Είναι τα όνειρα που βασανιζόμαστε ή μας βασανίζουν χωρίς να είναι καταδικαστικά όνειρα σε ήπια ή σοβαρή μορφή. Βλέπουμε ότι μας φέρονται δεσποτικά, μας χτυπάνε στην πλάτη, μας φέρονται απάνθρωπα, όπως σε καιρό πολέμου βασάνιζαν οι Γερμανοί τους αιχμαλώτους τους για να μιλήσουν ή να  καταδώσουν κάποιον που είναι εχθρός των Γερμανών ή να μαρτυρήσουν πότε θα κάνουν επίθεση οι Έλληνες με σκοπό να τη χαλάσουν ή να τη σταματήσουν. Επειδή είναι μια πολιτισμένη κατοχή η  αρχηγία των Γερμανών στην ΕΕ, μοιάζει σαν να εξουσιάζει  την Ελλάδα. Όταν λοιπόν ένα άτομο δει ότι βασανίζεται από Γερμανούς σήμερα, νιώθει ότι είναι ένας πολιτισμένος πόλεμος αυτός που ζούμε. Δεν του αρέσει να αποφασίζει η Γερμανία  για μας, χωρίς εμάς και επειδή εναντιωνόμαστε σε όσα ζητάνε από μας οι δανειστές, βλέπουμε ότι μας βασανίζουν. Αλληγορικά είναι αβάσταχτα όσα μας ζητάνε. Πολλοί δεν αντέχουν αυτές τις παράλογες απαιτήσεις που έχουν από μας και βασανίζονται.

Σκηνή από την κατοχική ταινία Υπολοχαγός Νατάσα.

Κάποιες άλλες δεν μπορούν να βλέπουν να βασανίζονται τα παιδιά τους από μια καρκινογόνα σχέση, από την φυλακή που βρίσκονται. Όταν τα παιδιά τους είναι ναυτικοί ή ζουν σε ξένο τόπο και δεν τα βλέπουν, όταν παίρνουν ναρκωτικά. Μάνες ή θείες υποφέρουν για την μοίρα που έχουν τα παιδιά και αυτός ο καημός γίνεται βάσανο στην ψυχή. Ειδικά,  αν έχει σκοτωθεί άδικα το παιδί τους ή  βρίσκεται σε αφάνεια. Αυτός είναι ένας καημός που γίνεται βάσανο και με τον καιρό εφιάλτης μόνιμος.

Άρα, έχουν μια σύνδεση με τα ψυχαναγκαστικά όνειρα, αλλά έχουν μικρές διαφορές. Κάποιες στιγμές το άτομο βασανίζεται  στο όνειρο χωρίς να χρειάζεται να γίνει αυτό.

Αν  μας βασανίζουν δηλώνει ότι  νιώθουμε θύματα ή αβοήθητοι σε κάποια κατάσταση ή σχέση ή κατάσταση. Νιώθουμε ότι μας έχουν δέσει τα χέρια και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα να το αλλάξουμε. Το όνειρο  αυτό μπορεί να το δουν άτομα που έχουν σαδομαζοχιστικές επιθυμίες. Τους αρέσει να τους βασανίζουν προς τέρψη τους.

Αν όμως  βλέπουμε ότι βασανίζουμε  εμείς κάποιον  ή βλέπουμε άλλους που βασανίζονται σημαίνει ότι αυτομωρούμαστε για τις λάθος συμπεριφορές μας ή κακές μας συνήθειες. Επίσης, είναι η κατάσταση που φέρνουμε τους άλλους όταν τους βασανίζουμε ή έχουμε παράλογες απαιτήσεις απ’ αυτούς. Όμως, κάπου στο βάθος σε άλλες περιπτώσεις,  ζητάμε εκδίκηση για όσα μας έχουν κατά καιρούς κάνει.  Είναι ο θυμός μας που σιγοβράζει σαν ηφαίστειο  και αλίμονο όταν γίνει η έκρηξη.

Βασανιστικά όνειρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.