώ δεν υπάγονται τα συμβουλευτικά όνειρα. Μπορεί να δούμε την οικογένεια μας, αλλά είναι δύο ανεξάρτητες κατηγορίες.

Σειριακά όνειρα

Σειριακά όνειρα: Είναι τα όνειρα που τελειώνουν και όταν ξυπνήσουμε και ξανακοιμηθούμε βλέπουμε τη συνέχεια. Τι εννοώ: Είναι όνειρα όπως βλέπουμε ένα έργο, τελειώνει το πρώτο επεισόδιο και μετά βλέπουμε άλλο όνειρο και συνεχίζεται, όπως βλέπουμε το δεύτερο  επεισόδιο στο ίδιο  σήριαλ.  Αυτά είναι συνειδητά, αλλά ασήμαντα όνειρα κατά 50% ή σημαντικά  ασυνείδητα  όνειρα κατά 50%. Η σωστή ερμηνεία φαίνεται όταν ξέρουμε σε ποια κατάσταση βρισκόταν το άτομο τη στιγμή που ονειρευόταν. Αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς άλλος, μόνο το άτομο που ονειρεύεται.

Γίνονται 100% σημαντικά, μόνο  όταν δούμε το τελευταίο κομμάτι, που φαίνεται το πραγματικό αποτέλεσμα του ονείρου. Είναι μια κατάσταση που τώρα αρχίζει, αλλά θα ολοκληρωθεί στο μέλλον. Θεωρούνται ημιτελή όνειρα,  τα οποία κάποτε ολοκληρώνονται και μπορούν πια να ερμηνευτούν. Τις περισσότερες φορές είναι τριλογίες,  τις οποίες στέλνει ο θεός.Τότε το αποτέλεσμα είναι πάντα καλό και ενθαρρυντικό.

Όνειρα της έμπνευσης

Όνειρα της έμπνευσης: Αυτά τα όνειρα βοηθούν τον άνθρωπο να πάρει τις σωστές αποφάσεις για τη ζωή του.   Είναι ένα είδος συμβουλευτικών ονείρων, με μικρές διαφορές. Μπορεί να μην είναι ένα πρόσωπο ή κάποια λόγια ή συμβουλή, αλλά μια άλλη λεπτομέρεια που βγαίνει από ένα σύμβολο του ονείρου.

Όνειρα καθόδου, ολισθηρότητας ή πτώσης

Όνειρα καθόδου, ολισθηρότητας ή πτώσης:  Είναι τα όνειρα που νιώθεις ότι πέφτεις! Διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα  και το παθαίνεις μόλις αρχίσεις να λαγοκοιμάσαι.  Η  αίσθηση του «πεσίματος»   οφείλεται σε αληθινό παραλίγο πέσιμο  από το κρεβάτι.  Αυτό μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες.  Αυτό νιώθεις ότι σε τινάζει.   Ψυχολογικά, δηλώνει ότι έχεις κακό προαίσθημα ή αυτό τον καιρό νιώθεις κατάθλιψη ή πολύ πεσμένη. Παράλληλα, πέφτει ο μυϊκός τόνος και νομίζεις ότι πέφτεις, ενώ δεν είναι αλήθεια. Αυτό μπορεί να το ονειρευτείς και να έχει την αλληγορική εξήγηση ότι είσαι πεσμένη. Αν έχεις περίοδο και δεις ότι πέφτεις, σημαίνει ότι πέφτει ο σίδηρος. Για να αναπληρωθεί χρειάζεται να φάμε συκώτι ή φακές. Επίσης το σπανάκι βοηθάει πολύ σ’ αυτό.

Επίσης, μπορεί το άτομο να δει ότι φοβάται μην πέσει ή να κατεβαίνει βουνά, σκάλες  και γενικά να πέφτει. Δείχνει τα άτομα που θα πέσουν σε μια αποτυχία, σε μια κακή σκέψη, σε μια κατάθλιψη. Το όνειρο, στο σημείο αυτό, δείχνει ότι το άτομο καταβάλλεται από εμμονές, διότι στην πραγματικότητα αυτό το άτομο θα έπρεπε να χαίρεται, ενώ υποβάλλει τον εαυτό του να σκέφτεται αρνητικά, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει.  Αυτό όμως μπορεί να είναι κι  ένα προγνωστικό όνειρο.  Μπορεί να δείχνει μια πραγματική κατάσταση. Αυτό θα φανεί στην πορεία της ζωής του τι εξήγηση έχει, όταν δει μόνος του πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, τότε  θα είναι σε θέση να  δώσει μόνος του την ανάλογη εξήγηση.

Το πέσιμο επίσης σαν σωματικό πρόβλημα είναι η πτώση του αιματοκρίτη, του ζαχάρου, της πίεσης κ.λ.π. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν ισχύει η ερμηνεία που έδωσα παραπάνω.

Όταν γλιστράμε φαίνεται ότι δεν έχουμε προστασία, υπάρχει πάντα ανασφάλεια και φόβος ότι το δάπεδο δεν πρόκειται να μας δεχτεί. Βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη κατάσταση ή στην καταστροφή όταν πέσουμε και σπάσουμε το πόδι μας. Πιο πολύ αναφέρεται στον επαγγελματικό τομέα το όνειρο αυτό ή στα βαθιά προσωπικά θέματα. Άρα, δεν έχουμε τη δύναμη να σταθούμε στα πόδια μας, ούτε τη δύναμη να σηκωθούμε. Άρα, με την πρώτη γλίστρα πέφτουμε.

Αν ονειρευόμαστε ότι γλιστράμε και πέφτουμε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Το δάπεδο είναι επικίνδυνο. Άρα, αναγκαζόμαστε να υποστούμε αυτό το πέσιμο με την πιθανότητα να σηκωθούμε γεροί στα πόδια μας, χωρίς να έχουμε σπάσει κάποιο μέλος, χέρι ή πόδι με το πέσιμο ή να μην έχουμε χτυπήσει άσχημα στο κεφάλι. Ανάλογα με το πέσιμο υπάρχει και η αντίστοιχη ερμηνεία. Όμως αν απλά γλιστρήσουμε χωρίς να πέσουμε είναι μια προειδοποίηση για την ανωμαλία ή την επικινδυνότητα του εδάφους. Θα πρέπει την επόμενη φορά να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Γενικά η ολισθηρότητα δείχνει ότι περπατάμε σε ένα επικίνδυνο έδαφος και πρέπει να ελέγξουμε την πορεία μας αν θα πρέπει να συνεχιστεί ή να το ρισκάρουμε με ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει λοιπόν κάθε κίνηση να γίνεται κατόπιν σκέψεως όταν βαδίζουμε σ’ αυτό το έδαφος και είναι καλύτερα να σκουπιστεί πρώτα, ώστε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε αναίμακτα σ’ αυτό χωρίς να δημιουργήσουμε στον εαυτό μας κάποιο τραύμα από ένα επικείμενο πέσιμο και να προοδεύσουμε πάνω σ’ αυτό.

Όνειρα με σκοτάδι

Όνειρα με σκοτάδι: Είναι τα όνειρα, που σαν βάση έχουν το σκοτάδι και τη νύχτα. Το χρώμα που κυριαρχεί είναι το μαύρο. Δηλώνει, ότι το άτομο που ονειρεύεται είναι πεσμένο ψυχικά και σωματικά, απογοητευμένο ή άτυχο. Τουλάχιστον έτσι αισθάνεται. Επίσης αισθάνεται ότι όλα τελείωσαν, είναι απαισιόδοξος και έχει παγώσει ο ψυχικός του κόσμος. Έχει απογοητευτεί.

Επίσης δείχνει αυτό το όνειρο καθυστέρηση  της υπόθεσής του, απομάκρυνση από το σωστό δρόμο, αδιαφορία από το πρόσωπο που τον ενδιαφέρει. Εξαίρεση αποτελεί αν δεις πανσέληνο και στέκεσαι στην ακρογιαλιά με το αγαπημένο σου πρόσωπο.  Τότε το όνειρο είναι καλό.

Αφού τίποτα δεν νιώθει ότι πάει καλά, αφού είναι τόσο απογοητευμένο καλό είναι να μην κάνει καμιά κίνηση. Όταν σταματάει το φως και έρχεται το σκοτάδι πάντα ξεκουράζεται ο άνθρωπος περιμένοντας μια νέα μέρα να ξημερώσει. Είναι ώρα ξεκούρασης. Άρα, τίποτα καλό δεν γίνεται στο σκοτάδι. Πρέπει να μείνουμε αδρανείς μέχρι να έρθει το φως. Το σκοτάδι είναι μια καθυστέρηση λοιπόν.  Τα συναισθήματα είναι παγωμένα και όποιος κάνει κάτι εκείνη την ώρα θα πέσει σε λάθη. Αυτό αρέσει πολύ στο σατανά και η μέρα όταν βλέπει τα καμώματα της νύχτας,  γελά.  Άρα, όλα δείχνουν ότι αλλιώς είναι τα πράγματα. Χρειάζεται ξεκούραση ο οργανισμός για να ανακτήσει δυνάμεις. Αυτό θα το καταφέρει μόνο όταν δει το φως. Όνειρα με σκοτάδι πρέπει να τον ακινητοποιούν.  Αυτό πρέπει να γίνεται, γιατί πάνω στην απαισιοδοξία του μπορεί να κάνει κάτι δραστικό,  που θα του στερήσει  το φως για πάντα.

Όνειρα με πλήθος

Όνειρα με πλήθος:  Είναι τα όνειρα που σαν βάση έχουν το πλήθος. Βλέπουμε ότι βρισκόμαστε ανάμεσα σε κόσμο. Τα όνειρα αυτά έχουν την εξήγηση ότι έχουμε αγοραφοβία, φοβόμαστε το πλήθος ή δεν νιώθουμε άνετα. Δεν είμαστε πολύ  κοινωνικοί. Η συμπεριφορά μας σ’ αυτό και η συμπεριφορά αυτού προς εμάς, δηλώνει την πραγματική εξήγηση του ονείρου.

Στα όνειρα αυτά επίσης, συμβαίνει καμιά φορά, να δούμε ένα όνειρο με ανθρώπους που γνωρίσαμε στο παρελθόν, να συνυπάρχουν με ανθρώπους που γνωρίζουμε τώρα, ή ανθρώπους που δεν γνωρίσαμε ακόμα, σαν σιλουέτες χωρίς πρόσωπο.  Μπορεί π.χ. ο δάσκαλος της πρώτης δημοτικού να είναι στο όνειρο με το πρώτο σου αφεντικό και  μια φίλη που γνώρισες χθες. Αυτά τα άτομα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους,  ούτε θα γνωριστούν ποτέ. Εμείς όμως τα ονειρευτήκαμε μαζί, στο ίδιο όνειρο. Αυτό δηλώνει, ότι μας έχουν μείνει στο υποσυνείδητο, διότι κάτι έχουν να μας προσφέρουν ακόμη, μπορεί να μάθουμε νέα τους, τα πεθυμήσαμε και ο εγκέφαλος μας ενημερώνει ότι υπάρχουν ή μας ρωτά η ψυχή’  μ’ αυτούς τι θα γίνει;

Όνειρα γύμνιας και ντροπής

Όνειρα γύμνιας και ντροπής:  Η συμπεριφορά μας πάλι θα δείξει πώς αισθανόμαστε αυτή τη στιγμή που ονειρευόμαστε. Αν νιώθουμε άνετα, ενώ είμαστε γυμνοί,  δείχνει ότι έχουμε αυτοπεποίθηση. Το αντίθετο σημαίνει αν νιώσουμε ή προσέξουμε αυτή την κατάσταση. Μπορεί να δηλώνει ότι μπροστά μας θα ξεγυμνωθεί μια αλήθεια που μέχρι χθες δεν γνωρίζαμε.

Τα όνειρα της γύμνιας δείχνουν ότι το άτομο δεν κρύβει τίποτα για τον εαυτό του. Είναι σαν να  ξεγυμνώνεται. Δείχνει επίσης την ευαισθησία του. Δείχνει επίσης πόσο ευάλωτοι είμαστε, νιώθουμε μόνοι και αβοήθητοι, δεν μπορούμε να παλέψουμε.

Επίσης είναι ένα όνειρο φοβίας για ένα παχύ άτομο μήπως σπάσει το φερμουάρ και γίνει ρεζίλι, μήπως σκιστεί το παντελόνι, μην  πέσουν τα κουμπιά από το φόρεμα.  Φοβάσαι επίσης μην παρεξηγηθείς από τους άλλους ή μην εκτεθείς από το αγαπημένο σου πρόσωπο. Γενικά, είναι όνειρο φοβίας μήπως αποκαλυφθεί το μυστικό που κρύβουμε βαθιά.

Όταν μια κοπέλα έχει κόμπλεξ με το σώμα της βλέπει συχνά τέτοια όνειρα. Αυτό γίνεται γιατί φοβάται πώς θα κρίνουν εκείνοι το  σώμα της. Τα αγοραφοβικά άτομα επίσης βλέπουν συχνά τέτοια όνειρα. Πιστεύουν ότι αν βγουν έξω οι άλλοι θα τους βλέπουν και θα γελούν. Αυτό είναι μια εμμονή φυσικά. Όταν ένας αδύναμος άνδρας προσποιείται τον δυνατό σε ένα τέτοιο όνειρο φοβίας θα νιώθει ότι με μια άτσαλη κίνηση ή λέξη που θα πει θα μαθευτούν αυτά που κρύβει. Με ένα όνειρο γύμνιας λοιπόν θα  φανούν οι ανασφάλειες του.

Σαν ειδικό όνειρο μπορεί να δει κάποια ότι είναι εντελώς γυμνή. Θα ήθελε ή δεν θα ήθελε να το ζήσει αυτό στο όνειρο, αφού στην πραγματικότητα δεν μπορεί να το πράξει.

Μπορεί να είναι ένα όνειρο ταπείνωσης για όσα κρύβει μέσα στην ψυχή του. Ξέρει πώς αν μαθευτούν θα γελοιοποιηθεί και αυτή η σκέψη δίνει το όνειρο. Το ίδιο ισχύει και για τους υπερόπτες.  Όταν κάποιος φοβάται ότι δεν θα πιάσει τη δουλειά που περιμένει βλέπει ότι πάει εκεί γυμνός.  Του δείχνει το όνειρο ότι δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την αλήθεια.  Το όνειρο επίσης δείχνει την ανάγκη να μας προσέξει κάποιος. Αυτό αφορά τα ερωτικά όνειρα. Γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε ότι είμαστε μπροστά στο αγαπημένο μας πρόσωπο κι εκείνος μας παρατηρεί.  Όταν κάνουμε σεξ με  το αγαπημένο μας πρόσωπο δείχνει αυτή την ανάγκη, αλλά το όνειρο αυτό όταν το δει κάποιος, δηλώνει χωρισμό. Γι’ αυτό το λόγο, βλέπουμε άγνωστο παρτενέρ και νιώθουμε ότι είναι αυτός.

Τα όνειρα γύμνιας δείχνουν λοιπόν πόσο απελευθερωμένες είναι οι ιδέες μας, αν είμαστε ακομπλεξάριστοι, αν ντρεπόμαστε  ή τέλος αν έχουμε αυτοπεποίθηση. Ο συναισθηματικός κόσμος εδώ δείχνει πώς ακριβώς αντιμετωπίζουμε τον περίγυρο σε σύγκριση με το σώμα μας ή πώς μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Αν δούμε π.χ. ότι μας έκλεψαν το παντελόνι ή τα ρούχα, δηλώνει ότι μας ξεγυμνώνουν ή μας ταπεινώνουν.

Αν περπατάμε ανέμελοι γύρω από το πλήθος εντελώς γυμνοί και αισθανόμαστε σαν να φορούσαμε ρούχα, δηλώνει ότι έχουμε αυτοπεποίθηση. Όταν γελάνε ή ντραπούμε είναι το αντίθετο. Αυτό το όνειρο γενικά ξεγυμνώνει μπροστά μας τα εσώψυχα μας. Αυτή η αποκάλυψη που μας κάνει για τον εαυτό μας είναι η εξήγηση του ονείρου.

Όνειρα θανάτου, γέννησης, ανάστασης

Όνειρα θανάτου, γέννησης, ανάστασης: Αυτό δείχνει μια αλλαγή στη ζωή μας, μια ιδέα που γεννιέται, μια στεναχώρια που θάβουμε. Ένα άτομο που πέθανε για μας, ένα πρόβλημα που βγαίνει στην επιφάνεια κ.λ.π. Είναι αλληγορικές καταστάσεις, που αφορούν εμάς ή το άτομο που βλέπουμε ότι τα παθαίνει όλα αυτά.

Όνειρα με έντονα ή εξασθενημένα χρώματα

Όνειρα με έντονα ή εξασθενημένα χρώματα: Είναι τα όνειρα που τονίζεται πολύ κάποιο συγκεκριμένο χρώμα  ή είναι εξασθενημένο. Π.χ. βλέπεις ένα φόρεμα με θαμπό μπλε ή ξεβαμμένο ή έντονο μπλε.  Αυτό έχει να κάνει με τα τσάκρα. Είναι τα όργανα της ψυχής.  Ανάλογα με τι χρώμα βλέπουμε , έντονα ή εξασθενημένα, υπάρχει και η ανάλογη εξήγηση:

μουλαντάρα τσάκρα

H βάση της σπονδυλικής στήλης.
Kόκκινο.
Περίνεο, πρωκτός, κόκαλα, ορθό και παχύ έντερο.
Aιμορροΐδες, κολίτιδα.
Eπιβίωση, ασφάλεια, γείωση.
Eνισχύει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Eντείνεται η απληστία, παρατηρείται τάση παχυσαρκίας.
Δημιουργείται αίσθημα φόβου, ανασφάλειας, ανησυχίας.
Όλα τα είδη ασκήσεων που ανοίγουν τους μηρούς και δυναμώνουν τους μυς των ποδιών (τρέξιμο, περπάτημα, γιόγκα) ή ενδυναμώνουν τον κορμό (κολύμβηση).

σβαντιστάνα τσάκρα

Yπογάστριο, γεννητικά όργανα.
Πορτοκαλί.
Λεκάνη, το κάτω μέρος της πλάτης, τα όργανα αναπαραγωγής.
Διόγκωση του προστάτη, κυστίτιδες, χρόνιες κολπίτιδες, πόνος στο κατώτερο μέρος της πλάτης.
Tον αισθησιασμό, τα συναισθήματα, τη σεξουαλικότητα, την αναπαραγωγή, την έννοια της ταυτότητας.
Eνισχύει τη σεξουαλική ηδονή. Kάθε άνθρωπος νιώθει άνετα με τη σεξουαλική του ταυτότητα.
Παρατηρούνται φαινόμενα σεξουαλικής εξάρτησης και υπερβολικής υποχωρητικότητας, ελευθεριότητας, εμμονές, ψυχαναγκασμοί και άξεστη συμπεριφορά.
Oδηγεί σε συναισθηματικό «μούδιασμα» και σεξουαλική ψυχρότητα.
Όσες θέτουν σε κίνηση τη λεκάνη και το κατώτερο μέρος της πλάτης. Στη γιόγκα, οι άσανες που περιλαμβάνουν ανοίγματα των ισχίων και των γοφών.

μανιπούρα τσάκρα

Hλιακό πλέγμα.
Kίτρινο.
Aφαλός, κοιλιά, λεπτό έντερο.
Δυσπεξία, έλκος, αίσθημα κόπωσης, ηπατική δυσλειτουργία, προβλήματα στα επινεφρίδια, στο πάγκρεας και στα νεφρά.
Tη δύναμη, τη ζωτικότητα, τη θέληση, την ανεξαρτησία, την αυτοπεποίθηση, την επιβεβαίωση και το δυναμισμό.
Προσφέρει ζωντάνια, ενισχύει τις υπάρχουσες ικανότητες και την πρακτικότητα, συμβάλλει στη σωστή διαμόρφωση του Eγώ, προάγει τη συνεργασία, τη ρεαλιστική αντίληψη και το αίσθημα ισότητας.
Παρατηρούνται φαινόμενα αυταρχισμού, επιθετικότητας, αλαζονείας, έπαρσης και υπερβολικής φιλοδοξίας.
Eνισχύει την παθητικότητα και το αίσθημα αβεβαιότητας, το άτομο τείνει να κατηγορεί και να τιμωρεί τον εαυτό του.
Bαθιές αναπνοές, σωματικές ασκήσεις και τεχνικές που μειώνουν το στρες.

αναχάτα τσάκρα

Kέντρο του θώρακα.
Πράσινο.
Kαρδιά, πνεύμονες.
Άσθμα, βρογχίτιδα, καρδιακά προβλήματα.
Tην ανιδιοτελή αγάπη, τις σχέσεις, τη συμπόνια, την προσφορά.
Εντείνει τα συναισθήματα του ανθρωπισμού και συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του αναπνευστικού.
Παρατηρείται εξάρτηση από πρόσωπα ή πράγματα, το άτομο γίνεται περισσότερο ευσυγκίνητο, καταπιεστικό και συνήθως εξαντλείται καταβάλλοντας μεγαλύτερη προσπάθεια από αυτήν που χρειάζεται.
H ανεπαρκής ροή ενέργειας κάνει τον άνθρωπο άπληστο και τσιγκούνη, επιπόλαιο, αδιάφορο για τους άλλους, άσπλαχνο και συμφεροντολόγο.
Aναπνοές και άσανες της γιόγκα που «ανοίγουν» την περιοχή του θώρακα (π.χ. η «κόμπρα» και η «καμήλα»).

βισούντα τσάκρα

Bάση του λαιμού, καρωτίδα.
Λαμπερό μπλε.
Λαιμός, λάρυγγας, θυρεοειδής, αυχένας, αμυγδαλές.
Xρόνια αμυγδαλίτιδα, θυρεοειδής, πονόλαιμος, αυχενικό.
την επικοινωνία, την προσωπική έκφραση και τη δημιουργικότητα.
Προάγει την αισιοδοξία, την ελπίδα, τον αυθορμητισμό και την έμπνευση.
Eνισχύει τη φλυαρία και την τάση για κουτσομπολιό.
Προκαλεί συστολή, ανειλικρίνεια, αντικοινωνικότητα, καχυποψία και απροθυμία.
Άσανες της γιόγκα που ενεργοποιούν την περιοχή του θώρακα και του λαιμού. Eναλλακτικά, τραγουδήστε!

άτζνα τσάκρα

Tο σημείο ανάμεσα από τα φρύδια.
Σκούρο μπλε, λουλακί.
Mάτια, επίφυση.
Xρόνια ιγμορίτιδα, ημικρανίες, προβλήματα όρασης.
Tη σοφία, τη διορατικότητα και τη διαίσθηση, την αντικειμενικότητα και τη φαντασία.
Eνισχύει τη διαύγεια και την αντίληψη.
Προκαλεί εμμονές, ψευδαισθήσεις, δυσκολία στη συγκέντρωση, εφιάλτες, ακόμα και παραισθήσεις.
Aυξάνει τη νωθρότητα, τις αυταπάτες και την επιπολαιότητα.
Διαλογισμός. Συνιστά το A και το Ω για την ομαλή ροή της ενέργειας στο έκτο τσάκρα.

σαχασράρα τσάκρα

Kορυφή του κεφαλιού.
Bιολετί.
Eγκέφαλος, νευρικό σύστημα.
Nευρικές διαταραχές και ψυχικές δυσλειτουργίες.
Tην αυτοπραγμάτωση, τη διεύρυνση της αντίληψης και τη φώτιση.
Tο άτομο οδηγείται στην αυτοπραγμάτωση, αποκτά ελεύθερη βούληση.
Παρατηρείται σύγχυση και το φαινόμενο της εξάρτησης από τα ψυχικά και πνευματικά φαινόμενα.
Άνιση κατανομή σκέψης-συναισθήματος, όπου υπερτερεί η εκλογίκευση και η ξεροκεφαλιά.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ενεργοποιήσετε και να εξισορροπήσετε το έβδομο τσάκρα από το να ξεκινήσετε το δικό σας πνευματικό ταξίδι (επιλέγοντας τη μέθοδο και τον τρόπο που σας ταιριάζει) και να εργαστείτε προς όφελος της πνευματικής σας ανάπτυξης.

Γενικά, για να επαναλειτουργήσουν σωστά τα τσάκρα χρειάζεται αρωματοθεραπεία, την οποία την κάνει εξειδικευμένη αισθητικός.  Για κάθε ειδική περίπτωση, υπάρχουν οι ασκήσεις εξισορρόπησης, που καλείται να κάνει το άτομο, ανάλογα με το έντονο χρώμα ή το εξασθενημένο που βλέπει.

Όνειρα με ιστορίες άγνωστων άσχετων με μας ανθρώπων

Όνειρα με ιστορίες άγνωστων άσχετων με μας ανθρώπων:  Αν βλέπουμε  μια τέτοια ιστορία με άγνωστα πρόσωπα, μια ιστορία που δεν έχει σχέση με τη δική μας ζωή,  είναι κάποια ιστορία που έχουμε  ακούσει ή διαβάσει και έγινε στο υποσυνείδητο όνειρο, ή κάποιο διήγημα που κάποτε θα γράψουμε.  Μπορεί να μας έχει επηρεάσει ένα έργο που είδαμε στην τηλεόραση.  Αν νιώθαμε ότι είμαστε εμείς ή δικό μας βίωμα θα ήταν όνειρο  από το παράλληλο σύμπαν.

Όνειρα παραστάσεων

Όνειρα παραστάσεων: Είναι τα όνειρα, που είναι επηρεασμένα από μια συζήτηση που είχαμε χθες, μια απόφαση που πήραμε, ένα γεγονός που κάναμε, ένα νέο που μάθαμε, ένα πρόσωπο που συναντήσαμε κ.λ.π.

Όνειρο με ομίχλη

Όνειρο με ομίχλη:  Είναι ένα όνειρο που εύχομαι κανένας να μην το δει ποτέ.  Βλέπεις μόνο ένα παχύ στρώμα ομίχλης, που  σου κλείνει την  ορατότητα χωρίς να μπορείς να δεις κανένα άλλο όνειρο.  Νιώθεις  διαλυμένη την ψυχή σου, κομματιασμένη και σου έρχεται να κλάψεις. Αρχικά σκόπευα να μην βάλω αυτή την κατηγορία, όμως όσο λυπηρό κι αν φαίνεται πρέπει να την πληροφορηθείτε. Στο σημείο αυτό, φτάνουν άτομα που βαδίζουν ένα αδιέξοδο δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά και επιμένουν να βαδίζουν σ’ αυτόν. Για να δει κάποιος αυτό το όνειρο, πρέπει να λοξοδρομήσει και να πάρει άλλο δρόμο.  Αν δεν λοξοδρομήσεις και είσαι άνθρωπος του θεού,  εμφανίζεται στον ύπνο σου η Παναγιά ή κάποιος άλλος άγιος και  μιλά αυστηρά.  Αν δεν είσαι άνθρωπος του θεού η ψυχή διαλύεται.

Ημιτελή όνειρα ή όνειρα που μένουν μισά

Ημιτελή όνειρα ή όνειρα που μένουν μισά: Είναι βασικά όνειρα,  που ενώ πρέπει να τους δώσουμε την πρέπουσα σημασία, μένουν μισά, διότι δεν ήρθε ακόμα ο καιρός να ασχοληθούμε μ’ αυτά. Θα αργήσουν να πραγματοποιηθούν.

Μπορεί σε ένα άλλο όνειρο, επίσης, να δούμε τη συνέχεια.  Τότε θα πρόκειται για σειριακά όνειρα. Μπορεί όμως να μην είναι σημαντικά μόνο αν τους δώσουμε το τέλος που εμείς θέλουμε μόνο με τη σκέψη μας. Τότε μόνο πρόκειται για διαυγή όνειρα άνευ σημασίας.

Όνειρα της κόπωσης

Όνειρα της κόπωσης: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μια κίνηση σωστά. Δυσκολευόμαστε να κινήσουμε τα χέρια, να περπατήσουμε, να πατήσουμε τα πλήκτρα του υπολογιστή.

Αυτό δείχνει ότι έχουμε χάσει τις δυνάμεις μας και νιώθουμε ότι έπεσαν οι μπαταρίες μας. Για να επανέλθουμε, χρειάζεται να πάρουμε άδεια από τη δουλειά ή να πάμε ένα ταξίδι.  Επίσης, αυτό το όνειρο μπορεί να το δει ένα άτομο που έχει κατάθλιψη βαριάς μορφής ή έχει  δεσμευτεί από ένα δαίμονα και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Τέλος αυτό το όνειρο μπορούμε να το δούμε αν έχουμε υπογλυκαιμία ή πεσμένο σίδηρο.

Όνειρα με πόλεμο, βία, επιθέσεις και εχθροπραξίες

Όνειρα με πόλεμο, βία,  επιθέσεις και εχθροπραξίες: Αυτά τα όνειρα τα βλέπουν άτομα που κάνουν μια πάλη μέσα τους ή φοβούνται ένα εχθρικό περιβάλλον σε μια νέα δουλειά, σε μια νέα σχέση.  Επίσης, είναι άτομα που νιώθουν μια κοινωνική φοβία, αποστροφή και νομίζουν  ότι όλοι είναι εχθροί τους.

Επίσης, μπορεί να τα δει ένα άτομο με ψυχωσικό άγχος ή αγοραφοβία. Επίσης μπορεί κάποιο άτομο που νιώθει μειονεκτικά απέναντι σε κάποιο άλλο να δει όνειρα πολεμικού περιεχομένου ή βίας και να δει τον εαυτό του νικητή.  Επίσης μια κοπέλα που λαμβάνει βία από έναν κτητικό και ζηλιάρη άνδρα να δει παρόμοια όνειρα.  Γενικά οι πληγωμένοι και οι καταθλιπτικοί βλέπουν συχνά τέτοια όνειρα. Επίσης ένα άτομο που φοβάται ή έχει προαίσθημα μπορεί να δει ένα τέτοιο όνειρο και να γίνει πραγματικότητα. Μπορεί όμως και ένα άτομο που παρακολουθεί ειδήσεις και συγκεκριμένα τον πόλεμο της Παλαιστίνης με το Ισραήλ να δει ένα τέτοιο όνειρο και απλά να επηρεαστεί. Η πάλη με το σατανά ή το χάρο μπορεί να μας κάνει να δούμε αυτό το όνειρο και τέλος η πάλη με την ασθένειά μας. Στις 3 τελευταίες περιπτώσεις πρέπει ο ονειρευόμενος να κερδίσει. Ποτέ αυτό το όνειρο δεν είναι αντίθετο.

Αν ονειρευόμαστε ότι κάνουμε βανδαλισμούς δείχνει καταπιεσμένο θυμό. Νιώθουμε ότι είμαστε αδικημένοι.

Αν είμαστε μάρτυρες ενός βανδαλισμού αντιπροσωπεύει τις παθητικές μας στάσεις προς  τους άλλους και τον  επιθετικό μας χαρακτήρα.  Το όνειρο μας λέει ότι πρέπει να συμπεριφερθούμε πιο λογικά. Μας φέρνει αντιμέτωπους με το πρόβλημα.

Η βία πάντα δείχνει ένα θυμό και οργή που κρύβουμε μέσα μας και αν εκραγεί το ηφαίστειο που ξυπνά μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο κακό. Άρα, πρέπει να το κοιμήσουμε μια για πάντα.  Αν απολαμβάνουμε αυτή τη συμπεριφορά  δείχνει τις σαδιστικές μας  επιλογές. Μπορεί όμως να αναφέρεται σε ένα μαρτυρικό παρελθόν ή στο αρχέτυπό μας. Επίσης είναι η κατάσταση πως βλέπουμε τους άλλους και πως εκείνοι μας βλέπουν. Νικά, όποιος επικρατήσει. Αν είμαστε θύμα, δείχνει ότι δεχόμαστε βία από τους άλλους και δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Μπορεί να νιώθουμε ότι κανένας δεν μας βοηθά, ότι μας έχουν όλοι ξεχάσει. Νιώθουμε αδύναμοι και ευάλωτοι στην επιρροή που ασκούν οι άλλοι πάνω μας και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε. Έτσι, οι βολές τους πέφτουν πάνω μας. Η βία προς τους άλλους είναι η προσπάθειά μας να τιμωρήσουμε αυτούς που μας πλήγωσαν ή μας πρόδωσαν και  δεν τολμούμε στην πραγματικότητα.  Επίσης είναι αλληγορικά η πάλη με τον εαυτό μας και τις πλευρές του εαυτού μας που μας καταστρέφουν και μας κάνουν ευάλωτους στους άλλους. Η προσπάθεια να επιβληθούμε ή να νικήσουμε τα πάθη μας.

Αν είμαστε θύματα δεν μπορούμε να φύγουμε από τον αδιέξοδο δρόμο που βαδίζουμε. Είμαστε θύματα των επιλογών μας. Μας έχει χτυπήσει η αδύναμη πλευρά μας και δεν μας απελευθερώνει. Άρα δεν μπορούμε να βαδίσουμε επ’ ουδενί λόγο άλλο δρόμο απ’ αυτό που βαδίσαμε. Τότε η κατάσταση γίνεται εκτός ελέγχου.

Έλλειψη ελευθερίας στα όνειρα

Έλλειψη ελευθερίας στα όνειρα: Είναι μια παρόμοια περίπτωση με την παραπάνω, αλλά είναι διαφορετικές οι περιπτώσεις ατόμων που τα ονειρεύονται. Τέτοια όνειρα μπορεί να δει κάποιος λαός που βρίσκεται σε πόλεμο, κάποιος ελεύθερος, κάποιος που παντρεύεται με το ζόρι, κάποιος που μετάνιωσε που παντρεύτηκε, κάποιος που έπαψε να αγαπά τη γυναίκα του και παράλληλα δεν θέλει να χωρίσει. Ένας φυλακισμένος, ένας στρατιώτης, κάποιος που δεν τον γεμίζει η δουλειά του, η σχέση του, οι φίλοι του, η ζωή που κάνει. Γενικά, νιώθει δέσμιος μιας κοινωνίας που δεν θέλει, αλλά είναι αναγκασμένος να ζει σ’ αυτήν.

Όνειρα με κακές συνήθειες

Όνειρα με κακές συνήθειες: Είναι τα όνειρα που βλέπουν άτομα που έχουν ή δεν έχουν κακές συνήθειες.  Κακές συνήθειες μπορεί να είναι: Τα ναρκωτικά, η βουλιμία, η νευρογενής ανορεξία, η κατανάλωση χαπιών, το κάπνισμα, η κλεπτομανία, η χαρτοπαιξία, η αισχρολογία, η ονυχοφαγία, ο αλκοολισμός και γενικά τα πάθη που είναι λάθη και μπορούν να καταρρακώσουν ένα άτομο και να το φέρουν στην καταστροφή. Είναι χιλιάδες οι κακές συνήθειες και όταν ζούμε μ’ αυτές το όνειρο είναι φυσιολογικό. Παύει να γίνεται όταν δεν έχουμε τέτοιου είδους κακές συνήθειες. Τότε αυτό το όνειρο πρέπει να μας απασχολήσει.

Όνειρα αυθυποβολής

Όνειρα αυθυποβολής: είναι τα ασυνείδητα όνειρα, που κατευθύνουμε εμείς. Νομίζουμε,  ότι είμαστε σε συνειδητή κατάσταση, αλλά αυτό δεν ισχύει.  Αυτά τα όνειρα τα βλέπουμε, όταν εμμένουμε σε μια απόφαση χωρίς να ισχύει. Την συνηθίζει ο νους μας και την βλέπουμε. Μάλιστα, δίδουμε το τέλος που θέλουμε, αλλά  η διαφορά με το συνειδητό όνειρο είναι ότι  γίνεται ασυνείδητα.  Είναι μια κατάσταση ενός ατόμου που τρέφει ελπίδες ότι κάτι θα γίνει, με ένα θέμα που τον απασχολεί.  Αυτή η κατάσταση έχει εισχωρήσει τόσο βαθιά, ανεξάρτητα αν είναι πραγματική επιθυμία ή παιχνίδι του μυαλού. Αυτό συνήθως το όνειρο το βλέπουν ερωτευμένοι και όλα τους τα όνειρα περιέχουν το αγαπημένο τους πρόσωπο.  Το μυαλό τους συνηθίζει σ’ αυτή την ιδέα και έχει τόσο βαθιά εισχωρήσει μέσα τους,  ώστε κατευθύνουν το όνειρο με τα δικά τους  θέλω. Είναι τα λεγόμενα όνειρα, κατά παραγγελία, που γίνονται όμως με ασυνείδητο τρόπο. Ναι, δεν έχουμε συνείδηση σ΄ αυτό το όνειρο. Αυτό το όνειρο γίνεται εντελώς μηχανικά, γι’ αυτό λέγονται και όνειρα αυθυποβολής. Εδώ συντελεί το μυαλό με την συνεργασία του υποσυνείδητου. Η ψυχή δεν παίρνει μέρος σ’ αυτά γι’ αυτό είναι πάντα χαρούμενα.

Επίσης, είναι τα όνειρα που επιλέγει ο μηχανισμός της ψυχής μετά από μια θέαση ειδικών ονείρων.  Αν η ψυχή μας π.χ.  δοκιμάσει μια εμπειρία που δεν βιώνουμε και την ευχαριστεί, βλέπουμε συνεχόμενα τέτοια όνειρα που άρεσαν στο υποσυνείδητο με αυθυποβολή. Π.χ. βλέπουμε ότι οδηγούμε αυτοκίνητο, ενώ στην πραγματικότητα δεν το κάναμε ποτέ. Αν δούμε όμως ότι η θέαση αυτού του ονείρου μας ευχαρίστησε, το βλέπουμε συχνά,  επειδή αυτή η επιθυμία έχει φωλιαστεί στις επιθυμίες μας.  Αυτό το όνειρο δεν έχει πάντα εξήγηση.

Όνειρα δοκιμασίας

Όνειρα δοκιμασίας: Είναι τα όνειρα που μέσα απ’ αυτά ο θεός δοκιμάζει τον άνθρωπο,  βλέπουμε ότι γίνονται διάφοροι άθλοι, τους οποίους καλούμαστε να πετύχουμε στο όνειρο. Π.χ.  χρειάζεται να βοηθήσουμε ένα σκυλάκι που πονάει, πεινάει ή  ένα παιδί που είναι λυπημένο και ορφανό. Όταν το άτομο κάνει αυτό που του ζητείται με επιτυχία, αργά ή γρήγορα ο Θεός ή η μοίρα του, του φέρνει ένα μεγάλο καλό. Αν αδιαφορήσει ή περιφρονήσει το άτομο, αυτό θα το υποστεί και στη ζωή του.

Όνειρα ανησυχίας

Όνειρα ανησυχίας: Είναι τα όνειρα που μας ταλαιπωρούν όταν  κάποιο καινούριο παπούτσι που αγοράσαμε λερώθηκε, μη μας κλέψουν ή γδάρουν το καινούριο αυτοκίνητο. Μη λερωθεί το φόρεμα που δανειστήκαμε, μη φύγει αυτός που αγαπάμε. Είναι κατά κάποιο τρόπο όνειρα φοβίας, αλλά επειδή έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα να μας ανησυχούν,  μπαίνουν σε ξεχωριστή κατηγορία ονείρων. Για σοβαρές περιπτώσεις υπάρχουν τα όνειρα αγωνίας.

Ιδιαίτερα όνειρα

Ιδιαίτερα όνειρα: Είναι τα όνειρα που έχουν μια ιδιαίτερη θεματολογία ανάλογα με το άτομο. Αν είναι έγκυος, αν αύριο πρόκειται να παντρευτεί, αν πρόκειται να κάνει εγχείρηση, αν δίνει εξετάσεις, αν έχει αγωνία για κάτι, αν περιμένει αποτελέσματα, αν έχει συνέντευξη για μια νέα δουλειά, αν  έχει περίοδο, αν είναι σε εμπόλεμη περιοχή, αν αύριο φυλακίζεται ή βγαίνει από τη φυλακή. Αν είναι πανσέληνος, αν νιώθει ανασφάλεια για κάτι, αν αγωνιεί γενικά για μια ασθένεια, ένα δεσμό που θα καταλήξει, αν απαντήσει αύριο θετικά το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει στην πρόταση που θα του κάνουμε κ.λ.π.

Τα άτομα λοιπόν που ζουν τέτοιες καταστάσεις και έχουν αγωνία βλέπουν έντονα όνειρα.  Μπορεί να δουν έντονη αιμορραγία στο εσώρουχο επειδή έχουν περίοδο,  πόλεμο, ένα όνειρο ότι το κυνηγάνε, μπορεί να δει άγρια ζώα. Μπορεί να δει λιμούς, λοιμούς,  σεισμούς, καταποντισμούς, μάχη αεροπορική, να περπατάει στο χιόνι, να πνίγεται.   Γενικά, είναι η ανησυχία που νιώθει ή η κατάσταση που ζει.  Θα μπορούσαμε να τα ταυτίσουμε με τα όνειρα ανησυχίας, αλλά δεν υπάγονται όλες οι κατηγορίες  σ’ αυτά, κι αναγκαστικά είναι μια ξεχωριστή κατηγορία ονείρων.

Εδώ ο  ονειρομάντης πέφτει μέσα κατά 20%, διότι αν δεν εξηγήσει ο ονειρευόμενος σε ποια κατάσταση ζει απ’ αυτές, δεν μπορεί να το ξέρει, ώστε να πάρει ακριβή ερμηνεία. Ένα όνειρο π.χ. της περιόδου δείχνει ότι μπορεί να έπεσε ο σίδηρος και να βλέπουμε ότι κουραστήκαμε ή κατεβαίνουμε σκαλιά.  Αν δεν διευκρινίσει ότι έχει περίοδο θα πάρει την ερμηνεία ότι είναι πεσμένος ψυχολογικά, ενώ έπεσε ο σίδηρος απλά. Αν τρέχει το αίμα, δηλώνει ότι έχει περίοδο. Όλα αυτά γίνονται με συνεργασία του ενός προς τον άλλο, ώστε να λάβει σωστές απαντήσεις και όχι γενικότητες.

Όνειρα των χαζογονιών, της χαζοθείας, των χαζοπαππούδων

Όνειρα των χαζογονιών, της χαζοθείας, των χαζοπαππούδων: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε όταν έχουμε μικρό παιδάκι, ανίψι, εγγονό. Το μωράκι είναι μηνών και εμείς βλέπουμε ότι περπατάει, ανοίγουμε κουβέντα μαζί του, μετράει, παίζει με τα τουβλάκια του, βγάζει δοντάκια, τρώει κρέας με πατάτες. Δηλαδή,  βλέπουμε να αναπτύσσεται πέρα από τις σημερινές δυνάμεις του. Είναι καταστάσεις που πολύ γρήγορα θα αντιμετωπίσουμε.

Ατομικά όνειρα

Ατομικά όνειρα: Είναι τα ξεχωριστά όνειρα που βλέπει ένα άτομο. Αυτά τα όνειρα είναι ξεχωριστά, γιατί τα ονειρικά σύμβολα  έχουν συγκεκριμένη ερμηνεία για το  άτομο που τα βλέπει, ατομική, όπως λειτουργούν τα ωροσκόπια στα ζώδια για κάθε άτομο ξεχωριστά.

Αυτή η ερμηνεία έρχεται σε αντιπαράθεση με τον ονειροκρίτη. Ένα σύμβολο που για τον ονειροκρίτη έχει καλή ερμηνεία και δίνει χαρά σε όλους, στο άτομο αυτό προκαλεί κακό. Μάλιστα, είναι συνδεδεμένη η θέαση του συγκεκριμένου ονείρου με κακά γεγονότα. Όποτε δει αυτό το όνειρο το άτομο ξέρει και  μαθαίνει ότι κάτι κακό συμβαίνει στον εαυτό του ή στον περίγυρό του. Σαν να γίνεται μια προετοιμασία ότι θα γίνει κακό με την θέαση αυτού του ονείρου. Μπορεί να είναι ένα ζώο, ένα φαγητό κάτι που σε όλους δίνει χαρά. Όμως το άτομο πρόσεξε ότι επανειλημμένα σ’ αυτόν ενεργεί αρνητικά. Ίσως στη θέαση κρέατος π.χ.  η κοπέλα που το ονειρεύτηκε   να είδε μικρή κάποιο ζώο  σφαγμένο και να έχει φοβηθεί και αυτός ο φόβος στο υποσυνείδητο να έχει μεταφραστεί με το θάνατο ή τις αρρώστιες. Γενικά, η ψυχολογία λέει ότι:  φαίνεται ότι μια μέρα που είδε το όνειρο τυχαία έγινε κάποιο κακό και έχει συνδέσει αυτό το σύμβολο με κακά γεγονότα με υποβολή.  Έχω διαβάσει ότι κάποτε ένας άνθρωπος ήθελε να ταΐσει το σκύλο του και χρησιμοποιούσε ένα κουδουνάκι. Υπέβαλε το σκύλο να τρώει κάθε φορά που χτυπούσε το κουδουνάκι. Όμως ο σκύλος μ’ αυτόν τον ήχο έτρωγε, διότι υπέβαλε τον εαυτό του να τρώει, ακόμα κι αν δεν πεινούσε.  Έτσι λοιπόν, αυτά τα όνειρα υποβάλλουν το άτομο να πιστέψει ότι γίνεται το κακό μόλις τα δουν. Κανείς δεν θα μας απαντήσει όμως είναι πράγματι τα σύμβολα αυτά που έφεραν το κακό ή λειτουργεί και ο παράγοντας σύμπτωση ή τύχη; Αν κάποιος μάθουμε ότι έχει καρκίνο δεν αρρώστησε σήμερα για πρώτη φορά για να υποβάλλουμε με τον νόμο της έλξης το κακό. Όμως όταν μας συμβεί ένα γεγονός κακό, ημερήσιο, μπορεί να το υποβάλλουμε κι εμείς με το νόμο της έλξης, με τη σκέψη πως όποτε δω κρέας στον ύπνο μου κάτι κακό θα μου συμβεί. Δεν έχει άλλη εξήγηση το όνειρο. Η λογική αυτό λέει.

Τα όνειρα των διδύμων αδερφών και μητέρας κόρης κ.λ.π.

Τα όνειρα των διδύμων αδερφών και μητέρας- κόρης κ.λ.π.: Όταν είναι δύο άτομα δίδυμα, μητέρα με κόρη, αδερφή με αδερφό μπορούν να δουν κοινά όνειρα όμως δεν είναι ποτέ απολύτως όμοια, διαφέρουν σε μικρολεπτομέρειες. Π.χ. μπορεί να δουν την ίδια σκηνή, το ίδιο πρόσωπο αλλά ο ένας θα τον δει χαρούμενο και ο άλλος λυπημένο. Θα υπάρχουν λεπτομέρειες διαφορετικές στο ντύσιμο ή στον καιρό και αυτό, διότι κανείς εγκέφαλος με τον άλλο δεν έχουν τις ίδιες απόλυτα εμπειρίες, σκέψεις, φοβίες, επιθυμίες. Πολλές φορές δύο φίλοι πολύ μεθυσμένοι έζησαν μια εμπειρία με αποτέλεσμα να νομίζουν ότι είδαν το ίδιο όνειρο. Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό που έζησαν είναι βίωμα, λόγω της υπέρογκης οινοποσίας και το αποδίδουν σε όνειρο. Συμπτωματικά δύο φίλες που δίνουν εξετάσεις θα δουν το ίδιο όνειρο, γιατί κάνουν την ίδια σκέψη. Όμως οι λεπτομέρειες και η πλοκή του ονείρου θα είναι διαφορετικά για την κάθε κοπέλα ξεχωριστά. Πολλά παραδείγματα υπάρχουν. Τα όνειρα είναι ατομικά για τον καθένα. Δεν μοιράζονται δεν χαρίζονται είναι δικά μας. Είναι υπέροχο να ονειρεύεσαι και όταν υλοποιείται το όνειρο είναι ακόμα καλύτερα. Πολλά όμως άτομα αυτής της κατηγορίας βλέπουν όνειρα τηλεπαθητικά. Μέσα από το όνειρο μπορούν να βρουν σωστές απαντήσεις στο πρόβλημα τι κάνει ο αδερφός μου που ζει στην Αμερική; Αυτό μπορεί να συμβεί και στα άτομα που έχουν να συναντηθούν χρόνια και μετά τη θέαση ενός τέτοιου  ονείρου συναντιούνται.

Βαθιά Ονειρα

Βαθιά όνειρα:  Είναι  όνειρα αντίθετα από τα εξωτερικά ερεθίσματα, ίδια και αντίθετα με τα λησμονημένα όνειρα. Για να δημιουργηθούν αυτά τα όνειρα δεν επεμβαίνει ο εγκέφαλος, είναι πολύ βαθιά όνειρα, σαν να επικοινωνείς με οντότητες από άλλη διάσταση. Ό,τι βλέπεις είναι έντονο, ό,τι βλέπεις αληθινό. Εδώ μπορεί να δεις αγίους να σε κάνουν καλά, μπορεί να δεις λέξεις ή πόλεις που δεν έχεις υπόψη σου ότι υπάρχουν πραγματικά, μπορεί να ακούσεις ρητά που δεν έχεις ξανακούσει, μπορεί να σου πουν να κάνεις ένα γρίφο, ένα άθλο χωρίς να είναι εξεταστικό όνειρο.  Εδώ μπορεί να δεις ότι σε ενδιαφέρει η κάθε λεπτομέρεια που στην πραγματική ζωή θα σου ήταν αδιάφορη να την προσέξεις. Εδώ είμαστε σαν μηχανές που θέλουν λάδωμα, φόρτιση, καθάρισμα.  Να σου διηγούνται ιστορίες, να σου διαβάζουν τόμους, να σε γεμίζουν δεδομένα.  Μπορεί να προσέξεις τι φερμουάρ έχει το φόρεμά σου, να δεις εφιάλτες που το ερέθισμα δεν γίνεται από τον εγκέφαλο. Μπορεί λοιπόν να ξυπνήσεις σε άλλες πραγματικότητες, νομίζοντας ότι είναι η δική σου. Σαν να έχεις επισκεφτεί έναν άλλο κόσμο. Μπορεί να μας πυροβολούν ή να μας ψάχνουν για να μας αιχμαλωτίσουν ή να μας διώξουν. Συνήθως, αυτά γίνονται στα λησμονημένα όνειρα, αλλά για να τα θυμόμαστε θα πρέπει να είναι σημαντικά όνειρα.  Μπορεί να θυμηθούμε ένα όνειρο που έπρεπε να είναι λησμονημένο. Απλά, υπομείναμε συνειδητά την διεργασία που έγινε στην ψυχή μας. Αυτό γίνεται συχνά, αλλά σπάνια τα θυμόμαστε.   Εδώ κολυμπάμε πολύ βαθιά. Δεν πρόκειται για αστρικό ταξίδι. Ένα τέτοιο όνειρο είδα.

Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, ότι είμαστε πολύ τυχεροί που δεν θυμόμαστε τα περισσότερα όνειρά μας, ευτυχώς που υπάρχουν τα λησμονημένα όνειρα. Όταν ένα τέτοιο όνειρο το θυμάσαι μοιάζει σαν να είσαι μια μηχανή που φορτίζεται. Νιώθεις έντονα, ότι κάποιος εργάζεται πάνω σου. Ότι σου βάζει ένεση, ότι σου βάζει δεδομένα. Νιώθεις, ότι διαβάζεις τόμους ολόκληρους σε λίγα λεπτά, νιώθεις, ότι κοιμάσαι και ξυπνάς πολλάκις.  Βλέπεις, ότι ταξιδεύεις, ότι παραδέρνεσαι στα κύματα. Στο τέλος, αφού φορτιστείς, βλέπεις πια κανονικά όνειρα. Είναι πολύ κουραστική αυτή η διαδικασία όταν την θυμάσαι.  Μην παραπονιέστε λοιπόν, ότι δεν θυμάστε τα όνειρά σας. Είναι μεγάλο ευτύχημα αυτό. Ξύπνησα κουρασμένη, σαν να περπάτησα βουνά.  Δεν ξέρω γιατί έγινε αυτό. Έγινε όμως, και θέλησα να σας το πω. Είναι δική σας επιλογή να έχετε συνείδηση σε ένα τέτοιο όνειρο ή όχι. Συνειδητό δεν ήταν όμως. Κάτι με έκανε να το ξεχωρίσω αυτό. Την άλλη μέρα έκλαψα πολύ για να ξεθυμάνω, γιατί κάτι με λύπησε πολύ. Την επόμενη μέρα, το ξεπέρασα. Ήταν μια επίγεια κόλαση εκείνη η μέρα, όπως ακριβώς το όνειρο που είδα. Δεν είναι όμως όλα τα βαθιά όνειρα δυσοίωνα και φέρνουν την ίδια διάθεση. Όμως το περιεχόμενο είναι πάντα κουραστικό. Έτσι ξεχωρίζουν από τα άλλα όνειρα.

Όνειρα επιστροφής

Όνειρα επιστροφής: Είναι τα όνειρα που μοιάζουν με το αστρικό ταξίδι, με τη διαφορά ότι το άτομο αντιλαμβάνεται πως  ο ίδιος ή κάποιος δικός του  φεύγει πρόωρα από τη ζωή.

Τότε, αντιλαμβάνεται η ψυχή του αυτό το πρόβλημα και επεμβαίνει. Βλέπει τον αγώνα αυτό στο όνειρο και νιώθει ότι το βίωσε πραγματικά όταν ξυπνήσει. Αυτό δεν γίνεται σε όλους.  Είναι καθορισμένο πότε θα φύγει κάποιος. Όμως αν γίνει νωρίτερα ή επιστρέφει μόνος του ή κάποιος με αστρικό ταξίδι προσπαθεί γι’ αυτό και τα καταφέρνει. Αν το κάνει μόνος του, θα δει αίμα ή νερό.  Αν το κάνει για άλλον θα προσπαθεί να τον πάρει από κάποιον νεκρό ή να τον  ξυπνήσει ή θα κάνει κινήσεις που θα τον βοηθήσουν να έρθει πίσω. Αυτά τα όνειρα πάντα πετυχαίνουν το σκοπό τους. Αν δεν γίνει αυτό είναι όνειρα χωρίς επιστροφή. 

Στα όνειρα αυτά το άτομο είναι πάρα πολύ συγκεντρωμένο και εστιάζει την ματιά του σε ένα συγκεκριμένο υλικό πράγμα ή ακόμη και σε ένα δάσος. Μπορεί κάτι να αποσπάσει την προσοχή του για να μην περάσει το γεφύρι που ανοίγεται μπροστά του ή να σταματήσει το αυτοκίνητο που οδηγεί ένας νεκρός ή ακόμη να είναι μαζί ένας ζωντανός προστάτης που θα τον πάρει μαζί του ή θα καλέσει την τροχαία ώστε να σωθεί. Στην περίπτωση αυτή σώζεται. Όπως σώζεται και με τη συνοδεία ενός ζωντανού ατόμου όταν του δώσει φιλί ένας νεκρός ή ξεφύγει λίγο από το όριο της ζωής και μεταφερθεί στην απέναντι όχθη. Καθήκον του ζωντανού προστάτη ή της ψυχής είναι να τον πάρει πίσω ασφαλή ή να βρει μόνος του το δρόμο της επιστροφής ή ακόμη και να τον διώξει ο ίδιος ο νεκρός. 

Όλες οι αισθήσεις λειτουργούν καθοδηγητικά στο άτομο αυτό. Μπορεί με την ακοή να ακούσει ένα τραγούδι που θα τον ακινητοποιήσει ή να ακούσει να καλούν το όνομά του. Μπορεί με την γεύση να πιεί νερό που θα τον κρατήσει στο σημείο εκείνο. Μπορεί με την όραση να δει νερό, σιντριβάνια, μια ψυχή, ένα ζωντανό ή να δει ένα σπίτι, ένα δάσος.  Μπορεί με την αφή κάποιος να τον  ακουμπήσει ή να του πιάσει το χέρι ή με την όσφρηση να μυρίσει λουλούδια και να ακολουθήσει το άρωμα με αποτέλεσμα να τον επαναφέρει στη ζωή. Όλα αυτά τα ερεθίσματα γίνονται μόνο και μόνο το άτομο να γυρίσει πίσω. Αν δεν το κάνει τότε θα τον διώξουν από εκεί ή θα νιώσει ξένος. Θα απομακρύνεται ο κόσμος των νεκρών όπως τον ουρανό χωρίς να μπορεί να πλησιάσει  ή θα τον φοβίσουν φέροντας του αυστηρά ώστε να συνετιστεί και να φύγει. Όταν τα καταφέρει καταλαβαίνει ότι δεν ήρθε ακόμη η ώρα του να φύγει. Αυτό όμως θα γίνει κάποτε ανεμπόδιστα, όταν πρέπει να φύγει. 

Όνειρα ανώτερα πνευματικά

Όνειρα Ανώτερα πνευματικά: Είναι τα χαρισματικά όνειρα που βλέπουν μερικά άτομα που έχουν την δύναμη να ξεπερνάνε τα πάθη, τα λάθη, την ύλη και να βλέπουν προφητικά όνειρα ή συμβολικά. Τα όνειρά τους ξεπερνάνε τα γήινα.  Σαν βάση έχουν τη γη, το φως, την ψυχή, το θεό.  Υπάρχει μέσα στο περιεχόμενο των ονείρων αυτών κάποιες λέξεις, κωδικοί, ανύπαρκτες πόλεις που τελικά μετά από λίγο παίρνουν το όνομα αυτό.  Είναι τα άτομα που έχουν μεγάλες αντοχές, είναι τα άτομα που σκληραγωγούνται στη ζωή, είναι τα άτομα που δεν υπολογίζουν το χρήμα, είναι τα άτομα που η αύρα τους έχει χαρούμενα χρώματα,  είναι τα άτομα που  έχουν ξεπεράσει τα πάθη και τα λάθη τους, είναι τα άτομα που το κέντρο τους είναι οι άλλοι και αμέσως απέναντι στο βάθος βρίσκεται κι ο εαυτός τους. Είναι τα άτομα που αισθάνονται τις δονήσεις από τη γη, άτομα που μπορούν να επικοινωνήσουν με τηλεπάθεια, άτομα τα οποία αν δουν ότι είναι με τον αγαπημένο τους δεν χωρίζουν.  Άτομα που επικοινωνούν με τους νεκρούς, που επικοινωνούν από απόσταση. Αυτά τα άτομα βλέπουν κάτι ουσιαστικό. Τι τα ξεχωρίζει από τους άλλους; Η συμφιλίωση τους με τα όσα τους φέρει η ζωή, η πίστη τους,  οι δυνατότητες που έχουν απελευθερώσει, η καλή τους φυσική κατάσταση και η αγάπη για τον συνάνθρωπό, για τη φύση, για τα ζώα.  Ο κάθε άνθρωπος έχει υψηλό ή χαμηλό πνευματικό επίπεδο. Όλα τα επίπεδα δεν είναι ίδια. Το μεγαλύτερο επίπεδο το έχουν οι άγιοι.  Το πιο χαμηλό το έχει  το άτομο που είναι κυριευμένο και παγιδευμένο από τις ανασφάλειες, τις φοβίες, τις εμμονές, τα πάθη και τα λάθη του.  Στο χέρι του είναι να παλέψει. Έτσι τα όνειρά του θα γίνουν πιο ουσιαστικά και θα μπορέσει να αντέξει όσα του φέρει η ζωή και ποιος ξέρει; Ίσως  να συνωμοτήσει  κάποτε το σύμπαν γι’ αυτόν σαν ευχαριστώ στη στάση που δείχνει, ώστε να γίνει αυτό που θέλει.

Ο θάνατος και ο νεκρός στα όνειρά μας

Ο θάνατος και ο νεκρός στα όνειρά μας: Ένα από τα πιο συχνά όνειρα που βλέπουμε  είναι η παρουσία ενός νεκρού στα όνειρά μας ή τον ίδιο μας το θάνατο.

Ξυπνάμε λουσμένοι στον ιδρώτα και πονάμε με τη σκέψη ότι θα πεθάνουμε. Διαβάζουμε έναν κλασικό ονειροκρίτη και γράφει ότι θα ζήσουμε πολλά χρόνια. Αυτή η σκέψη μας καθησυχάζει.

Όχι, δεν είναι αυτή η σωστή ερμηνεία φίλοι μου. Μπορεί να ζήσουμε πολλά χρόνια, μπορεί και όχι. Κάθε θάνατος  που βλέπουμε είναι ο θάνατος ενός τομέα. Ότι κάτι επίγειο έχει τελειώσει ή έχει πεθάνει. Π.χ. μια αλλαγή πορείας  και διαφορετική αντιμετώπιση της ζωής, ή ότι ένα κεφάλαιο έχει κλείσει στη ζωή μας και ανοίγεται ένα νέο.

Αν ξεπεράσαμε τον πρώην μας όμως, θα δούμε ότι πεθαίνει. Κάποιος που πεθαίνει, δηλώνει ότι πέθανε για μας ή πέθανε μια φοβία που είχαμε γι’ αυτόν, αν είναι προσφιλής. Αυτό το όνειρο πρέπει να πάψει να μας απασχολεί και να χαλά την ηρεμία μας.  Τα δεδομένα σβήνονται, κι αυτό το σβήσιμο πραγματικά το ονειρευόμαστε. Αυτό το όνειρο λοιπόν είναι στην πραγματικότητα ο θάνατος.  Αν επανέλθει κάτι που χάθηκε  θα δούμε ανάσταση.

Βλέπουμε στο όνειρο το θάνατό μας, ότι μας θάβουν ότι  φεύγουμε σε έναν άλλο κόσμο. Μπορεί να μην είναι όμως πραγματική αίσθηση αλλά ότι κάτι πεθαίνει από μας και ίσως κάτι άλλο γεννιέται.  Βλέπουμε όσα αναφέρω στο άρθρο απόψεις για τη ζωή και το θάνατο.  Όμως, είμαστε πρωταγωνιστές εμείς. Εδώ δεν γίνεται πάντα αστρικό ταξίδι. Είναι αντίθετα εν μέρει από τα όνειρα επιστροφής. Δεν εγκαταλείπουμε το σώμα, απλά, βλέπουμε έναν εικονικό θάνατο και τι επακολουθεί μετά απ’ αυτόν. Έχει ερμηνεία το όνειρο αυτό  ψυχολογική.  Είναι η περιέργειά μας να δούμε αυτή την κατάσταση.

Όμως, από την άλλη,  είναι πραγματικό μόνο αν μας έχει κοιμίσει ο αναισθησιολόγος την ώρα της εγχείρισης ή ξυπνήσαμε μετά από κώμα.  Βλέπουμε λοιπόν τον θάνατό μας, και τότε επαληθεύονται οι επιθανάτιες εμπειρίες. Κάποιο φως υπάρχει πέρα από το τούνελ, το άτομο επιστρέφει γιατί τον ενημερώνουν ότι έχει ακόμα πολλά να δώσει.  Πολλά να προσφέρει, ότι θα πεθάνει σε βαθιά γεράματα.  Όμως, άλλοι αναφέρουν ότι στο τούνελ υπάρχουν κάτι σαν λάσπες, μια κολλώδης ουσία. Είναι ανάμνηση από τον αμνιακό σάκο πιστεύω αυτό. Αλλά δεν πήγα εκεί για να δώ. Όταν είχα μια τέτοια εμπειρία μετά από ατύχημα ένιωθα ότι ήμουν κι εδώ κι εκεί. Σαν να ήταν μεμονωμένο άτομο η ψυχή από μένα. Το τούνελ το είδα αλλιώς απ’ ό,τι γράφουν τα άρθρα, αλλά πιστεύω ότι για κάθε άτομο αυτή η μετάβαση είναι εμπειρία μοναδική. Όπως μοναδικά είναι τα όνειρά του.

Πολλές φορές  ο κόσμος των νεκρών συνδέεται. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Ένα μέσο για να γίνει αυτή η σύνδεση λοιπόν, είναι το όνειρο. Αυτό, με τη φαντασία μπορεί να ενώσει τους δύο κόσμους και να τους κάνει έναν. Όμως είναι ξεκάθαρο, ότι είναι διαφορετικοί κόσμοι. Αλήθεια, γίνεται αυτό και χωρίς τη μεσολάβηση του ονείρου; Ναι, είναι το λεγόμενο όραμα. Αυτή τη δυνατότητα την έχουν άτομα, που έχουν ανοίξει το τρίτο τους μάτι- οι λεγόμενοι αλαφροΐσκιωτοι- που βλέπουν όλα όσα δεν μπορούμε να δούμε εμείς και φυσικά οι άγιοι, οι οποίοι παίρνουν το χάρισμα από τον ίδιο το Θεό. Οι άγιοι μπορούν ελεύθερα να επισκέπτονται τους δύο κόσμους, με σκοπό να βοηθήσουν το άτομο, με τη θεία τους επέμβαση. Αυτή ακριβώς η στιγμή λέγεται θαύμα.

Αν μπορούμε να δούμε άτομα, τα οποία δεν είναι άγιοι, λέγονται φαντάσματα. Τα φαντάσματα για την ανθρώπινη λογική,   δεν υπάρχουν. Το λέει και η λέξη φάντασμα = φαντασία. Ένα μυαλό κουρασμένο μπορεί να δει σκιές λένε. Αν παίρνεις ναρκωτικά, ηρεμιστικά, έχεις σχιζοφρένεια, παίρνεις υπνωτικά, ή είσαι κουρασμένος, άυπνος πολλές μέρες, μπορείς να δεις κάτι που υπάρχει μόνο σε μια δική σου πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει, διότι ο νους μας είναι μπερδεμένος και δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει τι βλέπει. Μπορεί να σε οδηγήσει να δεις μια παραίσθηση ή ψευδαίσθηση.

Παραίσθηση: Το καπέλο και το παλτό μας, που είναι κρεμασμένα στην κρεμάστρα, με το μυαλό μας γίνεται ένας κακοποιός, που έρχεται να μας πνίξει. Υπάρχει το ερέθισμα, αλλά στα μάτια μας βλέπουμε κάτι άλλο.

Ψευδαίσθηση: εδώ δεν υπάρχει κάποιο ερέθισμα, απλά βλέπουμε κάτι που δεν υπάρχει. Π.χ. νερά και σιντριβάνια στην έρημο Σαχάρα. Αυτό μπορεί να συμβεί, ειδικά αν έχεις μεγάλη δίψα, αν έχεις φάει δηλητηριώδη μανιτάρια, είσαι ετοιμοθάνατος ή έχεις πυρετό άνω των 40. Τότε μπορεί να δεις κάποια πρόσωπα, ανύπαρκτα για μας.

Όλα αυτά είναι αποτελέσματα του εγκεφάλου, πόσο υγιής και ξεκούραστος είναι ή αποτελέσματα των ουσιών, που έχεις καταναλώσει. Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα ορατό πέρα από μας, υπάρχει ο ορατός και ο αόρατος κόσμος. Αν υπάρχουν εκεί φαντάσματα και μας παρακολουθούν, κανείς δεν το γνωρίζει. Όμως, αν είμαστε ανάμεσα σ’ αυτά επισκεφτήκαμε τον κόσμο τους και πρέπει να βρούμε τρόπο να φύγουμε από εκεί το γρηγορότερο γιατί όσο μένουμε το όνειρο γίνεται χωρίς επιστροφή.

Τα μεταθανάτια όνειρα μπορεί να μην αφορούν εμάς, αλλά κάποια δικό μας.  Να τον δούμε μετά το θάνατό του. Πιο νέο ή κακογερασμένο, άρρωστο ή ευτυχισμένο.  Να μας αποχαιρετά ή να ζητά να του δώσουμε ψωμί.  Όλα εξαρτώνται από την σύνδεση των δύο κόσμων.  Η σύνδεση αυτή μπορεί να γίνει και με τον πνευματισμό, αλλά αυτό δεν ξέρουμε πόσο αληθεύει.

Όταν δεν ξέρει ο άνθρωπος πού να βαδίσει, ζητά μια βοήθεια, κι όταν είναι σκοτεινά, ζητάει να ανάψει ένα φως και μέσα απ’ αυτό το φως- αν είναι ευεργετικό- θα γνωρίσει την αλήθεια. Η αλήθεια είναι χαραγμένη μέσα μας, φτάνει να μπορούμε να την αναγνωρίσουμε και να ξέρουμε πού θα στηριχθούμε.

Αν δούμε ότι πεθαίνει κάποιος και μαθαίνουμε το θάνατό του είναι προφητικό, ενώ αν δούμε ότι πεθαίνει κάποιος άλλος στο ίδιο σπίτι είναι προγνωστικό.  Η μόνη ανάσταση που φέρνει χαρά είναι η ανάσταση του χριστού, αν παραβρεθούμε στην εκκλησία.

Αν δούμε ότι πέθανε ένας πραγματικά νεκρός, π.χ. ο πατέρας μας, σημαίνει ότι έχουμε συνειδητοποιήσει το χαμό του και δεν μας πονάει πια,  αλλά όταν αναστηθεί δεν τον έχουμε ξεπεράσει ή δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι κάποτε καταφέραμε να δεχτούμε τον χαμό του και πονάμε πιο πολύ. Αν είναι ζωντανός και δούμε ότι πεθαίνει δηλώνει ότι πέθανε μια φοβία που είχαμε γι’ αυτόν ή πέθανε κάτι κακό που τον αφορά.

Πολλές φορές φέρνουμε με αυθυποβολή τον νεκρό στα όνειρά μας  και τον έχουμε σαν εικονικό προστάτη στο μυαλό μας.  Όμως αυτό μπορεί να αρρωστήσει και να απογοητεύσει πολύ νωρίς το άτομο.  Να τον φέρει σε ψυχική αναστάτωση αν μια νύχτα δεν τον δει.  Αυτοί που είναι κολλημένοι στο χθες υπάρχει φόβος να εκδηλώσουν ψυχικά νοσήματα βαριάς μορφής. Π.χ.  αν μια μάνα χάνει το ένα παιδί μετατρέπει  το ζωντανό παιδί σε εκείνο που έχασε, αν ήταν η αδυναμία της. Του φτιάχνει φαγητά που άρεσαν σε εκείνο, απαιτεί να έχει τους βαθμούς του, το ντύνει όπως αυτό κ.λ.π.  Τότε το παιδί χάνει την προσωπικότητά του.

Όσον αφορά τα υποσυνείδητα όνειρα ο νεκρός εμφανίζεται με νοσταλγικό τρόπο, για να μας δείξει ότι υπήρχε στη ζωή μας.  Βλέπουμε ότι μαγειρεύουμε μαζί, περπατάμε στα ίδια μέρη που περπατούσαμε, γλεντάμε μαζί, χαιρόμαστε μαζί και ξυπνάμε χαρούμενοι.

Όμως υπάρχει και η επίσκεψη του νεκρού που γίνεται με  δική του πρωτοβουλία.  Ο νεκρός, ως γνωστόν, δεν πάει αυτόματα στον κόσμο των νεκρών. Παραμένει ανάμεσα στους ζωντανούς μέχρι να πάει στην απέναντι όχθη. Τότε έχει ακόμα αισθήματα και τους προστατεύει με το δικό του τρόπο. Τότε δεν έχει δικαίωμα να πάρει κάποιο μαζί του ακόμα κι αν αυτός πεθάνει, ούτε να τον φιλήσει.

Όμως μου περνά μια σκέψη απ’ το μυαλό. Ξέρουμε ότι δεν έχει πια αισθήματα όταν περάσουν 40 μέρες που απαιτούνται για να πάει στην απέναντι όχθη.  Βλέπουμε ότι εκείνο τον καιρό έρχεται πιο έντονα στα όνειρά μας. Γνώμη μου είναι, ότι ο θεός του βάζει μια αποστολή για να σβήσει τα πάθη, τα λάθη και τις αμαρτίες του. Δεν έρχεται λοιπόν σε μας μετά από 2-3 χρόνια επειδή μας αγαπά, αλλά για να κερδίσει αυτό το πέρασμα. Γι’ αυτό το λόγο τον φοβόμαστε και είναι απόμακρος.  Είναι φοβερή η όψη του  και απειλητική. Ανάλογα λοιπόν πώς νιώθει, έρχεται και μας ενημερώνει. Αν πεινάει, κρυώνει, υποφέρει θέλει πολύ αγώνα για να πετύχει.  Όμως αν είναι όλα καλά θα τον δούμε χαρούμενο. Όλα εξαρτώνται από εμάς και τη στάση μας.  Αν δούμε λοιπόν ότι πίνουμε νερό ή του το δώσουμε θα θιχτεί και θα φύγει. Το ίδιο και αν τρέχει αίμα π.χ. το πόδι μας ο νεκρός θα φύγει κακήν κακώς.  Όμως, αν μας δώσει κάτι είναι πολύ κακό αν το πάρουμε. Αν μας δώσει κάτι όμως  για κάποιον ζωντανό εμείς πρέπει να το πάρουμε και να του το δώσουμε στο όνειρο. Όμως όταν ξυπνήσουμε πρέπει να του το πούμε αυτό, αλλιώς ο νεκρός θα θυμώσει. Αν έρθει στον ύπνο μας πρόσωπο που μισούσαμε, ζητά να τον δούμε με συμπόνια και να τον συγχωρήσουμε για να ηρεμήσει.  Αν επιμένει να έρθουμε να τον βρούμε, ζητά να πάμε στον τάφο του. Όταν πεινάει ζητά  μνημόσυνο, αν κρυώνει ζητά να τον γράψουμε  στα υπερ αναπαύσεως , αυτό ειδικά πρέπει να γίνεται όταν μετά από 1 έτος θανάτου έρχεται συχνά στον ύπνο μας. Σημαίνει, ότι δεν έχει αναπαυτεί.   Δεν πρέπει να μας αγκαλιάσει, ούτε να τον αγκαλιάσουμε, αλλά στα νοσταλγικά αυτό επιτρέπεται. Δεν πρέπει να δεχτούμε ό,τι μας δώσει, να μην του πούμε τις επιτυχίες μας, δεν τον ενδιαφέρουν, άλλωστε τις βλέπει.

Όμως για κάτι σημαντικό που εντοπίζει και πρέπει να ενημερωθούμε,  είναι πάντα παρόν για να πραγματοποιηθεί το γραμμένο μας. Μπορεί να τον δούμε μια φορά  μετά από 15 χρόνια θανάτου να μας ενημερώσει για κάτι που πρόκειται να μας συμβεί. Τότε είναι αλλιώτικος, θαμπός σαν φάσμα ή μπορεί να δούμε κάποια άλλη μορφή, ενός άλλου ατόμου  να τον εκπροσωπεί και είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι αυτός.

Τέλος, αν έρθει κάποιος που αγαπούσαμε πολύ και μας πάρει από το χέρι και πάμε κάπου ή χορέψουμε  μαζί του έναν χορό  στο δειλινό σημαίνει το τέλος της επίγειας ζωής μας.

Όμως, για να πεθάνει κάποιος πρέπει να είναι η ώρα του. Αν γίνει πιο νωρίς, θα δει όνειρα επιστροφής που μόνος του ή με άλλες ψυχές θα καταφέρει να επιστρέψει πίσω. Οι ψυχές έχουν αντίληψη και ξέρουν περισσότερα από εμάς. Το άτομο που φέρνει πίσω έναν πρόωρο νεκρό νιώθει ότι αυτό ήταν βίωμα. Κι όμως, ήταν. Η αντίληψη αυτή ήταν σωστή. Όταν γυρίσει πίσω μόνος του, πρέπει πάντα να βλέπει μπροστά του αίμα ή νερό.  Όταν αποσπάσει την προσοχή του απ’ αυτά τα δύο στοιχεία υπάρχει φόβος να πέσει σε κώμα. Για να μείνει ζωντανός πνευματικά και σωματικά πρέπει αυτά τα δύο στοιχεία να είναι μπροστά του και να τα βλέπει καθ’ όλη τη διάρκεια του ονείρου,  για να βρει τον δρόμο επιστροφής προς τη ζωή.  Όταν είναι η ώρα μας τίποτα και κανένας δεν μπορεί να μας εμποδίσει.

Το άγνωστο στα όνειρα

Το άγνωστο στα όνειρα:  Η ψυχή αναγνωρίζει και νιώθει μερικές καταστάσεις που θα συμβούν στο μέλλον. Τις αισθάνεται, αλλά δεν μπορεί να  αποδώσει  σωστά τον τόπο, τον χρόνο, τον χώρο, τα πρόσωπα, διότι ο εγκέφαλος δεν περιέχει αυτά τα δεδομένα. Έτσι, κάνει ένα κράμα από όσα έχουμε ζήσει, έχουμε δει, όσους έχουμε γνωρίσει σε όλη μας τη ζωή και μας δείχνει πρόσωπα  άγνωστα σαν παράδειγμα.  Αυτό το κράμα από όλα αυτά που έχουμε ζήσει δεν το καταλαβαίνουμε, γίνεται τόσο γρήγορα και αστραπιαία με μαεστρία,  και βλέπουμε μπροστά μας έναν άγνωστο.  Το ίδιο ισχύει και με τις άγνωστες πόλεις. Όταν όμως κάποιοι δρόμοι είναι ανύπαρκτοι σε ένα καθαρά γνωστό μέρος, το όνειρο αλλάζει ταυτότητα και η κατηγορία που ανήκει είναι όνειρα από το παράλληλο σύμπαν.

Χαιρόμαστε όταν δούμε άγνωστο στο όνειρο, ότι είναι ο μελλοντικός μας σύντροφος.  Δεν είναι απόλυτο αυτό, διότι τη μια φορά θα τον δούμε φαλακρό, την άλλη μελαχρινό με μούσι, την άλλη  φορά ξανθό. Είναι οι εμπειρίες που έχει αποκομίσει η ψυχή, βάσει των δεδομένων που της έχουμε βάλει. Βλέπεις όμως κάτι και το αναγνωρίζεις. Είναι η αναγνώριση που έχεις κάνει κάποτε ότι αυτό είναι κάτι οικείο. Όμως αν το δεις σε λάθος μέρος αναγνωρίζεις ότι δεν είναι αυτό.  Το κακό είναι ότι δεν μπορούμε να δούμε πώς ακριβώς θα είναι ο άνδρας που θα πάρουμε, γι’ αυτό,  θεωρείται δεισιδαιμονία  το όνειρο με τα κουφέτα του γάμου από το δίσκο. Μπορεί να δεις μια μορφή, αλλά πρόσωπο δεν θα αναγνωρίσεις.

Η ψυχή μπορεί να μας δώσει προφητικά όνειρα χωρίς την επέμβαση του εγκεφάλου. Τότε μπορεί να προσδιορίσει τον χώρο  και τα γεγονότα, αλλά τα πρόσωπα σ’ αυτή την περίπτωση δεν τα θυμόμαστε.    Γι’ αυτό το λόγο, κάθε φορά που κάνουμε μια νέα γνωριμία, μέσα στον εγκέφαλο γίνονται επεξεργασίες εκείνη τη στιγμή για να προσδιορίσει και να καταλάβει τι είναι αυτό το άτομο για μας.

Παράδοξο πολλές φορές γίνεται,  όταν  πρέπει να προβλέψει μια νέα σχέση. Μπορεί να μας δείξει έναν άγνωστο και να ξανασμίξουμε με τον πρώην μας ή να δούμε τον πρώην μας και να  κάνουμε σχέση με ένα νέο πρόσωπο που ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αναγνωρίσει και θέτει εκείνον  ως παράδειγμα, για να προσδιορίσει το άγνωστο. Αν είμαστε λοιπόν με τον πρώην και αυτό μας γεμίσει χαρά, και ευχαριστηθούμε την κάθε  στιγμή μαζί του, δεν είναι ο πρώην που μας έδωσε αυτή τη χαρά, αλλά αυτός που έρχεται.  Σας φαίνεται αστείο; Κι όμως, αυτή είναι η αλήθεια.

Όταν δούμε άγνωστο λοιπόν στο όνειρο δηλώνει ότι η μοίρα έχει κάτι καλό για μας. Μπορεί όμως να είναι και η άγνωστη προσωπικότητά μας,  οι άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα μας, οι άγνωστες κρυφές μας επιθυμίες, τα ταλέντα που δεν ανακαλύψαμε ακόμη, τα άγνωστα πάθη μας, οι άγνωστες ικανότητές μας.  Ποτέ λοιπόν κανείς δεν θα λυπηθεί όταν δει άγνωστο άνδρα.

Όμως όταν δει άγνωστους δρόμους μπορεί να σκεφτεί  ότι μπορεί να αφορά κάτι που θα δούμε στο μέλλον ή αν παρεμβάλλονται ανάμεσα στους δρόμους που βαδίζουμε σήμερα, σημαίνει  ότι αυτό το όνειρο θα επαληθευτεί σε ένα άλλο σύμπαν. Αυτά που σκεφτόμαστε δεν πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα ποτέ εδώ. Μετά από τη θέαση ενός τέτοιου ονείρου το άτομο πρέπει να αλλάξει πορεία και τρόπο σκέψης. Έτσι μόνο θα δει υπαρκτούς δρόμους και μπορεί να ελπίζει.

Στο όνειρο μπορεί να δούμε άγνωστα κείμενα που δεν μπορούμε να τα διαβάσουμε. Μοιάζει σαν να έχουμε πρεσβυωπία. Είναι καταστάσεις που η ψυχή ξέρει ότι υπάρχουν, αλλά δεν μπορεί ο εγκέφαλος  να αναγνωρίσει, διότι δεν έχει δεδομένα απ’ αυτά.  Τα δεδομένα αυτά τα αποκτά  μετά από ένα βαθύ ή λησμονημένο όνειρο.

Η εγκυμοσύνη στα όνειρα

Η εγκυμοσύνη στα όνειρα: Είναι ένα όνειρο που έχει πολλές ερμηνείες. Ένα όνειρο που δίνει ελπίδα στις γυναίκες που λαχταρούν  ένα παιδί, που εγκυμονεί προβλήματα στους άνδρες, που φοβίζει τις πραγματικές έγκυες γυναίκες, που φοβίζει τις νεότερες σε ηλικία. Είναι ένα όνειρο γενικά που όλοι σχεδόν έχουμε δει.

Ένα παιδί ποτέ δεν βλέπει αυτό το όνειρο. Αυτό το όνειρο αρχίζει όταν η γυναίκα έχει περίοδο και φαίνεται ότι είναι γόνιμη στην  ηλικία.  Τελειώνει ή είναι σπάνιο στην εμμηνόπαυση.

Όταν δει πως είναι έγκυος πολλές φορές δηλώνει ότι περιμένει περίοδο ή ήδη βρίσκεται στις δύσκολες μέρες της.  Γενικά, η εγκυμοσύνη δηλώνει ότι το άτομο αυτό έχει φωλιάσει μέσα του πολλές έγνοιες και πρέπει με ένα απελευθερωτικό όνειρο να απαλλαγεί απ’ αυτές.

Όταν βλέπει ότι είναι έγκυος με τον πρώην της, σημαίνει πως δεν έχει ξεπεράσει την σχέση αυτή και επιβαρύνεται η ψυχή της, όπως μια έγκυος έχει ένα βάρος πάνω της που πρέπει να απαλλαγεί γρήγορα απ’  αυτό που την βαραίνει. Άρα, θα πρέπει το άτομο να αποβάλλει όλα τα άδικα αισθήματα που τρέφει γι’ αυτόν  και να συνεχίσει τη ζωή της.Για μια γυναίκα που θέλει πολύ ένα παιδί είναι όνειρο ευσεβούς πόθου ή αλλιώς όνειρο επιθυμίας.

Γενικά, για τον άνδρα είναι προβλήματα οι εκκρεμότητες  που δεν είναι στις δυνατότητες και στη φύση του να τα λύσει ή να τα διεκπεραιώσει.  Επίσης, για τον άνδρα είναι ένα ειδικό όνειρο.  Γενικά, δηλώνει ότι φέρεται σαν γυναίκα  και θα παρεξηγηθεί.

Επίσης, τα περισσότερα όνειρα εγκυμοσύνης  είναι φοβίας, για όσες δεν θέλουν να κάνουν παιδί ή φοβούνται να υποβληθούν την διαδικασία αυτή, επιθυμίας για όσες θέλουν διακαώς να γίνουν μητέρες, ένα όνειρο ιδιαίτερο για όσες είναι πραγματικά έγκυες. Είναι για άτομα που τους βάζουν περισσότερη εργασία απ’ όσα μπορούν να διεκπεραιώσουν και ένα όνειρο άγχους για φοιτήτριες και μαθήτριες.

Όνειρα με νερό

Όνειρα με νερό: Αυτό το όνειρο είναι αναμνήσεις από την εννιάμηνη διαμονή μας μέσα στην μήτρα της μητέρας μας. Για το άτομο που ονειρεύεται λοιπόν, είναι σημάδι της λύτρωσης και της διαμονής.  Το παιδί θα δούμε ότι αν πέσει στην θάλασσα, ενστικτωδώς θα κινήσει τα χεράκια και τα ποδαράκια του, χωρίς ακόμη να έχει μάθει μπάνιο. Είναι το μέρος που ανήκουμε λοιπόν.  Γενικά, το νερό είναι η λύτρωση μας. Όταν το πίνουμε δεν είναι γάμος, όπως πολλοί  ισχυρίζονται, αλλά η ανάγκη μας να βρούμε την ευτυχία. Η δίψα μας γι’ αυτή.  Είναι η ικανοποίηση ότι βαδίζουμε  στο σωστό δρόμο. Θα παντρευτούμε μετά από τη θέαση κάποιου άλλου ονείρου.

Η λίμνη είναι  το σημάδι των ερωτευμένων. Αν δεις ότι κολυμπάς στη λίμνη με το αγαπημένο σου πρόσωπο έχετε προοπτικές να ζήσετε μαζί. Όμως το κρεβάτι  είναι χωρισμός.  Αν δούμε θάλασσα ακύμαντη είναι καλό όνειρο, αλλά αν υπάρχουν μικρά κύματα είναι  εμπόδια.  Τα μεγάλα δηλώνουν ασθένεια. Ουδέτερο όνειρο είναι αν υπάρχουν μεγάλα και μικρά κύματα συνάμα.

Ο ποταμός δείχνει μια αγάπη που είναι αμφίβολο το αποτέλεσμα.

Το νερό είναι η πρώτη μας ανάμνηση από τον αμνιακό σάκο. Είναι συνυφασμένο με τον συναισθηματικό μας κόσμο.

Μια πλημμύρα στο σπίτι δείχνει μεγάλη χαρά.  Η βροχή επίσης δείχνει  ένα ξέπλυμα των συναισθημάτων. Ήλιος με βροχή είναι ελπίδα. Κάτι συγκλονιστικό θα γίνει στη σχέση μας αν δούμε καταρράκτη.

Κατά μια άλλη έννοια, το νερό που πλημμυρίζει χωρίς καταστροφές δείχνει μια έντονη συναισθηματική κατάσταση. Ένα έντονο πάθος. Όμως όταν τα συναισθήματα ξεχειλίζουν από έντονη καταστροφική πλημμύρα δείχνει αχαλίνωτο πάθος, που ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούν είναι η ξεκάθαρη καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει  η συμβίωσή του ατόμου που ονειρεύεται με τους άλλους. Άρα, μας παρασέρνει και παρασύρεται κι  εκείνος στη δίνη που έχει προκαλέσει. .Όμως δεν είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή, όπως η φωτιά που καταστρέφει, διότι  μέσα από το νερό στα όνειρα  έρχεται η αναγέννηση.

Όλα αυτά ισχύουν με την προϋπόθεση ότι το νερό είναι καθαρό. Αλλιώς, δηλώνει ασθένεια, πόνο, χωρισμό, προδοσία. Επίσης, το νερό είναι κακό όταν πνιγόμαστε ή πάμε στον πάτο. Όταν βρεθούμε νεκροί στην επιφάνεια της θάλασσας.

Τέλος είναι λαχτάρες αν πιάνουμε να φάμε  ζωντανά ψάρια ή να κολυμπούν στην θάλασσα.  Κάποια κήτη έχουν καλή εξήγηση.  Αν δούμε νεκρά ψάρια έχει καλή εξήγηση. Είναι απελευθερωτικό όνειρο. Όμως, σε κάποια όνειρα δηλώνει τη νεκρά φύση.

Το κολύμπι  στη θάλασσα είναι ένας τρόπος στο όνειρο να εξερευνήσουμε τον συναισθηματικό μας κόσμο και να μάθουμε τον εαυτό μας μέσα από αυτή τη διείσδυση. Να βρίσκουμε τον τρόπο να επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματα, να τα επεξεργαζόμαστε  και να τα εξωτερικεύουμε.  Ο τρόπος που κολυμπάμε, η δύναμη που έχουμε, πόσο καθαρή είναι η θάλασσα, αν είναι θάλασσα, λίμνη, πισίνα  ή ποταμός έχει μεγάλη σημασία.  Κακό όνειρο είναι να κολυμπάμε στη στεριά ή στην πισίνα. Η πρώτη περίπτωση είναι συχνό όνειρο σε άτομα που υποβάλλονται σε ψυχοθεραπείες. Δεν το βλέπει ποτέ μια υγιή ψυχή. Για το δεύτερο όνειρο, την πισίνα, φαίνεται ότι δεν υπάρχει βάθος, ότι είναι κάτι σύντομο και επιφανειακό. Ο καθένας μπορεί να το δει. Ο τρόπος όμως που κολυμπάμε, αν υπάρχει βιασύνη ή ηρεμία,  δείχνει πώς ακριβώς αισθανόμαστε. Το όνειρο δείχνει ότι ζητάμε μια στήριξη.

Επίσης, δεν είναι καλό να κολυμπάμε στο όνειρο υποβρύχια. Δείχνει ότι προσπαθούμε να κρύψουμε τα συναισθήματά μας από τον ίδιο τον εαυτό μας και να μην τα βγάλουμε στην επιφάνεια.

Συχνό όνειρο  είναι επίσης να φύγουμε κολυμπώντας από κάποιον ή κάποια συγκεκριμένη στεριά. Δείχνει ότι θέλουμε να αλλάξουμε στεριά,  διότι αυτή μας πόνεσε. Ίσως να είχε γυαλιά στην  παραλία και μας έκοψαν τα πόδια. Ίσως εκεί ο ήλιος μας έκανε έγκαυμα. Ίσως η στεριά ήταν αφιλόξενη για μας. Ίσως είχε σκουπίδια. Άρα, σαν όνειρο λύτρωσης, απελευθερωτικό προσπαθούμε να φύγουμε μακριά για να μην  πονέσουμε περισσότερο.

Όταν βλέπουμε ότι δεν ξέρουμε κολύμπι, εδώ φαίνεται ο φόβος της αλλαγής και του θανάτου.

Ανέμελο κολύμπι και ηρεμία για μας  είναι αν γίναμε παιδιά και κολυμπάμε εκεί.

Είναι κακό να πνιγόμαστε, διότι πνιγόμαστε μέσα στα συναισθήματά μας.  Τα κύματα του υποσυνείδητου μας ήταν τόσο μεγάλα που μας έριξαν στον πάτο. Επόμενο είναι να πνιγούμε,  διότι δεν έχουμε τη δύναμη να παλέψουμε άλλο. Είναι καλό να σωθούμε και να γαληνέψουμε την ανταριασμένη θάλασσα της ψυχής μας. Αυτό επιτυγχάνεται με αγώνα.

Καλό είναι να μάθουμε να κολυμπάμε, διότι συμβιβαζόμαστε με τις αλλαγές και δεν φοβόμαστε τίποτα. Αγωνιζόμαστε για το καλύτερο και βρίσκουμε τη δύναμη να εξερευνήσουμε τον εαυτό μας, να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, να τα αντιμετωπίσουμε και να βρούμε λύση ή δύναμη, ώστε  να αλλάξουμε πορεία.

Σημασία έχει να είναι καθαρά τα νερά, όχι θολά. Τα θολά δείχνουν θολές καταστάσεις και κακές σκέψεις που δυσχαιρένουν  το κολύμπι μας. Το δυνατό κύμα δείχνει εμπόδια στην εξερεύνηση μας και ασθένεια. Άρα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αυτές τις αλλαγές, αν δεν ηρεμήσουμε την θάλασσα της ψυχής πρώτα και αν δεν την προειδοποιήσουμε γι’ αυτές τις αλλαγές που σκοπεύουμε να κάνουμε. Αν δεν γίνει αυτό,  θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα και θα μας πάρει στον πάτο. Θα είναι πολύ οδυνηρό για μας.

