Συνέχεια προηγουμένου 

Είδη ονείρων

Όνειρα διασκέδασης

Όνειρα διασκέδασης: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε προς τέρψη μας. Βλέπουμε μια παράσταση με τον αγαπημένο μας θίασο. Ακούμε ένα τραγούδι, με τον αγαπημένο μας τραγουδιστή, παίζουμε σε ένα τηλεπαιχνίδι,  τραγουδάμε, χορεύουμε. Όμως, αυτά ισχύουν όταν όλα αυτά υπάρχουν στη ζωή μας και μας διασκεδάζουν και στον ύπνο μας. Ο χορός δεν είναι πάντα όνειρο με κακή ερμηνεία, αυτό γίνεται αν χορεύουμε σε άσκοπα μέρη ή με το αγαπημένο μας πρόσωπο.  Τον τελευταίο καιρό το υποσυνείδητο έχει συνειδητοποιήσει την διασκέδαση, άρα  ούτε η συναυλία είναι πάντα αρνητική. Εξαρτάται από την πλοκή του ονείρου.  Όμως, αν εστιάσουμε την ματιά μας στην  ορχήστρα είναι κακό. Όταν αυτό γίνεται με τα άτομα που είναι οι αγαπημένοι μας ηθοποιοί, τραγουδιστές, το όνειρο διασκέδασης  ισχύει.  Εξαρτάται από τη θεματολογία του ονείρου. Είναι κάτι νέο που έμαθα.

Επίσης, βλέπουμε ότι πηγαίνουμε για καφέ με τον αγαπημένο μας ηθοποιό/ τραγουδιστή, ο καφές δεν έχει πάντα την κακή ερμηνεία που του αποδίδεται. Εξαρτάται από τη θεματολογία του ονείρου. Πολλές φορές αυτά τα όνειρα λέγονται και όνειρα επιθυμίας, αλλά μερικά δεν τα προκαλούμε εμείς, το υποσυνείδητο μας κάνει αυτό το δώρο επειδή σταθήκαμε σωστοί απέναντί του.  Την κακή ερμηνεία την παίρνει ο καφές, η ορχήστρα, ο χορός, η συναυλία όταν εστιάσουμε τη ματιά μας σ’ αυτά. Όταν είναι κάτι άλλο το κυρίως θέμα του ονείρου όμως  και περιέχονται αυτά σαν δευτερεύοντα, χωρίς το υποσυνείδητο να τους δώσει μεγάλη σημασία,  παίρνουν αυτή την ερμηνεία, όνειρα διασκέδασης. Τώρα, το ξεχωρίζουμε αυτό και θα είμαστε πιο σωστοί στις ερμηνείες μας.

Κυριολεκτικά όνειρα

Κυριολεκτικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που παρουσιάζουν την πραγματικότητα όπως ακριβώς είναι, χωρίς σημάδια αλληγορίας. Δείχνει ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει και εκεί ακριβώς εστιάζεται η ερμηνεία. Εξετάζουμε όμως και την πιθανή περίπτωση το όνειρο να είναι και αλληγορικό, να έχει δηλαδή διπλή ερμηνεία.

Σε ένα όνειρο που περιέχει φωτιά σαν αλληγορικό όνειρο θα λέγαμε ότι ο κόσμος καίγεται ή η ψυχή μας καίγεται, ενώ κυριολεκτικά είναι μια πραγματική πυρκαγιά που μπορεί να συμβαίνει αυτή τη στιγμή ή θα συμβεί.

Αλληγορικά όνειρα

Αλληγορικά όνειρα:  Από τα πιο σημαντικά όνειρα είναι τα αλληγορικά. Πολλές φορές λειτουργούν ανεξάρτητα ή πάνε πακέτο με τα κυριολεκτικά. Τα αλληγορικά έχουν μια δική τους γλώσσα, που εμπεριέχει υπαινιγμό και γενικά κρύβει νοήματα διαφορετικά από εκείνα που φαίνεται ότι δηλώνει. Κρύβεται από πίσω, η μεταφορά, η προσωποποίηση, η παρομοίωση ή  ταυτοποίηση, η υπερβολή και γενικά χαρακτηρίζει ένα άλλο κόσμο απ’ αυτόν που ζούμε, τον ίδιο τον κόσμο και γενικά τον εσωτερικό μας κόσμο, τα πιστεύω μας. Μέσα στους ήχους, τις εικόνες, τα χρώματα του ονείρου κρύβεται κάτι που δεν πάει ο νους μας και φανερώνεται με άλλο τρόπο.  Πολλές φορές το άτομο μέσα από τα όνειρα αυτά ελέγχει αυτά που δεν μπορεί να δει με τα υλικά μάτια, αλλά μόνο με τα μάτια της ψυχής.  Αν δεν μπορεί  να τα δει ο ίδιος, μπορεί να τα εντοπίσει ο  ονειρομάντης και να τον ενημερώσει σχετικά.  Γενικά, τα αλληγορικά όνειρα έχουν κωδικούς που τους εντοπίζεις και ανοίγει η κλειδαριά. Βρίσκεις μέσα ένα  γρίφο,  που καλείσαι να ανοίξεις. Άλλοτε είναι εμφανές το μήνυμα που δίδουν αυτά τα όνειρα  και άλλοτε δεν είναι. Τότε μπορούμε να τα εντάξουμε στα κρυφά όνειρα, στα λειτουργικά ή στα αμφίρροπα.  Τότε χρειάζεται να κάνουμε υπομονή, ώστε ένα άλλο όνειρο να σπάσει αυτό τον κωδικό και να καθαρίσει το όνειρο, δείχνοντας μας ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα.

Αποφασιστικά όνειρα

Αποφασιστικά όνειρα: Παίρνουμε κατά την ελεύθερη μας βούληση μια τελεσίδικη απόφαση. Βεβιασμένα, εφόσον απογοητευτήκαμε. Σ το όνειρο αυτό θα δούμε ότι έφυγε αυτό που αρνηθήκαμε εν οργή χθες και ζούμε μια διαρκή αγωνία να το βρούμε. Δηλαδή, βλέπουμε μια εικονική ιστορία ότι χάσαμε αυτό που χθες αρνηθήκαμε.

Πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε αποφάσεις όταν είμαστε πιωμένοι, απογοητευμένοι και βρισκόμαστε εν βρασμώ ψυχής. Όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε δεν εμπεριέχονται στο πεπρωμένο μας. Γι’ αυτό γεννιούνται τα όνειρα αυτά. Σκοπό έχουν να μας κάνουν να πάρουμε πίσω αυτή την απόφαση που καταδικάσαμε τον εαυτό μας.

Ένα παράδειγμα,  λες απογοητευμένη ότι θα φύγω απ’ αυτή τη δουλειά. Τους βαρέθηκα όλους. Θα τα βροντήξω και θα φύγω. Μετά ονειρεύεσαι ότι απολύθηκες, έχασες τη δουλειά. Δεν έχεις να ζήσεις και γενικά μετανιώνεις την ώρα και τη στιγμή που πήρες αυτή την σκληρή απόφαση. Το ίδιο ισχύει όταν σε απογοητεύσει μια φίλη και λες : Δεν θέλω να την ξαναδώ, μακάρι να πέθαινε, αγανακτισμένη, βλέπεις το θάνατό της  ή σε εγκαταλείπει ή χάνεται. Αν σε  απογοήτευσαν οι άνδρες και λες μακάρι να μην υπήρχαν.  Να μην ερωτεύομαι και πονώ.  Βλέπεις ότι σε εγκαταλείπουν και ζεις ανάμεσα στις γυναίκες μόνο, δεν ερωτεύεσαι, δεν πονάς, αλλά μέσα σου το λαχταράς και χάνεις ένα παλτό.   Αυτά τα όνειρα γεννιούνται όταν παίρνουμε  κάποιες αποφάσεις τελεσίδικες, εν βρασμώ ψυχής, ενώ το πεπρωμένο  δεν τις περιέχει.  Μας αναγκάζει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης αυτό το όνειρο  και να τα ξαναβάλουμε στη ζωή μας. Αυτά τα όνειρα δεν πετυχαίνει να τα ερμηνεύσει ο ονειρομάντης, διότι δεν ήταν χθες μαζί σου να δει με ποια επιφανειακή απόφαση έχεις καταδικάσει τον εαυτό σου και τιμωρείσαι τώρα.  Δεν είναι καταδικαστικά όνειρα. Περισσότερο καθοδηγητικά και επιφανειακής θέλησης,  θα τα έλεγα.

Όνειρα αντικατάστασης

Όνειρα αντικατάστασης: Είναι τα όνειρα που κάποιος άγνωστος ή κάποιος άλλος με το όνομα του συντρόφου τον αντικαθιστά στα όνειρά μας για να γίνει κάτι μεταξύ μας. Η κοπέλα που βλέπουμε ότι είναι μαζί του σαν όνειρο αντικατάστασης είμαστε εμείς. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι είμαστε κι εμείς μέσα στο όνειρο, αλλιώς είναι όνειρο ταύτισης.   Όταν παντρευτεί το άτομο ή ανέβει η αγάπη του σε ένα ψηλό πνευματικό επίπεδο τότε αντικατάσταση δεν υπάρχει.  Επίσης, όταν ένας νεκρός θέλει να δώσει ένα αντικείμενο σε μας, πρέπει να το δώσει σε άλλο ζωντανό, κι εκείνος να το δώσει σε μας. Αυτό το άτομο αντικαθιστά εμάς.

Επίσης, αν μας στολίζει νύφη ο νεκρός πατέρας μας ή θα χωρίσουμε ή θα αρρωστήσουμε πριν γίνει ο γάμος. Όταν όμως το κάνει σε ένα ομοίωμά μας, τότε το όνειρο γίνεται καλό σε ερμηνεία.  Γενικά, σ’ αυτά τα όνειρα το άτομο που μας εκπροσωπεύει ή μας αντικαθιστά μας βοηθάει να πετύχουμε στην πραγματικότητα την στήριξη ενός δεσμού ή την υγεία μας.  Δεν είναι απαραίτητο λοιπόν να μας αντικαθιστά ένας γνωστός απαραίτητα, αλλά και ένα ομοίωμα δικό μας, ένα ρομπότ  ή ένας άγνωστος.

Επιμορφωτικά όνειρα

Επιμορφωτικά όνειρα: Είναι το τεχνολογικό σύστημα που βοηθάει το άτομο να εμπεδώσει κάποιο κείμενο ή χρήσιμο μάθημα την ώρα του ύπνου. Το άτομο κοιμάται με ακουστικά στ’ αφτιά  και συνεχώς ακούει το μάθημα που πρέπει να μάθει, το οποίο έχει μαγνητοφωνήσει.

Το θέμα είναι, ότι όταν ξυπνήσει και διαβάσει το μάθημα αυτό το αποστηθίζει καλύτερα. Το υποσυνείδητο καταλαβαίνει καλύτερα αυτό που του βάλαμε  να ακούσει καλύτερα απ’ ό,τι θα το διάβαζε πριν τον ύπνο.  Πιστέψτε με, δεν το έχω δοκιμάσει να σας πω πόσο αποτελεσματικό είναι. Όμως, άκουσα ότι βοηθάει και στην αϋπνία αυτό. Είναι ένα σύστημα με ειδικά ακουστικά για να κοιμηθείς.

Όνειρα κουρασμένου υποσυνείδητου

Όνειρα κουρασμένου υποσυνείδητου: Είναι τα συνεχόμενα όνειρα που βλέπει κάποιος, το ένα μετά το άλλο.  Δεν έχουν καμιά

σχέση μεταξύ τους,  αλλά συνεχώς το άτομο βλέπει ασταμάτητα όνειρα. Μπορεί να δει και 7 μαζεμένα και να τα θυμάται όπως ακριβώς τα είδε. Όταν ξυπνήσει θέλει να κοιμηθεί κι άλλο. Βλέπει όσα τον απασχολούν, τις σκέψεις του, το παρελθόν του, κάποιο νεκρό άτομο κ.λ.π. Ξυπνά ανικανοποίητος, δεν έχει χορτάσει ύπνο και όταν κοιμηθεί πάλι αμέσως ονειρεύεται. Αυτά τα όνειρα δεν έχουν ερμηνεία. Εύκολα αναγνωρίζονται. Κουρασμένο υποσυνείδητο. Γεμάτο, που αν δεν αδειάσει το άτομο παθαίνει σύγχυση του νου. Υπερφόρτωση.

Μπορεί να δει όνειρα και με ανοιχτά μάτια αν δεν κοιμηθεί. Να το πάρει ο ύπνος. Υπάρχουν πολλά είδη ονείρων που υπάγονται στα υποσυνείδητα και παράγονται από αυτή ακριβώς την ομάδα. Άλλα είναι ενύπνια και άλλα πολύ περιπετειώδη και ασταμάτητα. Κάποια στιγμή μπορεί να δει κάποιο βραχνά. Όλα αυτά είναι σημάδια κόπωσης του υποσυνείδητου.

Όταν γεμίσει ο υπολογιστής μας ειδοποιεί ότι πρέπει να σβήσουμε αρχεία που δεν χρειαζόμαστε για να μην τελειώσει η μνήμη. Με τα όνειρα αυτά  κάνει επιλογή το υποσυνείδητο ποια όνειρα θα αφήσει και ποια θα σβήσει. Όταν ξελαφρώνουμε κάπως έχουν σβηστεί. Όταν έχουμε ξυπνήσει με πονοκέφαλο και βαρύ κεφάλι όχι. Άρα, πρέπει να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία μέχρι να νιώσουμε εντελώς καλά. Ένα τμήμα αυτών των ονείρων είναι και τα υπερβολικά όνειρα.

Όνειρα της σκέψης ή προσέλκυσης

 Όνειρα της σκέψης ή προσέλκυσης: Είναι παρόμοια και αντίθετα με τα όνειρα παραστάσεων, αλλά δεν είναι μόνο τα γεγονότα που τα γεννούν, αλλά ο τρόπος που σκεφτόμαστε βάσει αυτών. Τα πιο πολλά όνειρα αυτού του είδους είναι υποσυνείδητα. Όταν είναι ασυνείδητα τότε το άτομο δεν αντιλαμβάνεται ότι εξωτερικεύει όσα κρύβει μέσα του. Παράδειγμα ενός τέτοιου ονείρου είναι το εξής:

Χτυπάει το τηλέφωνο. Ωχ ποιος να είναι, για καλό δεν είναι σίγουρα. Του λένε κακά μαντάτα. Δεν ξέρουμε όμως τι εξέλιξη θα είχε το συγκεκριμένο όνειρο αν δεν έκανε αυτή τη σκέψη. Άρα, το φτιάχνει εκείνη την ώρα με τον τρόπο της σκέψης που κάνει. Θα μπορούσε αυτό το τηλεφώνημα να του δώσει μια μεγάλη χαρά. Όμως αν σκεφτόταν διαφορετικά θα γινόταν  ένας άλλος.  Θα έφτιαχνε διαφορετικά την τύχη του και ίσως έφευγε η κακιά ενέργεια, που φέρνει τη δυστυχία όποτε σκεφτόμαστε το κακό. Σκέφτεσαι λοιπόν τη χαρά, έρχεται η χαρά.  Στο χέρι σου είναι και τα δύο, εσύ επιλέγεις. Το ίδιο ισχύει με την προσέλκυση χρημάτων, προσέλκυση εργασίας, αγάπης. Μόνο με την καλή σκέψη τα φέρνουμε και αφήνουμε το κακό να φύγει μακριά. Όμως, εμείς σαν πρώτη σκέψη φέρνουμε το κακό. Δεν θα βρω δουλειά, θα μείνω μόνη, θα χάσω. Αυτά σκεφτόμαστε, αυτά παθαίνουμε. Τώρα κατάλαβα γιατί ισχύουν όλα αυτά. Άρα, τα όνειρα της σκέψης όσο πιο φωτεινά είναι, τόσο πιο όμορφα προσαρμόζεται και η ζωή μας και έχουμε επιτυχίες.

Όνειρα ανάπτυξης και προόδου

Όνειρα ανάπτυξης και προόδου: Είναι τα όνειρα που δείχνουν πόσο προοδεύουμε, όχι μόνο με την έννοια της προόδου στην αποστολή που μας ανατέθηκε, αλλά και  την πρόοδο με την έννοια της ανάπτυξης. Πόσο προχωράμε και δεν κολλάμε στα ίδια. Πόσο πίσω μένουμε ή προχωράμε μπροστά. Τι αφήνουμε και τι παίρνουμε μαζί μας. Όλα αυτά δείχνουν την πρόοδο του ατόμου όσον αφορά τη ζωή και την προσωπικότητά του. Πόσο ισχυρός είναι σ’ όλα αυτά που αφήνει, ελπίζοντας και προσδοκώντας ένα καλύτερο αποτέλεσμα στη ζωή του.  Επίσης, δείχνει την πρόοδο στη δουλειά του, στην οικογένειά του στη σχέση του και στην αποστολή του.

Όλη μας η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας!

Το τελικό αποτέλεσμα όμως  φαίνεται εδώ, διότι η διαδικασία είναι σε άλλη κατηγορία ονείρου. Το άτομο εδώ πάντα αγωνίζεται και πάντα πετυχαίνει όσα μπορεί να πετύχει. Δεν βγαίνει πάντα νικητής κι αυτό δείχνει ότι ο βαθμός ανάπτυξης είναι χαμηλός σε σχέση με άλλους. Όμως, πάντα με μια νέα προσπάθεια ανεβαίνει ή κατεβαίνει σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Αυτό φαίνεται αν ανεβαίνει βουνό ή κατεβαίνει από μια τσουλήθρα. Αν ανεβαίνει ή κατεβαίνει σκάλα κ.λ.π.  Όμως τα όνειρα της καθόδου αναφέρεται και σε αλληγορικές έννοιες όσον αφορά την υγεία. Ανεβαίνει ο σίδηρος, κατεβαίνει η πίεση, το ζάχαρο. Δεν αναφέρομαι εδώ σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Μπορεί το ίδιο όνειρο όμως να έχει αυτές τις δύο ερμηνείες. Εξαρτάται από το άτομο η ερμηνεία. Εδώ το άτομο παίρνει μετάλλια, παίρνει επαίνους και πολλά μπράβο. Δείχνει πόσο προόδευσε στη ζωή και από την πρόοδο εξαρτάται η ανάπτυξή του σαν προσωπικότητα. Όλα εξαρτώνται από την επικράτηση στον αγώνα αυτό. Πάντα το αποτέλεσμα είναι αυτό που φαίνεται.

Όνειρα επίτευξης στόχων

Όνειρα επίτευξης στόχων :  Είναι τα επαναληπτικά όνειρα που μας δείχνουν πάντα να αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό με διάφορες στρατηγικές προκειμένου να πετύχουμε.  Όμως, αυτά τα όνειρα είναι αμφίβολα αν θα επαληθευτούν ή όχι.

Το πετυχαίνουμε με πείσμα στο όνειρο, αλλά δεν ισχύει το ίδιο δυστυχώς στην πραγματικότητα. Είναι αντίθετα και παράλληλα με τα όνειρα επιθυμίας και αντίθετα και παράλληλα με τα όνειρα προόδου και ανάπτυξης.

Όνειρα αντανακλαστικά ή ασφάλειας

Όνειρα αντανακλαστικά ή ασφάλειας: Είναι μηχανισμοί της ψυχής που αντιδρούν στο όνειρο προκειμένου το άτομο να τρομάξει λιγότερο και να αντέξει αυτά που αντικρίζει.  Επίσης είναι τα όνειρα που περιέχουν αντανακλαστικές κινήσεις. Π.χ. στη δίψα πίνει νερό, στην πείνα τρώει, στο κρύο φορά παλτό. Όλα αυτά είναι ψυχολογικά. Δεν αναφέρεται σε κυριολεκτικές καταστάσεις.  Επίσης,  ένα τέτοιο όνειρο ασφαλίζει το άτομο να αποφύγει μια σχέση στο όνειρο  που θα το κάνει στην πραγματικότητα να χωρίσει. Φέρνει εμπόδια για να μην κάνει αυτό που σκέφτεται. Το διώχνει, το τρομάζει, το απομακρύνει για να μην κάνει του κεφαλιού του. Όλα αυτές οι κινήσεις είναι ασυνείδητες. Το άτομο κοιμάται και δεν αντιλαμβάνεται αυτές τις κινήσεις.

Όταν βλέπουμε ότι  πέφτουμε στο γκρεμό μπορεί να πέσει ένα κλαδί στο δρόμο να μας σώσει τη ζωή ή να πατήσουμε φρένο την κατάλληλη στιγμή. Επίσης, βλέπουμε ένα ατύχημα και σκεφτόμαστε ότι θα το παθαίναμε εμείς αν κάναμε αυτό που έκανε το άτομο αυτό.  Μπορεί να πέσει ένας μετεωρίτης από ψηλά για να μην βαδίσουμε αυτό το δρόμο. Όλες αυτές οι περίεργες καταστάσεις μας δίνουν ένα πιο καλό ριζικό απ’ αυτό που ετοιμάζουμε εμείς για τον εαυτό μας βάσει της ελεύθερης βούλησης που έχουμε. Έτσι λοιπόν αν μας φράζουν τον δρόμο, κάποιον άλλο πρέπει να πάρουμε.  Αυτό θα είναι για μας σωτηρία. Πραγματική σωτηρία. Θα το αντιληφθούμε μόλις ξυπνήσουμε. Όχι όσο κοιμόμαστε.

Όνειρα παρακοής

Όνειρα παρακοής:  Ένα τέτοιο όνειρο είδα πριν από μέρες,  Παρασκευή προς Σάββατο και το γράφω για να μην το ξεχάσω.

Είδα ότι ήμουν σε ένα σπίτι και άνθισε ένα σπάνιο πανέμορφο λουλούδι. Αφού το θαύμασα και το φωτογράφισα πήγα να το κόψω και με ειδοποίησαν, αλλά δεν με εμπόδισαν.  Όμως, είχα αυτή την περιέργεια να το δω, να το μυρίσω, να το πάρω μαζί μου.  Κάθε φορά που το έκοβα φύτρωνε ξανά  ως δια μαγείας και άλλαζε χρώμα. Άλλαξε 4 φορές χρώμα. Την πρώτη έγινε βυσσινί, περιέργεια, το δεύτερη μοβ, στεναχώρια, την τρίτη έγινε κίτρινο, ασθένεια και την τέταρτη μπλε υγεία. Εκεί ξύπνησα. Το περίεργο είναι πως κάθε φορά που έπαιρνε το λουλούδι αυτό το χρώμα, τα ρούχα μου μεταμορφώνονταν και έπαιρναν την ανάλογη όψη, μέχρι που έγιναν μπλε.

Ένα προγνωστικό όνειρο που έμελλε να δω και να μου χαρίσει μια νέα  ακόμη κατηγορία ονείρων. Ένα προειδοποιητικό όνειρο, να προσέξω, να μην αγγίξω το απαγορευμένο λουλούδι.  Αυτό είναι το όνειρο της παρακοής. Μια παρακοή που έγινε από μένα και με ανάγκασε να απέχω από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και μαζί με μένα παρέσυρα και τους γονείς μου.  Είναι σαν τον Αδάμ και την Εύα που έφαγαν το μήλο και έχασαν τον παράδεισο. Διαβάστε αυτό το όνειρο και το άρθρο, στο σχόλιο παρακάτω και  θα καταλάβετε την δύναμη των ονείρων.

Η ερμηνεία επαληθεύτηκε την Κυριακή το πρωί. Το ανιψάκι μου ήταν το λουλουδάκι που είχε ίωση και δεν έπρεπε να του δώσω φιλί στο μαγουλάκι.  Μου είπε  το Σάββατο ότι πονάει, του έβαλα θερμόμετρο και δεν είχε πυρετό, έτσι του έδωσα ικανοποιημένη ένα φιλί.  Τότε είδα ότι δεν έγινε τίποτα.  Την ίδια μέρα, λίγο αργότερα     είχε γαστρεντερικά      συμπτώματα,  ίωση την ονόμασε ο παιδίατρος,  καθόταν κλινήρης,  ενώ μου έδειξε τις φωτογραφίες της παράστασης που έπαιξε στο σχολείο. Όμως είχε γαστρεντερίτιδα κι έκανε συνέχεια εμετό. Εγώ από τον ενθουσιασμό μου που είδα πόσο γλυκούλης ήταν ντυμένος άγιος Βασίλης, δεν μπόρεσα να μην του δώσω το δεύτερο φιλάκι. Πάντα όταν είναι άρρωστος του στέλνω μακρινά φιλάκια και τα λαμβάνει. Αυτό έγινε την παραμονή των Χριστουγέννων. Τελικά τα Χριστούγεννα έπαθα ό,τι κι ο Γιάννης και κόλλησα και τους γονείς που ζούμε στο ίδιο σπίτι.  Περάσαμε με σουπίτσες και τσάι.  Όμως, όταν του δώσω το τρίτο φιλί τη στιγμή που θα τον ξανασυναντήσω θα είναι η στιγμή που θα έχουμε αναρρώσει και οι δύο. Βλέπετε μια παρακοή τι αποτελέσματα έχει; Χάνουμε τον παράδεισο. Μήπως μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το τι θα πάθουμε τελικά; Το όνειρο με προειδοποίησε, αλλά δεν είχα τις κεραίες μου σε λειτουργία ή μήπως έτσι έπρεπε να γίνει τελικά; Ήταν γραφτό να γνωρίσω αυτή την νέα κατηγορία ονείρων και φυσικά να διδαχθώ μέσα απ’ αυτό και να ενημερώσω κι εσάς.

Σ’ αυτά τα όνειρα επαναστατούμε ενάντια στο υποσυνείδητο και κάνουμε πράξη όσα μας απαγορεύει μη ακούγοντας τις προειδοποιήσεις που μας δίνει. Άρα, κάνοντας το δικό μας θα ζημιωθούμε. (Αυτό αλληγορικά συμβαίνει όταν είμαστε στο όνειρο επιζώντες  στο ναυάγιο του Τιτανικού). 

Όμως είναι ένα όνειρο που αποδείχτηκε και ανώτερο πνευματικά.  Υπάρχει ακόμη μια ερμηνεία.  Δεν ξέρω ποια είναι η επικρατέστερη. Είναι μέσα στο άρθρο η απάντηση :

http://www.entypwsiako.com/afto-ine-to-louloudi-pou-apagorevete-na-angixis/ 

Σας έχω πει ότι τα όνειρά μου έγιναν πιο πνευματικά. Είναι και όνειρο ψυχογνωσίας, διαβάζω τα μηνύματα που μου δίνει η ψυχή. Αυτή την δύναμη δεν την είχα.  Μαθαίνω μέσα απ΄ αυτά.   Μέχρι χθες δεν γνώριζα αυτό το άρθρο.  Ούτε είχα διαβάσει σχετικά. Το λουλούδι αυτό ήταν άγνωστο για μένα, ούτε πώς λέγεται δεν ξέρω. Γράφοντας το άρθρο για τα όνειρα παρακοής,  έψαχνα να βρω να βάλω μια εικόνα. Βρήκα αυτή την εικόνα,  γιατί έμοιαζε με το λουλούδι που είδα στο όνειρο. Όταν διάβασα το άρθρο, τινάχτηκα πάνω που λένε. Ήταν μια αλήθεια!!!

Όνειρα της Αντίληψης

Όνειρα της αντίληψης: Είναι τα όνειρα που επεμβαίνει ο εγκέφαλος την ώρα που  είναι ασυνείδητα χωρίς το άτομο να βρίσκεται σε συνειδητή κατάσταση. Είναι αντίθετα με τα συνειδητά και αντίθετα και παράλληλα με τα ασυνείδητα.

Το άτομο αντιμετωπίζει ενστικτωδώς αυτή την  κατάσταση και κάνει αυτό που εκείνο θεωρεί σωστό με βάση τη λογική. Φαίνεται μέσα στο όνειρο η ασυνείδητη και η συνειδητή κατάσταση, έρχεται αντιμέτωπος και με τις δύο και επικρατεί μια από τις δύο για να  επέλθει ισορροπία στο όνειρο.  Ενώ το άτομο έχει αντίληψη, δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει ξυπνήσει ούτε ότι κοιμάται όπως κάνει στα συνειδητά, με αποτέλεσμα να κατευθύνει το όνειρο εκείνο όπου θέλει και να δώσει το τέλος που θέλει. Αυτό δεν γίνεται εδώ. Υπάρχει λογική, αλλά κατευθύνεται από το ασυνείδητο, απλά συμμετέχει κι ο εγκέφαλος για ένα πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα. Για να δοθεί μια λύση στο όνειρο αυτό.

Όνειρα του τρελού ή της τρέλας

Όνειρα του τρελού ή της τρέλας: Είναι τα όνειρα που προειδοποιούν τον άνθρωπο ότι βαδίζει εκεί. Σ’ αυτά τα όνειρα μόνιμος κυρίαρχος είναι το σκοτάδι, η βροχή, το κρύο. Έπειτα, ταξιδεύει χωρίς προορισμό, όχι για μια φορά, αλλά συνεχόμενα και εξακολουθητικά, δεν αναγνωρίζει πρόσωπα στο όνειρο και δεν δένει σκηνές, είναι συνυφασμένος με την σφαίρα του φανταστικού και τα όνειρα του διαδραματίζονται εκεί σε μόνιμη βάση, έχει χαθεί από τον προορισμό του, περιπλανιέται στην έρημο, μπαίνει στο βυθό όλο και πιο βαθιά, χώνεται κάτω από τη γη για μακρύ χρονικό διάστημα και μια που είπα διάστημα, χάνεται κι από εκεί.

Βλέπει ότι έχει ξεφύγει από τη γη και οδεύει προς άλλους πλανήτες. Αυτά όταν τα δει κάποιος μια- δυο φορές δεν έχει πρόβλημα. Αναφέρομαι σε μόνιμη και εξακολουθητική βάση. Του το υπενθυμίζουν πάντα κι άλλα σημάδια που βλέπει στον εαυτό του, όχι απλά και μόνο τα όνειρα αυτά. Αυτά είναι πια η πιστοποίηση ότι αυτό ισχύει. Το αρχικό στάδιο μπορεί κάποιος να το γλιτώσει. Όμως, στο τελικό είναι αδύνατον να γίνει.

Τα όνειρα του μεθυσμένου

Τα όνειρα του μεθυσμένου: Ο μεθυσμένος είναι το λογικό άτομο που για λίγο χάνει τη λογική του, όσο κρατά το μεθύσι του  και μπορεί να δει όνειρα μπερδεμένα και να μην αναγνωρίσει τι βλέπει.  Μοιάζει με τα όνειρα που βλέπει το άτομο που έχει αμνησία, με τη διαφορά ότι αυτός τα βλέπει όσο κρατά το μεθύσι του.

Αν έχει λογική βλέπει ότι τιμωρείται, ότι τον κυνηγούν, νιώθει γυμνός, εκτεθειμένος στους άλλους. Ενώ όταν είναι τόσο μεγάλο το μεθύσι μπορεί να μην δει κανένα όνειρο. Μπορεί να βλέπει ότι τον χτυπάνε με σφυριά, είναι ο πονοκέφαλος της οινοποσίας και μόνο που το κάνει αυτό.  Δηλαδή, τα όνειρα προσαρμόζονται ανάλογα πως νιώθει.

Τα όνειρα της ταχύτητας

Τα όνειρα της ταχύτητας: Είναι τα όνειρα της νεολαίας που βλέπει συνεχώς ότι τρέχει να φτάσει κάπου γρήγορα, με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή,  που δείχνει τον τρόπο σκέψης του ατόμου, πόσο βιαστικά σκέφτεται. Πόσο άγχος έχει και το δείχνει και στο όνειρο. Είναι ο τρόπος ζωής του στην πραγματικότητα που συνεχίζεται και στο όνειρο.  Βλέπει ότι ο χρόνος τρέχει γρήγορα, βιάζεται, δεν στέκεται ούτε λεπτό.  Είναι η ανάγκη να δείξει την ενέργεια που κρύβει μέσα του, να δείξει πόσο γρήγορα πρέπει να γίνει αυτό και πόσο πιο γρήγορα θα έπρεπε να γίνει σε άτομα αδρανή.

Όταν βλέπει την κίνηση σε πολύ γρήγορη κίνηση δείχνει ότι ενεργεί και δουλεύει γρήγορα χωρίς να σκέφτεται ή θέλει να φτάσει γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα ή με τη συμμετοχή του χρόνου να φτάσει μια μέρα πιο  γρήγορα που λαχταρά και κόλλησε ο χρόνος.  Γενικά, ο χρόνος του ονείρου δεν συμβαδίζει με της πραγματικότητας. Γι’ αυτό θα πούμε σε άλλο κεφάλαιο.  Τα όνειρα που δημιουργούνται με slow motion  δείχνουν  πόσο αργόστροφο είναι το άτομο, πόσο δύσκολα καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται αυτά που γίνονται γύρω του. Πόσο αργά κινείται και πόσο αργά πρέπει να πάει σε περίπτωση που κάνει λάθος.  Σε στιγμές που δεν θέλει να τελειώσουν το όνειρο γίνεται πιο αργό σε δράση.  Ενώ στα όνειρα που δεν δίνουμε βάση τελειώνουν γρηγορότερα. Στην πραγματικότητα δυστυχώς γίνεται αντίθετα.  Η καλύτερη κίνηση στα όνειρα είναι η κανονική. Όταν το άτομο τρέχει το κάνει από φόβο σαν μηχανισμός της ψυχής, για να γυμναστεί, για να κρυφτεί και για να προφυλαχτεί από ένα κίνδυνο που το απειλεί. Είναι και όνειρο ασφάλειας λοιπόν.

Όνειρα του συνδρόμου της Ωραίας κοιμωμένης

Όνειρα του συνδρόμου της Ωραίας κοιμωμένης: Δεν εννοώ τα όνειρα που βλέπουμε μια μέρα. Ναι, υπήρχαν και τα πολυήμερα όνειρα ατόμων που κοιμούνταν πολλές μέρες ή και μήνες, χωρίς να έχουν πέσει σε κώμα. Ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις ατόμων, όπως η ωραία κοιμωμένη του γνωστού παραμυθιού, που δεν ξύπνησαν την επόμενη μέρα, ούτε την μεθεπόμενη. Είχα ακούσει παλιά δύο τέτοιες μεμονωμένες περιπτώσεις.

Λέγεται ότι κάποιο έργο της λογοτεχνίας γράφτηκε από ένα τέτοιο όνειρο. Δεν θυμάμαι δυστυχώς τον τίτλο. Αναφερόταν σε ένα μακρινό μέλλον. (Όποιος ξέρει τον παρακαλώ να μου γράψει από κάτω τον τίτλο). Είναι περίεργο πως αντιλαμβανόμαστε την επόμενη μέρα και ξυπνάμε. Γιατί άραγε στα άτομα αυτά αυτό τότε δεν έγινε; Πως αντιλαμβανόμαστε ότι ξημέρωσε; Όλα είναι μυστήρια! Γιατί αυτό δεν συμβαίνει σε όλους, γιατί συμβαίνει σε λίγους;

Γράφοντας αυτό το όνειρο δεν γνώριζα αν αυτό συμβαίνει σήμερα, αλλά σήμερα ήρθε η επιβεβαίωση:

http://www.entypwsiako.com/afinontas-anavdous-tous-epistimones-1/

Η ερωτική έλξη με ένα τέτοιο άτομο ονομάζεται το σύνδρομο της ωραίας κοιμωμένης. Περνάει το πάθος όταν το άτομο ξυπνήσει.  Επίσης, είναι το σύνδρομο  που έχει το άτομο που κοιμάται για πολύ καιρό.  Δεν ξέρει πότε θα ξυπνήσει ή πότε  θα ξανα κοιμηθεί.  Μ΄ αυτό τον τρόπο φεύγουν τα νιάτα του και χάνει τα καλύτερα χρόνια της ζωής του. Τα άτομα του περιβάλλοντός του ανησυχούν.

Όμως, τα άτομα που έχουν πέσει σε κώμα βλέπουν τέτοια όνειρα. Ενώ το άτομο κοιμάται π.χ. ένα μήνα και κάτι όσα ακούει να λέγονται και να γίνονται γύρω του γίνεται ένα πανέμορφο όνειρο δημιουργημένο απ΄ όσα  δεδομένα έχει μαζέψει τόσο καιρό που κοιμάται. Το υποσυνείδητό του μένει ζωντανό και δένει τις καταστάσεις με το δικό του τρόπο. Ένα παράδειγμα αυτού του ονείρου είναι το σίριαλ του Mega «Ένας μήνας και κάτι»

http://greek-movies.com/series.php?s=116 

Νομίζει ότι όσα έχει ζήσει όλο αυτό τον καιρό  είναι βίωμα του. Δεν αντιλαμβάνεται ότι κοιμόταν. Νιώθει και θυμάται όσα ονειρεύτηκε και ξεχνά όσα έζησε. Μοιάζει σαν να ήταν σε ένα παράλληλο σύμπαν και επιστρέφει απότομα στο δικό μας.  Όμως αυτή η κατάσταση το κάνει ιδιαίτερο.

Όνειρα κοιμισμένου ενστίκτου ή σύγχυσης.

 Όνειρα κοιμισμένου ενστίκτου ή σύγχυσης: Είναι τα όνειρα που το άτομο δεν μπορεί να λειτουργήσει, που κάνει λάθη, που μπορεί να του πει κάποιος στην ερμηνεία να μην εμπιστεύεται το ένστικτο γιατί θα κάνει λάθη. Είναι τα όνειρα που ακούς να σου λένε  να μην πάρεις καμιά σοβαρή απόφαση αυτό τον καιρό. Όλα πάνε στραβά για το άτομο αυτό τον καιρό που βλέπει τα όνειρα αυτά. Μοιάζει σαν να κοιμάται το ένστικτο και δεν ξέρει μόνος του τι να κάνει. 

Όνειρα πάλης του καλού με το κακό

Όνειρα πάλης του καλού με το κακό: Είναι παράλληλα και αντίθετα με τα διαβολικά όνειρα. Εδώ δεν παρουσιάζεται μόνο το κακό, ούτε προσπαθεί να μας ξεγελάσει. Δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Αυτός είμαι. Πάντα όμως δεν έρχεται μόνος. Παίρνει μαζί του το καλό και το άτομο είναι αντιμέτωπο με δύο παράλληλες παρουσίες, του καλού και του κακού.

Είναι εκείνο το  όνειρο που βλέπεις δύο ανθρωπάκια. Το ένα ντυμένο αγγελάκι και το άλλο διαβολάκι. Καθένα σου παρουσιάζει τη δική του εκδοχή και επιλέγεις αυτή που σε εκφράζει ή βλέπεις τη μάχη που γίνεται ανάμεσά τους. Παρουσιάζονται δύο περιπτώσεις διαφορετικές και καλείσαι να διαλέξεις. Αν διαλέξεις το κακό πιθανόν την επόμενη φορά να δεις δαιμονικό όνειρο ή να νιώσεις άσχημα για την λάθος επιλογή. Τα συναισθήματα είναι τα ίδια. Επίσης, βλέπεις δύο αντίθετες καταστάσεις καλό και κακό να παλεύουν για σένα. Αυτή η αντίφαση δεν δείχνει σύγχυση, αλλά είναι θέμα επιλογής.

Όνειρα της δύσπνοιας

Όνειρα της δύσπνοιας: Αν πρόκειται για πραγματική δύσπνοια είναι ένα όνειρο συγχρονικότητας αν φάγαμε βαριά, αν ο χώρος είναι αποπνικτικός, αν έχουμε χρόνιο άσθμα κ.λ.π. Όταν όμως η δύσπνοια ισχύει μόνο στο όνειρο, δηλώνει ότι κάποιο εξωτερικό ερέθισμα την έχει δημιουργήσει. Μια λάθος στάση την ώρα του ύπνου, όταν μας πνίγει το σεντόνι ή το μαξιλάρι, μας αγκαλιάζει το αγαπημένο πρόσωπο σφιχτά. 

Όλα αυτά δίνουν ένα τέτοιο όνειρο που σπάνια ισχύει πραγματικά.  Είναι όνειρο που δεν πρέπει να μας ανησυχήσει όταν δεν υπάρχει πάθηση. Όσο πιο αργή είναι η αναπνοή που παίρνουμε στο όνειρο τόσο πιο γρήγορα πρέπει να ξυπνήσουμε.

Εγώ έχω πρόβλημα με την αναπνοή κάποιες στιγμές κατά την ώρα του ύπνου. Προχθές (Παρασκευή προς Σάββατο) είδα τέτοιο όνειρο. Ένιωσα πραγματική δύσπνοια και ξυπνούσα συνέχεια. Κάποια στιγμή με πήρε  για τα καλά ο ύπνος και ένιωθα ότι δεν ανέπνεα. Τότε εμφανίστηκε μια μορφή ντυμένη στα άσπρα και φύσηξε στο στόμα μου, τότε ένιωσα ότι πήρα ζωή. Πιστεύω ότι είχα ζωή, αλλιώς θα ήταν όνειρο χωρίς επιστροφή.  Πάλι τη γλίτωσα!!!  Σαν όνειρο ίασης παίρνεις ζωή, αν έχεις πεπρωμένο, αλλιώς δεν βοηθάει κανείς. Μ’ αυτό τον τρόπο έφυγαν ο γνωστός τραγουδιστής George Michael  και ο Βλάσσης Μπονάτσος.

Καρμικά όνειρα

Καρμικά όνειρα: Είναι τα σπάνια όνειρα που βλέπει κάποιος ότι γνώρισε κάποιον άγνωστο και είναι μαζί. Όμως αυτός ο άγνωστος έρχεται στο μέλλον και είναι αυτός που ονειρευτήκαμε. Τον αναγνωρίσαμε.

Αντίθετο είναι το όνειρο αν αναγνωρίσουμε τον άγνωστο που είδαμε, είναι υπαρκτός και αποδειχθεί παντρεμένος. Τότε δεν πρόκειται για καρμικό όνειρο κι ας τον έχουμε αντιληφθεί ότι είναι αυτός. Είναι όνειρο προόρασης, ότι θα τον συναντήσουμε στη ζωή μας, αλλά δεν θα γίνει κάτι μαζί του.  Επίσης, είναι τα όνειρα που γνωρίζουμε κάποιον, τα φτιάχνουμε μαζί του, βλέπουμε ότι τον παντρευόμαστε κι αυτό επαληθεύεται. Δεν πρόκειται εδώ για προφητικό όνειρο, αλλά για καρμικό. Αντιληφθήκαμε το άλλο μας εγώ.  Όταν ανέβουμε πνευματικότητα και δούμε ότι παντρευόμαστε αυτόν που αγαπάμε, τότε τα καρμικά όνειρα τα βλέπουμε σε μεγαλύτερη συχνότητα, εφόσον πια τον αναγνωρίσαμε, δοκιμάστηκε αυτή η αγάπη και έχει γίνει ανιδιοτελής. Ποτέ σε μια τέτοια αληθινή σχέση δεν βλέπουμε όνειρα αντικατάστασης.

αμφίδρομα όνειρα

Αμφίδρομα όνειρα:  Είναι τα όνειρα που έχουν ένα σενάριο αλλά δύο αντίθετες ερμηνείες. Μπορεί να είναι το α ή το β ή και τα δύο. Το άτομο αναζητά τη δική του εκδοχή και την προσαρμόζει ανάλογα με τα βιώματα ή το χαρακτήρα του.

Πολλές φορές έχουν βάση και οι δύο ερμηνείες. Ισχύει και η αλληγορική και η κυριολεκτική.  Μπορεί να μην ισχύει μια, και να βρεθεί κάποια άλλη στην πορεία. Τότε αντιλαμβάνεται ότι ένα όνειρο δεν έχει μόνο μια ερμηνεία. Απλά, πρέπει να αναζητήσει τη δική του.  Αυτές οι δύο ερμηνείες είναι προς μια αντίθετη κατεύθυνση. Δεν έχουν κοινή πορεία. Το μόνο που τις ενώνει είναι το όνειρο.

Όνειρα απομόνωσης

Όνειρα απομόνωσης: Σ’ αυτά τα όνειρα το άτομο απομονώνεται, φεύγει από την παρέα του, προτιμά τη μοναξιά του, θέλει να μένει απαρατήρητο. Το άτομο βλέπουμε ότι χώνεται βαθιά στη γη,  σε σπηλιές σε σημεία που δεν έχει οπτική επαφή με το πλήθος. Το πλήθος τον τρομάζει του φέρνει ζάλη και χάνεται. Όλο αυτό δείχνει μια ανασφάλεια και η μόνη σιγουριά του είναι να μείνει μακριά.  Τα όνειρα αυτά τα βλέπουν άτομα πικραμένα, πονεμένα, άτομα που έχουν πληγωθεί ανεπανόρθωτα, άτομα που έχουν βασανιστεί,  τα άτομα που αγαπούν την μοναξιά και τα αγοραφοβικά.  Το άτομο ζητά τη φυλακή του. Φυλακίζεται οικειοθελώς, μένει σε ένα υπόγειο σπίτι κάτω από τη γη και αυτός είναι ο παράδεισος του που τον απομακρύνει από την απονιά των ανθρώπων.  Κανείς δεν ξέρει αν μέσα από αυτά τα όνειρα βρίσκουν την ηρεμία και την ασφάλεια που ζητάνε. Ξέρουμε ότι σ΄ αυτά τα όνειρα δεν είναι χαρούμενος, δεν είναι αισιόδοξος. Κάθεται σε περισυλλογή σε πολλά ερημικά σημεία ή ακόμα και στην παραλία και με σκυμμένο κεφάλι κλαίει ή σκέφτεται ή  πενθεί ή δεν κάνει τίποτα. Δεν βλέπει και δεν ακούει τι  γίνεται δίπλα του. Το μόνο που θέλει είναι να απομονωθεί στο πιο ερημικό ή το πιο βαθύ σημείο, ώστε να μην έχει επαφή με την κοινωνία που στάθηκε καταλυτική για τον ίδιο και την ψυχή του.  Αυτό το κάνει και στην πραγματικότητα.  Όμως, στο όνειρο είναι πιο συχνό αυτό, διότι στην πραγματικότητα αν το κάνει θα χαρακτηρισθεί τρελός ή καταθλιπτικός. Πολλοί δεν έχουν το θάρρος να δείξουν στο άλλο τι πραγματικά νιώθουν από εγωισμό. Αυτοί που αναγκάζονται να το κάνουν είναι οι αγοραφοβικοί και οι καταθλιπτικοί, διότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Δεν είναι απαραίτητο να απομονώνεται από το πλήθος μόνο στη φυλακή, σε σπηλιές, σε παραλίες, κάτω από τη γη ή να βρίσκει κάποιο ερημικό μέρος. Αυτό μπορεί να το κάνει σε ένα παγκάκι, στο κρεβάτι του ή να βλέπει την πόλη από το παράθυρό του χωρίς να συμμετέχει. Όλα αυτά δείχνουν ότι έχει ανάγκη να μείνει μόνος για να γιατρέψει όση ψυχή του απέμεινε και να μην γίνει άλλο το περίγελο των άπονων ανθρώπων. Καθένας γνωρίζει τον εαυτό του στο όνειρο αυτό, θα πει ότι ναι, έτσι αισθάνομαι,   διότι είναι ένα σύγχρονο όνειρο που παλιά δεν υπήρχε.

Όνειρα συσσώρευσης

Όνειρα συσσώρευσης: Είναι τα όνειρα που το άτομο μαζεύει μέσα του πάρα πολλά βάσανα και όταν περάσει καιρός και δεν απελευθερωθεί, μετατρέπονται σε ένα άγριο τέρας που το απειλεί και το καταδιώκει.

Αυτό το όνειρο γίνεται  εφιάλτης όταν το τέρας λιανίσει το άτομο και το σκοτώσει. Το άτομο στο όνειρό του  καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να σκοτώσει αυτό το τέρας που το ίδιο  γέννησε μέσα από προβλήματα, φοβίες, άγχος, ανασφάλειες, εμμονές.  Δεν πρέπει να το διώξει, διότι θα επιστρέψει πιο άγριο. Πρέπει να το σκοτώσει, να το εξαφανίσει. Μέσα σε μια νύχτα δεν μπορεί να απελευθερωθεί εντελώς από όλα αυτά,  αλλά τουλάχιστον η δύναμή του μέρα με την μέρα εξασθενεί, μέχρι που χάνεται εντελώς. Είναι βασικά τα απελευθερωτικά όνειρα, διότι  σώζουν το άτομο από τέτοια όνειρα και τέτοιες καταστάσεις.

Το όνειρο τελειώνει ο χρόνος, δεν προλαβαίνω

Το όνειρο τελειώνει ο χρόνος δεν προλαβαίνω: Είναι τα όνειρα που βλέπουν άτομα που τους πιέζει ο χρόνος και νομίζουν ή είναι πεπεισμένοι ότι δεν θα προλάβουν. Δεν θα προλάβω, το κουδούνι θα χτυπήσει βλέπει ο μαθητής. Δεν θα προλάβω, λέει ο στρατιώτης που τελειώνει η άδειά του, το ίδιο και ο εργαζόμενος. Δεν θα προλάβω να πάω στη  τουαλέτα. Δεν θα προλάβω να κάνω παιδί.

Όλο ακούμε την έκφραση δεν θα προλάβω. Αυτή είναι πάντα η κουβέντα μας. Όλα γίνονται με τον χρόνο και όταν τελειώσουν τίποτα πια δεν μένει όρθιο. Δεν θα προλάβω να βάλω το τρίποντο. Δεν θα προλάβω να δω την αγαπημένη μου σειρά…. Χιλιάδες δεν θα προλάβω λέμε καθημερινά και τα ονειρευόμαστε. Δεν είναι κακό να τα ονειρευτούμε. Κακό γίνεται όταν πιστέψουμε ότι αυτό αληθεύει. Τότε χαλά η ψυχολογία μας. Όλοι έχουμε νιώσει ότι κάπου δεν προλαβαίνουμε ότι ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας θα τελειώσει και δεν θα γίνει αυτό που πρέπει στην αληθινή ώρα. Ευτυχώς, αυτό το όνειρο δεν είναι προφητικό. Είναι απλά γραμμένο στο υποσυνείδητο πως νιώθουμε κι αυτό για να μας τιμωρήσει το μεταδίδει. Ένα όνειρο άνευ σημασίας λοιπόν που μας χαλά τα όνειρά μας και διαλύει την ψυχή και τα όνειρά μας.

