Σίγουρα όλοι μας έχουμε να διηγηθούμε στους δικούς μας και στους φίλους μας πόσο  άσχημο ύπνο κάναμε.   Όταν όμως δεν υπάρχει καθόλου η διάθεση και η νύστα να κοιμηθούμε τι γίνεται;  Τότε αρχίζουν οι σκέψεις, που δυσχεραίνουν αυτή την λειτουργία, και ο ύπνος είναι από ανεπαρκής ως ανύπαρκτος.

Ο φυσιολογικός ύπνος κρατάει 18 ώρες για ένα νεογέννητο, 8 ώρες για έναν ενήλικα  και καταλήγουμε στις 5 ώρες για έναν υπερήλικα. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα το άτομο προσπαθεί να ηρεμήσει και να κάνει σωστά τον κύκλο που πρέπει, με όλες τις φάσεις του ύπνου, να δει τα όνειρά του και να ξεκουραστεί, διότι και ο άνθρωπος λειτουργεί σαν μηχανή που χρειάζεται ξεκούραση. Για φανταστείτε ένα μηχάνημα να είναι αναμμένο 24 ώρες. Τι απόδοση θα έχει; Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται ο άνθρωπος να ξεκουράζεται και να μπορεί να κάνει την επόμενη μέρα την εργασία του. Να είναι νηφάλιος,  να πάρει τις σωστές αποφάσεις για τους άλλους και για τον εαυτό του.  Αυτό επιτυγχάνεται με τον σωστό ύπνο, που δυστυχώς δεν είναι πάντα αυτός που πρέπει.

Ένα βασανιστικό βράδυ αρχίζει με ένα ολονύχτιο γλέντι του γείτονα. Άντε να κοιμηθείς μετά από τόση οχλαγωγία και τη μουσική στη διαπασών.  Να προσπαθείς μάταια να κλείσεις τα αυτιά σου με το μαξιλάρι, να χτυπάς το σκουπόξυλο στο ταβάνι μήπως κάποτε φιλοτιμηθεί να κλείσει τη μουσική, μήπως και κοιμηθούμε λιγάκι.  Καταλήγεις να τηλεφωνείς στην αστυνομία, μήπως και τον μαζέψει. Δεν είναι ώρα κοινής ησυχίας σου λέει παγερά και αδιάφορα. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι να το σταματήσεις αυτό.  Άντε να βρεις τρόπο να κοιμηθείς μέχρι να  είναι η ώρα κοινής ησυχίας. Δύο ώρες μένουν πώς θα περάσουν;

προβλήματα με τον ύπνο
Φωτογραφία από https://flickr.com/#/photos/guysie/

Τι περίεργο! Σταμάτησε την σωστή ώρα η μουσική. Επιτέλους, θα κοιμηθώ θα κλείσω τα ματάκια μου. Τότε, ένα κουνούπι εισβάλλει ακάλεστο στο χώρο. Με την είσοδό του έσπασε τη σιωπή, αρχίζει μια επιδρομή και η ησυχία στο χώρο έχει σταματήσει για λίγο. Αρχίζει το τρομερό χτύπημα των φτερών του.  Άντε να το πιάσεις μέσα στο σκοτάδι. Πάντα θα σου γλιστράει. Ναι, το κουνούπι ήταν αδύνατον να το πιάσεις και μένεις κανένα μισάωρο να ξύνεις την δαγκωματιά του, η οποία πρήστηκε επικίνδυνα.

Λες να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο να χαλαρώσεις και  νιώθεις ότι σου πέρασε πια ο ύπνος. Κοιτάζεις το ταβάνι και δεν μπορείς να κοιμηθείς. Η γιαγιά σου έλεγε ότι πάντα ένα ποτήρι γάλα σου φέρνει ύπνο. Το πίνεις, αλλά τίποτα. Μύθος κι αυτό.  Η αϋπνία παραμένει. Τότε, αρχίζει μια ανησυχία και άσχημες σκέψεις σε κυνηγούν. Ότι χρωστάς στην εφορία, αύριο θα κόψουν το τηλέφωνο. Άντε μετά από τόσες κατάμαυρες σκέψεις να κοιμηθείς.  Τότε ένας κρύος ιδρώτας λούζει το μέτωπό σου κι ακόμα να κοιμηθείς.