Για να απαλλαγούμε από τον νεκρό στα όνειρα, πρέπει να δούμε ότι πίνουμε νερό και του προσφέρουμε.  Είναι σαν το αλάτι για τους απρόσκλητους επισκέπτες. Θα θυμώσει και θα φύγει έξαλλος.

Τέλος, για τα όνειρα επιστροφής το νερό είναι ο  φωτεινός φάρος για να επιστρέψουμε ζωντανοί. Η επαφή μας με το νερό είναι η εγγύηση ότι είμαστε ζωντανοί. Όταν το χάσουμε, έστω και για μια στιγμή από τα μάτια μας, δηλώνει ότι όταν ξυπνήσουμε θα πέσουμε σε βαθύ κώμα.

Όνειρα με φωτιά

Όνειρα με φωτιά: Ένα από τα πιο συνηθισμένα όνειρα είναι η φωτιά. Μια φωτιά ευεργετική στο τζάκι, μια φωτιά απειλητική στο δάσος, μια φωτιά στη θάλασσα, μια φωτιά στο σπίτι μας ή να φλεγόμαστε και οι ίδιοι. Πω-πω! Καταστροφή! φωνάζουμε. Όλοι πιστεύουν ότι η φωτιά είναι κακό όνειρο.

Έχει και τις καλές και τις κακές ερμηνείες της.  Ναι, η φωτιά που καταστρέφει το σπίτι μας σημαίνει  ότι διαλύεται η ψυχή μας, όχι το σπίτι μας φυσικά. Άρα, ένα τέτοιο όνειρο πρέπει να μας ανησυχήσει. Όταν όμως αυτή η φωτιά δεν καίει και φέγγει όπως η φλεγόμενη βάτος, σημαίνει ότι είμαστε ερωτευμένοι και έχουμε τρελό πάθος.  Ναι, σ’ αυτή την περίπτωση καίγεται η ψυχή μας ερωτικά.

Ένα όνειρο με ηφαίστειο χωρίς λάβα  δείχνει ότι κρύβουμε μέσα μας μεγάλη οργή και αλίμονο σε όποιον βρεθεί μπροστά μας. Όταν βλέπουμε λάβα να ξεχύνεται από ένα ηφαίστειο είναι απελευθερωτικό όνειρο.

Όταν  μας κάψει ένας άνδρας και μας βάλει φωτιά  είναι καλό όνειρο, ενδιαφέρεται. Το ίδιο συμβαίνει αν τον κάψουμε εμείς.

Όταν δούμε τον ήλιο  είναι η χαρά και η ελπίδα που ζεσταίνει τις καρδιές μας. Όταν όμως ο ήλιος μας κάψει και μας κάνει κακό, σημαίνει ότι δώσαμε αξία σε κάποιον που δεν άξιζε κι αυτό θα μας κάψει ψυχολογικά.

Η φωτιά στο δάσος όταν φέγγει χωρίς να καταστρέφει είναι μια χαρά που έρχεται. Όταν καταστρέφει όμως το δάσος  σημαίνει ότι θα χαλάσει η ζωή μας. Στη χειρότερη περίπτωση είναι ένας θάνατος, ένας χωρισμός, μια χρεοκοπία. Στην καλύτερη περίπτωση μια απλή ατυχία.

Η φωτιά στη θάλασσα επίσης είναι καλό όνειρο, αν δεν υπάρχουν σύννεφα, βροχή και δάκρυα στον ουρανό. Αν σβήσει η φωτιά τότε έρχεται το τέλος σε μια σχέση ή δηλώνει απόλυση. Όταν σβήσει όμως μια καταστροφική φωτιά δηλώνει ότι προλαβαίνουμε να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί.

Μια φλογισμένη καρδιά δηλώνει τον γλυκό έρωτα και τον αμοιβαίο. Ναι, αυτό το όνειρο δηλώνει ότι υπάρχει αμοιβαιότητα.

Αν βλέπουμε να ψήνουμε ωμό κρέας δηλώνει πως είμαστε ώριμοι να κάνουμε οικογένεια ή να φάμε αλληγορικά, διότι πεινάμε.

Είναι κακό να δούμε ότι αρπάζει φωτιά μια εκκλησία. Το άτομο που θα δει ένα τέτοιο όνειρο θα αλλαξοπιστήσει ή έχει ήδη άλλη θρησκεία.

Το χειρότερο όνειρο είναι να κάψουμε ένα δάσος. Αν το καταστρέψουμε εντελώς, τότε έχουμε αποφασίσει να αυτοκτονήσουμε. Ναι, είναι ένα όνειρο αυτοκαταστροφής. Το ίδιο ισχύει αν πυρπολήσουμε το σπίτι μας.

Όταν η φωτιά είναι ευεργετική το όνειρο έχει καλή ερμηνεία. Η καταστροφή δηλώνει καταστροφή και στο όνειρο. Όπως στη ζωή η φωτιά ευεργετεί και καταστρέφει, το ίδιο γίνεται και στο όνειρο. Είναι ένα όνειρο που συμβαδίζει με την πραγματικότητα και τη λογική.

Όταν σβήνουμε τα κάρβουνα δηλώνει ότι σβήνει μια φιλία ή ένα πάθος. Αν αναζωπυρωθεί η χαμηλή φωτιά και δυναμώσει, τότε θα δυναμώσει και το εξασθενημένο μας πάθος.

Συμπερασματικά λοιπόν: Τα όνειρα με τη φωτιά δηλώνουν το πάθος και τη λατρεία που έχουμε για κάποιον ή για κάτι όταν είναι με τη μορφή της φλεγόμενης βάτου. Δηλαδή να φαίνεται η φωτιά στο πρόσωπο ή στο κτίριο χωρίς να καίει ή να καταστρέφει. Για μια έγκυο το όνειρο είναι καλό. Αν καίγεται το σπίτι μας χωρίς να καταστρέφεται θα βρούμε σύντροφο.  Κακό όνειρο γίνεται αν δούμε κατεστραμμένο το σπίτι μας, αν μας κάψει ο ήλιος και πάθουμε έγκαυμα, αν καεί το δάσος ή μια εκκλησία.  Αν προλάβει και σβήσει η πυροσβεστική τη φωτιά τότε όλα θα πάνε καλά την τελευταία στιγμή ή κάποιος θα μας βρει τη λύση στο πρόβλημα που μας απασχολεί. Αναγέννηση όμως στην φωτιά δεν υπάρχει. 

Φυτρωτικά όνειρα

Φυτρωτικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε ότι φυτρώνουν σπυριά, τρίχες, δόντια,  αποκτάμε παιδιά κ.λ.π.  Σ’ αυτά τα όνειρα κυριαρχεί το ρήμα φυτρώνω. Παντού βλέπεις ότι κάτι φυτρώνει. Ένα νέο ξένο σώμα που δεν υπήρχε, αλλά προστέθηκε. Σ’ αυτή την περίπτωση το άτομο επιβαρύνεται με στεναχώριες ή εμμονές που δεν είχε,  νέες αρμοδιότητες, εκκρεμότητες, αλλά μετά από το όνειρο αυτό μπορεί να τις αποκτήσει.  Εξαίρεση αποτελούν τα μαλλιά. Όταν φυτρώνουν μαλλιά στο κεφάλι δηλώνει δύναμη για το άτομο. Ένα ξένο σώμα γενικά στο όνειρο  δείχνει ότι το άτομο χρειάζεται να το αποβάλλει, διότι είναι ανεπιθύμητο. Αυτό θα το καταφέρει με ένα απελευθερωτικό όνειρο. Όταν βλέπουμε καμιά φορά ότι φυτρώνει νέο δέρμα είναι καλό όνειρο και δεν έχει σχέση με το όνειρο αυτό. Αν φυτρώνουν όμως δόντια  δηλώνει απογοητεύσεις και βάσανα που γεννιούνται χωρίς να είναι πάντα αυτή η εξήγηση. Όμως και όταν φυτρώνει ένα δέντρο μέσα στο στόμα μας ή στο στομάχι μας. Στις τρεις αυτές περιπτώσεις   το άτομο μπορεί να πάσχει από καρκίνο.

Μεταφυσικά όνειρα

Μεταφυσικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που περιέχουν μεταφυσικές ικανότητες, φαντάσματα σε στοιχειωμένα σπίτια. Στα όνειρα αυτά ένα φάντασμα προσπαθεί να μας προστατέψει ή να μας τρομάξει. Τελικά, μαθαίνουμε ότι πράγματι στο σημείο αυτό πέθανε άδοξα ένα άτομο.  Είναι γενικά τα όνειρα που κυριαρχεί το μεταφυσικό στοιχείο σε όλους τους τομείς και το άτομο ζει τέτοιες καταστάσεις. Παλεύει με την αντιύλη, στέκεται στο κενό. Στα όνειρα αυτά δεν ισχύουν οι νόμοι της βαρύτητας. Είναι πολύ ελεύθερα όνειρα σε περιεχόμενο. Μπορεί το άτομο να εξαφανιστεί, να ταξιδέψει στον χρόνο,  να κάνει μάγια και όσα κρύβει μέσα του. Είναι οι δυνάμεις που μόνο στα όνειρα αυτά υπάρχουν.

Κρυφά όνειρα

Κρυφά όνειρα: Είναι τα υποσυνείδητα όνειρα που κρύβουν ένα μήνυμα, αλλά δεν μας φανερώνουν ποιο είναι αυτό. Το άτομο βλέπει κάποια σύμβολα και δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτά. Είναι κάποια όνειρα που δεν ξέρεις τι αποτέλεσμα έχουν. Δεν ανήκουν στα αμφίρροπα γιατί δεν εμφανίζονται δύο λύσεις αυτό ή εκείνο. Δεν εμφανίζεται τίποτα και δεν βγάζεις άκρη να δώσεις μια ερμηνεία. Σαν να είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό που υπάρχει μέσα μας, αλλά δεν ξεκλειδώνει. Αυτά τα όνειρα δεν έχουν προς το παρόν ερμηνεία. Αυτό θα γίνει όταν κοντεύει ο καιρός να επαληθευτούν.

Ονειρα αντικατοπτρισμού

Όνειρα αντικατοπτρισμού: Είναι τα όνειρα που βλέπεις τον εαυτό σου σε φωτογραφίες, να καθρεπτίζεσαι στη λίμνη, να βλέπεις το είδωλό σου γενικά στον ουρανό, στη γη, στο σύμπαν και να βλέπεις σκηνές απ’ αυτό. Όταν τραβάμε όμως εμείς μια φωτογραφία, τότε το όνειρο γίνεται υποσυνείδητο. Επίσης, μπορεί να βλέπεις ομοιώματα που αφορούν το άτομο αυτό.

Όλα αυτά τα όνειρα τα βλέπουμε για να ερμηνευτεί μια κατάσταση ότι είναι αντίθετη για μας. Ότι κάποιος άλλος θα το πάθει αυτό, όχι εμείς. Ότι έχουμε εμμονές, ότι η αλήθεια είναι διαφορετική. Αν το καλό σημείο είναι μέσα στο είδωλο, δηλώνει ότι αποκλείεται να κάνουμε αυτό που ονειρευόμαστε. Ότι ματαιοπονούμε. Αυτό συμβαίνει, για να έχει καλή ερμηνεία ένα κακό όνειρο ή κακή ένα καλό.  Π.χ. αν δούμε ότι φοράμε νυφικό, είναι κακό όνειρο. Αν όμως το φοράμε στη φωτογραφία που κρατάμε, τότε γίνεται καλή η ερμηνεία. Αυτά τα όνειρα υπάρχουν για να μας δείξουν μια κατάσταση, ώστε το όνειρο να έχει καλή ή κακή  ερμηνεία. Αν π.χ. δούμε στον καθρέπτη ότι φοράμε μωβ ρούχα είναι χαρά.  Αν  τα φοράμε όμως κατάσαρκα εμείς, δείχνει πένθος. Αντίθετα, αν στον καθρέπτη φοράμε κίτρινα και στην πραγματικότητα μωβ, τότε κάποιος άλλος θα είναι χαρούμενος, όχι εμείς.  Νομίζω είναι κατανοητό. Όταν ο καθρέπτης δείχνει την πραγματικότητα, τότε έχουμε εκπληρώσει το σκοπό μας, έχουμε ψυχική πληρότητα. Είμαστε ευτυχισμένοι.  Όπως καταλάβατε, στα όνειρα αυτά υπάρχει το στοιχείο της άλλης πλευράς και τα βλέπουμε  για να γλιτώσουμε από μια συμφορά, ή να ανοίξουν τα μάτια μας και να μάθουμε ποια είναι η αλήθεια. Είναι παράλληλα και αντίθετα από τα όνειρα από κάποιο παράλληλο σύμπαν.

Η αντανάκλαση μας αντιπροσωπεύει τον αληθινό μας εαυτό. Πρέπει να κοιτάξουμε βαθιά μέσα στην ψυχή μας. Δείχνει τα ελαττώματά μας και τα προτερήματά μας.  Άρα, πρέπει να μάθουμε μέσα απ’ αυτά για να τα βγάλουμε στην επιφάνεια ή να βελτιώσουμε την κατάσταση. Να εκτιμήσουμε αυτό που πραγματικά είμαστε. Παράλληλα, να εκτιμήσουμε τις αρετές και τις δυνατότητές μας. Η  αντανάκλαση δείχνει πώς θέλουμε οι άλλοι να μας βλέπουν. Όχι πώς πραγματικά είμαστε. Επίσης,  δείχνει αυτά που θέλουμε να κρύψουμε και δεν θέλουμε να τα δουν οι άλλοι.

Αν δούμε  κάτι άλλο στον καθρέπτη εκτός  από το είδωλό μας, εμάς τους ίδιους, τότε σημαίνει ότι περνάμε κρίση ταυτότητας. Δεν είμαστε σίγουροι ποιοι είμαστε πλέον. Έχουμε χάσει την προσωπικότητάς μας. Δεν αναγνωρίζουμε ποιοι είμαστε,  γιατί δεν φαίνεται.

Όνειρα από άλλες διαστάσεις

Όνειρα από άλλες διαστάσεις: Είναι τα όνειρα που κατά περίεργο τρόπο δείχνουν την κρεβατοκάμαρα μας, όπως είναι, και βλέπουμε περίεργα αντικείμενα ή και πρόσωπα να υπάρχουν μέσα σ’ αυτή. Μερικοί  απ’ αυτούς τους ανθρώπους μας μιλούν σε άλλη γλώσσα,  άλλοι μας τρομάζουν, μας απειλούν ή απλά μας κοιτάζουν.

Τα αντικείμενα είναι μόνα πάνω στο κρεβάτι μας ή και γύρω απ΄ αυτό. Άλλα αιωρούνται και άλλα είναι ακουμπισμένα.  Πάμε να τα πιάσουμε και χάνονται.  Αυτά τα όνειρα δημιουργούνται μετά από υπνική παράλυση ή αστρικό ταξίδι. Πολλές φορές συμβαίνει να τα δούμε αν πήραμε πρώτη φορά ναρκωτικά ή έχουμε υψηλό πυρετό. Επίσης αυτά τα όνειρα τα βλέπει ένα άτομο τη στιγμή που φεύγει κάποιος από τη ζωή. Π.χ. όταν έφυγε ένας συμμαθητής μου από τη ζωή, την ώρα που άφηνε τα εγκόσμια είδα μια πολυθρόνα από το πουθενά. Προσπαθούσα να την πλησιάσω αλλά απομακρυνόταν. Αυτό με κούρασε και μπήκα στο σώμα μου.  Αυτά τα αντικείμενα είναι πάντα ανύπαρκτα στην δική μας ζωή. Αν πρόκειται για υπαρκτά αντικείμενα δεν έχουν αυτή την ερμηνεία.  Αυτά τα αντικείμενα μας φαίνονται ξένα, μας τρομάζουν, μας εκπλήσσουν. Δεν είναι κάτι φυσικό να εξοικειωθούμε μ’ αυτά. Έχουν άλλη μορφή από τα πραγματικά. Αν είναι θαμπά, ή δυσκολευόμαστε να τα δούμε ή δεν τα ξεχωρίζουμε τι είναι, είναι κάποια που θα αποκτήσουμε στο μέλλον και δεν αφορούν επ’ ουδενί λόγο αυτή την κατηγορία ονείρων.

Απογειωτικά βαθιά όνειρα

Απογειωτικά βαθιά όνειρα: Είναι παρόμοια με τα βαθιά όνειρα, αλλά εδώ δεν μπαίνουν δεδομένα, ούτε νιώθεις περίεργα. Έχουν πολλά κοινά με τα βαθιά όνειρα, απλά δεν γίνεται η επεξεργασία πάνω σου.  Εδώ συμμετέχει αποκλειστικά η ψυχή χωρίς τη συμμετοχή του εγκεφάλου. Όλα όσα υπάρχουν σ’ αυτά τα όνειρα είναι αληθινά. Δείχνει τις βαθιές μας σκέψεις, τις βαθιές μας επιθυμίες. Τι νιώθουν οι άλλοι για μας, τι αισθανόμαστε εμείς γι’ αυτούς. Κρύβεται η αλήθεια που μας φανερώνει η ψυχή μας  με σκοπό να ανακαλύψουμε τι πραγματικά θέλουμε , να παλέψουμε γι’ αυτό και να το αποκτήσουμε. Για να δούμε ένα τέτοιο όνειρο πρέπει να είμαστε απελευθερωμένοι από πάθη, λάθη, φόβους, εμμονές. Να κυριαρχεί η πίστη και φυσικά να έχουμε λαμπερή αύρα. Τέτοια όνειρα δεν βλέπουν όλοι. Έχουν  πολύ μικρές διαφορές με τα ανώτερα πνευματικά όνειρα, γι’ αυτό και αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία ονείρων. Εδώ συμμετέχουν και τα όνειρα που γίνεται αστρικό ταξίδι με την συμμετοχή του πνεύματος και του σώματος.

Βαθιά και λησμονημένα όνειρα

Βαθιά και λησμονημένα όνειρα: Απόψε είδες ένα πολυτάραχο όνειρο, αλλά δεν θυμάσαι παρά μονάχα το τέλος. Ναι, το όνειρό σου ανήκει στα βαθιά και παράλληλα λησμονημένα όνειρα. Είναι η ένωση αυτών των δύο κατηγοριών σε μία. Όταν δεν θυμάσαι όλο το όνειρο και θυμάσαι ένα μικρό απόσπασμα ή το τέλος ή κομμάτια αυτού του ονείρου, τότε 100% βλέπεις ένα βαθύ και λησμονημένο όνειρο. Αυτή η κατηγορία είναι ο συνδυασμός των δύο κατηγοριών. Θα έλεγα ότι είναι μικτό όνειρο, αλλά δεν είναι αποκλειστικό αυτό. Υπάρχουν κι άλλα μικτά όνειρα. Είναι αντίθετο από το ημιτελές όνειρο.  Έτσι αποτελεί μια ξεχωριστή κατηγορία ονείρων.

Όνειρα αφύπνισης

Όνειρα αφύπνισης: Τα όνειρα αφύπνισης χωρίζονται σε τρία μέρη:

1) Σ’ αυτά που μας υπενθυμίζει το υποσυνείδητο  ότι έχουμε να πάμε ένα ταξίδι και πρέπει να ξυπνήσουμε  νωρίς, όταν πρέπει να πάρουμε  στην ώρα του το φάρμακο μας, όταν ξεχάσουμε  κάτι σημαντικό’  ένα ερωτικό ραντεβού μια συνάντηση κ.λ.π.   τότε μπορεί να δούμε  ένα τέτοιο όνειρο. Αυτό για να το δεις πρέπει να υποβάλλεις το υποσυνείδητο να σε ενημερώσει, να έχεις την έγνοια του.  Τότε μπορεί μια φωνή να σου πει ξύπνα.

2) Στο δεύτερο μέρος είναι τα όνειρα που μας υπενθυμίζουν ένα όρκο που δώσαμε,  ένα τάξιμο που κάναμε, κάτι που έχει μείνει στο υποσυνείδητό μας, αλλά εμείς το έχουμε ξεχάσει. Μας ενημερώνει λοιπόν ότι πρέπει να κάνουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί.

3) Το σπίτι μας πήρε φωτιά την ώρα που κοιμόμαστε και το αντιλαμβάνεται το υποσυνείδητο και μας ενημερώνει με ένα όνειρο συγχρονισμού, ότι το σπίτι πήρε φωτιά και τη σβήνουμε. Αυτό δεν το κάνει πάντα. Μόνο όταν δεν είναι γραφτό αυτό το σπίτι να πάρει φωτιά, δηλαδή δεν είναι στη μοίρα του ονειρευόμενου να πάθει αυτή τη ζημιά. Έτσι, με διαισθητικό τρόπο θα σώσει την περιουσία του από την πύρινη λαίλαπα. Αυτό μπορεί να γίνει κι αν αφήσαμε ανοιχτό το φούρνο, το κινητό στην πρίζα, αφήσαμε τα φώτα αναμμένα κ.λ.π. Όταν είναι γραφτό να καταστραφεί το σπίτι το άτομο εμποδίζεται να ξυπνήσει και δεν ενημερώνεται σχετικά. Τέλος, όταν μας ενημερώσει την νύχτα κάποιος ότι ξεχάσαμε κάτι στην πρίζα και ταραχτούμε χωρίς λόγο μέσα στον ύπνο μας, το     όνειρο δεν    είναι πια  αφύπνισης  γίνεται μικτό,  φοβίας και εμμονικό παράλληλα.

Όλα αυτά τα όνειρα ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, που σκοπό έχει να μας παρακινήσει να κάνουμε κάτι σημαντικό που έχουμε ξεχάσει εμείς, αλλά  όχι το υποσυνείδητό μας.

Εμμονικά όνειρα

Εμμονικά όνειρα: Είναι πολύ εύκολο κάποιος να αναγνωρίσει, να ερμηνεύσει και  καταλάβει τα όνειρα αυτά, εκτός από τον ονειρευόμενο. Είναι τα σύμβολα, οι καταστάσεις, τα φαινόμενα, που βλέπει, νιώθει, αναγνωρίζει ο ονειρευόμενος ενώ οι άλλοι γύρω του δεν τα βλέπουν, δεν τα αισθάνονται δεν τους φοβίζουν.  Είναι τα σύμβολα που βλέπει με τα δικά του μάτια, οι φοβίες που τον απειλούν, οι ανύπαρκτες καταστάσεις που στο όνειρο τα άλλα άτομα δεν αντιλαμβάνονται. Τότε το άτομο κατέχεται από εμμονές. Τότε πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όσα σκέφτεται, φοβάται και βλέπει δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα αντιλαμβάνεται.  Μόνο στην φαντασία του υπάρχει αυτό. Π.χ. το αρνάκι μπορεί να το δει λύκο. Αυτός ο λύκος σ’ αυτόν θα είναι πολύ άγριος, στους άλλους καλός και γλυκούλης. Τότε θα καταλάβει ότι ζει μια δική του κατάσταση, μια δική του πραγματικότητα, πεσιμιστική με άρνηση της πραγματικότητας και θα ξυπνήσει από το λήθαργο που έχει πέσει ψυχολογικά κάποτε, φτάνει να το δεχτεί και να το καταλάβει. Επίσης,  μπορεί να νιώσει ότι κάποιος ή κάτι  πεθαίνει και βλέπει τους άλλους χαμογελαστούς και ήρεμους. Απορεί με την αναισθησία τους, όμως  το όνειρο του δείχνει καθαρά ότι άδικα ανησυχεί.

Δεν είναι όλα τα όνειρα φοβίας, επιθυμίας κ.λ.π. Υπάρχει και το κεφάλαιο που δεν πρόκειται για όνειρα φοβίας, αλλά οι καταστάσεις που φτιάχνει με το μυαλό του αυτός που ονειρεύεται. Έχει κάνει μέσα του ένα σενάριο ότι θα χωρίσει, θα απατηθεί, ότι θα πεθάνει ένα αγαπημένο του άτομο, ότι η κοινωνία τον περιφρονεί ότι θα τον φαρμακώσουν, θα τον βγάλουν από τη μέση… Όλα αυτά τα ονειρεύεται. Όμως, κάπου δεν αναγνωρίζει ότι όλα αυτά τα σκέφτεται και τον ανησυχούν μόνο στο δικό του μυαλό. Ότι δεν είναι ούτε προφητικά, ούτε αντίθετα όνειρα. Είναι αυτή η εικονική πραγματικότητα που έπλασε με το μυαλό του,. Όμως, κάπου αν δει πως συμπεριφέρονται οι άλλοι στο όνειρο αυτό μπορεί να αναγνωρίσει την αλήθεια, η να είναι τόσο πωρωμένος μ’ αυτό που τον απασχολεί, ώστε να μην ξεχωρίσει η πραγματικότητα. Όταν ξυπνήσει και δει ποια είναι η αλήθεια, τότε αντιλαμβάνεται ότι το όνειρο αυτό το δημιούργησε μόνος του. Με τις σκέψεις που κάνει και τις αποφάσεις που παίρνει. Αυτό πολλές φορές γίνεται πολύ αργά και του μένει  αυτή η στεναχώρια. Όταν του το λένε οι άλλοι δεν το δέχεται. Όταν πια το δει με τα μάτια του το παραδέχεται.

Δεν είναι όνειρα αυθυποβολής, διότι εκεί βλέπουμε όσα επιθυμούμε να ζήσουμε ανεξάρτητα αν αληθεύουν ή όχι. Η πλοκή και το τέλος είναι δική μας έμπνευσης, ανεξάρτητα αν έχουμε εμμονές ή όχι. Ενώ τα εμμονικά όνειρα πολλές φορές σε συνδυασμό με τα όνειρα φοβίας, έχουν αυτό το αντικείμενο που προανέφερα.

Υποσυνείδητα όνειρα

Υποσυνείδητα όνειρα: Είναι τα όνειρα που κατά τον Φρόιντ είναι γεννήματα από όσα αντιλαμβάνεται το υποσυνείδητο, αλλά πολλές φορές είναι δευτερεύουσες καταστάσεις που ποτέ δεν θα προσέχαμε. 

Δημιουργείται από εικόνες που έχει κρατήσει, ήχους που έχει δανειστεί, αρώματα που έχει αποθηκεύσει, γεύσεις που έχει νιώσει, αναμνήσεις που έχουμε βιώσει από την παιδική μας ηλικία, αγγίγματα που έχει νιώσει, αισθήματα που έχει βιώσει, εμπειρίες που έχει γευτεί κ.λ.π., μπερδεύοντας καταστάσεις που ταυτίζει. Μπορεί να δούμε π.χ. κάποιον  γηραιό κύριο που είχαμε γνωρίσει πριν 10 χρόνια και τον καθηγητή μας. Να σκεφτούμε τι κοινό έχουν αυτοί οι δύο και να δούμε ότι και οι δύο έχουν αλτσχάιμερ σήμερα  ή είναι το ίδιο αυστηροί. Να συνδέσει δηλαδή το υποσυνείδητο μόνο του κάποιες καταστάσεις. Μπορεί αυτοί οι δύο να έχουν το ίδιο όνομα. Μπορεί να δούμε λέξεις που δεν γνωρίζουμε ή  να βιώσουμε μια επιθυμία αντίθετα, για να αηδιάσουμε κάποιον που λατρεύουμε πολύ και να τον αποβάλλουμε, επειδή πρέπει να γίνει αυτό.  Π.χ. δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον πρώην. Βλέπουμε τα κατά του, τις άσχημες πλευρές του για να προκαλέσουμε τη λήθη, ή βλέπουμε κάποιες καταστάσεις περίπου όπως τις βιώσαμε με κάποιες αποφάσεις που δεν έχουμε πάρει ή προστίθενται και άλλα πράγματα για να μας δείξει ένα πολύπλευρο βίωμα.  Όταν τα όνειρα δεν έχουν ερμηνεία λοιπόν, το υποσυνείδητο είναι αυτό που ευθύνεται.

Λειτουργεί μεμονωμένα και μικτά με άλλες κατηγορίες ονείρων. Π.χ. αν βλέπουμε ότι πέφτουμε στον γκρεμό, θα δούμε ότι ένα βήμα ακόμη να κάναμε θα πέφταμε από το κρεβάτι. Όταν δούμε ότι κάποιος μας απειλεί, είναι το μαξιλάρι που βρέθηκε πάνω μας σε μια στιγμή ασυνειδησίας την ώρα που κοιμόμαστε. Όταν κάποιος ροχαλίζει δίπλα μας, μπορεί να δούμε έκρηξη ή σεισμό. Όταν λοιπόν κάποια όνειρα συνδέονται με εξωτερικά ερεθίσματα, το υποσυνείδητο πλάθει τις δικές του ιστορίες. Άρα, αυτά τα όνειρα δεν έχουν πάντα ερμηνεία. Επειδή ο ονειρομάντης δεν γνωρίζει τον ονειρευόμενο μπορεί να πέσει σε πλάνη. Να δώσει μια φοβερή ερμηνεία, και τελικά να μην βγει. Τότε, το μυαλό του ονειρευόμενου πρέπει να πάει και σ’ αυτή την πιθανότητα. Μοιάζει με ένα δικαστή που παίρνει μια απόφαση βάσει των δεδομένων  που έχει, αλλά δεν γνωρίζει ακριβώς τα αίτια και τα γεγονότα. Μπορεί με τον τρόπο αυτό να πέσει και σε πλάνη. Πρέπει λοιπόν να έχουμε υπόψη μας πάντα κι αυτή την περίπτωση. Μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι.

Κάποια πολύ άσχημα όνειρα οφείλονται στις επιλογές που έχει κάνει το υποσυνείδητο. Πολλά ύπουλα υποσυνείδητα μηνύματα σε τραγούδια, διαφημίσεις κ.λ.π. αποσυντονίζουν το υποσυνείδητο και το προϊόν που βγάζει είναι αυτό που έχει αντιληφθεί.  Όλα τα όνειρα είναι προϊόντα αυτού του ονείρου. Σαν να είναι αυτή η κατηγορία ονείρων το υλικό και όλα τα άλλα είναι το αποτέλεσμα. Εδώ είναι η βάση των ονείρων και κάθε κατηγορία ονείρου επεμβαίνει για να διασκεδάσει χωρίς εισιτήριο μια βραδιά τον ονειρευόμενο.  Θα διασκεδάσει και θα χαρεί αν είναι καλό το όνειρο. Αν δεν είναι ποιος ευθύνεται; Δυστυχώς, ο ίδιος και η μοίρα του, τα βαριά συναισθήματα, οι τροφές που διαλέγει, τα ακούσματα, οι ταινίες που βλέπει, οι σχέση του με τους άλλους, ο τρόπος σκέψης. Όλα μετράνε. Αν είναι απογοητευμένος, πικραμένος,  δυστυχισμένος και όλα τα αρνητικά εις μένος τι όνειρα να δει; Όταν η κατάθλιψη και το άγχος βρίσκεται στο φόρτε του θα μας πνίξουν τα φίδια, θα μας κυνηγήσουν οι έγνοιες, θα χάσουμε την ψυχή μας όταν διαλυθεί. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της δικής μας πορείας. Το υποσυνείδητο κάθε μέρα μοιάζει με ένα άγραφο τετράδιο. Εκεί θα γράψουμε το όνειρο ανάλογα με τα βιώματα, τις σκέψεις, τις εμμονές.  Όλα παίζουν κάποιο ρόλο.  Η θετική σκέψη φέρνει καλά όνειρα. Άρα, μάθαμε ποιος ευθύνεται γι’ αυτό. Αν θέλετε καλά όνειρα, ξέρετε ποια τι πρέπει να κάνετε. Στο χέρι σας είναι!!!

Όνειρα στην σφαίρα του φανταστικού

Όνειρα στη σφαίρα του φανταστικού: Είναι όνειρα από τη ζώνη του λυκόφωτος, πλασμένα από εμάς για μας, είναι όνειρα υπερφυσικά, που δείχνουν έναν άλλο κόσμο απ’ αυτό που ξέρουμε, απ’ αυτό που ζούμε, δομημένο και κατασκευασμένο από δικά μας υλικά, από δικά μας όντα. Όνειρα που δεν έχουν κάτι γήινο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι είναι ο δικός μας κόσμος ή δεν είμαστε σίγουροι γι’ αυτόν. Καλό είναι να δούμε αυτό τον κόσμο για μια φορά στον ύπνο μας, σαν ειδικό όνειρο,  να δραπετεύσουμε απ’ αυτόν, να φύγουμε, να πετάξουμε, να γκρεμιστούμε, να πνιγούμε σε μια ροζ θάλασσα ή να πέσουμε σε ένα γκρεμό που είναι γεμάτος ουρανό.  Εκεί όμως πρέπει να ψάξουμε ένα δέντρο, που είναι το στήριγμα για να πιστέψουμε στον πραγματικό μας κόσμο και να μείνουμε εκεί. Όταν δεν υπάρχει αυτό το στήριγμα, το άτομο θέλει να μείνει στον κόσμο αυτό, διότι ο δικός μας τον απογοητεύει και τον βασανίζει. Όμως, ψάχνοντας αυτό το στήριγμα, δηλώνει ότι θέλει να φύγει, να παλέψει, έχει τη δύναμη να το κάνει. Δεν το κάνουν όλες οι ψυχές αυτό δυστυχώς, μόνο οι δυνατές, διότι αυτός ο  δικός τους κόσμος  τους δίνει ασφάλεια και χαρά. Όμως, η παραμονή εκεί για πολύ καιρό μπορεί να στερήσει  στο άτομο τη δυνατότητα να βρει την πραγματική χαρά, να την βιώσει σε ένα πραγματικό κόσμο. Μοιάζει σαν ένα άτομο που έχει μεν αλτσχάιμερ και συμβιώνει με τους άλλους, αλλά σε άλλη συχνότητα. Δεν υπάρχει επαφή. Είναι κακό να μην νιώθεις τι γίνεται γύρω σου, να μην αισθάνεσαι, να μην πονάς, αλλά αρνείσαι να το κάνεις, επειδή ο κόσμος σου γεννά ανασφάλειες και πόνο. Αυτά τα όνειρα τα βλέπουν τα καταθλιπτικά άτομα, αυτά που υποφέρουν, που πονάνε, που ελπίζουν να αλλάξει ο κόσμος, που έχουν απογοητευτεί, που θα ήθελαν να είναι ο κόσμος διαφορετικός…

Είναι παράλληλα και αντίθετα με τα όνειρα από το παράλληλο σύμπαν, διότι εκεί βλέπουμε τον κόσμο όπως πραγματικά είναι, απλά προστίθενται κάποιοι δρόμοι επιπλέον ή κάποια σπίτια, που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Βλέπουμε άλλους γονείς και άλλα αδέρφια και τα νιώθουμε δικά μας,  ενώ τα γεγονότα και οι εμπειρίες  είναι αντίθετα πάντα από το δικό μας κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο, μη μπορώντας να αντέξουμε αυτή την κατάσταση ξυπνάμε με ένα δυνατό κλάμα. Για να μην γίνει αυτό το κακό και για να μην γίνουμε κάτοικοι αυτού του κόσμου, γίνεται αυτή η αντίδραση με κάποιο μηχανισμό της ψυχής, ώστε να επιστρέψουμε ασφαλείς στον κόσμο μας. Κι αυτό είναι ένα άλλο σύμπαν, αλλά εντελώς διαφορετικό από αυτό που ξέρουμε ή φανταζόμαστε, και αλλόκοτο  σε σχέση μ’ αυτό που ζούμε.

Αυτό το όνειρο είναι όμορφο όσο το άτομο καταλαβαίνει ότι δεν του ανήκει αυτός ο κόσμος, αλλά πάει σε στιγμές ηρεμίας και γαλήνης, όμως βρίσκει εύκολα το δρόμο και φεύγει από εκεί. Είναι σαν μια όαση για λίγο, πολύ λίγο. Τότε είναι μια φυσιολογική κατάσταση για όλους μας.

Κακό γίνεται, όταν αυτός ο κόσμος νιώθουμε ότι μας ανήκει, όταν τον νιώσουμε δικό μας. όταν αρνηθούμε την πραγματικότητα ακούσια ή εκούσια, όταν  είμαστε σίγουροι ότι αυτός ο κόσμος μας ανήκει, διότι υπάρχει φόβος να μείνουμε εκεί, να τρελαθούμε ή να μην αναγνωρίσουμε την δική μας πραγματικότητα ή να την αρνηθούμε για πάντα, μη μπορώντας να την αντέξουμε. Τότε πρέπει να καταλάβουμε όσο είναι νωρίς, τι κακό κάναμε στον εαυτό μας και να αναρωτηθούμε τι μας έφερε εκεί και πώς θα φύγουμε από εκεί, αν φύγουμε ποτέ.  Μια ψεύτικη χαρά, δεν είναι πραγματική χαρά όταν δεν είναι βίωμα,  γι’ αυτό το λόγο αξίζει να αγωνιστείς για να την γευτείς. Όταν πια τη γευτείς φαίνεται η διαφορά, φτάνει να βρεις τη δύναμη να φτάσεις ως εκεί, να μην σε ρουφήξει αυτός ο κόσμος την ώρα της αναζήτησης. Είναι ψεύτικος και το ψέμα είναι όμορφο όσο κρατάει λίγο. Το πολύ και το μόνιμο είναι βλαβερό και για το άτομο που δεν θεωρείται φυσιολογικό για τον κόσμο μας και για την ίδια την ύπαρξή του που την καταστρέφει, αλλά στο σημείο που βρίσκεται πια δεν το καταλαβαίνει ούτε το αντιλαμβάνεται για να γυρίσει πίσω. Δυστυχώς, είναι πια πολύ αργά να γίνει αυτό!!!

Όνειρα αγωνίας

Όνειρα αγωνίας: Όταν η  ψυχή είναι διαλυμένη από μια δύσκολη κατάσταση, κάνει διάφορα σενάρια, ότι κάποιος  την μια πεθαίνει, την άλλη δεν πεθαίνει. Μετά θα δούμε  ότι αναστήθηκε. Είναι τα όνειρα που μας ταράζουν  όταν δεν αντέχουμε την σκέψη ότι θα  χάσουμε κάποιον. Η ψυχή κάνει λοιπόν σενάρια για να είναι έτοιμη, κάτι σαν ασφάλεια, για να αντέξει κάθε δυνατή περίπτωση. Ονειρεύεται σαν ειδικό όνειρο όλες τις περιπτώσεις. Ο μηχανισμός της ψυχής πολλές φορές αντιλαμβάνεται αυτόματα τι πρόκειται να γίνει όταν κάποιος μπορεί να πεθάνει, άλλα όταν ο φόβος και η αγωνία κυριεύει την ψυχή μας αν θα μας βρει αυτός που του χρωστάμε, αν μας απειλούν με όπλο και κυνηγούν να μας σκοτώσουν, όταν μας κυριεύει ο πανικός, ο φόβος ότι θα χάσουμε κάτι πολύτιμο, η αγωνία  όταν κάποιος μας καλεί και δεν μας λέει τι μας θέλει, όταν κάποιος μας λέει θα τα πούμε μετά και δεν διευκρινίζει τι θέλει να μας πει. Η σκέψη ότι κάποιος μας απατά.  Βρισκόμαστε σε μια διαρκή αγωνία. Αγωνία για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, αγωνία αν θα πάρουμε αυτά που μας ανήκουν, αγωνία αν θα περάσουμε τις εξετάσεις. Αγωνία αν θα ζήσει ο άρρωστος που βρίσκεται στο νοσοκομείο. Μοιάζουν λίγο με τα ιδιαίτερα όνειρα με την διαφορά ότι τα άτομα αυτά δεν ανήκουν σε μια συγκεκριμένη κατηγορία π.χ. να παντρεύονται, να είναι έγκυες, να είναι φοιτητές. Μπορεί ο καθένας να ζήσει αυτή την αγωνία όταν η ψυχή αντιλαμβάνεται ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί και προετοιμάζεται γι’ αυτό. Τότε δουλεύει ένας αυτόματος μηχανισμός και με την πρώτη ευκαιρία που θα κοιμηθούμε θα δούμε πολλά σενάρια, θα περάσουμε από πολλά παράλληλα σύμπαντα και θα δούμε σαν σειριακά όνειρα, χωρίς πραγματικά να είναι,  την ίδια υπόθεση να εκτυλίσσεται με διάφορες πλοκές. π.χ. Την  μια πεθαίνει, την άλλη φοβάται το θάνατο, την άλλη γυρίζει σπίτι, την άλλη ανασταίνεται. Έτσι, η ψυχή είναι έτοιμη να δεχτεί με περισσότερη ευκολία την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή. Για πιο ήπιες καταστάσεις υπάρχουν τα όνειρα ανησυχίας.

Λειτουργικά όνειρα

Τα λειτουργικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που δεν αφορούν το άτομο, δεν θα ψάξει να βρει ερμηνεία σ’ αυτά, διότι δεν υπάρχει. Ο εγκέφαλος είναι ένα μηχάνημα που τροφοδοτείται από το DNA  και την ψυχή και μπαίνουν τα δεδομένα αυτόματα προστίθενται ή αφαιρούνται γεγονότα, μοιάζει σαν να ανοίγονται νέα αρχεία ή νέες εφαρμογές στα όνειρα αυτά. Θα δει ότι δεν μπορεί να διαβάσει ένα μήνυμα. Μετά από ένα τέτοιο όνειρο το μήνυμα σε ένα νέο σειριακό όνειρο θα διαβαστεί. Όλα είναι ευανάγνωστα τώρα, και το άγνωστο γίνεται γνωστό μετά από ένα τέτοιο όνειρο. Ο εγκέφαλος είναι σε θέση να αποκρυπτογραφήσει πια, ελεύθερα, όσα στο παρελθόν του φάνηκαν όνειρα με γλώσσα μηχανής, ασαφή. Είναι το ξεκαθάρισμα. Μετά είναι πιο εύκολο να πραγματοποιήσει αυτά που είδε, διότι είναι το δικό του πεπρωμένο που καλείται, καλώς ή κακώς να ζήσει. Ό,τι σας φαίνεται ασαφές δεν θα μείνει για πολύ καιρό. Αύριο ένα τέτοιο όνειρο θα το καθαρίσει. Τότε είμαστε σε θέση να το ερμηνεύσουμε.

Το όνειρο του επαγγελματία

Το όνειρο του επαγγελματία: Είναι τα ιδιαίτερα όνειρα που βλέπει ένας που κάνει κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα, σύμβολα που αφορούν την εργασία του. Αντικείμενα αυτής, βλέπει κανονικά ο μαραγκός ξύλα, ο υδραυλικός βρύσες, ο γαλατάς γάλατα, ο δάσκαλος μαθητές κ.λ.π. Όλα αυτά γι’ αυτούς δεν έχουν ερμηνεία.

Ενοχικά όνειρα

Ενοχικά όνειρα: Μοιάζουν με τα σοβαρά καταδικαστικά όνειρα, που είναι αυτά που έχουν τιμωρηθεί. Τα ενοχικά δεν είναι τόσο σοβαρά πάντα, και δεν αξίζουν πάντα τιμωρία.

Το άτομο πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρηθεί αυτός ή κάποιος που τον έφερε στο σημείο να νιώθει τύψεις συνειδήσεως, ενοχές. Αυτά  είναι αντίθετα με τα ήπια καταδικαστικά όνειρα. Αυτά τα όνειρα τα βλέπουν άτομα που νιώθουν βαριές τύψεις για κάτι που έχουν κάνει και αυτοτιμωρούνται μέσα από το όνειρο, βλέποντας ότι κάποιος άλλος τους τιμωρεί. Επίσης, το άτομο μπορεί να φάει κάτι στην πραγματικότητα, και ένα ενοχικό όνειρο να μεγαλώσει τις ενοχές του. Μπορεί όμως και στο όνειρο να νιώσει ενοχές νομίζοντας ότι το έφαγε στην πραγματικότητα. Μπορεί να δούμε ότι σκοτώνουμε κάποιον. Είναι η προσπάθεια να απελευθερωθούμε από τις τύψεις μας, σκοτώνοντας το άτομο που μας τις δημιούργησε και υποφέρουμε εξαιτίας του. Αυτά τα όνειρα τα βλέπουν και άτομα που εκβιάζονται ή απειλούνται και υποφέρουν. Πολλές φορές το περιεχόμενο τέτοιων ονείρων μπορεί να είναι εμμονικό, διότι το άτομο μπορεί να υποφέρει για κάτι που εκείνος θεωρεί ότι είναι κατακριτέο, χωρίς απαραίτητα να είναι. Τότε το όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη. Ίσως το άτομο να δει ένα τέρας. Είναι αυτό που δημιούργησε με τη φαντασία του και απειλείται απ’ αυτό, χωρίς αυτό στην περίπτωση αυτή να αληθεύει ή να υπάρχει.Κρύβει απλά ένοχα μυστικά που αν μαθευτούν θα καταστραφεί η καριέρα του ή και η ζωή του. Ο ύπνος είναι βασανιστικός.

Ο παράδεισος στα όνειρά μας

Ο  παράδεισος  στα όνειρά μας:  Είναι ένα όνειρο που βλέπουμε συχνά. Ο παράδεισος που βλέπουμε, ο παράδεισος που κατακτάμε, ο παράδεισος που χάνουμε.  Κάποια είναι στο μυαλό μας. Δείχνει πώς αισθανόμαστε εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Μπορεί να συμβεί όμως και κάτι καλό.  Όταν είμαστε χαρούμενοι όλα είναι ήρεμα. Απλώνεται γαλήνη και ηρεμία. Μια κακή σκέψη φέρνει μια αστραπή μέσα στο καλοκαίρι. Ένα βότσαλο χάλασε την ηρεμία της γαλήνης αυτής,  μέσα σε μια λιμνούλα. Έκανε κύκλους στο νερό.  Είναι  μια κακή σκέψη. Όμως όσο καθόμαστε μέσα στον παράδεισο και απολαμβάνουμε όσα μας προσφέρει είναι όλα υπέροχα, μέχρι σε κάποιο άλλο όνειρο να αλλάξει το τοπίο.

Όταν βλέπουμε παράδεισο επ’ ουδενί λόγο δεν σημαίνει ότι θα πεθάνουμε και θα επισκεφτούμε τον ουράνιο παράδεισο. Αυτό συμβαίνει, διότι όταν πεθαίνουμε  βλέπουμε ότι εγκαταλείπουμε τη γη, ψάχνοντας τον προορισμό μας. Δεν βρισκόμαστε μέσα σ’ αυτόν. Ούτε καν σκεφτόμαστε που θα πάμε, σαν να βαδίζουμε τυφλοί  σε ένα νέο κόσμο που δεν ξέρουμε τι θα βρούμε ή τι μας περιμένει εκεί. Απορίας άξιο είναι,  τι συμφωνίες κάνουν και τι αποκαλύψεις οι νεκροί όταν έρχονται να πάρουν έναν ζωντανό άνθρωπο, λίγο πριν το τέλος του. Αυτό κανείς δεν μας το έχει φανερώσει. Έφυγε άμεσα χωρίς να προλάβει να πει οτιδήποτε. Άρα, ο παράδεισος που ονειρευόμαστε λογικά,  είναι ένας γήινος παράδεισος με τα ανθρώπινα δεδομένα.

Αν μας διώξουν, σημαίνει ότι δεν είναι ο δικός μας παράδεισος και η πλάνη κάποια στιγμή θα φανεί. Αν φύγουμε οικειοθελώς, σημαίνει ότι μόνοι μας αντιληφθήκαμε ότι δεν είναι αυτό που θέλαμε πραγματικά. Άρα, θα πάμε να αναζητήσουμε το δικό μας. Αν μας καλούν και θέλουμε να φύγουμε από εκεί, πάλι αντιληφθήκαμε την πλάνη. Θα μπορούσε να είναι όμως μια μεταμορφωμένη κόλαση, που σαν δέλεαρ μετατράπηκε σε παράδεισο για να μας παγιδέψει. Τότε το σκηνικό γρήγορα αλλάζει.

Όταν νιώσουμε ότι βρεθήκαμε στον ουράνιο παράδεισο δηλώνει ότι ο Θεός είναι ευχαριστημένος μαζί μας, βαδίζουμε το σωστό δρόμο. Αν περάσαμε πρώτα από την κόλαση και καταλήξαμε στον παράδεισο, δηλώνει αλληγορικά μια άσχημη κατάσταση που άλλαξε σκηνικό και επιτέλους έγινε ένας παράδεισος. Φυσικά, στην περίπτωση αυτή η κόλαση δεν μπορεί να μας βλάψει, γιατί είμαστε περαστικοί απ’ αυτή. Όταν σκεφτόμαστε ένα οδυνηρό παρελθόν μέσα στον παράδεισο μας, νιώθουμε τα κύματα να φουσκώνουν, να φυσάνε τα φύλλα, να κάνει ψύχρα. Φυσικά, το τοπίο δεν χάνεται, αλλά μεταβάλλεται κάπως.

Κάποτε είχε τη μορφή κήπου, αλλά σήμερα μπορεί να είναι ένα καταπράσινο λιβάδι, ένας καταρράκτης, μια ακροθαλασσιά. Μπορεί όμως συμβολικά ο παράδεισος να είναι αυτός που θέλουμε. 

Όμως κάπου βαθιά κρύβεται η ανθρώπινη αδυναμία. Η ανάγκη να αμαρτήσουμε σαν ευάλωτοι άνθρωποι, να ψάξουμε το μήλο και να παραβιάσουμε τους κανόνες ή να μείνουμε πιστοί στις απόψεις μας και να βρούμε την απόλυτη ευτυχία. Έτσι, φτάνουμε στο σημείο να χάσουμε ή να κερδίσουμε τον παράδεισο με τις πράξεις μας, να βρούμε την αγάπη, το άλλο μας μισό και φυσικά  να μπορέσουμε να ενωθούμε μαζί του. Στο όνειρο αυτό δεν γίνεται με αυτό το πρόσωπο πάντα. Μέσα στον παράδεισο μας, μπορεί να γίνει με ένα αντικείμενο, με ένα ομοίωμα, με ένα ζώο που συμβολίζει αυτόν, με έναν άγνωστο. Αλλά αν τον δούμε πίσω από μια κλειστή πόρτα και την ανοίξουμε, όταν κολυμπήσουμε σε μια λίμνη, μέσα στο αυτοκίνητο ή σε μια εκκλησία,Όχι όμως όταν είναι ντυμένος γαμπρός στο πλευρό μας  κι εμείς νύφη.  Όταν επίσης μας δώσει κάποιο κλειδί, τότε επικυρώνεται κατά μεγάλο ποσοστό ότι είναι αυτός. Το ίδιο γίνεται κι αν δούμε ότι τον φιλάμε μέσα στον καθρέπτη ή σε μια φωτογραφία.   Όταν όμως είναι μαύρο το αυτοκίνητο είναι απογοήτευση ή ψυχικός θάνατος. Όταν είναι άσπρο το αυτοκίνητο η αγάπη θα έρθει αργά, όταν είναι κόκκινο θα έρθει γρήγορα. Αν είναι μαύρο ανήκει σε άλλη, όχι σε μας. Το μαύρο  μας οδηγεί και στον κυριολεκτικό θάνατο, όταν δεν οδηγούμε εμείς.

Όταν πια βαδίζουμε σε ένα αβέβαιο δρόμο μακριά από τον παράδεισο και μπούμε στην κόλαση, τότε ο παράδεισος έχει χαθεί για μας. Βγήκαμε από την πύλη του και προσπαθούμε να βρούμε το δρόμο της επιστροφής πριν δούμε την πύλη της κόλασης  μπροστά μας. Όταν φτάσουμε εκεί είναι πια πολύ αργά  να επιστρέψουμε πίσω, όχι όμως ακατόρθωτο  όταν δεν έχουμε ακόμα μπει. Απλά ο δρόμος της επιστροφής είναι πιο δύσκολος και επίπονος. Όταν η ψυχή αγωνίζεται και είναι ζωντανή καταφέρνει να ξεφύγει και ο παράδεισος γίνεται πιο ζεστός, πιο φιλόξενος γι’ αυτόν που έφυγε και ξαναγύρισε.

Επίσης, σαν όνειρο επιθυμίας ο παράδεισος  είναι η απόδραση μας από τις δυσκολίες της ζωής. Όταν δεν βρίσκουμε τον παράδεισο και περιπλανιόμαστε είναι πολύ κακό όνειρο. Δυστυχία, είναι για το άτομο το όνειρο αυτό. Μπορεί να μην τον βρει ποτέ.

Αυτό το όνειρο είναι φάρμακο ψυχής για να δυναμώσει η πίστη μας και να αποκτήσουμε θετική ενέργεια, αντιμετωπίζοντας κάθε δυσκολία που μας παρουσιάζεται στη ζωή. Είναι η δύναμη να φέρουμε το Χριστό στη ζωή μας καθοδηγητή. Γενικά, δηλώνει ότι είμαστε πολύ ρομαντικοί και δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να αντέξουμε την πραγματικότητα ζώντας σε ένα δικό μας κόσμο. Γενικά, είναι το μέσον να ανεβάσουμε την πνευματικότητα μας σε ένα επίπεδο που ξεπερνά τα γήινα.

Ο παράδεισος είναι φως, ο παράδεισος είναι ευτυχία. Ευτυχισμένος δεν είναι αυτός που τον ονειρεύεται, αλλά αυτός που τον βιώνει. Είναι πιο όμορφος όταν τον κατακτήσεις με αγώνα και πολλά εμπόδια, παρά αν μπεις απευθείας. Αυτό γίνεται, διότι μετά από κόπους και από βάσανα αναγνωρίζεις την αξία του. Δεν θα  καταφέρουν να το νιώσουν ποτέ αυτοί που η τύχη τους ευνόησε και μπήκανε άμεσα στον παράδεισο. Ας ευχηθούμε να τον ονειρευτούμε όλοι, να παλέψουμε για την  κατάκτησή του, να μπούμε κι εμείς και να μεθύσουμε από το αμπέλι της χαράς που φυτρώνει εκεί.

Όμως όσοι ζουν εκεί, χαίρονται;  Κι όμως, η απάντηση είναι αρνητική. Μερικοί άνθρωποι  πλήττουν και δεν μπορούν να ζουν αρμονικά. Βλέπουν βάσανα εκεί που δεν υπάρχουν. Αυτοβασανίζονται και ζητούν όλα να είναι ταραχώδη. Έχουν συνηθίσει την παλιά τους ζωή και η αρμονία του παράδεισου τους φαίνεται πολύ έξω από τον τρόπο που έχουν μάθει να ζουν. Ζητούσαν την ευτυχία και τώρα που τη γνώρισαν δεν τους γεμίζει. Κι όμως, γίνεται κι αυτό!!! Περίεργο, κι όμως αληθινό. Αυτά τα άτομα έχουν πολύ περιπετειώδη όνειρα που τα προκαλούν οι ίδιοι. Τρέφονται με εμμονές μόνο και μόνο για να σπάσουν την πλήξη τους. Τρώγονται με τα ρούχα τους, ώστε να γίνει κάτι συγκλονιστικό. Όταν διαλυθεί ο παράδεισος και γυρίσουν στα ίδια τότε ζητάνε να ξαναπάνε εκεί. Το έχουμε βιώσει όλο αυτό. Τίποτα δεν μας ικανοποιεί. Βρέχει, κι όμως παραπονιόμαστε. Βγαίνει ο ήλιος, η ίδια γκρίνια υπάρχει. Άρα, πώς να μας χωρέσει ο παράδεισος όταν δεν ξέρουμε και οι ίδιοι τι ζητάμε; Μόνο όταν γνωρίσουμε την πραγματική κόλαση ο παράδεισος είναι ηρεμία και γαλήνη. Για τους άλλους, είναι αυτό που προανέφερα. Γι’ αυτό πρέπει να πάθεις για να μάθεις.

Μέσα στον παράδεισο μπορεί να κρύβεται  ένας θησαυρός που καλείσαι να τον ανακαλύψεις και να τον αποκτήσεις. Μπορεί να ξεπεράσεις τα όρια της αντοχής σου για να το πετύχεις ή να καταφέρεις να επιβιώσεις μέσα στις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Όμως, ένας παράδεισος πολύ εύκολα μετατρέπεται σε κόλαση. Τότε πρέπει να μείνεις ζωντανός και να φύγεις από εκεί ή αν δεν το καταφέρεις θα διαλυθείς μέσα σ’ αυτόν που τελικά δεν είναι πια παράδεισος. Όταν όμως ξεφύγεις απ’ αυτόν μπορείς να επισκεφτείς κάποιον άλλο παράδεισο. Μπορεί όμως πανεύκολα μια κόλαση να μετατραπεί σε παράδεισο. Αυτό είναι μεγάλη επιτυχία για το άτομο που θα το πετύχει, φτάνει να μην είναι πλάνη και να μην εισχωρήσει πιο βαθιά.

Η κόλαση στα όνειρά μας

Η κόλαση στα όνειρα μας: Όλα τα καταστροφικά όνειρα μαζί με την θέαση της κόλασης είναι το χειρότερο όνειρο που μπορεί να ονειρευτεί κάποιος. Όμως η κόλαση στο όνειρο δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται. Το άτομο πολλές φορές δημιουργεί μια δική του κόλαση τις περισσότερες φορές μέσα από τα όνειρα φοβίας, τα εκδικητικά όνειρα και τα εμμονικά όνειρα. Όλα μαζί τον παγιδεύουν σε μια κατάσταση που δεν έπρεπε να μπει.

Είναι ένα όνειρο που βλέπουμε συχνά. Η κόλαση που βλέπουμε, είναι η κόλαση που βιώνουμε ή τα υποσυνείδητα μηνύματα που πήραμε, τα εξωτερικά ερεθίσματα, ο τρόπος που ζούμε, που ενεργούμε, που σκεφτόμαστε, οι τύψεις, η καταδίκη μας, η συναισθηματική μας παγωνιά, σκοτεινά, κατάθλιψη  και δυσκολία γενικά. Είναι καλό να μην  κατακτάμε την κόλαση, αλλά να φεύγουμε απ’ αυτή.  Κάποια στοιχεία  δεν είναι στο μυαλό μας, αλλά μας διοχετεύουν μ’ αυτά, γίνεται ένας έλεγχος του νου, που γίνεται πίσω από τα υποσυνείδητα μηνύματα που κρύβουν κάποιες παγίδες από διαφημίσεις, τραγούδια, βίντεο κλιπ κ.λ.π.

Γενικά, σαν όνειρο δείχνει πώς αισθανόμαστε εκείνη ακριβώς τη στιγμή που ονειρευόμαστε. Μπορεί να συμβεί όμως και κάτι κακό.  Όταν είμαστε καμμένοι, πικραμένοι, δυστυχισμένοι, όλα είναι ταραγμένα μέσα μας, κοφτερά μαχαίρια που μας τρυπάνε ή ο πόνος μοιάζει σαν να μας έβαλαν οινόπνευμα στην πληγή. Όλα αυτά μας απομακρύνουν από τον παράδεισο. Χάνεται το ήρεμο τοπίο και δημιουργείται μια άλλη κατάσταση. Μεταφερόμαστε στην κόλαση.

Εδώ δεν αλλάζει το τοπίο, ούτε μεταβάλλεται το όνειρο από απλά μια κακιά σκέψη. Είναι πολύπλοκη η κατάσταση. Εδώ φεύγουμε από τον παράδεισο ακούσια.  Όμως, όσο καθόμαστε μέσα στην κόλαση, όταν δούμε πια την πύλη της, όλα γίνονται ένας εφιάλτης που μας χαλά την γαλήνη και την ηρεμία. Όλα ξεκινάνε από την αδυναμία να θωρακίσουμε την ψυχή. Ένα όνειρο δαιμονικό μετατράπηκε σε σατανικό, επειδή δεν αναγνωρίσαμε την πλάνη. Η κόλαση έγινε στα μάτια μας παράδεισος. Όταν φανεί  πια το πραγματικό τοπίο, είναι πολύ αργά. Το άτομο δεν μπορεί να κάνει πίσω. Έπεσε στην παγίδα!

Όταν βλέπουμε κόλαση,  επ’ ουδενί λόγο δεν σημαίνει ότι θα πεθάνουμε και θα επισκεφτούμε την κόλαση. Αυτό συμβαίνει, διότι όταν πεθαίνουμε  βλέπουμε ότι εγκαταλείπουμε τη γη, ψάχνοντας τον προορισμό μας. Δεν βρισκόμαστε μέσα σ’ αυτόν. Ούτε καν σκεφτόμαστε που θα πάμε, σαν να βαδίζουμε τυφλοί  σε ένα νέο κόσμο που δεν ξέρουμε τι θα βρούμε ή τι μας περιμένει εκεί. Απορίας άξιο είναι,  τι συμφωνίες κάνουν και τι αποκαλύψεις οι νεκροί όταν έρχονται να πάρουν έναν ζωντανό,  λίγο πριν το τέλος. Αυτό κανείς δεν μας το έχει φανερώσει. Έφυγε άμεσα χωρίς να προλάβει να πει οτιδήποτε. Άρα, η  κόλαση  που ονειρευόμαστε λογικά,  είναι ένας τόπος καταδίκης  με τα ανθρώπινα δεδομένα. Εδώ όμως επεμβαίνει και ο Θεός, η συνείδηση που μας τιμωρεί με βαριά ή ήπια καταδικαστικά όνειρα. Παράλληλα, υπάρχουν και τα ενοχικά. Όταν όμως ανακατεύονται τα εμμονικά και τα όνειρα φοβίας, τότε η κόλαση γεννήθηκε μέσα  από ένα όνειρο αυθυποβολής.

Αν μας διώξουν, σημαίνει ότι έχουμε φτάσει πια στο σημείο να είμαστε για λύπηση. Ούτε ο ίδιος ο σατανάς δεν μας έχει ανάγκη. Πήρε αυτό που ήθελε. Τότε καταλήγουμε έγκλειστοι στα ψυχιατρεία δυστυχώς. Αν σε διώξουν από την κόλαση δεν βρίσκεις επιστροφή στον παράδεισο. Είναι τόσο επιβαρυμένο το άτομο ψυχικά,  που θα πρέπει να γίνει ένα μεγάλο θαύμα για να επιτευχθεί μια τέτοια κατάσταση. Να αλλάξει τρόπο σκέψης. Εκτός, αν η ψυχή είναι ακόμη ζωντανή. Αν γινόταν όμως αυτό ο σατανάς δεν θα του άνοιγε την πόρτα να φύγει.  Αν φύγουμε οικειοθελώς, σημαίνει ότι μόνοι μας αντιληφθήκαμε ότι η ψυχή έχει ακόμη τη δύναμη να παλέψει. Δεν τελείωσαν όλα.  Άρα, θα πάμε να αναζητήσουμε τον παράδεισο μετανιωμένοι, όπως έκανε ο άσωτος υιός όταν κατάλαβε το λάθος του και απομακρύνθηκε απ’ αυτόν. Όμως ο σατανάς θα μας καταδιώξει για να μας πάρει πίσω ξανά, με φοβερότερα όπλα και κόλπα.  Αν μας καλούν να δούμε την κόλαση πρέπει να φύγουμε από εκεί, πριν δούμε τις πύλες της, να  αντιληφθούμε την πλάνη. Θα μπορούσε να είναι όμως  μια  μεταμορφωμένη κόλαση,   που σαν δέλεαρ μετατράπηκε σε παράδεισο για να μας παγιδέψει. Τότε το σκηνικό γρήγορα αλλάζει.

Όταν νιώσουμε ότι βρεθήκαμε στην ουράνια κόλαση,  δηλώνει ότι το άτομο που την ονειρεύεται είναι ταραγμένο ψυχικά, έχει κρίματα, χρειάζεται να μετανοήσει ή να εξομολογηθεί. Δεν μπορεί να κάνει απελευθερωτικά όνειρα, έχει τύψεις, έχει σκοτώσει, έχει πληγώσει, έχει κάνει κακό. Ο Θεός δεν είναι ευχαριστημένος μαζί του, φυσικά δεν  βαδίζει το σωστό δρόμο. Αν περάσαμε πρώτα από τον παράδεισο  και καταλήξαμε στην κόλαση, δηλώνει αλληγορικά μια όμορφη κατάσταση που άλλαξε σκηνικό και έγινε μια επίγεια κόλαση. Φυσικά, στην περίπτωση αυτή ο παράδεισος δεν μας ωφέλησε, διότι ήμασταν περαστικοί. Η  κόλαση που καταλήξαμε είναι ο προορισμός μας και  μπορεί να μας βλάψει, γιατί δεν είμαστε δυστυχώς περαστικοί απ’ αυτή. Όταν σκεφτόμαστε ένα όμορφο  παρελθόν μέσα στην κόλαση μας οι πληγές μας γίνονται αφόρητες, εκεί νιώθουμε μέσα στο καζάνι μας αφόρητη ζέστη, ματώνουμε για όσα χάσαμε. Νιώθουμε μεγάλη και ανυπόφορη ζέστη.  Φυσικά το τοπίο δεν χάνεται, αλλά μεταβάλλεται με το χειρότερο τρόπο που μπορεί ή δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος.

Κάποιοι ονειρεύονται καζάνια, άλλοι βλέπουν φωτιές. Η κόλαση είναι όμως κάτι που μας προκαλεί φρίκη και πόνο. Καλό είναι να είμαστε θεατές στο όνειρο  και να βράζουν άλλοι στο ζουμί τους, χωρίς εμείς να πάθουμε κακό.  Παίρνουμε μια εκδίκηση μέσα απ’ αυτό για όσα μας κάνανε.  Για μας, δεν έχει μια συγκεκριμένη μορφή. Εκεί δεν έχουμε την ανάγκη να αμαρτήσουμε, αλλά να βρούμε λίγο νερό να μας δροσίσει τη γλώσσα. Να βρούμε αλληγορικά ένα μαλακό κρεβάτι για να έχουμε που την κεφαλή κλίναι. Όμως, η αδυναμία δεν μας αφήνει  να ξεφύγουμε από ό,τι  μας κρατά δέσμιους σε μια κατάσταση που δεν έχει επιστροφή, τότε το μαρτύριο μας γίνεται εθισμός. Ενώ θέλουμε να ξεφύγουμε δεν μπορούμε πια. Η ανάγκη δεν είναι πια να αμαρτήσουμε, αλλά να απελευθερωθούμε. Εδώ είμαστε ευάλωτοι άνθρωποι. Ψάχνουμε ένα κλειδί να ανοίξουμε τις βαριές αλυσίδες που έχουμε δεθεί, το βρίσκουμε, το κρατάμε και δεν τολμάμε να το χρησιμοποιήσουμε και να φύγουμε. Ακόμη προσπαθούμε  να τηρήσουμε τους κανόνες, μήπως και μας λυπηθούν και μας αφήσουν να φύγουμε ή να παλέψουμε με όση δύναμη μας έμεινε για μια τελευταία ρανίδα ευτυχίας.  Με τις πράξεις μας λοιπόν μπορεί να απεγκλωβιστούμε από την κόλαση ή να  κερδίσουμε τον παράδεισο με αγώνα. Πρέπει να βρούμε την γαλήνη που τόσο μας λείπει. Να απαλλαγούμε από τις τύψεις μας Χρειαζόμαστε λοιπόν ηρεμία και γαλήνη.  Όταν φύγουμε από την κόλαση είναι εύκολο να ξαναμπούμε. Όμως όταν δούμε την πύλη του παραδείσου, πάλι είναι εύκολο να ξανακυλήσουμε. Δεν μας πτοεί ο παράδεισος. Ούτε μας συγκρατεί. Το αντίθετο γίνεται όταν δούμε την πύλη της κόλασης. Η κόλαση είναι μια τιμωρία. Πιο άσχημο γίνεται όταν το άτομο αυτοτιμωρείται, διότι πολλές φορές δεν αξίζει τέτοια τιμωρία. Ο ίδιος όμως την υποβάλλει στον εαυτό του και την εκτελεί.

Επίσης, σαν όνειρο φοβίας  η κόλαση εμφανίζεται τιμωρός πολλές φορές. Η φοβία όταν  μας οδηγεί εκεί, η κόλαση είναι εικονική. Ο διάβολος είναι η πάλη που γίνεται μέσα μας μεταξύ  του καλού και του κακού. Όταν υπερισχύσει το κακό, τότε καταλήγουμε εκεί. Όταν υπερισχύσει το καλό, ο δαίμονας επιστρέφει ηττημένος στο σκοτεινό του βασίλειο.  Όποια μορφή κι αν έχει  η κόλαση στο όνειρο,  μας τρομάζει, ο ύπνος γίνεται βασανιστικός, το άτομο υποφέρει. Ζητά τον παράδεισο και ελπίζει ότι ο θεός θα του δώσει την ευκαιρία να βγάλει από μέσα του όσα τον βαραίνουν και να μετανοήσει. Ο Θεός είναι ανοικτός και μας περιμένει όλους με ανοιχτές αγκάλες. Όταν υπάρχει πίστη, μπορούν να γίνουν τα πιο μεγάλα θαύματα. Όταν δεν βρίσκουμε την κόλαση έχουμε θωρακισμένη ψυχή. Τα εμμονικά μας όνειρα διαλύονται  και μένουμε στον παράδεισο Είναι η πλήρης ευτυχία για το άτομο αυτό. Να ψάχνεις την κόλαση και να μην την βρίσκεις. Τι ευτυχία!!!  Πρέπει να φροντίσουμε να μην την βρούμε  ποτέ.

Αυτό το όνειρο είναι δηλητήριο ψυχής για να  δείξει στον άνθρωπο που βαδίζει,  κι αν μπορεί να αγωνιστεί πρέπει να το κάνει νωρίς. Πρέπει να αναζητήσει τον παράδεισο για να δυναμώσει η πίστη του και να αποκτήσει θετική ενέργεια, αντιμετωπίζοντας κάθε δυσκολία που του  παρουσιάζεται στη ζωή. Να βρούμε τη δύναμη να νικήσουμε το σατανά και να  φέρουμε το Χριστό στη ζωή μας καθοδηγητή.  Γενικά, το όνειρο αυτό μας κατεβάζει ένα σκαλοπάτι κάτω από τον γήινο κόσμο. Είναι μακρινή και ανύπαρκτη η  πνευματικότητα μας  που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει ούτε να φτάσει τα γήινα. Τόσο μάλλον να τα περάσει. Πώς φαίνεται στην κοινωνία μας αυτό,  απλά, το άτομο θα είναι περίγελο ή κατώτερος στα μάτια των άλλων.

Η κόλαση είναι σκοτάδι, είναι δυστυχία. Ευτυχισμένος είναι αυτός που την ονειρεύεται, αλλά δεν την  βιώνει. Όταν υπάρχει μόνο στο μυαλό του. Είναι πιο άσχημη όταν την κατακτήσεις με ένα λάθος και όχι πολλά κρίματα. Είναι άσχημα για ένα λάθος να ζεις ανάμεσα σε εγκληματίες και απατεώνες. Αν ονειρευτούμε ότι παλέψαμε να ξεφύγουμε απ’ αυτήν με αγώνα και κόπους, η κατάκτησή του παραδείσου είναι πολύ γλυκιά. Μπορούμε λοιπόν μετά κόπων και βασάνων να μπούμε κι εμείς και να μεθύσουμε από το αμπέλι της χαράς που φυτρώνει εκεί. Δυστυχώς αυτό δεν το πετυχαίνουν όλοι, μόνο αυτοί που είναι δυνατοί.

Είναι δυσάρεστη η κόλαση για όλους;

Αυτό τα λέει όλα!!!

Μέσα στην κόλαση μπορεί να βρεις ηρεμία αν σε δελεάζει ή την έχεις συνηθίσει, έγινε τρόπος ζωής. Μπορεί να ξεπεράσεις τα όρια της αντοχής σου για να το πετύχεις ή να καταφέρεις να επιβιώσεις μέσα στις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, όμως με ψυχαναγκαστικά μέσα το πετυχαίνεις. Αργότερα γίνεται συνήθεια, τρόπος ζωής.  Όμως, μια κόλαση πολύ εύκολα μετατρέπεται σε παράδεισο. Τότε πρέπει να μείνεις ζωντανός και να πιστέψεις ότι είναι αλήθεια, να δεχτείς αυτή τη νέα κατάσταση, αν δεν έχει γίνει συνήθεια. Όταν όμως ξεφύγεις απ’ αυτήν μπορείς να επισκεφτείς έναν  παράδεισο. Μπορεί όμως πανεύκολα μια κόλαση να μετατραπεί σε παράδεισο. Αυτό είναι μεγάλη επιτυχία για το άτομο που θα το πετύχει, φτάνει να μην είναι πλάνη και να μην εισχωρήσει πιο βαθιά. Να συνηθίσει τον τρόπο ζωής και να μην ζητά τα μαρτύρια που πέρασε εκεί. Θα αντέξει όμως τη νέα κατάσταση;

Τα αυτοκίνητα στον ονειρικό κόσμο

Τα αυτοκίνητα στον ονειρικό κόσμο:  Υπάρχουν δύο ειδών όνειρα, που έχουν σχέση με τα αυτοκίνητα. Αυτά που αφορούν το πραγματικό μας αυτοκίνητο και αυτά που αφορούν την πορεία της ζωής μας. Τα πρώτα όνειρα ανήκουν τα όνειρα επιθυμίας, ότι αγαπάμε αυτό το αυτοκίνητο. Είμαστε περήφανοι που το έχουμε. Φοβόμαστε μην το γδάρουν, μην το κλέψουν, μήπως δεν μπορέσουμε να πληρώσουμε  για να το κυκλοφορήσουμε κ.λ.π. Όνειρο στέρησης όταν δεν έχουμε αυτοκίνητο, αλλά για να ισχύει αυτό μπαίνουμε μέσα με λαχτάρα και δεν θέλουμε να βγούμε.

Όμως η πιο πολύπλοκη ερμηνεία είναι όταν οδηγούμε αυτοκίνητο και έχει την ερμηνεία της πορείας στη ζωή μας. Καταρχήν το μαύρο αυτοκίνητο όποιος το δει και δεν έχει τέτοιο, σημαίνει στεναχώρια, απογοήτευση. Όταν όμως δει ότι είναι με το ταίρι του μέσα σ’ αυτό θα χωρίσουν ή δεν θα τα φτιάξουν ποτέ, αυτός έχει άλλη. Όταν κάποιος νεκρός οδηγεί μαύρο αυτοκίνητο και δεν υπάρχει άλλος ζωντανός μέσα,  πρέπει να δούμε νερό ή να τον πείσουμε να σταματήσει ή να καλέσουμε την τροχαία να του δώσει κλήση, αλλιώς είναι ο θάνατός μας, όταν καταφέρει να μας πάρει. Όταν υπάρχει ζωντανό άτομο μαζί μας θα αρρωστήσουμε απλώς, αλλά δεν θα πεθάνουμε. Αν δούμε νερό θα επιστρέψουμε στη ζωή με ασφάλεια, το ίδιο αν δούμε αίμα και φάρο φωτεινό έξω από το αυτοκίνητο. Πολλές φορές έχει την ανάγκη το άτομο να αγκαλιάσει για τελευταία φορά τον νεκρό του, γι’ αυτό υπάρχουν τα όνειρα επιστροφής, ώστε να κάνει χωρίς δυσκολία το όνειρο του πραγματικότητα. Ό,τι διαδραματίζεται σε ένα άσπρο αυτοκίνητο δηλώνει ότι θα αργήσει να γίνει. Στο κόκκινο αυτό  θα γίνει σύντομα. Όταν δεις διαφορετικό τον εαυτό σου, δηλώνει ότι το ταίρι σου θα σε ήθελε μια άλλη, άρα, δεν θέλει εσένα. Πιθανόν, έχει ερωμένη και διατηρεί και σχέση μαζί σου. Όταν το αυτοκίνητο σταματάει, είναι μια στάσιμη κατάσταση που δεν προχωράει. Όταν το άτομο οδηγεί με την πρώην του συντροφιά, σημαίνει ότι θα τα ξαναφτιάξουν. Όταν η μπροστινή θέση είναι κενή και κάθεται πίσω το άτομο, θα γίνει σχέση, αλλά όχι τώρα. Όταν μιλάει στο κινητό με άλλο θα χωρίσουν. Όμως, όταν εμφανιστεί ξαφνικά, θα ξεπεράσει τον πρώην και θα τα φτιάξει μ’ αυτόν. Όταν κυκλοφορούν με δύο αυτοκίνητα είναι μια σχέση που υφίσταται και δεν υφίσταται παράλληλα. Ζουν μαζί από συνήθεια. Ο καθένας λειτουργεί μόνος του.  Το ίδιο ισχύει αν οδηγεί μόνος του. Είναι προς το παρόν μόνος. Όταν τρέχει ενεργεί γρήγορα, δεν σκέφτεται τι κάνει. Όταν πηγαίνει αργά, είναι αργόστροφος. Όταν πηγαίνει κανονικά, ξέρει τι κάνει. Όταν χάνει το δρόμο, και τρακάρει το αυτοκίνητο, το παρκάρει, το σπάει, είναι άσχημες καταστάσεις. Όταν το σπάσει οικειοθελώς ή παίρνει ναρκωτικά ή αυτοκτονεί ή πιο ήπια θέλει να αλλάξει ζωή. Καταστρέφει τον εαυτό του για να πονέσει κάποιον που τον πλήγωσε.  Το ίδιο ισχύει αν του βάλει ο ίδιος φωτιά. Όταν βγάλει τις ρόδες, δηλώνει ότι ακινητοποιεί οικειοθελώς, δεν θέλει άλλη περιπέτεια, αποξενώνεται το άτομο. Όταν κάποιος οδηγεί ένα αυτοκίνητο και κάθονται μαζί δύο άνδρες ή είναι ομοφυλόφιλος ή ζητά ένα φίλο, έναν που θα τον βοηθήσει να πορευτεί, έναν καθοδηγητή. Όταν χάσει τα κλειδιά είναι η ανέλπιδα προσπάθεια να βρει τη δύναμη να το βάλει μπροστά.

Υπάρχουν χιλιάδες ερμηνείες για το αυτοκίνητο. Το χειρότερο είναι όταν οδηγεί κάποιος και ο συνεπιβάτης ή ο οδηγός γίνεται διάφανος ή χάνεται. Τότε χάνεται η πραγματική επαφή των ατόμων. Όταν κάποιος βάλει με το ζόρι στο αυτοκίνητό του μια κοπέλα σημαίνει ότι την θέλει με τη βία στη ζωή του. Όταν την βιάζει μέσα σ’ αυτό είναι τις περισσότερες φορές ένα όνειρο που δείχνει πόσο πιέζεται το άτομο να ζει σε μια σχέση που δεν τον γεμίζει πια. Όταν βάλει στο πορτ μπαγκαζ πράγματα,  σημαίνει ότι είναι τα σημαντικά για να προχωρήσει στη ζωή. Αν υπάρχει  χαρτί στο παρμπρίζ δείχνει ότι είναι ερωτευμένος ή φοβάται την τροχαία.  Όταν είναι με την αγαπημένη του μέσα στο αυτοκίνητο  και γίνει ατύχημα θα χωρίσουν, όπως κι όταν πέσουν στο γκρεμό. Χειρότερο είναι, αν στην πορεία της  διαδρομής, εκείνη ανοίξει την πόρτα και φύγει. Σημαίνει εγκατάλειψη. Όταν δει ηλιοβασίλεμα έξω σημαίνει ότι ως εδώ ήταν αυτή η σχέση. Αν ο δρόμος έχει εμπόδια δηλώνει ότι εμποδίζεται αυτή η σχέση. Αν τρώνε μέσα στο αυτοκίνητο ή βλέπουν αυτά που αγόρασαν, τους ενδιαφέρει η υλική ζωή και αφήνουν την αγάπη σε τελευταία μοίρα.  Αν ασχολούνται με τα κινητά τους,  δηλώνει ότι διατηρούν τη σχέση αυτή, αλλά δεν τους απασχολεί. Ο καθένας κάνει τη ζωή του. Καλό όνειρο είναι όταν κάνουν έρωτα ή φιλιούνται μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα της αυγής. Τότε ξεκινάει μια νέα αγάπη. Αν δεν αναγνωρίσουμε πρόσωπο, αφορά το μέλλον.  Δεν τον γνωρίσαμε ακόμα, το ίδιο αν είναι θολό το πρόσωπο.   Αν το άτομο βλέπει αρχαία έξω δηλώνει ότι αυτή η σχέση αφορά το παρελθόν. Ίσχυε στο παρελθόν και θα ξαναγυρίσει ή θα μάθουμε νέα του.  Αν βλέπει τάφους έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου σημαίνει ότι τελειώνει εδώ. Επίσης, κακό είναι να έχει τελειώσει η βενζίνη, να έχουν φθαρεί τα λάστιχα, να έχει βλάβη, να πυροβολεί κάποιος προς το αυτοκίνητο αυτό.  Τέλος, είναι άσχημο το άτομο που μας ενδιαφέρει να είναι μόνο του στο αυτοκίνητο και να τον κυνηγάμε να μας βάλει μέσα. Κακό είναι όταν η ομίχλη καίει την ορατότητα. Αλλά τέλος, καλό είναι όταν μας καλέσει κάποιος στο αυτοκίνητό του ενώ μας κυνηγάνε. Κακό μπορεί να γίνει αν αυτό δεν ήταν η σωτηρία μας, αλλά μια εισχώρηση στην παγίδα.

Γενικά, πολλές φορές βλέπουμε κι ας μην ξέρουμε να οδηγούμε ότι οδηγούμε μια χαρά και φτάνουμε στον προορισμό μας. Δεν είναι πάντα ειδικό όνειρο. Διαβάζοντας το κείμενο θα καταλάβετε την ερμηνεία. Το πιο κακό όνειρο είναι να κάψουν το αυτοκίνητο, να το λεηλατήσουν, να μας βάλουν φωτιά ενώ είμαστε μέσα, να μας βγάλουν με τη βία έξω.

Όταν κάτι δεν σε σκοτώνει  σε κάνει πιο δυνατό.

Όνειρα με αριθμούς

Όνειρα με αριθμούς: Είναι βασικά όνειρα που μας απασχολούν όλους. Όνειρα περιέχουν αριθμούς και μας δελεάζουν ή μας τρομάζουν. Καταρχήν, το ίδιο όνειρο όταν επαναλαμβάνεται είναι επαναληπτικό (βλ. κατηγορία). Τότε για κάθε άτομο έχει διαφορετική εξήγηση. Γενικά, το σύμπαν είναι δομημένο με μαθηματική ακρίβεια. Ο θεός θα έλεγα ότι εκτός από αρχιτέκτονας θα μπορούσε να είναι μαθηματικός. Όμως στα όνειρα οι αριθμοί είναι ένας κωδικός, είναι μια ημερομηνία, είναι ένα θέμα που για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά δίδει το ανάλογο μήνυμα.

Γενικά, το 1 είναι η μοναξιά, επίσης είναι στα όνειρα ο θεός, η νίκη κ.λ.π.

Το 2 είναι οι δύο φύσεις του Χριστού, η συντροφικότητα, η ομαδικότητα, το ταίριασμα. Το 2 είναι η θηλυκή φύση του ανθρώπου.

Το 3 συμβολίζει τον τριαδικό θεό,  την ψυχή το πνεύμα και το σώμα, τα 3 πρώτα αιθερικά σώματα και φυσικά το εγώ, το υπερεγώ και το εκείνο, κατά το Σίγκμουτ Φρόιντ, που είναι οι γνωστοί μηχανισμοί της ψυχής. Το τρία επίσης είναι η αρσενική φύση του ανθρώπου.  Το τρία όταν το βλέπουμε με σκοτάδι, δηλώνει τον Κέρβερο, δηλαδή το θάνατο, τον μαρασμό, την αβεβαιότητα.

Το 4 δηλώνει το τέλος μιας ταλαιπωρίας, την τακτοποίηση. Ότι κάτι τελειώνει. Επίσης, τα ντόρτια, δηλαδή την ατυχία, αλλά εξαρτάται από το όνειρο πια ερμηνεία ισχύει.

Το  5 δηλώνει το πάντρεμα της θετικής με την αρνητική φύση του ανθρώπου, είναι το ταίριασμα μιας σχέσης, ο γάμος, η αγάπη.

Το 6  είναι ένα είδος ολοκλήρωσης.  Είναι και η επιφανειακή προσκόλληση στο κακό.

Το 7 συμβολίζει το θαύμα, την αισιοδοξία, την τύχη, την ευτυχία, τον παράδεισο.

Το 8 συμβολίζει την επιφανειακή προσκόλληση στο καλό, ενώ κατά βάθος δεν είμαστε τόσο καλοί όσο δείχνουμε.  Επίσης, το 8 είναι ο αριθμός της δύναμης και της εξουσίας. Είναι ο αριθμός των ανθρώπων που φιλοδοξούν να φτάσουν πολύ ψηλά.

Το 9 συμβολίζει την τελειότητα, την συμπαντική αρμονία, την ηρεμία. Το Θεό.

Κάποιοι αριθμοί δείχνουν προγνωστικά για τυχερά παιχνίδια, κάποιο μήνυμα δίδουν. Άν είμαστε εκπαιδευτικοί, μετεωρολόγοι, μαθηματικοί ή λογιστές δεν έχουν ερμηνεία. Γενικά, ένα όνειρο με αριθμούς ωθεί το άτομο να αναρωτηθεί, γιατί το ονειρεύτηκα;

Μπερδεμένοι αριθμοί συμβολίζουν υλικά κέρδη. Οι αριθμοί μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια ειδική ημερομηνία, διεύθυνση, ηλικία ή κάτι πολύ σημαντικό για όλους μας. Μπορεί όμως κάπου να είδαμε αυτόν τον αριθμό και τον αποτυπώσαμε. Θυμάμαι μια εποχή είχα δει ένα νούμερο τηλεφώνου στο όνειρό μου. Το σημείωσα και τηλεφώνησα. Ήταν ένα τηλέφωνο που κάποτε έπαιρνα συχνά όταν δούλευα στην παλιά μου δουλειά και δεν το θυμόμουν. Το υποσυνείδητο το συγκράτησε όμως.

Αν ακούμε αριθμούς σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια κατάσταση όπως πρέπει  ή ότι πρέπει να ηρεμήσουμε και να πάρουμε τα πράγματα με άλλη λογική.

Παράδειγμα αριθμών με κακή ερμηνεία είναι το βιντεάκι που παραθέτω στα επαναλαμβανόμενα όνειρα. Όμως, υπάρχει και η καλή πλευρά.

Απτικά όνειρα

Απτικά όνειρα: Είναι τα όνειρα,  στα οποία  συμμετέχει η αίσθηση  της αφής. Η αφή, ως γνωστόν είναι η αίσθηση που έχουν αυξημένη οι τυφλοί, έτσι τα όνειρα της αφής έχουν τη δύναμη να μας καθοδηγούν, όταν τα όνειρα είναι σκοτεινά. Να αντιληφθούμε τι βλέπουμε, τι ακουμπάμε μέσα στο σκοτάδι. Επίσης, είναι συνώνυμο με τον θαυμασμό όταν αγγίζουμε και χαϊδεύουμε ένα σώμα.

Όταν χαϊδεύουμε ένα ζώο, δείχνουμε την αγάπη μας, όταν ακουμπάμε κάτι που μας τρομάζει είναι ανάλογη η στάση μας. Γενικά, τα απτικά όνειρα κρύβουν επιθυμίες, φόβους, ανασφάλειες. Δηλαδή, χαϊδεύουμε και ακουμπάμε κάτι που στη ζωή είναι απαγορευμένο. Ακουμπάμε κάτι που πονάει, αλλά πόνος δεν υπάρχει. Αγγίζουμε γυαλιά και δεν κοβόμαστε. Είναι η ένωση μας με το αδύνατον, το όποιο στα απτικά όνειρα το κάνουμε δυνατό, ώστε να δείξουμε ότι έχουμε αντοχές και να πείσουμε τον εαυτό μας γι’ αυτές.

Οσφρητικά όνειρα

Οσφρητικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που συμμετέχει η όσφρηση, νιώθεις ότι μυρίζεις, νιώθεις γύρω σου μυρωδιές, καλές ή κακές. Πολλές φορές, μια ευχάριστη μυρωδιά, μπορεί να είναι ο συνδυασμός ενός υποσυνείδητου ονείρου. Π.χ. μια μυρωδιά που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Μια μυρωδιά που είχαμε αηδιάσει κ.λ.π.

Πολλές φορές μετά τη θέαση ενός όμορφου ονείρου μετά από το φως που σου δίνει, νιώθεις μυρωδιές λουλουδιών.   Αυτό δείχνει ότι ήταν θεόσταλτο το όνειρο. Μπορεί να σε επισκέφτηκε και ένα καλό πνεύμα, αν αυτή η μυρωδιά υπάρχει στην πραγματικότητα. Το αντίθετο συμβαίνει, αν νιώθεις μια μαχαιριά να σου τρυπά το στήθος ή νιώθεις ότι αυτό το όνειρο σε κάνει να κλαις και δεν μπορείς να ηρεμήσεις μετά τη θέαση του. Αν νιώσεις στην πραγματικότητα μια μυρωδιά σαν θειάφι μετά απ’ αυτό,  μπορεί να  είναι κι η επίσκεψη στο χώρο ενός κακού πνεύματος.

Όνειρα προόρασης

Όνειρα προόρασης: Αυτά τα όνειρα είναι παράλληλα και αντίθετα με τα προγνωστικά όνειρα ή τα προφητικά. Στα προγνωστικά ή τα προφητικά όνειρα βλέπεις το όνειρο και  απλά επαληθεύεται. Στα όνειρα προόρασης δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα. Όμως,  πιθανολογούμε ότι μπορεί να ισχύσει αυτό, επειδή στα όνειρα προόρασης δεν ξέρεις ότι ένα άτομο συχνάζει σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος.  Το μαθαίνεις μετά την θέαση του ονείρου.

Βλέπεις ένα εικονικό σκηνικό,  ένα πιθανό μέλλον που μπορεί να επαληθευτεί όπως το βλέπεις ή αντίθετα. Θέλεις με το όνειρο αυτό να δώσεις στο άτομο το μήνυμα να προσέξει ότι μπορεί να το πάθει αυτό.  Για να επαληθευτεί ένα τέτοιο όνειρο, το άτομο έχει μεγάλη πνευματικότητα. Ενώ το προγνωστικό ή το προφητικό μπορεί να το δει οποιοσδήποτε έχει μια μεγάλη πνευματικότητα,  όχι τεράστια,  όπως στην περίπτωση των ονείρων αυτών.  Έχει μια άμεση σχέση με τα τηλεπαθητικά όνειρα, αλλά δεν είναι απόλυτη η συμμετοχή αυτών των ονείρων σε κάθε σημείο του ονείρου.

Ακουστικά όνειρα

Ακουστικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που ακούμε ονόματα, φωνές, να μας καλούν, να μας βρίζουν. Ακούμε μηνύματα συνδεδεμένα με την πραγματικότητα ή όχι, ακούμε ολόκληρα κείμενα να απαγγέλλουν, ακούμε να λένε το όνομά μας, μελωδίες γνωστές και άγνωστες, ακόμα και μηνύματα ότι θα πεθάνεις αύριο, θα έρθω αύριο,  μην πας εκεί, μην κάνεις το άλλο. Αυτά τα όνειρα είναι διάφορες κατηγορίες ονείρων σε μια.  Τα περισσότερα απ’ αυτά τα όνειρα είναι προειδοποιητικά, άλλα είναι καθοδηγητικά, άλλα είναι μια πλάνη. Τα περισσότερα απ’ αυτά είναι ακουστικές παραισθήσεις, ειδικά όταν ακούμε φωνές ή να καλούν το όνομά μας να ξυπνήσουμε ενώ είναι ακόμα βράδυ.  Πολλά όνειρα τέτοιου είδους είναι και αφύπνισης. Ξύπνα ακούμε και ενώ ξυπνάμε σώζουμε το σπίτι μας από βέβαιη πλημμύρα ή φωτιά.

Είναι η προσπάθεια του υποσυνείδητου να εφαρμόσει ορισμένες λειτουργίες αυτόματα, ώστε το άτομο να κάνει την ανάλογη εντολή ή οδηγία όπως πρέπει και να λάβει το μήνυμα που πρέπει για να δουλέψει σωστά Είναι οι άμυνες του οργανισμού να μπορέσουμε να αντιδράσουμε, όπως πρέπει, έτσι ώστε το πεπρωμένο να μην λειτουργήσει καταλυτικά για μας.  Είναι λοιπόν ένας γραμματέας μας , ας το πούμε έτσι, που μεριμνεί να γίνουν όλα σωστά, μόνο που τις περισσότερες φορές αυτό είναι μια πλάνη. Τότε ο πονηρός γελάει μαζί μας που ανταποκριθήκαμε στην πλάκα που μας έστησε στις 3 το πρωί, όταν ακούμε την έκφραση ξύπνα να πας στη δουλειά σου.

Πολλές μελωδίες που ακούμε έχουν κάποιο νόημα, ανάλογα με τον στίχο, αλλά οι περισσότερες είναι υποσυνείδητα όνειρα από τραγούδια που μας αρέσουν και τα έχουμε καταχωρήσει στον ακουστικό θάλαμο του εγκεφάλου. Π.χ. ακούμε το Δωσ’ μου μια αγκαλιά του Βαρδή που τραγουδά με το Ρέμο. Μπορεί να είναι η ανάγκη μας να αποκτήσουμε μια αγκαλιά, αλλά μπορεί να μας άρεσε αυτό το τραγούδι και το ακούμε προς τέρψη μας.

Όταν ακούμε ιστορίες ή παραμύθια, ίσως το κεντρικό νόημα να είναι η ζωή που κάνουμε και πρέπει να διδαχτούμε μέσα απ’ αυτό, διορθώνοντας τα λάθη μας.

Υπάρχουν τα τυχαία ακουστικά μηνύματα, υπάρχουν τα εσκεμμένα, τα αντίθετα μηνύματα, τα προγνωστικά, αλλά υπάρχουν και οι συμπτώσεις. Πρέπει το άτομο να ξέρει καλά τον εαυτό του και να μπορεί να αξιολογήσει τι ισχύει στη δική του περίπτωση, κάθε φορά που ακούει αυτό το μήνυμα.  Δεν είναι πάντα αξιοπρόσεκτα, όπως δεν πρέπει και να περνούν απαρατήρητα. Αυτό το μυστήριο περικλείει  τα όνειρα αυτά. Όταν αυτό το μήνυμα είναι επαναλαμβανόμενο, τότε δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να το προσπεράσει.

Όνειρα χωρίς επιστροφή

Όνειρα  χωρίς επιστροφή: Είναι αντίθετα όνειρα με τα όνειρα επιστροφής. Εδώ δεν υπάρχει σωτηρία.

Αυτά τα όνειρα  χωρίζονται σε δύο είδη: είναι τα όνειρα που βλέπει κάποιος δικός μας άνθρωπος για μας. Π.χ. μια μητέρα βλέπει την μητέρα της να της λέει ότι θα έρθω απόψε να πάρω την κόρη σου μαζί μου, ή λέει ένας νεκρός στην γυναίκα του, ετοίμασε το παιδί να έρθει μαζί μου. Θα φύγουμε τα χαράματα.

Στην δεύτερη κατηγορία είναι ο δικός μας θάνατος. Είναι το τελευταίο όνειρο που οδηγεί το άτομο από τη ζωή στο θάνατο. Πεθαίνει στον ύπνο του.  Δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε να διηγηθούμε σε κανέναν τι είδαμε, διότι μας βρίσκουν νεκρούς στο κρεβάτι. Μόνο εμείς είμαστε  σε θέση να ξέρουμε τι είδαμε. Όταν βγει ιατρική γνωμάτευση λένε, χρήση ναρκωτικών, βαρβιτουρικών, ασυλλόγιστη χρήση αλκοόλ,  άπνοια εν ώρα ύπνου ή θάνατος από άγνωστη αιτία. Χθες έμαθα ότι αυτή η άγνωστη αιτία είναι καταγεγραμμένη στο DΝΑ μας και διορθώνεται όταν εντοπιστεί εγκαίρως.

Όνειρα λάθος εποχής ή εκτός τόπου και χρόνου

Όνειρα λάθος εποχής ή εκτός τόπου και χρόνου:  Ναι, δυστυχώς υπάρχουν πολλά τέτοια όνειρα που δείχνουν ότι το άτομο δεν αισθάνεται όπως πρέπει, ότι δεν συμβαδίζει με την εποχή.  Ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, ότι ξεχωρίζει στο πλήθος. Κάποια όνειρα γυμνίας μπαίνουν σ’ αυτή την κατηγορία. Όταν τρομάξει ή ντραπεί δείχνει ότι συνειδητοποιεί τι κάνει.  Ότι δεν συμπεριφέρεται όπως οι άλλοι. Όταν δεν το ξεχωρίσει είναι ανησυχητικό. Είχα πει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου όταν φορά στα καλά καθούμενα κάποιος το  στεφάνι του γάμου. Όμως εκτός τόπου και χρόνου είναι κι άλλες περιπτώσεις.

-Όταν φορά καλοκαιρινά ρούχα το χειμώνα,
-Όταν κολυμπά με παλτό και γάντια.
-Όταν φορά χειμερινά ρούχα το καλοκαίρι.
-Όταν φορά μαγιό στην εκκλησία.
-Αν πάει στη δουλειά με πυτζάμες και παντόφλες.
-Αν πάει σε γάμο με τα ρούχα της  δουλειάς.                                                                          

-Αν είναι Πάσχα και έχει Χριστουγεννιάτικο δέντρο στολισμένο κ.λ.π.

Όταν το άτομο βλέπει συχνά τέτοια όνειρα πρέπει να ανησυχήσει. Κάτι δεν πάει καλά με τη λογική του.  Θα πρέπει να το προσέξει πολύ αυτό. Όμως δηλώνει ότι ζει μια δική του πραγματικότητα ή είναι αφηρημένος. Όμως δεν έχει πάντα αυτή την ερμηνεία, αν το δει μια φορά. Δηλώνει αλληγορικά, πολλές φορές, ότι ενώ είναι καλοκαίρι γι’ αυτόν, εκείνος κρυώνει. Αυτό όμως που είπα παραπάνω ισχύει όταν το βλέπει για πολύ καιρό, επαναληπτικά σε μόνιμη βάση, όχι επαναλαμβάνω αν το δει μια φορά και δύο.  Άτομα που δηλώνουν άρνηση της πραγματικότητας, βάλλονται συχνά με τέτοια όνειρα, βάσει της αυθυποβολής. Αυτά είναι λογικά άτομα που δεν δέχονται το κατεστημένο και την κοινωνία μας.  Κάποια άτομα λοιπόν που ονειρεύονται μια άλλη κοινωνία με τα δικά τους θέλω, μπορεί να δουν τέτοια όνειρα. Δεν είναι λοιπόν απόλυτο ότι χάσαμε το μυαλό μας, αλλά σε μεγάλο ποσοστό αυτό ισχύει.

Γευστικά όνειρα

Γευστικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που μας βρίσκουν στην κουζίνα  να δοκιμάζουμε διάφορα φαγητά. Κατά μεγάλο ποσοστό τα όνειρα αυτά δεν έχουν ερμηνεία. Είναι η συμμετοχή της αίσθησης της γεύσης στα όνειρά μας. Κάποια όνειρα όμως είναι στέρησης, επιθυμίας, εξωτερικά ερεθίσματα, συνειδητά κ.λ.π.

Κάποια φαγητά έχουν την ερμηνεία της αφθονίας, της ευχαρίστησης, της απόλαυσης. Κάποια δηλώνουν την μοναξιά μας, κάποια δηλώνουν αηδία όταν δεν τρώμε αυτό το φαγητό ή δεν μας αρέσει η θέα του.  Τότε,  είναι ειδικά όνειρα. Τα πιο πολλά όνειρα αυτής της κατηγορίας είναι  μικτά, διότι συμπεριλαμβάνει κι άλλες κατηγορίες ονείρων.

Όταν γευόμαστε γλυκό δηλώνει πίκρα, διότι στα όνειρα το όμορφο παίρνει άσχημη ερμηνεία. Επειδή τα γλυκά δεν θεωρούνται υγιεινά, το υποσυνείδητο συνδέει το ανθυγιεινό με την επιθυμία και γίνεται ένα μπέρδεμα που πολλές φορές ξεχωρίζουν αυτές τις κατηγορίες σε δύο.  Δηλαδή έχω την επιθυμία να φάω ένα γλυκό, αλλά με περιμένουν πίκρες. Αυτό δεν γίνεται πάντα όταν φας ένα γλυκό. Αν δεις ένα δωμάτιο γεμάτο σοκολάτες όμως και τρως συνέχεια, είναι πιθανότερο να νιώσεις πίκρα. Είναι μια μπερδεμένη κατάσταση που ερμηνεύεται ανάλογα με το άτομο και τις προσωπικές του ανάγκες.

Όταν φάμε κάτι χαλασμένο  τότε το όνειρο παίρνει άλλη μορφή. Ανήκει στα όνειρα αλλοίωσης των τροφίμων.  Τότε  έχει  πάντα ερμηνεία. Αυτό  δεν  θα το εξετάσουμε εδώ.

Όνειρα αλλοίωσης των τροφίμων και δηλητηρίασης

Όνειρα αλλοίωσης των τροφίμων και δηλητηρίασης: Είναι ένα όνειρο που πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα. Η δηλητηρίαση που βλέπουμε ότι παθαίνουμε από ένα  αλλοιωμένο φαγητό είναι ένα καμπανάκι κινδύνου ότι αυτά που τροφοδοτούμε την ζωή μας αλληγορικά δεν είναι ωφέλιμα. Κάθε απόφαση που παίρνουμε, κάθε σκέψη που κάνουμε θα μας ζημιώσει, παρά θα μας ωφελήσει. Είναι μια προειδοποίηση ότι αυτό που ορίσαμε με την ελεύθερη βούλησή μας θα μας πειράξει και θα χρειαστεί να κάνουμε πλύση στομάχου. Η πλύση στομάχου είναι καλό όνειρο. Είναι απελευθερωτικό.  Φεύγει από μέσα μας κάθε τι βλαβερό πριν ζημιώσει  το σώμα  μας και την ψυχή.   Από τη στιγμή που βλέπει κάποιος ότι τρώει κάτι χαλασμένο, κάτι που είναι γεμάτο σαλμονέλα, μούχλα (εκτός από ροκφόρ),  είναι άσχημη η γεύση, έχει λήξει πρέπει πριν πάθει δηλητηρίαση να δει που κάνει λάθος.  Όταν απολαμβάνει το χαλασμένο, δηλώνει ότι  ξέρει την κατάσταση που ζει, δεν θέλει να την αλλάξει, ο ίδιος την προκάλεσε.  Αυτά τα όνειρα μπορεί να τα δει ένας χαρτοπαίκτης, αλκοολικός, ναρκομανής ή αυτός που θέλει και επιδιώκει να θέσει τέρμα στη ζωή του.  Γενικά, το άσχημο αρέσει σε πολλούς. Ξέρουν ότι καταστρέφονται, αλλά μπορεί να κάνουν πίσω όταν είναι πια πολύ αργά.

Αν πεθάνει κάποιος από δηλητηρίαση, δεν σημαίνει ότι θα ζήσει πολλά χρόνια ή ότι αλλάζει η κατάσταση. Είναι η εξαίρεση.  Δηλώνει ότι έχει φτάσει πια στο στάδιο της καταστροφής και δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Έχει φτάσει στο τελικό στάδιο. Γι’ αυτό, το άτομο πρέπει να κάνει πλύση στομάχου όσο είναι νωρίς και να αλλάξει πορεία στη ζωή του, πριν είναι αργά. Ο θάνατος εδώ δεν είναι ο σωματικός, αλλά ο ψυχικός θάνατος.

Αντιληπτικά όνειρα ή αισθητικά

Αντιληπτικά όνειρα ή αισθητικά: Είναι μικτές κατηγορίες ονείρων που σου δίνουν την αίσθηση του πόνου, της λαχτάρας, του φόβου, του σκοταδιού, του φωτός, της θλίψης, της ευτυχίας γενικά της αντίληψης με συνειδητό ή ασυνείδητο τρόπο. Είναι τα όνειρα που σε τρυπάει κάτι ή σε χαστουκίζουν και πονάς. Είναι τα όνειρα που σε κάνουν να νιώθεις και να αντιλαμβάνεσαι να φοβάσαι, να τρομάζεις, να γελάς, να κλαις. Σ’ αυτά τα όνειρα συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις ατομικά ή ομαδικά.  Επίσης, σε βοηθούν να ξεχωρίζεις το όμορφο από το άσχημο, κεντρίζουν την αγωνία σου, εξάπτουν την περιέργεια σου, σε βοηθούν να ξεχωρίζεις  το καλαίσθητο από το άκομψο.  Νιώθεις σιχασιά όταν δεις κάτι  αηδιαστικό. Όταν φας κάτι άσχημο το φτύνεις. Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι η αντίληψη των πραγμάτων.

Σ’ αυτά τα όνειρα το άτομο λειτουργεί ατομικά,  ανάλογα με τα αντανακλαστικά του.  Δείχνει πόσο  έτοιμος είναι να  αντιμετωπίσει αυτό που βλέπει μπροστά του.  Βοηθείται πολύ από την ψυχή και τις ανάγκες της, από τις επιθυμίες του, τα γούστα του, τη σκέψη του,  την αντίληψη του.  Κάθε άνθρωπος στα όνειρα αυτά συμπεριφέρεται με τον δικό του τρόπο. Άλλη αντίληψη έχω για το Α αντικείμενο εγώ, κι άλλη ο διπλανός μου. Όμως το αντικείμενο είναι κοινό. Η αντιμετώπιση αυτού από κάθε άτομο ξεχωριστά βάσει των αναγκών που έχει καθορίζει την  σωστή ερμηνεία του ονείρου.  Πολλά όνειρα λόγω της χαμηλής πνευματικότητας του ατόμου αφήνουν  την αντίθετη αίσθηση από την πραγματικότητα. Π.χ. χαίρεται στο όνειρο, αλλά θυμάται ότι λυπήθηκε. Δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει σωστά τα μηνύματα που του δίδει η αντιύλη ή ερμηνεύεται αντίθετα απ’ αυτό που είδε.

Τα πιο πολλά όνειρα αυτής της κατηγορίας είναι συνειδητά. Ο τρόπος που λειτουργεί το άτομο στην ασυνείδητη κατάσταση δεν είναι αυτός που εκείνος αισθάνεται, αλλά με ψυχικό  αυτοματισμό θέτει σε λειτουργία αυτό που πραγματικά εισπράττει από το  DNA,  το υποσυνείδητο και την ψυχή. Αυτοί οι μηχανισμοί της  ψυχής  κατά τον Φρόιντ είναι το εγώ, το υπερεγώ και το εκείνο.   Με τον όρο ασυνείδητο ασχολήθηκε πρώτος ο Φρόιντ και το διαχώρισε από τη συνειδητή κατάσταση που το άτομο βιώνει στην πραγματική του ζωή.  Έτσι λοιπόν το άτομο λειτουργεί αυτόνομα και ομαδικά με τον ανώτερο εαυτό του,  την ψυχή, το πνεύμα και τον συναισθηματικό του κόσμο. Όλα αυτά μαζί με τη βοήθεια του εγκεφάλου δίνουν τον ψυχικό αυτοματισμό στα ασυνείδητα όνειρα.

Αυτά τα όνειρα λέγονται και Αισθητικά γιατί μας βοηθούν να καταλαβαίνουμε κι αυτό που μας περιβάλλει. Να νιώσουμε την αίσθηση του τόπου και του χώρου,  όπως πραγματικά είναι ή όπως τον βλέπουμε εμείς, με τα δικά μας μάτια.

Αλχημικά όνειρα

Αλχημικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε ότι ανακατεύουμε υλικά άσχετα μεταξύ τους και φτιάχνουμε αριστουργήματα. Όταν όμως θυμάσαι αυτά τα συγκεκριμένα υλικά και τα ενώσεις στην πραγματικότητα βγαίνει ένα τερατούργημα. Δεν είναι τόσο τα υλικά που  αναμειγνύονται μεταξύ τους, όσο η κίνηση που γίνεται για να μας δείξει ότι ο τρόπος που συμπεριφερόμεθα, σκεφτόμαστε, αποφασίζουμε, ενεργούμε είναι ορθός.  Είναι  ένα ανακάτεμα των εμπειριών της ζωής που αλληγορικά μπορεί να είναι ένα υλικό άσχετο με κάποιο άλλο που στην πραγματικότητα δεν μπορείς να τα συνδέσεις, διότι δεν τρώγονται.  Όμως, κατά περίεργο τρόπο στο όνειρο αυτό βλέπεις την αποτυχία ή την επιτυχία. Αυτό το αποτέλεσμα είναι πάντα σωστό.  Δείχνει καθαρά ότι οι επιλογές που κάνεις είναι σωστές ή λανθασμένες αντίστοιχα.

Αυτό το  κατασκεύασμα μπορείς να το προσφέρεις σε κάποιο άτομο. Αν δεις ότι το τρώει δηλώνει ότι δέχεται αυτά που κάνεις γι’ αυτόν, τα αναγνωρίζει, είναι σωστά. Αν φτύσει το φαγητό ή αρνηθεί να φάει  τότε η αλήθεια είναι αποκαρδιωτική.

Μπορεί αυτό να είναι ένα φάρμακο που θα το χορηγήσουμε εμείς στον εαυτό μας ή σε κάποιον άλλο. Πάλι θα δούμε τα αποτελέσματα πάνω του. Αν γίνει καλά, είναι σωστό αυτό που κάνουμε. Αν είναι λάθος, τότε πρέπει να το πετάξουμε πριν δηλητηριαστεί το άτομο ή ο ίδιος μας ο εαυτός.  Γενικά ό,τι προσφέρουμε σε κάποιον άνθρωπο βλέπουμε πόσο ευεργετικό ή βλαβερό είναι γι’ αυτόν. Καταλαβαίνουμε αυτόματα αν κάναμε καλή δουλειά.

Όνειρα ένωσης δύο αγαπημένων γεύσεων

Όνειρα ένωσης δύο αγαπημένων γεύσεων: Για να καταλάβει κάποιος τα όνειρα αυτά πρέπει  να θέσω ένα παράδειγμα από την ίδια τη ζωή.  Τρως ένα κομμάτι αστακό και τον χαίρεσαι. Λίγο αργότερα ένας μικρός κρατάει μια λαχταριστή σοκολάτα και του ζητάς και σου δίνει ένα μεγάλο κομμάτι χωρίς να χωνέψεις προηγουμένως  το πρώτο φαγητό. Λίγο αργότερα, έκπληκτος θα αρχίσεις να νιώθεις καούρες στο στομάχι. Κάποιοι μπορεί να κάνουν διάρροια, διότι αυτές οι δύο γεύσεις δεν πάνε μαζί. Είναι όμως εξίσου αγαπημένες.

Αυτό ακριβώς γίνεται στα όνειρά μας,  όταν συνδυάζουμε στη ζωή μας δύο αγαπημένα πράγματα.  Τότε βλέπουμε αυτά τα όνειρα για να μας δείξει ότι δεν μπορούν αυτές οι δύο γεύσεις όταν συνδυαστούν  μαζί να αποδώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα, αντίθετα η πέψη (δηλαδή η επεξεργασία του υποσυνείδητου) θα γίνει με δυσκολία και θα μας δείξει ότι αυτό που κάναμε δυσκόλεψε πολύ το έργο της, όπως η βρώση των δύο υλικών μαζί δυσκόλεψε την πέψη του στομαχιού μας. Πρέπει να γευόμαστε κάθε τι αγαπημένο ξεχωριστά. Αυτό θα μας κάνει να χαρούμε και να απολαύσουμε  την πραγματική ομορφιά του και να μην χρειαστεί να δούμε ένα τέτοιο όνειρο που θα μας δείξει καθαρά τη δυσκολία να δεχτούμε έναν άσχετο συνδυασμό,  που για μας θα ήταν απόλαυση αν τον είχαμε παραλείψει εντελώς.

Όνειρα με άσχημο τέλος

Όνειρα με άσχημο τέλος: Τα περισσότερα απ’ αυτά τα όνειρα είναι φοβίας ή ημιτελή.  Όμως εξαρτάται ποιο είναι το άσχημο τέλος. Η εγκατάλειψη, ο χωρισμός, ο θάνατος, ο πόνος…

Υπάρχουν χιλιάδες όνειρα, που τελειώνουν με ένα άσχημο τέλος.  Όμως, υπάρχει η περίπτωση να ακολουθήσει ένα σειριακό όνειρο που θα αλλάξει την κατάσταση προς το καλύτερο. Το καλό με τα όνειρα, είναι ότι όλες οι εικόνες δεν είναι  αυτό που βλέπουμε. Η πίκρα μπορεί στην πραγματικότητα να γίνει χαρά και να είναι αντίθετο το μήνυμα που θέλει να μας δώσει. Το όνειρο μπορεί να βγει αντίθετο,  αλλά και εμμονικό, ανάλογα με τον τρόπο που σκέφτεται το άτομο που ονειρεύεται.

Μπορεί να έχουμε μέσα μας φωλιασμένο τον φόβο ότι κάποιος θα φύγει και θα μας αφήσει για πάντα. Μπορεί αυτό να αληθεύει ή μπορεί και όχι. Αν επαληθευτεί, χάνουμε  απλά μια μάχη, όχι τον πόλεμο. Δίδεται η απάντηση ότι δεν ήταν αυτός.  Όμως, όταν δούμε ότι μας εγκαταλείπει αυτός που λαχταράμε, θα τον κερδίσουμε στη ζωή. Πολλά όνειρα έχουν αυτή την πορεία. Φεύγει με κάποια άλλη, πεθαίνουμε, χωρίζουμε κι όμως, η ζωή τα φέρνει αλλιώς.

Πάντα ένα όνειρο δείχνει τον συναισθηματικό μας κόσμο, τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, τους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν  και τα όνειρα που ο πονηρός φωλιάζει μέσα μας την ιδέα ότι όλα χάθηκαν και χωρίς να το καταλάβουμε το ονειρευόμαστε. Είναι μια κατάσταση που μας φέρνει εκτός ελέγχου, τρομάζουμε, ιδρώνουμε, γιατί η εγκατάλειψη είναι πολύ βαριά να την δεις στο όνειρο.  Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τον χωρισμό. Σκέψου, αυτό το άτομο να κάνει πραγματικότητα αυτό που ονειρευτήκαμε! Σ’ αυτή την περίπτωση, το όνειρο θεωρείται προγνωστικό ή προφητικό, ανάλογα με την εξέλιξη’ πόσο κοινή είναι με το όνειρο που είδαμε.  Το ίδιο ισχύει, όταν δούμε ότι πεθαίνουμε. Σ’ αυτή την περίπτωση, τελειώνει ένα κεφάλαιο ενός βιβλίου και ανοίγεται ένα νέο, δεν τελειώνει το βιβλίο ακόμη. Το βιβλίο τελειώνει λίγα δευτερόλεπτα πριν το σωματικό μας θάνατο. Το αύριο κανείς δεν το ξέρει. Υπάρχουν ενδείξεις γι’ αυτό μέσα στο όνειρο, αλλά όχι αποδείξεις. Οι αποδείξεις φαίνονται στα μάτια μας στο μέλλον, ανάλογα πόσο πραγματοποιείται το όνειρο αυτό. Είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να μας πει με βεβαιότητα αν τα πράγματα θα παραμείνουν  έτσι όπως είναι ή θα αλλάξουν στην πορεία της ζωής μας. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι γίνεται πέρα από το επόμενο δευτερόλεπτο, μέχρι το τέλος της ζωής μας. Είναι μια κατάσταση που σκεφτόμαστε με τη λογική μας, αλλά η ζωή μας διαψεύδει πολλές φορές.  Μπορεί να γίνονται προγραμματισμοί, αλλά πολλές φορές οι εξελίξεις μας ωθούν να τους αλλάξουμε ή να τους ακυρώσουμε.  Βλέπουμε τη ζωή μας να παίρνει άλλο δρόμο από αυτόν που χαράξαμε εμείς.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να αναφερθώ στις στιγμές που το άτομο χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, πιστεύοντας ότι θα πάθει ακριβώς αυτό που ονειρεύτηκε. Αυτή η κατάσταση επαληθεύεται μόνο αν το άτομο είναι ανώτερο πνευματικά σε μεγάλο βαθμό. Στις άλλες περιπτώσεις, συντελούν οι μέρες της σελήνης, οι επιδράσεις των πλανητών κ.λ.π. Δεν πρέπει να μας πανικοβάλει ένα όνειρο με άσχημο τέλος, διότι οι ερμηνείες που δίδονται είναι γενικές, δεν απευθύνονται αποκλειστικά στο άτομο που ονειρεύεται,  γι’ αυτό το λόγο  αυτά τα όνειρα είναι σε μεγάλο βαθμό αμφίρροπα.

Όνειρα με φως

Όνειρα με φως : Το φως στα όνειρά μας δείχνει που βρισκόμαστε, που βαδίζουμε, που οδηγούμαστε, πως ζούμε. Το φως το λαμπερό και το άκτιστο είναι η πραγματική παρουσία του Χριστού στη ζωή μας. Υπάρχει όμως και ένα άλλο φως που τρυπάει την καρδιά μας. Υπάρχει η  ίδια λαμπρότητα, αλλά η διαφορετικότητα είναι στην έλλειψη γαλήνης, στην ψυχή. Δίνει ψυχικό πόνο και ο χώρος μυρίζει σαν κάτι καμένο ή θειάφι. Άρα, καταλαβαίνει κανείς σε ποιο φως αναφέρομαι. Γενικά, τα φώτα είναι χαρά, τα φωτάκια του δέντρου είναι μια χριστουγεννιάτικη οικογενειακή ατμόσφαιρα, αλλά παράλληλα και θλίψη, διότι πολλές φορές τα πολλά φώτα φέρνουν θλίψη, ακόμα και στην πραγματικότητα.  Τα φώτα της πόλης είναι ελπίδα, γιατί η ελπίδα είναι φως, αλλά μεγαλύτερό και αληθινό είναι το φως του ήλιου στα όνειρά μας. Το φως του φεγγαριού έχει δύναμη για τους ερωτευμένους. Το κίτρινο φως είναι θετικό σημάδι, το κόκκινο προειδοποίηση ότι πρέπει να σταματήσεις αυτό που κάνεις, γιατί δεν σε ωφελεί ή κάτι δεν πάει καλά με την υγεία τη σωματική και τη ψυχική. Το πράσινο σημαίνει ότι μπορείς να προχωρήσεις, το πορτοκαλί είναι ότι πρέπει να προχωρήσεις με προσοχή και δειλά βήματα. Όχι πολύ επιθετικά. Το μοβ σημαίνει πένθος, κατάθλιψη, στεναχώρια. Όλα μαζί δείχνουν ανάμικτα συναισθήματα και τα ανάμικτα φέρνουν μπέρδεμα και το μπέρδεμα θλίψη, διότι δεν ξέρεις τι να κάνεις.

Το φως, δηλώνει την παρουσία μιας απρόσωπης παρουσίας στον χώρο, αν πρόκειται για όραμα. Επίσης,  δηλώνει μια θεϊκή ή δαιμονική παρουσία στο όνειρό μας. Πώς ξεχωρίζουμε αν είναι θεϊκή ή δαιμονική παρουσία; Πολύ εύκολα θα νιώσουμε την ευτυχία στο μεδούλι μας,  όπως φανταζόμαστε το φως όταν κάνουμε ρείκι. Η αίσθηση ότι αυτό το φως είναι γαλήνιο και ζωηρό, όπως τα έντονα ζωηρά όνειρα, νιώθουμε μια λάμψη, ότι όλα λάμπουν γύρω μας, μια γαλήνη συναισθημάτων και γενικά μια ανακούφιση ή μυρωδιές από διάφορα αρώματα στο χώρο, αιθέριες μουσικές κ.λ.π. Το φως στο φάρο επίσης,  δηλώνει τον τελικό μας σκοπό. Μακάριος όποιος το ονειρευτεί. Το φως της πανσέληνου, χωρίς να βλέπουμε άλλες φάσεις είναι παρήγορο όνειρο ότι όλα θα πάνε καλά με τη σχέση μας, αλλά και το φως του ήλιου όταν μπορείς να το δεις και δεν σε τυφλώνει. το Άγιο Φως του Πανάγιου Τάφου δηλώνει την ευτυχία, που είναι εγγυημένη και μόνιμη, τη θεία επέμβαση κ.λ.π.

Το δαιμονικό φως είναι θαμπό και έχει σταχτιά χρώματα με αποχρώσεις του μπλε. Δεν βλέπεις άλλα όνειρα, παρά μόνο ένα φωτεινό τοπίο μέσα στην ομίχλη. Ακούς μουσικές, οι οποίες είναι βαριές στο αυτί. Νιώθεις έναν πανικό, δεν μπορείς να μιλήσεις. Αισθάνεσαι μυρωδιές από θειάφι και όταν ξυπνήσεις, νιώθεις σαν να σου έκοψαν το κορμί στα δύο, ματώνει η ψυχή. Αυτό το όνειρο είναι φυσικό να κρύβει ένα φως, όπως το άλλο, αλλά είναι ανυπόφορο και λείπει εντελώς η ευτυχία. Φως το ένα, φως και το άλλο. Όμως οι διαφορές είναι μεγάλες και θα πρέπει να μπορεί κάποιος να μάθει να τα ξεχωρίζει αυτά. Έτσι θα είναι σε θέση να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει παραπέρα και ποιο δρόμο τραβά.

Αηδιαστικά όνειρα

Αηδιαστικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που σαν κύριο θέμα έχουν το αποτέλεσμα κάποιων αηδιαστικών καταστάσεων, είτε είναι τρόφιμα,  είτε σκουπίδια, είτε περιττώματα κ.λ.π. Στα όνειρα αυτά βλέπουμε ότι ζούμε ανάμεσα σ’ αυτά, τα αποκτάμε, τα τρώμε. Επιβιώνουμε μ’ αυτά. Όσο πιο αηδιαστική είναι μια κατάσταση, τόσο φαίνεται πόσο ξεφτελάμε ή μειώνουμε τον εαυτό μας.  Δείχνει σε ποιο σημείο φέραμε τον εαυτό μας και τι γνώμη έχουν σχηματίσει οι άλλοι για μας.  Είναι μια κατάσταση που δεν ελέγχεται και δεν διορθώνεται εύκολα. Μόνο  με απελευθερωτικό όνειρο μπορεί να γίνει αυτό.

Στα όνειρα αυτά βλέπουμε επίσης, ότι κάποιος μας φιλά και είναι αηδιαστικός. Γενικά, νιώθουμε αηδία για ό,τι φαίνεται μπροστά μας.  Θα απορείτε, γιατί δεν έβαλα τον εμετό. Το περίεργο είναι ότι ο εμετός μόνο αν ξεραθεί και τον φάμε ανήκει στα όνειρα αυτά. Τώρα, γίνομαι αηδιαστική κι εγώ, αλλά αυτό το κεφάλαιο με αναγκάζει άθελά μου να το αναφέρω. (Όποιος δεν αντέχει, ας αλλάξει κεφάλαιο).

Ο  εμετός που κάνουμε ανήκει  στα απελευθερωτικά. Αν έχει αίμα μέσα δηλώνει ασθένεια.

Για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να καθαρίσουμε το χώρο, να εμποδίσουμε φυτρωτικά όνειρα να οξύνουν περισσότερο το πρόβλημα.  Αυτό θα γίνει μόνο αν αλλάξουμε στάση ζωής και σκεφτούμε πόσο βλάπτουμε τον εαυτό μας, φέρνοντας τον στο σημείο να δει τέτοια όνειρα.  Τότε, πολλά απελευθερωτικά θα καθαρίσουν τον χώρο της ψυχής και θα αφαιρέσουν ό,τι την βαραίνει και την πονά.  Θα γίνει σαν καινούρια!!!

Όνειρα μεταμόρφωσης

Όνειρα μεταμόρφωσης: Είναι τα παραμυθένια όνειρα που ο βάτραχος γίνεται πρίγκιπας. Δηλαδή κάτι αλλάζει προς το καλύτερο.

Μπορεί όμως κάτι  όμορφο να γίνει άσχημο. Όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες που επικρατούν στο όνειρο. Αυτό δείχνει, κατά πολύ, ότι θα αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Ότι γίνονται θαύματα στην καλύτερη περίπτωση ή τα καλά δεν διαρκούν για πάντα.  Κάποια στιγμή το όνειρο δίνει απαντήσεις, φτάνει ο ονειρευόμενος να πιάσει σωστά το νόημα που θέλει να του δώσει.

Όνειρα προσανατολισμού ή πορείας

Όνειρα προσανατολισμού ή πορείας: Αυτό το όνειρο είναι μια πυξίδα στη ζωή. Γενικά,  είναι τα όνειρα που δείχνουν ποιο δρόμο πρέπει να τραβήξουμε. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε την πυξίδα που και στα όνειρά μας δείχνει το βορρά. Αν δείχνει κάποιο άλλο σημείο του ορίζοντα έχουν την εξής ερμηνεία: Νότος, κάτι δεν πάει καλά.  Δύση, τέλος. Ανατολή, δεν είναι αυτός ο σωστός δρόμος, αναζήτησε κάποιον άλλο.  Το ίδιο ισχύει αν δούμε π.χ. ότι τα Δωδεκάνησα ανήκουν στο Ιόνιο ή τα Επτάνησα στο Αιγαίο. Κάτι δεν πάει καλά! Αυτό το όνειρο συνδέεται με την πραγματικότητα.

Είναι τα όνειρα που χανόμαστε στο δάσος. Είναι τα όνειρα που ψάχνουμε μια διέξοδο, κινούμαστε με αυτοκίνητο και γενικά όλα τα μεταφορικά μέσα. Είναι τα όνειρα που μας λένε να σταματήσουμε, να στρίψουμε, να πάρουμε άλλο δρόμο. Είναι τα όνειρα που ανάβει το κόκκινο φανάρι, το πράσινο και το πορτοκαλί. Το πορτοκαλί λέει ότι πρέπει να περάσεις προσεκτικά.  Το πράσινο να προχωρήσεις άφοβα, αλλά το κόκκινο ζητά να σταματήσεις ό,τι κάνεις αυτή τη στιγμή. Αυτό το όνειρο έχει σύνδεση με την πραγματικότητα. Είναι άσχημο να πέφτεις σε γκρεμό, να τρακάρεις το αυτοκίνητο, να πέσεις σε τοίχο. Είναι όμορφο να είσαι συνοδηγός με το ταίρι σου, αλλά αν δεν έχει στην πραγματικότητα αυτοκίνητο δεν θα δεις ποτέ το ταίρι σου μέσα σε αυτοκίνητο. Περίεργο ε;

Αυτά τα όνειρα είναι προειδοποιητικά πολλές φορές. Κάπου βρίσκουμε εμπόδια και αγωνιζόμαστε. Αυτό ισχύει και στη ζωή μας. Έτσι θα γίνει ακριβώς.

Σ’ αυτό το όνειρο μας ανοίγονται δρόμοι. Καλούμαστε να αποφασίσουμε πού θα πάμε. Ποιον θα ακολουθήσουμε. Όταν βρούμε αδιέξοδο πρέπει να κάνουμε πίσω και να τραβήξουμε άλλο δρόμο. Όταν βρούμε κλειστό δρόμο ή πέριμένουμε να ανοίξει ή βαδίζουμε κάποιον άλλο.  Όλα τα σημεία του ονείρου δείχνουν πού ακριβώς βαδίζουμε, πού πάμε και πού πρέπει να πάμε.

Υπερβολικά όνειρα

Υπερβολικά όνειρα: Σ’ αυτό το είδος των ονείρων φαίνεται η υπερβολή, διότι ό,τι βλέπει το άτομο είναι υπέρογκο. Πολλά παπούτσια, πολλά κρέατα, πολλά ρούχα. Όλα σε μεγάλη ποσότητα.

Δείχνει λοιπόν πόσο υπερβολικά συμπεριφέρεται, αλλά και πόσο κουρασμένο υποσυνείδητο έχει. Έχει συσσωρεύσει τόσα πολλά,  που για το υποσυνείδητο είναι άχρηστες πληροφορίες που δεν μπορεί να τις ταξινομήσει, να τις κρατήσει ή να τις σβήσει.   Μένουν μετέωρες λοιπόν και αναρωτιέται αν τις χρειαζόμαστε. Αυτό δείχνει έναν πεσμένο και κουρασμένο οργανισμό, που χρειάζεται να απελευθερωθεί από όλα αυτά, να φύγει όλος αυτός ο όγκος, για να μπορέσει να ανασάνει.  Μετά από ένα τέτοιο όνειρο λοιπόν πρέπει να καταλάβουμε ότι κάτι βαραίνει το υποσυνείδητο και χρειάζεται ένα απελευθερωτικό όνειρο. Τα φυτρωτικά όνειρα εκείνη την ώρα είναι ό,τι χειρότερο. Επιδεινώνουν την κατάσταση.  Μοιάζει με το έντερο όταν έχουμε δυσκοιλιότητα. Συσσωρεύει φαγητό και εμείς δεν το αδειάζουμε. Επόμενο είναι κάποτε να μας πονέσει. Αυτός ο πόνος είναι ένα εγκεφαλικό ή μια υπερκόπωση, όταν δεν κάνουμε απελευθερωτικό όνειρο. Γι’ αυτό, τα άτομα αυτά πρέπει να κοιμηθούν παραπάνω ώρες. Επιβάλλεται!!!

Όνειρα συμφιλίωσης

Όνειρο συμφιλίωσης: Είναι όνειρα παραστάσεων,  αλλά έχουν μια ιδιαίτερη θεματολογία. Ένας καβγάς που είχαμε με την κολλητή μας φίλη.  Τότε γεννιούνται αυτά τα όνειρα.

Βλέπουμε ότι τα βρίσκουμε ξανά μαζί της και αυτό μας ευχαριστεί.  Όμως είναι αμφίβολο αν θα ισχύσει αυτό ή όχι. Είναι μια κατάσταση που απλά στο όνειρο μας ικανοποιεί, ώστε να βρούμε τη δύναμη να παλέψουμε να το πετύχουμε και στη ζωή.

Όνειρα Μετακίνησης ή Μετακόμισης

Όνειρα μετακίνησης ή μετακόμισης: Είναι η ανάγκη μας να φύγουμε από μια κατάσταση και να αλλάξουμε ζωή, αλληγορικά  σπίτι, πορεία, γιατί η τωρινή ζωή μας δεν μας ικανοποιεί.  Δεν μας ενδιαφέρει το μεταφορικό μέσον, αλλά να φύγουμε όσο το δυνατόν πιο μακριά.  Αυτό επιδιώκουμε με το όνειρο αυτό,  σαν όνειρο επιθυμίας και ελπίζουμε αυτό να γίνει και στη ζωή.  Αυτά εν μέρει είναι και τα όνειρα διαφυγής, αλλά αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία επειδή εκείνα δεν είναι μονόπλευρα, αλλά αποτελούν υποκατηγορία αυτού του ονείρου και οι λόγοι διαφυγής είναι διαφορετικοί.

Αισθαντικά όνειρα

 Αισθαντικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που δείχνουν μια καθαρή αίσθηση αυτού που κανονικά θα έπρεπε να δούμε. Δουλεύουν οι άλλες αισθήσεις εκτός από την  όραση. Νιώθουμε ότι είδαμε κάτι χωρίς να το δούμε, ζούμε και δεν το ζούμε παράλληλα.  Είναι μια αίσθηση που δείχνει μια αλήθεια της ψυχής. Αντιλαμβανόμαστε την θεϊκή παρουσία με τα όνειρα αυτά, ότι όλα θα πάνε καλά, ότι έχουμε καλό ή κακό προαίσθημα, μόνο με την αίσθηση.  Σ’ αυτή την περίπτωση το μήνυμα που δίδει είναι αληθινό. Η αίσθηση ότι φοράμε το νυφικό χωρίς να το δούμε φέρνει το καλό αποτέλεσμα. 

Παρελθοντικά όνειρα

 Παρελθοντικά όνειρα: Δεν αφορά όλα τα όνειρα που αναφέρονται στο παρελθόν αυτή η κατηγορία ονείρων.  Είναι αντίθετα και παράλληλα με τα όνειρα προόρασης. Στην περίπτωση αυτή κάποιος έζησε το γεγονός που έχουμε ονειρευτεί χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε.  Το αισθανθήκαμε.

Μπορεί να είναι όνειρα τηλεπάθειας που τα ονειρευτήκαμε την ώρα που τα ζούσε το άτομο (αυτά τα όνειρα λέγονται και παροντικά, αλλά δεν ανήκουν σε ξεχωριστή κατηγορία, αλλά στα όνειρα τηλεπάθειας). Μπορεί να είναι μια κατάσταση που έζησε ένας πρόγονος και γράφτηκε στο dna μας. Όμως αν δεν ισχύουν αυτές οι περιπτώσεις ονείρων, τότε πρέπει να προσέξουμε το όνειρο αυτό και να το κατατάξουμε σ’ αυτή την περίεργη κατηγορία. Τότε το υποσυνείδητο έχει τους δικούς του πάντα λόγους που μας δίνει αυτό το όνειρο. Ίσως να βρίσκεται η λύση του προβλήματός μας εκεί ή να ζήσουμε μια παρόμοια ιστορία.

Σημάδια θανάτου στα όνειρα

Σημάδια θανάτου στα όνειρα: Δυστυχώς, ο θάνατος έχει πολλά σημάδια αναγνώρισης στα όνειρα. Μόνο ένα έμπειρο μάτι μπορεί να το καταλάβει. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να τα καταλάβετε κι εσείς.

Τα κοράκια όταν τα τρώμε είναι κακό όνειρο, δυστυχώς κάποιος στην οικογένεια θα πεθάνει.

Επίσης, όταν φωνάζουν κοράκια ή κάνουν κύκλο πάνω από το σπίτι π.χ. του γείτονα, αυτός ή κάποιος από την οικογένειά του θα πεθάνει. Τα κοράκια στα όνειρά μας γενικά είναι κακοί οιωνοί. Το ίδιο ισχύει αν αυτός ο χορός γίνεται πάνω από το δικό μας σπίτι.

Όταν ένα σκυλί γρυλίζει σαν λύκος ουου με σηκωμένο το κεφάλι είναι θάνατος.

Επίσης όταν σβήσει του ηλίου το φως, όχι έκλειψη βέβαια. Όταν σβήσει το φως του. Αυτό είναι και σημάδι τύφλωσης για το άτομο ή έχει βλάβη στα μάτια.

Όταν πέσει η σελήνη. Είναι ένα όνειρο που δείχνει επίσης και χωρισμό.

Το σβήσιμο του καντηλιού, όταν σώνεται το λάδι, είναι πάντα θάνατος.

Ο Θάνατος φαίνεται στα όνειρα επίσης, από το σπάσιμο μιας αλυσίδας, από το κάπνισμα πίπας με μαύρο καπνό, όταν καταστρέφεται ένα σπίτι από φωτιά και μένουν στάχτες, η ξηρασία, όταν μια πόλη μετατραπεί σε έρημο, όταν μια λίμνη στερέψει, όταν μαραθεί ένα λουλούδι, αν σβήσει ένα κερί ή λιώσει εντελώς, η μεταφορά με μαύρο αυτοκίνητο και οδηγός να είναι νεκρός και φυσικά, το σπάσιμο της κλωστής, όταν χάνεται ένα βαγόνι από ένα τρένο, όταν βλέπουμε το όνομά μας γραμμένο σε ταφόπλακα, ο μαύρος καπνός γενικά, η μαύρη ομίχλη. Είναι θάνατος όταν βαδίζουμε στο κενό, και όταν φοράμε πένθιμα ρούχα που πήραμε από κάποιο σπίτι, όπως μας διέταξε ο νεκρός. Τέλος, αυτό γίνεται όταν κάτι φθείρεται.

Η παρουσία ενός νεκρού είναι ένα σημαντικό σημάδι. Λέει στην κοπέλα έλα μαζί μου κι εκείνη πάει.

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο θάνατος πλησιάζει. Το πιο περίεργο όνειρο είναι να δούμε μια σιλουέτα να μας κρατά και να μας αφήνει απότομα στο έδαφος και να φεύγει. Όλα αυτά δείχνουν ότι θα πάθουμε ατύχημα.

Η ασθένεια, το άγχος και ένα επικείμενο ατύχημα μπορεί να μας δείξουν αυτά τα όνειρα. Όμως, το αποτέλεσμα κρίνεται στη λεπτομέρεια. Αν σώθηκε το σπίτι, αν ξαναδημιουργήθηκε το βαγόνι κ.λ.π. Πολλές φορές ένα μαραμένο λουλούδι δηλώνει ότι παραμελήσαμε τον εαυτό μας και κινδυνεύουμε να γεράσουμε. Όταν όμως χάσουμε όλα τα πέταλα είναι θάνατος.

Επίσης, θάνατος της ψυχής είναι το φαρμάκι. Το δηλητήριο. Επιστροφή δεν υπάρχει όταν δηλητηριαστούμε και δεν γίνει πλύση στομάχου.

Ναι, υπάρχει και ο ψυχικός θάνατος στα όνειρα, αλλά αυτά τα έχω πει σε κάποια άλλα άρθρα. Εδώ εξετάζουμε το σωματικό θάνατο. Ο ψυχικός φαίνεται περισσότερο με τη νεκρά φύση,.

Ο αποχαιρετισμός ενός προσώπου που αγαπάμε στο όνειρο και η πεποίθηση ότι μας εγκαταλείπει για πάντα είναι στα διορατικά άτομα σημάδι ότι αυτό το άτομο πεθαίνει. Επίσης, όταν δούμε ένα παππού να χορεύει με τη γιαγιά μας και εκείνη χαρούμενη και νέα, είναι σίγουρο ότι θα την πάρει μαζί του. Το ίδιο ισχύει αν η πεθαμένη γιαγιά κάνει παρέα με το σκυλάκι μας ή μας πει ότι θα πάρω το παιδί και θα το μεγαλώσω εγώ.

Γενικά, όταν ένας νεκρός μας ξεγελά να έρθουμε μαζί του, όταν μας δίνει κάτι δικό του για μας προσωπικά, κινδυνεύουμε. Όμως κινδυνεύουμε, όταν χυθεί το λάδι από το καντήλι μας, όταν χυθεί η θεία κοινωνία από το δισκοπότηρο και όταν χαθούν σελίδες από το βιβλίο της ζωής μας. Αυτό πολλές φορές σώζεται με τα όνειρα επιστροφής, όταν μας καθοδηγεί ένας άνθρωπος, ένας άγγελος ή ένα ή πολλά γήινα αντικείμενα, όταν εστιάσουμε τη ματιά μας σ’ αυτά.

Γενικά, η διάλυση του αυτοκινήτου μας δείχνει έναν σωματικό θάνατο, αλλά όταν αντικατασταθεί ο θάνατος είναι ψυχικός και γίνεται η ανάσταση της ψυχής. Ανάσταση της ψυχής υπάρχει στα όνειρα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ανάσταση στο σωματικό θάνατο. Γι’ αυτό στα όνειρα αυτά δεν υπάρχει αλλαγή. Όταν κάτι καταστρέφεται είναι μόνιμο. Επόμενο είναι, να πεθάνουμε εμείς ή κάποιος δικός μας. Αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο όταν η ψυχή μας είναι ζωντανή.

Αντιφατικά όνειρα

Αντιφατικά όνειρα:  Είναι τα όνειρα που παρουσιάζονται αντιφατικά και οι δύο πλευρές, στο ίδιο όνειρο  κρύο- ζέστη, χαρά- λύπη, γέλιο- δάκρυ, γκρεμός- δέντρα. Αυτό συμβαίνει διότι το μυαλό και η ψυχή βρίσκονται σε τέτοιο σημείο, που έχουν μπερδευτεί και δεν ξέρουν ποια είναι η αλήθεια ή δεν γνωρίζουν μια κατάσταση που εμείς επιφανειακά  έχουμε αντιληφθεί.   Στην περίπτωση αυτή βλέπουμε τέτοια όνειρα ή δεν βλέπουμε καθόλου όνειρα.

Όνειρα επηρεασμένα από τις δραστηριότητες κάποιων άλλων, την ώρα που κοιμόμαστε

Όνειρα επηρεασμένα από τις δραστηριότητες κάποιων άλλων  την ωρα που κοιμόμαστε: Κάτι που γνώριζα και δεν ήμουν σίγουρη αν ισχύει, είναι αυτό που θα σας πω παρακάτω: Εμείς κοιμόμαστε και στο διπλανό δωμάτιο το παιδί μιλάει στο τηλέφωνο  με τους φίλους του δυνατά, η μητέρα μας κάλεσε μια φίλη της και πίνουν μαζί καφέ και μιλούν δυνατά. Ο σύζυγος βλέπει ένα πολεμικό έργο στην τηλεόραση, που είναι στο ίδιο δωμάτιο με μας που κοιμόμαστε. Ο ονειρικός μας κόσμος θα επηρεαστεί απ’ όλα αυτά, ειδικά το υποσυνείδητο και θα δούμε ένα όνειρο ανάλογου

περιεχομένου.

Κωμικοτραγικά όνειρα

Κωμικοτραγικά όνειρα: Χωρίζονται  σε 3 κατηγορίες:

 1. Στα σοβαρά σε ερμηνεία όνειρα που παρουσιάζονται με αστείο τρόπο.
 2. Στα αστεία σε ερμηνεία όνειρα  που παρουσιάζουν ένα σοβαρό περιεχόμενο.
 3. Στα μικτά που παρουσιάζονται παράλληλα  και οι δύο κατηγορίες σε ένα όνειρο.

Στην πρώτη περίπτωση το όνειρο λέει να μην ονειροβατούμε και να ασχοληθούμε με το πρόβλημα. Να μην  είμαστε επιπόλαιοι.  Ούτε να το αφήνουμε στην τύχη.

Τι σημαίνει να σκέφτεστε θετικά σε τραγικές καταστάσεις, δεν σβήνει το χαμόγελο! Συνεχίζει να είναι διάπλατο. Ο πρωθυπουργός δίνει το «καλό» παράδειγμα.

Στην δεύτερη κατηγορία το όνειρο μας προτρέπει να μην το παίρνουμε τόσο σοβαρά, δεν ήταν σημαντικό. Πρέπει να εξετάσουμε και την αστεία πλευρά, να βρούμε μια θετική λύση στο πρόβλημα.  Να σκεφτόμαστε θετικά.

Η  τρίτη περίπτωση ανήκει στα αντιφατικά όνειρα. Έχουμε μπερδέψει το υποσυνείδητο και δεν ξέρει πως πρέπει να συμπεριφερθεί.  Παρουσιάζει και τις δύο καταστάσεις λοιπόν για να δει το άτομο μέσα απ’ αυτό τι πρέπει να κάνει. Να βρει λύση μέσα από το όνειρό του.

Τραγελαφικά όνειρα

Τραγελαφικά όνειρα: Είναι τα ενύπνια όνειρα που δεν έχουν λογική ερμηνεία.  Είναι τα αφύσικα όνειρα που παρουσιάζονται όχι με αστεία απλά, αλλά με γελοία μορφή που φέρνει πόνο και δάκρυα. Δεν παρουσιάζεται  η φαντασία εδώ, αλλά το άτοπο  που είναι ξένο σε έναν λογικό κόσμο.

Γιατί κοιμήθηκε ο τράγος; Βαρέθηκε να περιμένει το ελάφι, διότι μαζί δημιουργούν τραγελαφικές καταστάσεις.

Το αδιανόητο,  το ακατανόητο φαίνεται εδώ.  Σ’ αυτά τα όνειρα παρουσιάζεται μια υπόθεση που είναι για γέλια και για κλάματα, χωρίς να είναι κωμικοτραγική. Το γέλιο βγαίνει ξινό και συμπληρώνεται με το κλάμα.Όλα αυτά δείχνουν ένα κουρασμένο υποσυνείδητο και ότι η σκέψη του ατόμου αυτού δεν συμβαδίζει με τη λογική. Ξεφεύγει.  Όμως τα όνειρα  κουρασμένο υποσυνείδητο έχει πολλά περιεχόμενα γι’ αυτό αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία.  Γενικά, ξεφεύγει το άτομο από το κανονικό και οδεύει προς το γελοίο.  Επίσης είναι το αποτέλεσμα των πράξεων που γίνονται κατόπιν έλλειψης λογικής. Αυτό ισχύει και στο όνειρο. Μόνο που εκεί  μπορεί να είναι και αντίθετο, μπορεί αυτό το όνειρο να το δει και ένας έξυπνος. Γι’ αυτό λένε ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι κάνουν τα πιο ηλίθια πράγματα. Καλό είναι να γίνεται αυτό στο όνειρο.
Άρα:

– Τι βρήκαν ένας τράγος και ένα ελάφι στον πάτο ενός πηγαδιού;

– Τραγελαφικό θάνατο!

Όνειρα χαρμολύπης

Όνειρα χαρμολύπης: Ανήκουν στα αντιφατικά όνειρα, αλλά αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία λόγω της ιδιαίτερης θεματολογίας τους. Μοιάζει με τα κωμικοτραγικά όνειρα, με τη διαφορά ότι δεν εξετάζουμε το περιεχόμενο του ονείρου και ποια εικόνα μας αφήνει αυτό, αλλά τη διάθεση που έχουν τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο όνειρο αυτό.

Το ένα είναι χαρούμενο και το άλλο λυπημένο, πολλές φορές αλλάζουν ρόλους και χαρακτήρα.        Πολλά τέτοια όνειρα αποδεικνύονται εμμονικά, πολλά    άλλα  αποδεικνύονται μικτά. Το άτομο έχει καλά και κακά στοιχεία στη ζωή του που χαίρεται και λυπάται  συνάμα γι’ αυτά.  Όμως, πολλές φορές είναι η σύγχυση του υποσυνείδητου που χρησιμοποιεί και τους δύο τρόπους για να προσπαθήσει να ανακαλύψει το άτομο μέσα από το όνειρό του  τι πραγματικά  αισθάνεται.

Όνειρα συγγραφικά και σκηνοθετικά

Όνειρα συγγραφικά και σκηνοθετικά: Είναι αντίθετα από τα όνειρα επιλογής και συνδυασμού.

Στα όνειρα αυτά συμμετέχει ο εγκέφαλος και τροφοδοτεί το υποσυνείδητο για να παρουσιάσει το άτομο ένα έργο που θα μπορούσε να είχε γράψει ή να σκηνοθετήσει. Μπορεί δηλαδή να δει μια άσχετη μ’ αυτόν ιστορία, να αφορά τρίτους και να είναι ένα σενάριο που έχει πλάσει, χωρίς αυτό το όνειρο να λάβει  ερμηνεία, διότι δεν υπάρχει.  Το άτομο αντιλαμβάνεται γιατί βλέπει αυτό το όνειρο, αλλά δεν είναι σε θέση να το κάνει την ώρα που ονειρεύεται. Αυτό το βλέπει πάντα σειριακά μέχρι να τελειώσει, επειδή το υποσυνείδητο είναι άδειο, δημιουργεί ιστορίες από τον εγκέφαλο, αλλά δεν είναι όνειρα αυθυποβολής, ούτε επιθυμίας, ούτε συνειδητά. Γι’ αυτό το άτομο δεν συμμετέχει, ούτε η λογική του. Όλα βγαίνουν στην επιφάνεια με ασυνείδητο τρόπο. Όταν ξυπνήσει αντιλαμβάνεται γιατί το είδε και μπορεί αυτό το όνειρο να του δώσει την έμπνευση να γράψει μελλοντικά  ένα βιβλίο. Ανήκει και στα ειδικά όνειρα. Σ’ αυτά τα όνειρα δεν βλέπουμε ποτέ τον εαυτό μας, αλλά άσχετα άτομα.   Αυτά ανήκουν και στα ειδικά όνειρα.

Όνειρα επιλογής και συνδυασμού

Όνειρα επιλογής και συνδυασμού: Κι αυτά ανήκουν στα ειδικά όνειρα. Είναι τα όνειρα που επιλέγει το υποσυνείδητο χωρίς την επέμβαση του εγκεφάλου. Εικόνες που συνδυάζει με την δική του θέληση, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει μια κατάσταση. Ίσως να είναι παρόμοια και δεν θέλει να κάνει το άτομο το ίδιο λάθος. Αυτό δεν γνωρίζουμε  πάντα γιατί το κάνει.

Όλα τα στοιχεία από το παρόν, παρελθόν και όσα φαντάζεται από το μέλλον υπάρχουν μέσα στο υποσυνείδητο. Αυτό επιλέγει ποια στοιχεία θα παρουσιάσει στα όνειρα αυτά και κάνει τους απαραίτητους συνδυασμούς, για να παρουσιάσει μια κατάσταση όπως την βλέπει ή την αισθάνεται.

Μας δείχνει κάποια άτομα που δεν μιλάμε πια  μαζί τους. Ψάχνουμε με πολλούς τρόπους να δούμε γιατί ήρθε το συγκεκριμένο στο όνειρό μας. Μας προειδοποιεί με το πάθημα ενός αγνώστου να μην κάνουμε αυτή την κίνηση γιατί θα πάθουμε ό,τι κι αυτός.  Γενικά, είναι αναίτιες καταστάσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να αναλύσουμε απόλυτα. Ίσως είναι άσχετες πληροφορίες, το κατακάθι που έμεινε και μας ρωτά, τι θα γίνει μ’ αυτούς;  Έχει το δικό του λόγο που το κάνει. Το κακό είναι ότι πολλές φορές δεν ξέρουμε την  απάντηση. Δεν το κάνει πάντα για τον ίδιο λόγο.   Όμως εκείνο κάνει τις επιλογές και το συνδυασμό που θέλει και αν είναι εύκολος ο συνδυασμός φαίνεται καθαρά ο σκοπός που το ονειρευτήκαμε. Όμως, υπάρχει η απορία σε δύσκολες καταστάσεις γιατί αυτός;  Εκτός από επιλογή προσώπων επιλέγει σκόπιμα το φόντο, επιλέγει τη ώρα που θα το δούμε. Επίσης επιλέγει ποιο δρόμο θα βαδίσουμε, τι ρούχα θα βάλουμε. Επίσης, επιλέγει να μας δείξει στοιχεία κάποιου που γνωρίσαμε στο παρελθόν και γνωρίζουμε ένα νέο άτομο που τα έχει. Ή έχουν το ίδιο όνομα ή κάποιο σημάδι. Όλα αυτά γίνονται για κάποιο λόγο. Το υποσυνείδητο κάνει τους δικούς του συνδυασμούς και πάντα έχει το δικό του λόγο. Εγώ  π.χ. προχθές που είδα χιόνι, τελικά έμελλε χθες να έχω πυρετό.  Έμεινα σπίτι και έλυσα σταυρόλεξα και Sudoku. Βλέπω το μέλλον αντίθετα!!! Έξω είχε καλό καιρό και φυσικά για μένα ήταν χιόνι, αφού δεν μπόρεσα να βγω!!!

Όλα τα στοιχεία από το παρόν, παρελθόν και όσα φαντάζεται από το μέλλον υπάρχουν μέσα στο υποσυνείδητο. Αυτό επιλέγει ποια στοιχεία θα παρουσιάσει στα όνειρα αυτά και κάνει τους απαραίτητους συνδυασμούς, για να παρουσιάσει μια κατάσταση όπως την βλέπει ή την αισθάνεται.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Είδη ονείρων

 Νεκταρία

Είδη ονείρων

7 σχόλια στο Είδη ονείρων

 • Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 στο 21:25
  Σύνδεσμος

  Καταπληκτική και πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη επάνω στα όνειρα.Επίσης πολύ περιεκτικό το άρθρο ,καθώς περιέχει θεματικές κατηγορίες ονείρων και δε βασίζεται σε αλφαβητική αναζήτηση όρων. Συγχαρητήρια,Νεκταρία

  Απάντηση
 • Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 στο 11:09
  Σύνδεσμος

  Επιτέλους, κατάφερα να ολοκληρώσω το έργο μου για όλα τα είδη ονείρων που άρχισα πριν 2 χρόνια. Αύριο κλείνει επαίτειο από τότε που το έγραψα. Ήταν 27 Φεβρουαρίου του 2014. Αυτό ήταν η αρχή για να μπω στα είδη των ονείρων, να ξεφύγω από τον καθιερωμένο αλφαβητικό ονειροκρίτη. Τα είδη ονείρων θα βρείτε ΚΑΙ μεμονωμένα στην ανάλογη στήλη. Όποιος όμως ενδιαφέρεται να δει όλα τα όνειρα μαζεμένα κι όχι κάποιο συγκεκριμένο, μπορεί να τα δει όλα μαζί συγκεντρωμένα σ’ αυτό τον άρθρο. Είναι “λίγο μεγάλο”, αλλά πιστεύω να σας αρέσει και να σας ικανοποιήσει. Όποιος θέλει να μάθει τι σημαίνει το όνειρό του και δεν μας γράψει, μπορεί να το βρει σε κάποιο σημείο αυτού του άρθρου. Σας ευχαριστώ. (ξέχασα να πω ότι η σύνταξη και η περισυνέλεξη όλων των στοιχείων είναι κόπος 6 ετών).

  Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.