Όνειρα σκουπίδια

Όνειρα σκουπίδια: Είναι όσα όνειρα επιβαρύνουν την ψυχή, το σώμα και το πνεύμα. Είναι όσα όνειρα περιέχουν έντομα που δεν φαίνεται η ταυτότητά τους,  σάπια φρούτα,  σκουλήκια, ποντίκια, ακαθαρσίες και σκουπίδια. Όταν βλέπουμε ότι βάζουμε σκουπίδια σε έναν κάδο, είναι ο κάδος που γεμίζει με άχρηστες εμπειρίες.

Όταν βλέπουμε ότι αδειάζουμε τον κάδο είναι το αντίστοιχο ότι αδειάζει ο κάδος ανακύκλωσης της μνήμης μας. Όταν έχουμε ένα ακατάστατο σπίτι με σκουπίδια είναι η ακατάστατη ψυχή μας που έχει γεμίσει με σκουπίδια. Τότε πρέπει να  ακολουθήσει ένα όνειρο τακτοποίησης που θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και θα μας δώσει μια λαμπερή και καθαρή ψυχή. Τα πολλά συσσωρευμένα σκουπίδια μολύνουν την ψυχή.  Μαζί με τα όνειρα τακτοποίησης πρέπει να δούμε απελευθερωτικά. Έτσι σε συνδυασμό αυτών των ονείρων το άτομο απελευθερώνεται και καθαρίζει. Απαλλάσσεται από τα σκουπίδια. Είναι κακό να δούμε ότι τα καίμε, διότι οι αναθυμιάσεις από βλαβερά υλικά κάνουν περισσότερο κακό ακόμα και με αλληγορικό τρόπο.

Αδιέξοδα όνειρα

Αδιέξοδα όνειρα: Είναι τα όνειρα που δεν καταλήγουν σε κάποιο αποτέλεσμα. Είναι τα όνειρα που προχωράμε και πέφτουμε σε τοίχο. Είναι τα όνειρα που δεν βρίσκουμε αυτό που θέλουμε ή προσδοκούμε.Είναι τα όνειρα που δεν μας οδηγούν πουθενά. Τα όνειρα που μας αναγκάζουν να λοξοδρομήσουμε.

Είναι ένα λάθος  που μας ωθεί να καταλάβουμε την πλάνη και να αλλάξουμε αμέσως δρόμο.  Πολλές φορές αυτό γίνεται αναίμακτα. Όμως υπάρχουν στιγμές που αυτά τα όνειρα μας στέλνουν κατευθείαν στον γκρεμό, είναι επώδυνα και επιστροφή δεν υπάρχει. Είναι θέμα τύχης να μην  πνιγούμε ή πεθάνουμε σ’ αυτή την αναζήτηση, διότι αυτό θα γίνει και στην πραγματικότητα. Είναι πραγματικά όνειρα,  διότι μας δείχνουν που ακριβώς βαδίζουμε, φτάνει να μην είναι εμμονικά. Τότε κάποιος θα βρεθεί που θα μας λοξοδρομήσει και θα τον ακούσουμε. Αν δεν τον ακούσουμε θα μας πιέσει να το κάνουμε ή θα επέμβει.

Όνειρα με άλλο πρωταγωνιστή

Όνειρα με άλλο πρωταγωνιστή: Το χειρότερο όνειρο για μένα.  Βλέπουμε στο όνειρο  ότι είμαστε σε δεινή θέση. Τελευταίοι και αφανείς. Κάποιος ορίζει τι θα κάνουμε, παίρνει πρωτοβουλίες για μας, χωρίς εμάς, εμείς είμαστε άβουλα πλάσματα. Μας αφαιρεί δυνάμεις, επεμβαίνει στη ζωή, την ανακατεύει.  Αυτό το όνειρο είναι συναγερμός!  Κάτι κακό συμβαίνει με τον εαυτό μας και πρέπει το γρηγορότερο να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Είμαστε σαν πιόνι στα χέρια άλλων, σε μια παρτίδα σκάκι με εκείνον νικητή. 

Αυτό θα μας διαλύσει σαν προσωπικότητες όταν συνεχιστεί. Αν γίνει αυτό για πολύ, θα βλέπουμε ότι φοράει τα ρούχα μας, παίρνει ό,τι μας ανήκει και γενικά συμπεριφέρεται όπως είμαστε εμείς. Εξαίρεση αποτελούν η ταύτιση, ο συμβολισμός του ατόμου, η εκπροσώπηση και φυσικά η αντικατάσταση. Δεν μιλώ γι΄ αυτές τις περιπτώσεις.

Όνειρα συναισθησίας

Όνειρα συναισθησίας:  Είναι το μπέρδεμα των αισθήσεων στα όνειρα. Πρόκειται για ανάμειξη των αισθήσεων. Αυτός που ονειρεύεται μπερδεύει τα ερεθίσματα που λαμβάνει συσχετίζοντας τις γεύσεις, τα χρώματα, τους ήχους κ.λ.π.  καταλήγοντας να πιστεύει ότι βλέπει με τη μουσική, ακούει με τα μάτια, πιάνει με τα πόδια, περπατάει με τα χέρια, τρώει με τη μύτη, μυρίζει με το στόμα.

Λάθος αντίληψη υπερισχύει εδώ, διότι αντί να βλέπει τα γράμματα τα τρώει.  Αυτή η κατάσταση δείχνει ότι το άτομο έχει κάποιο πρόβλημα στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα ή αρνείται να τα δει με την πραγματική τους πλευρά.

Όμως και τα οπτικά ερεθίσματα μπερδεύονται. Πετάνε τα ψάρια και κολυμπάνε τα πουλιά ή κολυμπάνε ερωτευμένα μαζί στον ουρανό, αφού ο ουρανός έχει 2 φεγγάρια και ήλιο σαν αχινό… .  Επαληθεύεται το άτοπο δηλαδή εδώ.  Δεν είναι το φανταστικό εδώ, αλλά το άτοπο. Ίσως πολλές φορές το ερέθισμα να είναι ένα τραγούδι:

Αν  δεν φταίει αυτό, πάμε στον κόσμο του φανταστικού και αν επαναλαμβάνεται ένα τέτοιο όνειρο το  άτομο έχει πρόβλημα.

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης στα όνειρα

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης στα όνειρα: Είναι ένα σαδομαζοχιστικό σύνδρομο που θα αηδιάσει όσους το διαβάσουν, αλλά ισχύει. Πολλές έχουν ερωτευτεί τον βιαστή τους, τον άνθρωπο που τις πλήγωσε, που τις πρόδωσε, που τις έδειρε, που τις απείλησε, που τις εκβίασε, που τις ξεφτίλισε. Ο έρωτας γεννήθηκε μετά απ’ αυτές τις κακές πράξεις. Το αρχικό μίσος έγινε έρωτας, ο φόβος και ο πόνος αγάπη. Όταν γίνει αυτό, τότε τα όνειρα γίνονται όμορφα για το άτομο αυτό. Δεν υπάρχει πόνος και βία.  Είναι ένας αμυντικός μηχανισμός της ψυχής αυτός ο έρωτας για να προστατέψει το άτομο να μη διαλυθεί ψυχολογικά. Αυτό δεν το πετυχαίνουν  όλες, μόνο οι δυνατές ψυχές.  Σ’ αυτά τα όνειρα μπορεί να δεις ότι ανοίγει η φυλακή σου και μένεις. Χαίρεσαι να σε χτυπάει και γενικά σου αρέσει να σε δένει, να σε φιμώνει. Βλέπεις αυτά που παθαίνεις όχι με φόβο και πόνο ή αποστροφή, αλλά με χαμόγελο. Τα ζητάς και τα θέλεις.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα είδος αμυντικού μηχανισμού κατά τον οποίο το θύμα επιλέγει αυτήν την τακτική για να διώξει τον πόνο και το φόβο που του έχει προκαλέσει η βία που άσκησε  πάνω του ο θύτης. Τα όνειρα λοιπόν είναι πιο φωτεινά και αισιόδοξα, αλλά υπάρχει και η βία, που αντιμετωπίζεται με άλλο τρόπο.

Το περίεργο είναι ότι πολλές σχέσεις έχουν δημιουργηθεί μετά από μια τέτοια άμυνα και έχουν κάνει πετυχημένες οικογένειες. Αυτό συμβαίνει όταν βλέπουμε τα πράγματα από μια άλλη πλευρά. Αρρωστημένη κατάσταση ναι, αλλά πολλές φορές αυτό συμβαίνει και είναι μυστήριο πόσο αγαπιούνται τελικά και πόσο ξεχνιούνται αυτά που έζησαν μεταξύ τους πριν ερωτευτούν, όταν κάνουν οικογένεια!

Τα όνειρα του συνδρόμου Μινχάουζεν

Τα όνειρα του συνδρόμου μινχάουζεν:  Είναι τα αυτοκαταστροφικά όνειρα που βλέπει ένα άτομο που πάσχει μ’ αυτό το σύνδρομο. Επινοεί  ασθένειες στον εαυτό του, προχωρά στη λήψη ακατάλληλων  φάρμακων ή σκευασμάτων για να αρρωστήσει ή αυτοτραυματίζεται. Αυτά τα άτομα μ’ αυτή τη νοητική διαταραχή παίρνουν ιδέες από τα όνειρά τους, που είναι ανάλογα  και ενεργούν με τον τρόπο αυτό στην πραγματικότητα, με μοναδικό σκοπό να ασχοληθούν οι άλλοι μαζί του.  Βλέπουν λοιπόν ότι κόβουν τις φλέβες τους με μαχαίρι, σφάζονται, πέφτουν στις ρόδες του αυτοκινήτου, βάζουν φωτιά και αυτοπυρπολούνται.  Το άτομο, όταν βρει αυτές τις ιδέες καταπληκτικές τις εφαρμόζει για να το λυπηθούν και να ασχοληθούν μαζί του.

Το άτομο με σύνδρομο Μινχάουζεν επιζητά συνεχώς την προσοχή και τη φροντίδα των άλλων (κυρίως γιατί στερήθηκε τη συναισθηματική πληρότητα στην παιδική του ηλικία) και δε διστάζει να προβεί ακόμα και σε ενέργειες αυτοτραυματισμού. Αυτό είναι επικίνδυνο όταν κάνει τόσο κακό στον εαυτό του, όταν φτάσει σε σημείο  που δεν υπάρχει γιατρειά.

Μια αντίθετη περίπτωση αυτής της διαταραχής είναι ο κατά φαντασίαν ασθενής. Αυτός δεν επινοεί ασθένειες, απλά φοβάται τις ασθένειες, δεν εμπιστεύεται τους γιατρούς που του λένε ότι είναι καλά. Πιστεύει ότι του κρύβουν την αλήθεια. Είναι άλλη περίπτωση, εντελώς διαφορετική.

Τα όνειρα του κατά φαντασίαν ασθενή

Τα όνειρα του κατά φαντασίαν ασθενή:  Διακατέχεται από εμμονές. Ανήκει στα εμμονικά όνειρα, αλλά  είναι  μια υποκατηγορία των εμμονικών ονείρων. Το άτομο βλέπει ότι είναι άρρωστο, ότι πεθαίνει και του το κρύβουν οι γιατροί.

Δεν έχει εμπιστοσύνη στη διάγνωσή τους, φοβάται το θάνατο και γενικά έχει αγωνία, άγχος και έντονη ανησυχία όταν ξυπνάει.  Είναι αντίθετη κατάσταση από το σύνδρομο Μινχάουζεν. Εκεί το άτομο προκαλεί την ασθένεια. Εδώ το άτομο βλέπει ότι δεν είναι καλά και του το κρύβουν οι γιατροί ή είναι καλά και νιώθει δυσπιστία γι’ αυτό. 

Όνειρα εκτός ελέγχου

Όνειρα εκτός ελέγχου: Είναι τα όνειρα που χάνουμε τον έλεγχό μας στο όνειρο, αλλά αιτία είναι μια ψυχική κατάσταση του ατόμου ή ένα τικ που είχε πάντα, πριν ακόμη παντρευτεί, να κλωτσάει στον ύπνο του, να χτυπάει στο κομοδίνο και όταν πάει σε διπλό κρεβάτι,  συνεχίζει την ίδια τακτική, δίνει μπουνιές στο σύντροφό του ασυνείδητα, τον χτυπάει κατά λάθος και  πονάει το πρωί το χέρι του από το ασυνείδητο χτύπημα που έκανε την ώρα του ύπνου. 

Όνειρο επίδρασης της σκοτεινής πλευράς του εαυτού μας

Όνειρα επίδρασης της σκοτεινής πλευράς του εαυτού μας: Είναι τα όνειρα που θολώνουν το μυαλό ενός υποψήφιου δολοφόνου, που επιδρά ο σατανάς καταλυτικά μετά από σατανικό όνειρο και τον μετατρέπει σε δολοφόνο. Είναι τα βαριά εγκλήματα που δημιουργούνται μετά από 18 μαχαιριές και μετά ο θύτης δεν θυμάται πως το διέπραξε. Το περίεργο είναι ότι δεν μετανιώνει που το έκανε.  Είναι καταστάσεις βαρύ καβγά, είναι καταστάσεις που ξεστομίζεις πολύ πικρά λόγια. Υπάρχουν ήπιες και βαριές καταστάσεις αυτών των ονείρων. Το όνειρο δείχνει το άτομο να ζητά εκδίκηση, να διψάει για αίμα, να σκοτώνει ή να αυτοκαταστρέφεται, ανάλογα τη ζημιά που του έκανε το σατανικό όνειρο. Το άτομο θεωρείται επικίνδυνο και κλείνεται στην φυλακή ή το ψυχιατρείο. Δυστυχώς, είναι το πιο βαρύ όνειρο που μπορεί να αποτραπεί όταν ανοίξουν τα μάτια του ατόμου, όταν δει ομίχλη και φυσικά όταν αναγνωρίσει την Παναγιά που τον παίρνει πίσω και του σβήνει τα σημάδια του σατανά από μέσα του. Είναι βαρύ όνειρο  κι όταν φτάσει το άτομο στο τελικό στάδιο επιστρέφει μόνο με την έγκριση των αγίων και αν δεν έχει φαγωθεί εντελώς  η ψυχή του. Όταν ερμηνεύεις τέτοια όνειρα μολύνεσαι και είναι καλύτερα να απέχεις.

Όταν το άτομο είναι νηφάλιο και μπορεί να σκεφτεί τις επιπτώσεις που έχει μια λάθος απόφαση μπορεί να προλάβει το κακό που πάει να κάνει στον εαυτό του και στους άλλους και να αναθεωρήσει ή να στραφεί προς άλλη κατεύθυνση.  Μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του. Δεν ισχύει δυστυχώς το ίδιο, όταν το ίδιο άτομο κάποια άλλη στιγμή της ημέρας δεν έχει καθαρό νου, όταν είναι θολωμένος, όταν έχει ταραχή, πανικό. Το άσπρο το βλέπει μαύρο και το μαύρο άσπρο εκείνη την ώρα. Γενικά δεν βλέπει, δεν ακούει κανέναν, απλά λέει και κάνει αυτό που αισθάνεται. Αυτό που δεν θα έκανε ποτέ αν ήταν σε θέση να σκεφτεί λογικά τι κάνει. Εκείνη τη στιγμή η λογική και η συνείδηση πήγαν για μπύρες και το άτομο μόνο και αβοήθητο, όπως πάντα μια τέτοια στιγμή, τα έκανε θάλασσα.

Όλα δύσκολα του φαίνονται και βαδίζει το δρόμο που έχει χαράξει και επιλέξει χωρίς να είναι σε θέση να σκεφτεί καθαρά και λογικά τι θα μπορούσε να κάνει, ώστε να αλλάξει τα πράγματα. Όταν επιδρά η σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας, κανείς δεν μας αφοπλίζει. Έχουμε μια σκέψη μόνο να αποτελειώσουμε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Τότε λειτουργούν τα κατάμαυρα συναισθήματα, όπως είναι η εκδίκηση και το μίσος. Πρέπει το άτομο να βγάλει από τη μέση αυτή που του είπε χθες να χωρίσουν. Έχει μια σκέψη και μόνο στο μυαλό ότι εφόσον χώρισε αυτόν, θα τα μπλέξει με άλλον. Την αποτελειώνει λοιπόν με το σκεπτικό: «να μη σε έχω εγώ, να μη σε έχει κι ο άλλος». Όλα αυτά είναι εμφυτεύματα του σατανά.

Πόσα εγκλήματα κρυφά και φανερά κρύβουν μια τέτοια ιστορία! Πολλοί έχουν σκοτώσει πάνω σ’ αυτή την κατάσταση που έφεραν τον εαυτό τους όταν ήταν πλημμυρισμένοι με το μίσος, που κάθε μέρα θέριευε στην ψυχή τους και τους κατέτρωγε, σε μια στιγμή που η συνείδηση κοιμάται ή αδρανεί, το άτομο ενεργεί αυτόβουλα και μετά καταλαβαίνει ή δεν καταλαβαίνει τι έχει κάνει, όταν πια είναι πολύ αργά… (βλέπε περισσότερα στο άρθρο Η σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας, όταν η ιδέα σκοτώνει).

Όταν τον ρωτήσει κάποιος γιατί το έκανε,λέει ότι του το είπε ο Χριστός ή έπρεπε να βγάλω το δράκο από τη μέση. Ασυναρτησίες δηλαδή που για εκείνον είναι υπαρκτές και για μας μια δικαιολογία. Όμως δεν είναι. Αυτά βλέπει πραγματικά, ακούει φωνές, πρέπει να κάνει το έγκλημα. Είναι υπό την καθοδήγηση του σατανά. Για μας είναι ψυχασθενής, αλλά στην πραγματικότητα έχει χάσει την ψυχή του, την οποία πήρε ο σατανάς.

Όνειρα αναδρομής στο παρελθόν

Όνειρα αναδρομής στο παρελθόν: Είναι τα όνειρα που γεννιούνται κατόπιν ύπνωσης. Όταν το άτομο υποβάλλεται από κάποιο άλλο άτομο να πει αυτά που βλέπει. Είναι οι λεγόμενες αναδρομές στο παρελθόν μήπως ανακαλύψει κάποια παλιά ζωή και αποδείξει ότι υπάρχει μετεμψύχωση.  Είναι μια κατάσταση μπερδεμένη, διότι δεν ξεκαθαρίζεται αν αυτό που βλέπει το έχει βιώσει πραγματικά ή είναι ένα όνειρο.

Όνειρα διακτινισμού ή κβαντικής τηλεμεταφοράς

Όνειρα διακτινισμού ή κβαντικής τηλεμεταφοράς: Ανήκουν στην κβαντική φυσική. Είναι τα όνειρα που βλέπουμε το άτομο να διακτινίζεται και να μεταφέρεται σε κλάσματα δευτερολέπτου από τον ένα τόπο στον άλλο με γρήγορα για την εποχή μας μεταφορικά μέσα ή χωρίς αυτά. Το κάνει επειδή θέλει να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είναι ένα μέσο διαφυγής κι αυτό, αλλά επειδή ο λόγο ς δεν είναι πάντα η διαφυγή δεν ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία.

Κάποιοι το κάνουν από περιέργεια, από την επιθυμία τους να μεταφερθούν κάπου αλλού για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, για να ζήσουν κάτι νέο, χωρίς απαραίτητα να το ζητάνε ή να το έχουν ανάγκη. Σήμερα είναι ένα σπάνιο όνειρο που μπορεί να δει κάποιος.  Μελλοντικά, πιστεύω ότι όταν μπει ο διακτινισμός στη ζωή μας θα είναι συχνό όνειρο.  Αλλά δεν θα αργήσει αυτό να γίνει.

Ευχητικά όνειρα

Ευχητικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε ότι κάνουμε ευχές. Είναι παρόμοια και αντίθετα με τα όνειρα επιθυμίας. Εδώ μπορεί να δούμε και την περίπτωση που δεν θέλουμε και να ευχηθούμε αυτό να γίνει αλλιώς  σε μας ή να μην γίνει σε μας. Βλέπουμε ότι ευχόμαστε στα άστρα, ανεξάρτητα αν επαληθευτεί η ευχή ή όχι. Ρίχνουμε νόμισμα στη Φοντάνα ντι Τρέβι για να ξαναπάμε στη Ρώμη.

Όταν πέφτει ένα αστέρι κάποιος κάπου υποφέρει και για να κοπάσει ο πόνος κάνει μια ευχή!!! Όταν πέφτει ένα αστέρι η καρδούλα μου το ξέρει τι θα πει να νιώθεις μόνος μέσα στη ζωή!

Βλέπουμε στα όνειρα αυτά επίσης, ότι κάνουμε ευχές ή δίνουμε κατάρες. Επίσης, ευχόμαστε πάνω από την γενέθλια τούρτα ή κάνουμε ευχή κάτω από τον επιτάφιο. Όλα αυτά τα όνειρα, σε συνδυασμό με το αριστερό  ημισφαίριο, της λογικής, δείχνουν τις πραγματικές μας επιθυμίες. Κάποιες απ’ αυτές είναι αληθινές και κάποιες στιγμιαίες ή επιφανειακές. Το υποσυνείδητο τις επεξεργάζεται και με βοηθό το Θεό ή για κάποιους άλλους το σύμπαν, κρίνει ποιες πρέπει να επαληθευτούν. Επαληθεύονται αν πρέπει να γίνει αυτό και το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνουν πραγματικότητα. Μόνο αν πρέπει να γίνει αυτό!!!

Το σύνδρομο Μπόνι και Κλάιντ στα όνειρά μας

Το σύνδρομο Μπόνι και Κλάιντ στα όνειρά μας: Για να εξηγήσω τα όνειρα αυτά θα πρέπει να αναλύσω αυτό το σύνδρομο. Σε μερικές γυναίκες θα φανεί αηδιαστικό και κάποιες άλλες θα το δεχτούν, διότι είναι μια λατρεία γι’ αυτές.  Είναι η αναίτια ερωτική έλξη για έναν δολοφόνο, τρομοκράτη ή άνθρωπο που πράττει το κακό. Αυτά τα άτομα λοιπόν στα όνειρά τους αγκαλιάζουν ένα βίαιο άνδρα που διέπραξε έγκλημα σαν κάτι φυσικό.  Για τους ψυχίατρους θεωρείται πάθηση. Μήπως δεν είναι;

Από το ίντερνετ διαβάζουμε: Οι πάσχοντες έλκονται ερωτικά σε τρομακτικά μεγάλο βαθμό από άτομα που έχουν διαπράξει φρικτές πράξεις, ειδεχθή εγκλήματα και έχουν προκαλέσει πολύ σωματικό και συναισθηματικό πόνο σε άλλους ανθρώπους. Νιώθουν εξαρτημένοι από αυτούς και είναι πρόθυμοι να συγκαλύψουν ή ακόμα και να βοηθήσουν το θύτη σε ανάλογες πράξεις προκειμένου να τον κρατήσουν στη ζωή τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κυριάκου Παπαχρόνη, του «Δράκου της Δράμας», ο οποίος λάμβανε δεκάδες ερωτικά γράμματα μέσα από τη φυλακή από γυναίκες που δήλωναν ερωτευμένες μαζί του…

Αυτό είναι ένα παράδειγμα στα πολλά της ζωής. Γι’ αυτό το λόγο, οι αλφαβητικοί ονειροκρίτες δεν έχουν πια σχεδόν καμιά ισχύ στις μέρες μας. Αν εγώ αγκαλιάσω ένα δολοφόνο θα είναι κάτι κακό. Όχι όμως για μια γυναίκα που τον βλέπει ερωτικά και θέλει μια σχέση μαζί του.  Τέτοιες περιπτώσεις υπήρχαν πολλές σε καιρούς πολέμου. Πολλές γυναίκες έδιναν άσυλο σε Ιταλούς εγκληματίες και κάποιες άλλες απέκτησαν παιδιά μαζί τους.  Πρόδωσαν κρυφά και φανερά την  Ελλάδα για ένα τρελό πάθος. Το γιατί το γνωρίζουν μόνο εκείνες, κανείς άλλος.

Τα όνειρα είναι λοιπόν ανάλογα. Για να καταφέρει ο ονειρομάντης να ερμηνεύσει απόλυτα αυτό το όνειρο με ακρίβεια, πρέπει να ξέρει ότι αυτός που το ονειρεύτηκε πάσχει απ’ αυτό το σύνδρομο. Μπορεί να το υποψιαστεί, αλλά δεν θα είναι απόλυτος στις απαντήσεις του. 

Όνειρα του συνδρόμου τερατοφιλίας

Τα όνειρα του συνδρόμου τερατοφιλίας: Αυτό το σύνδρομο φαίνεται από τον τίτλο. Η ερωτική έλξη για τους παραμορφωμένους ανθρώπους, τερατόμορφους, άσχημους.  Ανάλογα είναι και τα όνειρά τους. Φανταστείτε το παραμύθι με την πεντάμορφη και το τέρας να επαληθεύεται στην  πραγματική ζωή του ατόμου. 

Ανάλογα είναι και τα όνειρά του λοιπόν. Ο άγνωστος που εικονίζεται στο πλευρό τους είναι ένα άσχημο ον. Να, που τα τέρατα λοιπόν δεν έχουν πάντα την κακή ερμηνεία που τους αποδίδεται.  Αυτή την περίπτωση ένας ονειρομάντης είναι αδύνατον να την μαντέψει. Πρέπει να αναφέρει το άτομο ότι έχει αυτή την πάθηση. Οι λόγοι γι’ αυτή την προτίμηση είναι η ανασφάλεια ότι θα το κατακτήσει κάποιος άλλος. Έτσι, συμβιβάζεται η ψυχή και συνηθίζει αυτή την ασχήμια για να είναι δικό της το άτομο αυτό. Υποβάλλεται από ψυχαναγκασμό. Πολλές φορές  είναι ένα βίτσιο αυτή η κατάσταση.  Το άτομο είναι σε θέση να μας απαντήσει γιατί θέλει άσχημη  την αγαπητικιά του. Ο Κονιτόπουλος δίνει μια απάντηση μέσα απ’ αυτό το τραγούδι:

Η Γεροντοφιλία στα όνειρα

Η γεροντοφιλία στα όνειρα: Είναι μια άλλη κατηγορία ονείρων που δεν ανήκει πια  σε πάθηση, αλλά σε προτίμηση. Μια νέα κοπέλα 20 ετών βλέπει ερωτικά έναν  60 χρονο.  Έλκεται ερωτικά από το σοβαρό κύριο με τις ρυτιδούλες του και τα γκρίζα μαλλιά του κι αυτός βλέπει σ’ αυτήν την νεότητα που έχει χάσει. Νιώθει όμως ανασφαλής πιστεύοντας ότι τον κυνηγά για τα λεφτά του. Αυτό δεν ισχύει πάντα.  Ναι, καλά διαβάσατε. Θα πω σε ποιες περιπτώσεις δεν ισχύει:

 1. Το σύμπλεγμα της Ηλέκτρας. Η κοπέλα αυτή έχει ερωτευθεί τον πατέρα της. Μη μπορώντας να τον έχει ερωτικά ψάχνει τον πρώτο χωρισμένο φίλο του και κάνει μαζί του σχέση.  Αν δεν βρει κάποιον ψάχνει στο σχολείο το σεβάσμιο καθηγητή της και αν δεν της δώσει σημασία προχωρά πιο πέρα.
 2. Ένα άτομο που θαυμάζουμε. Βλέπουμε σ’ αυτόν τον πατέρα μας και νιώθουμε  σίγουροι και εξασφαλισμένοι δίπλα του ότι δεν αρέσει σε άλλες.Θα είναι πιστός.
 3. Μια ερωτική απογοήτευση πολύ δυνατή από άτομο σχεδόν στην ηλικία μας.
 4. Οι νέοι είναι ανώριμοι στα μάτια της κοπέλας, ενώ ένας γέρος ξέρει τι θέλει, έχει πείρα.
 5. Ψυχαναγκασμός ότι αφού δεν έχουμε πέραση στους νέους, να πάρουμε έναν γέρο για να μην μείνουμε μόνοι.

Αυτές είναι οι κυριότερες αιτίες που το άτομο έχει τόση μεγάλη διαφορά ηλικίας από το σύντροφό του. Αν εξαρχής ήταν γεροντόφιλο τότε μόνιμα βλέπει στα όνειρά του ότι ο σύντροφός του απέχει ηλικιακά απ’ αυτόν. Αυτό θέλει πραγματικά.  Αν όμως οι συγκυρίες τον έκαναν γεροντόφιλο,  ο παρτενερ στα όνειρά του είναι νέος. Αν είμαστε σχεδόν 45 ετών και πάρουμε ένα σχεδόν στην ηλικία μας, δεν λεγόμαστε γεροντόφιλοι. Αν όμως το κάνει μια 20χρονη τότε γίνεται!!!

Τα όνειρα του συνδρόμου του σωσία

Τα όνειρα του συνδρόμου του σωσία: Αυτό το σύνδρομο είναι μια εμμονή.  Αποτελεί όμως λόγω της θεματολογίας του διαφορετική κατηγορία. Είναι μονομερής αυτή η εμμονή και αφορά τα άτομα του φιλικού ή οικογενειακού μας περιβάλλοντος. Έχουμε την αίσθηση λοιπόν ότι το άτομο αυτό που μας μιλά δεν είναι η μάνα μας, η καλύτερη φίλη ή ο σύντροφός μας, αλλά κάποιος σωσίας εξωγήινος που ήρθε στη γη για να μας κάνει κακό, παίρνοντας μαζί τους τους πραγματικούς μας γονείς ή φίλους. Άρα, στα όνειρα του ατόμου αυτού τα άτομα του περιβάλλοντος του είναι εχθροί που του κάνουν κακό. Δεν υπάρχει καθόλου ο μητρικός  ρόλος. Η μητέρα μας κόβει το χέρι, μας κόβει το λαιμό, δεν μας κάνει τα χατίρια μας, γίνεται το δικό της, γενικά τη βλέπουμε εχθρικά και κάθε μέρα υπάρχουν καβγάδες στο σπίτι. Ποτέ ο ασθενής αυτού του συνδρόμου δεν παραδέχεται ότι βλέπει τοιοτοτρόπως  τους δικούς του ανθρώπους, ότι δεν τους αναγνωρίζει, αλλά λέει ότι δεν τους αγαπάει και πάντα  βρίσκει αφορμές για να είναι μόνιμα μαλωμένοι. Αυτές όμως οι εμμονές λειτουργούν και αμφίρροπα. Έχουμε την εντύπωση χωρίς να έχουμε την ασθένεια ότι δεν μας αγαπάνε οι δικοί μας και τους βλέπουμε εχθρικούς εμμονικά, ξέροντας ότι είναι αυτοί. Αυτή η περίπτωση ανήκει στα εμμονικά όνειρα και το άτομο δεν είναι ασθενής.

Εν κατακλείδι: Ο ασθενής έχει έντονες και συνεχείς παραισθήσεις πως τα οικεία του πρόσωπα έχουν αντικατασταθεί από επικίνδυνους σωσίες που θέλουν να τον βλάψουν. Το πρόβλημα είναι νευρολογικό και πηγάζει από το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη ενεργοποίηση των συναισθημάτων.

Κινητικά όνειρα

Κινητικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που βλέπει ένα άτομο που είναι υπερκινητικό, κινητικό και ανάπηρο, όχι εκ γενετής. Τα εκ γενετής ανάπηρα άτομα δεν βλέπουν κινητικά όνειρα. Μπορεί να δουν μόνο ότι κινούν τα μάτια ή τα χέρια, όχι όμως τα πόδια.

Βλέπουν το πλοίο που κινείται, αλλά δεν μπορούν να πάνε. Βλέπουν ό,τι μπορεί να κινηθεί από ένα αεροπλάνο έως ένα πουλί. Μόνο οι ίδιοι τεχνικά δεν μπορούν να το κάνουν.

Ένα άτομο λοιπόν που έπαθε ατύχημα με αποτέλεσμα να διαλύσει το ιερό οστούν της σπονδυλικής στήλης που μας κρατάει όρθιους, μένοντας ανάπηρο βλέπει ότι περπατάει. Δεν είναι όνειρο επιθυμίας ή ότι θα ξαναπερπατήσει, αλλά το όνειρο δηλώνει ότι περπατούσε κάποτε. Μπορεί να γίνει καλά, όχι όμως από το όνειρο αυτό.

Το υπερκινητικό παιδί δεν ησυχάζει ούτε στον ύπνο του. Δεν κάνει ήσυχο ύπνο. Κινείται και συνεχώς ξεσκεπάζεται.

Ο χορός, το τρέξιμο, η γρήγορη κίνηση, η αργή κίνηση είναι καταστάσεις που βιώνουμε άλλος λίγο, άλλος πολύ. Ο χορός στο όνειρο ενεργοποιεί όλο τον σωματικό και ψυχικό μας κόσμο και τα συναισθήματα αλληγορικά χορεύουν με αποτέλεσμα το άτομο να είναι πολύ μπερδεμένο.

Η κίνηση στους δρόμους και το μποτιλιάρισμα είναι κακό όνειρο. Δείχνει ότι το άτομο είναι μπλοκαρισμένο. Δεν μπορεί να προχωρήσει.

Όταν βλέπουμε να χορεύουν άλλοι είναι κακό όνειρο λένε. Ναι, επειδή δεν χορεύουμε εμείς. Το έχουμε συνδέσει με το θάνατο επειδή εμείς αδρανούμε και βλέπουμε άλλους να χορεύουν. Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση όλο αυτό. Δεν το έχω ερευνήσει ακόμη. Επειδή ο χορός είναι το κάλεσμα ενός νεκρού να τον ακολουθήσουμε όταν δούμε ότι χορεύουμε με το αγαπημένο μας πρόσωπο είναι χωρισμός για το δικό μας κόσμο.

Όταν τρέχει το άτομο ασταμάτητα σαν τον Βέγγο είναι σημάδι ότι έχει πολύ ενέργεια μέσα του να ξοδέψει ή ότι βιάζεται ή ότι έχει άγχος.  Διάφορες κινήσεις δίνουν την ανάλογη κίνηση και την ανάλογη ερμηνεία. Ο δείκτης δείχνει, ο αντίχειρας προς τα πάνω είναι η έγκριση και η απόρριψη είναι προς τα κάτω. Η κίνηση της νίκης είναι το  V όταν δείχνουν τον μέσο  και τον δείκτη.  Όταν  ο μέσος και ο παράμεσος είναι κλειστοί και τα άλλα δάκτυλα ανοικτά είναι το σημάδι του σατανά.

Όταν παίζουμε όργανα που δεν γνωρίζουμε είναι όνειρο επιθυμίας ή ειδικό όνειρο.  Ίσως αν δοκιμάσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που μας προτείνει η ψυχή να μας δείξει ένα νέο ταλέντο που δεν ξέρουμε ότι είχαμε.

Όταν κινείται το τρένο, το πλοίο το αεροπλάνο χωρίς εμάς, τα έχουμε χάσει. Όταν είμαστε μέσα βαδίζουμε εκεί που πρέπει.

Όταν γυμναζόμαστε δείχνει ότι αυτό έχουμε ανάγκη να κάνουμε ή το κάνουμε υπερβολικά και χρειάζεται μέτρο. Γενικά, το κάνουμε επειδή είναι τρόπος ζωής.

Γενικά το τρέξιμο δείχνει ότι το άτομο βιάζεται, βιάζει καταστάσεις, δεν θα προλάβει, σκέφτεται και ενεργεί γρήγορα. Η κίνηση γενικά δείχνει δραστήριο άτομο. Όταν το άτομο πάει αργά απολαμβάνει περισσότερο τη ζωή, αλλά είναι αργόστροφο, μπορεί πιο εύκολα να διορθώσει ένα λάθος. Και οι δύο καταστάσεις έχουν τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά τους.

Η κίνηση των μορίων, των υγρών, των αερίων είναι καταστάσεις που αφορούν κάποια άτομα που ασχολούνται με την φυσική και τη χημεία. Δεν απασχολούν ένα απλό  άτομο και δεν θα δει ποτέ τέτοια όνειρα.

Για την κίνηση του αέρα θα μιλήσουμε σε άλλη κατηγορία.

Γενικά, η κίνηση και η αδράνεια δείχνει πως βαδίζουμε στην ζωή, πως πρέπει να βαδίζουμε και σπάνια τι δεν πρέπει να κάνουμε.

Όνειρα παύσης

Όνειρα παύσης: Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α)  Σ’ αυτά που σταματάς για να κάνεις μια ανάπαυλα και συνεχίζεις μετά και  β) σ’ εκείνα που σταματάς γιατί τελείωσε το έργο που έχεις να κάνεις. Αυτά που σταματάς για λίγο  δίνουν στο άτομο τη δυνατότητα την επόμενη φορά να έχει να δώσει περισσότερη ενέργεια. Να πάρει δύναμη και να ξεκουραστεί, συνεχίζοντας αυτό που άφησε στη μέση. Η δεύτερη κατηγορία όμως μας δίνει τη δυνατότητα να σταματήσουμε ένα μηχάνημα και να πιάσουμε ένα άλλο, να κλείσουμε μια κλήση τηλεφώνου και να τηλεφωνήσουμε σε κάποιον άλλο ή να σταματήσουμε το ραδιόφωνο για να κάνουμε την ενύπνια ανάγκη μας και να απελευθερωθούμε, για να έχουμε δύναμη να συνεχίσουμε μετά.

Η οριστική παύση όμως όταν τελειώσει ένα έργο δηλώνει ότι ολοκληρώθηκε η αποστολή μας στη γη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πεθαίνουμε άμεσα. Απλά, δεν έχουμε κάτι άλλο να προσφέρουμε. Μπορεί μετά να ζήσουμε π.χ. από ένα έως δέκα χρόνια ακόμα κι αν ακόμα μας ενημερώσει το όνειρο ότι τέλειωσε η αποστολή μας στη γη.

Όταν μιλάς και ξαφνικά σταματάς ή δεν έχεις να πεις τίποτα άλλο ή έχεις ολοκληρώσει αυτό που θες να πεις.

Όταν λύεις ένα γάμο στο όνειρο δεν δηλώνει ότι θα χωρίσεις. Δηλώνει ότι δεν έχει να σου προσφέρει τίποτα πια  ή αυτό φοβάσαι. Όταν διαλύεται όμως μια σχέση ερωτική στο όνειρο μ’ αυτόν που θέλεις, η ζωή σας ενώνει πιο πολύ.

Όταν σταματάει το φως και έρχεται το σκοτάδι πάντα ξεκουράζεται ο άνθρωπος περιμένοντας μια νέα μέρα να ξημερώσει. Είναι ώρα ξεκούρασης. Άρα, τίποτα καλό δεν γίνεται στο σκοτάδι. Πρέπει να μείνουμε αδρανείς μέχρι να έρθει το φως. Το σκοτάδι είναι μια καθυστέρηση λοιπόν.  Τα συναισθήματα είναι παγωμένα και όποιος κάνει κάτι εκείνη την ώρα θα πέσει σε λάθη. Αυτό αρέσει πολύ στο σατανά και η μέρα όταν βλέπει τα καμώματα της νύχτας,  γελά.  Άρα, όλα δείχνουν ότι αλλιώς είναι τα πράγματα. Χρειάζεται ξεκούραση ο οργανισμός για να ανακτήσει δυνάμεις. Αυτό θα το καταφέρει μόνο όταν δει το φως. Όνειρα με σκοτάδι πρέπει να τον ακινητοποιούν.

Όταν κάποιος σταματά απότομα την επικοινωνία και μας κλείνει το τηλέφωνο είναι σημάδι ότι στην πραγματικότητα αυτό το άτομο δεν είναι το κατάλληλο για μας. Όταν κλείσουμε εμείς την κλήση απότομα τότε δεν κάνουμε για το άτομο αυτό.

Οτιδήποτε σταματά πρέπει να το εξετάσουμε καλά.  Γιατί γίνεται αυτό; Πού κάναμε λάθος; Τελείωσε το έργο που έχουμε αναλάβει. Η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ. Μέχρι το τελευταίο λεπτό της ζωής μας πρέπει να ελπίζουμε ότι κάτι καινούριο θα αναλάβουμε. Εμείς ή εκείνο θα αποφασίσει αν θα το τελειώσουμε ή αν θα μείνει μισοτελειωμένο.

Όταν πάψει το άτομο να μεγαλώνει και μένει σταθερά σε μια ηλικία, πρέπει να είναι αυτή που βρίσκεται σήμερα. Αν μείνει στο χθες είναι ανησυχητικό, όπως ανησυχητικό είναι να γεράσει.  Όταν όμως βλέπει τους άλλους γέρους δείχνει μια σοφία του ατόμου. Κακό είναι όταν γεράσει ο ίδιος.

Όταν σταμάτησε ο χρόνος για ένα γηραιό άτομο στο χθες είναι σημάδι ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ.  Για ένα νέο άτομο δηλώνει ότι εκεί σταμάτησε να ζει. Από εδώ και πέρα δεν χαίρεται τη ζωή του.  Παγιώθηκε η χαρά του εκείνη τη χρονιά.  Αυτό συμβαίνει κι όταν το ρολόι έχει κολλήσει σε μια συγκεκριμένη ώρα.

Όταν παύουν οι διακοπές του ατόμου ακόμα και στο όνειρο αντιλαμβάνεται τι πρέπει  να κάνει από εδώ και πέρα. Δεν είναι κάτι ευχάριστο.  Αν το άτομο βαρέθηκε τις διακοπές και θέλει να δουλέψει το όνειρο εμφανίζεται από άλλη οπτική γωνία.  Κάθε όνειρο αυτού του είδους  προσαρμόζεται ανάλογα πως αισθάνεται το άτομο ή αντίθετα.  Γι’ αυτό τα όνειρα δεν έχουν για όλα τα άτομα την ίδια εξήγηση.

Κακό είναι όταν παύει να καρποφορεί η γη και να είναι καταπράσινη. Τότε πρέπει πραγματικά να ανησυχήσουμε. Κάτι δεν πάει καλά!!!

Υπολογιστικά όνειρα

Υπολογιστικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε ότι κάνουμε λογαριασμούς. Κρατάμε σε λίστα και σε προγραμματισμό κάθε εργασία χωρίς να επηρεαστούμε από συζητήσεις. Όλα τα κάνουμε σε μορφή λίστας και νομίζουμε ότι σκεφτόμαστε, ενώ είναι σε ονειρική μορφή.
Είναι όνειρα της σκέψης με μια μικρή διαφορά. Αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία, διότι είναι κάτι άλλο.

Όνειρα της κρεβατομουρμούρας

Όνειρα της κρεβατομουρμούρας: Σ’ αυτά τα όνειρα ζωντανεύει κάθε συζήτηση που έγινε λίγο πριν κοιμηθεί ένα από τα δύο άτομα.
Στην πραγματικότητα γίνεται την ώρα του ύπνου μια μακρά συζήτηση στο κρεβάτι, ανάμεσα σε ένα ζευγάρι για όλα τα προβλήματα της επόμενης ημέρας, και όχι μόνο, με πρωταγωνίστρια τη γυναίκα και τον άνδρα θεατή, αδιάφορο ή συμπρωταγωνιστή, ανάλογα τη σημασία που της δίνει, ή τι ρόλο κατέχει σ’ αυτό. Η γυναίκα, αρχίζει να έχει αγωνία πως θα διαμορφώσει το χώρο, τι πρέπει να πει στο αφεντικό όταν αργήσει, αν θα κάνουν σεξ, αν θα προλάβει το σχολικό του παιδιού…. Γίνεται μακρά συζήτηση για τα προβλήματα αυτά και όχι μόνο, λίγο πριν
κοιμηθούν και η συνέχεια παίζεται στον ονειρικό κόσμο. Εδώ ο ονειρομάντης πέφτει εντελώς έξω στην ερμηνεία του. Δεν μπορεί να ξέρει τι συζήτησε το ζευγάρι λίγες ώρες πριν. Υποθέτει!!!

Θα πω κάτι εδώ. Τα όνειρα αυτά τα βλέπουν μόνο γυναίκες. Οι άνδρες δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες στα θέματα αυτά. Απλά συμμετέχουν στην συζήτηση. Αυτό δεν γίνεται πάντα. Οι γυναίκες μιλάνε κι αυτοί κοιμούνται γυρνώντας την πλάτη.

Ονειροθεραπεία επαναφοράς μνήμης μετά από αμνησία

Ονειροθεραπεία επαναφοράς μνήμης μετά από αμνησία: Είναι τα όνειρα που βλέπει κάποιος που πέρασε μερική ή ολική αμνησία. Τώρα λένε ότι βρέθηκε τρόπος τα άτομα αυτά να επαναφέρουν πιο γρήγορα τη μνήμη τους. Τα όνειρα είναι κανονικά απ’ ό,τι έχω ακούσει, απλά το άτομο  αρχίζει να αναγνωρίζει τι βλέπει.

Μετά από το σβήσιμο των περιοχών του εγκεφάλου που δημιούργησαν τα κενά μνήμης χρειάζεται να τα ξανασχεδιάσουμε με το μολύβι για να γίνει η ολική επαναφορά της μνήμης όπως παλιά.    Για να    γίνει   αυτό χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Όπως ένας τυφλός που αναβλέπει κι ανοίγει αργά- αργά τα μάτια του, έτσι κι οι αναμνήσεις του ατόμου αυτού επανέρχονται αργά- αργά και μπορεί να περάσει αρκετός καιρός για να γίνει αυτό. Τον βοηθούν πολύ τα εξωτερικά ερεθίσματα για να αποκτήσει εικόνες.
Τον πάνε σε ένα γνωστό μέρος. Κάποτε αυτό τον τόπο τον γνώριζε, έχει ζήσει σ’ αυτόν.
Σαν άτομο με αμνησία τον έβλεπε χωρίς να ξέρει τι βλέπει. Σήμερα που επαναφέρεται σιγά- σιγά η μνήμη του αρχίζει να γνωρίζει τι βλέπει.
Αυτό δεν γίνεται απότομα σε όλα τα όνειρα που βλέπει. Κάθε φορά ανακαλύπτει κάτι νέο και σιγά σιγά τα θυμάται όλα.
Η ονειροθεραπεία του προσφέρει πολλά. Το άτομο αρχίζει να αναγνωρίζει τα πάντα και είναι πια σε θέση κάποια στιγμή να πει ότι έγινε ολική επαναφορά της μνήμης του, ότι τα θυμάται όλα.

Όνειρα περιπλάνησης και λαβύρινθου

Όνειρα περιπλάνησης και λαβύρινθου: Δεν μιλάμε φυσικά για τα όνειρα της τρέλας που γίνεται μια διαρκής και ασταμάτητη περιπλάνηση, αλλά για τα όνειρα που βαίνουν μέσα στη λογική, απλά το άτομο περιπλανιέται σε άγνωστους δρόμους εντός ορίων. Εδώ βλέπουμε ότι ταλαιπωρείται και αναζητά, ούτε κι ο ίδιος γνωρίζει τι ζητά.

Σε πολλά όνειρα βλέπουμε ότι περιπλανιόμαστε σε άγνωστους δρόμους, σε γνώριμους που μας φαίνονται άγνωστοι, περιπλανιόμαστε στο χθες και δεν φεύγουμε από εκεί, περιπλανιόμαστε σε αμμουδιές, σε χιονισμένα τοπία, σε λαβύρινθους. Κάποια στιγμή αυτή η περιπλάνηση μας ωφελεί και μετά από κόπο φτάνουμε σε ένα προορισμό. Κακό γίνεται όταν μας οδηγεί στον γκρεμό και πέσουμε. Μικρότερο γίνεται το κακό όταν είμαστε σε αδιέξοδο και ψάχνουμε μια έξοδο. Αν αυτό γίνεται συνεχόμενα, βρισκόμαστε παγιδευμένοι μέσα σε έναν λαβύρινθο. Με πολλές προσπάθειες και στρατηγική μπορεί να βρούμε την έξοδο ή την σωστή πορεία χωρίς τον μίτο της Αριάδνης, μόνο με τη δική μας σκέψη.
Ίσως κάποιον συναντήσουμε στο δρόμο μας. Καλό είναι να σκεφτούμε αν θέλει το καλό μας ή όχι. Αυτό θα το καταλάβουμε μόνοι μας.

Τα όνειρα περιπλάνησης τα βλέπουν τα άτομα που ψάχνουν να βρουν την Ιθάκη τους, που δεν έχουν βρει ακόμη τον προορισμό τους στη ζωή.
Που δεν γνωρίζουν ποιο δρόμο να τραβήξουν. Που βαδίζουν στα τυφλά τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά τους. Έχουν την περιέργεια να δουν που οδηγεί. Όμως μπορεί να βλέπουν μια ουτοπία και να θεωρούν ότι τους ανήκει. Αυτό συμβαίνει, μέχρι να φανεί μπροστά τους η αλήθεια.
Μοιάζει σαν την έρημο που περιπλανιέσαι και στο τέλος καταφέρνεις να δεις νερά. Πας να πιεις και γίνονται χώμα. Δεν έγιναν χώμα, ήταν χώμα, εσύ τα είδες νερά. Μια τέτοια οφθαλμαπάτη λοιπόν είναι όποια λανθασμένη σχέση βρίσκεται στο δρόμο μας σ’ αυτή την αναζήτηση, σ’ όλη αυτή την περιπλάνηση.

Η αληθινή αμοιβαία ένωση είναι δική μας, και αξίζει αυτή η περιπλάνηση μέχρι να την συναντήσουμε μπροστά μας. Κάθε έρημος έχει την όαση της. Κάπου υπάρχει. Κάποια στιγμή εμφανίζεται μπροστά μας. Δεν είναι όλα οφθαλμαπάτη.

Αυτή θα μας ξεδιψάσει, αυτή θα μας ξεκουράσει, φτάνει να μην πέσουμε σε αδιέξοδο ή ψευδαίσθηση. Αυτό είναι σημαντικό στα όνειρα αυτά.

Μιλήσαμε για την ατομική περιπλάνηση, όμως υπάρχει η ομαδική περιπλάνηση. Αυτό είναι πολύ περίπλοκο όνειρο. Δείχνει τον ξεριζωμό και την αλλαγή πορείας ενός ολόκληρου λαού, έθνους, περιοχής ή της ίδιας της οικογένειας. Τέτοια όνειρα έβλεπαν όταν υπήρχαν καταστροφές, πόλεμοι και ξεριζωμοί των λαών από τον τόπο τους. Σήμερα αν δει κάποιος ένα τέτοιο όνειρο δηλώνει τον ρατσισμό μιας οικογένειας από την κοινωνία ή τον ξεσηκωμό σε άλλο τόπο ή είναι προμήνυμα σεισμού ή τρομοκρατικής ενέργειας για την περιοχή αυτή.

Τέλος, αν δούμε να περιπλανιούνται ψυχές είναι τα κουρασμένα συναισθήματα του ατόμου ή οι τύψεις που περιπλανιούνται και δεν τον αφήνουν να ησυχάσει.

Αν ονειρευόμαστε ότι βλέπουμε την έξοδο σημαίνει ότι αναζητάμε έναν τρόπο να βγούμε από την παρούσα κατάσταση. Αυτό συνήθως γίνεται μετά από μεγάλο κόπο, όμως οι περιπλανήσεις σε άλλους είναι μικρές και σε άλλους μεγάλες. Εξαρτάται ποιο δρόμο τραβάνε και που καταλήγουν.
Όταν δουν την έξοδο τις περισσότερες φορές είναι για καλό. Τότε τελειώνει πραγματικά η περιπλάνησή τους.

Όνειρα παραπλάνησης

Όνειρα παραπλάνησης: Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στα διαβολικά όνειρα και στα όνειρα παγίδες που γίνονται χωρίς την παρουσία του σατανά.
Την δεύτερη κατηγορία θα εξετάσουμε εδώ. Σε κάθε περιπλάνηση πάντα υπάρχουν παγίδες. Θυμόμαστε όλοι ότι όταν έτρωγαν το λωτό οι σύντροφοι του Οδυσσέα ξεχνούσαν την πατρίδα τους. Όταν συνάντησε ο Οδυσσέας τις σειρήνες έπρεπε να βουλώσουν τα αφτιά τους για να μην ακούσουν το μαγευτικό τους τραγούδι. Γενικά, η Οδύσσεια για μένα είναι ένα αλληγορικό έργο που δηλώνει όλα όσα μπορεί να συναντήσει στο δρόμο του ένα περιπλανώμενο άτομο μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Τίποτα δεν είναι ρόδινο, χρειάζεται αγώνας. Θα δοκιμαστεί και θα περάσει πολλά μέχρι να βρει το δρόμο του. Μπορεί να πέσει σε παγίδες ή και να φαγωθεί στη μέση της διαδρομής.

Όταν δει λοιπόν στον ύπνο του παρόμοιες καταστάσεις, τότε είδε ένα τέτοιο όνειρο. Μπορεί να το παραπλανήσει ένα άτομο, κάποιες λέξεις που θα πει ή οτιδήποτε που δεν μπορεί κάποιος να φανταστεί. Άλλοτε το άτομο το καταλαβαίνει αυτό, προστατεύεται και προχωράει, άλλοτε όχι και μένει εκεί ή ορθώνονται μπροστά του νέα εμπόδια που καλείται να υπερπηδήσει, με την προσοχή του πάντα στραμμένη στον εαυτό του να μην φαγωθεί στα μέσα της διαδρομής και να φτάσει αλώβητος στον προορισμό του.

Δεν συντελεί σε όλα ο σατανάς, διότι η παραπλάνηση στα όνειρα αυτά, είναι κάτι διαφορετικό. Το καταλαβαίνουμε κι οι ίδιοι.
Δεν έχουμε την ανάγκη να κάνουμε προσευχές, ούτε υπάρχει πόνος και σκοτεινιά. Αν τα καταφέρεις να ξεπεράσεις την παγίδα, θα πας παρακάτω, αλλιώς θα δυσκολέψει περισσότερο ο δρόμος σου, εμπόδια θα τον φράξουν ή, όπως προείπα, δεν θα φθάσεις ποτέ στο τέρμα.  Είναι εμφανής η διαφορά των δύο κατηγοριών. Το καταλαβαίνει και ο πιο αδαής.

Τα όνειρα της οικονομικής κρίσης

Τα όνειρα της οικονομικής κρίσης: Είναι μια νέα κατηγορία ονείρων που αρχίζει να υπάρχει από την εποχή που μπήκε το μνημόνιο στην ζωή μας.
Έχει στοιχεία απώλειας, θλίψης, ανασφάλειας, κρύου, μοναξιάς. Μπάζει πολύ κρύο. Δείχνει στοιχεία της πραγματικότητας. Το άτομο βλέπει εφιάλτες μ’ ερεθίσματα αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Από τη μια, η οικονομική κρίση και από την άλλη, η τρομοκρατία. Στην δεύτερη περίπτωση βλέπει εχθρικές καταστάσεις.

Ποτέ άλλοτε δεν συνυπήρξαν μαζί η απώλεια, ο φόβος, η ανασφάλεια, ακόμα και η αυτοκτονία. Το άτομο κάνει φοβερές σκέψεις.

Τα όνειρά των νέων παιδιών και οι ελπίδες τους μπαίνουν προς το παρόν στο συρτάρι και μένουν μετέωροι προς το παρόν σε ένα τεντωμένο σκοινί που είναι έτοιμο να σπάσει περιμένοντας να ξημερώσει η μέρα που όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.
Το καλό είναι ότι είμαστε Έλληνες και τίποτα δεν μας πτοεί. Ακόμα ονειρευόμαστε και ακόμα ελπίζουμε. Όμως, τα γεγονότα δεν αφήνουν ένα νέο άνθρωπο να σταδιοδρομήσει, να βρει δουλειά, να μείνει στον τόπο του. Αναγκάζεται να μεταναστεύσει, κι αυτή η σκέψη του δημιουργεί βραχνάδες στα όνειρά του. Βλέπει το εξωτερικό σαν λύση, βλέπει ότι αν μείνει εδώ θα χαραμιστεί. Έχει σημαντικό Βιογραφικό, με αποτέλεσμα ακόμα και δουλειά να βρει, να πάρει 500 ευρώ, αν τα πάρει κι αυτά. Το χειρότερο είναι πως δεν βρίσκει δουλειά στο αντικείμενό του.
Είναι π.χ. γιατρός και αναγκάζεται να δουλεύει σε ζαχαροπλαστείο και να πουλά γλυκά ή καφετέρια και να φτιάχνει καφέδες, επειδή δεν έχει χρήματα να ανοίξει ένα Ιατρείο ή το έκλεισε γιατί δεν είχε δουλειά. Ανάλογα με τα βιώματα του ατόμου, προσαρμόζονται και τα όνειρά του. Όμως, δεν αντιδρά άσχημα, διότι λέει ότι είναι ευλογημένος επειδή δουλεύει, παράγει κι αυτό τον κάνει να ζει. Όχι όπως θα προγραμμάτιζε ή θα ήθελε, αλλά από άλλους ζει καλύτερα που δεν εργάζονται. Σαν ηλικιωμένο θα του μειώνουν συνεχώς τη σύνταξη, το αύριο είναι δύσκολο κάποιος να το δει ή να το προβλέψει. Αναγκάζεται να κάνει περικοπές σε βασικές ανάγκες, για να καταφέρει να τα φέρει βόλτα.

Το καλό για ένα άτομο που ζει μόνο του επειδή δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο είναι να μένει με την οικογένειά του κι έτσι είναι μια ενωμένη οικογένεια ξανά. Για ένα άλλο άτομο αυτό είναι μειονέκτημα. Γι’ αυτό, τα όνειρα αυτών των δύο ανθρώπων διαφέρουν μεταξύ τους. Φανταστείτε  πως είναι ο ονειρικός κόσμος αυτών των ανθρώπων που έχουν επηρεαστεί ανεπανόρθωτα απ’ αυτή την κρίση που κρατά πολύ καιρό. Το μειονέκτημα είναι ότι το άτομο αυτό έχει συνηθίσει ζώντας μόνο του ένα άλλο τρόπο ζωής και τώρα θα πρέπει να προσαρμοστεί στα θέλω και τα πρέπει της οικογένειας.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις με το ταίρι μας ή τους φίλους μας είναι πιο έντονες και συνεχώς δοκιμάζονται, καθώς τα άτομα που επηρεάζονται από την οικονομική κρίση αρκετές φορές χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους, κάνουν λάθος χειρισμούς σε διάφορες καταστάσεις, μπερδεύουν τα  προσωπικά τους και επηρεάζονται απ’ αυτά, κάνοντας αρνητικές σκέψεις. Ο χωρισμός επιτυγχάνεται πιο εύκολα, διότι ο ένας δεν μπορεί να  καταλάβει τον άλλο, ενώ θα έπρεπε να το κάνει, διότι ξέρει τι βιώνουμε, αλλά ο εγωισμός δεν τον αφήνει να δει την αλήθεια καθαρά.

Ούτε ο καιρός δεν είναι σύμμαχος. Συμπάσχει μαζί μας. Αφού φέτος είδαμε χιόνι σε περιοχές που έχει να χιονίσει 30 χρόνια.
Είναι δυνατόν τα στοιχεία της φύσης να μείνουν ανεπηρέαστα σ’ αυτά που γίνονται; Τα σημάδια δεν τα βλέπουν; Η Ευρώπη υποφέρει!!!

Όλα τα σημάδια λοιπόν στα όνειρα είναι το κρύο, η ανασφάλεια, η απομόνωση και η αυτοκαταστροφή. Όταν το άτομο ελπίζει μπορεί να δει κάπου τον ήλιο, αλλά είναι με δόντια. Το κρύο δεν λείπει και το χιόνι πέφτει. Άντε να δει άνεμο και βροχή. Όμως, το άτομο αυτό είναι γυμνό μέσα στο χιόνι, στο κρύο, στη βροχή, δεν φορά παπούτσια, δεν κρατά ομπρέλα, και μένει να περπατά σε ένα παγωμένο έδαφος που μπορεί κάποια στιγμή, αν γλιτώσει από την παγωνιά και τα κρυοπαγήματα, από τη γρίπη ή την πνευμονία, να βρεθεί κάπου ένα τζάκι να το ζεστάνει, μια αγκαλιά να το δεχτεί ή ένα σπίτι να το φιλοξενήσει. Όσο πιο θετικά είναι τα όνειρα όμως, τόσο πιο καλό αποτέλεσμα προσελκύουμε για την χώρα μας.
Αν δεν έχει χρεοκοπήσει ακόμη, το οφείλουμε στην πίστη που έχουμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει.

Όταν όμως πατήσουμε στο έδαφος και πιστέψουμε ξανά, νιώθω ότι κάποτε θα δούμε να γίνονται πράξη όσα μας λένε, θα νιώσουμε ότι ήταν ένας εφιάλτης και ξυπνήσαμε!!! Θα ξεχάσουμε τα πάντα και θα βιώσουμε αυτά που δεν μπορέσαμε να κάνουμε πράξη τότε, δηλαδή αναφέρομαι στο τώρα, πως θα το βλέπουμε μετά από αρκετά χρόνια. Μας υπόσχονται ότι το 2019 θα βγούμε από την κρίση.
Αυτό το άκουσα 3 φορές με άλλες ημερομηνίες. Φτάνει πια, έχουμε κουραστεί να ακούμε αυτό το παραμύθι. Από λόγια έχουμε χορτάσει. Πράξεις θέλουμε!!!

Όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης δοκιμάζονται οι φυσικές και ψυχικές αντοχές των ανθρώπων. Κάποιοι θα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους και να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία, και κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί στο δρόμο τους με τη βοήθεια των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα τους και τους στηρίζουν οικονομικά. ‘Όμως υπάρχουν κάποιοι που δεν θα τα καταφέρουν. Υπάρχει ο φόβος ότι κάποιοι απ’ αυτούς θα καταρρεύσουν, θα εξαντληθούν οι αντοχές τους και μπορεί να φτάσουν σε ένα σημείο που κανείς δεν θα ήθελε να τους δει. Να αυτοχειριαστούν ή να κάνουν κακό, να γίνουν κλέφτες, να σκοτώσουν για να αποκτήσουν βασικές ανάγκες που αν ήταν δυνατοί θα είχαν αποκτήσει με έννομα μέσα. Δεν είναι όλοι κλέφτες. Η κοινωνία τους έκανε και οι λάθος χειρισμοί αυτών που μας κυβερνάνε.

Όνειρα ανασφάλειας

Όνειρα ανασφάλειας: Θα μπορούσαμε να τα εντάξουμε στα όνειρα της  οικονομικής κρίσης, αλλά αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία ονείρων, διότι δεν είναι το μόνο πρόβλημα που μας δημιουργεί ανασφάλεια στα όνειρα. Εδώ θα εξετάσω κάποιες άλλες καταστάσεις που μας οδηγούν στα όνειρα αυτά. Η οικονομική κρίση είναι ένας δρόμος, αλλά δυστυχώς όχι ο μοναδικός.

1. Βασική ανασφάλεια είναι το μέλλον. Το μέλλον που κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν μας φανερώνει τι μέλλει γενέσθαι.
2. Μια σχέση δεν ξέρουμε τι κατάληξη θα έχει. Την βιώνουμε αλλά μας φοβίζει η εξέλιξή της.
3. Ένα παιδί που γεννιέται έχει δυσκολίες στην προσαρμογή του κόσμου μας που ήρθε για να ζήσει.
4. Πολλές ανασφάλειες έχει σαν παιδί.
5. Μια νέα μητέρα έχει ανασφάλεια αν θα καταφέρει να μεγαλώσει το παιδί της σωστά.
6. Ακόμα κι ο μαθητής, ο φοιτητής, ο στρατιώτης, ο εργαζόμενος έχει τις δικές του ανασφάλειες. κ.λ.π.

Τα όνειρα είναι παρόμοια με τα όνειρα της οικονομικής κρίσης, αλλά το άτομο εστιάζει τη ματιά του στο πρόβλημα που έχει. Επιπλέον, βλέπει ότι χάνει αυτό που ζει. Δεν είναι όνειρο που δείχνει τις φοβίες για τα αεροπλάνα, το ύψος, τα φίδια κλπ για να ανήκει στα όνειρα φοβίας, ούτε είναι απόλυτες εμμονές. Απλά φοβόμαστε μην χάσουμε αυτό που αποκτήσαμε. Μονομερείς φοβίες και εμμονές που το κατατάσσουν σε άλλη κατηγορία ονείρων. Π.χ. μια μητέρα που φοβάται να μεγαλώσει το παιδί της το βλέπει τεράστιο, ότι την κυνηγά. Ο εργαζόμενος μπορεί να δει το αφεντικό ότι τον απολύει, η παντρεμένη ότι χωρίζει. Ναι, είναι όνειρα φοβίας κι αυτά, αλλά δεν εσωκλείονται όλες οι φοβίες του ανθρώπου για να ανήκει σε εκείνη την κατηγορία. Ούτε όλες οι εμμονές για να είναι εμμονικά. Είναι παράλληλα λοιπόν με τα όνειρα φοβίας και τα εμμονικά, αλλά  κάποια σημεία τα διαφοροποιούν.

Που βαδίζουμε;

Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά ανασφάλειας. Βασική προϋπόθεση στα όνειρα αυτά είναι η ψυχολογική ανασφάλεια. Αυτή αν δεν διορθωθεί γρήγορα οδηγεί το άτομο στην εμμονή. Είναι το αρχικό στάδιο. Έχουν φωλιάσει μέσα τους τη λέξη απόρριψη και την τροφοδοτούν. Θα τους απορρίψουν οι φίλοι, οι εργοδότες, ο άνθρωπος που τους ενδιαφέρει. Έχουν σαν δεδομένο την αρνητική πλευρά και κάνουν σκέψεις ότι δεν θα πιάσουν τη δουλειά, δεν είναι ικανοί να πετύχουν. Αυτό γίνεται στα όνειρά τους και δείχνει ότι δεν μπορούν να πατήσουν σταθερά τα πόδια τους στη γη. Αυτή η έλλειψη ασφάλειας οξύνει το πρόβλημα και βλέπουμε ότι το άτομο δεν χαίρεται αυτό που ζει ή δεν το ελκύει για να το βιώσει. Ανησυχεί πάντα. Δίνει αξία στους άλλους ότι αυτοί αξίζουν να ζήσουν αυτά που επιθυμεί, ότι ο ίδιος είναι ανίκανος να τα αποκτήσει. Πως περιμένει να δει καλά όνειρα με τέτοιες σκέψεις που κάνει; Ανήκει λοιπόν αυτή η κατηγορία και στα όνειρα σκέψης. Είναι μια μικτή κατηγορία που τα περικλείει όλα αυτά.

Τα άτομα αυτά ασκούν ψυχαναγκαστικές καταστάσεις βιώνοντας καταστάσεις που δεν τους αρέσουν. Διατηρούν μια λάθος σχέση με το φόβο ότι δεν τους θέλει αυτός που θέλουν και ζουν ένα δικό τους ψέμα με ψυχαναγκαστικά όνειρα. Όλα αυτά προστίθενται σ’ αυτή την κατηγορία. Πολλές φορές ρίχνει όλα τα λάθη πάνω του το άτομο αυτό και περιμένει να τον εγκαταλείψει ο σύντροφός του και γίνεται. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί περίεργα όνειρα που κανείς ονειρομάντης δεν μπορεί απόλυτα να ερμηνεύσει αν δεν ξέρει πώς σκέφτεται το άτομο.

Σ’ αυτό δεν φταίμε εμείς, αλλά ο τρόπος που έχουμε μάθει να ζούμε. Ο υπερπροστατευτικός κόσμος που μας έχει μεγαλώσει η οικογένεια.
Μοιάζει σαν να μας έχουν κλείσει σε γυάλα και όταν σπάσουμε αυτή τη γυάλα και βγούμε στην κοινωνία διαπιστώνουμε ότι βιώνουμε μια κατάσταση περίεργη και δεν είμαστε εξοπλισμένοι κατάλληλα για να επιβιώσουμε. Αυτή η έλλειψη μας δίνει ανασφάλεια και η ανασφάλεια αυτά τα περίεργα όνειρα. Φόβος και ανασφάλεια για τη ζωή, φόβος για το θάνατο. Ανασφάλεια ότι θα πεθάνουμε νωρίς, ανασφάλεια για τις αρρώστιες.
Όλα αυτά είναι το ερέθισμα να δούμε όνειρα ανασφάλειας που δείχνουν πως σκέφτεται το άτομο και πόσο μπορεί να αντέξει τέτοιες καταστάσεις.

Δημιουργείται μια δυσπιστία για την κοινωνία, για τους ανθρώπους μην τους πληγώσουν, μην τους προδώσουν, μήπως τους πλησιάζουν για το συμφέρον τους. Μας δημιουργείται η εντύπωση όταν κάποιος πάει να μας πλησιάσει ότι το κάνει για το δικό του συμφέρον, για να μας κάνει κακό, γιατί κάποιοι άλλοι τον έβαλαν. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον που κινδυνεύει με το φόβο μήπως το άτομο αυτό κάνει το ανήμπορο, γιατί έχει συμφέρον από μας.

Για να πιστέψουμε σε όλα αυτά πρέπει οι άνθρωποι να δείξουν την καλή εικόνα στον άλλο. Να πιστέψουμε ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Δεν θα μας κάνουν όλοι κακό επειδή το έκανε ένας ανόητος. Δεν αποτελεί πρότυπο για την κοινωνία για να είναι όλοι οι ίδιοι. Πρέπει να δημιουργήσουμε μέσα μας την ηρεμία και την πίστη στο θεό. Εκείνος θα μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα από την άλλη πλευρά. Όμως για να είμαστε εξασφαλισμένοι πρέπει να βρούμε μια στέγη για μας, μια καλή δουλειά, μια καλή σχέση. Όμως για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να βγάλουμε την ανασφάλεια από μέσα μας γιατί αν δεν ρισκάρουμε, πως περιμένουμε να βρούμε την τύχη μας; Άρα, αντί να μεμψιμοιρούμε και να λέμε ότι αυτό είναι για την άλλη και όχι για μένα, να λέμε ότι αυτό είναι για μένα και θα αγωνιστώ να το πετύχω. Ξαφνικά θα δούμε ότι η πορεία των ονείρων μας αλλάζει. Φεύγει το κρύο, η μοναξιά, η θλίψη και έρχεται το φως και η χαρά. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να αλλάξουμε την κατάσταση πριν γίνουν φοβίες και εμμονές και η ίαση επιτυγχάνεται τότε πολύ δύσκολα. Κάποιες στιγμές αυτό δεν γίνεται ποτέ.

Όνειρα υποβολής

Όνειρα υποβολής: Είναι τα όνειρα που υποβάλλουν την σκέψη μας και την τροφοδοτούν μέσα από τις διαφημίσεις ή τα τραγούδια με κρυφά μηνύματα που αντιλαμβάνεται το υποσυνείδητο κι όχι εμείς. Όμως υπάρχουν και άλλα όνειρα υποβολής που μας υποβάλλουν οι δικοί μας άνθρωποι όταν πλάθουν την προσωπικότητά μας με τα δικά τους θέλω ή πρέπει που εκείνοι θεωρούν σωστά, με την δική τους αντίληψη, ανεξάρτητα αν αυτό ισχύει ή όχι. Αυτό κάνουν και οι τέλειοι αστέρες και μας ζητούν να γίνουμε όπως αυτοί και να έχουμε αυτούς σαν πρότυπα ομορφιάς.

Κακό όνειρο γίνεται επίσης, όταν ακολουθούμε τον τρόπο ζωής ενός άλλου ατόμου και δεν έχουμε δική μας σκέψη, βούληση ή μας υποβάλλουν να ζούμε όπως αυτό. Τα όνειρα δεν έχουν απλό χαρακτήρα, αλλά γίνονται πιο ψυχαναγκαστικά, πιο βίαια. Ένα παράδειγμα, είναι μια μητέρα που έχασε το αγαπημένο της παιδί. Το άλλο που βρίσκεται εν ζωή ντύνεται, συμπεριφέρεται όπως εκείνο. Γίνεται κάποιο άλλο παιδί προς τέρψη της  μητέρας του, ενώ το ζωντανό παιδί κρυφά εύχεται να είχε πεθάνει εκείνο, για να είναι εκείνη ευτυχισμένη, αλλά η ζωή τα έφερε αλλιώς.
Στο όνειρο δεν είναι οδυνηρή αυτή η κατάσταση, στην πραγματικότητα είναι πόνος.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει όταν ένας εργοδότης χάσει ένα πολύτιμο συνεργάτη και μυεί τον αντικαταστάτη του να συμπεριφέρεται και να λειτουργεί, όπως εκείνος. Του υποβάλλει μια άλλη κατάσταση του δίνει κάποιο άλλο πρόγραμμα απ’ αυτό που μπορεί να βιώνει και γίνεται υπεράνθρωπος, με φόβο μην χάσει τη δουλειά του και να ικανοποιήσει το αφεντικό, ανεξάρτητα αν πληρώνεται καλά ή όχι. Αυτό το όνειρο είναι και ψυχαναγκαστικό παράλληλα. Όμως, ο κάθε άνθρωπος σκέφτεται με το δικό του τρόπο και δεν μπορεί να γίνει ένας άλλος. Αυτό μόνο οι ηθοποιοί μπορούν να το καταφέρουν και δυστυχώς δεν έχουν όλοι αυτό το ταλέντο. Αυτά τα άτομα έχουν διαλυμένη προσωπικότητα και δεν ξέρουν ποιοι τελικά είναι.
Πώς να ξεκαθαρίσει ένα τέτοιο όνειρο που κάποιος έχει δομήσει την προσωπικότητά του ατόμου βάσει των επιθυμιών του; Άλλο είναι να του διορθώσει κάποια λάθη κι άλλο να πλάσει από την αρχή την προσωπικότητά του ατόμου, όπως εκείνος θέλει!

Το ανοικτό και κλειστό στα όνειρά μας

Το ανοικτό και κλειστό στα όνειρά μας: Πολλά όνειρα δείχνουν ανοικτούς ή κλειστούς δρόμους, ανοικτά ή κλειστά δοχεία, ανοικτές ή κλειστές τσάντες, ανοικτές ή κλειστές πόρτες, ανοικτά ή κλειστά μαγαζιά κ.λ.π. Είναι δύο καταστάσεις που δείχνει πόσο ανταποκρίνεται το ερέθισμα αυτό στην ψυχή ή το υποσυνείδητο.

Τα κλειστά μάτια δηλώνουν ότι κάτι μας τυφλώνει ή δεν πρέπει να το δούμε, να δώσουμε καν σημασία σ’ αυτό, τα ανοικτά μάτια ότι πρέπει να το δούμε, είναι στη δική μας συχνότητα και είναι ακόμα καλύτερα αν φοράμε γυαλιά. Δεν ισχύει αυτό αν στην πραγματικότητα φοράμε γυαλιά.

Ένας κλειστός δρόμος με εμπόδια δείχνει ότι δεν πρέπει να τον διασχίσουμε ούτε να πορευτούμε σ’ αυτόν. Εξαίρεση αποτελεί αν ο κλειστός δρόμος ανοίξει. Ο ανοικτός δρόμος δείχνει καλή έκβαση της πορείας μας αν φτάσουμε στο τέρμα και δεν κλείσει. Πολλές φορές ο κλειστός δρόμος είναι ένα προειδοποιητικό όνειρο ότι ο δρόμος που βαδίζουμε οδηγεί σε αδιέξοδο, αλλά σ’ αυτό το όνειρο κλείνουμε όλοι τα μάτια ή το θεωρούμε αντίθετο, μέχρι που συνεχίζουμε την βάδιση, κλείνουμε τα μάτια και όταν πια φτάσουμε ως το τέρμα βλέπουμε την αλήθεια κατάματα και μετράμε ένα λάθος ακόμη στα πολλά που έχουμε κάνει. Αν είναι το πρώτο, η θλίψη είναι μεγάλη. Μας κακοφαίνεται. Τα πολλά λάθη όμως μας φέρνουν σε μια συνηθισμένη κατάσταση και μετράμε ακόμη ένα λάθος.

Η κλειστή πόρτα είναι ένας περιορισμός να μην δούμε το περιεχόμενο που κρύβει. Ένα τέτοιο όνειρο είδα απόψε, αλλά έγινε ένα θαύμα. Ήταν μεν κλειστή η πόρτα, αλλά… Υπάρχει ένα αλλά. Υπήρχε πάνω στην κλειδαρότρυπα τοποθετημένο ένα κλειδί και με κάλεσαν εγώ η ίδια να την ανοίξω. Σαν να μου δώσανε την ευκαιρία να δω τι κρύβεται πίσω από την πόρτα, με τη δική μου μεσολάβηση. Ειλικρινά, το περιεχόμενο δεν το θυμάμαι. Θυμάμαι σκόρπιες εικόνες. Όμως θυμάμαι ότι μου άρεσε αυτό που είδα. Άνοιξα την πόρτα και μπήκα. Αυτό έχει σημασία. Οι σκόρπιες εικόνες που είδα αφορούν το μέλλον. Δεν αφορά το παρόν, αλλιώς θα θυμόμουν καθαρά τι είδα. Είχα πέσει σε περισυλλογή πριν γίνει αυτό.
Κάποιος με καθοδήγησε και μου είπε να ανοίξω την πόρτα. Είναι σωστό του είπα, μη με θεωρήσουν κλέφτρα. Όχι, μη φοβάσαι, αυτή η πόρτα είναι δική σου και το περιεχόμενο αυτής. Μόνο που πρέπει εσύ να την ανοίξεις. Αυτό έκανα με φόβο ψυχής!!! Αν δεν υπήρχε όμως κλειδί, τότε έπρεπε να φύγω. Η πόρτα δεν θα ήταν για μένα. Αυτή η πόρτα όταν είναι κλειστή μας διώχνει, κρατάει καλά φυλαγμένα τα μυστικά της.

Όμως η ανοικτή πόρτα δείχνει ότι αυτή τη στιγμή χωρίς κόπο πρέπει να μπούμε μέσα, αφορά το παρόν. Άρα, είναι καλό να δούμε το περιεχόμενο μόνοι μας. Δεν χρειάζεται να κάνουμε καν τον κόπο να την ανοίξουμε, γιατί είναι ανοικτή.

Αν αγοράζουμε κάτι δηλώνει ότι αποκτάμε νέες εμπειρίες, νέες καταστάσεις, νέα δεδομένα μπαίνουν κ.λ.π. Αν λοιπόν δούμε ανοικτό μαγαζί είναι καιρός να τροφοδοτήσουμε το υποσυνείδητο με νέες εμπειρίες. Να θέσουμε ένα σχέδιο σε εφαρμογή κ.λ.π. Κάθε φορά που βλέπουμε κλειστό μαγαζί, η μνήμη είναι γεμάτη και πρέπει να σβήσουμε αρχεία, άρα να κάνουμε απελευθερωτικό όνειρο. Το ανοικτό είναι λοιπόν το σήμα ότι έχουμε ελεύθερη μνήμη, ενώ το κλειστό πάντα μας διώχνει αλληγορικά, ή μας εμποδίζει να τροφοδοτήσουμε τον εαυτό μας με νέα δεδομένα.
Με το κλειστό μαγαζί πρέπει να αδρανήσουμε, να μην πάρουμε καμιά σοβαρή απόφαση, ούτε να προχωρήσουμε κάτι που ετοιμάζουμε, αν δεν απελευθερώσουμε πρώτα το υποσυνείδητο και δεν αδειάσουμε τη γεμάτη μνήμη μας.

Ανοικτή εκκλησία δηλώνει ότι έχουμε πίστη και ότι ο θεός μας αγαπάει. Κλειστή εκκλησία κι εμείς μέσα παγιδευμένοι δείχνει ότι ψάχνουμε να βρούμε το θεό κι εκείνος δεν βρίσκεται κοντά μας. Μισάνοιχτη εκκλησία δείχνει άτομο με πίστη, αλλά όχι βαθιά. Έχει αμφιβολίες.
Γι΄ αυτό έχει ανάγκη την εκκλησία για να εμβαθύνει την πίστη του.

Το ίδιο ισχύει αν δούμε ανοικτό ή κλειστό δοχείο. Το δοχείο συνήθως έχει φαγητά μέσα. Είναι η τροφοδότηση της μνήμης μας. Αν είναι ανοικτό έχουμε την ανάγκη να την τροφοδοτήσουμε. Με το κλειστό δοχείο δεν χρειάζεται. Έχει όσα ακριβώς χρειάζεται και δεν πρέπει να μπουν νέα δεδομένα. Σαν ένα αυτοκίνητο που όταν είναι γεμάτο από βενζίνη δεν χρειάζεται να βάλει, αλλά αυτό θα γίνει όταν αδειάσει.

Το ανοικτό βιβλίο είναι η δυνατότητα να διαβάσουμε κάτι ή να το  αποκρυπτογραφήσουμε. Το αντίθετο συμβαίνει όταν είναι κλειστό.

Το ανοικτό ασανσέρ μας δίνει την δυνατότητα να μπούμε και να δράσουμε σε μια κατάσταση. Η απόδοσή μας θα μας ανεβάσει ή θα μας κατεβάσει ή θα μείνουμε εκεί που είμαστε. Το κλειστό ασανσέρ μας ζητά να μείνουμε αδρανείς προς το παρόν. Καλό είναι όταν το ανοίξουμε εμείς. Προκαλούμε την τύχη μας.

Όταν βλέπουμε σαν αντιφατικό όνειρο το κλειστό και το ανοικτό παράλληλα, πρόκειται για μπερδεμένη ψυχή, για μπερδεμένο υποσυνείδητο που δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς χρειάζεται.

Υπαρξιακά όνειρα

Υπαρξιακά όνειρα: Είναι η αναζήτηση της αλήθειας μέσα από τα όνειρα. Η δυνατότητα κάποιος να βρει απαντήσεις αν υπάρχει θεός, αν υπάρχει μεταθανάτια ζωή, ποιος είναι, γιατί ήρθε σ’ αυτό τον κόσμο, ποιος είναι ο σκοπός, ποιο είναι το μέλλον του κ.λ.π. Οι απαντήσεις που δίδονται στα όνειρα αυτά, όταν το άτομο βρίσκεται στο πρώτο στάδιο, δεν είναι πάντα αληθινές. Αυτό κάνει το άτομο να αμφιβάλλει αν είναι η σωστή πηγή τα όνειρα να βρει τις απαντήσεις που θέλει. Οι περισσότεροι σταματούν εκεί. Όμως με εντατικές προσπάθειες, όταν δεν τα παρατήσει το άτομο, συνεχώς ανεβαίνει επίπεδα, βλέπει την προσπάθειά του να φτάνει σε δυνατές πνευματικότητες και κατορθώνει κάποτε να μπει στη σφαίρα της
αλήθειας, να ξεφύγει από τα γήινα και ανεβαίνει κλίμακες, ώστε να βρίσκεται συνεχώς κοντά ή μέσα στην αλήθεια. Τότε συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται κοντά στη θέωση. Το άτομο αυτό με δυνατή προσπάθεια και με προσέγγιση της αλήθειας αποκτά δύναμη και δεν αποκλείεται με τόσο υψηλή πνευματικότητα που έχει αποκτήσει να γίνει άγιος.

Πολλές φορές όμως αυτή η περιέργεια έχει οδηγήσει στο σκοτάδι και ο σατανάς δοκιμάζει το άτομο που κάνει αυτή την προσπάθεια. Πολλοί πίστεψαν τις αλήθειες που τους παρουσίασε και έφτασαν στο σημείο να γίνουν έρμαια αυτής της περιέργειας. Γι’ αυτό το λόγο, τα όνειρα αυτά μπορούν να τα βλέπουν άτομα που ξέρουν να ξεχωρίζουν αυτές τις καταστάσεις, διότι από φάρμακο μπορεί να γίνει φαρμάκι γι’ αυτούς. Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που πρέπει να γίνεται εργαλείο στα χέρια μας για μια καλύτερη ζωή. Αν μας κάνει κακό, είναι καλύτερο να είμαστε μωροί. Να  μην γνωρίζουμε τίποτα. Πιο κερδισμένοι θα είμαστε.

Όνειρα με καιρικά φαινόμενα

Όνειρα με καιρικά φαινόμενα: Τα όνειρα αυτά δεν έχουν την ίδια ερμηνεία για όλους. Το κρύο αρέσει σε κάποιους όπως κάποιοι άλλοι δεν αντέχουν τη ζέστη.

Όμως εμείς θα απαντήσουμε γενικά, τι δηλώνουν το κρύο, η ζέστη, ο ήλιος, η βροχή, η αστραπή, η βροντή, το χιόνι κλπ.

Η απλή βροχούλα είναι ένα ξέπλυμα της ψυχής. Η καταιγίδα όμως με αστραπόβροντα δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Καλό είναι να είναι εμμονικό αυτό το όνειρο, διότι υπάρχει φόβος το άτομο να πέσει σε κατάθλιψη όταν βλέπει επαναλαμβανόμενα το όνειρο αυτό.

Ο ήλιος δεν έχει πάντα καλή ερμηνεία. Ένας ήλιος που μας καίει και μας δημιουργεί εγκαύματα δεν είναι ο ήλιος που μας ζεσταίνει. Άρα, είναι ένα όνειρο αμφίρροπο. Εξαρτάται ποια επίδραση έχει πάνω μας αυτός ο ήλιος. Το ίδιο ισχύει και με τη φωτιά. Μπορεί να μας ζεστάνει ή να μας κάψει.

Το χιόνι εκτός από απόλαυση μπορεί να δείχνει την ανασφάλεια, την ασθένεια, την παγωνιά, τη θλίψη. Μπορεί να έπεσαν οι κουβέρτες μας και κρυώνουμε ή θα χιονίσει στην περιοχή μας.

Η αστραπή δείχνει μια ιδέα. Μια ιδέα που αν την εφαρμόσουμε θα πετύχουμε. Οι πολλές αστραπές δείχνουν καταιγίδα. Το ίδιο και η βροντή.

Ο δυνατός άνεμος δείχνει καταστροφή. Ο ήπιος άνεμος δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, αλλά είναι αντιμετωπίσιμα.

Αν μας κτυπήσει κεραυνός εν αιθρία, δηλώνει ότι ενώ πάνε καλά τα πράγματα, μια ξαφνική επέμβαση της μοίρας θα αλλάξει την κατάσταση και θα πεθάνουμε αλληγορικά εκεί που δεν το περιμένουμε, ύπουλα. Γι’ αυτό καμιά καλή κατάσταση δεν πρέπει να είναι δεδομένη ότι θα κρατήσει για πάντα. Πάντα προσπάθειες γίνονται και όλα είναι δοκιμασίες.

Αν ο άνεμος γκρεμίσει τα κάστρα μας, δηλώνει ότι η μοίρα θα μας χαλάσει τα σχέδια.

Σύννεφα: Νέφη στον ορίζοντα!!!

Ομίχλη: βλ. όνειρα με ομίχλη.

Τέλος, αν έχει κρύο και δεν μας αρέσει δηλώνει ότι είμαστε ανασφαλείς, μόνοι, νιώθουμε παγωνιά, δεν αντέχουμε όσα βιώνουμε, έχουμε οικονομικές δυσκολίες ή μας έπεσαν οι κουβέρτες. Η ζέστη αν μας αρέσει, δηλώνει ότι είμαστε ασφαλείς, πλήρεις, με σύντροφο, νιώθουμε ψυχεδέλεια και φυσικά είμαστε σκεπασμένοι με τις κουβέρτες μας.

Φυσικά μπορεί όλα αυτά να δηλώνουν καταστάσεις που δεν μπορούμε να φανταστούμε, αλλά σε γενικές γραμμές αυτές είναι οι ερμηνείες τους.

Όνειρα τεχνολογίας

Όνειρα τεχνολογίας: Είναι τα όνειρα που άρχισαν να υπάρχουν από τη στιγμή που μπήκε η τεχνολογία στη ζωή μας και θα συνεχίζονται όσο υπάρχει. Το ερέθισμα αυτών των ονείρων είναι από τον πύραυλο στη σελήνη, τον ηλεκτρισμό, το κομπιούτερ, τα ηλεκτρικά είδη στο σπίτι, το ίντερνετ, το fb, το κινητό τηλέφωνο (αυτά ανήκουν και στα όνειρα επικοινωνίας) και χιλιάδες άλλες μικρές και μεγάλες συσκευές.

Το άτομο είναι δεμένο με όλα αυτά, είναι τρόπος ζωής για μας. Είναι φυσικό να τα ονειρευόμαστε. Το παράξενο θα ήταν να μην τα βλέπαμε. Τότε θα ήταν κάτι επιφανειακό που δεν θα έφτανε μέχρι το υποσυνείδητο. Σ’ αυτό όμως δεν μπορώ εγώ να δώσω απάντηση, αλλά το κάθε άτομο ξεχωριστά τι επίδραση έχει πάνω του κάθε τεχνολογικό μέσο κι αν το χρησιμοποιεί και πόσο στη ζωή του. Υπάρχουν άτομα όπως οι μοναχοί και οι αγρότες που έχουν αφήσει πίσω τους τα εγκόσμια και την τεχνολογία. Δεν αναφέρομαι στους μοντέρνους αγρότες, αλλά σ’ αυτούς που ζουν σε
ένα σπιτάκι απομονωμένοι από τον κόσμο. Θα απορείτε αν βλέπουν τέτοια όνειρα. Κάποιοι που τα χρησιμοποιούσαν μανιωδώς και τα άφησαν από ψυχαναγκασμό τα ονειρεύονται. Αυτοί που τα άφησαν με τη θέλησή τους, όχι, αλλά κάποιοι που μετάνιωσαν πάλι τα ονειρεύονται με νοσταλγία Κάποιοι όμως ακόμα κι αν δεν έχουν τηλεόραση, ίντερνετ, θα έχουν ένα ματάκι της κουζίνας, πλυντήριο ή τηλέφωνο. Δεν μπορείς να αποκοπείς εντελώς από την τεχνολογία. Τα περισσότερα σπίτια, όσο απομονωμένα κι αν είναι,  έχουν κάποια μηχανήματα που τους λύνουν τα χέρια. Μάλιστα, πολλά μοναστήρια έχουν ιστοσελίδες, οι καλόγεροι κινητά και μάλιστα υπάρχει τηλέφωνο στη μονή. Και οι ηλεκτρικές καμπάνες; Όσο και να
προσπαθεί κάποιος δεν μπορεί να αποκοπεί εντελώς από την τεχνολογία. Είναι ακατόρθωτο. Έχουμε γίνει ένα μ’ αυτήν. Μας λύνει τα χέρια.
Να μην γίνει εθισμός μπορεί, όχι όμως να απαλλαγούμε απ’ αυτή. Γι’ αυτό, τα πιο πολλά όνειρα περιέχουν κάποια ερεθίσματα απ’ αυτή.
Τα όνειρα τεχνολογίας δεν μπορούν να σταθούν μόνα τους σε μια κατηγορία. Είναι μικτή κατηγορία με άλλες. Όμως δεν παύει να αποτελεί και ξεχωριστή κατηγορία, λόγω της θεματολογίας. Πάντα είναι όνειρο εξωτερικών ερεθισμάτων και εμπλουτίζεται ανάλογα με την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα. Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου λοιπόν!!!

Όνειρα της ταύτισης

Όνειρα της ταύτισης: Είναι κάποια σύμβολα, άτομα ή ακόμα και μια κατάσταση που ταυτίζονται με κάποιο άλλο ή ακόμα κι εμάς για να παρουσιαστεί μπροστά μας αυτό που νιώθουμε και να το νιώσουμε εμείς ή κάποιος άλλος. Βλέπουμε π.χ. μια λεμονιά στην αυλή μας και νιώθουμε ότι αυτή η λεμονιά είμαστε εμείς. Εμείς λείπουμε από το πατρικό μας σπίτι, ενώ εκείνη στέκει εκεί. Θα θέλαμε πολύ να ήμασταν στη θέση της. Να μας φροντίζει η μητέρα, αυτό το αγαπημένο πρόσωπο που αντέχει πάρα πολλά και όταν μας λείψει τη ζητάμε και καταλαβαίνουμε την αξία της.

Μοιάζει με τα συμβολικά όνειρα, αλλά εδώ γίνεται η πράξη της ταύτισης. Εκεί σταματάμε στο συμβολισμό του ατόμου. Αυτή είναι η μικρή διαφορά.

Κάποιο άτομο παίρνει τη θέση μας στα όνειρα. Βλέπουμε ότι αυτό που πρόκειται να πάθουμε το παθαίνει εκείνη. Αν το πάθει εκείνη δεν είναι όνειρο ταύτισης, αλλά αν το πάθουμε εμείς είναι.

Επίσης, μπορεί να ταυτίζουμε ένα άτομο με τον ίδιο μας τον πατέρα, επειδή είδαμε κάτι κοινό στο χαρακτήρα, στη συμπεριφορά ή αυτό το κάνει το υποσυνείδητο για να δείξει πόσο ίδιοι είναι.

Επίσης δύο άτομα αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και τους δείχνει το υποσυνείδητο για να συγκρίνεις καταστάσεις.

Το ίδιο ισχύει αν εγώ αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα, και το ίδιο η φίλη μου. Ταυτίζομαι στο όνειρο με εκείνη, ακόμα κι αν η λύση είναι διαφορετική.

Αν γνωρίσουμε κάποιον και ονειρευτούμε τον πρώην, πολλές φορές δείχνει ότι θα έχουμε την ίδια τύχη. Θα επαναληφθεί μαζί του μια παρόμοια ιστορία, ότι είναι οι ίδιοι. Αυτό δεν ισχύει πάντα.

Κάποιος στο όνειρο συμπάσχει μαζί μας, ταυτίζεται με μας, κάνει ό,τι κι εμείς για παρηγοριά ή για να μας δείξει που καταλήγουμε όταν κάνουμε τα ίδια πράγματα, όταν δεν είναι σωστά. Αν είναι σωστά αυτά που κάνουμε, άξια ακολουθεί το δικό μας δρόμο για να το καταλάβουμε και να συνεχίσουμε την ίδια πορεία.

Σ’ αυτά τα όνειρα κάτι που παθαίνει κάποιος ή μια επιτυχή του προσπάθεια μπορεί να γίνουν δικό μας βίωμα στην πραγματικότητα. Αυτό δεν είναι πάντα εμφανές στον ονειρομάντη. Να έχετε υπόψη σας και την περίπτωση της ταύτισης. Π.χ. βλέπει μια κοπέλα ότι η φίλη της κάνει παιδί,  μπορεί να το κάνει στην πραγματικότητα εκείνη και συμβολικά να είναι αυτή η φίλη εκείνη.

Τέλος, βλέπουμε ότι πεθαίνει κάποιος άλλος, ενώ το ίδιο το άτομο πεθαίνει. Εδώ είναι και όνειρο αντικατάστασης συνάμα. Π.χ. βλέπουμε ότι πέθανε ο τάδε ηθοποιός, ενώ πεθαίνει κάποιος συνάδερφος του. Το όνειρο ταύτισης έδωσε ζωή στον ένα και την πήρε από τον άλλο.

Μοιάζει σαν να είναι δύο προσωπικότητες σε μια. Τη ζωή του ενός, τη βιώνει στο όνειρο ο άλλος. Αυτό δεν ισχύει πάντα.

Όταν σε ένα όνειρο δούμε τον αγαπημένο μας με άλλη, δεν μας απατά. Αυτό το άτομο ταυτίζεται με μας. Όταν στο πλάνο είμαστε κι εμείς, τότε το όνειρο γίνεται αντικατάστασης. Νομίζω είναι κατανοητό. Στην περίπτωση που το άτομο έχει πνευματικότητα και μπορεί να δει την αλήθεια, το άτομο αυτό είναι άπιστο. Αυτό συμβαίνει σπάνια. Όπως σπάνια συμβαίνει να είμαστε με το ταίρι μας και να μην χωρίσουμε.

Όνειρα παραμόρφωσης

Όνειρα παραμόρφωσης: Είναι τα όνειρα που μας δείχνουν πιο φουσκωμένους, με στοιχεία που δεν έχουμε πάνω μας, με μεγάλα στήθη, πιο άσχημους ή με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά. Αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε αυτοπεποίθηση και μειώνουμε τον εαυτό μας. Δεν τον σεβόμαστε και δεν τον αγαπάμε. Έτσι ακριβώς τον βλέπουμε, διότι δεν έχουμε πίστη. Ανήκει στα όνειρα αυτογνωσίας και σε πληροφορούν γι’ αυτό. Ότι πρέπει να δεις τον εαυτό σου όπως πραγματικά είναι.

Όταν δούμε κάτι άλλο παραμορφωμένο, αν δεν είμαστε τερατόφιλοι, δηλώνει ότι το βαρεθήκαμε ή δεν του δίνουμε την αξία που πρέπει.

Όνειρα παρομοίωσης

Όνειρα παρομοίωσης: Είναι τα όνειρα που παρομοιάζουμε κάποιες συναισθηματικές καταστάσεις με σύμβολα. Που μας δείχνουν πως αισθανόμαστε, με συμβολικό τρόπο. Αν αγαπάμε κάποιον τον βλέπουμε σαν ένα ζώο ή ένα πράγμα αγαπητό. Αν τον μισούμε σαν κάτι μισητό ή σιχαμερό. Ανάλογα τι έχει κάνει στην ψυχολογία μας ή τι κάνουμε εμείς γι’ αυτό συν τα συναισθήματα που μας προκαλεί, βγαίνει και η ανάλογη ερμηνεία του ονείρου, πάντα όπως είναι. Είναι παρόμοια με τα συμβολικά όνειρα. Η διαφορά είναι,   ότι   εδώ προστίθεται  η  αυτογνωσία και το
συναίσθημα, ενώ εκεί μπορούμε να δούμε κάτι αφηρημένο. Όχι συγκεκριμένο.

Μας δίδεται μια εικόνα. Ένα μαύρο ατίθασο άλογο, έχει την εξήγηση σαν όνειρο ότι ένας άνδρας που αγαπάμε πολύ, αλλά δεν μένει σε ένα τόπο, συνέχεια καλπάζει και θέλει να φεύγει από εμάς. Έχει μάθει να είναι ελεύθερος, δεν αγαπά τη δέσμευση, και δεν δέχεται καβαλάρη. Όμως μας αγαπάει με τον τρόπο του.
Να η ερμηνεία αυτής της εικόνας που έγινε όνειρο παρομοίωσης.

Είναι μαύρο το άλογο γιατί είμαστε απογοητευμένες γι’ αυτόν. Όμως τον αγαπάμε!!! Δείτε λοιπόν μια άλλη οπτική γωνία της ερμηνείας των ονείρων σας.

Για να καταφέρει ο ονειρομάντης να ερμηνεύσει με απόλυτη επιτυχία ένα τέτοιο όνειρο πρέπει να γνωρίζει πως σκέφτεται το άτομο. Να το γνωρίζει καλά, πως σκέφτεται και πως βλέπει τα πράγματα. Αλλιώς, θα αρκεστεί στις γνώσεις που έχει με φόβο να μην πέσει μέσα στην ερμηνεία του ονείρου αυτού, όταν δεν ακουμπήσει απόλυτα την αλήθεια.

Όνειρα αυτογνωσίας

Όνειρα αυτογνωσίας: Τι είναι αυτά τα όνειρα; Είναι η κατασκευή ενός παζλ εγκεφάλου που όλα τα κομμάτια πρέπει να συναρμολογηθούν σωστά. Είναι το γνώθι σ’ αυτόν.

Πρώτος μίλησε για το γνώθι σ’ αυτόν ο Σωκράτης. Πρέπει ο άνθρωπος να αναγνωρίσει τον αληθινό του εαυτό, τις αληθινές του ανάγκες, τα πραγματικά του ταλέντα, τον τρόπο σκέψης του κι όχι όσα βλέπει καθοδηγούμενος από άλλους, από αυτά που τον αναγκάζουν να κάνει, χωρίς ο ίδιος να τα πιστεύει. Να μην βλέπει αυτά που θέλει ή αυτά που δεν θέλει, αλλά όσα πραγματικά φαίνονται. Ούτε το καλύτερο κάνει καλό όταν βρισκόμαστε σε μια νορμάλ κατάσταση γιατί δεν το έχουμε, δεν το βιώνουμε και θα μας φανεί ψέμα, αλλά ούτε το χειρότερο γιατί μας χαλά την ψυχολογία. Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα στα όνειρα αυτά όπως ακριβώς είμαστε, αυτό που είμαστε με την προοπτική και την προσπάθεια να γίνουμε κάτι άλλο απ’ αυτό που είμαστε. Είναι τα όνειρα που μας βοηθάνε να δούμε καθαρά μέσα από τα όνειρά μας τις σκέψεις μας και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλύτερα. Να δούμε που κάνουμε λάθος και να το διορθώσουμε. Να μην ψάχνουμε να δούμε το καλύτερο, αλλά να το επιδιώξουμε με αγώνα γιατί κάτι πλαστό που γίνεται χωρίς αγώνα είναι μια οφθαλμαπάτη.

Ο εγκέφαλος γίνεται ένα παζλ που καλούμαστε σ’ αυτά τα όνειρα να συναρμολογήσουμε σωστά.

Για να δούμε τον εαυτό μας όπως είναι θα πρέπει να τον αγαπήσουμε και κάθε φορά να προχωράμε βήμα- βήμα για την επίτευξη ενός στόχου, όχι στο όνειρο, αλλά στην πραγματικότητα. Να εκτιμάμε αυτό που έχουμε ή αυτό που είμαστε, χωρίς να ζητάμε στο πιάτο αυτό που δεν μπορεί να μας δοθεί, εφόσον δεν κοπιάσαμε γι’ αυτό. Τα όνειρα αυτά είναι ο καθρέπτης του εαυτού μας, μόνο που το είδωλο είναι αυτό που εμείς βλέπουμε και όχι αυτό που πραγματικά υπάρχει.

Για να μάθεις λοιπόν την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τον εαυτό σου θα πρέπει να τον ξέρεις καλά ή να τον μάθεις μέσα από το όνειρο. Να ξεχωρίσεις ποια είναι τα πραγματικά αισθήματα και ποιες οι εμμονές, ποια είναι τα επιφανειακά και ποια τα πραγματικά μας θέλω. Τι θα έκανα σ’ αυτή την περίπτωση που στο όνειρο δεν τολμώ ή τολμώ να το κάνω; Να βλέπω ένα υποτιθέμενο σενάριο και να ξέρω ότι εγώ δεν θα έπεφτα σε ένα τέτοιο λάθος ή θα κατάφερνα να κάνω αυτό που ξέρω ότι θα με βγάλει ασπροπρόσωπη. Να με εμποδίσει να κάνω αυτό που σκέφτομαι κι ας γίνει αυτό το ρεζίλεμα στο όνειρο. Ξέρω ότι μαθαίνοντας τις συνέπειες μέσα από το όνειρο, στην πραγματικότητα δεν θα γίνει τίποτα απ’ όσα φοβάμαι.

Για να πετύχουμε τη σωστή αυτογνωσία πρέπει να δεχτούμε ότι δεν τα ξέρουμε όλα. Να σταματήσουμε να είμαστε βέβαιοι για τον κύκλο γνώσεων που έχουμε για τον εαυτό μας γιατί δεν ξέρουμε που θα καταλήξουμε όταν μάθουμε κάτι νέο γι’ αυτόν ή αναθεωρήσουμε κάτι που πιστεύαμε γι’ αυτόν. Τίποτα δεν είναι σίγουρο ή μόνιμο. Όλο αλλάζουμε. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Να μην έχουμε την πεποίθηση ότι επειδή την πρώτη φορά απέτυχε μια επαφή με ένα άτομο, δεν εννοώ την ερωτική, ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί. Οι άνθρωποι αλλάζουν, το ίδιο και οι πεποιθήσεις τους και ο τρόπος που βλέπουν τον άλλο. Επίσης, πρέπει να δεχτούμε ότι δεν είναι τα πράγματα πάντα όπως τα σκεφτόμαστε εμείς. Όλα αυτά καθρεπτίζονται στα όνειρα αυτά και μας καθοδηγούν, έτσι ώστε να γνωρίσουμε καλά τον εαυτό μας και να δεχτούμε αυτό που δεν φαίνεται και μπορεί να αληθεύει, πέρα απ’ αυτό που πιστεύουμε εμείς.

Όνειρα ψυχεδέλειας

Όνειρα ψυχεδέλειας: Είναι τα τέλεια όνειρα που πάνε για βραβείο. Είναι τα όμορφα όνειρα που λάμπουν όλα τα χρώματα εκτός από το μαύρο. Είναι το όνειρο που σου δίνει χαρά, ευθυμία, γαλήνη, όλα πάνε καλά. Δεν είναι καλά όνειρα αν είναι συνειδητά, διότι δεν είναι πραγματικό το μήνυμα που δίδουν, αλλά πλαστό από μας και τον εγκέφαλό μας. Κακά όνειρα είναι όταν δημιουργηθούν από αυθυποβολή. Κακά όνειρα επίσης γίνονται όταν το άτομο δεν έχει συναίσθηση τι βλέπει και τέλος κακά όνειρα είναι όταν είναι όνειρα επιθυμίας. Αν όμως είναι όνειρα που βγαίνουν ασυνείδητα από το εγώ μας, τότε μιλάμε για πραγματική ευτυχία που μας περιμένει.

Στην τελευταία περίπτωση ένα τέτοιο όνειρο δείχνει ότι είμαστε ευτυχισμένοι. Το εκφράζουμε στο όνειρο. Δεν χρειάζεται κάποιος συμβολισμός για να μας το δείξει. Εδώ το σύμβολο είναι ο ίδιος μας ο εαυτός μ’ αυτό που κάνει.

Όνειρα αγοράς και πώλησης

Όνειρα αγοράς και πώλησης: Τα όνειρα αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτά που δημιουργούνται από εξωτερικά ερεθίσματα, δηλαδή ασχολούμαι με shopping therapy ή αγοράζω κάτι που χρειάζομαι, θέλω ή το κάνω ακόμα κι αν είναι περιττό. Δεν έχει ερμηνεία όταν κάνουμε αυτό το επάγγελμα.

Όμως, υπάρχουν κάποια άλλα όνειρα αγοράς και πώλησης, για τα οποία είχα κάνει μια μικρή αναφορά σε άλλο όνειρο. Αυτά αναφέρονται στην κεντρική μνήμη και τις ανάγκες της. Αν αγοράζω κάτι είναι μια νέα ιδέα που τροφοδοτώ το υποσυνείδητο, μια νέα καταχώρηση σ’ αυτό, μια νέα απόφαση, μια νέα σκέψη, μια ιδέα για κάποιον που γνώρισα και μ’ αρέσει. Όταν πουλώ, δηλώνει ότι τη διώχνω, απαλλάσσομαι απ’ αυτή. Ξεπερνώ κάποιον, αλλάζω σπίτι και αυτοκίνητο, επίπλωση κ.λ.π. Γενικά, απελευθερώνομαι!!! Σαν να τα δίνω σε άλλους. Το ίδιο ισχύει αν χαρίζω κάποια πράγματα.

Γενικά όνειρα

Γενικά όνειρα: Είναι οι ερμηνείες των ονείρων από τον αλφαβητικό ονειροκρίτη. Αυτά τα όνειρα απευθύνονται γενικά στον άνθρωπο σε ένα σύνολο ατόμων και όχι σε κάθε άτομο που θα δει το ίδιο σύμβολο. Αν π.χ. κάποιος δει ψείρες, θα αποκτήσει χρήματα. Αυτή η κατηγορία είναι τα όνειρα που βλέπουμε τις περισσότερες φορές και ο ονειροκρίτης έχει ισχύ. Όμως, είναι μόνο μια κατηγορία. Αυτά τα όνειρα δεν ανήκουν σε καμία από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Πολλές φορές τα αναγνωρίζω ποια είναι και λέω την ερμηνεία τους, βάσει του συμβόλου και όχι της κατηγορίας του ονείρου. Αυτό δεν ισχύει πάντα.

Κάθε τι που γράφεται σ’ αυτούς τους αλφαβητικούς ονειροκρίτες δεν είναι πάντα λάθος. Οι γιαγιάδες τα έγραψαν εν σοφία, αλλά δεν απευθύνονται σε όλους, αλλά σε ένα γενικό κοινό. Όπως απέδειξα, υπάρχουν χιλιάδες είδη ονείρων και οι ερμηνείες διαφέρουν πολύ από τους αλφαβητικούς ονειροκρίτες. Κάποιοι θα πουν έπεσε μέσα, αλλά κάποιος άλλος δεν θα το πει αυτό. Άρα, πρέπει να ψάξουμε ατομικά τι συμβαίνει και είδε αυτό το όνειρο, και όχι να δώσουμε μια γενική ερμηνεία που απευθύνεται σε όλους. Αυτή είναι η διαφορά!!!

Περιοριστικά όνειρα

Περιοριστικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που μας περιορίζουν και δεν μας αφήνουν να ξεπεράσουμε τα όρια. Είναι ένα βασικό όνειρο για να μένει ο άνθρωπος στα όρια της λογικής, να μην ξεφεύγει. Άλλωστε, στην πραγματικότητα είμαστε περιορισμένοι να ζούμε στη γη. Δεν μπορούμε να πάμε πιο πέρα. Αυτό στο μέλλον ίσως επιτευχθεί και μεγαλώσουν τα όρια του περιορισμού μας. Όμως, νιώθουμε ελεύθεροι, διότι η γη είναι πολύ μεγάλη για μας και δεν μας φτάνουν τα χρόνια που έχουμε εν ζωή να τη γυρίσουμε όλη, ώστε να νιώσουμε περιορισμένοι.

Ακόμη ένας περιορισμός είναι η ασημένια χορδή την ώρα του αστρικού ταξιδιού. Δεν μπορούμε να τη σπάσουμε. Αν σπάσει, πεθαίνουμε.
Φυσικά, αυτό ισχύει αν η ψυχή βγαίνει πράγματι από το σώμα.

Ένας όμως βασικός περιορισμός στα όνειρα είναι η φυλακή. Αυτά τα όνειρα δείχνουν στο άτομο κυριολεκτικά ή αλληγορικά πόσο φυλακισμένο είναι. Το ίδιο ισχύει όταν τον δένουν με σκοινιά ή χειροπέδες και δεν τον αφήνουν ελεύθερο, όταν έχει συρματοπλέγματα παντού, τοίχοι ορθώνονται μπροστά του, αγκάθια, εμπόδια, σπασμένα γυαλιά. Γενικά, δείχνει ότι είναι περιορισμένος. Ελεύθερος κάποιες φορές, αλλά αυτή η ελευθερία έχει  όρια, ως ένα σημείο. Μετά περιορίζεται. Ελεύθερος πολιορκημένος λοιπόν!!!

Το ίδιο ισχύει αν κολυμπάει σε πισίνα ή αν μένει σε νησί, χωρίς φυσικά να μένει, απλά το είδε. Αυτός ο περιορισμός δείχνει ότι κάτι κάνει λάθος και περιορίζει τον εαυτό του ή περιορίζεται από τους άλλους διότι δεν είναι ελεύθερος. Είναι παρόμοιο και αντίθετο με τα όνειρα με έλλειψη ελευθερίας.
Εκείνο το όνειρο το ονειρεύονται άτομα με πιο βαριές καταστάσεις. Αυτό μπορεί να το δει ο καθένας που νιώθει ελεύθερος μεν ψυχικά, αλλά κάπου περιορίζεται. Τα τελευταία σύμβολα δεν έχουν πάντα αυτή την εξήγηση.

Κάθε τι που μας περιορίζει όμως, μας παγιδεύει εκεί. Πέρα από τη γη δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε και ένα νησί μας περιορίζει εκεί, διότι γύρω γύρω βρέχεται από θάλασσα. Σε έναν άσχημο καιρό όπου πλοίο και αεροπλάνο δεν ταξιδεύει, το άτομο έχει απομονωθεί εκεί. Άρα, νιώθει κυριολεκτικά παγιδευμένο. Όμως, παγιδευμένος είναι και αλληγορικά. Αν ονειρευτεί ότι έχει παγιδευτεί ή ότι δεν μπορεί να κουνηθεί, αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα ή σοβαρή κατάσταση στην οποία στενεύουν τα περιθώρια και πρέπει να διεκπεραιώσει, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει. Μπορεί όμως να το πνίγει το άγχους και να μην μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει την κατάσταση. Περιορίζεται σε όσα εμφανίζονται μπροστά του και δεν κάνει τίποτα για να απελευθερωθεί. Περιμένει να το απελευθερώσουν άλλοι ή η ίδια η ζωή.

Ο χρόνος στα όνειρα

Ο χρόνος στα όνειρα: Ο χρόνος, ως γνωστόν, είναι ανθρώπινη επινόηση. Για τη ψυχή δεν υπάρχει χρόνος. Βλέπουμε τα πάντα, απλά λόγω του εγκεφάλου και του υποσυνείδητου θυμόμαστε πολύ λίγα. Το μυαλό είναι κατασκευασμένο να γνωρίζει και να επεξεργάζεται τα δεδομένα που έχει, όμως η ψυχή τα γνωρίζει και τα φανερώνει όλα. Για να τα αποκωδικοποιήσει το υποσυνείδητο απαιτείται χρόνος και γίνονται τα λειτουργικά όνειρα.
Χωρίζονται στην βραχύχρονη και μακρόχρονη μνήμη. Όμως, κάποια όνειρα δείχνουν να έχουν συνειρμό και λογικό χρόνο. Αυτά είναι τα συνειρμικά.
Δυστυχώς, δεν είναι όλα τα όνειρα συνειρμικά.

Όσα μπορούμε να συγκρατήσουμε όταν τα βιώνουμε νιώθουμε ότι τα έχουμε ξαναδεί. Έτσι εξηγείται το deja vu. Αυτός είναι ο λόγος που δεν θυμόμαστε τα όνειρα, αλλά κάποια κομμάτια αυτών. Μπορεί να δούμε αυτά που περάσαμε να υπάρξουν κάποια κενά μνήμης, να θυμηθούμε ένα κομμάτι που έγινε στο παρελθόν και να νομίζουμε ότι αφορά το μέλλον. Τα όνειρα δεν παρουσιάζονται πάντα με συνειρμό. Κάποια κομμάτια αφαιρούνται και κάποια γίνονται ένα. Μπορεί να δούμε τι θα γίνει σε 10 χρόνια με ένα πραγματικό ή εικονικό μέλλον, αλλά δεν το θυμόμαστε. Η ψυχή ξέρει το μέλλον, αλλά όχι ο εγκέφαλος. Το φαντάζεται!!!

Μπορεί να δούμε πρώτα το αποτέλεσμα και μετά τον αγώνα που κάνουμε, όπως βλέπουμε το 10 επεισόδιο σε ένα έργο και μετά βλέπουμε το πρώτο και έπειτα τα παίρνουμε με τη σειρά. Μπορεί κάτι να το σκεφτήκαμε απλά και να δούμε ότι το βιώνουμε ή θα το βιώσουμε. Δεν ξεκαθαρίζεται πολλές φορές αν αναφέρεται στο παρόν ή στο μέλλον, σε βίωμα ή σκέψη. Μπορούμε να δούμε το κοντινό μέλλον, (μέχρι 3-4 χρόνια), αλλά όχι το πολύ μακρινό. Το πολύ μακρινό φανερώνεται στα λησμονημένα όνειρα. Αυτά που δεν θυμόμαστε.

Το παρελθόν μπορούμε να το δούμε όπως το ζήσαμε και όπως θα θέλαμε ή δεν θα θέλαμε να το ζήσουμε. Το παρόν το βλέπουμε μόνο του ή με στοιχεία του παρελθόντος ή και με στοιχεία του μέλλοντος σαν να τα έχουμε ζήσει. Μπορούμε να δούμε το παρελθόν με νέα τεχνολογία και να νομίζουμε ότι ζούμε το παρόν. Αυτό δείχνει πόσο αγαπούσαμε εκείνη την εποχή και θα θέλαμε να ζούσαμε το τότε τώρα.

Όνειρα του περιεχομένου

Όνειρα του περιεχομένου: Εξετάζονται τα όνειρα βάσει του περιεχόμενού τους. Τι περιέχει μια κλειστή πόρτα. Τι κρύβεται πίσω από ένα τοίχο, τι περιέχει ένα βιβλίο, τι περιέχει ένα βαζάκι, τι έχει διασωθεί από μια μεγάλη πυρκαγιά ή πλημμύρα, τι περιεχόμενο έχει ένα σίριαλ, τι περιέχει ο λόγος κάποιου που τον εκφωνεί, τι περιέχει μια εξομολόγηση, τι περιέχει μια τσάντα, μια κλειστή οδός, αν περιέχει ένα καλάθι φρούτα ή όχι κ.λ.π.

Το επόμενο ερώτημα στα όνειρα αυτά είναι αν είναι γεμάτα ή άδεια, αν προκαλούν ενδιαφέρον ή όχι, πόσο έχουμε την ανάγκη να μάθουμε το περιεχόμενο και πόσο μας χρειάζεται. Όλα αυτά δείχνουν πόσο σημαντικά είναι τα όνειρα αυτά για μας και την ψυχή μας, αν τελικά θέλουν να μας δώσουν κάποιο μήνυμα ή πέρασαν από δίπλα μας χωρίς να τα αντιληφθούμε.

Όνειρα αυτοκαταστροφής

Όνειρα αυτοκαταστροφής:Αυτά τα όνειρα είναι πολύ τρομακτικά. Είναι τα όνειρα αυτανάφλεξης, αυτοκτονίας, όταν κόβουμε τις φλέβες μας, όταν πίνουμε πολλά φάρμακα με σκοπό να κάνουμε κακό στον εαυτό μας, όταν αυτοπυροβολούμαστε, όταν καίμε το κρεβάτι μας και ξαπλώνουμε πάνω σ’ αυτό, όταν περιλούσουμε τον εαυτό μας με βενζίνη και βάλουμε φωτιά, όταν πιούμε ένα δηλητήριο κλπ. Γενικά, είναι το κακό που προκαλούμε οι ίδιοι στον εαυτό μας, επειδή τον θεωρούμε υπεύθυνο για τη δυστυχία που περνάμε. Αυτό αρχικά γίνεται στον ονειρικό κόσμο,
μέχρι να τροφοδοτηθεί σαν ιδέα. Υπάρχει μια δικαιολογία για τους λογικούς ανθρώπους. Επειδή αισθάνονται ότι έχουν κατάθλιψη. Για τους άρρωστους αυτό μπορεί να γίνει αναίτια.  Πολλά τέτοια όνειρα έγιναν έμπνευση ανθρώπων που υλοποίησαν όσα είδαν, άλλοι με απόπειρες και σοβαρούς τραυματισμούς και εγκαύματα και άλλοι πέτυχαν το στόχο τους.

Αυτά τα όνειρα δείχνουν και με ήπιο τρόπο την αυτοκαταστροφή μας, όταν μεθάμε, όταν καπνίζουμε, όταν δημιουργούμε στον εαυτό μας μια κατάσταση άσχημη και βαριά που καταλαβαίνουμε πολύ αργά ή δεν καταλαβαίνουμε ποτέ τι έχουμε κάνει. Για να φτάσει ένα άτομο να σκεφτεί την αυτοκαταστροφή του, είναι άρρωστο ψυχικά ή πολύ πονεμένο. Ανεπανόρθωτα πονεμένο. Έρμαιο των παθών του. Όταν διατηρεί μια σχέση που τον καταστρέφει και το γνωρίζει καλά δεν είναι αυτοκαταστροφή;

Το ίδιο ισχύει όταν κάνει απεργία πείνας ή δίψας. Ξέρει ότι τιμωρώντας τον εαυτό του θα λυπηθούν οι άλλοι και θα γίνει το αίτημα του δεκτό. Πολλές φορές αυτά που ζητά είναι παράλογα. Όταν όμως είναι ένα λογικό αίτημα πρέπει να γίνεται αποδεκτό πριν το άτομο μας αφήσει για πάντα, αφού  θα πεθάνει. Πόσο να αντέξει;

Πολλές φορές η δειλία του να αποτελειώσει αυτόν που τον έβλαψε, στρέφεται όπλο ενάντια στον εαυτό του που τον αποτελειώνει, θεωρώντας το θύμα του ατόμου αυτού. Αυτά τα όνειρα είναι πραγματικά δύσκολο κάποιος να αντέξει τη θέα τους. Φανταστείτε πως νιώθει το άτομο που τα βλέπει, αν έχει συνείδηση και αντίληψη. Όμως η αυτοκτονία έχει κι άλλες ερμηνείες καλές ή κακές γι’ αυτές θα μιλήσουμε μια άλλη φορά.

Κάποια άτομα μπορεί να το δουν σαν ειδικό όνειρο μόνο για μια φορά. Αυτό μπορεί να γίνει επειδή για μια φορά στη ζωή μας το έχουμε σκεφτεί ή  μας επηρέασε ένα εξωτερικό ερέθισμα. Αν μας φανεί κάτι φοβερό και τρομάξουμε ή ανησυχήσουμε δεν θα το ξαναδούμε. Αν μας άρεσε αυτό που είδαμε, τότε θεωρείται κάτι που θέλουμε ή μας αρέσει. Όταν αυτά τα όνειρα γίνουν επαναληπτικά ή εθισμός, τότε πρέπει πραγματικά να ανησυχήσουμε για το άτομο αυτό και πρέπει να εξετάσουμε αν χρειάζεται νοσηλεία, διότι είναι επικίνδυνο για τον ίδιο του τον εαυτό και για την κοινωνία.

Όνειρα ίασης

Όνειρα ίασης: Είναι τα όνειρα που υπάρχει έντονο το στοιχείο της ίασης, της γιατρειάς, της ομορφιάς. Είναι η προσπάθεια να γίνει το άτομο καλά από κάποιο γιατρό, άγιο, αισθητικό ή ένα πρόσωπο που το αγαπά.

Σ’ αυτό το όνειρο γίνονται θαύματα από άγιους. Γίνονται εγχειρήσεις, από γιατρούς, διδονται φάρμακα, γίνονται κούρες ομορφιάς, αφαιρούνται όγκοι, ο άγιος σε κάνει καλά, σου λέει λόγια παρηγοριάς, βλέπεις ψυχίατρο ή ψυχολόγο να σου κάνει συνεδρίες, οδοντογιατρό να βλέπει το δόντι και να σου δίνει φάρμακα γι’ αυτό. Φυσικά, όλα αυτά ισχύουν αν δεν υπάρχει εξωτερικό ερέθισμα. Π.χ. αν πήγες χθες στον οδοντογιατρό δεν έχει αυτή την ερμηνεία. Σ’ αυτό το όνειρο γίνεται θεραπεία ψυχής και σώματος, όχι πνεύματος. Πνεύματος είναι τα λογοτεχνικά και ποιητικά όνειρα.

Επίσης, στην ίαση του πνεύματος βοηθούν πολύ τα όνειρα αυτοίασης, προβολής και τα θρησκευτικά, προειδοποιητικά και καθοδηγητικά χωρίς το θρησκευτικό στοιχείο, φτάνει η καθοδήγηση να γίνεται σωστά. Κάποιες απ΄ αυτές τις καταστάσεις ανήκουν παράλληλα και στα βαθιά όνειρα.

Όνειρα αυτοίασης

Όνειρα αυτοίασης: Είναι η ατομική μας προσπάθεια, χωρίς την βοήθεια άλλου να γιατρέψουμε ψυχή, σώμα και πνεύμα. Εδώ τα όνειρα που ωφελούν είναι η προσευχή, οι ψαλμωδίες, ο διαλογισμός, η ηρεμία, η χαλάρωση, η αρωματοθεραπεία, οι διακοπές, η γυμναστική, η καλή διατροφή, η άνοδος σκάλας, η λήψη των σωστών φαρμάκων, μια ατομική θεραπεία και φυσικά τα όνειρα διασκέδασης. Σε κάποιες περιπτώσεις ωφελεί και η εναλλακτική ιατρική και η συζήτηση με τον εαυτό μας, να αναγνωρίσουμε μέσα από αυτογνωσία τα θέλω μας και πόσα απ’ αυτά μπορούμε να πραγματοποιήσουμε.

Όλα αυτά βέβαια ξεκινούν πρώτα από τον ονειρικό κόσμο και όταν τα δεχτούμε τότε καταφέρνουμε και επιτυγχάνουμε την αυτοϊαση μόνοι μας. Έπειτα, γίνεται τρόπος ζωής. Όταν αυτό δεν μας ωφελεί ή δεν τα καταφέρνουμε, τότε καταφεύγουμε στα όνειρα ίασης, ζητώντας από άλλους να το κάνουν για μας. Αν δεν τα καταφέρουμε, το πρόβλημα είναι σοβαρό. Τότε πραγματικά χρειάζεται στην πραγματικότητα η επέμβαση ενός ειδικού.

Όνειρα καθοδήγησης χωρίς το θρησκευτικό στοιχείο

Όνειρα καθοδήγησης χωρίς το θρησκευτικό στοιχείο: Αυτά τα όνειρα δεν είναι πάντα πραγματικά. Υπάρχουν και τα παραπλανητικά ή τα δαιμονικά.
Σημασία έχει να ξεκαθαρίσουμε τους σκοπούς του ατόμου που μας καθοδηγεί αν είναι αληθινοί. Αυτό ισχύει γιατί δεν είναι πάντα κάποιος άγιος που μας καθοδηγεί.

Μοιάζει με τα συμβουλευτικά και τα προστατευτικά όνειρα, αλλά εδώ δεν μας συμβουλεύουν απλά, αλλά είναι μαζί μας σε κάθε μας προσπάθεια.
Μπορεί ο καθοδηγητής να είναι ο καθηγητής μας, ο πατέρας μας, η μητέρα μας, μια πεθαμένη ή ακόμα και ένας φίλος ή άγνωστος που ξεκάθαρα δεν είναι άγιος. Αυτός μας οδηγεί στην επιτυχία ή την αποτυχία. Μαζί βαδίζουμε αυτό το δρόμο και φτάνουμε εκεί που μας οδηγεί εκείνος.

Όποιο δρόμο ακολουθήσουμε μαζί του, αυτό θα γίνει και στην πραγματικότητα, αν είναι αληθινή βοήθεια θα πετύχουμε. Η παγίδα θα μας δώσει την απάντηση, έκανες λάθος.

Πεσιμιστικά ή απαισιόδοξα όνειρα

Πεσιμιστικά ή απαισιόδοξα όνειρα: Είναι κάποια όνειρα που δεν είναι εμμονικά, αλλά το άτομο τα δημιουργεί με τον τρόπο σκέψης που κάνει.
Η διαφορά με τα όνειρα σκέψης είναι ότι τα όνειρα της σκέψης δημιουργούνται όταν σκεφτόμαστε αρνητικά ή θετικά εκείνη τη στιγμή, αλλά τα απαισιόδοξα όνειρα είναι μόνο οι αρνητικές σκέψεις που βρίσκει έτοιμες μπροστά του το υποσυνείδητο και δημιουργεί τα όνειρα αυτά.

Δεν είναι νέες σκέψεις, αλλά η επεξεργασία των παλιών σκέψεων. Είναι αντίθετα όνειρα με τα επικά και της ψυχεδέλειας.

Όνειρα του τόπου και του χώρου

Όνειρα του τόπου και του χώρου: Είναι τα όνειρα που μας δείχνουν σε ποιο τόπο ή χώρο διαδραματίζονται κάποια όνειρα. Είναι βασικό να είναι ο σωστός τόπος ή χώρος, ανάλογος μ΄ αυτά που περιμένουμε ή θέλουμε να γίνουν. Π.χ. δεν μπορεί σε μια καφετέρια να περιμένουμε τη θεία λειτουργία, ούτε να θεωρούμε το εστιατόριο για εκκλησία. Μπορεί να είναι ένα λάθος που κάνουμε ή μια παγίδα του υποσυνείδητου για να μας μπερδέψει ή να μας καθυστερήσει.

Μια παλιά εκκλησία μετατράπηκε σε εστιατόριο. Είναι μια εικόνα που ταιριάζει απόλυτα στην κατηγορία αυτών των ονείρων.
Το σωστό είναι να ψάξουμε μόνοι μας τη σωστή τοποθεσία και να φύγουμε από το μέρος που ήμασταν. Αν ξέρουμε ότι είμαστε πράγματι σε εκκλησία είναι φυσικό να περιμένουμε τη θεία λειτουργία να αρχίσει. Δεν θα γίνει όμως ποτέ αυτό στην καφετέρια ή στο εστιατόριο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η αίσθηση του χώρου που νιώθουμε απ’ αυτό που βλέπουμε είναι διαφορετική. Το αποτέλεσμα θα είναι λυπηρό αν μείνουμε στην αναμονή, παρά να αναζητήσουμε το σωστό μέρος. Μπορεί εκεί η λειτουργία να έχει αρχίσει.

Το κακό είναι όταν φτάσουμε πια στην εκκλησία και η λειτουργία έχει τελειώσει. Είναι σίγουρη μια αποτυχία σε έναν τομέα. Εμμονικό είναι το όνειρο αν βρισκόμαστε πράγματι στην εκκλησία κι εμείς το βλέπουμε εστιατόριο. Κάποιο πρόβλημα υπάρχει στην περίπτωση αυτή. Είναι σημαντικό η αίσθηση να είναι κοινή μ’ αυτό που βλέπουμε. Δείχνει ότι έχουμε την αντίληψη πού βρισκόμαστε και ποιος είναι ο ρόλος μας, τι περιμένουμε κ.λ.π.
Αν επισκεφτήκατε το παραπάνω εστιατόριο της εικόνας  κι έχετε φάει εκεί, σίγουρα έχετε μπερδέψει το υποσυνείδητο. Παρόμοιες καταστάσεις δημιουργούν τέτοια όνειρα.

Όνειρα τακτοποίησης

Όνειρα τακτοποίησης: Είναι η προσπάθεια να τακτοποιήσουμε αλληγορικά κάποια άτομα μέσα από το όνειρο. Να βάλουμε στη θέση του ό,τι είναι χυμένο, πεταμένο, πατημένο, πεσμένο και γενικά να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας, τη δουλειά μας, τη σχέση μας. Είναι η λογική τοποθέτηση των πραγμάτων, που τις περισσότερες φορές γίνεται μέσα από ένα συνειδητό όνειρο ή ένα όνειρο της αντίληψης. Είναι η σωστή αντίληψη των πραγμάτων. Π.χ. έπεσε το βιβλίο θα το βάλουμε στο ράφι της βιβλιοθήκης. Έπεσε το ρούχο, θα το βάλουμε στην ντουλάπα. Ένα σκουπίδι θα το πετάξουμε στον κάδο. Δεν ισχύει αυτό το όνειρο όταν το άτομο ασχολείται με το νοικοκυριό του. Όταν τα θέλει όλα στην εντέλεια. Εδώ η τάξη στα
όνειρα αυτά είναι οι σκόρπιες σκέψεις μας, τα όνειρά μας, οι επιθυμίες μας. Επικρατεί ένα μπάχαλο μέσα μας και προσπαθούμε να τα βάλουμε όλα σε τάξη. Ένα κουβάρι είναι όλα αυτά μέσα μας, που με τις δουλειές που βλέπουμε ότι κάνουμε είναι η προσπάθεια να μπει ο εγκέφαλος και το υποσυνείδητο σε τάξη. Κάθε τι που κρατάμε είναι η αξία που του δίνουμε και το αποθηκεύουμε σωστά. Κάθε τι που πετάμε είναι άχρηστο πια σε μας. Βλέπουμε ότι εμείς την κάνουμε αυτή την εργασία, αλλά στην πραγματικότητα είναι μηχανισμός της ψυχής που μας απαλλάσσει από όλα αυτά και καθαρίζει το υποσυνείδητο. Επίσης, ταξινομούμε το παρελθόν όταν φτιάχνουμε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες και τακτοποιούμε το παρελθόν όταν κάνουμε δουλειές στο πατρικό μας σπίτι. Όταν διώχνουμε τους γονείς ή φεύγουμε απ’ αυτούς δείχνει ότι έχουμε κερδίσει την ανεξαρτησία μας και γενικά, φτιάχνουμε τα πράγματα με τον σωστό τρόπο. Αυτό γίνεται όταν πετάμε τα σκουπίδια στον κάδο, όταν φτιάχνουμε την ντουλάπα, βάζουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο, τα βιβλία στη βιβλιοθήκη, στρώνουμε τα κρεβάτια ή τακτοποιούμε σωστά όλο το σπίτι και όχι μόνο!!!

Εκτός από την σωστή τακτοποίηση υπάρχει και η λανθασμένη. Π.χ. βάζουμε το ρούχο στο ψυγείο ή το γάλα στην ντουλάπα. Αυτό δείχνει μια λάθος αντίληψη των πραγμάτων, ότι κάνουμε κάποιο λάθος, αλλά γίνεται εμμονή και συναισθησία, όταν δούμε την ντουλάπα για ψυγείο. Αυτό είναι ένα ψυχολογικό πρόβλημα που πρέπει να διορθώσουμε, για να μπει το αντικείμενο στη σωστή του θέση. Να το δούμε σωστά, να γνωρίσουμε ότι είναι πράγματι ντουλάπα και να μπει το ρούχο εκεί, ενώ αντίστοιχα το γάλα θα πάει στο αληθινό ψυγείο. Πρέπει καταρχήν να αναγνωρίσουμε ότι είναι ψυγείο. Μετά το άνοιγμά του να νιώσουμε την αντίληψη του κρύου και να δούμε ότι πράγματι είναι ψυγείο, διότι μπορεί να νιώσουμε κρύα τη ντουλάπα. Πάλι λάθος αίσθηση νιώσαμε. Πρέπει να γίνει σωστή αντίληψη των πραγμάτων και στο όνειρο, ώστε να γίνει η τοποθέτηση σωστά, για να τακτοποιηθούμε εν τέλει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ψυχικά και σωματικά.

Επίσης υπάρχει μια σύνδεση με τα απελευθερωτικά όνειρα. Γίνεται παράλληλα τακτοποίηση όσων κρατάμε και απελευθέρωση απ’ όσα μας πνίγουν. Γίνονται μερικές αξιολογήσεις και εκκαθαρίσεις ορισμένων δεδομένων και καταλήγει να είναι απελευθερωτικό όνειρο. Βλέπουμε π.χ. όλες τις αμαρτίες μας, όλες τις αξιολογήσεις ατόμων, καταστάσεων, πένθιμων γεγονότων, χαρμόσυνων γεγονότων, ακόμα αξιολογούμε ποιοι μας πρόδωσαν, ποιοι μας έδωσαν χαρές, τι γνώμη έχουμε για τα άτομα που απαρτίζουν τους φίλους μας, τους ανθρώπους που επικοινωνούμε μέσα από το fb, μια ιστοσελίδα, ποιοι μας αρέσουν και ποιοι όχι. Τέλος, μπορεί να δούμε ποια είναι η γνώμη μας για τους ηθοποιούς από ένα σήριαλ. Το υποσυνείδητο τους θεωρεί άτομα που περνάνε από τη ζωή μας, κι ας μην αληθεύει αυτό. Όταν καθαρίσει η ψυχή, το άτομο ξυπνάει ξελαφρωμένο. Όλα γίνονται μέσα σε μια νύχτα με αστραπιαία μορφή. Αυτό γίνεται όταν το υποσυνείδητο είναι γεμάτο με πληροφορίες που δεν ξέρει τι θα τις κάνει και μας ρωτάει με τον τρόπο του. Γίνεται μια συνεργασία.

Συμπερασματικά, η σωστή τοποθέτηση τακτοποιεί τον συναισθηματικό μας κόσμο. Και με τον λάθος τρόπο τακτοποιείται, αλλά η τοποθέτηση των αντικειμένων δεν γίνεται σωστά, με αποτέλεσμα αυτό να είναι ολέθριο για την ψυχή μας. Αν κρατήσουμε κάτι άχρηστο ή πετάξουμε κάποιο χρήσιμο κάνουμε μεγάλο κακό, όπως όταν βάλουμε το φαγητό στην ντουλάπα και το ρούχο στο ψυγείο. Αυτό όπως είπαμε είναι μια τακτοποίηση, αλλά όχι σωστή που θα γίνει ολέθρια για την ψυχή όταν το φαγητό χαλάσει κι όταν το ρούχο παγώσει και δεν μπορούμε να το βάλουμε. Όλα αυτά εννοείται ότι είναι αλληγορικά.

Όνειρα του βάρους

Όνειρα του βάρους: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε ότι σηκώνουμε κάποιο βάρος, ότι έχουμε μεγαλύτερο βάρος από το κανονικό ή βλέπουμε άλλους να είναι παχουλοί. Είναι το όνειρο που νιώθουμε ότι κάτι μας πνίγει ψυχολογικά, νιώθουμε να έχουμε πέτρες στο στομάχι, δεν μπορούμε να κουνηθούμε από το βάρος, όταν δεν μπορούμε να κάνουμε αστρικό ταξίδι.

Γενικά, δείχνει το όνειρο ότι έχουμε κάποιο βάρος, μια μεγάλη στεναχώρια. Αυτό το βάρος νιώθουμε. Οι εύσωμοι άνθρωποι είναι τα άτομα που είναι άχρηστοι στο όνειρο για μας. Μόνο οι παχιές αγελάδες είναι αφθονία αγαθών, διότι όσο πιο παχιές είναι, τόσο πιο πολύ μας τρέφουν. Όπως έθρεψαν το Φαραώ για 7 χρόνια στην Αίγυπτο.

Μια βαριά ψυχή δεν μπορεί να κάνει αστρικό ταξίδι. Προσπαθεί, αλλά μένει σε ένα σημείο. Δεν προχωράει. Αυτό θα το καταφέρει όταν είναι ξελαφρωμένη. Όλα έχουν μια λογική εξήγηση. Ένας παχύς άνθρωπος όμως, δεν μπορεί να μας θρέψει. Αυτό το πάχος είναι άχρηστο, άρα είναι ένα βάρος που πρέπει να απαλλαγεί. Δεν μιλώ για το πραγματικό βάρος, αλλά το βάρος στα όνειρα. Μόνο στα όνειρα.

Εκτός από όνειρο φοβίας μην παχύνουμε, το όνειρο δείχνει ότι έχουμε φάει πολύ αυτό το βράδυ, έχουμε βάσανα που μοιάζουν σαν να προσθέσαμε βάρος στον εαυτό μας. Η ψυχή δεν είναι ελαφριά και δεν μπορεί να βγει από το σώμα μας. Όλα έχουν λογική εξήγηση. Αυτό συμβαίνει κι όταν δούμε ένα άτομο πιο παχύ απ’ ό,τι είναι. Αν δούμε τους γονείς μας πιο παχείς αυτό δηλώνει ότι είναι βάρος πολλές φορές για μας ή γίνονται με τις απαιτήσεις που έχουν απέναντί μας και δεν μας αφήνουν να ζήσουμε τη ζωή που θα θέλαμε, αλλά αυτή που διάλεξαν για μας.

Όταν δούμε τον εαυτό μας στη δουλειά να σηκώνουμε βάρος, είναι οι εκκρεμότητες που έχουμε αναλάβει πάνω από τις δυνάμεις μας. Χειρότερο είναι, όταν δούμε να μας δίνει το αφεντικό περισσότερα απ’ όσα αντέχουμε. Όταν πέφτει το βάρος κάτω και διαλύεται, είναι η ημιτελής κατάσταση, όταν τα παρατάμε και δεν θέλουμε άλλο να ασχοληθούμε με όλα αυτά. Όταν αδυνατίζει στο όνειρο κάποιος απαλλάσσεται από όλα αυτά τα βάρη. Το ίδιο ισχύει, όταν νιώθει ανάλαφρος, όταν δεν τα σηκώνει πια. Τότε το αστρικό ταξίδι μπορεί να πετύχει.

Το ίδιο ισχύει αν δεν χωνεύουμε κάποιο άτομο και είναι βάρος για μας, όταν θέλουμε να απαλλαγούμε από την πεθερά την βλέπουμε τετράπαχη.
Γενικά, το μεγάλο πάχος όταν το έχει ένας γνωστός, είναι ένα βάρος που αποκτήσαμε εξαιτίας του, τύψεις μετά από ένα καβγά, είναι ανεπιθύμητος ή μου δημιουργεί άγχος η παρουσία του. Σε κατάσταση ηρεμίας και απαλλαγής βρισκόμαστε όταν αδυνατίσουμε στο όνειρο ή εμείς ή αυτός. Αν είναι στην πραγματικότητα παχύς και τον δούμε παχύ, δεν έχει αυτή την ερμηνεία. Τον βλέπουμε όπως πραγματικά είναι. Αν τον δούμε όμως αδύνατο είναι μια επιθυμία να αδυνατίσει ή απαλλασσόμαστε απ’ όσα μας έχει κάνει και από το ψυχικό βάρος που μας δημιούργησε το άτομο αυτό.

Τα όνειρα του ορίζοντα ή του πλάτους

Τα όνειρα του ορίζοντα ή του πλάτους: Σ’ αυτό το όνειρο υπάρχει το ρήμα αγναντεύω. Κοιτάζω τον ορίζοντα, στο βάθος υπάρχει μια πόλη (ή ένα χωριό), είναι πολύ μακρινή, αλλά βλέπω τα φώτα της. Είναι σκοτάδι. Το όνειρο μου λέει να σταματήσω την εξερεύνηση μέχρι να βγει το φως, αν βγει. Όσο την εξερευνάς την ώρα που είναι νύχτα, δεν οδηγεί πουθενά. Όσο είναι σκοτάδι πρέπει να αδρανήσεις. Είναι πολύ μακριά άλλωστε και πρέπει να σκεφτείς αν αξίζει να κάνεις αυτό το ταξίδι, αυτή την περιπλάνηση, για να την δεις. Στο όνειρο όταν βλέπουμε μια πόλη
μπορεί να απέχει και 600 χιλιόμετρα κι εμείς να την βλέπουμε μακρινή.

Δεν έχει το όνειρο την ίδια απόσταση με το μάτι μας. Το μέτρο, ο χρόνος, η απόσταση είναι ανθρώπινες επινοήσεις. Μπορεί να είναι αυτή η πόλη η Νέα Υόρκη κι εσύ την βλέπεις από μακριά, όπως μπορεί να είναι και ένα διπλανό νησί ή μια ανύπαρκτη πόλη. Όταν δεις μια ανύπαρκτη πόλη στο όνειρο δηλώνει ότι εκεί δεν πρέπει να πας, διότι θα παγιδευτείς σε ένα άλλο σύμπαν ή η αποτυχία είναι εξασφαλισμένη.

Θυμάμαι ότι είχα δει ένα τέτοιο όνειρο. Είδα ότι κάποια γνωστή μου παντρευόταν και θα πήγαινε γαμήλιο ταξίδι σε μια ανύπαρκτη πόλη.
Εδώ θα πάω μου έλεγε και μου έδειχνε φωτογραφία αυτής της πόλης. Να πας κι εσύ όταν παντρευτείς, είναι ωραία. Ενώ μου φάνηκε ωραία σαν πόλη της είπα: Μπα, δεν θέλω να πάω εκεί. Αν παντρευτώ κάποτε, θα πάω στην Πράγα της είπα με θράσος. Τέλος πάντων, είπα μια υπαρκτή πόλη. Όταν η πόλη είναι πολύ κοντά σου τότε ακόμα και να κάνεις λάθος, δεν θα ταλαιπωρηθείς. Όσο λοιπόν πιο μακριά είναι μια πόλη, όσο υπαρκτή είναι, τόσο πιο δύσκολα και πιο επίπονα μπορείς να την εξερευνήσεις. Όμως, αυτό το όνειρο είναι μια στάση ζωής, για να σκεφτείς αν αξίζει τον κόπο να κάνεις αυτή την κίνηση, αυτό το βήμα ή όχι.

Αν στον ορίζοντα είναι μόνο θάλασσα χρειάζεται να μείνεις εκεί ή να κολυμπήσεις όταν βρεις ήρεμη θάλασσα. Ίσως να φανεί στον ορίζοντα κάποιο πλοίο που θα σε πάρει, ίσως με το κολύμπι να καταφέρεις να βρεις τη δική σου στεριά. Αυτό θα γίνει τη νύχτα επιτυχημένα μόνο με το φως του φεγγαριού που φωτίζεται από τον ήλιο, ειδικά όταν είναι πανσέληνος. Ένα φως της λάμπας μέσα στο σκοτάδι είναι μια προσωρινή χαρά, μια χαρά που κρατάει λίγο. Η επιτυχία εξασφαλίζεται μόνο την ημέρα στα όνειρα αυτά.

Ό,τι αφήνουμε πίσω μας στο όνειρο

Ό,τι αφήνουμε πίσω μας στο όνειρο: Είναι τα όνειρα που ακολουθούν μετά από μια ολική καταστροφή όταν το άτομο και η ψυχή του μένουν ακόμα ζωντανά. Σ’ αυτή την καταστροφή μπορεί να δούμε κτίρια γκρεμισμένα, κορμιά διαμελισμένα, δάση κατεστραμμένα από τη φωτιά, αυτοκίνητα τρακαρισμένα κ.λ.π. . Έμεινε μια ρημαγμένη και ισοπεδωμένη πόλη, που το άτομο θέλει να αφήσει πίσω του και να ανοικοδομήσει από την αρχή τη ζωή του, δημιουργώντας μια νέα πόλη, γιατί είναι ακόμα ζωντανό το άτομο, υπάρχει και ελπίζει για κάτι νέο.

Για να καταλάβετε τα όνειρα αυτά θα πρέπει να θυμίσω τι έπαθε η γυναίκα του Λωτ όταν γύρισε να δει περίεργη τα Σόδομα και τα Γόμορρα όταν καταστράφηκαν. Έγινε στήλη άλατος. Άρα, στα όνειρα αυτά μας ζητά να μην γυρίσουμε πίσω, να μην δούμε τι καταστροφές έχουν γίνει, αλλά να αφήσουμε πίσω μας το κακό χωρίς να ελέγξουμε πόσο μεγάλο είναι, γιατί θα μας επηρεάσει και θα μας αποδυναμώσει αυτό που θα δούμε.
Θα χάσουμε τη δύναμη να παλέψουμε για μια νέα αρχή. Θα παγιδευτούμε μέσα στην καταστροφή αυτή και θα γίνουμε ένα μ’ αυτήν. Άρα, πρέπει να φύγουμε το γρηγορότερο και να αφήσουμε πίσω μας αυτή την καταστροφή χωρίς να μας επηρεάσει τίποτα, ούτε η ίδια η περιέργειά μας, για να πετύχουμε να δημιουργήσουμε κάτι νέο.

Αδιάφορα όνειρα

Αδιάφορα όνειρα: Είναι τα όνειρα που δεν τους δίνουμε την πρέπουσα σημασία, που περνάνε από δίπλα μας χωρίς να έχουν κάποιο ενδιαφέρον.
Είναι αυτά που δεν έχουν ερμηνεία, που το μήνυμα είναι κρυφό, που είναι κάτι σημαντικά για την ψυχή και το υποσυνείδητο, αλλά όχι για το άτομο που τα βλέπει.

Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν είναι αδιάφορο. Έτσι το βλέπουμε εμείς, όταν καταλαβαίνουμε ότι είναι λειτουργικό όνειρο, όνειρο μηχανισμών της ψυχής, όνειρο προσθαφαίρεσης δεδομένων (βαθιά όνειρα), όνειρα υπολογιστικά, κι όλες αυτές οι κατηγορίες ονείρων που δεν προσφέρουν τίποτα στο άτομο, παρά την απογοήτευση ότι το δικό του όνειρο δεν έχει ερμηνεία, όπως τα άλλα.

Αν δεν υπήρχαν αυτά τα όνειρα το άτομο θα είχε πάθει εγκεφαλικό, θα είχε υπερθέρμανση, θα προσέθετε δεδομένα, χωρίς να αφαιρεί.
Θα γινόταν ένα μπάχαλο μέσα του. Θα ήταν μια χαλασμένη μηχανή. Όλα τα όνειρα λοιπόν είναι χρήσιμα. Απλά, το άτομο πρέπει να το αντιληφθεί αυτό. Ο εγκέφαλος έχει πολλά τμήματα που άλλο είναι για την επικοινωνία, άλλο είναι της όσφρησης, άλλο καθορίζει το οπτικό ερέθισμα, άλλο το κινητικό, άλλο το ακουστικό κ.λ.π. Γίνεται μια επεξεργασία των αισθήσεων, των αισθημάτων και όλων των μηχανισμών της ψυχής, κι αυτό που υπερέχει γίνεται όνειρο. Το προϊόν αυτής της μίξης είναι το όνειρο. Δεν έχουν ερμηνεία όλα τα όνειρα δυστυχώς. Μερικά ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες ονείρων. Μόνο αυτά που καθορίζονται από το υποσυνείδητο ή την ψυχή και θέλουν να μας δώσουν ένα μήνυμα έχουν ερμηνεία. Αυτό  νομίζω είναι πια κατανοητό σε όλους.

Όνειρα ληστείας

Όνειρα ληστείας: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε ότι μας ληστεύουν. Λόγω της οικονομικής κρίσης και του φόβου που έχει δημιουργηθεί το βλέπουμε συχνά αυτό το όνειρο είτε επειδή το έχουμε ξαναζήσει, είτε επειδή το έπαθε κάποιος δικός μας και φοβόμαστε μην έρθει τώρα η σειρά μας. Είναι μια κατάσταση που στις μέρες μας έχει γίνει φόβος.

Όμως υπάρχει ακόμη μια ερμηνεία στα όνειρα αυτά, αν δεν ισχύουν τα παραπάνω. Το άτομο έχει βασικές σκέψεις και ιδέες και φοβάται μήπως κάποιος τις οικειοποιηθεί. Φοβάται μήπως μαθευτεί αυτό που πρόκειται να κάνει, μήπως κάποια φανερώσει το μυστικό της, κάποια της κλέψει την ιδέα, μήπως αγοράσει την ίδια τσάντα μ’ αυτήν, τα ίδια ρούχα. Μήπως δηλαδή αντιγράψει τον τρόπο ζωής της κλέβοντας απ’ αυτή αυτό που έχει κατά νου. Κάποιος την αντιγράφει λοιπόν και μιμείται τις κινήσεις της ή της κλέβει αλληγορικά και κυριολεκτικά κάτι πολύτιμο’ το σύντροφό της ή τη θέση της στη δουλειά. Αντίστοιχα, αν άλλοι βλέπουν ότι εμείς κλέβουμε δεν μας έχουν εμπιστοσύνη. Πιστεύουν ότι θα τους κλέψουμε τα όνειρα, τις ιδέες τους και θα τα κάνουμε δικά μας.

Πολλές φορές αυτά τα όνειρα είναι όνειρα φοβίας ή εμμονικά. Δείχνουν ότι το άτομο είναι ανασφαλές και το άγχος του δημιουργεί αυτά τα όνειρα.
Σπάνια βγαίνουν συγχρονισμού ή προγνωστικά. Π.χ. κάποιος προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα μας να μας κλέψει κι εμείς ονειρευόμαστε τη  ληστεία που γίνεται. Όμως πολλές φορές είναι πλάνη. Ο άνεμος χτυπάει τα κλαδιά πάνω στα τζάμια κι αυτός ο θόρυβος γίνεται ένας ληστής που μας κλέβει. Αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις που δημιουργούν το όνειρο αυτό.

Είναι όνειρο φοβίας αν δει μια μάνα ότι  ληστεύει άλλους το παιδί της. Ίσως δεν ξέρει ποιο μέρος να πάρει σ’ αυτή την περίπτωση. Να τον παραδώσει ή να τον κρύψει;   Ίσως, φοβάται ότι αυτό το άτομο θα πάρει εμπειρίες άλλων ή θα κλέψει τις ιδέες τους και θα τα κάνει δικά του. Ότι θα χάσει τη δική του προσωπικότητα αποκτώντας κακές συνήθειες και ελαττώματα άλλων. 

Όνειρα σεισμού

Όνειρα σεισμού: Όταν κουνιέται η γη, κάποιες χαμηλές δονήσεις δεν τις αντιλαμβανόμαστε. Πολλές φορές είναι τόσο χαμηλή η κλίμακα Ρίχτερ, που ενώ εμείς δεν νιώθουμε ότι γίνεται σεισμός μπορεί να το νιώσει το υποσυνείδητο και να μας ενημερώσει. Αυτό γίνεται όταν είναι κάτω από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Αν ακούσουμε ότι κάποιος είδε λοιπόν όνειρο σεισμού μπορεί να αντιλήφθηκε μια τέτοια μικρή δόνηση.
Πολλά άτομα καταφέρνουν να δουν σεισμό και σαν όνειρο προόρασης μπορεί ή να επαληθευτεί ή όχι.

Όμως, υπάρχουν τα άτομα που φοβούνται τους σεισμούς. Που έχουν άσχημα βιώματα απ’ αυτούς. Που έχασαν φίλους κι συγγενείς και από τότε τον βλέπουν μόνιμα στον ύπνο τους σαν τέρας που τους κατασπάραξε και ηρέμησε. Μόνο που το άτομο αυτό δεν βρίσκει πάντα ηρεμία.

Όμως, ένας σεισμός αλληγορικά, δηλώνει ότι κάτι γκρέμισε τα όνειρά μας, τις ιδέες μας, τις σκέψεις, μας, τις αποφάσεις μας. Μια εξέλιξη στη ζωή έφερε τα πάνω κάτω κι έγινε μέσα μας σεισμός. Ένας ολοκληρωτικός σεισμός δηλώνει μια γενική καταστροφή.

Όνειρα πάλης με τον εαυτό μας

Όνειρα πάλης με τον εαυτό μας: Είναι η προσπάθεια να νικήσουμε τα πάθη μας, να έρθουμε στο σωστό δρόμο, να νικήσουμε τις αδυναμίες μας, να νικήσουμε τους φόβους και τις εμμονές μας, για κάποιους άλλους πιο αδύναμους τα ναρκωτικά, τον σατανά, τα τσιγάρα, τα γλυκά, αλλά δεν παλεύουμε με εκείνον, προσπαθούμε με αγώνα να νικήσουμε τον εαυτό μας.

Ο μεθυσμένος που καταφέρνει να νικήσει το πάθος του μέσα απ’ αυτά τα όνειρα καταφέρνει να σπάσει το ποτήρι με το ποτό και να μην το βάλει στο στόμα του. Για πόσο όμως;

Στεκόμαστε απέναντι εγώ και εγώ. Ο δυνατός μας εαυτός παλεύει με τον αδύναμο. Προσπαθεί να βρει τη δύναμη να κόψει το ποτό, να ξεχάσει μια σχέση που πονά, να βρει το θάρρος να μιλήσει στην αστυνομία για τον παλιάνθρωπο που συζεί, να τον καταγγείλει, να ξεχάσει τα τρυφερά λόγια εκείνου που ήθελε πολύ, αλλά δεν την θέλει, να ξεριζώσει την καρδιά της και να πει πως ήταν όνειρο, δεν τον αγάπησε ποτέ, ποτέ δεν υπήρξε. Αυτός ο αγώνας με τον εαυτό μας δεν είναι πάντα πετυχημένος. Καμιά φορά πετυχαίνουν για λίγο και ξαναγίνεται το κακό. Γι’ αυτό πολλά άτομα έγιναν έρμαια των παθών τους.

Όνειρα πάλης με τους άλλους

Όνειρα πάλης με τους άλλους: Εδώ δεν αναφέρομαι στο σατανά, αλλά στην πάλη που γίνεται με ανθρώπους της οικογένειας, της δουλειάς, της κοινωνίας. Μ’ αυτά τα άτομα ζούμε και πάντα έχουμε κάποιες κόντρες μεταξύ μας. Σαν όνειρα επιθυμίας τους νικάμε και γίνεται το δικό μας. Σαν αντίθετο όνειρο μας νικάνε. Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα πραγματικό. Είναι παρόμοιο με τα όνειρα πάλης με τον εαυτό μας. Εδώ δεν παλεύουμε για τα δικά μας πάθη μόνο, αλλά για να επικρατήσουμε έναντι των άλλων.

Όνειρα παραβολής

Όνειρα παραβολής: Είναι τα όνειρα που είναι επηρεασμένα από ένα παραμύθι, μια ιστορία, ένα μύθο, ένα ηθικό δίδαγμα, ιστορίες από τη βίβλο, παραβολές, βίωμα κάποιου άλλου κ.λ.π. και μέσα απ’ αυτό ή αυτά βγαίνει το μήνυμα αυτού του ονείρου. Βλέπουμε π.χ. ένα όνειρο και μας θυμίζει την παραβολή του ασώτου υιού και το άτομο γλιτώνει απ’ αυτή την κατάσταση μέσα από αυτή την παραβολή ή το ανάλογο παραμύθι.

Μπορεί να δει μέσα από αυτά μια καλή κίνηση ή να γλιτώσει την συμφορά του ήρωα, να ταυτιστεί μ’ αυτόν και να γυρίσει τη ζωή του σε μια άλλη πορεία για να μην έχει αυτό το τέλος, ή να κάνει ένα δικό του τέλος, πάντα με βάση το παραμύθι που βασίστηκε το όνειρό του. Ίσως να μην κάνει το λάθος να δοκιμάσει το μήλο της κακιάς μητριάς στη Χιονάτη, ή να μην φύγει από το σπίτι του ο άσωτος υιός, να μην ξεχάσουν οι 5 παρθένες της παραβολής να βάλουν λάδι στα λυχναράκια τους για να προλάβουν κι αυτές να δουν τον νυμφίο όταν φανεί. Εδώ, σ’ αυτή την παραβολή,
αποδεικνύεται η ελεύθερη βούληση που μας έδωσε ο Θεός. Η παραβολή μας προετοιμάζει, διότι την μοίρα δεν την κάνει αποκλειστικά ο θεός. Το έχουμε εμπεδώσει πια αυτό. Αυτό ανήκει και στα θεόσταλτα όνειρα.

Όνειρα προβολής

Όνειρα προβολής: Είναι όνειρα που βλέπεις ότι κάποιος προβάλλει τον εαυτό του ή εσύ αυτοπροβάλλεσαι. Βλέπεις ότι κάποιος προβάλλει διαφάνειες σε προτζέκτορα. Βλέπεις ότι άναψε την τηλεόραση και σου δείχνει κάτι σημαντικό ή σε προτρέπει να δεις την συγκεκριμένη στιγμή ένα κανάλι. Επίσης, βλέπεις σαν κύριο όνειρο ότι διαφημίζεις ένα προϊόν ή βλέπεις τηλεόραση κάποιο κανάλι για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Μπορεί το άτομο να δει ένα έργο στην τηλεόραση, Επίσης, το ίδιο ισχύει αν βλέπει θέατρο, σινεμά. Όμως, αυτά είναι τις περισσότερες φορές όνειρα διασκέδασης.

Ωραία εικόνα πραγματικά, ο βυθός στην τηλεόραση. Θαυμάζεις τα ψάρια και τα ωραία χρώματα. Όμως, σαν όνειρο είναι προειδοποιητικό εδώ.
Αυτό το όνειρο προβολής μας λέει ότι αν συνεχίσουμε τη ζωή που κάνουμε θα πιάσουμε πάτο, θα βρεθούμε στο βυθό και υπάρχει φόβος να πνιγούμε. Αλληγορικά πάντα. Άρα, αυτός που μας έδειξε αυτή την εικόνα έχει σκοπό να μας συνετίσει για το κακό που κάνουμε στον εαυτό μας, φτάνει να λάβουμε υπόψη το όνειρο αυτό και να αλλάξουμε στάση ζωής, πριν είναι αργά. Όσο είναι όνειρο προβολής δεν κινδυνεύουμε. Κακό γίνεται, όταν πάψει να είναι!!! Όταν δούμε ότι βρισκόμαστε εμείς μέσα στο βυθό. Σαν θεατές το έχουμε διδαχτεί αυτό. Μπορούμε να προλάβουμε το κακό. Σαν πρωταγωνιστές, έχουμε πιάσει πάτο.

Αν δεν είναι όνειρα διασκέδασης εδώ, τότε θα εξετάσουμε γιατί έγινε αυτή η προβολή, βάσει του περιεχομένου της ταινίας, αν είναι δράμα ή κωμωδία, ανάλογο είναι το μήνυμα που θέλει να δώσει. Άρα, αυτό που σου λέει να δεις είναι σημαντικό και πρέπει να το προσέξεις. Ειδικά αν εστιάσεις τη ματιά σε μια συγκεκριμένη σκηνή. Το ίδιο ισχύει κι αν δούμε ότι ένας νεκρός μας λέει κάτι από την τηλεόραση. Εμφανίζεται εκεί και κάτι μας δείχνει.

Το όνειρό σου βασίζεται σ’ αυτά που βλέπεις να προβάλλουν άλλοι ή προβάλλεις εσύ στον εαυτό σου. Επιλέγεις κάποια πράγματα και τα προβάλλεις η ίδια για τον εαυτό σου. Επίσης, προβάλλεις τον αλλαγμένο σου εαυτό, τα καινούρια σου ρούχα, το καινούριο σου αυτοκίνητο, την καινούρια σου δουλειά, το παιδί που απέκτησες στους άλλους. Όλα αυτά είναι η ανάγκη να εξωτερικεύσεις στους άλλους αυτό που έχεις και να το θαυμάσουν. Να χαρούν με τη χαρά σου. Στην πραγματικότητα, αν το έχεις κάνει είναι όνειρο από εξωτερικά ερεθίσματα. Αν δεν το έχεις κάνει, είναι η ανάγκη να το κάνεις, αλλά ξέρεις καλά ότι είναι μάταιο, διότι κανείς δεν χαίρεται με τη χαρά του άλλου. Δεν μπορείς να εμπιστευτείς τους ανθρώπους γύρω σου. Ξέρεις ότι θα σε ματιάσουν ή θα έχουν μεγάλο φθόνο. Η χαρά σου θα γίνει θλίψη γι’ αυτούς. Το κάνεις στο όνειρο για να νιώσεις μια ικανοποίηση κι ας είναι ψεύτικη. Αυτό δίνει δύναμη σε σένα.

Μπορεί σαν θεατής να δεις κάποια πράγματα για τους ανθρώπους, την παλιά σου ζωή να εμφανίζεται μπροστά σου σαν ταινία. Όμως, υπάρχουν και οι προβολές παγίδες. Όλα αυτά έχουν κάποιο σκοπό που προβάλλονται. Το άτομο πρέπει να προσέξει καλά αυτά που προβάλλονται μπροστά του και θα καταλάβει γιατί έγινε αυτό. Φτάνει να ξέρει να ξεχωρίζει την ωφέλιμη προβολή από την παγίδα. Όπως και τα μηνύματα που μας δίνουν όλες οι σειρές στην τηλεόραση δεν είναι ωφέλιμες. Το ίδιο γίνεται και στο όνειρο.

Τέλος υπάρχει η αστρική προβολή, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα όνειρα αυτά. Απλά, έχει αυτή την ονομασία.

Όνειρα ώθησης

Όνειρα ώθησης: Είναι τα όνειρα που παίρνουν μπροστά μια σταματημένη μηχανή, εμάς. Όταν βρισκόμαστε στη χειρότερη ψυχολογική κατάσταση της ζωής μας, όταν βρισκόμαστε στον πάτο του βαρελιού, στον πάτο της θάλασσας, το βυθό ή στον πάτο του πηγαδιού, βρισκόμαστε σε αδράνεια. Μοιάζουμε σαν ένα σταματημένο αυτοκίνητο που δεν παίρνει μπροστά και κάποιος πρέπει να το σπρώξει. Αυτή η ώθηση που γίνεται είναι τα όνειρα αυτά. Δεν μπορεί όμως να τα αναγνωρίσει ο ονειρομάντης όταν δεν ξέρει την ψυχολογία του ατόμου και θα του πει ότι είναι ένα καλό όνειρο. Μπορεί να μην σκεφτεί ότι είναι ένα όνειρο ώθησης, που μπορεί να μην έχει ερμηνεία. Που το βλέπει για να πάρει δύναμη.

Υπάρχει ένας μηχανισμός της ψυχής που ενεργοποιείται εκείνη τη στιγμή. Μας χαρίζει κάποια παρηγορητικά όνειρα και το άτομο φεύγει από την αδράνεια και ενεργοποιείται. Αυτό το όνειρο του δίνει δύναμη να ανέβει στην επιφάνεια και να κολυμπήσει ξανά. Είναι όνειρα που κάνουν το άτομο να ελπίζει. Μοιάζει σαν να πέθανε το άτομο και μέσα από τα όνειρα αυτά ανασταίνεται. Βλέπει κάποια όνειρα δύναμης και τόνωσης που δεν το αφήνουν να μείνει στη στάση αυτή. Σαν να αποφορτίστηκε η μπαταρία και με ένα φορτιστή- τα όνειρα αυτά- παίρνει ξανά ενέργεια, ζωή. Το κακό είναι ότι δεν επαληθεύονται πάντα. Με την ενεργοποίηση που θέτει όμως το άτομο στον εαυτό του μπορεί να τα πραγματοποιήσει. Παίρνει δύναμη και αγωνίζεται ξανά. Αυτό δεν το καταφέρνουν όλοι, αλλά μόνο τα άτομα που έχουν δυνατή ψυχή και πεπρωμένο.

Όνειρα του γάμου

Όνειρα του γάμου: Είναι όνειρα ευσεβούς πόθου για ένα άτομο που θέλει να παντρευτεί, όταν δεν εστιάσουμε τη ματιά μας στο νυφικό μας. Να νιώθουμε ότι παντρευτήκαμε χωρίς την αίσθηση ότι το φοράμε ή να δούμε τον εαυτό μας να το φοράει σαν αντικατοπτρισμό στον καθρέπτη ή σε μια φωτογραφία. Ούτε να το κρατάμε δεν πρέπει, τόσο μάλλον να το φορέσουμε. Ο γάμος εκτός από όνειρο επιθυμίας δηλώνει αντίθετα ότι θα διαλυθεί μια σχέση με το άτομο που παντρευόμαστε. Π.χ. βλέπουμε ότι παντρευόμαστε το δικηγόρο μας, αυτό δηλώνει ότι θα σταματήσει η συνεργασία μαζί του, όπως κι όταν παντρευτούμε το άτομο που βλέπουμε ερωτικά. Καλό όνειρο είναι αν παντρευτούμε ξανά τον άνδρα μας ή τον καρμικό μας αληθινό έρωτα, στην περίπτωση που έχουμε ανέβει επίπεδο πνευματικότητας. Διαζύγιο δηλώνει αυτό το όνειρο όταν έχουμε παντρευτεί με πολιτικό γάμο και δούμε ότι παντρευτήκαμε με θρησκευτικό τρόπο τον άνδρα μας, αν δεν είναι ο καρμικός μας έρωτας.
Όταν ετοιμάζουμε το θρησκευτικό γάμο πρέπει να δούμε ότι παντρευόμαστε έναν άγνωστο.

Σαν αλληγορικό όνειρο όταν παντρευτούμε άγνωστο, αλλά νιώθουμε ότι τον ξέρουμε, είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας, αυτό ισχύει. Άρα, η αρσενική και η θηλυκή πλευρά του εαυτού μας βρίσκονται σε πλήρη αρμονία. Τα βρήκαμε με τον εαυτό μας, πιο εκλαϊκευμένα.
Γενικά ο γάμος δηλώνει ένωση, εκτός από τις περιπτώσεις που προανέφερα.

Όνειρα της νοσηρής φαντασίας

Όνειρα της νοσηρής φαντασίας: Είναι τα όνειρα που βασίζονται σε αρρωστημένες ψυχολογικές καταστάσεις, πολυάριθμες δολοφονίες, ομαδικοί βιασμοί, μακάβριες φάρσες που αυτοί τις ονειρεύονται π.χ. χέρια διαμελισμένα σε πάγκο του σουπερμάρκετ, άτομο κτισμένο σε τοίχο, άνθρωποι ζωντανοί που τους έχουν πεθάνει, και όλα τα παρεμφερή στα όνειρα είναι πολλά κι ανατριχιαστικά όνειρα, που μόνο μια νοσηρή φαντασία ατόμων είναι σε θέση να δημιουργήσει, είναι η αρρωστημένη κατάσταση του ονειρευόμενου, ένα όνειρο του παιδόφιλου, του ψυχασθενή, του τρομοκράτη δολοφόνου, ενός σχιζοφρενή. Όνειρα μακάβρια και αψυχολόγητα. Όνειρα που δεν ερμηνεύονται, διότι δεν μπορεί κάποιος να τα διαβάσει, να τα αποδώσει, τόσο μάλλον να δώσει ερμηνεία. Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν έγραψα πολλά παραδείγματα. Όμως, πάνω κάτω έχετε καταλάβει τι θέλω να πω.

Η μεγαλύτερη νοσηρή φαντασία είναι η πραγματικότητά μας. Κάθε προγραμματισμός που γίνεται με τρομοκρατικές επιθέσεις κ.λ.π. έχει γίνει πραγματικότητα μέσα από τέτοια όνειρα. Το άτομο εκτελεί αυτά που βλέπει στον ύπνο του, σκέφτεται και ενεργεί, επειδή κάποιος τον έχει διατάξει να το κάνει. Αυτός ο κάποιος είναι ο ίδιος ο εαυτός του. Όχι ο θεός.

Δηλαδή, βρίσκεται η τύχη μας ανάμεσα σε ανθρώπους που είναι επικίνδυνοι για τη ζωή μας και δεν βρίσκονται σε έγκλειστη κατάσταση, ενώ θα έπρεπε, επειδή δεν ξέρουμε ποιοι είναι και που βρίσκονται, ώστε να τους κλείσουμε στα ψυχιατρεία, μήπως και ζήσουμε ήρεμα την υπόλοιπη ζωή που μας απομένει, όσο μεγάλη και μικρή αν είναι. Δεν τους τιμωρεί η φυλακή, ούτε ο ξυλοδαρμός. Δεν έχουν λογική. Πρέπει να πάνε στο Φρενοκομείο. Επιβάλλεται!!!

Είναι κρίμα να θυσιάζουμε τη ζωή μας στις ορέξεις τους. Μοιάζει σαν να απελευθερώνεις ένα λιοντάρι άγριο μέσα σε μια πόλη και περιμένεις να λιανίσει κάποιους για τη δική του ευχαρίστηση. Αυτό κάνουμε!!! Κι όμως, σε κάθε πόλη με μεγάλο πληθυσμό αυτό γίνεται και όταν δεις τα πρόσωπα των ατόμων που συμμετέχουν σε τέτοιες επιθέσεις, σε φωτογραφίες, όταν γίνεται η αναζήτησή τους, είναι άτομα που καθρεπτίζεται στο πρόσωπό τους ένα είδος ψυχοπάθειας. Ξεχωρίζουν!!! Αυτό φαίνεται από τα μάτια τους και το όλο παρουσιαστικό τους που δεν είναι νορμάλ. Η τύχη μας είναι στα χέρια τους. Αν το προστάξουν αυτοί θα πεθάνουμε, αν είμαστε τυχεροί, θα ζήσουμε. Ως πότε;

Όνειρα μακάβρια

Όνειρα μακάβρια: Είναι τα όνειρα που περιέχουν τάφους, στέφανα, επικήδειους, νεκροφόρα, φέρετρα, μοιρολόι, κλαυσίγελο, και φυσικά κηδείες. Όλα αυτά τα όνειρα δεν έχουν την ερμηνεία που κάποιος περιμένει. Κάτι πεθαίνει, αλλά όχι το άτομο. Κάτι άσχημο πεθαίνει, φεύγει από την υπάρχουσα κατάσταση και αλλάζει πορεία και ζωή. Με το μοιρολόι όμως πάει σε χειρότερη κατάσταση από την υπάρχουσα. Είναι κακό το μοιρολόι. Πεθαίνει ψυχολογικά. Αφήνει τα καλά για να πάει στα χειρότερα. Ένας άκλαυτος θάνατος στο όνειρο σε οδηγεί το άτομο σε καλύτερη ζωή. Σ’ αυτά τα όνειρα μπορούμε να δούμε την κηδεία μας, να δούμε τον εαυτό μας ή τους άλλους σε φέρετρα. Γενικά, μια κατάσταση που θεωρείται φυσική στα όνειρα που τις περισσότερες φορές έχει άλλη ερμηνεία απ’ αυτή που φαίνεται.

Υπεράνθρωπα όνειρα

Υπεράνθρωπα όνειρα: Είναι μεταφυσικά και ανήκουν στην σφαίρα του φανταστικού. Όμως, ανήκουν και σε ξεχωριστή κατηγορία, λόγω της θεματολογίας τους, διότι είναι πολύ σημαντικά για κάποιο άτομο. Του δίνουν δύναμη όταν ονειρεύεται. Είναι οι δυνάμεις που δεν έχει πραγματικά και θα ήθελε ή δεν θα ήθελε να είχε. Στα όνειρα καταφέρνει να τις έχει και να τις ενεργοποιεί. Όχι πάντα να τις πραγματοποιεί. Όμως κάνει την προσπάθεια. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Η δυνατότητα να γίνει κάποιος αόρατος: Είναι η ύπαρξη κάποιου στο χώρο, αλλά κάποιος άλλος δεν μπορεί να τον δει ή να τον αντιληφθεί, παρά μόνο αν δει κάποια πράγματα να κινούνται ή να αιωρούνται μόνα τους, διότι δεν υπάρχει ορατή δυνατότητα του ατόμου που τα κρατά. Ένα πείραμα στη Φιλαδέλφεια κατάφερε να εξαφανίσει ένα ολόκληρο πλοίο. Τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια και τραγικά για το πλήρωμα, όταν επανεμφανίστηκε. Επικεφαλής του πειράματος ήταν ο Αϊνστάιν. Αν ζούσε περισσότερα χρόνια θα μαθαίναμε περισσότερα για τη δύναμη αυτή και σήμερα θα την είχαμε σίγουρα πετύχει.

Η δυνατότητα κάποιου να διαβάζει τις σκέψεις των άλλων: Είναι μια κατάσταση, όπου εγώ μπορώ να ακούσω καθαρά και να αντιληφθώ τι σκέφτεται ο διπλανός μου για μένα και τους άλλους. Το μειονέκτημα γι’ αυτόν είναι να του κλέψω τις ιδέες του και να τις υλοποιήσω πριν από αυτόν, αλλά για μένα είναι πλεονέκτημα. Όμως κατά βάθος, δεν θα είναι κάτι τίμιο, και ίσως αν έχουμε συνείδηση να καταλάβουμε τι κακό μπορεί να προκαλέσουμε στον άλλο με την κίνηση αυτή.

Η δυνατότητα κάποιου να πετάει: Αυτό δεν μπορεί να γίνει με την ανθρώπινη δύναμη, αλλά μόνο με τεχνικά μέσα. Μέσα στο όνειρο γίνεται με φυσικό τρόπο. Βλ. όνειρο διαφυγής.

Επιστροφή στο παρελθόν: Είναι αυτό που δεν μπορεί να γίνει και θα ήθελα πολύ να γινόταν. Αν ήξερα το μέλλον θα μου άρεσε να γυρίσω στο παρελθόν και να αλλάξω τις αποφάσεις που πήρα, να μην γίνουν κάποια πράγματα. Να μου δινόταν μια δεύτερη ευκαιρία σε μια φιλία να διατηρηθεί. Να διορθώσω λάθη που έχω κάνει. Όμως αυτή η αλλαγή δεν ξέρω πόσο καλό ή κακό θα έκανε στην περαιτέρω ζωή μου. Πόσο θα την επηρέαζε. Δεν ξέρω τι θα γινόταν, αν στην αλλαγή που έκανα έπαιρνα τον άλλο δρόμο απ’ αυτόν που πήρα στην πραγματική μου ζωή. Κάποιοι λένε πως αν ξαναγεννιόμουν τις ίδιες επιλογές θα έκανα. Εγώ δηλώνω πώς θα έκανα εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Σταμάτημα της κίνησης της γης, του χρόνου, αγαλματοποίηση όλων των ανθρώπων, ζώων κλπ, αλλά να κινούμαι μόνο εγώ: Αυτό θα ήταν πλεονέκτημα για μας και μειονέκτημα για τους άλλους. Καταλαβαίνουμε το λόγο φυσικά.

Η δυνατότητα να βλέπει κάποιος εικόνες από το μέλλον: Είναι η κατάσταση που βιώνουν χαρισματικά άτομα, ενώ ζουν κανονικά τη ζωή τους, αλλά μέσα σε κάποια δευτερόλεπτα βλέπουν όνειρα με ανοικτά μάτια χωρίς να είναι κουρασμένοι, και συγκεκριμένα ένα μελλοντικό γεγονός. Μοιάζει σαν να τους έπιασε ζαλάδα ή είδαν όραμα. Μετά από λίγο το άτομο επανέρχεται και συνεχίζει τη ζωή του κανονικά. Όμως αυτό που είδε επαληθεύεται, όπως ακριβώς το είδε, μετά από λίγες ώρες ή και λίγες μέρες. Είναι προόραση.

Η δυνατότητα κάποιου να βλέπει νεκρούς στο χώρο: Είναι η κατάσταση που παρουσιάζεται στην ταινία «Έκτη αίσθηση» και στο επεισόδιο από το σήριαλ ιστορίες από την απέναντι όχθη (Σεργιανόπουλος- Ματίκα) με τίτλο: «Τους βλέπω».

 

https://www.youtube.com/watch?v=7XcaNpHAQ3c

Υψηλή ακοή: Η δυνατότητα να ακούει κάποιος καθαρά ψιθύρους ή ομιλίες μακρινές, που δεν μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο αυτί. Κάποιες απ’ αυτές είναι παιχνίδια του μυαλού. Αν είναι πραγματική δυνατότητα λέγεται βιονική ακοή.

Υψηλή όραση: Η δυνατότητα να βλέπει κάποιος πολύ μακριά, θεάσεις που δεν είναι δυνατόν να συλλάβει το ανθρώπινο μάτι. Αυτή η όραση λέγεται βιονική. Μάλιστα, άτομα που έχουν αυτή τη δύναμη έχουν λέιζερ στα μάτια.

Υψηλή όσφρηση: Είναι μια δυνατότητα που δεν έχουν οι άνθρωποι, αλλά μόνο κάποια ζώα. Είναι μια δύναμη σημαντική για την επιβίωση τους.

Φωνητικές οδηγίες: Η δυνατότητα των συσκευών και άλλων εξαρτημάτων να υπακούν στην ανθρώπινη φωνή. Αυτό τείνει να γίνει πραγματικότητα με τις έξυπνες και λειτουργικές συσκευές.

Συμβιώσιμος σύντροφος βασισμένος στα θέλω μας: Αυτό είναι ένας μύθος. Πρέπει να δεχτούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το είδος υπάρχει μόνο μέσα στο μυαλό μας. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο πραγματικός άνδρας είναι όπως εμείς με αδυναμίες και δικά του θέλω, που δεν συμβαδίζουν πάντα με τα δικά μας. Ακόμα και στο Μπρούσκο αυτός ο άνδρας δεν υπάρχει. Θα μπορούσαν να τον πλάσουν, αλλά είναι κάτι ανύπαρκτο. Στα όνειρα αυτό γίνεται άνετα.

Η δυνατότητα κάποιου να βρίσκεται σε διάφορους χώρους ταυτόχρονα: Είναι η μυριοϋπόστατη υποτιθέμενη κατάσταση που θα μπορούσε να πέσει κάποιος, ώστε να βρίσκεται ταυτόχρονα σε διάφορα μέρη.

Ανύψωση από το έδαφος: Είναι η δύναμη που αποκτούν οι ασκητές και οι άγιοι. Αυτό το όνειρο δεν το βλέπουν άτομα με χαμηλή πνευματικότητα.

Θαύματα: Είναι η δύναμη που έχουν μόνο οι άγιοι να κάνουν θαύματα.

Αυτόματη τακτοποίηση σπιτιού: Είναι η υποτιθέμενη δυνατότητα να τακτοποιείται μόνο του το σπίτι μας, με μαγικό τρόπο, με μια δύναμη που του υποβάλλουμε εμείς. Αυτό είναι στον κόσμο της φαντασίας.

Αλλαγή της μοίρας μας στα δικά μας θέλω: Αυτό γίνεται μόνο κατά τη διάρκεια της ελεύθερης βούλησης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει τη στιγμή του πεπρωμένου. Η δύναμη όμως αυτή, υποθετικά, κάνει όλη μας τη ζωή να ορίζεται μόνο με την ελεύθερη βούληση. Αυτό είναι το πιστεύω πολλών από μας, ότι πεπρωμένο δεν υπάρχει και όλα γίνονται κατά την ελεύθερη βούληση. Όμως, γιατί αφού κάνουμε πάντα αυτό που εμείς θέλουμε δεν είμαστε ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή μας; Γιατί υπάρχουν αναποδιές, εμπόδια και λοξοδρομήσεις;

Για πάντα νέος: Μια άλλη δύναμη είναι να πεθαίνουν τα υπάρχοντα κύτταρα και να γεννιούνται στη θέση τους νέα. Μ’ αυτό το σκεπτικό θα μπορούσαμε να μένουμε πάντα νέοι. Άκουσα ότι βρέθηκε το ελιξίριο της ζωής και βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αλλά σε 15 χρόνια θα έχει εφαρμογή στην Ελλάδα, αν πετύχει. Στα ποντίκια όμως, που έγινε το πείραμα αυτό, είχε απόλυτη επιτυχία.

Αθάνατος άνθρωπος: Μια υποθετική δύναμη είναι η κατάργηση του θανάτου. Όμως υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα, ώστε να εφαρμοστεί αυτό και να γίνει κάποτε πραγματικότητα και θα τα αναφέρω:

1) Αν δεν πεθαίνουμε και συνεχώς γεννιούνται νέοι άνθρωποι, δεν θα μπορεί η γη να μας θρέψει όλους. Είναι ασφυκτική και μόνο η σκέψη αυτή.

2) Ο σκοπός μας στη γη είναι προσωρινός, μόνο για να ολοκληρώσουμε την αποστολή που μας ανατέθηκε. Η παραπάνω ζωή είναι άσκοπη.

3) Θα ξεπερνούσαμε το όριο του γαλαξία μας και θα ταξιδεύαμε μέχρι την άκρη του σύμπαντος, με μειονέκτημα να συναντήσουμε το θεό ή να ανακατευτούμε σε άλλους πλανήτες με γάμους ή φιλίες με εξωγήινους, αν τελικά υπάρχουν.

4) Κανένας δεν θα φοβόταν θεό και θάνατο και η αμαρτία θα είχε εισχωρήσει βαθιά ακόμα περισσότερο.

Παράλληλη ζωή: Η υποτιθέμενη δυνατότητα κάποιων να ζουν ταυτόχρονα δύο παράλληλες ζωές. Αυτά μόνο σε όνειρα και ταινίες τα βλέπουμε.

Αλλαγή ζωής: Η υποτιθέμενη μετακίνηση σε μια άλλη παράλληλη ζωή μας, ανταλλαγή, επειδή κάνει αυτά που μας αρέσουν και σε εκείνη δεν αρέσουν και αντίστοιχα εμείς κάνουμε αυτά που δεν μας αρέσουν, και αρέσουν σ’ αυτή για να νιώσουμε αμφότεροι αντίστοιχα τα βιώματα του παράλληλου εαυτού μας για δικά μας. Αυτό γίνεται μόνο στα όνειρα αυτά.

Το νερό της λησμονιάς: Η υποτιθέμενη δύναμη να ξεχνάμε και να σβήνουμε από τη μνήμη μας όλες τις στεναχώριες, τα βιώματα, τις πίκρες, τα πένθη, τα διαζύγια που έχουμε περάσει.

Σωστή επιλογή: Είναι η υποτιθέμενη λαχτάρα κάθε ανθρώπου να πέφτει με την πρώτη στο σωστό άλλο του εγώ, με αποτέλεσμα να καταργηθεί το διαζύγιο και να μην υπάρχουν εξωσυζυγικές σχέσεις. Όνειρο επιθυμίας.

Τέλεια κοινωνία: Είναι η λαχτάρα κάθε ανθρώπου να ζει σε μια τέλεια κοινωνία χωρίς ανθρώπους με πάθη, χωρίς τρομοκρατία, βαριά φορολογία, εγκληματικότητα, οικονομική κρίση, βρωμιά, μαστροπεία κ.λ.π. Το περίεργο είναι, όλα αυτά να είχαν γίνει πραγματικότητα, αλλά δεν θα ήμασταν άνθρωποι, αλλά κάτι πνευματικά ανώτερο. Όλα αυτά περιέχονται στην ανθρώπινη φύση δυστυχώς και όποιος ισχυριστεί ότι μπορεί να καθαρίσει τη λάσπη και την βρωμιά που υπάρχει, μπορεί να κριθεί ανεδαφικός, ότι ζει σε έναν δικό του ζαχαρένιο κόσμο με ροζ σύννεφα και ουράνια τόξα. Η κοινωνία δεν καθαρίζεται και το ξέρουμε. Μπορούμε όμως να προλάβουμε κάποιους, που απλά κολυμπάνε στη λάσπη, αλλά δεν έχουν κολλήσει ακόμα σ’ αυτή. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και έτσι έχουμε μάθει να ζούμε δυστυχώς.

Τεχνητά μέλη: Είναι τα μέλη (τεχνητά πόδια, χέρια, καρδιά), που δίνουν την δυνατότητα σε ένα άτομο που είναι με ειδικές ανάγκες να μην ξεχωρίζει στο πλήθος από τα αρτιμελή άτομα.

Τηλεκίνηση: Η δύναμη που έχει το άτομο να κινεί αντικείμενα με το μυαλό του.

Τηλεμεταφορά: Ήταν γνωστή από την εποχή του σταρ τρεκ. Είναι μια δύναμη που σήμερα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Αν πετύχει, μελλοντικά θα μπορέσουμε να διακτινιστούμε σε μακρινές αποστάσεις χωρίς καν να κινηθούμε, με τη βοήθεια της κβαντομηχανικής.

Ταξίδια στο χρόνο: Όλοι γνωρίζουμε αυτή τη κατάσταση στη θεωρία, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν έχει γίνει πράξη.

Επικοινωνία με τα ζώα: Είναι η υποτιθέμενη δύναμη ή χάρισμα που έχει κάποιος να συνομιλεί με τα ζώα. Ανήκουν στα όνειρα προσωποποίησης.

Επικοινωνία με τα θεία: Είναι η επικοινωνία ή χάρισμα που έχει κάποιος να συνομιλεί με το Χριστό, το Θεό, την Παναγία, με τους αγγέλους ή τους αγίους στα όνειρά του.

Επικοινωνία με το Σατανά: Είναι η αντίστοιχη επικοινωνία με το πνεύμα του κακού.

Ταχυδακτυλουργός: Είναι ο μάγος και καλλιτέχνης που ασχολείται με τρικ ή εφφέ, τα οποία φαίνονται στα μάτια μας μαγικά, ενώ είναι στρατηγικές τεχνικές, που πολλές φορές ξεγελούν τα μάτια. Ο τρόπος που τα εκτελεί είναι πραγματικά δύσκολο να τον καταλάβει ένας ανίδεος, αλλά πολύ εύκολο να τον καταλάβει ένας επαγγελματίας.

Δυνάμεις που ξεπερνούν τους νόμους της φυσικής: Είναι εύκολο κάποιος να το καταλάβει αυτό. Δεν χρειάζεται περαιτέρω εξηγήσεις. Υπάρχουν άτομα που ισχυρίζονται ότι μπορούν να νικήσουν και να μεταβάλλουν τους νόμους της φυσικής. Αυτοί μόνο μπορούν να μας πουν αν τα έχουν καταφέρει ή όχι.

Είδη μαγείας: Όλα τα είδη μαγείας είναι δυνάμεις που έχει ο άνθρωπος ή παίρνει με τη βοήθεια δαιμόνων, ώστε να πετύχει με κάθε τίμημα το σκοπό του. Ακόμα και η λευκή δεν είναι αθώα. Η μαύρη μαγεία όμως είναι η πιο επικίνδυνη.

Προφητικά όνειρα: Είναι η δυνατότητα που έχουν χαρισματικά άτομα να βλέπουν το μέλλον μέσα από τα όνειρά τους. Κάποτε φοβόμουν ότι ο σατανάς ήταν αυτός που έφερνε αυτά τα όνειρα, αλλά έμαθα κατόπιν ότι ο σατανάς δεν γνωρίζει το μέλλον μας, πώς είναι δυνατόν να μας το φανερώσει; Μπορεί να μας παρουσιάσει ένα εικονικό μέλλον, για να δελεαστούμε και να πέσουμε στην παγίδα που μας έστησε. Όμως το πραγματικό μέλλον, εγγυημένα, μας το φανερώνει πάντα ο θεός.

Η δύναμη του Spiderman: Έμαθα ότι βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και πρόκειται να γίνει στο μέλλον πραγματικότητα με τους νανοσωλήνες, που θα μπορούν να εκτοξεύονται γάντζοι, που θα μας επιτρέπουν να ανεβούμε σε δύσκολες επιφάνειες, όπως ακριβώς κάνει ο συγκεκριμένος ήρωας. Ο εφευρέτης αυτών των νανοσωλήνων μπόρεσε να κρεμαστεί από το ταβάνι.

Υπερδύναμη της ταχύτατης επούλωσης των πληγών με αναγέννηση των κυτταρικών ιστών: Αυτό μπορεί κάποιος να το δει σε ταινίες θρίλερ ή επιστημονικής φαντασίας. Ο ήρωας είναι ματωμένος και έχει πολλές πληγές και ξαφνικά βλέπεις ένα μηχανισμό μαγικό να λειτουργεί και το άτομο δεν έχει ούτε γρατζουνιά.

Νεκρανάσταση: Αυτή την υπερδύναμη την είχε μόνο ο Χριστός. Αυτό δεν είναι πάντα υπερδύναμη στις μέρες μας, αλλά συμβαίνει να γυρίζει το άτομο στη ζωή αν δεν έχει πραγματικά πεθάνει. Βρίσκεται σε ένα είδος κώματος ή νεκροφάνειας. Αυτός είναι και ο λόγος που περνάνε 24 ώρες για να ταφεί. Κατά τη γνώμη μου, αν είναι νεαρό το άτομο σε ηλικία ή πέθανε από δυστύχημα θα έπρεπε να το θάβουνε μετά από 48 ώρες, και όχι 24, διότι μπορεί να επανέλθει στην ζωή λίγο αργότερα. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να πεθάνει μετέπειτα από ασφυξία, εφόσον έχει πια ταφεί. Έχω ακούσει ότι συνέβησαν πολύ σπάνια τέτοιες περιπτώσεις, αλλά έχουν συμβεί, περισσότερο στο εξωτερικό. Πραγματικά, είναι λυπηρό αυτό. Έτσι γεννήθηκε ο μύθος των ζόμπι. Δεν είναι ζόμπι, απλά πέθαναν αργότερα. Μπορεί να έχουν πεθάνει κι εδώ μ΄ αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν τον ξεθάβουν, να του κάνουν νεκροψία, για να διαπιστωθεί. Έτσι, παίρνει το μυστικό στον τάφο του. Στο εξωτερικό όμως, η νεκροψία συνηθίζεται.

Ραβδοσκοπία: Είναι η δυνατότητα κάποιων να ανακαλύπτουν νερό ή πετρέλαιο με τη βοήθεια μιας ράβδου.

Μεγάλη αντοχή στον πόνο: Υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων, που υποβάλλουν τον εαυτό τους σε βασανιστήρια, για να αντέξουν τον μεγάλο πόνο. Ειδικά, οι φακίρηδες είναι ένα παράδειγμα που κάθονται σε καρφιά, οι αναστενάρηδες που χορεύουν σε αναμμένα κάρβουνα, είναι άλλο παράδειγμα και φυσικά, αυτοί που περπατάνε πάνω σε καρφιά, γυαλιά ή βγάζουν φωτιές από το στόμα ή καρφώνουν τα χέρια τους με μαχαίρια για να τρέξει το αίμα και να προκαλέσουν βαθύ πόνο. Για μένα όμως, ρεαλιστικοί ήρωες είναι οι πυγμάχοι που παρόλο το ξύλο που τρώνε, παρόλο που έχουν ματώσει και υποφέρουν, δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα, αλλά μένουν μέσα μέχρι τελικής πτώσης. Αυτό το έχω δει να συμβαίνει και σε άλλους ανθρώπους ή αθλητές, ακόμα και σε ηθοποιούς, που ενώ πονούσαν συνέχισαν την παράσταση για να μην αναβληθεί η ματαιωθεί.

Τεχνητές υπερδυνάμεις: Είναι οι υπερδυνάμεις που αποκτώνται με ειδικά σκευάσματα, αναβολικά και πολυβιταμίνες, σκευάσματα που κάνουν τον άνθρωπο υπεράνθρωπο και του δίνουν την δυνατότητα να βγάλει σε πέρας δουλειά που ξεπερνάει τις δυνάμεις του. Θα μπορούσε μ’ αυτόν τον τρόπο να σηκώσει με το ένα του χέρι ένα ολόκληρο αυτοκίνητο (βλ. εικόνα*).

* Μπορείτε να δείτε την εικόνα αυτή στα αλφαβητικά είδη ονείρων με τον τίτλο Υπεράνθρωπα όνειρα.

Καλλιτεχνικές υπερδυνάμεις: Είναι οι καταστάσεις που βρίσκονται οι καλλιτέχνες δοκιμάζοντας ένα νέο σόου, που ξεπερνά τη δύναμη, τη γνώση και την αντοχή τους. Π.χ. πρέπει να πει ένα γαλλικό τραγούδι, ενώ δεν μιλά γαλλικά, να φιλήσει κάποιον που σιχαίνεται, να μιμηθεί ένα δύσκολο ρόλο κ.λ.π. Αυτό μπορεί να το καταφέρει με τη βοήθεια του ταλέντου του, όμως αυτό συνεπάγεται και σκληρή δουλειά. Αυτό που βλέπουμε και θαυμάζουμε εμείς, είναι ο κόπος που κάνει για να πετύχει. Στις πρόβες περνάει πολλά βάσανα, για να βγάλει μια σκηνή, και δεν την πετυχαίνει πάντα απόλυτα. Γι’ αυτό χρειάζεται να επιβραβεύουμε πάντα το άτομο, κι ας μην τα καταφέρει απόλυτα, διότι προσπάθησε και κόπιασε γι’ αυτό.

Ταξίδια σε άλλους γαλαξίες: Αν ήμασταν αθάνατοι θα μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό. Όμως θα θέλαμε όλοι να είχαμε τη δύναμη αυτή, να μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα διαστημικό σκάφος με τις δυνατότητες του Enterprise, ώστε να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε ένα διαστημικό ταξίδι σε λιγότερο χρόνο και να έχουμε τη δυνατότητα εν ζωή να δούμε άλλους κόσμους πέρα από το γαλαξία μας.

Φάρμακο για όλες τις ασθένειες: Όποιος το πετύχει αυτό θα δοξαστεί και θα υμνηθεί από όλους. Η γη θα τον τιμήσει σαν ευεργέτη. Πραγματικά, αν ξημερώσει ποτέ η μέρα που ο ιατρικός κλάδος μας ενημερώσει γι’ αυτό, θα είναι η Παγκόσμια μέρα της γης. Όλος ο κόσμος θα γιατρευτεί από την επάρατη νόσο και θα μπορεί επιτέλους να γελάσει το στόμα κάθε πικραμένου. Μπορεί να δέσει άριστα με το προχθεσινό επίτευγμα που ακούσαμε όλοι ότι βρέθηκε το ελιξίριο της νεότητας. Αν αυτό πετύχει πειραματικά και στους ανθρώπους ο ογδοντάρης θα είναι μαθητής του νηπιαγωγείου.

Όραση Χ: Είναι η δυνατότητα υποθετικά που έχει κάποιος όταν μπορεί να δει τι γίνεται πίσω από μια κλειστή πόρτα ή πίσω από τους τοίχους ή πίσω από αντικείμενα.

Να μπορούσαμε να αλλάζαμε μορφή: Είναι η υποτιθέμενη δυνατότητα να μπορούσαμε να γίνουμε κάτι άλλο απ’ αυτό που είμαστε.

Η ημερομηνία θανάτου και ο τρόπος αυτού: Είναι η δυνατότητα να γνωρίζει κάποιος πότε θα πεθάνει και πως.

Προηγούμενες ζωές: Η υποτιθέμενη δυνατότητα κάποιου να αντιλαμβάνεται τις προηγούμενες του ζωές, αν υπάρχουν, και να έχει αναμνήσεις απ’ αυτές.

Επικοινωνία με εξωγήινους: Είναι η υποτιθέμενη δυνατότητα κάποιων να επικοινωνούν μ’ αυτά τα όντα ή να έχουν συναντηθεί μαζί τους σαν πειραματόζωα.

Επικοινωνία με φαντάσματα: Είναι η υποτιθέμενη δυνατότητα κάποιων να επικοινωνούν με άυλες μορφές, στοιχειώματα και φαντάσματα ή απλά να τα βλέπουν.

Κατοικία σε άλλους πλανήτες: Είναι η υποτιθέμενη δυνατότητα του ατόμου να μετακομίσει εν ζωή από τη γη και να εγκατασταθεί σε άλλο πλανήτη με τις ίδιες συνθήκες της γης.

Λάθος ψυχές σε λάθος σώματα: Είναι το υποτιθέμενο λάθος μιας ψυχής να μπει σε άλλο σώμα, εν ζωή, μετά από αστρικό ταξίδι. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ποτέ, διότι μας συγκρατεί η ασημένια χορδή. Άρα, είναι μόνο επιστημονική φαντασία. Στα όνειρα μπορεί να γίνει εφικτό. Δηλώνει ότι πρέπει αλληγορικά να μπούμε στη θέση του άλλου και να τον καταλάβουμε. 

Έκτη αίσθηση: Να αντιλαμβάνεται όσα δεν μπορούν οι άλλοι.

Παλάμη: Να έχει την ικανότητα του χειρομάντη.

Καφές: Να έχει την ικανότητα του καφεμάντη.

Ονειρομάντης: Να έχει την ικανότητα να ερμηνεύει όνειρα.

Χαρτομάντης: Να διαβάζει μέσα από την τράπουλα το μέλλον.

Τώρα θα αναφερθώ σε κάποιες άλλες δυνάμεις που το άτομο θα ήθελε να είχε, αλλά δεν μπορεί. Στα όνειρα τα καταφέρνει θαυμάσια.

Ελάχιστος: ικανότητα να γίνεσαι ελάχιστος, να εισχωρείς μέσα στο καθετί, ακόμα και σε ένα μόριο ύλης.

Τεράστιος: ικανότητα να διαπερνάς τα πάντα μέσα στο διάστημα και να βλέπεις τη λειτουργία των ηλιακών συστημάτων.

Βαρύς: ικανότητα να γίνεσαι πολύ βαρύς σαν το ατσάλι και να ακινητοποιείς οποιοδήποτε αντικείμενο.

Ελαφρύς: ικανότητα να γίνεσαι πολύ ελαφρύς και να εξουδετερώνεις την ελκτική δύναμη που ασκεί η βαρύτητα στο σώμα σου. Αυτό αν γινόταν θα σε βοηθούσε να πετάξεις. Αυτός είναι ο λόγος που τα πουλιά μπορούν να πετάξουν. Το μυαλό είναι βαρύ, τη στιγμή που πετάς δεν λειτουργεί όπως θα λειτουργούσε με τη λογική και το βάρος χάνεται. Έτσι μπορείς στο όνειρο να πετάς. 

Μεταφορά: ικανότητα να μεταφέρεσαι σε δευτερόλεπτα εκεί που σκέφτηκες, ακόμα και στο διάστημα.

Σιδηρά θέληση: Η ικανότητα να πραγματοποιούνται όλες οι επιθυμίες και τα όνειρά μας.

Κάποιες άλλες δυνάμεις που λίγοι θα θέλαμε να είχαμε ή πολλοί να μην είχαμε είναι:

Έλεγχος των ανθρώπινων εγκεφάλων από μηχανές: Είναι η δυνατότητα των ανθρωποειδών μηχανημάτων να αποκτήσουν μυαλό και κινήσεις ανθρώπων από την ενέργεια που τους δίνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Συνεννόηση με το μυαλό: Η δυνατότητα να μιλούν και να επικοινωνούν δύο άνθρωποι με τη βοήθεια του εγκεφάλου, χωρίς να κινήσουν τα χείλη τους.

Νόμοι του Μέρφυ: Ό,τι μπορεί να πάει στραβά θα πάει. Είναι η μαγική τακτοποίηση των πραγμάτων, αντίθετα απ’ ό,τι προγραμματίζουμε ή θα θέλαμε να συμβεί. Η ζωή τα φέρνει έτσι, ώστε να γίνει αυτό που δεν πρέπει.

Έλεγχος του καιρού: Η υποθετική δυνατότητα να επηρεάζουμε τον καιρό και τη θάλασσα με τα δικά μας θέλω. Αν θέλουμε π.χ. να ταξιδέψουμε να γαληνέψουμε τη θάλασσα. Αν δεν θέλουμε να πάμε κάπου να φέρουμε κατακλυσμό.

Η δυνατότητα της Μεταμόρφωσης: Η υποθετική δυνατότητα να μεταμφιεζόμαστε σε κάθε δύσκολη στιγμή σε κάτι άλλο απ’ αυτό που είμαστε, για να μην γίνουμε αντιληπτοί.

Η δυνατότητα της μόρφωσης: Η υποθετική δυνατότητα να αποκτούμε γνώσεις χωρίς να έχουμε διαβάσει. Αυτή τη δύναμη την είχαν μόνο οι απόστολοι του Ιησού όταν το άγιο πνεύμα με πύρινες γλώσσες τους έμαθε σε δευτερόλεπτα όλες τις γλώσσες, για να μπορέσουν να διδάξουν το Χριστιανισμό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Ο άνθρωπος λάστιχο: Η ικανότητα κάποιων ανθρώπων να λικνίζουν και να κινούν το σώμα τους σε σημεία που οι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν. Αυτά τα άτομα έχουν μεγάλη και μοναδική ευελιξία.

Η δυνατότητα τα άψυχα να γίνονται έμψυχα: Αυτό γίνεται μόνο στις ταινίες και στα όνειρα.

Το μαγικό ραβδί: Η υποθετική δυνατότητα να αλλάξουμε τον κόσμο και να τον κάνουμε πιο όμορφο με την κίνηση ενός ραβδιού. Οι γκρίζοι τοίχοι να γίνονται ροζ, και η Αθήνα να είχε πολύ πράσινο, ακόμα και στο κέντρο, όπως ακριβώς έχει η καταπράσινη Βαρκελώνη. Δυστυχώς ή ευτυχώς, μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν, ο κόσμος είναι αυτός που είναι, και πρέπει να μάθουμε να ζούμε σ’ αυτόν. Αν μπορούμε να τον φτιάξουμε ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, αλλιώς αν γίνει αυτό ατομικά, ας τον αφήσουμε για να μην μας παρασύρει στη δική του κόλαση.

Επίσης, υπάρχουν οι ικανότητες ανθρώπων, που έχουν να κοιμηθούν πολλές μέρες και δεν νυστάζουν, κάποιοι έχουν πολύ καιρό να φάνε και αντέχουν, κάποιοι μπορούν να σου πουν τι θα σου συμβεί χωρίς να σε ξέρουν. Κάποιοι άλλοι θυμούνται όλη τους τη ζωή με λεπτομέρειες. Έχουμε διαβάσει στα ανεξήγητα και στα περίεργα τα μεγαλύτερα κατορθώματα, κι όμως τα έπραξαν άνθρωποι που ούτε ρομπότ είναι, ούτε ανθρωποειδή, ούτε μεταλλαγμένοι.

Όλα αυτά λοιπόν τα όνειρα δίνουν κάποιο μήνυμα στον ονειρευόμενο. Είναι μεν φανταστικά, αλλά του δίνουν τη δυνατότητα να τα πραγματοποιήσει αν αλλάξουν οι συνθήκες ζωής. Τότε θα είναι μια ρουτίνα. Δεν θα είναι μαγεία. Θα ψάχνουμε για κάποιες άλλες ικανότητες που δεν μπορούμε να αναπτύξουμε. Καλό είναι να μείνουν όνειρα. Έτσι κρατάνε τη μαγεία τους.

Όσα δεν μπορούμε να κάνουμε αλληγορικά είναι μια αποτυχία και όσα μπορούμε να πετύχουμε είναι ένα θαύμα η πραγματοποίησή τους. Π.χ. ξεκινάς με ένα αυτοκίνητο και προχωράς. Εμφανίζεται μπροστά σου μια μικρή σχισμή. Αν ήταν πραγματικότητα δεν θα χωρούσαμε να περάσουμε. Στο όνειρο πετυχαίνουμε. Αυτό δείχνει ότι στενεύουν τα περιθώρια, αλλά εμείς θα περάσουμε. Αυτό ισχύει αν δεν είναι στενό πέρασμα και βλέπουμε γεφύρι. Όλα αυτά τα όνειρα μπορεί να είναι ένα θαύμα, αλλά μέσα απ’ αυτά μαθαίνουμε πολλά κι αν κάποτε τα πραγματοποιήσουμε θα νιώσουμε ότι τα έχουμε αντιληφθεί πρώτοι εμείς μέσα από τα όνειρά μας, αλλά τα είδαμε με φανταστικό και μαγικό τρόπο. 

Όνειρα Προσωποποίησης

Όνειρα Προσωποποίησης: Αυτά τα όνειρα συνήθως πάνε μαζί με τα όνειρα επικοινωνίας. Είναι τα όνειρα που κάθε άψυχο αποκτά αισθήματα και έμψυχη μορφή. Συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι στα όνειρα αυτά. Όταν δούμε όνειρο προσωποποίησης είναι φανερό ότι αυτό το άψυχο είναι συμβολικό και συμβολίζει ένα πρόσωπο. Ταυτίζεται μ’ αυτό ή το αντικαθιστά.

Το άγαλμα της ελευθερίας κλαίει. Αυτό το όνειρο δηλώνει ότι η ελευθερία δεν αντέχει άλλο να βλέπει τόσα δεινά που γίνονται στον κόσμο και υποφέρει!!! Στην πραγματικότητα υποφέρει το άτομο που την ονειρεύτηκε.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το άλογο μιλάει, επικοινωνεί μαζί μας, το άγαλμα κλαίει, τα βουνά δακρύζουν, Η μοναχική ιτιά κάθεται συλλογισμένη, τα λουλούδια χορεύουν στον κάμπο, τ’ αστέρια κουβεντιάζουν με το φεγγάρι, ο σκύλος μας αγκαλιάζει, τα βράχια περιμένουν, η αλεπού κάτι μηχανεύτηκε, το απαλό αεράκι φιλούσε το πρόσωπό μας, οι πιγκουίνοι έκαναν πατινάζ στο παγοδρόμιο, ο ήλιος μας χαμογελά. κ.λ.π. Ακόμα και τα σκίτσα στο όνειρο αυτό παίρνουν μορφή. Δεν είναι πάντα σημάδι από τη σφαίρα του φανταστικού, όσο κι αν φαίνεται αυτό, απλά, κάποιες φορές είναι μια συμβολική κατάσταση του άψυχου αντικειμένου στο όνειρο, που ταυτίζεται με κάποιο άτομο ή αυτόν που ονειρεύεται. Αλληγορικά, ένα τέτοιο όνειρο δηλώνει ότι τα άψυχα συναισθήματά μας που πνίγουμε στην πραγματικότητα, στο όνειρο παίρνουν ζωή.

Η Βαρύτητα στα όνειρα

Η Βαρύτητα στα όνειρα: Είναι η σωστή εκτέλεση των νόμων της βαρύτητας στα όνειρα. Δηλαδή το άτομο περπατάει, τρέχει κανονικά. Αυτό δηλώνει ότι το άτομο είναι προσγειωμένο και πατάει γερά τα πόδια του στη γη. Όλα σχεδόν τα όνειρα είναι προσγειωμένα. Αυτά που πετάμε είναι σε άλλη κατηγορία. Δεν πετάμε όμως περπατώντας, ούτε κάνουμε τούμπες στον αέρα, όταν έχει έλλειψη βαρύτητας. Το φαγητό το τρώμε κανονικά και δεν το πετάμε στον αέρα για να πέσει στο στόμα μας. Γενικά, συμπεριφερόμεθα στο όνειρο σαν να είμαστε πραγματικά στη γη.

Είναι ανησυχητικό αν το άτομο δεν είναι αστροναύτης, να δει ότι περπατάει όπως στο φεγγάρι, με εξαίρεση αν δει ότι πετάει. Αυτό είναι μια άλλη κατηγορία, που βρίσκεται στα όνειρα διαφυγής. Πρέπει να συμπεριφέρεται όπως στο σπίτι του, στον πλανήτη του. Αν ήμασταν κάτοικοι ενός άλλου πλανήτη, θα ήταν περίεργο να δούμε όνειρα βαρύτητας. Θα ήταν κάτι αφύσικο, όπως αφύσικο είναι να δούμε όνειρα με έλλειψη αυτής. Οι οφθαλμαπάτες και τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα που ξεπερνούν τους νόμους της βαρύτητας και της φυσικής ανήκουν στα όνειρα μαγείας, όπως υπάρχουν και τα όνειρα της μεταφυσικής για άλλες κατηγορίες που ξεπερνούν την φυσική και τους νόμους της. Υπάρχει και η φαινομενική έλλειψη βαρύτητας που χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς λόγους. Μέσα απ΄ αυτό το όνειρο το άτομο διδάσκεται πως να μπορεί να αντεπεξέλθει όταν κάποια στιγμή ξεφύγει.

Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για την βαρύτητα και τον ενδιαφέρει σαν θέμα, μπορεί να διαβάσει αυτό το άρθρο:

http://www.newsbomb.gr/bombplus/blogs/story/337781/20-pragmata-poy-isos-na-mi-gnorizete-gia-ti-varytita

Όνειρα της προσωπικότητας

Όνειρα της προσωπικότητας: Οι άνθρωποι έχουν διαχωριστεί σε άτομα υψηλού και χαμηλού επιπέδου, σε άτομα τσοκαρίες και δυνατές προσωπικότητες σε ανθρώπους και ανθρωπάκια σε θύτες και θύματα.

Αυτό επηρεάζει πολύ τον ονειρικό μας κόσμο, από τη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι ανήκουμε για τον εαυτό μας ή για τους άλλους σε μια από τις δύο κατηγορίες. Τα άτομα που θεωρούν ότι ανήκουν στην υψηλή προσωπικότητα είναι πρωταγωνιστές, έχουν το πάνω χέρι, παίρνουν πρωτοβουλίες, έχουν αυτοπεποίθηση και μπορούν να αποφασίζουν για τους άλλους, χωρίς τους άλλους. Συμπεριφέρονται στον ονειρικό τους κόσμο δεσποτικά, όπως ακριβώς στη ζωή τους.

Αντίστοιχα, τα αυτοαποκαλούμενα ανθρωπάκια είναι δειλά, είναι έρμαια, εξουσιάζονται από τους άλλους, δεν παίρνουν καμιά πρωτοβουλία, θεωρούνται αμόρφωτα και δεν έχουν τρόπους για να μπορέσουν να συμβιώσουν με τους άλλους ανθρώπους. Αυτή είναι η γνώμη που έχουν σχηματίσει οι άλλοι γι’ αυτούς. Όμως, είναι πεπεισμένοι ότι αυτή η εικόνα είναι η αληθινή. Κάποιοι δεν το πιστεύουν αυτό. Οι πρώτοι, αυτή την εικόνα δείχνουν και στα όνειρά τους. Αν δουν ότι εξουσιάζουν άλλους είναι όνειρα επιθυμίας. Αν αποφασίσουν να αλλάξουν στάση ζωής, καταφέρνουν να αλλάξουν και τα όνειρά τους. Αυτό είναι μια μεγάλη υπέρβαση στα άτομα που δεν έχουν αυτό το ταλέντο, αυτή την λογική. Ένα άτομο όμως γεννημένο να εξουσιάζει, θα πρέπει να πάθει μεγάλη νίλα για να καταλήξει ανθρωπάκι.

Κατηγορίες ονείρων του μέλλοντος

Κατηγορίες ονείρων του μέλλοντος: Είναι οι υποτιθέμενες κατηγορίες που θα προστεθούν ή οι τωρινές που θα αφαιρεθούν, αφού πια δεν θα ισχύουν. Είναι οι κατηγορίες που σήμερα βλέπουμε ότι είναι κάτι θαμπό, δεν μπορούμε να το διαβάσουμε, δεν μπορούμε να το φτάσουμε, είναι λησμονημένο όνειρο. Είναι οι κατηγορίες που τις βλέπουμε ναι μεν σήμερα, αλλά δεν καταλαβαίνουμε τι βλέπουμε και δεν μπορούμε να το αποδώσουμε σωστά. Είναι κάποια πράγματα που τα αποδίδουμε με τις σημερινές μας γνώσεις. Π.χ. κάποτε το αεροπλάνο κάποιος το έβλεπε για σιδερένιο αετό ή το ιπτάμενο αυτοκίνητο κάποιος μπορεί να το πει και ιπτάμενο δίσκο αν δεν ξέρει τι βλέπει και τι θα γίνει στο μέλλον. Τέλος είναι η κατηγορίες που βλέπουμε ότι κρατάμε ένα αντικείμενο μιας άγνωστης για σήμερα τεχνολογίας. Το P.O.S εγώ το είχα ονειρευτεί το 1984 και έλεγα ότι σε ένα μακρινό μέλλον δεν θα χρησιμοποιούμε χρήματα, αλλά μια κάρτα για όλα. Ένιωσα ότι αφορά το μέλλον. Ήταν όνειρο αυτής της κατηγορίας.

Είναι οι κατηγορίες ονείρων που δεν έχουν σχηματιστεί ακόμα, αλλά η ψυχή τις γνωρίζει. Είναι καταστάσεις που δημιουργούνται από τη ψυχή του ατόμου, χωρίς την επέμβαση του υποσυνείδητου. Τότε νιώθουμε ότι αυτό που βλέπουμε είναι βίωμα και όχι όνειρο. Είναι μια άλλη αίσθηση. Τότε βλέπουμε το κανονικό μας μέλλον, αλλά θυμόμαστε μόνο τα ουσιώδη, όσα πρέπει να θυμόμαστε σκόπιμα για να μην επηρεαστούμε. Αυτά τα όνειρα καταγράφονται στο υποσυνείδητο πια όταν συμμετέχει ο εγκέφαλος και γίνονται λειτουργικά όνειρα που μετά καθαρίζουν και καταλαβαίνουμε τι έχουμε δει. Πριν είναι κρυφά μηνύματα σαν γλώσσα μηχανής.

Τα όνειρα αυτά θα προσαρμοστούν και θα δημιουργηθούν ανάλογα με τον τρόπο ζωής του ατόμου. Αν σταματήσει να υπάρχει τεχνολογία και επιστρέψουμε στο φυσικό κόσμο, τα όνειρα τεχνολογίας και άγχους μπορεί να εκλείψουν. Αν όμως βρούμε νέα επιτεύγματα και προστεθούν νέες καταστάσεις, αυτές θα βλέπουμε, αφού πρώτα θα τις βιώνουμε. Κάθε τι νέο που μπαίνει στο υποσυνείδητο είναι σαν ένα νέο άρθρο που γράφεται στα είδη ονείρων. Γι΄ αυτό τα όνειρα θα τελειώσουν μόνο όταν πάψει να υπάρχει ο άνθρωπος και όσο υπάρχει άνθρωπος οι κατηγορίες θα προσθαφαιρούνται όπως τα δεδομένα. Αν θέλουμε να τα κρατήσουμε για ανάμνηση μέσα μας, το κάνουμε, φτάνει να μην επιβαρύνουμε τη μνήμη που έχει όριο με άχρηστες πληροφορίες και πρέπει να εμπλουτιστεί με νέα δεδομένα για να μας δώσει νέα όνειρα.

Όνειρα συνήθειας

Όνειρα συνήθειας: Για να καταλάβετε αυτά τα όνειρα θα πω μια ιστορία. Μέσα από το δίδαγμά της φαίνεται η εξήγηση αυτών των ονείρων. Κάποτε ζούσε ένα ανδρόγυνο σε ένα σπίτι. Το σπίτι αυτό ήταν δίπλα σε βουστάσιο. Τον πρώτο καιρό η μυρωδιά των ζώων και οι κοπριές αυτών ήταν έντονες. Όσο περνούσε ο καιρός η μυρωδιά εξασθενούσε, μέχρι που δεν την ένιωθαν πια.

Όταν κάποιος είναι συνηθισμένος λοιπόν σε ένα περιβάλλον φτάνει η στιγμή που μύτη του συνηθίζει τη μυρωδιά, χωρίς να την αισθάνεται πια. Αν πάει όμως σε άλλο βουστάσιο θα αρχίσει πάλι από την αρχή. Αυτά λοιπόν τα επαναλαμβανόμενα όνειρα που στην αρχή τα συνηθίζουμε και με τον καιρό γινόμαστε ένα μ’ αυτά και δεν μας ενοχλούν πια είναι τα όνειρα συνήθειας. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας πρώην, ένα κακό αφεντικό, κάποιο πρόβλημα από το παρελθόν που δεν μπορούμε να απαλλαγούμε, ένας συνεχόμενος πόνος. Ο σκοπός που τα βλέπουμε είναι για να διορθώσουμε το πρόβλημα. Να το δούμε και να βρούμε μια λύση. Όχι να το συνηθίσουμε και να μην του δώσουμε την ευκαιρία να λυθεί.

Γενικά, είναι οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες μας που χάνουν με τον καιρό το φοβερό στοιχείο που είχαν στην αρχή και γίνονται βατοί και καθημερινοί, χωρίς να μας απειλούν ή να μας χαλούν την ηρεμία όπως τον πρώτο καιρό που άρχισαν να μας ενοχλούν. Είναι τα όνειρα που γίνονται μεν συνήθεια αλλά αυτή η συνήθεια εξασθενεί και γίνεται κάτι δικό μας, αναγνωρίζοντας μέσα σ’ αυτόν τον εαυτό μας και τα όσα περνάμε. Μοιάζει σαν ένα φίδι που μας δαγκώνει στην αρχή και μετά γίνεται πιο φιλικό μαζί μας. Σαν το φάντασμα που στην αρχή μας τρομάζει, αλλά με τον καιρό το δεχόμαστε. Σαν κάτι ξένο στην αρχή που μετά γίνεται οικείο.

Δεν είναι όλα τα επαναλαμβανόμενα όνειρα συνήθειας, γι’ αυτό αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία.

Όνειρα κολάζ

Όνειρα κολάζ: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε μια εικόνα κολάζ από διάφορες εμπειρίες που ζήσαμε ή πιθανόν να ζήσουμε. Π.χ. βλέπουμε τον καθηγητή τον φιλόλογο που είχαμε στο πρόσωπο, με το σώμα του αφεντικού μας και τη φωνή του πρώην μας.

Είναι μια ένωση όλων αυτών μέσα μας, ένα μπέρδεμα, που πολλές φορές δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο νόημα να μας δείξει, είναι η ένωση πολλών δεδομένων μεταξύ τους, με σκοπό να δημιουργηθεί μια εικόνα. Πιθανόν αυτό γίνεται, για να θυμηθούμε την ύπαρξή τους. Άτομα άσχετα μεταξύ τους που ποτέ δεν γνωρίστηκαν. Ένα όνειρο, που αν έχει κάποια ερμηνεία, θα υπάρχει στα κοινά αυτών των ατόμων. Σαν να μας λέει ότι όλοι είναι ίδιοι. Επίσης, όταν δούμε τρεις άνδρες στο όνειρο που έχουν κοινά και διαφορές, δηλώνει ότι η ψυχή θα ήθελε ο σύντροφός μας να έχει στοιχεία αυτών που βλέπουμε.

Τα όνειρα που προσπερνάμε

Τα όνειρα που προσπερνάμε: Όταν κάτι μας εμποδίζει να προχωρήσουμε το προσπερνάμε, όταν κάτι μας αφήνει αδιάφορους το προσπερνάμε. Όταν βιαζόμαστε και δεν μας αφήνουν να περάσουμε μπορεί να το προσπεράσουμε. Όμως, το προσπέρασμα δεν κάνει καλό ούτε στα όνειρα. Μια προειδοποίηση, μια σοβαρή αποκάλυψη όταν την προσπερνάμε μας κυνηγάει. Πολλές φορές δεν βλέπουμε το σήμα μπροστά μας απαγορεύεται το προσπέρασμα. Όταν το παραβιάζουμε είναι η πρώτη στραβοτιμονιά για να δούμε επαναλαμβανόμενο όνειρο κι όχι απλά σειριακό. Αυτό γίνεται για να διορθώσουμε το πρόβλημα. Αυτό γίνεται όταν συνεχώς προσπερνάμε το όνειρο εσκεμμένα ή μη.

Είναι ένας συναγερμός τα όνειρα αυτά που πρέπει να τα λάβουμε υπόψη, όχι να τα προσπεράσουμε. Αυτό θα φανεί στην πορεία τι είναι για μας. Όμως, κάποιες στιγμές τα όνειρα είναι πολύ λησμονημένα που θυμάσαι μόνο σκόρπιες εικόνες. Θέλοντας και μη το προσπερνάς. Το αποτέλεσμα θα φανεί στην πορεία. Όμως, όταν είναι κάτι σημαντικό μας τυραννά. Δεν μας αφήνει σε ησυχία. Αν το κάνει, δεν ήταν σημαντικό. Είναι λογικό, στην τύχη να το έχουμε προσπεράσει.

Προστατευτικά όνειρα

Προστατευτικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που κάποιος φροντίζει για μας και μας προστατεύει ή εμείς φροντίζουμε τους άλλους. Μπορεί να είναι ένας φίλος, οι συγγενείς, ένας άγνωστος. Όταν δούμε να μας προστατεύει ο σύντροφός μας πρέπει να είναι καρμικός έρωτας, αληθινός, για να ισχύει, αλλιώς θα χωρίσουμε. Μοιάζει με τα καθοδηγητικά όνειρα, αλλά εδώ δεν μας προστατεύει μόνο στην πορεία που θα πάρουμε. Εδώ γίνεται και σε άλλους τομείς αυτή η προστασία. Μας συμβουλεύουν, μας προειδοποιούν, ακολουθούν το δρόμο μας για να δούμε τι θα πάθουμε. Τα όνειρα με άγιους είναι μόνο καθοδηγητικά. Εδώ μπορεί να μας προειδοποιήσει για κάτι ή να μας εμποδίσει να μην το κάνουμε. Σαν να είναι ένας αόρατος μανδύας πολλές φορές ή τοίχος και δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε. Ούτε μπρος πάμε, ούτε πίσω. Μένουμε εκεί. Καταλαβαίνουμε ότι κάνουμε λάθος και παίρνουμε τη σωστή απόφαση. Πολλά προστατευτικά όνειρα είναι παραπλανητικά. Μακάριο το άτομο που θα το αντιληφθεί νωρίς αυτό.

Σ’ αυτό το όνειρο βλέπουμε ότι μας φιλά η μαμά, μας σκεπάζει, βλέπουμε ότι μας κρατάνε οι γονείς μας ο ένας από το ένα χέρι κι ο άλλος από το άλλο. Είναι τα όνειρα που μας παρέχουν σιγουριά και θωρακίζουν την ψυχή μας. Συμβολικά μπορεί να είμαστε ένα φυτό που το ποτίζουμε οι ίδιοι, ένα καναρινάκι που το φροντίζουμε, ένα  σκυλάκι που το φροντίζουμε. Επίσης, βλέπουμε ότι προσέχουμε το δάσος, προσέχουμε την βλάστηση, δεν πατάμε το πράσινο, μας αρπάζουν το τσιγάρο από το στόμα και το πετάνε, μας αρπάζουν το ποτήρι και το σπάνε για να μην πιούμε. Κακό όνειρο είναι να μας κλείσουν σε μια χρυσή φυλακή και να πάρουν τα κλειδιά, για να μας προστατέψουν, αλλά αυτό δεν είναι προστασία. Άλλο προστατευτικά όνειρα κι άλλο υπερπροστατευτικά. Εδώ γίνεται μια παθολογική προστασία που πνίγει το άτομο, δεν το εξασφαλίζει, ούτε το βοηθάει. Νιώθει παγιδευμένος και δέσμιος αυτής της αγάπης. Αγάπη δεν είναι, γιατί δεν γίνεται για το καλό του ατόμου που προστατεύεται, αλλά για να ηρεμήσει το άτομο που προστατεύει ότι δεν κινδυνεύει.

Άρα, είναι τα όνειρα που προστατεύουν ψυχή- σώμα – και πνεύμα για να διατηρούνται και να μπορούν να επιβιώνουν και να παίρνουν δύναμη. Αυτή η δύναμη χάνεται όταν η προστασία δεν είναι αληθινή.

Θεόσταλτα όνειρα

Θεόσταλτα όνειρα: Είναι τα όνειρα που το μήνυμα που δίνουν είναι αληθινό, αληθινή και η βοήθεια που προσφέρεται. Όλα τα προγνωστικά, προόρασης και προφητικά όνειρα. Κάποια όνειρα προειδοποιητικά, τα όνειρα αφύπνισης, κάποια προστατευτικά τα θρησκευτικά όνειρα που αφήνουν όμορφα συναισθήματα κ.λ.π. Είναι τα όνειρα που έρχονται όμορφες μυρωδιές, νιώθουμε ευτυχισμένοι όταν ξυπνήσουμε και γενικά μια λάμψη βγαίνει από τα μάτια. Υπάρχει αυτοπεποίθηση και ηρεμία.

Σε αντίθεση με τα διαβολικά εδώ υπάρχει γαλήνη, ομορφιά, φως, ηρεμία, αυτοπεποίθηση, ελπίδα. Είναι όμως πολύ λίγα αυτά τα όνειρα κι όποιος ξέρει να τα αναγνωρίζει χαίρεται το μήνυμα που δίδουν. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν βλέπουμε θεόσταλτα όνειρα. Ότι δεν είμαστε άξιοι να τα δούμε, ότι μας δοκιμάζουν οι δαίμονες πάντα. Από το συναίσθημα που νιώθουμε και πόσο αλήθεια βγαίνουν φαίνεται η αλήθεια. Άλλωστε γιατί υπάρχουν κάποια κατάμαυρα όνειρα όταν όλα τα όνειρα είναι διαβολικά; Γιατί ο θεός επικρότησε την προσπάθεια του Ιωσήφ να ερμηνεύει όνειρα; Έτσι λοιπόν οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν μεν τα θεόσταλτα όνειρα, αλλά υπάρχουν και οι παγίδες που απ’ αυτές πρέπει να φυλάγεται ο άνθρωπος, ειδικά όταν προκαλούνται από δαίμονες ή από τον ίδιο το σατανά.

Προσέξτε όμως, γιατί πολλές φορές ο σατανάς παίρνει τη μορφή του Χριστού και μένουμε ήσυχοι ότι ισχύουν τα όσα είπε.

Πως ένιωσες όταν είδες το όνειρο αυτό; Πρέπει να αναρωτηθείς.

Νιώθεις μια γαλήνη μέσα σου.
Νιώθεις δυνατός.
Νιώθεις ανύπαρκτες, ευχάριστες μυρωδιές στο χώρο.
Ένα φως λάμπει γύρω σου.
Έχεις αυτοπεποίθηση.

Έστω και ένα να ένιωσες, είδες το Χριστό.

Αν ήταν δαιμονικό:
Νιώθεις μια μαχαιριά να σου τρυπά το στήθος.
Έχεις την ανάγκη να προσευχηθείς.
Θέλεις να κλάψεις.
Νιώθεις μια κατάθλιψη, μια σκοτεινιά, ένα βάρος.
Έχεις ταχυκαρδίες.
Είσαι απαισιόδοξος.
Νιώθεις μια ανύπαρκτη μυρωδιά θειαφιού στο χώρο.

Τώρα πια, ξέρεις τι είδες!!!

Όνειρα εστίασης της ματιάς

Όνειρα εστίασης της ματιάς: Είναι τα όνειρα που η ματιά μας πέφτει σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Είναι τα όνειρα που συγκρατούν μια συγκεκριμένη λεπτομέρεια του ονείρου. Που δίνουμε περισσότερο βάση στο συγκεκριμένο παρά σε όλο το όνειρο. Υπάρχει μια ζωηρή παρακολούθηση μόνο στο συγκεκριμένο και όλα τα πορίσματα βγαίνουν μόνο απ’ αυτό. Αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό για πολλά είδη ονείρων. Το υποσυνείδητο το θεωρεί πολύ σημαντικό.

Μπορεί όμως για τη ζωή μας να μην είναι τόσο σημαντικό και να απορούμε γιατί πια τόση σημασία για ένα ασήμαντο γεγονός. Είναι ένας κωδικός που κρύβεται πίσω απ’ αυτό. Μπορεί να έχει μια κυριολεκτική ή αλληγορική ερμηνεία και να το μήνυμα που θέλει να δώσει τόσο σημαντικό, που δεν πάει το μυαλό μας. Μοιάζει σαν να ετοιμάζουμε την κάμερα και εστιάζουμε την ματιά σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο ώστε να βγάλουμε φωτογραφία. Στα όνειρα επιστροφής αυτή η εστίαση είναι σημαντική για τη ζωή μας.

Όνειρα του ουρανού

Όνειρα του ουρανού: Βλέπουμε πολλές φορές ότι πέφτουν τραπέζια από τον ουρανό, πέφτουν πέτρες, πέφτουν αντικείμενα κι αυτό μας τρομάζει και μας ξυπνά απότομα. Παθαίνουμε ταχυπαλμία διότι είναι κάτι που νομίζουμε ότι το ζούμε έντονα. Είναι κάτι ουρανοκατέβατο που θα έρθει στη ζωή μας, κάτι που απειλεί ότι πρέπει να ντρεπόμαστε γι’ αυτό που κάνουμε, μια κίνηση ότι είχαμε επικοινωνία με το θεό και μας απάντησε με τον τρόπο αυτό, ένας από μηχανής θεός. Επίσης είναι μια αφύπνιση που κάτι μας υπενθυμίζει. Επίσης πρέπει να αναλύσουμε τη σημασία αυτού, που πέφτει. Ίσως να εκφράζουμε κάποιο φόβο θεού ή λύπη στον τρόπο, που αφήνουμε τα πράγματα να εξελιχθούν στη σχέση και τη ζωή μας.

Ένα άλλο όνειρο με τον ουρανό είναι οι παρειδωλίες νεφών. Ανάλογα τι εικονίζουν τα σύννεφα δηλώνει ότι αυτό το έχουμε παραμελήσει και θα το χάσουμε.

Επίσης, όνειρα του ουρανού είναι όταν προσπαθούμε να πλησιάσουμε τον ουρανό κι αυτός απομακρύνεται. Το όνειρο αυτό δείχνει ότι αυτό που ψάχνουμε είναι απέραντο και είμαστε πολύ μακριά από την αλήθεια. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια δύσκολη κατάσταση που έχουμε αναλάβει και δεν μπορούμε να βγάλουμε εις πέρας ή η κουκκίδα γνώσεων που ξέρουμε ανάμεσα στην απέραντη γνώση. Εμείς προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα, αλλά ποτέ δεν θα μάθουμε τα πάντα.

Συνειρμικά όνειρα

Συνειρμικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που έχουν μια διαδοχική σειρά, προχωράνε σαν ταινία με σωστή χρονική σειρά. Βλέπεις π.χ. ότι γεννιέσαι, εξελίσσεσαι, μεγαλώνεις, παντρεύεσαι, γερνάς και πεθαίνεις. Αυτό είναι ένα συνειρμικό όνειρο. Αυτό ισχύει και με τις ιδέες και τις αποφάσεις μας. Καταλαβαίνεις ότι δημιουργήθηκε έχοντας μια λογική συνέχεια. Τα συνειδητά όνειρα είναι όλα συνειρμικά. Όμως εγώ αναφέρομαι στα ασυνείδητα όνειρα που τα βλέπουμε σε βαθύ ύπνο, τα αντιληπτικά όνειρα λοιπόν, σε ασυνείδητη μορφή έχοντας σωστή χρονική σειρά.

Επίσης, συνειρμικά όνειρα είναι να σου δώσει κάποιος μπερδεμένες εικόνες και να τις τοποθετήσεις με λογική σειρά. Να αντιστοιχήσεις φωτογραφίες με τη σωστή χρονολογική σειρά. Επίσης μπορεί να λύσεις μια άσκηση σωστά, να βάλεις τις αντιστοιχίες ή να βάλεις τα γράμματα με τη σειρά. Όμως, αυτό γίνεται όπως είπα με τη σωστή σειρά. Λειτουργεί πολύ η λογική εδώ. Μπορεί να σε βγάλει από δύσκολες στιγμές στο όνειρο ή να αντιδράσεις αν κάποιος πει ότι πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι το Λονδίνο και να φωνάξεις Παρίσι. Όμως δεν αντιλαμβάνεσαι ότι ονειρεύεσαι, ούτε ξυπνάς.

Όνειρα με αγχίνους μνήμη

Όνειρα με αγχίνους μνήμη: Είναι τα όνειρα που βασίζονται σ’ αυτή την τεχνική μνήμης. Για να θυμηθούμε αυτά τα όνειρα ή τα στοιχεία που μας δίδονται μας βοηθά αυτή η μνήμη ή μέσα από το όνειρο ζητάμε απαντήσεις μ’ αυτή τη μέθοδο. Για να το καταλάβετε καλύτερα πρέπει να πω τι σημαίνει αγχίνους μνήμη. Είναι η ικανότητα σύνδεσης νεώτερων παραστάσεων με άλλες παλαιότερες με τις οποίες υπάρχουν ομοιότητες.

Π.χ. θυμόμαστε το σχήμα της Πελοποννήσου που το μαθαίνουμε για πρώτη φορά και την συνδέουμε με ένα συκόφυλλο αντεστραμμένο. Την Ισπανία με το κεφάλι μας. Την Ιταλία με μια μπότα που κλοτσά την μπάλα-Σικελία. Επίσης, για να θυμόμαστε πως γράφεται η λέξη μήνυμα θυμόμαστε ότι είναι με σωστή σειρά της αλφαβήτου. Όμως με το κυνήγι ισχύει η αντίθετη σειρά. Για να θυμόμαστε κάποιες χρονολογίες κάνουμε εύκολους συνδυασμούς αριθμών. Το όνειρο το θυμόμαστε λοιπόν με τέτοιους συνδυασμούς. Για να θυμηθούμε την Ολλανδία έχουμε στο μυαλό ένα ολλανδικό τυρί ή μια αγελάδα. Έτσι κρατάμε το όνειρο στο μυαλό και θυμόμαστε γιατί σκεφτήκαμε τη συγκεκριμένη λέξη και τι νόημα κρύβει.

Όνειρα απώλειας

Όνειρα απώλειας: Τα  όνειρα αυτά μας αφήνουν μισούς ψυχολογικά. Πέφτει ένα δόντι αριστερά, μπορεί να χωρίσουμε. Πέφτει ένα δόντι δεξιά μπορεί να χάσουμε τη δουλειά μας. Χάνεις την ευκαιρία να πάρεις μετάθεση, να πας ταξίδι, να παντρευτείς. Ένα όνειρο απώλειας αλλάζει τα δεδομένα στη ζωή μας. Εδώ ανήκουν και τα όνειρα ληστείας αλλά λόγω της θεματολογίας τους αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία.

Γενικά, χάνουμε ένα άτομο όταν δούμε ένα όνειρο απώλειας, χάνουμε το παιδί μας, χάνουμε κάτι που αποκτήσαμε με κόπο τόσο ξαφνικά, τόσο άδικα! Κάποτε λέγανε όταν πέφτουν πολλά δόντια είναι θάνατος. Δεν είναι θάνατος, είναι απώλεια της στεναχώριας, της πίκρας. Είναι καλή απώλεια. Απελευθέρωση. Η μόνη που πεθαίνει είναι η κατήφεια μας. Μπορεί κάποιος να πεθάνει όταν χάσει ένα μεσαίο δόντι, όχι πάντα. Το αίμα δηλώνει τον πόνο. Ότι αυτή η απώλεια είναι σημαντική για μας. Όμως υπάρχει και η οικειοθελής απώλεια. Ένα απότομο αριστερό τράβηγμα και βγάζουμε το δόντι, ζητάμε διαζύγιο. Ένα απότομο τράβηγμα δοντιού από την δεξιά πλευρά, παραιτούμαστε. Ναι, πολλές απώλειες είναι καλύτερα να υπάρχουν. Το ζητάμε οι ίδιοι. Δεν είναι πάντα κακό όνειρο. Ανάλογα πώς το βλέπει ο καθένας. Για κάποιους είναι καημός, για τους υπόλοιπους είναι λύτρωση.

Μετά την απώλεια κάποιου σημαντικού αντικειμένου ή προσώπου, τα όνειρα της απώλειας είναι έντονα. Ονειρευόμαστε για πολύ καιρό έναν νεκρό που χάσαμε, ή το αυτοκίνητο που χάσαμε ή πουλήσαμε. Μετά από ένα χωρισμό είναι φυσικό για πολύ καιρό να ονειρευόμαστε το άτομο αυτό. Το ίδιο συμβαίνει με ό,τι χάσουμε. Μερικά όνειρα δεν έχουν ερμηνεία. Είναι η εστίαση του υποσυνείδητου σ’ αυτό που χάσαμε. Κάποιες στιγμές σε μια σχέση ένα τέτοιο όνειρο έχει καλή ερμηνεία, την ερμηνεία της επανασύνδεσης. Τότε η απώλεια δεν είναι πια απώλεια.

Όνειρα με ψηφίδες ή παζλ

Όνειρα με ψηφίδες ή παζλ: Είναι η προσπάθεια στα όνειρα να συναρμολογήσουμε με ψηφίδες σωστά την εικόνα μας, την προσωπικότητά μας, τον εαυτό μας, χωρίς να κάνουμε λάθος, προκειμένου να φτιάξουμε σωστά το παζλ που έχουμε αναλάβει. Προσπαθούμε να συναρμολογήσουμε σωστά κάθε μπερδεμένο μας κομμάτι, να κάνουμε μια εικόνα του εαυτού μας, συμπεριλαμβάνοντας την ψυχική μας υγεία, τα λάθη και τα πάθη μας, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις αποφάσεις μας κ.λ.π. Να ξελαφρώσουμε από τα βάρη και να μπορέσει να γίνει πιο εύκολα αυτή η συναρμολόγηση με λιγότερα κομμάτια.

Όσο πιο εύκολη είναι η συναρμολόγηση, τόσο πιο γρήγορα θα σχηματιστεί το πορτρέτο μας και θα γίνουν λιγότερα λάθη. Θα μπορούμε να το ελέγχουμε κι αφού θα συναρμολογηθεί γρήγορα, σωστά κι εύκολα, αποκλείεται να χαθεί κάποιο κομμάτι. Έστω κι ένα να χαθεί, το πορτρέτο δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Άρα, είμαστε υπεύθυνοι στα όνειρα αυτά να μπορέσουμε να τελειώσουμε το παζλ που έχουμε αναλάβει να φτιάξουμε. Ακόμα κι αν δεν αφορά εμάς, πάλι είναι πρέπον, αφού το έχουμε αναλάβει να το τελειώσουμε στο γρηγορότερο χρόνο, να αποτελείται από λιγότερα κομμάτια και να ολοκληρωθεί σωστά.

Όνειρα δημιουργίας

Όνειρα δημιουργίας: Είναι τα όνειρα που το άτομο δημιουργεί. Φτιάχνει, προσθέτει όμορφες πινελιές με πανέμορφα χρώματα ή βάζει σκουρόχρωμες πινελιές, ανάλογα πως αισθάνεται. Μπορεί να φιλοτεχνεί ένα άγαλμα, να ζωγραφίζει έναν πίνακα, να παίζει θέατρο κ.λ.π. Μπορεί επίσης, να είναι επικεφαλής σε κάποια ομάδα, να δίνει εντολές όταν αυτά τα κάνουν κάποιοι άλλοι εκ μέρους του. Είναι πολύ άσχημο όταν κάποιος άλλος δημιουργεί για μας, διότι δεν μπορεί να ξέρει τη δική μας φαντασία πόσο δύναμη έχει. Θα το κάνει με τη δική του φαντασία κάτι που θα φανεί ξένο πάνω μας. Εδώ φαίνεται ο αέρας που έχει ο ονειρευόμενος, πόσο δραστήριο άτομο είναι, πόσο αδρανής, πόσο ταλαντούχος.

Ως προς τη δομή του το έργο μας είναι καταπληκτικό γιατί το φτιάξαμε μόνοι μας, με τις δικές μας δυνάμεις και ξέρουμε καλά ότι μπορεί να μην έχει την απήχηση που περιμένουμε, αλλά εμείς το εγκρίνουμε. Είναι πολύ άσχημο το όνειρο αν δεν το εγκρίνουμε και το σπάσουμε. Εκτός από τη δομή εξετάζουμε το περιεχόμενο. Αν το θέατρο που παίζουμε είναι δράμα ή κωμωδία, αν είναι ρομαντική, ρεαλιστική ή σουρρελιστική  η ζωγραφιά, αν έχει χαρούμενα ή σκούρα χρώματα. Ανάλογα λοιπόν πως αισθανόμαστε ψυχικά παίρνουν τα δημιουργήματά μας την ανάλογη χρωματολογία. Αυτή καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τον συναισθηματικό μας κόσμο. Αυτός είναι αρμόδιος γι’ αυτά. Αν δεν δούμε φως και δούμε σκοτάδι οφείλεται αποκλειστικά στον τρόπο που εμείς βλέπουμε τα πράγματα και τις περισσότερες φορές τα δημιουργήματά μας επηρεάζονται πολύ απ’ αυτά. Παίρνοντας ακριβώς τη μορφή που τους δίδουμε εμείς αποκλειστικά.

Όνειρα επαιτείας

Όνειρα επαιτείας: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε ότι γινόμαστε υπό για κάποιον, ότι ζητιανεύουμε την αγάπη του. Γονατίζουμε μπροστά του και τον παρακαλούμε για λίγα ψίχουλα αγάπης, ενώ πρέπει να μας δώσει ολόκληρο το καρβέλι για να λέγεται αγάπη. Είναι τα όνειρα που ζητάμε την προσοχή των ανθρώπων, το ενδιαφέρον τους, που ζητάμε χρήματα, που ζητάμε με ικεσία και κλάμα το ενδιαφέρον των άλλων. Είναι το όνειρο που μας υποδουλώνει στα μάτια μας και στα μάτια των άλλων στο όνειρο, είναι μια προειδοποίηση ότι αν είμαστε επαίτες της ζωής, δεν πρόκειται να μας λυπηθεί κάποιος, αλλά θα μας κλωτσήσει περισσότερο. Θα μας χώσει πιο βαθιά στην μοναξιά. Είναι το όνειρο που δείχνει ότι αυτή η τακτική δεν αποδίδει ούτε στο όνειρο, ούτε στην πραγματική ζωή. Πρέπει να κόψουμε το χέρι κάποιου που μας χαρίζει κάτι από οίκτο, όχι να το τείνουμε περισσότερο. Πρέπει να το θέλει πραγματικά, να είμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας, αν βρούμε τη δύναμη να σηκωθούμε και να προχωρήσουμε σε ένα άλλο δρόμο μακριά απ’ αυτό που μας φέρνει στην κατάσταση να ζητιανέψουμε. Πολλές φορές κάποιος θέλει και μας δίνει και η ζωή δεν μας θέλει μαζί. Φανταστείτε αν αυτό γίνει από πίεση ή ικεσία. Όχι, δεν κερδίζουμε τίποτα με τον τρόπο αυτό. Αντιθέτως χάνουμε πολλά, και πάνω απ’ όλα την αξιοπρέπειά μας.

Αν κάποιος άλλος είναι ζητιάνος στο όνειρο για μας έχει δύο ερμηνείες: α) Είναι όνειρο επιθυμίας να τον δούμε σ’ αυτή την κατάσταση για μας, επειδή μας πόνεσε κι εμείς να τον ποδοπατούμε και β) Είναι στην κατάσταση του ζητιάνου και ζητά την προσοχή και την αγάπη μας. Είναι καλό να του εξηγήσουμε ότι αυτό που κάνει τον μειώνει και δεν πρέπει να ποδοπατείται για κανέναν και στο όνειρο και στην πραγματικότητα. Αυτό το όνειρο είναι σπάνιο.

Όνειρα στοχοποίησης

Όνειρα στοχοποίησης: Είναι τα όνειρα παγίδες που στοχοποιούν ένα άτομο στα μάτια μας ότι δεν αξίζει να είναι μαζί μας. Ότι είναι σκάρτος, ότι δεν είναι ιδανικός για φίλος ή σύντροφός μας. Δείχνει πολλά μειονεκτήματα των ατόμων αυτό το όνειρο και τους μειώνει στα μάτια μας σε μεγάλο βαθμό. Αυτό δεν αληθεύει πάντα, απλά η ψυχή κάνει τις δικές της αξιολογήσεις για τα άτομα αυτά. Αν μας πει ότι ο άνδρας που είναι μαζί μας δεν είναι εντάξει, ίσως είναι μια εμμονή δική μας, μια ανασφάλεια, μια φοβία ή αντιλήφθηκε ότι δεν είναι πιστός. Τις περισσότερες φορές είναι το αντίθετο ότι είναι πιστός. Δεν παίρνεις σωστές απαντήσεις συχνά στην κατηγορία αυτών των ονείρων. Την αλήθεια θα την πει η ζωή. Αν ανακαλύψεις ότι δεν τον θέλεις πια, ότι βαρέθηκες, τότε ήταν σωστή αξιολόγηση της ψυχής για το άτομο αυτό. Για να το καταλάβεις νωρίς πρέπει να έχεις αυτογνωσία, να ξέρεις τι πραγματικά αισθάνεσαι ξεπερνώντας την επιφανειακή θέληση και οδεύοντας προς την μόνιμη.

Κακό όνειρο είναι αν στοχοποιηθεί ολόκληρη οικογένεια λόγω κάποιων κινήσεων από μέρους της που έχουν παρεξηγηθεί από μας, και ζητάμε να φύγουν από τη γειτονιά γιατί είναι μίασμα. Το όνειρο επιβεβαιώνει τις σκέψεις μας και βάζουμε λόγια και στους άλλους ότι αυτό πράγματι ισχύει. Δεν το επιβεβαίωσε όμως το όνειρο, απλά έδειξε τις σκέψεις που κάναμε. Για να το επαληθεύσει κατά ένα μικρό ποσοστό, πρέπει να μην το σκεφτούμε. Να γίνει μόνη της η επιβεβαίωση της πληροφορίας από το πουθενά. Και σ’ αυτή την περίπτωση δεν είναι πάντα σωστή η πληροφορία. Φαντάσου να το σκεφτούμε!

Το ίδιο γίνεται με έναν συνάδερφο που έχει στοχοποιηθεί από μας. Μπορεί αυτό να το πάθουμε κι εμείς από άλλους. Να βγάλουν τα δικά τους αυθαίρετα συμπεράσματα, χωρίς να ξέρουν ποια είναι η αλήθεια. Γι’ αυτούς, είναι αυτή που φαντάζονται.

Όνειρα στρατηγικής

Όνειρα στρατηγικής:  Είναι τα όνειρα που μας βοηθάνε να σκεφτούμε τι στρατηγική θα ακολουθήσουμε προκειμένου να βρούμε λύση στο πρόβλημα που μας απασχολεί.  Χωρίς να έχουμε αγωνία ή ανησυχία βλέπουμε διάφορα σενάρια με διάφορες  προσπάθειες  τι θα κάνουμε, όλα γίνονται βάσει της σκέψης μας που περιστρέφεται στις διάφορες εκδοχές, βάσει ενός πλάνου που έχουμε δημιουργήσει. Όταν βρούμε την κατάλληλη στρατηγική λέμε αυτό θα κάνουμε και ο κύκλος του ονείρου σταματά.

Όνειρα επικοινωνίας

Όνειρα επικοινωνίας: Επειδή είναι ένα σημαντικό μήνυμα από το υποσυνείδητο πρέπει να θυμόμαστε το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος. Μπορεί να είναι απάντηση ή λύση στο πρόβλημα που μας απασχολεί. Όταν όμως στέλνουμε εμείς το τηλεγράφημα είναι ένα μήνυμα που δίδουμε εμείς στο υποσυνείδητο υπαγορεύοντας του τις πραγματικές μας ανάγκες και γνωστοποιώντας του μια νέα πλευρά του εαυτού μας που ίσως δεν γνωρίζει κατά τη γνώμη μας ή παραβλέπει.

Το γράμμα δεν έχει να κάνει με το υποσυνείδητο, αλλά με το άτομο που μας το στέλνει. Η θεματολογία του εξαρτάται από τη σχέση που έχουμε μαζί του κι αυτή περιέχει. Πρέπει λοιπόν να θυμόμαστε τι έχει να μας πει.

Η επικοινωνία στα όνειρα εκτός από την αλληλογραφία και το τηλεγράφημα γίνεται με τις εικόνες, τον εγκέφαλο, τη γλώσσα του σώματος, την ομιλία, μηνύματα σε πέτρες, στην άμμο, στη θάλασσα, στον ουρανό, επικοινωνία με το τηλέφωνο και με το fb. Το τελευταίο προστέθηκε τα τελευταία έτη και φυσικά μπορεί αυτό να γίνεται και στο μέλλον με άλλες δυνατότητες επικοινωνίας που θα εφευρεθούν.

Μια εικόνα στο όνειρο λέει πολλές λέξεις. Αυτό το ανακάλυψαν οι Αιγύπτιοι με τα ιερογλυφικά, ότι κάθε αντικείμενο αντιστοιχεί σε ένα γλωσσικό κώδικα. Π.χ. το γεράκι είναι το γ, ο ελέφαντας το ε και με πολλούς συνδυασμούς δημιουργούσαν λέξεις. Αυτό γίνεται και στα όνειρα. Συνεχόμενα αντικείμενα θα μπορούσαν να είναι μια τέτοια αποκρυπτογράφηση. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε δικούς μας κωδικούς που μόνο η ψυχή γνωρίζει για να επικοινωνήσουμε με τον υπόλοιπο εαυτό μας ή δεδομένα που ακόμα δεν γνωρίζει το υποσυνείδητο. Αυτό εμείς το βλέπουμε σαν γλώσσα μηχανής που ανήκει στα λειτουργικά όνειρα. Αυτός ο κωδικός σπάει όταν τροφοδοτηθεί ο εγκέφαλος και γίνουν δεδομένα του, όσα μέχρι χθες του παρουσιάστηκαν και ήταν ασαφή γι’ αυτόν.

Βλέπουμε επίσης ότι κάνουμε κάποιες κινήσεις με τον αντίχειρα και το υπόλοιπο σώμα και καταλαβαίνουμε την παντομίμα που βλέπουμε για να μην μονολογούμε. Όμως, συνεννοούμαστε με ένα άτομο πολύ καλά και βλέπουμε ότι μας καταλαβαίνει. Όταν δεν μιλούμε την ίδια γλώσσα σημαίνει ότι δεν καταλαβαινόμαστε αλληγορικά.

Τίθεται το ερώτημα, με τη Μέρκελ τι γλώσσα μιλάμε στο όνειρο; Βλέπουμε λοιπόν ότι κατά τρόπο μαγικό μιλάμε άψογα γερμανικά χωρίς να μιλάμε στην πραγματικότητα, ή αυτή μιλάει ελληνικά άψογα. Αυτό δείχνει ότι καταλαβαινόμαστε. Η επικοινωνία γίνεται σωστά; Όχι πάντα, διότι μπορεί αυτή η Μέρκελ που μιλάει ελληνικά να μην είναι αυτή, αλλά μια άλλη που πήρε τη μορφή της. Να είναι κάποια που μας παρηγορεί ότι αυτό που θέλουμε θα γίνει ή μια παγίδα. Όμως, στο όνειρο κατά κάποιο τρόπο πρέπει να λάβουμε το μήνυμα που μας δίνει, αλλιώς η επικοινωνία δεν επιτυγχάνεται σωστά. Καλό είναι να δούμε τον χαρακτηριστικό ρόμβο που κάνει τα χέρια της ή τα σωστά μοντελάκια που φοράει για να πούμε ότι είναι αυτή. Αν την δούμε με ροκ στυλ δεν μπορεί να είναι αυτή. Το καταλαβαίνουμε κι οι ίδιοι. Η σωστή επικοινωνία με την Μέρκελ στο όνειρο, είναι η περίπτωση ο καθένας να μιλάει στη γλώσσα του. Εμείς μιλάμε ελληνικά κι εκείνη γερμανικά, αλλά καταλαβαίνουμε κατά περίεργο τρόπο ο ένας τον άλλο και λαμβάνουμε το μήνυμα που δίδει ο ένας στον άλλο με θαυματουργό τρόπο.

Με ένα Έλληνα πάντα μιλάμε ελληνικά; Όχι, είναι περίεργο ότι στα όνειρα της επικοινωνίας αυτό δεν ισχύει πάντα. Γίνονται τα εξής περίεργα: 1) Ο ένας μιλάει ελληνικά κι ο άλλος ελληνικά μεν αλλά δεν καταλαβαίνει όσα του λέει, 2) ο ένας λέει άσπρο, ο άλλος μαύρο, 3) γίνεται σωστά η επικοινωνία και βρίσκεται λύση. 4) Ο ένας μιλάει ελληνικά κι ο άλλος καταλαβαίνει ότι του μιλάει με άλλη γλώσσα. 5) Ο ένας μιλάει ελληνικά κι ο άλλος κινέζικα. Δεν καταφέρνουν να επικοινωνήσουν.

Όλα αυτά είναι αλληγορικά οι καταστάσεις που δηλώνουν πόσο αληθινά επικοινωνούν αυτά τα δύο άτομα μεταξύ τους. Αν έχουν σύνδεση ή χημεία μεταξύ τους.

Πολλές φορές η επικοινωνία γίνεται με εικόνες που νιώθουμε ότι μας δίνουν ένα αποτέλεσμα ή αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι συμβαίνει σε ένα προσφιλές μας άτομο.

Επικοινωνία στο όνειρο γίνεται και με τον εγκέφαλο. Μιλάνε χωρίς να κινήσουν το στόμα τους. Τα εγγαστρίμυθα άτομα της πραγματικότητας επικοινωνούν στο όνειρο και με άλλους τρόπους άγνωστους στους υπόλοιπους. Οι κωφάλαλοι στο όνειρο επικοινωνούν με τους άλλους εγκεφαλικά ή με τη γλώσσα του σώματος ή την κωφάλαλη μέθοδο με τα δάχτυλα, τη μέθοδο που μας δείχνουν στις ειδήσεις. Οι τυφλοί με τη μέθοδο Μπράιγ κ.λ.π.

Υπάρχουν επικοινωνίες ατόμων που γίνονται με τη γλώσσα του σώματος όταν η ακοή δεν φτάνει τόσο μακριά. Π.χ. φεύγει το τρένο κι εμείς με το σταυρωμένο στήθος χιαστί λέμε στον άλλο σ’ αγαπώ. Δεν το ακούει, αλλά το βλέπει και το διαβάζει και ανταποδίδει. Όταν δεν φτάνει η όραση μπορεί να δούμε γραμμένο το μήνυμα στον ουρανό. Ναι, είναι μια άλλη περίπτωση επικοινωνίας. Ό,τι είναι γραμμένο στην άμμο δεν ισχύει, αλλά όταν είναι λαξευμένο σε πέτρα έχει ισχύ και στο όνειρο. Το μήνυμα στο μπουκάλι ισχύει μόνο όταν φτάσει στα χέρια μας και το λάβουμε, όπως και ένα γράμμα μπορεί κάποιο μήνυμα να κρύβει, μόνο όταν το φέρνει ο ταχυδρόμος στα χέρια μας. Όμως, όταν δεν μπορούμε να το διαβάσουμε αφορά το μακρινό μέλλον ή έχουμε πρεσβυωπία και δεν το έχουμε αντιληφθεί.

Ένα όνειρο που βλέπουμε συχνά στα όνειρα επικοινωνίας είναι η προσπάθεια να τηλεφωνήσουμε. Αυτή η κλήση άλλες φορές είναι πετυχημένη κι άλλες όχι. Εξαρτάται πολύ η επιτυχία στο όνειρο αυτό. Βλέπουμε τι πραγματικά αισθάνεται. Όταν δεν μπορέσουμε να πάρουμε το άτομο που θέλουμε ή εμποδιστεί αυτή η επικοινωνία δεν υπάρχει ανταπόκριση από το άτομο αυτό. Δεν επικοινωνούμε ψυχολογικά. Άρα, τον θέλουμε, αλλά δεν μας θέλει. Κακό είναι να δούμε ότι πήραμε λάθος νούμερο ή ξεχάσαμε τον αριθμό. Δείχνει ότι δεν τον θέλουμε ούτε εμείς πραγματικά. Όταν μιλήσουμε μαζί του και πάψει αυτή η επικοινωνία απότομα, σημαίνει ότι σταμάτησε αυτή η σχέση, θα χωρίσουμε. Όταν το κλείσουμε και πούμε τα λέμε αύριο, είναι μια φυσιολογική επικοινωνία.

Κακό είναι όταν τον αποχαιρετήσουμε. Τον βαρεθήκαμε κι έχουμε σκοπό αύριο να του πούμε ότι χωρίζουμε. Όταν δεν το σηκώσει σημαίνει ότι όταν τον χρειαζόμαστε δεν τον βρίσκουμε. Μας θέλει φιλικά, αλλά όχι ερωτικά ή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή τώρα να επικοινωνήσουμε μαζί του. Όταν λάβουμε κλήση του δηλώνει ότι μας αγαπάει. Αν το σηκώσουμε είναι ώρα να κάνουμε σχέση μαζί του. Αν δεν το σηκώσουμε δεν νιώθουμε έτοιμες για κάτι τέτοιο. Στα όνειρα επικοινωνίας με το τηλέφωνο, πρέπει να είμαστε μ’ αυτόν που θέλουμε. Δεν υπάρχουν όνειρα ταύτισης και αντικατάστασης εδώ.

Τέλος, όταν σταματά απότομα την επικοινωνία και μας κλείνει το τηλέφωνο είναι σημάδι ότι στην πραγματικότητα αυτό το άτομο δεν είναι το κατάλληλο για μας. Όταν κλείσουμε εμείς την κλήση απότομα τότε δεν κάνουμε για το άτομο αυτό.

Όταν του τηλεφωνούμε και δεν απαντά ή δεν πιάνουμε γραμμή, είναι η δυσκολία να έρθουμε σε επαφή με το άτομο αυτό. Ότι το χρειαζόμαστε και δεν το βρίσκουμε την στιγμή που το ζητάμε, δεν μας ακούει, δεν μπορούμε γενικά να επικοινωνήσουμε. Αυτό ισχύει όταν δεν υπάρχει ψυχική σύνδεση, όταν τον θέλεις μόνο εσύ κι εκείνος δεν το γνωρίζει.

Αν είναι η μητέρα μας ή κάποιος δικός μας που τηλεφωνούμε και δεν πιάνουμε γραμμή, αυτό το άτομο τότε δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μας βοηθήσει τώρα, θα το κάνει μια άλλη στιγμή, όταν υπάρχει ανοικτός δέκτης, επίσης ενεργούμε μόνοι μας χωρίς τη βοήθειά του ή αυτό το άτομο είναι αποξενωμένο από μας, ασχολείται με τον εαυτό του και εμείς είμαστε σε δεύτερη μοίρα, εφόσον κάνει τη ζωή του ή δεν μας καταλαβαίνει.

(Όσον αφορά το FB διαβάστε το ομώνυμο άρθρο του αετού στα άρθρα).

Όνειρα παραβίασης κανόνων

Όνειρα παραβίασης κανόνων: Οι κανόνες, ως γνωστόν, έχουν δημιουργηθεί για να κάνουν την συνεργασία των ατόμων πιο εύκολη, για να μην υπάρχουν προβλήματα, για την ασφάλεια του ατόμου κ.λ.π. Η πιο σοβαρή παραβίαση κανόνων στα όνειρα είναι η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η παραβίαση του κόκκινου, να μην φοράς κράνος, να μην φοράς ζώνη, να τρέχεις με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην άσφαλτο. Το όνειρο αυτό δείχνει την ανάγκη του ατόμου να νιώσει ελεύθερο, χωρίς κάποιους περιορισμούς. Δεν είναι περιοριστικό όνειρο όπως τα άλλα, έχει κάποιο περιορισμό, αλλά είναι άλλη θεματολογία.

Μια παραβίαση στον κόκκινο σηματοδότη έφερε αυτό το αποτέλεσμα*. Αλήθεια, ξέρετε τι θα συνέβαινε αν πήγαινε κανονικά και δεν είχε υποπέσει σ’ αυτή την παραβίαση; Θα ήταν καλά κι ο οδηγός και το αυτοκίνητό του μια χαρά. Δεν φτάνεις πιο γρήγορα όταν παραβιάζεις το κόκκινο. Αντίθετα, μπορεί να μην φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου. Στο όνειρο είναι κάτι ανάλογο ή μια προειδοποίηση για τη ζωή.

Το άτομο λοιπόν ξεφεύγει από το μέτρο και φτάνει στο σημείο να παραβιάζει κάθε κανόνα. Αν αυτό το κάνει και στη ζωή είναι όνειρο από εξωτερικά ερεθίσματα. Στην περίπτωση του ΚΟΚ, βάζει τη ζώνη όταν δει από μακριά τον τροχονόμο ή αναβοσβήνει κάποιος τα φώτα και του δώσει σινιάλο ότι ένας τροχονόμος γράφει τους παραβάτες λίγο πιο πέρα. Ο τροχονόμος είναι ένας μπαμπούλας στα μάτια του, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να μην κάνει παραβιάσεις τέτοιου είδους για την ίδια του τη ζωή!

Επίσης, στο όνειρο αυτό το άτομο βλέπει ότι ξεπερνά τα σύνορά του και μπαίνει σε άλλους δρόμους που ξεπερνούν τα δικά του όρια. Ξεφεύγει κατά πολύ, όπως οι Τούρκοι κάνουν αεροπορικές παραβιάσεις στα δικά μας σύνορα.

Κάθε λοιπόν παραβίαση ακόμα και στο όνειρο, όποια μορφή κι αν έχει, στοιχίζει ακριβά. Αν πάθει το άτομο κάποιο ατύχημα στο όνειρο είναι αυτή η κατάσταση που έφερε τον εαυτό του. Πολλές φορές τα όνειρα αυτά είναι προειδοποιητικά.

*Δείτε το αποτέλεσμα στην εικόνα του  κειμένου στα είδη ονείρων.

Όταν ο χρόνος γυρίζει πίσω στα όνειρα

Όταν ο χρόνος γυρίζει πίσω στα όνειρα: Όλοι ξέρουμε ότι ο χρόνος δεν έχει πισωγυρίσματα. Κυλάει όπως το ποτάμι και δεν γυρίζει πίσω. Όταν σπάσει ένα βάζο δεν έχουμε τη δυνατότητα να γυρίσουμε πίσω το χρόνο και να το σώσουμε, ώστε αυτό να μην συμβεί πραγματικά. Στο όνειρο όμως, αυτό μπορεί να γίνει. Δηλαδή, βλέπεις ότι μπορείς να διορθώσεις τα λάθη σου. Το όνειρο αυτό δεν είναι συνειρμικό, αλλά μπορούμε να το κάνουμε εμείς με την ευκαιρία που μας δίδεται στη ζωή.

Στην πραγματικότητα όμως σου δίδεται η ευκαιρία να αγοράσεις το ίδιο βάζο και να το τοποθετήσεις εκεί που ήταν το σπασμένο. Αυτή τη φορά ξέροντας την απώλεια και πόσο σου κόστισε που το έχασες, θα είσαι πιο προσεχτικός. Σε ενημερώνει το όνειρο αυτό να το βάλεις στη θέση του με ένα νέο που θα αγοράσεις και θα μπορέσεις να προσέξεις αυτή τη φορά, σαν να είναι εκείνο που έχασες.

Τα άψυχα αντικείμενα ευτυχώς ή δυστυχώς μπορούν να αντικατασταθούν και μοιάζει σαν να γύρισε πίσω ο χρόνος γι’ αυτά, εφόσον το σπασμένο βάζο είναι γερό και στη θέση του, αφού το αντικαταστήσαμε. Μοιάζει σαν να είναι αυτό που είχαμε. Τώρα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να το διατηρήσουμε γερό αυτή τη φορά. Να μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος. Όμως, στα έμψυχα αυτό δεν γίνεται, διότι όταν τα χάσουμε δεν έχουμε δεύτερη ευκαιρία. Άρα, πρέπει να προσέχουμε τη συμπεριφορά μας απέναντί τους, διότι όταν χαθούν θα είναι για πάντα!!!
Όταν όμως χαθεί ένα παιδί δεν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε. Θα δούμε ότι αυτό δεν γίνεται στα έμψυχα αντικείμενα, μόνο σ’ αυτά που μπορούμε να αντικαταστήσουμε. Άρα, στις περιπτώσεις που μπορούμε να έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία βλέπουμε το όνειρο αυτό.

Επίσης, το όνειρο δείχνει ότι μπορεί ένα γεγονός να επαναληφθεί στο μέλλον και να φερθείς αλλιώς, ώστε να διορθώσεις την κατάσταση. Άρα, ευκαιρίες δίδονται, φτάνει να τις εκμεταλλευτούμε και να αλλάξουμε τη ζωή μας. Αυτό δεν γίνεται σε όλες τις καταστάσεις δυστυχώς, αλλά καλό είναι να διορθώσουμε ό,τι μπορεί να διορθωθεί. Αυτό το όνειρο μας βοηθάει πολύ να το πετύχουμε, φτάνει να του δώσουμε την πρέπουσα σημασία και να διαβάσουμε το μήνυμα που κρύβει.

Έχουν πει για τον χρόνο:
-Ο χρόνος είναι το μόνο πράγμα που δεν μπορείς να πάρεις πίσω. Πρόσεξε λοιπόν σε ποιον τον διαθέτεις!!!

-Πρόσεξε τι λες και τι κάνεις σε ανθρώπους που αγάπησες, διότι ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω κι οι καρδιές δεν γιατρεύονται με ένα συγνώμη!!!

-Υπάρχουν τέσσερα πράγματα που δεν μπορούν να ανακτηθούν: Η πέτρα αφού ριχθεί, η λέξη αφού ειπωθεί, η ευκαιρία αφού χαθεί και ο χρόνος αφού περάσει.

Όνειρα προδοσίας

Όνειρα προδοσίας: Είναι τα όνειρα που δεν σου δείχνουν αυτά που θέλεις. Είναι τα όνειρα που νιώθεις ότι σου πάνε ενάντια και νιώθεις ότι θέλεις να ξυπνήσεις. Βλέπεις όσα συχαίνεσαι, όσα απεχθάνεσαι, όσα φοβάσαι και όσα δεν θέλεις να δεις. Δεν αντέχεις να τα δεις άλλο. Δεν αντέχεις τη θέα τους. Επίσης είναι τα εμμονικά ή αντιληπτικά όνειρα ότι κάποιος σε προδίδει.

Είναι οι καταστάσεις που μας κάνουν να νιώθουμε προδομένοι, που μας θυμίζουν πως μας φέρθηκε κάποιος που πιστέψαμε σ΄ αυτόν. Όμως, αυτό το όνειρο τονίζει περισσότερο την κατάσταση από την πραγματικότητα γίνεται χειρότερη στα μάτια μας και αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν και χειρότερα. Όταν όμως δείχνουν την κατάσταση καλύτερη απ’ ό,τι είναι, τότε είναι που νιώθουμε χάλια. Τότε φαίνεται πόσο πραγματικά μας προδίδουν. Είναι αντίθετα από τα όνειρα αυθυποβολής. Εδώ βλέπουμε όσα δεν θέλουμε να δούμε. Όσο τα αποτρέπουμε, τόσο εμφανίζονται και η κατάσταση γίνεται χειρότερη απ’ ό,τι είναι.

Όνειρα με κοινή ερμηνεία

Όνειρα με κοινή ερμηνεία: Είναι τα δύο ή τρία όνειρα που βλέπουμε συνεχόμενα, αλλά όταν τα εξετάσει κάποιος έχουν την ίδια ερμηνεία.

Τα δύο συνεχόμενα όνειρα που είδε ο Φαραώ με τις αγελάδες και τα στάχυα είχαν την ίδια ερμηνεία.

Σ’ αυτή την περίπτωση μετράει ο συμβολισμός των γενικών ονείρων από αλφαβητικό ονειροκρίτη, διότι μετράει το σύμβολο που βλέπουμε και όχι το όνειρο γενικά. Θα κάνουμε εκεί την ανάλυση του ονείρου, βάσει μόνο του συμβόλου και όχι του γενικού φόντου. Το όνειρο θα είναι έλλειπες σε στοιχεία. Θα φαίνεται μόνο το σύμβολο που έχει ειδική ερμηνεία.

Το ανικανοποίητο στο όνειρο

Το ανικανοποίητο στο όνειρο: Είναι τα όνειρα που δείχνουν ότι το άτομο ζητά περισσότερα απ’ όσα του προσφέρονται. Δεν ικανοποιείται από καμία κατάσταση. Δεν βρίσκει ηρεμία και δεν συμβιβάζεται. Έχει μια μεγάλη αγωνία ότι τίποτα δεν είναι του γούστου του, ότι τίποτα δεν του ανήκει. Ότι δεν υπάρχει αυτό που θέλει. Ότι δεν θα το βρει.

Συνεχώς βλέπουμε ότι ψάχνει κάτι και δεν το βρίσκει, βρίσκεται σε δίλημμα, δεν βρίσκει τουαλέτα, δεν βρίσκει τραπέζι στο εστιατόριο του γούστου του, γενικά, τίποτα και κανένας δεν τον ικανοποιεί.

Όταν δεν ικανοποιηθεί ερωτικά είναι καλό όνειρο. Θα γίνει το αντίθετο. Όμως, όλες οι άλλες ανικανοποίητες καταστάσεις δείχνουν ότι κάτι άλλο πραγματικά θέλει και ζητά. Δεν είναι ευτυχισμένος. Δεν ξέρει τι θέλει ή ξέρει τι θέλει και δεν το βρίσκει.

Κάποτε ίσως ικανοποιηθεί, αλλά θα έχει αλλάξει σίγουρα ζωή και θα έχει βρει αυτό που θέλει, φτάνει να μην είναι πια αργά.

Απροσδιόριστα όνειρα

Απροσδιόριστα όνειρα: Είναι τα όνειρα που δεν προσδιορίζουν αν αναφέρονται στο παρόν, παρελθόν ή μέλλον. Δεν αισθάνεσαι κάτι, δεν ξέρεις γιατί βλέπεις αυτό το όνειρο. Το μήνυμα δεν είναι απόλυτα κρυφό, το καταλαβαίνεις κάπως, αλλά λείπουν κάποια στοιχεία για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, δημιουργούνται κενά και αυτά τα κενά μας αναγκάζουν να ρωτήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό στην πλοκή του ονείρου. Βλέπεις ένα αντικείμενο που ξέρεις τι αφορά, και βγάζει κάποιο νόημα, αλλά υπάρχουν ελλειπή στοιχεία που αφήνουν μισή την ερμηνεία του ονείρου ή δεν προσδιορίζεται ακριβώς ο χρόνος του ονείρου ή κάποια βασικά στοιχεία αυτού λείπουν. Κάνεις εικασίες. Γίνεται σύνδεση με κάποιο άλλο κομμάτι ή είναι μεμονωμένο;

Μοιάζει σαν τον άνθρωπο που ξέρουμε γιατί είναι εδώ, κάτι μας φέρνει, αλλά πρέπει να πιστοποιήσουμε τα στοιχεία του, τα οποία φέρει στην ταυτότητά του. Μόλις τα πιστοποιήσουμε ρωτάμε: Γιατί είσαι εδώ; Από την απάντησή του ίσως να ξεκαθαρίσει η αοριστία και να μας δώσει κάποια στοιχεία χωρίς να είναι λειτουργικό όνειρο και να καθαρίσει. Αν μείνει εκεί ίσως ένα σειριακό μας βγάλει από την απορία τι όνειρο είναι αυτό; τι θέλει ακριβώς να μας πει; Γιατί σταματά σε μια σκηνή; Που θα πρέπει να εστιάσουμε την ματιά; Τότε δίδουμε πολλές απαντήσεις εξετάζοντάς το από κάθε πλευρά. Κάποια στιγμή από τις απαντήσεις που θα μας δώσει η εξέλιξη του ονείρου θα καταλάβουμε τι ερμηνεία πρέπει να δοθεί πραγματικά. Μας δίνει ένα κομμάτι που δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι και που ανήκει όμως όταν γίνει μια εξέλιξη και μας δοθούν απαντήσεις, αλλάζει κατηγορία. Παύει να ανήκει στα όνειρα αυτά. Ανήκει, όσο το μήνυμα που δίδει δεν προσδιορίζεται ακριβώς και είναι ελλιπές.

Τα όνειρα: Έχει σημασία πως το ζητάς

Τα όνειρα: Έχει σημασία πως το ζητάς: Αυτά τα όνειρα είναι ένα βήμα πριν από τα απελευθερωτικά.

Θέλεις να απαλλαγείς από κάτι ενοχλητικό στο όνειρο και να απελευθερωθείς. Δεν τα καταφέρνεις. Συμπεριφέρεσαι όσο πιο άσχημα μπορείς. Τον βρίζεις να φύγει, του φέρεσαι απαξιωτικά και δεν σ’ εγκαταλείπει, διότι ο τρόπος που φέρεσαι στο όνειρο είναι πολύ άσχημος. Όλα τα κατάμαυρα συναισθήματα υπερισχύουν. Όμως όταν του ζητήσεις ευγενικά να φύγει, φεύγει.

Κάνεις αγώνα, αλλά με άσχημη συμπεριφορά, να ξεφύγεις και το παίρνεις απόφαση τι δεν γλιτώνεις. Δεν του δίνεις σημασία, είτε υπάρχει είτε όχι. Το συνηθίζεις πια. Στο φινάλε λες με καλοσύνη, τι ωραία που θα ήταν να είχα απαλλαχτεί από σένα. Υπάρχει αγάπη μέσα σου, δέχεσαι αυτό που υπάρχει, γίνεσαι ένα μ’ αυτό ακόμα κι αν βλέπεις όνειρο μέσα σε όνειρο με πρωταγωνιστή το νέο πρόβλημα που δημιουργήθηκε χωρίς να απαλλαγείς.

Τότε βλέπεις κάτι περίεργο. Το πρόβλημα σε εγκαταλείπει μόνο του, διότι το δέχτηκες, το συνήθισες, το είδες με καλό μάτι, δεν το έδιωξες με σκληρό τρόπο. Ναι, το ανακάλυψα αυτό και σας το γνωστοποιώ. Το πρόβλημα φεύγει μόνο όταν το ζητήσεις ευγενικά ή όταν θέλει εκείνο, τη στιγμή που το συνηθίζεις, και δεν σε ενοχλεί τόσο. Όταν το διώξεις το φέρνεις πιο κοντά σου. Θέλει να έχεις ήρεμη ψυχή, να λάμπει το φως της αγάπης. Η αγάπη θα σε απαλλάξει απ’ ό,τι σε βαραίνει. Τα κατάμαυρα συναισθήματα δεν χαρίζουν απελευθέρωση. Αντίθετα, σε βάζουν στα βαθιά και το πρόβλημα μεγαλώνει. Άρα, τώρα πια ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να απαλλαγούμε.

Τα όνειρα της Νέας Σελήνης

Τα όνειρα της Νέας Σελήνης: Σήμερα είναι η νέα Σελήνη Ιανουαρίου (αυτό το κείμενο το είχα γράψει στη συγκεκριμένη ημερομηνία) . Επί ευκαιρίας θα γράψω για τα όνειρα αυτής της ημέρας.

Είναι τα όνειρα που βλέπουμε από την ώρα που βγαίνει η Νέα σελήνη μέχρι το πρωί που ξυπνάμε. Εκείνη την ώρα βλέπουμε όμορφα και άσχημα όνειρα. Τα άσχημα όνειρα όταν έχουν καλή ερμηνεία δεν πρέπει να τα πούμε, ούτε τα καλά όνειρα που έχουν ωραίο αποτέλεσμα και ερμηνεία. Πρέπει να πούμε τα καλά και τα κακά όνειρα που έχουν κακή ερμηνεία για να γίνει το αντίθετο. Να αλλάξει η ερμηνεία. Βέβαια, ένας ανίδεος δεν ξέρει ποια καλά όνειρα έχουν κακή ερμηνεία. Γ’ι’ αυτό δεν λέμε γενικά τα καλά όνειρα που βλέπουμε. Ρίσκο είναι να πούμε τα κακά όνειρα, όταν έχουν καλή ερμηνεία.

Την ημέρα της Νέας σελήνης βλέπουμε τα όνειρα του Νου. Το φεγγάρι σ’ αυτή τη φάση δεν είναι ορατό. Βλέπουμε πολλά όνειρα, αλλά μόνο ένα μένει στο μυαλό μας έντονα, και κυριαρχούν οι σκέψεις. Καλό είναι την ημέρα αυτή το μυαλό να επαναπαυτεί.

Κάποιους μήνες είμαστε τυχεροί, διότι την ώρα που βγαίνει η Νέα Σελήνη εμείς έχουμε ξυπνήσει. Αλίμονο τους μήνες που είναι στις 9 το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η Νέα Σελήνη του 2017 είναι στις εξής ημερομηνίες και ώρες:

 • Νέα Σελήνη: Ιανουάριος 28 2017 (περίπου στις 2:31πμ)
 • Νέα Σελήνη: Φεβρουάριος 26 2017 (περίπου στις 5:05μμ)  
 • Νέα Σελήνη: Μάρτιος 28 2017 (περίπου στις 5:48πμ)  
 • Νέα Σελήνη: Απρίλιος 26 2017 (περίπου στις 3:07μμ)  
 • Νέα Σελήνη: Μάιος 25 2017 (περίπου στις 10:48μμ)  
 • Νέα Σελήνη: Ιούνιος 24 2017 (περίπου στις 5:45πμ)  
 • Νέα Σελήνη: Ιούλιος 23 2017 (περίπου στις 12:56μμ)  
 • Νέα Σελήνη: Αύγουστος 21 2017 (περίπου στις 9:25μμ)  
 • Νέα Σελήνη: Σεπτέμβριος 20 2017 (περίπου στις 8:09πμ)  
 • Νέα Σελήνη: Οκτώβριος 19 2017 (περίπου στις 9:53μμ)  
 • Νέα Σελήνη: Νοέμβριος 18 2017 (περίπου στις 1:41μμ)  
 • Νέα Σελήνη: Δεκέμβριος 18 2017 (περίπου στις 8:46πμ)

Όνειρα αδράνειας

Όνειρα αδράνειας: Είναι τα όνειρα που βλέπεις το άτομο να μην μπορεί να κινηθεί. Είναι σαν απενεργοποιημένο μηχάνημα, αλλά όχι νεκρό. Δεν μπορεί να πάει ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Βρίσκεται εγκλωβισμένο σε μια κατάσταση χωρίς να είναι περιορισμένος με την έννοια που δίδεται στον όρο. Είναι ελεύθερος ψυχικά, αλλά δεν μπορεί να ενεργήσει. Του λένε να μην το κάνεις αυτό. Είναι σαν να βλέπεις τοίχο που ορθώνεται μπροστά του, αλλά παγιδεύει τις κινήσεις του, όχι την ελευθερία του σαν άτομο όπως τα περιοριστικά. Κανένας δεν το κλείνει στη φυλακή, ούτε του βάζει χειροπέδες, απλά βρίσκει δρόμο κλειστό στην αναζήτησή του και καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να ενεργήσει τώρα. Του δίνει τον καιρό να σκεφτεί τι πρέπει να κάνει παραπέρα.

Επίσης είναι το όνειρο που το άτομο τεμπελιάζει οικειοθελώς, δεν έχει αέρα να εκτελέσει σωστά αυτό που του δίδεται, ασχολείται με οτιδήποτε άλλο απ΄αυτό που πρέπει. Αναθέτει τη δουλειά που πρέπει να κάνει σε άλλους. Είναι το άτομο που δεν σκέφτεται, που δεν θέλει να ξεφύγει από μια φυλακή επειδή βαριέται. Μένει θεατής σ’ αυτό που έπρεπε να κάνει. Μένει παγιδευμένος στις σκέψεις, αποφάσεις, ιδέες, απόψεις, από βαρεμάρα επειδή μια άλλη φορά κουράστηκε και δεν πέτυχε τίποτα να τις αλλάξει ή να τις αναπτύξει. Ανάλογα λοιπόν είναι και τα όνειρά του.

Όνειρα μπούμερανγκ

Όνειρα μπούμερανγκ: Είναι τα όνειρα που βλέπει κάποιος και δεν ξέρει γιατί τα είδε. Όμως, αν αναλογιστεί τι μήνυμα δείχνουν θα καταλάβει το λόγο που τα είδε. Είναι οι ευχές που έδωσε σε κάποιον, οι κατάρες, τα σκληρά λόγια που έχει πει. Ό,τι δηλαδή ευχήθηκε για κάποιον καλό ή κακό επιστρέφει στον ίδιο. Γίνεται θεατής ή πρωταγωνιστής όλων αυτών.

Μοιάζει σαν να του χρωστάει κάποιος κι εκείνος σκέφτεται ότι θα τον υποβάλλει σε βασανιστήρια, λεκτικά ή βίαια, προκειμένου να πάρει πίσω τα λεφτά του. Δεν γίνεται το ίδιο όταν χρωστάει κάπου αλλού ο ίδιος, αλλά στο όνειρο υποβάλλεται από τα βασανιστήρια που ζήτησε να πάθει ο άλλος. Βιώνει αυτές τις καταστάσεις σαν να είναι πραγματικές. Όσα ρίχνει, πέφτουν πάνω του. Ένας ασυνείδητος τέτοια όνειρα δεν βλέπει ποτέ. Νιώθει ότι έχει τύψεις. Ένας ονειρομάντης είναι αδύνατον να φανταστεί αυτή την περίπτωση όταν δεν γνωρίζει το άτομο αυτό και τον τρόπο σκέψης του.

Όνειρα της παράλληλης ζωής

Όνειρα της παράλληλης ζωής: Έχουμε μιλήσει για τα όνειρα από το παράλληλο σύμπαν, είναι η μεταφορά μας εκεί με την δική μας υπόσταση μέσα σε ένα όνειρο. Έχουμε μιλήσει για το όνειρο που βλέπουμε ότι έχουμε πολλές υποστάσεις μέσα σ’ αυτό και ζούμε μια ζωή. Όμως, τώρα θα μιλήσουμε αντίθετα για ένα παράλληλο βίωμα δύο ζωών, με την μοναδική μας υπόσταση. Βρίσκομαι παράλληλα κι εδώ κι εκεί. Είμαι μόνος και με παρέα, είμαι φίλος και εχθρός, βρίσκομαι στο παντού και στο πουθενά. Είμαι ζωντανός και νεκρός παράλληλα. Είναι παράλληλο και αντίθετο με τα όνειρα της διχασμένης προσωπικότητας. Κι εκεί το άτομο ζει δύο ζωές, αλλά όχι την ίδια χρονική στιγμή.

Δείχνει το όνειρο αυτό ότι η ψυχή μας δεν έχει συνειδητοποιήσει σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκεται και πρέπει να το ανακαλύψει μέσα από αυτό το όνειρο. Το άτομο ζει και βιώνει ταυτόχρονα δύο καταστάσεις. Θυμίζει τα αντιφατικά όνειρα, αλλά εδώ είναι κάτι άλλο. Μετά από μια κατάσταση που μας οδηγεί στην κατάθλιψη, έπρεπε να διαλέξουμε ποιο δρόμο να τραβήξουμε. Ένα τέτοιο όνειρο είδα κι εγώ και κατάφερα να ζήσω, διότι είδα ποια ζωή έπρεπε να επιλέξω. Αυτό έκανα.

Ένα απόσπασμα ενός τέτοιου ονείρου που έχω δει θα σας παραθέσω εδώ.

… Μετά την πραγματοποίηση της αυτοκτονίας είδα ότι ζούσα παράλληλα σε δύο σύμπαντα. Στο ένα ήμουν νεκρή και στο άλλο ζωντανή. Σε όλο το όνειρο θυμάμαι ότι έκανα μια παράλληλη ζωή. Ό,τι έκανα σαν ζωντανή το έκανα και σαν νεκρή. Όμως, όσο ήμουν νεκρή έβλεπα συνέχεια νερό. Ούτε για μια στιγμή δεν έχασα την επαφή με το νερό. Αυτό δεν έγινε απαραίτητα στη ζωντανή μου υπόσταση. Ήμουν 2 Νεκταρίες σε μια. Δηλαδή όταν περπατούσα στο σύμπαν που ήμουν ζωντανή το έκανα και νεκρή στο άλλο σύμπαν. Όμως, στη νεκρή μου υπόσταση όλα ήταν υπερβολικά. Όταν έτρωγα στην ζωντανή μου υπόσταση, το έκανα ψεύτικα και στην άλλη υπόσταση. Σαν να συνδέονταν οι δύο υποστάσεις σε μία. Όταν έβλεπε η νεκρή τι έκανα ένιωθε ότι όλα αυτά τα έχανε και ρωτούσε τον άγγελό της αν γίνεται να ζήσει. Αυτό θα το καταφέρεις με πολύ αγώνα μου είπε. Προς το παρόν, είναι όλα απαγορευμένα. Ήθελε ο ένας εαυτός μου να μιλήσει στον άλλο, αλλά επειδή είναι ένα πρόσωπο αυτό δεν έγινε εφικτό. Έβλεπα κάποια cd, που επρόκειτο να αγοράσω κι η νεκρή φύση δεν ήξερε πώς να το κάνει αυτό. Παρέμενε ακίνητη στη θέση της. Όταν ήρθε το καλοκαίρι και πήγα να κάνω μπάνιο η θάλασσα σαν ζωντανή με δέχτηκε στην αγκαλιά της και έκανα ένα υπέροχο μπάνιο. Όμως στη νεκρή μου υπόσταση αυτή η θάλασσα έγινε ένα κύμα που πήγε να με κατασπαράξει. Όλα ήταν υπερβολικά εκεί. Με αγώνα και προσπάθεια τα δύο σύμπαντα έγιναν ένα. Όπως καταλαβαίνετε κέρδισε η ζωή. Αυτό έγινε από τη στιγμή που όταν ήμουν νεκρή όλα έπαψαν να είναι υπερβολικά και ισορρόπησαν. Όταν ξύπνησα αυτό το όνειρο μου άφησε μια ανακούφιση και γύρω μου λάμπει ένα φως.

Ένας άλλος κλάδος αυτής της κατηγορίας ονείρων είναι η παράλληλη ζωή στις σχέσεις. Αν δούμε λοιπόν ότι αυτός που θέλουμε έχει παράλληλη ζωή με άλλη, κατά μεγάλο ποσοστό είναι οι φοβίες και οι ανασφάλειες μας, διότι το άτομο αποδεικνύεται πιστό. Επίσης είναι όνειρο αντικατάστασης ή ταύτισης. Σπάνια, μα πολύ σπάνια βγαίνει αληθινό, όταν το άτομο νιώσει ή διαισθανθεί ότι αυτό ισχύει.

Όνειρα ψυχογνωσίας

Όνειρα ψυχογνωσίας: Είναι όλα τα όνειρα που αναγνωρίζει η ψυχή μας και προσπαθεί με λειτουργικά ή μη λειτουργικά όνειρα να μας τα μεταδώσει. Είναι οι γνώσεις που είναι σε εκείνη γνωστές και το μυαλό μας ούτε κατά διάνοια δεν τις ξέρει. Π.χ. βλέπεις ότι βρίσκεσαι στην Σπιναλόγκα τρόφιμος. Περνάς εκεί μια περιπέτεια και απορείς γιατί είδες το όνειρο αυτό. Μετά από δύο μέρες βλέπεις ότι είναι η παγκόσμια μέρα των Λεπρών. Το γνώριζε η ψυχή, όχι εμείς. Αυτό είναι ένα παράδειγμα τέτοιων ονείρων. Επίσης, υπάρχει κάποιο βουνό, κάποιο μέταλλο, κάποιο μυθιστόρημα που φανερώνεται στο όνειρό μας και δεν τα έχουμε ξανακούσει. Τότε βλέπουμε ότι πραγματικά υπάρχουν. Επίσης αυτά τα όνειρα είναι ένα βήμα πριν τα λειτουργικά όνειρα ή χωρίς αυτά. Ναι, είναι τα όνειρα που μας ενημερώνει για κάποιες γνώσεις, για κάποια γιορτή, για κάποιο γεγονός, ότι κάτι θα γίνει, νιώθουμε ότι αυτό θα γίνει και γίνεται. Είναι μια ομάδα που συμπεριλαμβάνει άλλες κατηγορίες ονείρων. Ψυχογνωσία- κρυφό όνειρο- λειτουργικό- επικό- προγνωστικό ή προόρασης ή αντίθετο. Κάπου στα προγνωστικά κρύβεται το όνειρο της τηλεπάθειας, όπου νιώθουμε με την επικοινωνία απευθείας της ψυχής τι θα γίνει, χωρίς να χρειαστεί να γίνει λειτουργικό όνειρο. Ναι, παίρνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα χωρίς την επέμβαση του εγκεφάλου. Είναι η ένωση όλων αυτών των ονείρων λοιπόν και το αποτέλεσμα που δίδει με ή χωρίς την επέμβαση του εγκεφάλου.

Σ΄αυτά τα όνειρα επεμβαίνουν όλοι οι μηχανισμοί τις ψυχής, παίρνουν μπροστά, το άτομο καθαρίζει, τακτοποιεί, απελευθερώνεται, βγαίνει από το σώμα του, κατευθύνεται βαθιά στο όνειρο, ταξινομεί, λογαριάζει, αναγνωρίζει κ.λ.π. , διότι λειτουργούν αυτές οι δυνάμεις αυτόματα που φέρνουν την ισορροπία. Του φανερώνονται μερικές αλήθειες και δυναμώνει. Όμως όταν ξυπνήσει δεν θυμάται τίποτα. Τότε επεμβαίνουν τα λησμονημένα όνειρα. Πολλές φορές θυμάται κάποια κομμάτια, αλλά δεν μπορεί να τα συνδέσει. Η ψυχή και το υποσυνείδητο έχουν επικοινωνήσει. Ο εγκέφαλος σαν ωτακουστής, λίγα συγκρατεί. Αφουγκράζεται και ερμηνεύει ή παρερμηνεύει αυτά που ακούει. Έτσι, δημιουργείται ένα όνειρο, που όνειρο δεν το λες. Πιο πολύ ενύπνιο. Όταν λοιπόν το υποσυνείδητο ενημερώνει τον εγκέφαλο, το όνειρο είναι λειτουργικό. Μετά το λειτουργικό είναι πια ξεκάθαρο το μήνυμα που δίδει.

Μέσα απ’ αυτά τα όνειρα αναγνωρίζουμε κάποια πράγματα που δεν γνωρίζαμε. Ξεκαθαρίζουν καταστάσεις, παίρνουν άλλο δρόμο απ’ αυτό που αρχικά είχαμε σκεφτεί, μας καθοδηγούν σε άλλο δρόμο, μας προειδοποιούν. Ναι, είναι ένα συνονθύλευμα άλλων ονείρων, που με την ένωση γίνεται ένα όνειρο. Είναι αντίθετα και παράλληλα με τα όνειρα της αυτογνωσίας. Όταν τα όνειρα λειτουργούν όλα μαζί είναι αυτή η κατηγορία. Δεν ισχύει όταν λειτουργεί ανεξάρτητα το κάθε είδος μόνο του.

Όνειρα της διχασμένης προσωπικότητας

Όνειρα της διχασμένης προσωπικότητας: Μετά από ένα συγγραφικό όνειρο εφιάλτη που είδε ο Ρόμπερτ Λουίς Στίβενσον, δημιουργήθηκε η γνωστή ιστορία που έχει συνδεθεί με τη διχασμένη προσωπικότητα. Για να το εξηγήσω καλύτερα θα διηγηθώ αυτή την ιστορία:

…Ο Κύριος Άτερσον, ο δικηγόρος, μαθαίνει από τον εξάδερφό του, τον κο Ένφιλντ, πως ένας απεχθής άντρας με το όνομα Χάιντ έχει πληγώσει ένα μικρό κοριτσάκι. Ο Άτερσον ξέρει πως ο Χάιντ είναι ο μοναδικός κληρονόμος του πελάτη και φίλου του δόκτορ Τζέκιλ. Ο Άτερσον αρχίζει να παρατηρεί παράξενα φαινόμενα μεταξύ των Τζέκιλ και Χάιντ, που ποτέ δεν τους βλέπει μαζί: ο Κύριος Χάιντ μπαινοβγαίνει στο σπίτι του Τζέκιλ, είναι ένοχος για το φόνο του μέλους του κοινοβούλιου Σερ Ντάνβερς, και επίσης, φαίνεται να είναι δεμένος μαζί με τον Τζέκιλ στον ξαφνικό θάνατο του δόκτορ Λάνιον, ενός φίλου του δόκτορ Τζέκιλ. Ο γιατρός κλειδώνεται στο εργαστήριό του και στέλνει τους υπηρέτες του σε αναζήτηση ενός φάρμακου. Ο Άτερσον ειδοποιείται από τον μπάτλερ του γιατρού, και οι δύο μπαίνουν μετά βίας στο εργαστήριο. Εκεί βρίσκουν τον Χάιντ, που έχει αυτοκτονήσει, και ένα γράμμα από τον δόκτωρ Τζέκιλ, που αποκαλύπτει πως ο Χάιντ και εκείνος ήταν ο ίδιος άνθρωπος: O δόκτωρ Τζέκιλ είχε κάνει ένα πείραμα πάνω του με ένα φάρμακο που υποτίθεται πως θα χώριζε το καλό και το κακό από τον άνθρωπο. Το πείραμα πήγε στραβά, και ο γιατρός μεταμορφώθηκε στον κακό εαυτό του, τον Χάιντ.

Αυτό το όνειρο για τον συγγραφέα έχει την διπλή ερμηνεία της επιτυχίας και της αποτυχίας παράλληλα. Ναι, χάρισε το καλό και το κακό στον άνθρωπο. Έμαθε πολλά μέσα απ΄ αυτό. Ήταν ρίσκο να γράψει αυτό το έργο. Όμως, ξέρουμε ότι σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Για την κυριολεκτική κατάσταση από το ίντερνετ διαβάζουμε:

Η Διχασμένη Προσωπικότητα είναι αποτέλεσμα σοβαρού τραυματισμού κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, συνήθως από ακραία, επαναλαμβανόμενη σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν βιώσει ήπια μορφή αυτής της διαταραχής, η οποία είναι σαν αφηρημάδα, ενώ εργαζόταν σε ένα έργο. Ωστόσο, η διχασμένη προσωπικότητα είναι μια σοβαρή μορφή της διαταραχής , καθώς είναι μια διανοητική διαδικασία, η οποία παράγει μια έλλειψη σύνδεσης στις σκέψεις, τις αναμνήσεις ενός ατόμου, τα αισθήματα, τις δράσεις, ή την αίσθηση της ταυτότητας. Η διαταραχή αυτή πιστεύεται ότι είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης – το πρόσωπο διαχωρίζει τον εαυτό του κυριολεκτικά από μια κατάσταση ή εμπειρία που είναι πάρα πολύ βίαια, τραυματική ή επώδυνη για να μπορέσει να την αφομοιώσει με τη συνείδησή του.

Πως μπορούμε να καταλάβουμε τα συμπτώματα μιας διχασμένης προσωπικότητας;

H Διχασμένη Προσωπικότητα χαρακτηρίζεται από την παρουσία δύο ή περισσότερων προσωπικοτήτων που εξουσιάζουν ευδιακρίτως τη συμπεριφορά του ατόμου. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή έχουν μια βασική αδυναμία να θυμηθούν ουσιαστικές και βασικές πληροφορίες για τον εαυτό τους, κάτι το οποίο δεν μπορεί να εκληφθεί ως απλή αφηρημάδα.

Για τους ψυχιάτρους λοιπόν, είναι η γνωστή διαταραχή της διχασμένης προσωπικότητας. Χωρίς απαραίτητα το άτομο να είναι υπνοβάτης, δημιουργείται μέσα του η πεποίθηση ότι είναι και η καλή Μαρία και η Κακιά Σόνια. Άλλες φορές θυμάται τη διπλή της ζωή, άλλες φορές όχι. Το ένα άτομο μισεί και ζηλεύει το άλλο, προσπαθεί να σκοτώσει το ένα άτομο ή να το αρνηθεί. Άλλες φορές γιατρεύεται κι άλλες όχι. Κάποιες φορές ο κακός εαυτός δημιουργεί προβλήματα, ενώ ο καλός είναι πράος. Πολλές φορές δεν της αρέσει η ζωή που κάνει και αρνείται αυτή την πραγματικότητα, δημιουργώντας συνειδητά μια άλλη προσωπικότητα με λιγότερα λάθη, αλλάζοντας όνομα και ταυτότητα. Στην περίπτωση αυτή το άτομο είναι υγιές, διότι νιώθει και αντιλαμβάνεται τι κάνει και γιατί το κάνει.

Αλληγορικά, είναι οι καταστάσεις το πρωί θεολόγος, το βράδυ μπαρ γούμαν, ή το πρωί καλόγρια το βράδυ αμαρτωλή. Κάποια άτομα λοιπόν είτε είναι κυριολεκτικά διχασμένα, έχουν διπλή ζωή είτε είναι άρρωστα βλέπουν αυτά τα όνειρα. Στο όνειρο ο ένας εαυτός παλεύει με τον άλλο.

Το άτομο αλληγορικά δεν μπερδεύεται, ξέρει και αναγνωρίζει το διπλό του εαυτό. Είναι υγιές, αυτό γίνεται ΜΟΝΟ στην κυριολεκτική και την άρρωστη κατάσταση. Το άτομο αλληγορικά δέχεται ότι αυτή είναι η ζωή του.

Και η θεολόγος και η μπαρ γούμαν είναι το ίδιο πρόσωπο. Όμως, η κυριολεκτική κατάσταση δεν κάνει αυτή την αναγνώριση. Εκεί τα άτομα δεν είναι ένα, αλλά δύο σε ένα. Το άτομο αυτό ζει μια παράλληλη ζωή, αλλά σε διαφορετική χρονική στιγμή. Αν γνωρίζει τι κάνει και γιατί το κάνει είναι καλά. Καλά δεν είναι όταν δεν γνωρίζει γιατί το κάνει και δεν θυμάται ή πολεμάει τον άλλο του εαυτό. Τότε χρειάζεται νοσηλεία, διότι μπορεί να σκοτώσει ή να σκοτωθεί.

Αυτά τα όνειρα ο ονειρομάντης δεν μπορεί να τα εντοπίσει για να τα ερμηνεύσει, όταν δεν ξέρει το άτομο.

Οι νόμοι του Μέρφυ στα όνειρά μας

Οι νόμοι του Μέρφι στα όνειρά μας: Για να καταλάβετε αυτή την κατηγορία ονείρων διαβάστε πρώτα το παρακάτω άρθρο, όπως το πήρα από το ίντερνετ:

http://www.tilestwra.com/oi-50-diasimi-nomi-tou-merfi-pou-oli-prepi-na-diavasoume/

Η ατυχία μας στα όνειρα συνεχίζεται και στο όνειρο. Θέλεις να κοιμηθείς, να δεις κάτι διαφορετικό από τη γκαντέμικη ζωή και το αποτέλεσμα είναι να συμβαίνει ακόμα και στο όνειρο αυτό που δεν θες. Όμως, πολλές φορές οι νόμοι του Μέρφι στο όνειρο είναι επιτυχία στην πραγματικότητα. Ναι, μην σας φαίνεται περίεργο. Όσο πιο άτυχοι είμαστε στο όνειρο, τόσο πιο τυχεροί είμαστε στην πραγματικότητα. Όχι πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται. Όταν είναι από εξωτερικό ερέθισμα ή υποσυνείδητο όνειρο τότε αυτό συμβαίνει και στο όνειρο και στη ζωή δυστυχώς.

Πω πω τι άσχημο που είναι να θέλεις τόσο πολύ να φωτογραφίσεις το υπέροχο τοπίο κι εκείνη ακριβώς τη στιγμή που η μηχανή είναι έτοιμη να πάρεις τη λήψη να κάνεις μια περίεργη γλίστρα που θα σου σπάσει το πόδι, θα σε καθηλώσει στο νοσοκομείο όσο κρατούν οι διακοπές σου και δεν θα μπορέσεις να καταφέρεις τίποτα. Τι περίεργο, αυτό το εμπόδιο στο όνειρο είναι πολλές φορές για καλό. Η πραγματικότητα μας τα χαλάει έτσι;
Το όνειρο είναι πολλές φορές συνυφασμένο με τους νόμους του Μέρφι, που όλοι γνωρίζουμε, και η ζωή τα φέρνει έτσι, ώστε να επαληθεύονται αυτά ακριβώς που δεν θέλουμε να μας συμβούν. Αυτά που δεν πρέπει. Ούτε λόγος γι’ αυτά που θέλουμε να γίνουν.

Ευλογημένος είναι όταν ονειρεύεται αυτά τα όνειρα και στην πραγματικότητα λειτουργεί μια χαρά. Αλίμονο στους άλλους!!!

Τα αγχωτικά όνειρα του επαγγελματία

Τα αγχωτικά όνειρα του επαγγελματία: Είσαι φωτογράφος και βλέπεις ότι χαλά η φωτογραφική μηχανή, ή δεν έχεις μέσα κάρτα, είσαι μπουζουξής και βλέπεις ότι δεν μπορείς να παίξεις σωστά το μπουζούκι ή έχουν σπάσει οι χορδές, είσαι συγγραφέας και βλέπεις ότι το έργο σου δεν έχει απήχηση ή ότι σβήστηκε το αρχείο που το είχες γράψει και δεν υπάρχει πουθενά, σαν ηθοποιός ξέχασες τα λόγια στη σκηνή του θεάτρου, σαν τραγουδιστής δεν βγαίνει η φωνή σου και ξεφτελιέσαι, όπως έγινε με μια τραγουδίστρια σε κάποιο σημείο του πλανήτη μας.

Όλα αυτά είναι όνειρα φοβίας μεν, αλλά μια άλλη κατηγορία. Μια φοβία ότι δεν αξίζουμε κι ας είμαστε βιρτουόζοι στο βιολί. Μια περίεργη αίσθηση ότι δεν θα πάμε καλά κι ας είμαστε πρωταθλητές. Μια έντονη αίσθηση της αποτυχίας, χωρίς απαραίτητα να κάνουμε αρνητικές σκέψεις. Είναι μια περίεργη ψυχολογία.

Όταν έχεις δύο χέρια και τα χάσεις, δεν έχεις τίποτα. Εξαρτάσαι απ΄ αυτά. Ξέρεις ότι στην περίπτωση του μπουζουξή ότι αν χαλάσει το μπουζούκι δεν μπορείς να παίξεις, όταν ξεχάσεις τις νότες δεν μπορείς να αποδώσεις αυτό που θες σωστά. Εξαρτάσαι πολύ από αυτό. Είναι το αντικείμενο της εργασίας σου και γνωρίζεις ότι μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο, αλλά στο όνειρο δεν μπορείς να το συνειδητοποιήσεις έτσι και βλέπεις αυτό τον εφιάλτη.

Όλοι βλέπουμε ότι πεθαίνουν άνθρωποι στην εγχείρηση, αλλά αυτό αν το δει ένας γιατρός είναι μια ανασφάλεια κι ας είναι κορυφή στον κλάδο του. Το ίδιο ισχύει αν ένας δικηγόρος δει ότι έχασε μια σημαντική δίκη. Μοιάζει με τον φοιτητή που πάντα έχει άγχος αν θα τα πάει καλά στις εξετάσεις κι ας είναι αριστούχος. Αυτά είναι παλιά βιώματα που συνεχίζουν και σαν επαγγελματίες να μας απασχολούν, μέχρι που γίνονται εφιάλτες. Αυτή η μετριότητα υπάρχει πάντα και πάντα θα υπάρχει, τόσο μάλλον να βλέπουν ευφυέστατοι άνθρωποι όλων των κλάδων ότι χαλάνε τα αντικείμενα, ότι είναι ανάξιοι να τα χρησιμοποιήσουν σωστά. Είναι όμως;

Ρατσιστικά όνειρα

Ρατσιστικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που βλέπουν τα άτομα που έχουν μια αντιπάθεια σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων που γι’ αυτούς είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Αυτές οι ομάδες είναι: Οι ομοφυλόφιλοι, οι Αλβανοί, οι γύφτοι, οι μαύροι, οι μουσουλμάνοι, οι ιερόδουλες, για κάποιους ακόμη οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές, αυτοί που κάνουν στα χέρια τους τατουάζ, άνδρες που φοράνε σκουλαρίκια, άνδρες που βάζουν κρέμες, οι χρυσαυγίτες, τα προσφυγόπουλα κ.λ.π.

Γκρινιάζουν έντονα ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι άνθρωποι φυσιολογικοί, ότι δεν ανήκουν στην κοινωνία μας, ότι είναι λάθη της φύσης. Τους καταμαρτυρούν τόσα πολλά που έχουν δημιουργήσει την ομοφοβία. Οι υπόλοιποι για διάφορους λόγους είναι άνθρωποι χαμηλής υποστάθμης και φυσικά δεν θέλουν να κάνουν παρέα με τα παιδιά τους ή να φοιτούν στο ίδιο σχολείο. Μεγάλη αντίδραση υπάρχει όταν την ελληνική σημαία τη σηκώσει Αλβανός.

Όλα αυτά δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο το υποσυνείδητο. Όλα όσα κουβαλάμε μέσα μας για τα άτομα αυτά γίνονται όνειρα που μας παιδεύουν. Μέσα απ’ αυτά βρίσκουμε όμως τη δύναμη να τους εξοντώσουμε, να τους χτυπήσουμε, να τους διώξουμε. Αυτό δεν τολμάμε να το κάνουμε στη ζωή γιατί θα χαρακτηριστούμε ρατσιστές. 

Το κακό δεν είναι απόλυτα ο ρατσισμός, όσο ο τρόπος που τον εκδηλώνουμε στους άλλους. Δείχνουμε κακία για τα άτομα αυτά και δεν βλέπουμε πόσο άσχημη αύρα έχουμε, πόσο άγριοι γινόμαστε, πόσο δηλητήριο χύνουμε. Πως περιμένουμε να είναι τα όνειρά μας, και πόσο μπορεί κάποιος να είναι ανεπηρέαστος από αυτά που σκέφτεται;

Ένα μη ρατσιστή δεν τον απασχολεί με ποιον κάνει παρέα ο γιος του. Όμως κάπου στο βάθος επηρεάζεται από τους άλλους και φοβάται. Σαν πολιτισμένος που είναι τα κρατάει μέσα του, αλλά από την άλλη, αυτό γίνεται βραχνάς. Πόσο να αντέξει; Όλοι πάνω κάτω φοβόμαστε. Δεν ξέρουμε γιατί έχουμε ορίσει αρχηγό τον εαυτό μας και οι άλλοι είναι υπό. Κάποιοι λένε ότι ο θεός ανήκει στη λευκή φυλή. Αντίστοιχα οι μαύροι έχουν την ανάλογη άποψη. Για μένα αυτός που θέλει να γίνεται ανώτερος, πρέπει να εκδηλώνεται, αλλά με ωραίο τρόπο. Δεν τον πάω σαν άνθρωπο, δεν μου αρέσει, αλλά δεν τον μισώ, δεν τον απεχθάνομαι, αλλά δεν θα εμποδίσω το παιδί μου να τον κάνει παρέα αν το θέλει, φτάνει να μην το βλάψει. Αυτό είναι το σημαντικό που πρέπει καθένας να κοιτάζει κι όχι η ράτσα του ατόμου. Όπως υπάρχουν καλοί και κακοί Έλληνες, αυτό ισχύει σε όλους τους λαούς.

Όνειρα ρόλων

Όνειρα ρόλων: Είναι η αίσθηση που δίνουμε στον εαυτό μας σε κάθε όνειρο που βλέπουμε. Π.χ. βλέπουμε ότι είμαστε μέσα σε ένα σπίτι, αλλά ποιος είναι ο ρόλος μας μέσα σ’ αυτό; Νιώθουμε ότι είμαστε κάτοικοι του σπιτιού, είμαστε ενοικιαστές, φιλοξενούμενοι, υπάλληλοι ή επισκέπτες; Έχει σημασία πως βλέπουμε αυτή τη συνύπαρξη με άλλους.

Επίσης, φαίνεται στα όνειρα αυτά τι θέση παίρνουμε σε κάθε γεγονός, σε κάθε εκδήλωση. Είμαστε στο περιθώριο σε μια γωνιά ή είμαστε στο επίκεντρο της παρέας; Πρωταγωνιστές ή κομπάρσοι; Είμαστε υπέρ της ισότητας ή της ανδροκρατίας; Ποια είναι η θέση μας σε κάθε τί που βλέπουμε μπροστά μας; Πως βλέπουμε τους άλλους ή πώς μας βλέπουν εκείνοι; Αυτό δείχνει πόσο εκτιμάμε τον εαυτό μας και τους άλλους και πόσο αυτοί μας εκτιμάνε.

Επίσης, ένας νέος άνθρωπος που έγινε ξαφνικά πατέρας θα επεξεργαστεί αυτό το ρόλο μέσα από τα όνειρα ρόλου. Θα συνειδητοποιήσει τα νέα του καθήκοντα. Ένας ανύπαντρος μέχρι χθες θα επεξεργαστεί τη νέα του ζωή. Ένας δυστυχισμένος θα επεξεργαστεί την νέα του κατάσταση. Πώς ξαφνικά όλα άλλαξαν και είναι ευτυχισμένος; Τι πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα; Όλα αυτά δίνουν στο άτομο τη δυνατότητα να συνηθίσουν αυτή την νέα κατάσταση είτε είναι καλύτερη, είτε είναι χειρότερη από το χθες. Ένα πένθος, ένα διαζύγιο, ένας χωρισμός, ένας βιασμός, μια απόλυση, η φυλάκιση είναι ανίατες καταστάσεις πολλές φορές, μπορεί να μην τα αντέξεις ή να τα ξεπεράσεις ποτέ, μπορεί να μην τα συνειδητοποιήσεις. Πότε τα καταφέρνεις, πότε όχι. Τα όνειρα ρόλου βοηθούν το άτομο να δει ποιο ρόλο κατέχει και να τον δεχτεί, διότι το αύριο κανείς δεν το γνωρίζει.

Όνειρα σε πολλές τοποθεσίες ταυτόχρονα

Όνειρα σε πολλές τοποθεσίες ταυτόχρονα: Είναι από τα σπάνια όνειρα που μπορεί να δει κάποιος να του θυμίζει ένα μέρος ότι είναι πολλές τοποθεσίες μαζί. Π.χ. να βλέπει στοιχεία του σπιτιού, της δουλειάς, του καταστήματος που πάει και να είναι μπερδεμένα και ταυτόχρονα να βρίσκεται σ’ αυτές ή να νιώθει ότι πηγαίνει σ’ αυτές. Μπορεί να λάβει γράμματα από πολλές τοποθεσίες ταυτόχρονα ή να στείλει με ένα πάτημα του κουμπιού σε όλο τον πλανήτη το μήνυμα που θέλει να δώσει.

Το όνειρο δείχνει ότι είναι ένα άτομο ΄που έχει κάνει τρόπο ζωής του αυτές τις τοποθεσίες. Στη ζωή τις βαδίζει σε άλλη χρονική στιγμή, ενώ στην πραγματικότητα τις βαδίζει την ίδια χρονική στιγμή. Γίνεται ένα μ’ αυτές. Επίσης, θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε όλους, να το μάθουν όλοι και γίνεται άμεσα αυτή η γνωστοποίηση.

Όνειρα θησαυρού

Όνειρα θησαυρού: Είναι τα όνειρα που ανακαλύπτεις θησαυρό. Συνήθως αυτό το όνειρο το βλέπουμε την ημέρα της Νέας Σελήνης. Ό,τι ανακαλύπτεις εκείνη τη μέρα δεν πρέπει να ειπωθεί. Όταν σκάβεις για θησαυρό, όταν το όνειρο σου υποδεικνύει ότι βρήκες θησαυρό και θυμηθείς το σημείο, στα όνειρα αυτά όταν σκάψεις θα βρεις θησαυρό. Αυτό δεν ισχύει πάντα.

Θυμάμαι το χαρακτηριστικό όνειρο του Αλχημιστή που είδε ότι υπάρχει θησαυρός στις πυραμίδες της Αιγύπτου. Πραγματοποίησε αυτό το ταξίδι με σκοπό να βρει το θησαυρό εκεί. Βρήκε κάποιον και του είπε να μην πιστεύει στα όνειρα. Αν ήταν σωστό, τότε κι εκείνος θα έπρεπε να πάει στην γειτονιά του αλχημιστή και να σκάψει να βρει θησαυρό. Ναι, ο θησαυρός ήταν κοντά στο σπίτι του. Ποτέ δεν ξέρεις τι κρύβει ένας θησαυρός στο όνειρο. Θησαυρός αλληγορικά είναι μια νέα αγάπη, μια νέα εργασία, τα παιδιά, ανίψια ή εγγόνια μας. Όλος μας ο κόσμος. Το κακό με το θησαυρό είναι ότι όταν τον μαζεύεις στο όνειρο για να τον κρύψεις έχει κακή ερμηνεία. Πρέπει να απαλλαγείς απ’ αυτόν ή να τον μαζέψεις για καλό σκοπό, να σε βγάλει από μια δύσκολη κατάσταση. Να είναι φάρμακο για σένα και όχι μέσο για να πλουτίσεις. Τότε παίρνει καλή ερμηνεία.

Όνειρα αφηρημένης τέχνης

Όνειρα αφηρημένης τέχνης: Είναι τα όνειρα που βλέπουμε ότι ζωγραφίζουμε αφηρημένα, που φαίνονται μπερδεμένα φίδια, μπερδεμένα κουβάρια, καταστάσεις που μοιάζουν με τέχνη πολλές φορές χωρίς να είναι. Είναι τα όνειρα που δεν ξεχωρίζουμε τι βλέπουμε, ένα τοπίο που δεν προσδιορίζεται τι είναι. Άγνωστα σχέδια που στην δική μας πραγματικότητα δεν υπάρχουν ή είναι δύσκολο ή άτοπο να προσδιοριστούν.

Βλέπουμε βιτρό με σχέδια άγνωστα και μερικά νομίζουμε ότι τα θυμόμαστε, αλλά μπερδεύονται με κάτι άλλο. Αυτοί είναι κωδικοί που μόνο το υποσυνείδητο γνωρίζει και βγάζει εις πέρας αυτές τις καταστάσεις. Είναι κάτι σαν την γλώσσα μηχανής ή αλληγορικά το όνειρο δείχνει πόσο μπερδεμένοι νιώθουμε και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τι ακριβώς έχουμε. Από τι πάσχουμε. Επίσης, δείχνει ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε.

Όνειρα αντικειμένων που βγαίνουν στο φως

Όνειρα αντικειμένων που βγαίνουν στο φως: Μας ενοχλεί ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο και μας υποδεικνύει να σκάψουμε στο συγκεκριμένο μέρος. Όχι, δεν είναι θησαυρός, αλλά κάποια χρήσιμα αντικείμενα που μένουν χρόνια θαμμένα και πρέπει να βγουν στο φως. Έτσι με ένα τέτοιο όνειρο φανερώθηκε η εικόνα της Ευαγγελιστρίας της Τήνου από τη Μοναχή Πελαγία.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην Τήνο βρέθηκε από τη Μοναχή Πελαγία μέσα από τέτοια όνειρα στο σημείο που σήμερα υπάρχει ο Μεγαλοπρεπής Ναός της.

Στην αρχή δεν έγινε πιστευτό και τη δεύτερη φορά σκάψανε και δεν βρήκαν τίποτα. Την επόμενη φορά πια βρέθηκε. Είναι όνειρα που δείχνουν μια έντονη ψυχογνωσία που εμείς αγνοούμε και δεν γνωρίζουμε τίποτα.

Με τον τρόπο αυτό φανερώθηκε και το εικόνισμα του άγνωστου αγίου της Ρόδου μέχρι εκείνη τη στιγμή, που ονομάστηκε Φανούριος μετέπειτα, επειδή φανερώθηκε σε μας τους Χριστιανούς μ’ αυτόν τον θαυμαστό τρόπο. Ίσως ένα τέτοιο όνειρο τον έβγαλε στο φως.

Το όνειρο μας ενημερώνει ότι κάπου εκεί βρίσκεται χαμένο και διαμελισμένο ένα πτώμα που χρειάζεται να συναρμολογηθεί και να ταφεί. Σε ένα άλλο όνειρο μπορεί να βρούμε το χαμένο μας αντικείμενο που βρίσκεται θαμμένο, αφού έσκαψε λάκκο το σκυλάκι μας και το έθαψε. Έτσι μπορούμε μέσα από το όνειρο να βρούμε τη χαμένη μας κάλτσα, το χαμένο μας κλειδί κ.λ.π.

Την χαμένη αγάπη, τα χαμένα όνειρα και τη χαμένη προσωπικότητα ποτέ δεν θα τα βρούμε στα όνειρα αυτά δυστυχώς.

Όνειρα Γεώτρησης

Όνειρα Γεώτρησης: Είναι τα όνειρα που μας ενημερώνουν και μας καθοδηγούν πού μπορούμε να βρούμε νερό. Δηλαδή βλέπεις το συγκεκριμένο σημείο στο όνειρο, σκάβεις σ’ αυτό και βρίσκεις νερό. Θα πρέπει ένα άτομο για να δει ένα τέτοιο όνειρο να έχει υψηλή πνευματικότητα. Δεν μπορεί να δει ο καθένας το όνειρο αυτό.

Όνειρα ερωτικών φαντασιώσεων

Όνειρα ερωτικών φαντασιώσεων: Είναι όλα τα κρυμμένα μας πάθη, οι κρυμμένες μας φαντασιώσεις για ένα πρόσωπο ή πράγμα. Ναι, υπάρχουν και οι φετιχιστές που με το δικό τους τρόπο δείχνουν πόσο αγαπούν αυτό που έβαλαν στο μάτι. Θα μπορούσε να είναι π.χ. ένα γυμνό άγαλμα γι’ αυτούς. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στα ντροπαλά άτομα που δεν μπορούν να εκδηλώσουν τα πραγματικά τους θέλω και πιστεύουν ότι ένα φουσκωτό ομοίωμα ανθρώπου θα τους ικανοποιήσει. Από τη μυθολογία ξέρουμε ότι ο Πυγμαλίωνας είχε ένα παγερό άγαλμα για ερωμένη, επειδή πίστευε ότι θα ενδώσει στον έρωτά του. Ότι δεν θα πληγωθεί. Η μυθολογία λέει ότι κάποτε ερωτεύθηκε ένα γυναικείο άγαλμα της Αφροδίτης από ελεφαντόδοντο. Ζήτησε λοιπόν, τελικά, από τη θεά Αφροδίτη να του χαρίσει μια αληθινή γυναίκα όμοια με το άγαλμα. Μετά από λίγο, ο Πυγμαλίων είδε με έκπληξή του ότι το άγαλμα ήταν πια μια ζωντανή γυναίκα, η Γαλάτεια. Την παντρεύτηκε και από τον γάμο αυτό γεννήθηκε ο Πάφος.Ο Πυγμαλίωνας δεν άντεξε πολύ αυτή την πλάνη. Πόσο να αντέξει ο σημερινός άνθρωπος;

Το ίδιο ισχύει για όσους έχουν ένα ζώο σαν ερωτική φαντασίωση ή έναν ζαχαρένιο άνθρωπο γλυκό τεραστίων διαστάσεων. Για τους άλλους που ζητούν τα έμψυχα αντικείμενα του πόθου τους θα μπορούσε αυτή η εικόνα να αποτελείται από πάνω από ένα πρόσωπα, ή να βλέπουν στο όνειρό τους μια άγνωστη με εσώρουχα να τους κάνει μασάζ. Για κάποιους άλλους ένα χτύπημα με μαστίγιο τους εξιτάρει, ενώ για κάποιους άλλους ο πρίγκιπας τους έχει μηχανή ή είναι ο γαλάζιος πρίγκιπας πάνω σε ένα άσπρο άλογο. Για τους άνδρες είναι μια βασίλισσα πάνω σε ένα θρόνο. Άλλοι τον βλέπουν θεό και άλλοι την βλέπουν θεά. Άλλοι προσέχουν τις παρειδωλίες σύννεφων και άλλοι ανάβουν κεριά σε ένα μπάνιο γεμάτο αφρό, πετάνε λουλούδια στο πάτωμα κ.λ.π. Γενικά, το ασυνείδητο επειδή δεν μπορεί να μιλήσει με λέξεις, δείχνει με σύμβολα αυτό που νιώθει και το εξωτερικεύει μέσα από τα όνειρα. Ο παρτενέρ τις περισσότερες φορές είναι άγνωστος. Η πιο περίεργη γυναικεία φαντασίωση είναι να δέσει με λουράκι του σκύλου τον άνδρα που θέλει και να τον σέρνει. Αυτά όλα ξέρουμε ότι δεν γίνονται πάντα, όμως σαν όνειρο είναι μια ικανοποίηση και νιώθουμε ότι το βιώνουμε. Κάποιοι τολμούν να τα κάνουν πραγματικότητα. Όμως αυτό για να συμβεί πρέπει να συμφωνούν και οι δύο ή και οι περισσότεροι αν το επιθυμούν σε ένα ομαδικό όργιο. Εδώ ο ονειρομάντης αν δεν καταλάβει ότι το άτομο βλέπει στο όνειρο μια ερωτική του φαντασίωση μπορεί να πέσει σε λάθος ερμηνεία. Πολλές φορές όμως ξεχωρίζει αυτό.

Όνειρα διαλογισμού

Όνειρα διαλογισμού: Είναι τα όνειρα που το άτομο με ψυχικό αυτοματισμό κάνει διαλογισμό την ώρα που κοιμάται. Επικαλείται τον ανώτερο εαυτό του και βλέπει ότι λέει ομ ομ ομ. Δεν κάνει τις ασκήσεις στην πραγματικότητα, αλλά μέσα στο όνειρο. Κάνει αυτοίαση ψυχής, ζητά απελευθέρωση, γεμίζει ενέργεια, και δίνει τη δυνατότητα στον εαυτό του να γνωρίσει κάποιον άλλο εκτός από το θεό. Δεν επικαλείται το θεό.

Αυτοβοηθείται και παράλληλα γυμνάζει ψυχή, σώμα και πνεύμα πιστεύοντας ότι η δύναμη κρύβεται μέσα του και προσπαθεί να ανοίξει το κανάλι, να νιώσει έτοιμος να ανοίξει το τρίτο μάτι, κάνει συχνά αστρικά ταξίδια γνωρίζοντας τόπους και λαούς μέσα από το διαλογισμό πιστεύει ότι καθαρίζει τα τσάκρα του και νιώθει δυνατός. Αυτά τα όνειρα δεν τα φέρνει ούτε ο θεός, ούτε ο σατανάς. Είναι κάτι άλλο που προκαλείται από τον ίδιο τον άνθρωπο σαν να φέρνει στην επιφάνεια την δύναμη που κρύβει μέσα του. Αν κινδυνεύει, αυτά τα όνειρα του δίνουν περισσότερη ζωή. Παίρνει δύναμη να ζήσει λίγο ακόμα και ως φαίνεται τα καταφέρνει. Η δύναμη της θέλησης και ο εαυτός του τον βοηθάνε πολύ. Φτάνει να είναι συγκεντρωμένος και αυτό που ζητά να μην είναι επιφανειακή θέληση. Είναι αντίθετα και παράλληλα με τα όνειρα αυτοϊασης.

Όνειρα της ελεύθερης ψυχής.

Όνειρα της ελεύθερης ψυχής: Ζούμε σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Υπάρχουν κανόνες που δεν πρέπει το άτομο να καταπατήσει για να μην ξεχωρίζει από τους άλλους. Κάποιοι είναι κολλημένοι στα στερεότυπα πρέπει και μη περισσότερο απ’ όσο πρέπει και κάποιοι άλλοι ξεφεύγουν κατά πολύ και ζουν ελεύθερα, αρνούνται το κατεστημένο. Ένα ρεύμα αυτής της αντίληψης ήταν τα παιδιά των λουλουδιών που υπήρχε την δεκαετία του 60. Αυτοί που κάποτε καταδίκαζαν το κατεστημένο, σήμερα οι είναι πιο αυστηροί γονείς στα παιδιά τους. Κάποτε ζητούσαν να καταλυθούν οι νόμοι και σήμερα το παίζουν αυστηροί γονείς, ξεχνώντας τις δικές τους αντιδράσεις όταν επενέβαιναν οι δικοί τους γονείς στο θέμα αυτό. Όλα άλλαξαν από τότε, αλλά το κατεστημένο δεν καταλύθηκε, παραμένει.

Υπάρχει ένας σωστός τρόπος να τρώμε. Όμως αν εξερευνήσεις τη σκέψη κάθε μέλους της κοινωνίας θα δεις ότι δεν έχουν όλοι αυτή την άποψη. Αυτή η αλήθεια φαίνεται μέσα από τα όνειρα αυτά.

Τα άτομα όμως έχουν μια ελεύθερη ψυχή που εκδηλώνεται και θέλει να φάει με τα χέρια, να καθίσει στο σκαλοπάτι αντί σε τραπέζι. Να βάλει τα πόδια στο γραφείο. Να πάει με το τζιν παντελόνι σε μια δεξίωση και άλλα πολλά. Κάτι περίεργο να δουν οι άλλοι αρχίζουν οι μουρμούρες σε πηγαδάκια. Νιώθεις ότι σε καρφώνουν με το βλέμμα τους και νομίζεις ότι εσύ είσαι το επίκεντρο της προσοχής τους, διότι είσαι διαφορετικός απ’ αυτούς. Φέρεσαι σαν άξεστος γι’ αυτούς. Πόσοι όμως απ’ αυτούς κάνουν κρυφά αυτά που εσύ τόλμησες στα φανερά; Αναρωτήθηκες;

Ένα τέτοιο όνειρο λοιπόν σε έναν που προσέχει πολύ τα πρέπει και τα μη του ζητά να απελευθερωθεί περισσότερο και να κλείσει κάποιες φορές τα μάτια στους κανόνες, ενώ κάποιοι άλλοι που έχουν αποθρασυνθεί κατά πολύ και είναι ξένοι για την κοινωνία με τους τρόπους τους θα πρέπει να αλλάξουν λιγάκι και να σκεφτούν ότι δεν αποτελούν μόνοι τους την κοινωνία. Ότι δεν πρέπει να ντρέπεται που είναι μέλος της. Στα όνειρα αυτά βλέπεις όσα δεν τολμάς να κάνεις και γενικά τι δεν πρέπει να κάνεις για να είσαι ένα ισορροπημένο μέλος της. Πολλές φορές είναι όνειρο επιθυμίας προς τέρψη του ατόμου.

Ονειρικά Αρχέτυπα

Ονειρικά Αρχέτυπα: Ενώ όλα τα όνειρα είναι προσωπικά, εκτός από τον αλφαβητικό ονειροκρίτη υπάρχει ακόμα μια κατηγορία ονείρων που είναι κοινή για όλους. Είναι κάποια πρόσωπα σύμβολα που βλέπουμε συχνά και είναι κοινά για όλους τους κατοίκους της γης που ονειρεύονται. Αυτή την ανακάλυψη την έκανε ο Γιουνγκ, ο μαθητής του Φρόιντ.

-Η εικόνα μας. Αντιπροσωπεύει πάντα εμάς, τον εαυτό μας.

-Αν δούμε ότι είμαστε ντυμένοι γυναικεία ή ανδρικά αντίθετα από το φύλο μας, ή δούμε συμβολικά την πλευρά μας με το άλλο φύλο πρέπει να ανησυχήσουμε, διότι δεν συμπεριφερόμαστε σαν άνδρες ή γυναίκες αντίστοιχα. Μια γυναίκα γίνεται ανδρογυναίκα ή αρρενωπή στη ζωή ή ένας άνδρας θηλυπρεπής. Έχει αδύναμες πλευρές και έχει μεγάλη συναισθηματικότητα που ξεπερνά μια ευαίσθητη γυναικεία ή την φτάνει. Κλαίει εύκολα, ενώ δεν πρέπει. Το όνειρο ζητά από τις γυναίκες να μην πνίγουν την ευαίσθητη πλευρά τους και από τους άνδρες να μην την επιδεικνύουν περισσότερο απ’ όσο πρέπει.

-Η σκιά μας στο όνειρο είναι εχθρός μας, δεν αντιπροσωπεύει εμάς. είναι η καταπιεσμένη πλευρά του εαυτού μας, αυτή η πλευρά που έχουμε απορρίψει επειδή είναι άσχημη και δεν θέλουμε να τη δείξουμε στους άλλους. Συμβολίζει τις αδυναμίες μας, τους φόβους ή το θυμό. Στα όνειρα η σκιά έμαθα ότι αντιπροσωπεύεται και από τον κυνηγό μας, το δολοφόνο, τον τύπο που μας παρενοχλεί, μια τρομακτική φιγούρα ή ακόμα κι ένα κοντινό μας φίλο ή συγγενή που μας απειλεί ή φέρεται εχθρικά στο όνειρο. Η εμφάνιση τους συνήθως μας εξαγριώνει ή μας φοβίζει. Πολλές φορές σας λέω ότι δεν είναι αυτός ο πατέρας σας. Δεν είναι πάντα ο σατανάς, αλλά εσείς, το κομμάτι του εαυτού σας που έχετε απορρίψει και σας χτυπάει τώρα. Είναι κάτι νέο που έμαθα τώρα.

-Η μητέρα μας, είναι το άτομο που αναγνωρίζει το υποσυνείδητο για να μας φροντίσει, να μας καθοδηγήσει σωστά να μας προστατέψει, να μας οδηγήσει στον καλό δρόμο και με την βοήθεια της Παναγιάς να βρούμε τη λύση. Όμως, αυτό το όνειρο το ενισχύει ο σατανάς όταν η μητέρα πάρει κακή όψη και θέλει το κακό μας. Αν όμως στη ζωή η μητέρα μας είναι κακιά, το όνειρο δεν είναι δαιμονικό, είναι πραγματικά εκείνη.

-Ο γέρος ή η γριά είναι ο σοφός, ο δάσκαλος της ζωής, ο καθοδηγητής. Εδώ στοχεύει ο σατανάς και πολλές φορές είναι δαιμονικό το όνειρο.

-Ο Πήτερ Παν, το αιώνιο παιδί που δεν λέει να μεγαλώσει, είναι όνειρα παιδικά που βλέπουν οι ενήλικοι και αναγκάζεσαι να τους ρωτήσεις πόσο ετών είσαι; Άρα, κρατά και διατηρεί την παιδικότητα του το άτομο αυτό κι ας μην είναι παιδί. Όλα για το «παιδί» αυτό τα προβλήματα μένουν έξω από το υποσυνείδητό του. Τα βλέπει όλα με την αθώα του ματιά. Δεν παλιμπαιδίζει, απλά βλέπει με μια παιδική ματιά τα πράγματα. Δείχνει πόση ενέργεια έχουν τα άτομα αυτά και πόσο εύκολα φαίνονται στα μάτια τους τα δύσκολα για τους άλλους. (Αυτό αποτελεί και ξεχωριστή κατηγορία ονείρων).
Τέλος, ένα ζευγάρι δηλώνει τη θηλυκή και την αρσενική μας πλευρά ή την ένωση του συνειδητού με τον ασυνείδητο κόσμο.

Όνειρα του αιώνιου παιδιού

Όνειρα του αιώνιου παιδιού: Είναι τα ξεκούραστα υποσυνείδητα. Άτομα που βλέπουν την φωτεινή πλευρά της ζωής. Που τα όνειρά τους δεν επηρεάζονται από το υποσυνείδητο. Βλέπουν ότι ζουν με ηθοποιούς, κάνουν παρέα μαζί τους, βλέπουν ότι παίζουν, ότι έχουν μεγάλη ενέργεια. Πετάνε όπως ο Πήτερ παν. Η διαφορά τους με τα παιδικά είναι ότι δεν έχουν φόβους και ανασφάλειες. Κατά τα άλλα έχουν κοινό περιεχόμενο.

Όταν διαβάσεις το περιεχόμενο αυτών των ονείρων αναγκάζεσαι να το ρωτήσεις το άτομο τι ηλικία έχει. Έχει απλότητα και γαλήνη που δεν έχουν τα άλλα όνειρα. Προσπαθούν να σώσουν ένα ζωάκι, παίζουν με μπουρμπουλήθρες, κοιτάζουν το αεροπλανάκι και προσέχουν την κίνηση που διαγράφει. Βλέπουν με μεγάλη λεπτομέρεια ένα αντικείμενο Έχουν φως και ηρεμία τα όνειρα αυτά. Άρα, το άτομο κρατά και διατηρεί την παιδικότητα του όσα χρόνια κι αν περάσουν κι ας μην είναι πια παιδί. Αρνείται να μεγαλώσει. Όλα για το «παιδί» αυτό τα προβλήματα μένουν έξω από το υποσυνείδητό του. Τα βλέπει όλα με την αθώα του ματιά. Δεν παλιμπαιδίζει, απλά βλέπει με μια παιδική ματιά τα πράγματα. Δείχνει πόση ενέργεια έχουν τα άτομα αυτά και πόσο εύκολα φαίνονται στα μάτια τους τα δύσκολα για τους άλλους. Κάποια όνειρα απ’ αυτά είναι μόνιμα για το άτομο και κάποια άλλα στιγμιαία. Κάποιες άλλες φορές θα δει όνειρο όπως οι άλλοι. Όμως το άτομο αυτό για λίγο ξαναέγινε παιδί.

Η επίδραση των πλανητών στα όνειρα

Η επίδραση των πλανητών στα όνειρα: Εκτός από τα ζώδια και το φύλο και οι πλανήτες λένε ότι επηρεάζουν τα όνειρά μας.

Μέσα στα όνειρα που επηρεάζονται από τον Ερμή επικρατεί η λογική, η διαίσθηση, η μαντεία, καθώς ο Ερμής είναι ο πλανήτης που μας δίνει κάποιες προοράσεις με αναλαμπές της αλήθειας μέσα στον εγκέφαλο. Τα όνειρά του είναι ιδιαίτερα φωτεινά και ζωηρά. Αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό ημισφαίριο. Τα ισορροπεί, τα κάνει ένα. Όταν ο Ερμής είναι ανάδρομος τα όνειρα αλλάζουν μορφή. Γίνονται πιο ασαφή και σκοτεινά.

Η Αφροδίτη μας δίδει ερωτικά όνειρα με μεγάλο πάθος.

Η Γη μας προσφέρει μεγάλο ποσοστό των ονείρων, όπου φαίνεται όλος ο υλικός κόσμος, δίδοντάς του την πρέπουσα σημασία.

Τα όνειρα του Άρη προμηνύουν συγκρούσεις και καβγάδες.

Ο Δίας μας δίνει πληροφορίες για την επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή.

Ο Κρόνος μας βοηθάει να κάνουμε μια εκκαθάριση μέσα μας τι πρέπει να πάρουμε και τι να δώσουμε πίσω ή να πάει στη λήθη.

Με τα όνειρα του Ουρανού κάνουμε πτήσεις, πετάμε.

Με τα όνειρα του Ποσειδώνα κολυμπάμε, πνιγόμαστε και γενικά βλέπουμε νερό.

Ο Πλούτωνας δεν είναι πια πλανήτης, αλλά τα όνειρά του είναι η δολοφονία και η αυτοκαταστροφή που δυστυχώς όσο κι αν έπαψε να είναι πλανήτης τα όνειρα αυτά όσο υπάρχει δεν παύουν. Κακό είναι όταν πραγματοποιηθούν.

Τα όνειρα της σελήνης επηρεάζονται ανάλογα με την κίνηση των πλανητών.

Λογοτεχνικά ή ποιητικά όνειρα

Λογοτεχνικά ή ποιητικά όνειρα: Είναι τα όνειρα που βλέπεις ότι διαβάζεις ή σου διαβάζουν κάποιο συγκεκριμένο λογοτεχνικό διήγημα, πεζογράφημα, νουβέλα ή το διαβάζεις ο ίδιος χωρίς να υπάρχει εξωτερικό ερέθισμα. Στην περίπτωση αυτή εξετάζουμε το περιεχόμενο του λογοτεχνικού αναγνώσματος και το μήνυμα που θέλει αυτό να μας δώσει. Στα ποιητικά βλέπουμε επίσης ότι μιλάμε με ομοιοκαταληξίες και μοιάζει σαν να παίζουμε κάποιο ρόλο στο θέατρο. Αυτό δείχνει ερωτευμένο άτομο που χαίρεται αυτό που ζει. Ανήκει και στα ακουστικά όνειρα, αλλά εκεί απλά ακούμε. Εδώ προσέχουμε και εφαρμόζουμε αυτά που ακούμε. Αυτή είναι η διαφορά.

Όταν τα λογοτεχνικά έργα έχουν θρησκευτικό περιεχόμενο είναι ωφέλιμα, όπως κι όταν μας λέει με αλληγορικό ή κυριολεκτικό τρόπο να προσέχουμε. Αυτά τα αναγνώσματα ωφελούν το πνεύμα, αλλά όταν καταλάβουμε το μήνυμα που θέλει να μας πει και το εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας, ωφελεί και την ψυχή. Όταν είναι όμως καλά το σώμα αυτή η ωφέλεια φαίνεται περισσότερο. Όταν ακούς ένα τραγούδι δεν είναι πάντα όνειρο διασκέδασης. Όταν είναι διασκέδασης ακούμε το ρυθμό, δεν προσέχουμε τα λόγια. Όταν ανήκει όμως σ’ αυτή την κατηγορία ονείρων μας μένουν τα λόγια και τα προσέχουμε πολύ. Βλέπουμε ότι κάτι θέλει να μας πει. Το αποκωδικοποιούμε και το εφαρμόζουμε.

Όνειρα αρωματοθεραπείας

Όνειρα αρωματοθεραπείας: Η αρωματοθεραπεία με αρώματα και αιθέρια έλαια, που κάνουν εξειδικευμένοι αισθητικοί δεν έχει καμία σχέση με την αρωματοθεραπεία του ονείρου. Εκεί μετρά το χρώμα, όχι το περιεχόμενο.

Πολλές φορές βλέπουμε μπουκαλάκια που εφαρμόζουμε με διάφορα χρώματα. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν ρύθμιση όλα τα τσάκρα είμαστε αποσυντονισμένοι. Τα τσάκρα, ως γνωστόν είναι 7. Άρα, εφτά τα χρώματα που τα εκπροσωπούν. Ο αριθμός 7 δείχνει ότι είμαστε σε τέλεια αρμονία, γι’ αυτό δηλώνει την ευτυχία. 7 είναι τα στρώματα του ουρανού. Γι’ αυτό λέμε στον έβδομο ουρανό, 7 τα χρώματα της ίριδας, 7 οι νότες. Άρα, όταν δούμε τον αριθμό 7 όλα τα τσάκρα δουλεύουν στην εντέλεια. Όμως ροζ άρωμα δεν υπάρχει, τότε θα πάμε σε κάποιο πέτρωμα που αντιστοιχεί στο χρώμα αυτό ή δηλώνει την εξασθένιση του πρώτου τσάκρα που χρειάζεται ισορροπία. Χωρίς την σπονδυλική στήλη δεν μπορούμε να σταθούμε όρθιοι. Μπορούμε να την ισορροπήσουμε με τον ροζ χαλαζία που είναι το πέτρωμα της αγάπης, εφόσον το τέταρτο τσάκρα, το πράσινο, αντιστοιχεί στην καρδιά. Αγοράζουμε ένα άρωμα με πράσινο μπουκάλι. Άρα, γίνονται συνδυασμοί αρώματος και πετρώματος σε σχήμα καρδιάς ή κρυστάλλου για τέλεια αρμονία των δύο τσάκρα. Αυτό γίνεται όταν υπάρξει η ανάλογη ενεργοποίηση. Άρα, ξεπερνώ μια δύσκολη αγάπη και στέκομαι στα πόδια μου. Αυτό το μήνυμα μας δίδει. Αυτό γίνεται με κάθε συνδυασμό χρώματος και αρώματος στο όνειρο και γίνεται πραγματικότητα, ώστε να ξεπεράσουμε μια δύσκολη κατάσταση και να σταθούμε στα πόδια μας. Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί, ανάλογα με την περίπτωση. Αυτή που έθεσα σαν παράδειγμα είναι η πιο σημαντική.

Επίσης, τα χρωματιστά αρωματικά αναμμένα κεριά με τα αντίστοιχα χρώματα κάνουν την ίδια δουλειά με τα αρώματα και τα έλαια στο όνειρο. Τα σβησμένα κεριά λένε ότι κάτι δεν πάει καλά με το τσάκρα αυτό. Άρα, το εξετάζουμε ιατρικά. Μπορεί να είναι θεραπευτικό όνειρο.

Αντίστοιχα, βλέπουμε τα χρώματα από μια άλλη οπτική γωνία. Το μοβ άρωμα είναι ο συνδυασμός του μπλε και του κόκκινου. Το ζεστό και το ψυχρό, το σκωτσέζικο ντουζ. Για άλλες περιπτώσεις δηλώνει το πένθος. Όμως είναι και το 7ο τσάκρα.

Έτσι λοιπόν τα αντίστοιχα χρώματα στα τσάκρα είναι:

1ο τσάκρα –> Κόκκινο, H βάση της σπονδυλικής στήλης, (Περίνεο, πρωκτός, κόκαλα, ορθό και παχύ έντερο).

2ο τσάκρα –> Πορτοκαλί, Υπογάστριο γεννητικά όργανα, (Λεκάνη, το κάτω μέρος της πλάτης, τα όργανα αναπαραγωγής).

3ο τσάκρα –> Κίτρινο, Ηλιακό πλέγμα (Aφαλός, κοιλιά, λεπτό έντερο).

4ο τσάκρα–> Πράσινο, Κέντρο του θώρακα (καρδιά, πνεύμονες)

5ο τσάκρα –> Μπλε ανοικτό, βάση του λαιμού, καρωτίδα (Λαιμός, λάρυγγας, θυρεοειδής, αυχένας, αμυγδαλές).

6ο τσάκρα –> Μπλε σκούρο, Tο σημείο ανάμεσα από τα φρύδια. (Mάτια, επίφυση).

7ο τσάκρα –> Βιολετί, Κορυφή του κεφαλιού (εγκέφαλος, νευρικό σύστημα).

Αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που βλέπουμε μπουκαλάκια με τα χρώματα αυτά ή αντικείμενα που μπορούν να ισορροπήσουν τα τσάκρα του ατόμου. Όχι όταν φοράμε ένα κόκκινο φόρεμα ή κρατάμε ένα κίτρινο τσαντάκι. Εξαίρεση αποτελεί αν το χρώμα είναι περισσότερο έντονο απ’ όσο πρέπει ή εξασθενημένο. Τότε μόνο αποδίδεται στα τσάκρα. Πόσο ισορροπημένα είναι ή όχι. Ισχύει όμως απόλυτα, όταν όλα τα αντικείμενα είναι υπερβολικά κόκκινα ή κίτρινα. Τότε το αποδίδουμε στην ρύθμιση τους. Γι’ αυτό το λόγο, τα χρώματα έχουν πολλές λειτουργίες στα όνειρα.

Βαρετά όνειρα

Βαρετά όνειρα: Είναι τα συνεχόμενα όνειρα που βλέπουμε και δεν έχουν κανένα νόημα παρά αρχίζει το ένα και τελειώνει το άλλο, χωρίς να θυμάσαι πολλές λεπτομέρειες. Τα όνειρα αυτά δεν έχουν μια ιστορία, παρά αρχίζουν και τελειώνουν το ένα μετά το άλλο και στο τέλος ακούγεται μια μουσική που νομίζεις ότι τα ζεις και όταν αντιληφθείς αυτό τον επίλογο της μουσικής, ξυπνήσεις λες ήταν όνειρο. Είναι παράλληλο και αντίθετο με τα κουραστικά όνειρα ή όνειρα του κουρασμένου υποσυνείδητου. Αυτά τα όνειρα δεν προέρχονται μετά από γεμάτο υποσυνείδητο. Ούτε έχεις την ανάγκη να κοιμηθείς κι άλλο.

Δεν είναι θεόσταλτα. Τα στέλνει η ψυχή. Κάτι θέλει να μας φανερώσει, αλλά δεν τα συγκρατεί ο εγκέφαλος δυστυχώς ή ευτυχώς. Εκείνη την ώρα που τα βλέπουμε τα θυμόμαστε, αλλά όχι όταν ξυπνήσουμε. Είναι βαθιά λησμονημένα, αλλά η διαφορά τους είναι ότι δεν προέρχονται από το υποσυνείδητο, έχουν μια άλλη μορφή και είναι στην όψη βαρετά και συνεχόμενα το ένα μετά το άλλο.

Εδώ παντρεύεται το συνειδητό και το ασυνείδητο. Ζεις στον ύπνο σου δύο παράλληλες καταστάσεις. Τα όνειρα αυτά γεννιούνται από το ασυνείδητο, δεν τα ακολουθούμε εμείς, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι ονειρευόμαστε. Μοιάζουν με τα όνειρα μέσα σε όνειρο και τον ψεύτικο ύπνο. Σχολιάζουμε όσα ζήσαμε, όσα περάσαμε και κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα με τον εαυτό μας ή με την μητέρα μας. Δεν θυμόμαστε όμως τι είπαμε και τι κάναμε μεταξύ μας.

Δεν έχουν εφιαλτικά στοιχεία, αλλά νιώθεις ότι είναι διαφορετικά από τα άλλα όνειρα. Ένα τέτοιο βαρετό και συνεχόμενο είδα απόψε. Με τον τρόπο αυτό, γεννήθηκε αυτή η νέα κατηγορία. Την έγραψα τώρα, για να μην την ξεχάσω. Αυτά τα όνειρα είναι η γέφυρα μεταξύ του συνειδητού και ασυνείδητου και προέρχονται από τον πλανήτη Ερμή. Είναι παρόμοια με τα όνειρα αντίληψης, αλλά η μορφή τους είναι διαφορετική. Μπερδεύονται πολλά είδη ονείρων μαζί. Γίνεται ένα κράμα για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Αν είναι για καλό χαλάλι. Αν είναι για κακό όμως, δεν ξέρω τι με περιμένει.

Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι αντιμέτωπη με τα όνειρα αυτά και είναι κάτι καινούριο για μένα. Τα ονόμασα βαρετά όνειρα γιατί με κούρασαν περισσότερο παρά με ξεκούρασαν με την επανάληψή τους. Θα πρέπει να μέτρησα πάνω από δέκα. Όμως ήταν σύντομα. Όπως βλέπετε είχα αντίληψη, αλλά την ιστορία δεν την καθοδήγησα εγώ, θα θυμόμουν το συνεχόμενο όνειρο και θα είχε καλό τέλος. Δεν ήταν όνειρα αγωνίας για να ανήκει σ’ αυτά. Όμως η μορφή τους ήταν παρόμοια. Γι’ αυτό το λόγο επειδή με όλα τα είδη ταιριάζει, αλλά δεν τα ακουμπά απόλυτα τα έβαλα σε ξεχωριστή κατηγορία. Στο μυαλό μου πηγάζει μια σκέψη. Μήπως ήταν βαθιά λησμονημένα όνειρα που είχα την τύχη ή την ατυχία να τα θυμάμαι; Αυτό θα ξέρω να το απαντήσω στο μέλλον. Θα ήθελα να ήξερα αν κάποιος από σας έχει ονειρευτεί κάτι παρόμοιο ή όλα τα περίεργα συμβαίνουν μόνο σε μένα;

Όνειρα κάθαρσης της ψυχής

Όνειρα κάθαρσης της ψυχής: Στο καθολικό δόγμα υπάρχει το καθαρτήριο. Ένα μέρος όπου πηγαίνουν μεταθανάτια οι ψυχές που έχουν υποπέσει σε μικρά αμαρτήματα. Αυτό το σημείο λείπει ή παραλείπεται από το ορθόδοξο δόγμα μας. Όμως είναι ένα μέσο κάθαρσης ξένο για μας. Στο όνειρο αυτό φαίνεται όταν χωρίς εξωτερικό ερέθισμα ένα άτομο της ορθόδοξης λατρείας είναι πιστός καθολικός στο όνειρο. Ζητά την κάθαρση της ψυχής και δεν την βρίσκει ή δεν ξέρει που να την βρει. Είναι κάτι νέο που έχω μάθει. Η κάθαρση της ψυχής δεν είναι απλά μια απελευθέρωση, αλλά είναι σαν να μας δίνουν να φορέσουμε μια καθαρή ψυχή απαλλαγμένη από τα βάσανα. Αυτό φαίνεται στα όνειρα όταν κατοικούμε σε καινούριο σπίτι και μας δώσουν το κλειδί που γράφει ζωή ή αποκτάμε νέο αυτοκίνητο. Η διαφορά με τα απελευθερωτικά όνειρα είναι αυτή η νέα ψυχή. Εκεί απαλλασσόμαστε από ένα πρόβλημα. Εδώ αυτό είναι γενικό. Σαν να αποκτήσαμε νέα ψυχή. Έφυγαν όλα.

Για να γίνει αυτό πρέπει να καθαριστεί εντελώς η ψυχή. Μέχρι να επιτευχθεί αυτό μπορεί να περάσει καιρός. Δεν μπορεί να καθαριστεί μια ψυχή από την μια μέρα στην άλλη, όταν είναι φαγωμένη και μολυσμένη. Χρειάζεται καθαρισμός και απολύμανση. Όμως όταν γίνει μια προσπάθεια, το άτομο καταφέρνει την κάθαρση. Μπορεί να γίνεται αγιασμός στον ύπνο του, να εξομολογείται, να νηστεύει. Είναι ένα είδος κάθαρσης κι αυτό, ανάλογα με τα τραύματα που έχει. Πιο πολύ καθαρίζει ή πετά σκουπίδια ή απαλλάσσεται από έντομα. Μπορεί να μην έχει συσσωρεύσει πολλά, αλλά το κακό το έχει κάνει, φτάνει να μην είναι αργά.

Η κάθαρση γίνεται με ένα όμορφο ντους γεμάτο σαπουνάδα.  Αυτό έχει σημασία να γίνει προσεκτικά, ώστε μ’ αυτό το μηχανισμό της ψυχής το άτομο να καθαριστεί εντελώς από τις βρομιές που έχει συσσωρεύσει.  Όμως, ένα μπάνιο χωρίς σαπούνι, αφρόλουτρο μόνο με νερό  ωφελεί μια καθαρή ψυχή να δροσιστεί ή να αναζωογονηθεί.  Το ιδιωτικό  μπάνιο στο λουτρό πρέπει να γίνεται χωρίς ρούχα, γιατί τα ρούχα στα όνειρα κάθαρσης είναι πηγή μολύνσεων και μικροβίων. Όταν κάνουμε μπάνιο με κάποιον άλλο αυτή η κατάσταση γίνεται με παρέα.  Είναι το ρήμα αλληλο-  με την ίδια ποιότητα και ποσότητα. Δεν είναι καλό το όνειρο όταν ο ένας βάλει σαπουνάδα κι ο άλλος μόνο νερό. Δεν συμβαδίζουν οι ψυχές. Όταν μετά απ’ αυτό το μπάνιο το άτομο κυλιστεί στη λάσπη ή ιδρώσει ισχύει η ίδια κατάσταση. Το άτομο έχει φτάσει ξανά στην ίδια κατάσταση. Το μπάνιο πήγε χαμένο.  Στη θάλασσα το μπάνιο πρέπει να γίνεται με μαγιό διότι δείχνει τις ευαισθησίες  του και τις κρυφές του αδυναμίες  σε κοινή θέα. Μοιάζει σαν να εκτίθεται στα μάτια των άλλων. Μαθαίνονται όσα πάει να κρύψει.  Αν το άτομο όμως  είναι γυμνιστής στη ζωή είναι μια άλλη περίπτωση που είναι επηρεασμένη από τη ζωή που πραγματικά κάνει. Επίσης, αν το άτομο κάνει συνέχεια μπάνιο στην μπανιέρα περισσότερο από το κανονικό,  δείχνει την πραγματική του ζωή. Αν όμως είναι ζέστη στην πραγματικότητα ένα τέτοιο μπάνιο σαν όνειρο συγχρονισμού  θα του δώσει την δύναμη να αντέξει τη ζέστη. Τότε δεν είναι όνειρα κάθαρσης. Τα όνειρα γίνονται μικτά, διότι προστίθενται κι  άλλες κατηγορίες ονείρων.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ 

Είδη ονείρων

Νεκταρία

Είδη ονείρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.