Αφού κατάφερες λίγο να κοιμηθείς, ακούγεται ένας δυνατός εκκωφαντικός θόρυβος. Ναι ήταν το καζανακι, που κάποιος δικός σου άνθρωπος…  καταλαβαίνετε…  Άντε να ξανακοιμηθείς και ήταν τόσο γλυκός ύπνος.  Γιατί τον διέκοψε ο βάρβαρος!

Κάπως έτσι κύλησε μέχρι το τέλος η βραδιά για τον άτυχο άυπνο ήρωά μας. Όχι δουλειά έκανε το πρωί, αλλά έκλεισε βαριά τα βλέφαρα και κοιμήθηκε μια χαρά στο γραφείο. Δεν τον ξύπνησε ούτε ο ήχος του κομπρεσέρ απ’ έξω, ούτε η φωνή του αφεντικού του, που τον έβριζε για την αδράνεια του.

Πραγματικά, πόσοι από μας έχουμε ζήσει τέτοιες, διαφορετικές ή παρόμοιες καταστάσεις; Δεν φταίνε μόνο οι συγκυρίες που δεν μας αφήνουν να κλείσουμε μάτι, αλλά και η  πραγματική αϋπνία σαν διαταραχή του ύπνου που μας φέρνει στο νου όσα ζήσαμε, όσα δεν ζήσαμε και όσα θα ζήσουμε. Πραγματικά εκείνη την ώρα που όλοι κοιμούνται και ονειρεύονται, ορισμένοι άνθρωποι είναι πραγματικά βασανισμένοι, διότι αδυνατούν να κοιμηθούν. Ακόμα και τα υπνωτικά χάπια δεν μπορούν πια να τους κάνουν τίποτα.  ‘Έχουν εθιστεί τόσο πολύ σ’ αυτά,  που είναι άχρηστα, με αποτέλεσμα να παίρνουν τη διπλάσια δόση.

Το μαρτύριο γίνεται ανελέητα βασανιστικό όταν το άτομο είναι καταδικασμένο να βλέπει τους μόνιμους εφιάλτες ή έχει τραύματα βαθιά που δεν επουλώνονται. Ακόμα περισσότερο βασανίζονται άτομα, τα οποία έχουν τύψεις συνειδήσεως. Αυτοί ζουν καθημερινά μια κόλαση και αν δεν καταφέρουν να αυτοκτονήσουν είναι ζωντανοί- νεκροί.  Ζουν επειδή επιβάλλεται ή πρέπει. Στην πραγματικότητα η ζωή τους είναι τόσο διαλυμένη, που σίγουρα αν τους ανοίγανε το δρόμο να τερματίσουν τη ζωή τους θα το είχαν κάνει.

Περισσότερο θέλουν να πεθάνουν άτομα που δεν μπορούν να κοιμηθούν από χρόνιους αφόρητους πόνους. Αν τελειώσει η επίδραση της ένεσης ή του παυσίπονου στριγγλίζουν από την δυστυχία που τους βρήκε, και φυσικά δεν μπορούν να κοιμηθούν. Αυτό εξυπακούεται! Τα άτομα αυτά ζητούν να πεθάνουν με ευθανασία, αλλά λίγοι πέφτουν σε τέτοιο σφάλμα να διαλύσουν τη ζωή τους, για να κάνουν μια τέτοια κίνηση. Κάποιοι δυστυχώς το κάνουν.  Αν ηρεμεί ο νεκρός, κανείς δεν είναι σε θέση να μας πει. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι η τιμωρία του δολοφόνου, που δεν  είναι μικρή.  Μπορεί να του κοστίσει και την ελευθερία του και την ψυχική του ηρεμία για πάντα. Ποιο το όφελος;

Εκτός από την ψυχική ταλαιπωρία που περνάνε μερικοί άνθρωποι για να κοιμηθούν, σημαντικό ρόλο παίζουν οι διαταραχές του ύπνου.  Είναι πολύ σημαντικό να τις εντοπίσουμε και να τις γιατρέψουμε.

Βασικό είναι το ροχαλητό, το οποίο βασανίζει πολύ κόσμο. Εκείνος που κοιμάται  δεν το αντιλαμβάνεται, διότι κοιμάται. Εκείνη την ώρα όμως, ο εγκέφαλος ταλαιπωρείται.    Το άτομο κοιμάται ήσυχα τότε, αλλά υπάρχει ο φόβος  πάντα το ροχαλητό να του δημιουργήσει κάποιο επιπλέον πρόβλημα, που δεν είναι σε θέση να φανταστεί.

Άλλο ένα πρόβλημα που μπορεί να μας ταλαιπωρήσει είναι η άπνοια. Μερικοί άνθρωποι  την ώρα που κοιμούνται δεν μπορούν να αναπνεύσουν σωστά ή κόβεται απότομα η αναπνοή τους. Αυτή είναι μια δυσλειτουργία, που μπορεί να σταματήσει την καρδιά και να φέρει το θάνατο.  Αυτό είναι στην τύχη κάθε ανθρώπου να μην το πάθει.

Η υπνοβασία είναι επίσης ένα άλλο βάσανο, που ο ονειρευμένος δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητά του, αλλά όταν μάθει τι έγινε,  σίγουρα θα νιώσει άσχημα. Θα νιώσει άρρωστος.  Ναι, είναι πραγματικά επικίνδυνο.  Είναι μια κατάσταση παράλληλη και αντίθετη με το αστρικό ταξίδι. Το άτομο μετακινείται ασυνείδητα από το κρεβάτι του κανονικά με το σώμα του. Βγαίνει κοιμισμένος από το σπίτι και επιστρέφει στο κρεβάτι του. Αυτή την κατάσταση, αν την θυμηθεί, θα την αποδώσει σε όνειρο. Δεν θα μπορεί να πιστέψει ότι το δημιούργησε όλο αυτό στον πραγματικό κόσμο. Αν δεν έκανε κάτι,  μικρό το κακό. Αν όμως έκανε κάτι επιζήμιο;

Βάσανο είναι και το αντίθετο. Να σε παίρνει ο ύπνος και να μην μπορείς να κοιμηθείς. Αυτό μπορεί να συμβεί: 

Μετά από μια εγχείρηση. Μετά τη νάρκωση ο γιατρός μας ζητά να μείνουμε ξύπνιοι και δεν πρέπει όσο κι αν νυστάζουμε να κοιμηθούμε.

Μετά από ένα βαρύ χτύπημα στο κεφάλι. Απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά μετά από ένα χτύπημα το άτομο να κοιμηθεί άμεσα, όσο κι αν νυστάζει, μέχρι να το επιτρέψει ο γιατρός.

Όταν βρίσκεται έξω σε μια διασκέδαση με φίλους.

Σε μια αγρύπνια εκκλησιαστική

Πάνω στο τιμόνι. Εκεί  είναι πολύ ασυγχώρητο να κοιμηθεί και βασανίζεται όταν τον παίρνει ο ύπνος να μείνει με ανοιχτά τα μάτια.  Δεν πρέπει να υποκύψει στο κάλεσμα του ύπνου να κοιμηθεί.  Αν γίνει αυτό, αφαιρεί τη ζωή του και τις ζωές των άλλων που βρίσκονται στο αυτοκίνητό του. Αυτοί δεν του φταίνε σε τίποτα να πληρώσουν την αδυναμία του με τη ζωή τους.

Αν κάποιος έχει υπηρεσία. Σαν γιατρός, σαν αστυνομικός, σαν φαρμακοποιός, σαν δημοσιογράφος  κ.λ.π.

Αν κάποιος είναι νυχτοφύλακας.

Αυτά τα άτομα πρέπει να κοιμηθούν κάποιες άλλες ώρες. Έλα όμως που ο ύπνος δεν σε ρωτάει πότε θέλεις εσύ να κοιμηθείς.  Έρχεται μόνος του και νιώθεις βαριά τα βλέφαρά σου. Θέλεις να αφεθείς. Έρχεται το πρώτο χασμουρητό και στο τέλος  κοιμάσαι και συνέχεια βυθίζεσαι, βυθίζεσαι.

Ναι βυθίζεσαι όταν σε κοιμίσει κι ο υπνωτιστής. Αυτός θα σε στείλει μακριά. Θα σου θέτει ερωτήσεις και εσύ καλείσαι να απαντήσεις.  Τι ταλαιπωρία υπέστη η ψυχή σου. Ναι,  περπάτησε σε λόγγους και βουνά. Πέρασε πολιτείες, κι όμως πάντα κάτι είχε να πει, όνειρο ήταν,  πραγματικότητα, κανείς δεν είναι σε θέση να πει. Ούτε και ο ίδιος.

Και ξαφνικά, βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο καλωδιωμένος,  διότι πρέπει να θεραπεύσεις ένα πρόβλημα του ύπνου. Η εγκεφαλική δραστηριότητα καταγράφεται. Βλέπουν τις συνήθειές σου. Τον τρόπο που κοιμάσαι, πώς αντιδράς. Αλίμονο, τι ντροπή μπορεί να νιώσει κάποιος μ’ αυτή τη σκέψη!

Ένας ναρκομανής όμως κάνει ήσυχο ύπνο, διότι δεν νιώθει τίποτα. Το ίδιο και ένας μεθυσμένος. Αξίζει όμως το τίμημα αυτό να έχουμε ένα  ήρεμο ύπνο και να ξέρουμε ότι επιβαρύνουμε τον σώμα, το πνεύμα και την ψυχή;

Μια μεγάλη ταλαιπωρία είναι τα υγρά όνειρα. Το άτομο νιώθει την ανάγκη του και  ονειρεύεται νερά.  Το αποτέλεσμα είναι να ουρήσει στο κρεβάτι του. Ταλαιπωρία είναι κι αυτό. Όποιος πιστεύει το αντίθετο, κάνει λάθος.   Το μωρό κλαίει ν’ απαλλαγεί από τις  βρεγμένες πάνες. Φαντάσου όλη τη νύχτα να κοιμάται σε υγρά σεντόνια ένα μεγαλύτερο παιδάκι.

Ένα βάσανο είναι ο εφιάλτης. Πραγματικά, γίνεται ακόμα πιο βασανιστικός όταν το άτομο έχει πυρετό.  Τότε, ακολουθεί και παραμιλητό. Το άτομο βγάζει ασυνάρτητες εκφράσεις, που άλλοτε γίνονται κατανοητές απ’ αυτόν που κοιμάται δίπλα του, άλλοτε όχι.  Στον εφιάλτη όμως, οι φωνές του είναι συνειδητές και δείχνει ότι το άτομο φοβήθηκε πολύ. Έχει πανικό. Ο βραχνάς είναι  όταν το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει. Όταν δεν μπορεί να κουνηθεί βασανίζεται από την υπνική παράλυση.  Όλα αυτά ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

Πραγματικά, η χειρότερη στιγμή είναι όταν βρίσκεσαι σε αστρικό ταξίδι, και ξαφνικά πρέπει να μπεις βίαια στο σώμα σου. Τότε, ο ύπνος γίνεται ένας πόνος οξύς σαν να σε μαχαιρώνουν.  Αν ανάψει κάποιος την τηλεόραση, ακόμα και στη διαπασών να μην είναι και βρίσκεσαι στο στάδιο αυτό, θα γίνει το ίδιο ακριβώς. Ποτέ δεν ξυπνά το άτομο από κανένα θόρυβο αν βρίσκεται στο ψεύτικο ύπνο.   Γι’ αυτό, πολλές φορές το άτομο δεν ξυπνά άμεσα και γίνεται χαμός στο σπίτι.  Το άτομο νιώθει ότι έχει ξυπνήσει πολλές φορές στο στάδιο αυτό, αλλά αυτό δεν αληθεύει. Το διαπιστώνει μόλις  ξυπνήσει στην πραγματικότητα.

Τα άτομα που βασανίζονται στον ύπνο τους έχουν τα παρακάτω συμπτώματα:

– Το πρωί ξυπνούν κουρασμένα

– Έχουν υπνηλία.

– Δυσκολία στην συγκέντρωση και στη μνήμη.

– Μειωμένη ενέργεια.

– Μειωμένη απόδοση στην εργασία.

– Ανεξήγητο εκνευρισμό και τρέμουλο

– Πανικό και εφίδρωση.

– Ύπνο με διακοπές

– Επιληψία.

Τα περισσότερα από αυτά σήμερα γιατρεύονται, φτάνει το άτομο να θελήσει να υποβληθεί σ’ αυτό και να συνειδητοποιήσει ότι είναι κι αυτή μια ασθένεια, που χρειάζεται την κατάλληλη θεραπεία.

Άτομα με υπνοπάθεια ή κώμα δεν γνωρίζω αν βασανίζονται, αλλά γνωρίζω ότι είναι οδυνηρό γι’ αυτούς που περιμένουν να ξυπνήσουν κάποτε. Πότε θα γίνει αυτό δεν το γνωρίζουν.

Τέλος, υπάρχει μια κατηγορία ατόμων που βασανίζονται κυριολεκτικά στον ύπνο τους, μιμούμενοι με κινήσεις,  κλωτσιές και γροθιές το όνειρο που έχουν δει. Αυτά τα άτομα το πρωί υπάρχει περίπτωση να είναι τραυματισμένα.  Σίγουρα, αυτό έχει γίνει από τον ίδιο τον ονειρευόμενο   και δεν ευθύνεται κανείς άλλος γι’ αυτό που έπαθε,  παρά μόνο η δραματοποίηση του ρόλου του στο όνειρο.  Αυτό μπορεί να βασανίσει πολύ το άτομο που κοιμάται δίπλα του, όταν φάει κάποια αδέσποτη κλωτσιά ή μπουνιά ακούσια από τον ονειρευόμενο.

Κοιμόμαστε, διότι πρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σωστά στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας. Όταν δεν υπάρχει η ανάλογη ηρεμία, το άτομο δείχνει επιθετική συμπεριφορά και  ότι έχει κοιμηθεί λιγότερο απ’ όσο πρέπει.  Αυτό δεν είναι σωστό να γίνεται, διότι κάνει κινήσεις που δεν έπρεπε να κάνει, δημιουργεί εχθρούς κ.λ.π. Πρέπει λοιπόν να βρει τον τρόπο να ηρεμήσει. Όταν καταφέρει να τα βρει με τον εαυτό του,  ο ύπνος του θα είναι σωστός και η συμπεριφορά του θα είναι ανάλογη.

 

Όταν ο ύπνος γίνεται βασανιστικός

2 σχόλια στο Όταν ο ύπνος γίνεται βασανιστικός

 • Παρασκευή, 21 Μάρτιος 2014 στο 18:18
  Σύνδεσμος

  Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σημερα είναι Παγκόσμια Μέρα του Ύπνου.
  Το άκουσα το μεσημέρι στην εκπομπή της Μενεγάκη. Τυχαία λοιπόν έγραψα το κείμενο για να τιμήσουμε την ημέρα. Πάλι το ένστικτο δούλεψε.

  Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Πριν αφήσετε κάποιο σχόλιο διαβάστε τα εξής:

 
 • - Τα σχόλια σας θα πρέπει να εγκριθούν από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας πριν δημοσιευτούν.
 • - Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε Ελληνικούς χαρακτήρες, σχόλια γραμμένα σε greeklish δεν θα εγκρίνονται.
 • - Όνειρα που βλέπετε Σάββατο βράδυ προς ξημερώματα Κυριακής δεν θα εξηγούνται. Αν σ' αυτή την ημερομηνία γράφετε όνειρα άλλων ημερών αυτό υποχρεωτικά πρέπει να επισημαίνεται, για να λαμβάνουν απάντηση και τα όνειρα αυτά. Όταν όμως γράφετε όνειρα με Κυριακάτικη ημερομηνία και είναι άλλων ημερών, πρέπει να γίνεται υποχρεωτική επισήμανση αυτού, ώστε να παίρνουν άμεσα απάντηση, αποφεύγοντας την ερώτηση αν είναι Κυριακάτικο. Όταν δεν υπάρχει επισήμανση, θα θεωρούνται Κυριακάτικα και δεν θα παίρνουν απάντηση.
 • - Όνειρα που βλέπετε Σάββατο βράδυ προς ξημερώματα Κυριακής δεν θα εξηγούνται.
 • Διαβάστε τους όρους χρήσης μας
 • - Να είστε υπομονετικοί, οι χρήστες που απαντούν στα σχόλια σας είναι εθελοντές και θα σας απαντήσουν μόλις μπορέσουν.
 • -Παρακαλούμε διαβάστε τους παραπάνω όρους πριν καταχωρήσετε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο