Γνωρίζουμε πως όλοι  ονειρεύονται ακόμα και αν δεν το θυμούνται ή δεν το παραδέχονται. Μέσα στο υποσυνείδητο συσσωρεύονται τα καλά και τα κακά. Όμως στα κακά συμπεριλαμβάνονται τα λάθη που έχουμε κάνει,  τα λόγια φαρμάκι που είχαμε πει την ώρα που η σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας μάς θόλωσε το μυαλό και τη λογική μας, τις κατάρες που δώσαμε, τις σκέψεις που κάναμε, τις προσβολές που είπαμε, τις βλασφημίες στα θεία που ξεστομίσαμε, το μίσος που έχουμε φωλιασμένο στην ψυχή μας για κάποιον άλλο, η εκδίκηση που ζητά να πάρει η ψυχή μας, οι τύψεις και οι ενοχες που έχουμε. κ.λ.π.  Γενικά, όλα τα κατάμαυρα συναισθήματα κρύβονται μέσα μας. Όμως μαζί μ’ αυτά τα  συναισθήματα συν τις  αντιδράσεις μας, την  έλλειψη πίστης που έχουμε, τους φόβους και τις ανασφάλειες, τις εμμονές μας δημιουργούμε ένα άσχημο όνειρο. Πάνω απ΄ όλα αυτά  κρύβεται το άγχος.  Αυτό δημιουργεί πολύ άσχημα όνειρα, όμως είναι αντιμετωπίσιμα  και διαλύονται όσο το άτομο μένει αγχωμένο.  Αγχωμένο αν θα περάσει τις εξετάσεις, αν αυτός που αγαπά θα πει το ναι, αν πέρασε στη σχολή που θέλει,  αν θα παραμείνει στη δουλειά, αν θα πάρει αύξηση. Πού θα βρει χρήματα να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, μην  πάει φυλακή ή αν κερδίσει το δικαστήριο κ.λ.π. Είναι καταστάσεις που δημιουργούν στιγμιαία όνειρα, που όταν πια βρεθεί απάντηση για όλα αυτά, παύουν να το ταλαιπωρούν. Όμως, το πιο σημαντικό όνειρο είναι όταν αλλάξουμε τόπο διαμονής. Όταν το άτομο ταξιδεύει και επιστρέψει σπίτι του, αυτά τα όνειρα κρατάνε λίγο ακόμη. Δεν φεύγουν άμεσα. Όμως είναι ήπιοι εφιάλτες που δεν πρέπει να μας ανησυχούν.

Υπάρχουν  λοιπόν δύο μέθοδοι που μας δίνουν τα ανάλογα όνειρα. Η φυσική μέθοδος που συμπεριλαμβάνονται όλα τα παραπάνω. Όμως η τεχνητή μέθοδος γίνεται αν πάρουμε ναρκωτικά, ηρεμιστικά, φάρμακα αμφιβόλου προελεύσεως, χωρίς συνταγή ιατρού κ.λ.π.

Γενικά, η πρώτη σκέψη που πρέπει να κάνουμε όταν δούμε ένα άσχημο όνειρο πριν πιάσουμε τον ονειροκρίτη είναι η υγεία. Ο ύπνος REM μας δίνει 50% όνειρα που αφορούν την ψυχική ή σωματική μας υγεία.  Η επόμενη σκέψη που πρέπει να κάνουμε είναι η ηθική πλευρά. Κάναμε κάτι που δυσαρεστήσαμε τους γονείς, τη συνείδησή μας, τους φίλους μας, τον ίδιο το θεό;  Ανάλογα θα υπάρξουν και τα ερεθίσματα που θα μας κάνουν να δούμε το ανάλογο όνειρο. Γι’ αυτό λένε πως η ζωή είναι ένα άδειο τετράδιο που κάθε φορά γράφουμε την ιστορία μας. Αυτά που μένουν στο υποσυνείδητο είναι τα κατάλοιπα που μας δίνουν το ανάλογο όνειρο. Όπως ένα άτομο τρώει και μετά πάει στην τουαλέτα και απαλάσσεται από τα περιττά κατάλοιπα που μένουν μέσα στο στομάχι και το βαραίνουν, με σκοπό αύριο να ξαναφάει και να γίνει η ίδια διαδικασία πολλάκις, το ίδιο γίνεται το βράδυ στο υποσυνείδητό μας με τα όνειρα.

kardiographima

 

Πηγή φωτό

Γεγονότα όμως, όπως ο θάνατος ενός προσφιλούς προσώπου, ένα διαζύγιο, ένας καβγάς, ένας αποχωρισμός, θάνατος παιδιού, γονέα,  απόλυση κ.λ.π.  παίζουν καταλυτικό ρόλο  στη ζωή του ατόμου, δημιουργώντας του άσχημα όνειρα που το άτομο βλέπει και ξυπνά  λουσμένο στον  ιδρώτα.

Δεν είναι όλα τα άσχημα όνειρα εφιάλτες. Υπάρχουν όνειρα με διάφορες εντάσεις. Οι εφιάλτες είναι τα πιο δυνατά όνειρα. Αυτοί κρατάνε από μια στιγμή έως ολόκληρη τη ζωή μας. Εξαρτάται πόσο πονέσαμε ή τιμωρούμαστε για κάτι που κάναμε. Άτομα με ψυχικά νοσήματα,  μπορεί να δουν διαλυμένα κομμάτια από ένα όνειρο, όπως το τζάμι που σπάει. Δεν μπορούν να δουν ολοκληρωμένες εικόνες και να καταλάβουν τι βλέπουν, διότι έχουν  διαλύσει  το  εγώ τους. Γι’ αυτό πολλοί ένοχοι δεν χαίρονται που γλίτωσαν τη φυλακή.  Το δικαστήριο του Θεού θα τους τιμωρήσει με εφιάλτες και ψυχική ανησυχία, τύψεις και ενοχές. Μπορεί να ξεφύγει κάποιος από το γήινο δικαστήριο, δεν θα τα καταφέρει όμως όταν έρθει αντιμέτωπος με το Θεό.  Αυτή η διαπροσωπική σχέση θεού και ανθρωπου γίνεται μέσα από το όνειρο και φυσικά όπως όλοι καταλαβαίνουμε το άτομο αυτό ή θα αυτοκτονήσει ή θα πάει να παραδοθεί  στην αστυνομία, από το βάσανο να βλέπει έναν φοβερό και ανυπόφορο εφιάλτη, θυμίζοντάς του τι διέπραξε. Όταν όμως διαλύσει το εγώ του τότε δεν τον νοιάζει, ούτε βασανίζεται από άσχημα όνειρα. Όμως δεν έχει συνείδηση να αντιληφθεί τι έχει κάνει και αυτό τον απομακρύνει από την κοινωνία αν καταλήξει έγκλειστος σε κάποια ψυχιατρική κλινική.

Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση γιατί βλέπουμε άσχημα όνειρα. Ας πούμε ότι είμαστε  ηλεκτρονικοί υπολογιστές,  που κρατάμε στο σκληρό μας δίσκο όλα όσα ζήσαμε. Το όνειρο είναι για το μηχάνημα που λέγεται άνθρωπος η προφύλαξη οθόνης.  Όπως στο κομπιούτερ λοιπόν διαλέγουμε μια εικόνα από τον σκληρό δίσκο,  για να προφυλάξουμε την οθόνη, έτσι και ο εγκέφαλος λαμβάνει εικόνες από το υποσυνείδητο, βασισμένες στα όσα ζήσαμε και στα όσα πιθανόν ή σίγουρα θα ζήσουμε με τη βοήθεια των στοιχείων που γνωρίζει η ψυχή μας και μας ενημερώνει γι’ αυτά. Άλλοτε τα παρουσιάζει αυτούσια και άλλοτε αντίθετα. Όμως όλες οι εικόνες δεν λαμβάνονται από το ίδιο σημείο του εγκεφάλου. Ένα οπτικό όνειρο είναι από το οπτικό νεύρο,  το ακουστικό από το ακουστικό. Όταν ακούς τραγούδια από το ηχητικό, όταν κάποιος σε αγγίζει από το απτικό κ.ά. Στα περισσότερα όνειρα συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις και αν το άτομο έχει πεσιμιστικές απόψεις, θέλει να αυτοκτονήσει, κλαίει για όσα βάσανα περνά λίγο πριν κοιμηθεί τι όνειρα θα δει;  Άρα, η απάντηση κρύβεται εδώ.  Οι παραστάσεις που αποτελούν τα όνειρα έχουν σχηματιστεί  από το ίδιο το άτομο, τα συναισθήματα του, τις σκέψεις του και τον τρόπο που ενεργεί. Συμπερασματικά λοιπόν,  μέσα από τα όνειρα ο άνθρωπος μπορεί να μάθει πράγματα που δεν γνωρίζει για τον εαυτό του.

Το όνειρο λοιπόν  δένει τα αρχεία αυτά και πλάθει δικές του ιστορίες, βασισμένες στα στοιχεία που του δίδουμε εμείς.  Αυτό είναι το όνειρο. Όμως μερικά όνειρα είναι βασισμένα στο μέλλον. Άρα, δείχνει την κατάσταση που βρισκόμαστε και πώς αυτή θα εξελιχθεί. Αυτά τα όνειρα σχηματίζονται με τη συμμετοχή της ψυχής.  Τα άσχημα δεδομένα και η άρνηση να γράψουμε χαρούμενα και αισιόδοξα αρχεία πώς  να μας δώσουν καλά όνειρα; Πρέπει να δούμε λοιπόν από πού πηγάζει αυτός ο εφιάλτης. Να εξετάσουμε όλες τις πιθανότητες. Πιο πολύ απ’ όλα πρέπει να μας προβληματίσουν τα επαναλαμβανόμενα όνειρα. Είναι τα κυριότερα όνειρα απ’ όλα, γιατί μια ασφάλεια μέσα μας μάς προειδοποιεί για κάτι σημαντικό που αφορά εμάς τους ίδιους, ένα πρόβλημα που πρέπει να διορθώσουμε. Μπορεί να πρόκειται και για μελλοντικό γεγονός, που αφορά εμάς ή τους άλλους και πρέπει να τον προειδοποιήσουμε.  Τις περισσότερες φορές ένα επαναλαμβανόμενο έχει την εξήγηση ότι κάτι δεν πάει καλά με το γάμο μας, τη σχέση μας, την υγεία μας, την συμπεριφορά μας κ.λ.π.

Επίσης άσχημα όνειρα μπορούμε να δούμε αν ένας δαίμονας θέλει να κερδίσει την ψυχή μας. Από εδώ θα φανεί πόσο ευάλωτοι είμαστε. Μπορεί όμως να μην καταλάβουμε ότι πρόκειται για δαίμονα. Τότε σίγουρα μας έχει εγκαταλείψει εντελώς ο Θεός. Αυτό μπορεί να γίνει αν διαβάσαμε τη σολομονική, αν ανοίξαμε το τρίτο μας μάτι, αν θαυμάζουμε το σατανα, αν τον πολεμάμε και παράλληλα έχουμε βαθιά πίστη. Αυτά τα όνειρα μπορεί να μην μας ξαναενοχλήσουν όταν πούμε όχι στις ορέξεις του δαίμονα. Αν όμως μας δελεάσουν αυτά που θα μας πει, δεν μας κερδίζει κατευθείαν, αλλά σιγά- σιγά κάνει με όλο και πιο ισχυρά όνειρα αισθητή την παρουσία του μέχρι να αναγνωρίσουμε τον δαίμονα για άγγελο. Τότε και μόνο τότε μας κερδίζει μόνιμα. Τότε πια δεν υπάρχει επιστροφή.  Από εμάς εξαρτάται λοιπόν  αν θα συνεχιστεί ή αν θα σταματήσει αυτό το όνειρο.

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε και ενεργούμε παίζει σημαντικό ρόλο σ’ ένα άσχημο όνειρο.  Λένε ότι ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, ο φτωχός- πλούτη. Ταραγμένος νους, ταραγμένα όνειρα βλέπει. Όλες οι παροιμίες είναι σοφές. Δείχνουν κομμάτια του εαυτού μας που δεν μπορούμε εμείς να αντιληφθούμε. Π.χ. στα θεραπευτικά όνειρα ο πόνος πολλές φορές είναι προειδοποιητικός. Όπως το σώμα μας πονάει και μας λέει ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά, έτσι και το όνειρο πολλές φορές μας ενημερώνει για μια κατάσταση του εαυτού μας που δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε. Αν δεν το αντιληφθούμε, το όνειρο αυτό μας ταλαιπωρεί μέχρι να το καταλάβουμε και να λύσουμε το πρόβλημα.

Δεν πρέπει λοιπόν να μας στεναχωρούν τα άσχημα όνειρα, πρέπει να μας ανακουφίζουν,  διότι αυτό είναι μια ενημέρωση για να δούμε που κάνουμε λάθος και να το διορθώσουμε.  Σκεφτείτε αν μπορούσαμε να νικήσουμε τον πόνο, πώς θα καταλαβαίναμε ότι έχουμε πρόβλημα καρδιάς; Πώς θα πηγαίναμε στο γιατρό; Άρα, ο πόνος πρέπει να μας προβληματίσει και να διορθώσουμε το πρόβλημα με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αλληγορικά, αυτό γίνεται με τα όνειρα που μας προειδοποιούν αν έχουμε ξεχάσει τα χριστιανικά μας καθήκοντα, αν βαδίζουμε σωστά στο δρόμο του πεπρωμένου, αν μας συμβεί κάτι κακό, αν διαλύσαμε την ψυχή μας  κ.λ.π.  Καλό θα ήταν ο κάθε άνθρωπος να μπορούσε να καταλαβαίνει και να ερμηνεύει τα όνειρά του. Αν όμως δεν μπορεί; Απευθύνεται σε άτομα λοιπόν που μπορούν να διαβάσουν τα μηνύματα που ο ίδιος δεν μπορεί.

Ένα άλλο στοιχείο που φανερώνει γιατί βλέπουμε άσχημα όνειρα είναι η βία και η επιθετικότητα. Οι διαλυμένες διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα στα ζευγάρια που μπορεί να επηρεάσουν περισσότερο τις γυναίκες και αυτό που απειλεί τη σχέση τους να μετατραπεί σε μια νυχτερίδα ή αράχνη που μας κυνηγάει στο όνειρο.  Όταν το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό το όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη  και αν γίνει πιο σοβαρό σε βραχνά. Άρα, τους περισσότερους εφιάλτες τους δημιουργούμε με τα βιώματά μας. Γι’ αυτό πολλές φορές ένας ονειρομάντης μη μπορώντας να ξέρει αυτή την πιθανότητα μπορεί να πέσει έξω ή κοντα στην ερμηνεία που θα δώσει.

Οι άνδρες λόγω της βιαιότητας που τους διακρίνει και της επιθυμίας για δύναμη και εξουσία μπορεί να δουν ότι συμμετέχουν σε όνειρα πολέμου και καταστροφής.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας που μας ωθεί να βλέπουμε άσχημα όνειρα είναι τα βιώματά μας από την παιδική ηλικία όταν δεν είναι ευχάριστα, όταν υπήρχε ένας μέθυσος πατέρας που χτυπούσε τη μητέρα με λόγια και πράξεις, όταν βίαζε ασύστολα την αδερφή του, όταν υπηρχε στο σχολείο παιδικός εκφοβισμός, όταν στην εφηβεία βιάστηκε ή αναγκάστηκε να κάνει κάτι παρά τη θέλησή του. Όλα αυτά είναι φαντάσματα του παρελθόντος που θα τριγυρίζουν και θα τα ξαναζούμε πολλάκις. Μέσα από αυτά ή χωρίς αυτά καθρεπτίζονται οι φοβίες μας. Αυτά τα όνειρα δεν είναι πάντα εφιάλτες, αλλά αν η φοβία μας έχει διαλύσει τη ψυχή, τότε δυστυχώς μετατρέπονται σε εφιάλτες και το άτομο αποκτά ένα ψυχικό νόσημα, με αποτέλεσμα να τραυματίσει την ψυχή του, να αρχίσει να κάνει χρήση ηρεμιστικών,  που αυτά θα του δώσουν πολλούς εφιάλτες που δημιουργήθηκαν δυστυχώς με τεχνητό τρόπο.

Ο φόβος για το θάνατο και η σκέψη πού πάει το άτομο και τι θα συναντήσει μεταθανάτια, η σκέψη ότι θα θαφτεί τον τρομάζει και του δημιουργεί πνίξιμο όταν κοιμάται και αν συνεχιστεί αυτό το όνειρο, μετατρέπεται σε βραχνά. Οι πιο πολλοί που δεν γνωρίζουν την κατάσταση αυτή μπορεί να το ερμηνεύσουν αυτό το όνειρο για υπνική παράλυση. Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα. Διότι για να δώσεις σωστή ερμηνεία σε ένα τέτοιο όνειρο πρέπει να ξέρεις το άτομο και τις φοβίες του.

Πολλές φορές η σκέψη πριν κοιμηθούμε ότι θα δούμε εφιάλτη πραγματοποιείται. Εμείς καλέσαμε αυτή τη σκέψη και απλά επαληθεύτηκε. Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο αν κάνεις τη σκέψη ότι θα δεις καλό όνειρο. Το καλό όνειρο έρχεται από μόνο του όταν το άτομο κάνει καλές σκέψεις όχι πριν κοιμηθεί, αλλά κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Όσοι λοιπόν μεμψιμοιρούν όταν βλέπουν τέτοια όνειρα, θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά γιατί το είδα αυτό, τι θέλει να μου πει; Τι πρέπει να κάνω για να το διορθώσω; Ο εφιάλτης μοιάζει με ένα άτομο που πονάει την καρδιά του. Αν πέθανε πχ. η γιαγιά και δούμε εφιάλτη ξέρουμε την αιτία. Αν όμως ήρθε ακάλεστος μια στιγμή που όλα μας πάνε καλά και είμαστε ευτυχισμένοι μήπως κάποιο πρόβλημα υγείας έχουμε που δεν μπορέσαμε να το  αντιληφθούμε; Άρα, κάνουμε σ’ αυτή την περίπτωση ιατρικές εξετάσεις, ο εφιάλτης φεύγει και ζούμε χαρούμενοι και υγιέστατοι την ευτυχία μας.

Οι αρχαίοι έλεγαν και τα καλά δεχούμενα και τα κακά δεχούμενα. Κάτι ήξεραν λοιπόν.

 

 

Γιατί βλέπουμε άσχημα όνειρα;

Αφήστε μια απάντηση

Πριν αφήσετε κάποιο σχόλιο διαβάστε τα εξής:

 
  • - Τα σχόλια σας θα πρέπει να εγκριθούν από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας πριν δημοσιευτούν.
  • - Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε Ελληνικούς χαρακτήρες, σχόλια γραμμένα σε greeklish δεν θα εγκρίνονται.
  • - Όνειρα που βλέπετε Σάββατο βράδυ προς ξημερώματα Κυριακής δεν θα εξηγούνται. Αν σ' αυτή την ημερομηνία γράφετε όνειρα άλλων ημερών αυτό υποχρεωτικά πρέπει να επισημαίνεται, για να λαμβάνουν απάντηση και τα όνειρα αυτά. Όταν όμως γράφετε όνειρα με Κυριακάτικη ημερομηνία και είναι άλλων ημερών, πρέπει να γίνεται υποχρεωτική επισήμανση αυτού, ώστε να παίρνουν άμεσα απάντηση, αποφεύγοντας την ερώτηση αν είναι Κυριακάτικο. Όταν δεν υπάρχει επισήμανση, θα θεωρούνται Κυριακάτικα και δεν θα παίρνουν απάντηση.
  • - Όνειρα που βλέπετε Σάββατο βράδυ προς ξημερώματα Κυριακής δεν θα εξηγούνται.
  • Διαβάστε τους όρους χρήσης μας
  • - Να είστε υπομονετικοί, οι χρήστες που απαντούν στα σχόλια σας είναι εθελοντές και θα σας απαντήσουν μόλις μπορέσουν.
  • -Παρακαλούμε διαβάστε τους παραπάνω όρους πριν καταχωρήσετε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο